Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

странно изискване за компютър

Featured Replies

Прочети ми пак внимателно поста и виж какво съм написал. Не е добър в сравнение с моделите, които се предлагат в момента на подобна цена! Това, че си го ползвал 5 години не е никакъв критерий, само отбелязваш някакъв факт, който в случая не е от никакво значение и една бройка не е нищо. Ще ти кажа какво му е лошото. Групова регулация на напреженията, слаба 12V линия, шумна перка и липсата на някои необходими към днешна дата конектори.

И ти не четеш внимателно. Писах, че не препоръчвам тоя модел на тоя етап заради високата според мен цена. Всичко друго си е наред, включително шума от вентилатора като нов. Поне моя бе такъв. Интересно, какви конектори липсват за една така да се каже бюджетна конфигурация. Какво сте ги захапали тия 12 волтови линии, не знам. Ако бе толкова зле, досега да съм изгърмял десетки пъти. Само за информация - видеокарта GTX460 съм я пускал на 1.15 волта и 920 MHz ядро. Едновременно с това съм пържил и процесора E6750 с 1.5 волта при около 3.5-3.6 GHz. Като добавиш и една 8800GT за физика с 1.1 волта, се чудя, как така още това захранване работи. И да, забравих най-важното. 4 часа нон стоп на Mеtro 2033 с почти максимален клок на отделните компоненти без нито един рестарт. Ама как така отсъждате - това става, онова не? Тоя Chieftec не съм забелязал да загрее дори в големите жеги. От там естествено няма как да се променят и оборотите на вентилатора, защото те се регулират в зависимост от температурата. Това е моето непрофесионално мнение относно моето 5 годишно захранване. За другите нищо не мога да кажа засега. Добри, лоши...това е. И за миг не съжалявам, че някой ми е препоръчал това захранване. Всъщност, тоя някой бе от тоя форум. За жалост не мога да си намеря старите теми и постове, но ми е интересно кой ме накара да си взема тая конфигурация. Все си мисля, че пръст имаше и ти... поне за волтмода ми помогна доста, за което съм ти благодарен. Приятелят, дето ми поръча и сглоби тогава конфигурацията се натискаше за 400 ватов Фортрон. Добре, че не съм го послушал, защото се чудя как след време щях да включа две видеокарти с тоя Фортрон. Извинявам се отново за офтопика, но ти все едно ми казваш - 5 години си имал боклук и аз почвам да се чудя, какво му е лошото на това захранване за парите, които дадох тогава.

• Отговори 153
  • Прегледи 10,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Не, не казвам такова нещо. Захранването е много далеч от боклук и аз също в момента съм с 4,5-годишен GPS-500AB-A(ОЕМ на Delta) и преди- години това беше най-доброто, което можеше да се купи в средния клас и бяха най-препоръчваните захранвания. Но от тогава много вода изтече и имам предвид, че към днешна дата, и с моментните наличности има няколко модела, които са доста по-добри от този, или подобен модел Chieftec, и аз ще сменя моето при първа възможност с нещо по-ефективно и по-тихо, като целта ми е Seasonic X-400 Fanless Gold . Та забележката ми беше, че хем не го препоръчваш, хем го хвалиш и създаваш объркване в представите на човек, който не разбира.

• Автор

Да попитам изобщо бъзможно ли е да овърклокна процесора и3 3220 щом не е с отключен модел като и5 3570к.След време като зема едно добро охлаждане мога ли да му дигна честотата примерно на 3,6гхз-3,8гхз .А колко мога да я дгна със божовото охлаждане

Не, не могат да се овърклокват процесори без К в модела, или и да може е много малко по BCLK. Например от 100 на 104-105 в най-добрия случай. Което в най-добрия случай е 33х105 - 3465MHz Безсмислено увеличаване на честотата, а възможните проблеми с нестабилност на системата са големи.

• Автор

А тия по старите процесори E6xxx,E8xxx защо те могат да се овърлокват въпреки че и по тяхното време е имало отключени модели - extreme series 9xxx .Това някаква нова стратегия на компаниите ли е да не могат да се овърлокват всички процове а само тези които те искат ?

А тия по старите процесори E6xxx,E8xxx защо те могат да се овърлокват въпреки че и по тяхното време е имало отключени модели - extreme series 9xxx .Това някаква нова стратегия на компаниите ли е да не могат да се овърлокват всички процове а само тези които те искат ?

Защо толкова напираш за процесор с добър овърклок ? Бюджета ти е 800 лв. , неможе да искаш идеалния производителен процесор , който да може и да се клоква ! този и3 който ти предложи колегата е доста производителен и с този клок който мислиш да направиш до 3.6 гхз. никаква разлика няма да усетиш в производителността , не знам защо толкова напираш за клок.

• Автор

Просто питам дали е възможно, защото преди дори евтините процесори можеха да се клокват.Просот питам дали може,защото след време може да го клкна за да увелича производителноста, но щом казвате че не става ок.Споко просто питам дали това е поредната стратегия на компаниите .

