Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Чужденци, пишещи на английски?

Featured Replies

Здравейте колеги,

всичко започна от тази тема, а конкретният въпрос е:

Редно ли е да позволяваме на чужденци да пишат на английски?

Според мен: "да". Има правило, казващо да се пише само на кирилица, но също така има правило, което позволява цитати на английски. Аз не виждам проблем. Все пак целта ни е да помагаме и защо трябва да бъдат трити теми на хора, които не са родом от тук, но търсят решение на някакъв проблем.

Нека си го кажем, правната система, не само в България (нея даже не я давам за еталон), ами и в света е пълна с прецеденти. Правните норми се тълкуват във всички съдилища от адвокатите по конкретен казус.

Според мен тук не трябва да се трие темата или да се наказва по някакъв начин. Трябва да се накаже поведението на ba4o_kiro64, който наруши много повече и по-тежки правила. Визирам СПАМ, критика за правопис и език и писане на кирилица. Но пак не съм го направил.

Както каза tux: "сеграгация", а аз казах "екс грация".

Е, вие сте.

Поздрави!

• Отговори 63
  • Прегледи 5,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Няма какво да се мисли по въпроса. Много ясно, че „да“! Киро го пращай да си пие бирата и да си яде рибата.

Ако постващия е чужденец и можем да му помогнем, не виждам проблем ако пише на английски език. Още повече, че ще си направим и ние упражнение на този език. Така или иначе е необходим и трябва да се изучава.

Разбира се, че е редно.Направете подраздел за чужденци както си му е реда и да не става объркване.Форума постоянно се развива и обогатява и това е напълно нормално.Впрочем това трябваше да бъде направено отдавна ;)

Съгласен съм с теб! Все пак ,тук има и хора ,които не са от тази страна ,но и те искат помощ ,а не да ги гоним и да им трием темите...Нека да помагаме...

Тогава да се коригира правилото за писане на латиница и няма да има проблем. Иначе според сегашните правила, ако се спазват на общо основание, темата или е в нарушение, или правилата са избирателно тълкувани. Това е от мен.

Тогава да се коригира правилото за писане на латиница и няма да има проблем.

Ебати логиката, значи, ако ще пишат чужденци дай да зае**м родния език и да си пишем на маймуница,а?Абе вие нормални ли сте?

трябва според мен да редактират правилата. Нека напишат "Ако сте чужденец временно е позволено да пишите на аглийски" .Ако може и английска версия да има на правилата... оф, извинявайте...улях се...

Естествено, че трябва. А в правилата просто е нужно да се напише че трябва да се спазва книжовната форма на езика, който и да е той. Това предполага и използването на правилната азбука :)

Редактирано от maxim4o (преглед на промените)

Ебати логиката, значи, ако ще пишат чужденци дай да зае**м родния език и да си пишем на маймуница,а?Абе вие нормални ли сте?

Ако поста ти е по мой адрес- да, леко неправилно съм изразил мисълта си. Първото ми изречение да се чете така:" Ако се коригира правилото за писане на латиница тогава няма да има проблем..."

Редактирано от ivankrivodol (преглед на промените)

трябва според мен да редактират правилата. Нека напишат "Ако сте чужденец временно е позволено да пишите на аглийски" .Ако може и английска версия да има на правилата... оф, извинявайте...улях се...

Няма какво да се редактира.Прави се подраздел за чужденци с описание правилата на форума на Английски и темата приключва.

Това по никакъв начин не засяга българският език и не виждам причина да скачате, като ужилени!Друг е въпроса, дали ще бъде напраено.В случай обаче, че не се направи, теми на различен от българския е редно да не се допускат тъй като не попадат в нито един раздел според текущите правила и става боза с айран....

Първоначално да им се позволява(докато не научат български), но това да не стимулира колегите да чатят на шльокавица във форума. Мисля, че писането на английски език, е нещо съвсем различно от това, българи или други, които знаят езика ни да драскат текст на български език, но с латински букви, още по-повече пък и цифри. Да не говорим, че ако имат проблем с кирилицата на компютъра по някаква причина, има сайтове в които могат да кирилизират онлайн написаното от тях и то напълно безплатно. Не знам дали има и доколко работи такава опция тук във форума...

Ами то има и сайтове за превод- друг е въпроса доколко е коректен въпросния превод, но поне е показател за някакво усилие по въпроса от страна на пускащия тема иностранец ;-)

Вие не виждате ли колко недодялано е написана темата на "чужденеца"? Това е пак някаква тролска тема, която да поражда проблеми, и определено не е писана от чужденец. ;)

В тая връзка се сещам за вица с българския форум- където питаш нещо и после дъъълго ти обясняват колко си.... умен :)

Не бъркайте латиницата с маймуницата ! Потребител от друга държава няма на какъв по-достъпен език да се изрази освен на английски така ,че тука нарушение няма. Който разбере въпроса на питащия и може да помогне нека да го направи отново на английски .

Аз когато пиша във френски форуми си пиша на френски, когато пиша в англо-пишещи форуми си пиша на английски, а когато пиша в български форуми си пиша на български. Ако толкова искате им направете един раздел за английски език и да си пишат там. П.П.: И има нещо, което ме дразни. Когато отида във Франция аз уча френски, когато съм в Англия аз уча английски, когато съм в Испания аз уча испански, а когато ТЕ(чужденците) са България, аз съм длъжен да им разбирам езика отново. Защо?

Редактирано от bure_s_barut (преглед на промените)

И аз съм За , да се помага , е , който разбира :) аз го погледах , погледах , хвърлих текста в гугъл преводач , хептем ме обърка и подминах поста :)

Погледнах въпросната тема, преведох си въпросите на питащия, но не можах да съчиня отговора. Иначе съм за ! ;)

А ако пускащия тема англоговорящ е малко по- илитерат и пише с много грешки? Ще бъде ли наказан- както и някой умник, отговарящ му, мислещ, че е перфектен с английския, но всъщност е далеч надолу от началното ниво и прави още повече грешки? Как ще е тогава? Пиша това за да покажа, че в някои отношения определени правила са далеч от реалностите - нещо като тези опитващи се да приравнят свалянето на емпетройка на компютъра с ограбване на магазин с използване на оръжие.

• Автор

Относно това, че е бот. Не, не е бот... Но е класифициран спамер. За това и беше изгонен. Не говорим за конкретната тема обаче! Говорим по принцип!

Така. Не всички чужденци които пишат и ще пишат тук живеят в България. Това не значи че не трябва да им се помага. За съжаление вариантите на сайта на други езици май още не са с обновен вид и явно отговорите в тях по някаква причина или се бавят или не задоволяват като качество някои чуждестранни колеги и те по принуда се регистрират тук и пишат във варианта на български. Не трябва да им се отказва помощ, пък и всяка нова регистрация ни е от полза.

Много ясно, че ДА. Трябва на всеки да се помогне независимо на какъв език пише ( има гугъл преводач ) И те са хора все пак :) Ние ако пишем на български език в английски форум хората веднага ще ни помогнат :D А няма да заключват темата и да наказват автора по едиси коя точка. За мен това не е редно да се заключи темата на автора защото не пише на български език :D Тези които не разбират чужд език естествено да не пишат ( ако имат желание даже ще съставят изречение от гугъл преводач )

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.