Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Затъпяваме ли пред компютъра?

Featured Replies

Аз съм на мнение , че определено затъпяваме , в частност и доста забравяме , аз докато съм на компа и като ми кажат после нещо да направя и след това немога да се сетя какво са ми казали Публикувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображение

• Отговори 111
  • Прегледи 19,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Не мисля че се затъпява пред компютъра,защото от всяко нещо макар и игра си има полза.Но все пак трябва да седим пред компютъра в ограничено време-2-2.30 часа-не повече(поне аз спазвам този режим).Ако стоим дълго освен че ще ''изпуснем''(но не затъпеем)някои неща,може да се увреди и зрението...От идеално зрение да стигнеш до очила...разбира се,ако стоиш по-малко от 2 часа пред компютъра няма да се стигне до очила,но ако повече...

<{POST_SNAPBACK}>

Това за зрението е ясно,ние обсъждаме само затъпяването.

Както си казал(а) ако седим два часа межеби не се затъпява.

Все пак направи сметка колко ще ти струват 2 часа - излиза че един ден от седмицата го посвещаваш само на компютъра.Но и това не е беда.Бедата е че много по-често се заседяваш докато не ти писне тотално -кажи го поне 5 часа ,ако разбира се нещо не те изрита насила оттам.Няма спор че самия компютър не е виновен по никакъв начин за всичко това ,но в крайна сметка така се получава.Особено когато няма условия за развитие.Същото е и с телевизията и другите подобни.

С всичко това искам да кажа че компютъра ти отнема от времето в което евентуално можеш да упражняваш или развиваш своя интелект.Това води до задържане на развитието ,което е много близко до и може да се възприеме като затъпяване.

Вече всеки работодател ти иска компютърна грамотност !

Те каво ли не искат.Май всъщност искат да си на 25 с три висши,за да чистиш к*н*ф* и да ти плащат 100 лева. :bye:

Аз смятам, че ползването му трябва да е разумно-нито повече нито по-малко !

Аз също.Но за тая цел трябва да си наясно какво е това компютър и как може да се използва ефективно.Днешните старчета мислят че като турят компютър и той ще им реши проблемите.А защо мислят така? Отговора според мен се крие в близкото минало,когато само американците и японците имаха.Жабата видяла че подковават вола та вдигнала и тя крак.

Това ми напомня за карикатурата на офиса,къедето им се сринали комютрите.

Секретарката вдигнала телефона,обяснява как трябвало да вършат всичко "на ръка" и пред нея са наредени карти :down: .

Като гледам как са наказани служителите на някои компании,по цял ден пред компютрите ,мога единствено да ги съжалявам.Как ли се вписва идеята за 2-та часа там?

Човек не трябва да се затваря и да се отдава на една машина...

Без да искат точно това правят.Вместо компютъра да обслужа тях,те обслужват него...

Разбира се можем да се развиваме и да си упражняваме интелекта с компютъра.Според обаче това се случва предимно до 3 тата година,когато всичко което ни интересува вече е омръзнало и минаваме само на забавленията.Ако все пак държите да милсите пред компютъра,смятам че това е възможно най-много до 3 тия час.

В подкрепа на всичко това сочат проучванията че ученици които са имали малък или никакъв досег с компютри се справят по-добре.Проучването беше правено във Великобритания.Още масовата компютризация плюс използването на подобрен софтуер не е довела до очакваната повишена производителност,в сравнение с умерената компютризация.

Най-добър =/= умен. Това не значи, че чове, който цикли МНОГО е идиот, нито пък значи, че ако не цикли, е умен.

Дотук съм съгласен.Добре го каза.

Накрая се запитайте защо когато прекалите с компютъра ви става тъпо?

Ако беше толкова безвреден и интересен винаги, защо не стоите по 12 часа непрекъснато? Защо често правите почивки? Защо когато чатите 3 часа с няколко човека паузите стават по-дълги и разговора постепенно затъпява,а когато се съберете на живо не ?

Накрая се запитайте защо когато прекалите с компютъра ви става тъпо?

<{POST_SNAPBACK}>

Нормално е да доскучава. Всичко трябва да е умерено. И почивките са важни, и разнообразието. Ако всичко е еднотипно, все някога писва и се сменя с нещо друго. Така е и с компютъра - след като е доставил удоволствие от някоя игра, или добро настроение от чат, или удоволетворение от добре свършена работа - вече не е нужен и го оставяме и той да си почине. :blink:
  • 2 години по-късно...