Така. Ето и обещаното от мен. Преди 2 часа сглобих конфигурация със силен процесор, малко дъно и кутия, една плочка RAM без видеокарта. Нямах много време да тествам с вградената, защото по ме влечеше да бодна моята GTX460, но ще направя и това тая вечер. Всъщност, ето конфигурацията, която излезе някъде 900 лева без монитора, ако не греша в сметките, че някои неща се купуваха преди 2-3 месеца. Всъщност, ето и конфигурацията:

GB B75M-D3V /B75/LGA1155 - 1 бр. - 117.27 лв.

I5-3570 /3.4G/6MB/BOX/LGA1155 - 1 бр. - 397.28 лв.

CORSAIR 1x4GB Vengeance DDR3 1600Mhz 1.5V - 1 бр. - 48.89 лв.

1TB SEAGATE SATA 6G/7200/64M - 1 бр. - 160.01 лв.

CM ELITE311 RED /NO PSU - 1 бр. - 73.80 лв.

Corsair 430W Builder Series CX V2 430W - 1 бр. - 92.05 лв.

LG GH24NS90 DVD RW SATA BLACK - 1 бр. - 28.25 лв.

Обща стойност - 917.55 лв. с ДДС

Както казах, боднах моята GTX460 за тестове и ето какво се случва. Вземам една игра с PhisX, понеже това е тема табу за AMD феновете и скъперниците, които са готови да дадат 20 лева по-малко, но да не са на ти с PhisX. Става въшрос за GhostRecon Adwanced Warfighter 2

Резолюция 1600х1200. Сложих всичко каквото може на макс, включително филтрациите, както и PhisX на Extreme. Отначало имаше много кадри, после почнаха да бавят и да се усещат насичания...рекох си...а може би някои са прави, че процесорът не е толкова важен? Да, но в такива ситуации първата ми работа е да погледна точните натоварвания на видеокарта и процесор чрез таск мениджъра и MSI Afterburner. От там се вижда, че ядрото на видеокартата се товари почти нон стоп на 99 %, а процесорът е някъде по средата с всичките си ядра. Тогава реших да направя друго и зайчето изскочи от дупката. Зададох от драйверите на NVIDIA физиката да се изчислява от процесора, а видеокартата да не се занимава с нея. Така и така процесорът не се товари достатъчно. Оказа се, че съм пуснал и браузера с няколко отворени прозорци, но това забелязах в последствие. Какво се случи? Ами играта вървеше като по масло с 80-120 кадъра в секунда. Никакви насичания, както това се случваше, когато изчислението на физиката се задаваше автоматично от драйверите. Наистина, така играта изглежда добре с пушилката и хвърчащите камъчета и искри от ударите на куршумите.

Не се сдържах да пробвам и S.T.A.L.K.E.R. COP, макар и под XP. Та там се случва точно това, което очаквам - процесорът е предостатъчен за видеокартата, 4-те GB RAM също. Почти не се чете от стария ми SATA 1 хард. Играта се играе гладко и колкото повече клок, толкова повече кадри. Така и трябва да бъде - мощен процесор, позволяващ бъдещ ъпгрейд и с много по-мощна видеокарта, без да се дават излишни пари за захранване и нова платформа.

Преди това за малко пуснах и вградената видеокарта с NFSMW и Far Cry 2. В първия случай имах 25-35 кадъра в секунда при максимални детайли и 1024х768, които се оказват достатъчни за тая игра с автомобили. При Far Cry 2 бях настроил играта за старата си щайга със Селерон от 2004 година, та се оказа, че при Low играта си хваща до 50 FPS, което си е пак достатъчно за непретенциозни играчи. След малко ще направя по-подробни тестове с вградената HD2500

Kaкво да кажа за останалите части...Дъното е microATX. Както си и мислех преди да купя това дъно, това съзададе проблеми, когато бях поставил хард диска в един SATA2 порт точно до PCI-E x1. Половината се закрива от видеокартата, която е двуслотова. Все пак хубавото от цялата работа е, че SATA 3 порта макар и падащ се под видеокартата, е изведен встрани, което позволява включването на две устройства. Дотук добре, да видим, дали ще мога да поставя и безжичния адаптер в свободния PCI-E x1 слот. То че ще може ще може, но се пада под вентилатора на видеокартата. За щастие, тая конфигурация е без външна видеокарта така, че ще се мисли в бъдеще. Вероятно по-добрият вариант би било дъното на Asrock, разполагащо с още един PCI-E x16 слот в най-долната си част:

ASROCK B75M-GL /B75/1155 - 1 бр. - 110.00 лв.

Естествено, проблемно е монтирането и на друго охлаждане за процесора заради близкото разположение на слотовете за РАМ, но мисля, че това не е необходимо. Причината - при нормална работа боксовото охлаждане не се чува. Дори при натоварване с Prime95 няма проблеми със шума, а температурите скочиха максимум до 70-71 градуса при 28 градуса в стаята и отворен капак на кутията. Що се отнася до кутията, тя се оказва достатъчна и за монтирането на доста по-големи видеокарти от GTX460, а с ATX дъно дори има възможност за сваляне на калъпа с хард дискове, като по-тоя начин се освобождава допълнително пространство за видеокартата. С microATX дъно това обаче е невъзможно. Кутията идва с един заден изкарващ вентилатор и явно е необходим и още един вкарващ за отпред. Що се отнася до захранването... да, тихичко е :) Лошото е, че има само един PCI-E конектор, та се налага да ползвам преходи за втория. Клокнах видеокартата и няма никакви проблеми. Що се отнася до евтината записвачка...ами наистина е евтина и работи като евтина. Вие като вълк срещу месечина, когато почне да чете диск. Това ме шашна в началото, защото си помислих, че видеокартата си увеличава оборотите на вентилатора. А това става, когато няма достатъчно захранване или изобщо човек е забравил да го включи, както направих в началото. Засега толкова, по-късно ще напиша повече впечатления от HD2500.

Редактирано от Кирилов (преглед на промените)

Така. Ето и обещаното от мен. Преди 2 часа сглобих конфигурация със силен процесор, малко дъно и кутия, една плочка RAM без видеокарта. Нямах много време да тествам с вградената, защото по ме влечеше да бодна моята GTX460, но ще направя и това тая вечер. Всъщност, ето конфигурацията, която излезе някъде 900 лева без монитора, ако не греша в сметките, че някои неща се купуваха преди 2-3 месеца. Всъщност, ето и конфигурацията:

GB B75M-D3V /B75/LGA1155 - 1 бр. - 117.27 лв.

I5-3570 /3.4G/6MB/BOX/LGA1155 - 1 бр. - 397.28 лв.

CORSAIR 1x4GB Vengeance DDR3 1600Mhz 1.5V - 1 бр. - 48.89 лв.

1TB SEAGATE SATA 6G/7200/64M - 1 бр. - 160.01 лв.

CM ELITE311 RED /NO PSU - 1 бр. - 73.80 лв.

Corsair 430W Builder Series CX V2 430W - 1 бр. - 92.05 лв.

LG GH24NS90 DVD RW SATA BLACK - 1 бр. - 28.25 лв.

Обща стойност - 917.55 лв. с ДДС

Както казах, боднах моята GTX460 за тестове и ето какво се случва. Вземам една игра с PhisX, понеже това е тема табу за AMD феновете и скъперниците, които са готови да дадат 20 лева по-малко, но да не са на ти с PhisX. Става въшрос за GhostRecon Adwanced Warfighter 2

Резолюция 1600х1200. Сложих всичко каквото може на макс, включително филтрациите, както и PhisX на Extreme. Отначало имаше много кадри, после почнаха да бавят и да се усещат насичания...рекох си...а може би някои са прави, че процесорът не е толкова важен? Да, но в такива ситуации първата ми работа е да погледна точните натоварвания на видеокарта и процесор чрез таск мениджъра и MSI Afterburner. От там се вижда, че ядрото на видеокартата се товари почти нон стоп на 99 %, а процесорът е някъде по средата с всичките си ядра. Тогава реших да направя друго и зайчето изскочи от дупката. Зададох от драйверите на NVIDIA физиката да се изчислява от процесора, а видеокартата да не се занимава с нея. Така и така процесорът не се товари достатъчно. Оказа се, че съм пуснал и браузера с няколко отворени прозорци, но това забелязах в последствие. Какво се случи? Ами играта вървеше като по масло с 80-120 кадъра в секунда. Никакви насичания, както това се случваше, когато изчислението на физиката се задаваше автоматично от драйверите. Наистина, така играта изглежда добре с пушилката и хвърчащите камъчета и искри от ударите на куршумите.

Не се сдържах да пробвам и S.T.A.L.K.E.R. COP, макар и под XP. Та там се случва точно това, което очаквам - процесорът е предостатъчен за видеокартата, 4-те GB RAM също. Почти не се чете от стария ми SATA 1 хард. Играта се играе гладко и колкото повече клок, толкова повече кадри. Така и трябва да бъде - мощен процесор, позволяващ бъдещ ъпгрейд и с много по-мощна видеокарта, без да се дават излишни пари за захранване и нова платформа.

Преди това за малко пуснах и вградената видеокарта с NFSMW и Far Cry 2. В първия случай имах 25-35 кадъра в секунда при максимални детайли и 1024х768, които се оказват достатъчни за тая игра с автомобили. При Far Cry 2 бях настроил играта за старата си щайга със Селерон от 2004 година, та се оказа, че при Low играта си хваща до 50 FPS, което си е пак достатъчно за непретенциозни играчи. След малко ще направя по-подробни тестове с вградената HD2500

Kaкво да кажа за останалите части...Дъното е microATX. Както си и мислех преди да купя това дъно, това съзададе проблеми, когато бях поставил хард диска в един SATA2 порт точно до PCI-E x1. Половината се закрива от видеокартата, която е двуслотова. Все пак хубавото от цялата работа е, че SATA 3 порта макар и падащ се под видеокартата, е изведен встрани, което позволява включването на две устройства. Дотук добре, да видим, дали ще мога да поставя и безжичния адаптер в свободния PCI-E x1 слот. То че ще може ще може, но се пада под вентилатора на видеокартата. За щастие, тая конфигурация е без външна видеокарта така, че ще се мисли в бъдеще. Вероятно по-добрият вариант би било дъното на Asrock, разполагащо с още един PCI-E x16 слот в най-долната си част:

ASROCK B75M-GL /B75/1155 - 1 бр. - 110.00 лв.