Според зависи как се използва. А игрите не мисля, че са кой знае колко вредни ако се използват просто за разоварване, а не за непрестанна употреба. А и защо тогава са създадени стратегиите? Мисля, че точно за да развиват логическото мислене. А интернет е много полезно нещо. Стига да искаш да се развиваш в нещо ще успееш, ако ли не -затъпяваш. А относно скайп и подобни на мен ми служат за да съчетавам полезното с приятното. Но дори от форумите на kaldata съм научила доста неща ( за сметка може би на други, ама толкова ми е капацитета )

Няма как да затъпея-работя по 12-15 часа всеки ден на компчето

Поне 5 енциклопедии и 2 речника са нонстоп отворени

:)

За релакс опуквам няколко на табла онлайн или си пиша в Празните приказки

Публикувано изображение

• 1 година по-късно...

Пред игри да пред програми и форуми (да не са игри) категорично не.

Не затъпявам. Използвам компютъра за писане из стойностни форуми и четееики полезна информация.

Категорично не, защото влизам на места, където бих научила нещо ново.

Ще затъпеете ако го използвате за разни игрички. Аз например влизам там кадето мога да науча нещо, така че не. :wors:

напротив, ще поумнеете! компа развива мисленето преди мнооого време все това обяснявах на разни познати и приятели:) но си има и своите негативни страни: мониторите увреждат зрението,но пък си има упражнения и похвати да се избегне това избира се lcd монитор и се стои пред него на разстояние не по-малко от 1м те излъчват електромагнитни лъчи,а старите монитори излъчваха и рентгенови:mark:ужас си бяха и трептяха и т.н. и като пишете по клавиатурата е добре да гледате в нея,а не да се правите на хакери и да зяпате в монитора докато пишете...това няма да ви направи големи "хакери"(разбира се добре е да можете да пишете бързо,но не гледайте в монитора през това време)именно това движение на погледа от клавиатура към монитор си е вид упражнение за очите и ще им помага,на 20-30мин ходете да си миете лицето и най-вече да си мокрите очите,не си бършете с кърпа лицето после...нека има влага по него:eek:това да ви стане навик:eek:много е важно да има постоянно влага в очите ви...забравете разните капки за очи...нужно е просто да си ги мокрите с вода правете упражнение за очите като ги движите в кръг,гледате нагоре с тях,после надолу,настрани,напред надалеч и изведнъж към носа:)разтърквайте ги с ръце,сложете си на десктопа картинка,която е с тъмен биещ към зеленото цвят,понамалете яркостта на монитора 'щото то си е все дно да гледаш към светеща крушка:)около бюрото да има разни отвличащи вниманието неща като: usb джаджи например кученце,което играе в такт на музика,плазма лампичка и др.,цвете,акваиумче с рибки и т.н. ставайте от стола и правете упражнения:клекове,навеждане,разтягайте се така на всеки 30мин,че имаче може да се появят хемороиди и да ви заболее седалищният нерв,ще надебелеете,врата ще ви заболи и др. компютърна зависимост си има,а за децата е по-опасно понеже не могат да се самоконтролират(не умеят да си предпазват зрението,незнаят как да стоят правилно пред компа и може да получат гръбначно изкривяване,намалява им имунната с-ма понеже прекарват повече време пред pc а не играят навън) едно време се наблюдаваше промяна в поведението на индивида от разните видове 4атове вече там почти няма никой...това е хубаво irc is dead and better на индивида му се искаше като си чати с някого непременно да му види снимка,да се чуят, да се срещнат... всичко това води до психични отклонения,които...абе не ми се пише относно това 'щото е достатъчно дълго сайтовете за запознанства и те са същата история;)но пък темата става различна и да не се отплесваме... важното е,че компютрите не водят до затъпяване:) Публикували сте по-голям от разрешения брой емотикони. Моля намалете броя им. -ъхъъъ,'що лошо ли е? не мога да не се усмихвам...разрешете повече бройки:)това си е вид изразяване,а и аз ги полвам вместо точка и си отделям изреченията...отидоха ми усмивките в бакспейса