Естествено, проблемно е монтирането и на друго охлаждане за процесора заради близкото разположение на слотовете за РАМ, но мисля, че това не е необходимо. Причината - при нормална работа боксовото охлаждане не се чува. Дори при натоварване с Prime95 няма проблеми със шума, а температурите скочиха максимум до 70-71 градуса при 28 градуса в стаята и отворен капак на кутията. Що се отнася до кутията, тя се оказва достатъчна и за монтирането на доста по-големи видеокарти от GTX460, а с ATX дъно дори има възможност за сваляне на калъпа с хард дискове, като по-тоя начин се освобождава допълнително пространство за видеокартата. С microATX дъно това обаче е невъзможно. Кутията идва с един заден изкарващ вентилатор и явно е необходим и още един вкарващ за отпред. Що се отнася до захранването... да, тихичко е :) Лошото е, че има само един PCI-E конектор, та се налага да ползвам преходи за втория. Клокнах видеокартата и няма никакви проблеми. Що се отнася до евтината записвачка...ами наистина е евтина и работи като евтина. Вие като вълк срещу месечина, когато почне да чете диск. Това ме шашна в началото, защото си помислих, че видеокартата си увеличава оборотите на вентилатора. А това става, когато няма достатъчно захранване или изобщо човек е забравил да го включи, както направих в началото. Засега толкова, по-късно ще напиша повече впечатления от HD2500.

Здравей . имам един въпрос , който не е за същата тема , но няма смисъл да правя 2-ра

Та имам гтх 560 , но като играя на макс , колкото по-добро е качеството (мах) толкова повече се товари картата и много повече шуми. Та въпроса ми е ако направя това което ти си напраил "Зададох от драйверите на NVIDIA физиката да се изчислява от процесора, а видеокартата да не се занимава с нея." ще падне ли товара от картата и по-точно ще се "тормози" ли толкова , да дига повече градуси и да шуми повече вентилатора на видео картата ? (както е сега)

Здравей . имам един въпрос , който не е за същата тема , но няма смисъл да правя 2-ра

Та имам гтх 560 , но като играя на макс , колкото по-добро е качеството (мах) толкова повече се товари картата и много повече шуми. Та въпроса ми е ако направя това което ти си напраил "Зададох от драйверите на NVIDIA физиката да се изчислява от процесора, а видеокартата да не се занимава с нея." ще падне ли товара от картата и по-точно ще се "тормози" ли толкова , да дига повече градуси и да шуми повече вентилатора на видео картата ? (както е сега)

Не. А и това се отнася за една точно определена игра с поддръжка на PhisX. Друга такава е Metro 2033, която милсля да пробвам след малко. Специално при GHOST Recon процесорът идва много силен, а се ползват и четирите ядра на около 40-50 %. Видеокартата заковава 99 % със или без изчисляване на физиката. Когато обаче с физиката се занимава разтоварения процесор, видеокартата върши други неща. По тоя начин играта върви гладко. Иначе има някакви насичания на картината, каквито от години са характерни при мен с двуядрения ми E6750. Всъщност, направих два скрийншота, показващи долу горе натоварването на процесора и видеокартата при ползване процесора за физика:

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Както виждаш, видеокартата пак се товари на макс през повечето време, а проецсорът не е толкова натоварен. За проба пуснах Опера с 16 таба, HD видеоклип от YouTube и BitComet да тегли с голяма скорост. Това изобщо не оказва влияние при игрите и отивам вече към тая тема и спорът за i3 или i5. Наистина, не съм пробвал i3, но с i5 3570 няма абсолютно никакви проблеми при едновременно изпълнение на много задачи + тежка игра за тая видеокарта GTX460. Дори насичанията ми в браузера Опера при скролването престанаха и всичко върви абсолютно гладко. Както и да го тормозя тоя компютър, той притежава достатъчно процесорна мощ.

Сега малко и за вградената видеокарта HD2500. Тествах 4-5 игри и си водих някои записки. Ето и част от впечатленията ми. Започвам с играта, от която останах най-изненадан, но не в отрицателния смисъл - S.T.A.L.K.E.R. Call of Pripyat. Отначало я пуснах с ниски детайли, но съм оставил пълното динамично осветление. 25-30 fps и лоша картина с артефекти. Намалих резолюцията, малко се вдигнаха кадрите, но картината същата помия. Тогава видях, че съм забравил опцията за динамичното осветление и е сложих на статично. Получи се следното:

Максимални детайли и 1600х1200 резолюция - 43 фпс за 5 минути игра на Затон, като средно кадрите се движеха между 30 и 50. Усещаха се само леки насичания от харда, но доста незабележими в сравнение със сегашната ми конфигурация. При резолюция 1366х768 всичко върви идеално без никакви насичания и то със средни кадри 60. При 1024х768 вече имах 83, но това едва ли е от значение, защото тая игра се играе и при 1600х1200 много комфортно. И това с вградената видеокарта при максимални детайли! При пускане на следващата опция за динамично осветление, играта може да се играе при ниски резолюции като 1024х768. Явно това доста товари тая видеокарта. Следващата игра бе отново GHOST Recon. Тук вече нещата си идват на мястото. 1024х768 и ниски до средни детайли без включени динамични сенки и светлини, се постига комфортна игра от 43 фпс, като минимумът бе 30, а максимумът 80. Много много не разчитам на тоя минимум, защото често се получава при временно зареждане от харда. При 800х600 и максимални детайли, пак имаме около 43 фпс и се играе комфортно. А и картината не е толкова лоша ако се абстрахира човек от зърнистостта. При намаляване на детайлите играта литва, но не си заслужавая заради грубата картина. При NFSMW и максимални детайли при 1024х768 получих около 35 фпс в 5 минутна гонка с ченгетата. Естествено, избягах им, но не това бе целта. По-важното бе, че играта не насича, автомобилът се управлява отлично и малките на пръв поглед кадри са достатъчни за непретенциозни играчи. С други думи засечените кадри от FRAPS бяха в рамките на 26-48. Отивам и към GRID. Там нещата не са много наред, макар това да е от време оно, когато бях още с 8800GT. Става въпрос за това, че без видима причина играта тръгва понякога с 4-5 fps и това не зависи нито от резолюцията, нито от детайлите. Всъщност, при LOW нещата са отлични. Може би трябват доста тестове, ако някой реши да настройва тая игра и да търси причината за дропването. Мен не ми се занимава, а и нямам толкова време.

Пoнеже оня ден Людмил ми напомни, че от 2 години плачакак четириядрените процесори навлизат, а те още не са навлезли, си пуснах играта и с моята "любима" GTX460. Тая игра бе много проблемна за мен без включена вертикална синхронизация и кадри, по-малки от честотата на опресняване. Сега обаче процесорът и вероятно 4-те GB RAM си казват думата, макар заетата памет да е нищожна - около 500-600 MB. Тръгнах от 1600х1200 при максимални детайли, АА и каквото се сети човек. 60-70 fps си ги залепя и то без грам насичане или прескачане на картината с изключена ВС. За проба пуснах и на 1280х960, но както очаквах, кадрите скочиха с 15-20, което по никакъв начин не влияе на усещането от играта, освен може би по-ниската резолюция. Та за мен нещата се изясниха отново, макар да повтарям това от години - мощният процесор си е мощен процесор. С него дори слабите видеокарти се усещат като силни и то не защото кадрите са кой знае колко повече, а защото го няма онова дропване на картината при натоварени сцени. С E6750 клокът на видеокартата, акакто и промяната не резолюцията не водят до нито кадър разлика! Единствено клокът на процесора оказва влияние върху броя кадри, но пак остава проблема с необходимостта от повече кадри, отколкото честотата на опресняване за да се избегнат насичанията на картината.Продължавам с личните за мен тестове. Следва Metro 2033 - една игра, при която със сегашната ми конфигурация се товарят почти на 100 % и видеокарта и процесор.

Само ще ти кажа, че голямото подобрение идва от архитектурата на процесора, а не от броя ядра. Сега не мога да намеря линка, но имаше сравнение между Core i7-970(6 ядра 12 треда) срещу i5-2500K, който си е с чист 4-ядрен без HT, и Sandy-то беше по-бърз с около 20% в игрите. Ако не вярваш ти казах - изключи две от ядрата и тествай пак да видиш, че разликата ще е почти никаква. При теб пък скока от C2D към Ivy Bridge е като да минеш от Лада на А8. ;)

Редактирано от Людмил (преглед на промените)

• Автор

Мерси много за изчерпателните тестове.Сега като ли взех че се позамислих.Добре, че изчаках тестовете.Ще помисля още малко и тогава ще реша.И само да попитам мси афтербърнер работи ли както трябва въпреки че не си с дъно мси.Мерси!

Да, работи мнгоо добре. Също както HP USB Format tool е за всички флашки най-добрият инструмент, а не само за флашките на HP.