От висенето пред компютъра затъпяват предимно тези, които нямат нужда от компютър за да затъпяват. Има обаче поне две сериозни опасности, свързани с използването на компютри и интернет, които дебнат именно хората с развит интелект и богата обща култура. Те са достатъчно логични и очевидни за да ги забележиш и контрираш своевремено, но все пак има хора, които ги пропускат и "затъпяват". За човек с моного познания и аналитично мислене, най-ненавистното нещо е "прахосването на ресурси" - ситуациите, които увеличават ненужно обема на информацията, която трябва да се запомня и обработва. За съжаление такива ситуации съществуват, ненужната информация се трупа и започва да пречи на нужната. За това с времето такива хора започват да търсят различни "патерици" за мозъка, които да им помагат в съхраняването, а понякога и в обработката на информацията. Компютрите разбира се за момента са най-добрата мозъчна протеза, но обемите информация, които стават достъпни с тях надвишават каквито и да е човешки способнсти за обработка. Именно тук идва изкушението да помниш не самата информация, а само "индексите" към нея, като прехвърлиш останалото на компютъра. Това има цял набор негативни резултати. Първо, индексите, които помниш не са пълноценна информация. При работа с тях се развива не аналитичното, а асоциативното мислене, което е по-бързо, но дава неточни, понякога дори случайни резултати. Това означава че колкото по-дълго работиш така, толкова по-рядко успяваш да възстановиш самата информация и толкова по-трудно я анализираш. Синтетичнота мислене (така нареченият усет, опит) също не се развива пълноценно, защото е пряко зависимо от обема на запомнената информация. Също така използването на помощни средства за нужната информация не отменя необходимостта да се усвоява ненужна. Получава се идиотската ситуация, в която си способен да направиш на по чашка задълбочен анализ примерно на абсолютно неприсъщите на първобитна раса стратегически и тактически способности, демонстрирани от Евоките в Завръщането на джедаите, но се налага да гледаш в компютъра за елементарни неща, свързани с пряката ти работа. Другата сериозна заплаха може да се нарече информационна наркомания. Обикновено тя започва да се проявява след 24-25 годишна възраст, когато способностите на мозъка за обработка на нова информация започват постепенно да отслабват и засяга основно хора, свикнали постоянно да работят с големи обеми нова информация. Желанието да продължаваш да си "на гребена на вълната", когато вече не си способен е разбираемо и често срещано. От друга страна опитите да обработиш повече информация, от колкото си способен водят до грешки и неспособност за концентрация. В този момент допълването на разликата до привичния обем с ненужна информация, която не иска задължително обработване започва да изглежда особено привлекателно. Разбира се в резултат на това проблемът се задълбочава вместо да се реши и обемът на поглъщаната ненужна информация пастаянно расте. Прочитането на 10-15 посредствени книги седмично например е типичен пример за напреднал случай на информационна наркомания. Всъщност възможно е информационната наркомания се проявява в някаква степен при много други хора, но на по-напреднала възраст. Тя би могла да обясни примерно внезапно появяващата се любов към сапунките сред по-възрастни хора, които няколко години по-рано не са ги понасяли.

Редактирано от asa (преглед на промените)

Зависи какво се прави пред компютъра.Ако се играят глупави игри през цялото време е логично човек да затъпее,но ако човек се занимава с интернет или с програми е логично да напредне и да придобие много нови знания

Затъпяваме ли пред компютъра?

да, определено

зависи как приемаш компютъра си...като машинка за игра и гледане на цици,или за вършене на работа и писане на учебни задания примерно...

От висенето пред компютъра затъпяват предимно тези, които нямат нужда от компютър за да затъпяват. Има обаче поне две сериозни опасности, свързани с използването на компютри и интернет, които дебнат именно хората с развит интелект и богата обща култура. Те са достатъчно логични и очевидни за да ги забележиш и контрираш своевремено, но все пак има хора, които ги пропускат и "затъпяват".

За човек с моного познания и аналитично мислене, най-ненавистното нещо е "прахосването на ресурси" - ситуациите, които увеличават ненужно обема на информацията, която трябва да се запомня и обработва. За съжаление такива ситуации съществуват, ненужната информация се трупа и започва да пречи на нужната. За това с времето такива хора започват да търсят различни "патерици" за мозъка, които да им помагат в съхраняването, а понякога и в обработката на информацията. Компютрите разбира се за момента са най-добрата мозъчна протеза, но обемите информация, които стават достъпни с тях надвишават каквито и да е човешки способнсти за обработка. Именно тук идва изкушението да помниш не самата информация, а само "индексите" към нея, като прехвърлиш останалото на компютъра.

Това има цял набор негативни резултати. Първо, индексите, които помниш не са пълноценна информация. При работа с тях се развива не аналитичното, а асоциативното мислене, което е по-бързо, но дава неточни, понякога дори случайни резултати. Това означава че колкото по-дълго работиш така, толкова по-рядко успяваш да възстановиш самата информация и толкова по-трудно я анализираш. Синтетичнота мислене (така нареченият усет, опит) също не се развива пълноценно, защото е пряко зависимо от обема на запомнената информация. Също така използването на помощни средства за нужната информация не отменя необходимостта да се усвоява ненужна. Получава се идиотската ситуация, в която си способен да направиш на по чашка задълбочен анализ примерно на абсолютно неприсъщите на първобитна раса стратегически и тактически способности, демонстрирани от Евоките в Завръщането на джедаите, но се налага да гледаш в компютъра за елементарни неща, свързани с пряката ти работа.

Другата сериозна заплаха може да се нарече информационна наркомания. Обикновено тя започва да се проявява след 24-25 годишна възраст, когато способностите на мозъка за обработка на нова информация започват постепенно да отслабват и засяга основно хора, свикнали постоянно да работят с големи обеми нова информация. Желанието да продължаваш да си "на гребена на вълната", когато вече не си способен е разбираемо и често срещано. От друга страна опитите да обработиш повече информация, от колкото си способен водят до грешки и неспособност за концентрация. В този момент допълването на разликата до привичния обем с ненужна информация, която не иска задължително обработване започва да изглежда особено привлекателно. Разбира се в резултат на това проблемът се задълбочава вместо да се реши и обемът на поглъщаната ненужна информация пастаянно расте. Прочитането на 10-15 посредствени книги седмично например е типичен пример за напреднал случай на информационна наркомания.

Всъщност възможно е информационната наркомания се проявява в някаква степен при много други хора, но на по-напреднала възраст. Тя би могла да обясни примерно внезапно появяващата се любов към сапунките сред по-възрастни хора, които няколко години по-рано не са ги понасяли.

Толкова добре го каза,както и аз не бих могъл.

Но за да не се изпада в такива състояния е добре да подбираме малко,но стойностни източници на информация.

Аз влизам в не повече от 6-7 форума и пиша е не повече от 4 такива.

За затъпяваето в прав текст-Стоенето пред компютъра не е мерило за затъпяване.

Може някой да седи по цял ден,но за да чете нещо,някаква информация,да развива интелекта си или способностите си в някоя област-програмиране и т.н-тогава компютърът е полезен,той е информационният прозорец към информация от целият свят.

А може да правиш нещо Безполезно като да играеш игри и да затъпяваш...

LCD и CRT-това не е тема за тук

Всеки вид си има предимство и недостатъци,и нека не минаваме с радиацията...

Ако някой го е страх-Има си защитни екрани...

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Според вас затъпели ли сте от както сте започнали да сядате по-често и за по-дълго на компа???Чух някаде че като се киорим в монитора затапяваме и още повече като връткаме игри. Лично аз мисля че малко оказва влияние,защото взех да забравям някои неща .

Споделете мнение.....................

Ъъъъъ... ъъъъъ... Не. Ас играя CS 34 часа в деноноштие и съм пърфект. :angry:
  • 1 месец по-късно...

Ако искам да науча нещо от тоя комптър,а не само игри да играя.Тогаз НЕ затъпяваме,а поумняваме.Ако стоя по цял ден и нощ и играя игри само без да науча нищо,тогава просто по-тъпи от това няма на къде

Ако искам да науча нещо от тоя комптър,а не само игри да играя.Тогаз НЕ затъпяваме,а поумняваме.Ако стоя по цял ден и нощ и играя игри само без да науча нищо,тогава просто по-тъпи от това няма на къде

Винаги съм избягвал тази тема .... , но стонене от порядъка на 15 часа пред компа (всеки ден) просто от самото облъчване затъпяваме ..... макар и да вършим полезна работа (било тя и 'умствена тренировка')

От облъчването не се затъпява, просто като вършиме едно и също нещо пред компютъра се затъпява, така е и с еднотипната работа. Така че спокойно няма да се избяга от затъпяването :wors:

Компютъра си е направо болест!Много малко от хората, който позлвзт PC го ползват, за да научат нещо полезно.И особено когато имат достъп до интернет.Вместо да търсят нещо наистина полезно, те се занимават с простотии, игрички и т.н.На мен компютъра също ми помога в някои отношения.Разбира се зависи какво разбирате под "помощ".Защото да седнеш на компа и да напишеш две думи в гугъла и да ти излезне например съчинението и ти само да го принтираш - това не е помощ, чиста доза затъпяване и мързел.Някои пък чели книги в нета .. от личен опит ви казвам, изключително е трудно да се съсредоточиш, когато има милиони "по-забавни" неща, които да правиш(чатове, сайтове за запознанаства и т.н).Лично аз си предпочитам книгата да ми е в ръцете и да усещам миризмата на кориците й :D И аз обичам да седя на компа, обаче съм осъзнала, че е много вредно, щото си го взех, когато бях вече поотраснала.Когато го нямаше ми беше по-готино, честно казано :) Обаче не мога да кажа, че съм зависима и че съм затъпяла ...

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.