Само ще ти кажа, че голямото подобрение идва от архитектурата на процесора, а не от броя ядра. Сега не мога да намеря линка, но имаше сравнение между Core i7-970(6 ядра 12 треда) срещу i5-2500K, който си е с чист 4-ядрен без HT, и Sandy-то беше по-бърз с около 20% в игрите. Ако не вярваш ти казах - изключи две от ядрата и тествай пак да видиш, че разликата ще е почти никаква. При теб пък скока от C2D към Ivy Bridge е като да минеш от Лада на А8. ;)

Така е, не казвам противното, но както винаги има едно "но", с което не искаме да се съобразяваме. А то е, че рядко се срещат игри, направени по един и същи начин. След тоя ми пост, тествах още малко и ето нещо интересно. Например Crysis ползва само две ядра, които са си доволно натоварени. Представи си сега, че си пуснал някой торент и още нещо, понеже темата засяга точно тоя въпрос - мързела. Какво става с тоя Crysis и слабия ти процесор, дори архитектурата да е отлична? Айде да оставим Crysis и вземем Metro 2033. Вярно, че иска много видеокарта, но иска и процесор брат. И ако четириядрения се справя с аванс, съмнява ме някой двудрен да може, още повече със задачи на заден план. То си личи и от тестовете. I3 се дъни при някои игри и то много - 20-30 кадъра надолу, което не позволява гладка игра. Днес обаче се занимавах отново с GTX460 и по-специално с GRID. Ами какво да ти кажа - два пъти повече кадри от E6750. Сега ще инсталирам тая игра и на сегашната си конфигурация, за да направя точното сравнение. Но от миналото знам какви резултати имах. Абсолютният минимумът, който получих с i5 3570 бе 77 минимални fps при 1600х1200, всичко на ултра и максимална АА. Това означава, че с аванс мога да си пусна ВС на каквато искам резолюция и с каквито искам детайли. Средните кадри при всички тестове бяха почти винаги над 100. За какво говорим изобщо? С E6750 видеокартата се товари на макс единствено когато съм в менюто. Тръгна ли да играя, натоварването пада много и само клкока на E6750 оправя нещата. Каквото и да ми говориш, аз виждам как стоят нещата. И не правя тия заключения отсега. Не съм забелязал за 5-6 години да греша в заключенията си. Ще ми се наистина да съм попрекалил, но не би. Нито за колите си, нито за компютрите. Все се намира някой Тома неверник, дето иска да те затапи, ама как да стане брат, като фактите говорят друго? Разбирам желанието ти да ме изкараш крив, но аз само споделям впечатленията си. Нямам никаква полза да лъжа и мажа, защото нито се занимавам с тоя бизнес, нито съм рекламно лице на някой търговец. Който иска да ми вярва, който не иска, да вярва на други. Казвал съм го много пъти. Като са ви дълги постовете ми, просто ги прескачайте. Явно не ги пиша за многознайковците, не мислиш ли?

За това те карам да тестваш с две ядра гореспоменатите игри. Не мисли, че е заради затапването, а за да се стигне до реална представа каква е разликата между две и четири ядра, макар че Cor i3 имат HT и когато ти изключиш две от ядрата реално получаваш Pentium G, а не i3. По-точно, при ограничен бюджет дали си заслужава 100-те лева отгоре за 4-ядрен срещу 2-ядрен с HT. Според мен не - разликата няма да е толкова голяма, колкото се опитваш да я изкараш.

За това те карам да тестваш с две ядра гореспоменатите игри. Не мисли, че е заради затапването, а за да се стигне до реална представа каква е разликата между две и четири ядра, макар че Cor i3 имат HT и когато ти изключиш две от ядрата реално получаваш Pentium G, а не i3. По-точно, при ограничен бюджет дали си заслужава 100-те лева отгоре за 4-ядрен срещу 2-ядрен с HT. Според мен не - разликата няма да е толкова голяма, колкото се опитваш да я изкараш.

Компютърът вече не е при мен, но може и това да направя някой ден, когато реша да сменя и моята платформа. А за доизясняване на нещата и реални сравнения, преди малко тествах отново GRID но с моя процесор, моето дъно и новата ми 2x1 GB RAM А-DATA, добавена към старата ми 2x1 DDRII SuperTalent. Поне откъм РАМ го докарвам равенството. Нали тук се твърди, че няма голяма разлика между DDRII и DDR3. Е, все пак има, защото моята работи в момента на 800 MHz. Процесора го клокнах малко до 3.2 GHz колкото да не е без хич, защото от старите тестове знам, че само той оказва влияние при тая игра и при доста други. Направих и няколко скрийншота от таск мениджъра и MSI Afterburner за по-голяма нагледност. Тествах на една и съща писта, използвайки Race Day, Ford Mustang и Muscle cars. Правех по две обиколки и тръгвах последен, като се и стараех да финиширам последен, а пред мен за малко да има и празна писта. Това явно не оказва кой знае какво влияние, защото ето и резултатите. Ползвах две резолюции - 1600х1200 и 1280x960. Видеокартата бе на стандартни честоти, както и с клок на около 850 MHz ядрото и 2000 MHz паметта. Тия тестове направих за двата процесора - E6750 и i5-3570. Единственото, което е различно, е Операционната система. Това се наложи поради факта, че i5 го тествах с един стар хаард диск SATA 1 под XP, защото той бе инсталиран там. E6750 работи с Windows 7. И двете ОС са 32 битови. Не знам, дали това оказва голяма разлика, но от миналото имам спомени, че GRID вървеше малко по-добре под XP, що се отнася до гладкостта на картината, а не до кадрите. Сега явно RAM паметта оказва благотворно влияние на процесора и въпреки малкото заета памет от тая игра ( около половината от наличната 4 GB), не се усещат толкова груби насичания, освен тия от по-малкото кадри. Поне затова не съжалявам, че се изръсих 50 лева за 2 GB DDRII. Ето и резултатите. После ще коментирам:

Тестова система 1:

Процесор: i5-3570

Дъно: GB B75M-D3V /B75/LGA1155

Памет: CORSAIR 1x4GB Vengeance DDR3 1600Mhz 1.5V

HDD: Seagate 200 GB SATA I

Видеокарта: Inno3D GTX460 192 bit.

Тестова система 2:

Процесор: E6750 [email protected]

Дъно: GB P35-DS3P

Памет: 2х1 GB Super Talent CL4 + 2x1GB A-DATA DDRII 800 MHz

HDD: RAID 0 масив от Segate 250 GB 16 Mb кеш SATA II

Видеокарта: Inno3D GTX460 192 bit.

Игра: Race Driver GRID . Стандартни настройки на последните налични за ОС драйвери на NVIDIA ( За по-сигурно натиснах reset). Детайли - Ultra. Включена 16хQCSAA, която е най-тежка за играта. Изключена вертикална синхронизация.

Резултати:

a) Резолюция 1280х960

с [email protected] GHz:

-2012-08-13 16:55:36 - GRID

Frames: 12202 - Time: 220118ms - Avg: 55.434 - Min: 37 - Max: 86 - Milano стандартни честоти на видеокартата 675/1800 MHz

Публикувано изображение

-2012-08-13 17:02:37 - GRID

Frames: 12034 - Time: 216654ms - Avg: 55.545 - Min: 36 - Max: 77-MIlano с клок на видеокарта 850/2000 MHz

Публикувано изображение

с i5-3570:

Frames, Time (ms), Min, Max, Avg

28182, 226140, 97, 158, 124.622

Milano с клок на видеокартата

б)

Резолюция 1600х1200

с E6750:

2012-08-13 16:40:00 - GRID

Frames: 11741 - Time: 224002ms - Avg: 52.415 - Min: 38 - Max: 70 - Milano стандартни честоти на видеокартата 675/1800 MHz

Публикувано изображение

2012-08-13 16:27:47 - GRID

Frames: 12714 - Time: 244188ms - Avg: 52.066 - Min: 37 - Max: 76 - MIlano с клок на видеокартата 850/2000 MHz.

Публикувано изображение

С i5-3570:

18984, 210546, 77, 102, 90.166

Milano с клок на видеокартата.

Какво се получава дотук? При стария E6750 двете ядра се товарят максимално, а видеокартата дори на стандартните си честоти не може да се натовари. При клок натоварването намалява още. Минималните кадри със или без клок са едни и същи, средните също. Максималните вероятно се дължат на различно минаване по пистата, но те не оказват влияние на крайния среден резултат, както и на минималните кадри, които са важни за да не се усеще дискомфорт при игра. При i5 вече имаме пълно натоварване на видеокартата и частично на процесора. Вчера не пробвах тая писта на стандартни честоти, защото времето ми бе ограничено, но пробвах това на друга писта – Okutama при DRIFT GP и две обиколки на пистата. Ето и резултатите от там при 1280х960:

19477, 180094, 95, 118, 108.149 без клок на видеокартата

24629, 191140, 112, 142, 128.853 с клок на видеокартата около 850/2000 MHz.

Тук клокът на видеокартата влияе право пропорционално на кадрите. Със сигурност процесорът не би оказал никакво влияние. При E6750 не е така заради натоварените две ядра. Вероятно един Q6600 или Q8... би се справил доста по-добре заради повечето си ядра или да кажем един E8400, клокнат на 4.2 GHz. ( Такива тестове прави един приятел преди 2 години с неговия E8400 и резултатите бяха добри що се отнася до броя на кадрите). GRID все пак товари и четирите ядра, макар и в различна степен. Тук бях включил и вертикалната синхронизация, за да се види колко се товари видеокартата когато е ограничена на 65 Херца.

Публикувано изображение

Да обобщя . Слабият процесор ограничава видеокартата, която не се товари достатъчно. Минималните кадри са два пъти по-малко, средните също. Тук имаме минимални кадри 36-38 при всички тестове с E6750 независимо от резолюцията и клокът на видеокартата, докато при i5-3570 имаме 77fps. Средните кадри са също около 2 пъти по-малко спрямо системата с i5-3570 – 52 fps срещу 90. Или да го кажем така. Системата с E6750 дава максимални кадри, равни на минималните от i5-3570. Това го забелязах и при мои тестове с F1_2010, сравнени с тия от интернет, ползващи същата като моята видеокарта, но мощен процесор. И там максималните мои кадри бяха равни на средните, получени от тях. При GRID нещата дори са по-зле. Тогава в мен за момент възникна съмнение, че играта не се тества както трябва, защото при реално състезание кадрите са много по-малко отколкото при просто каране за време. Бързо обаче разбрах, че причината е слабия процесор. И още нещо от тестовете. Минималните кадри с i5-3570 не зависят от процесора, а от честотата, на която работи видеокартата.

И още нещо интересно, виждащо се ясно на дадените от мен скрийншотове. При излизане в менюто на играта, двете ядра на E6750 почват да се товарят под 50 %, докато в същото време видеокартата хвръква на 100 %. Точно там се забелязва и клокът на видеокартата, като кадрите се увеличават право пропорционално на клока. Мисля, че нещата са ясни.Точно така е и при F1_2010.

ПП: Ето и едно бързо тестче на Okutama DriftGP, 1280х960 с клокната видеокарта при двете системи:

2012-08-13 19:35:49 - GRID

Frames: 13276 - Time: 194268ms - Avg: 68.339 - Min: 60 - Max: 81 - Okutama Drift GP 2 обиколки

А ето и вчера какво получих с i5 3570 при същите условия с клокната видеокарта и еднаква резолюция:

24629, 191140, 112, 142, 128.853

Тук даже максималните кадри на моята щайга (в червено) са много по-ниски от минималните на "щайгата" с i5-3570 ( в зелено) :)

Извинявам се отново за дългия пост и пуснатите 5 снимки, но в темата авторът се интересуваше от това, какво влияние би оказал процесорът при игри. Показах част от истината при една-две игри с две видеокарти и два процесора. Ако някой прецени, че поста ми разводнява темата, да трие.

• Автор

Така в петък или в понеделник вече ще се поръчва,благодаря на всички :) Телевизор си взех 32 инча само монитор малък остана да взема, и да попитам последен въпрос : фулл хд монитор със вга или дви става ли , или да взема монитор който да има и хдми благодаря на всички още веднъж.

Редактирано от xterminatorx (преглед на промените)

Така в петък или в понеделник вече ще се поръчва,благодаря на всички :)

Телевизор си взех 32 инча само монитор малък остана да взема, и да попитам последен въпрос :

фулл хд монитор със вга или дви става ли , или да взема монитор който да има и хдми благодаря на всички още веднъж.

със каквото и да е монитора няма проблем ;)

със каквото и да е монитора няма проблем ;)

И все пак цифровото си е по-добре от аналоговото. Та поне DVI да има!

И все пак цифровото си е по-добре от аналоговото. Та поне DVI да има!

то не остана модели с по 1 букса някой имат DVI и VGA , моя има DVI и HDMI. Не ги знам много честно казано , но вече се избягва VGA

• Автор

http://www.technopol...or-LG-E2211S-BN

тоя става ли?Има ли дви

П.П. сега се разтърсих и видях че няма.Как така фулл хд пък има само вга, доста тъпо ?

ей тва мисля че ставаа http://www.technopolis.bg/b2c/details/503666/P11010301/Monitor-PHILIPS-226V3LSB25 :)

вие какво ще кажете

Редактирано от xterminatorx (преглед на промените)

тоя става ли?Има ли дви

П.П. сега се разтърсих и видях че няма.Как така фулл хд пък има само вга, доста тъпо ?

ей тва мисля че ставаа http://www.technopol...LIPS-226V3LSB25 :)

вие какво ще кажете

да хубав е

то не остана модели с по 1 букса някой имат DVI и VGA , моя има DVI и HDMI. Не ги знам много честно казано , но вече се избягва VGA

Евтините модели са само с VGA. Лично аз доста се озорих да намеря full HD с DVI на прилична цена от 220 лева. Днес дори гледах същия монитор в Технобакалията и бе 269 лева. От там надолу имаме главно VGA изходи или монитори, неподдържащи 1920х1080. Поне така бе преди 3 месеца като купувах монитор.

тоя става ли?Има ли дви

ей тва мисля че ставаа http://www.technopol...LIPS-226V3LSB25 :)

вие какво ще кажете

Всъщност, точно такъв взех преди 3 месеца за 220 лева. Днес ги гледах по 269 в магазина, колкото си бяха и май месец. Явно пиримоцията не е отразена при нас :) И как да е отразена, като нашия магазин не е поставен в списъка. Всъщност, има няколко варианта на тоя Philips и е възможно това да е малко по-различен модел от тоя, който гледах днес. А ако те интересува мнението ми за тоя Филипс, ето и темата, която бях пуснал преди няколко месеца:

http://www.kaldata.c...о/#entry2237060

Както виждаш, сам си писах като луд :)

ПП: И между другото, в бакалията продават поне с 40 лева по-скъпо от други места. Тоя модел който си дал е без аудио високоговорители, затова е и по-евтин. Иначе е същия като тоя, който купих, дори като цвят. За няколко дена успях да разуча долу горе терминологията на Филипс и някои от важните букви са "А"=аудио, B=black...

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.