Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Покажете вашите авторски снимки част 3

Featured Replies

Ами на четири от снимките розата не е червена, а е в розов цвят с бели отенъци (вижда се на четвъртата снимка)!

Само втората и тази след трендафила са червена роза, но бяха много осветени от слънцето, когато ги снимах с телефона!

Ясно.

• Отговори 2k
  • Прегледи 158,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Ами на четири от снимките розата не е червена, а е в розов цвят с бели отенъци (вижда се на четвъртата снимка)!

Само втората и тази след трендафила са червена роза, но бяха много осветени от слънцето, когато ги снимах с телефона!

Мисля, че Капитана все пак правилно е задал въпроса си, червеното не изглежда реално!(тук не изключвам факта, че все пак е снимано с фонче)!!!

Както и ти сам казваш, било е прекалено "слънчево" и най-вероятно на това се дължи, но онова, което твърдиш че е розово, всъщност изглежда като прегоряло червено!

И между другото, защо правиш такива колажи от снимки?

Не знаеш коя точно ти харесва ли!

Не, напротив - всичките ми харесват! Пък и не знам защо при вас така се виждат?! При мене всичко си е наред с малко изключение, че на компютъра изглеждат по-слетли отколкото на телефона! Също така розовото, за което говоря си е розово и на компютъра (по реда на показване в поста ми са пръва, трета, четвърта и седма снимки)! А другата (втората и другата под нея т.е. шестата снимка си е точно с такъв цвят самата роза - и пак казвам, че на компютъра снимките са съвсем слабо по-светли отколкото на телефона)!
Ето ви още снимани от тази сутрин (с малко роса по тях):

Публикувано изображение   Публикувано изображение   Публикувано изображение   Публикувано изображение

Между другото на преднишни снимки правих опит с опциите за осветлението на снимките т.е. направих две снимки на една и съща розичка с опция "Автоматично осветление" и опция "Дневна светлина" - има разлика и то голяма! Ето снимките (първата е с опция "Автоматично осветление" а втората с опция "Дневна светлина"):

Публикувано изображение   Публикувано изображение

Вижда се разликата между двете снимки!

Не, напротив - всичките ми харесват! Пък и не знам защо при вас така се виждат?! При мене всичко си е наред с малко изключение, че на компютъра изглеждат по-слетли отколкото на телефона! Също така розовото, за което говоря си е розово и на компютъра (по реда на показване в поста ми са пръва, трета, четвърта и седма снимки)! А другата (втората и другата под нея т.е. шестата снимка си е точно с такъв цвят самата роза - и пак казвам, че на компютъра снимките са съвсем слабо по-светли отколкото на телефона)! Ето ви още снимани от тази сутрин (с малко роса по тях):

Между другото на преднишни снимки правих опит с опциите за осветлението на снимките т.е. направих две снимки на една и съща розичка с опция "Автоматично осветление" и опция "Дневна светлина" - има разлика и то голяма! Ето снимките (първата е с опция "Автоматично осветление" а втората с опция "Дневна светлина"):

Вижда се разликата между двете снимки!

Червеното е плоско, на някои листа има само един цвят, липсва градация

Липсва може би защото като ги снимам слънчевите лъчи минават точно през листата?! Пък и снимките ги правя прекалено отблизо, като се има в предвид, че снимам с телефона!

Редактирано от plamen74 (преглед на промените)

Липсва може би защото като ги снимам слънчевите лъчи минават точно през листата?!

Не, защото ако минава през листата (а то не минава, защото не снимаш контражур) трябва да имаш още по-голям контраст между тъмни и светли области. А аз виждам една плоска картина

Публикувано изображение

Не, защото ако минава през листата (а то не минава, защото не снимаш контражур) трябва да имаш още по-голям контраст между тъмни и светли области. А аз виждам една плоска картина

Червеното е "изгоряло". Тоест - отразената от розата светлина е била по-силна, отколкото сензорът на телефона може да възприеме. 

За всеки сензор има горна и долна граница на светлината, която може да различи. Разликата между двете се нарича динамичен обхват. Всичко, което излиза от този динамичен обхват, се "изрязва" - става едноцветно светло, или тъмно. И се губят детайлите.

Рози се снимат трудно. Трябва да се внимава за правилните настройки, както и при обработката. Големият сензор определено помага:

Публикувано изображение

Редактирано от RudeBoy (преглед на промените)

Червеното е "изгоряло". Тоест - отразената от него светлина е била по-силна, отколкото сензорът на телефона може да възприеме. 

За всеки сензор има горна и долна граница на светлината, която може да различи. Разликата между двете се нарича динамичен обхват. Всичко, което излиза от този динамичен обхват, се "изрязва" - става едноцветно светло, или тъмно. И се губят детайлите.

Благодаря за пояснението :) Аз се опитах да го обясня по-просто

Червеното е "изгоряло". Тоест - отразената от него светлина е била по-силна, отколкото сензорът на телефона може да възприеме. 

Уточнение - може да не е от сензора. След като се свали изображението, се прилага една трансформация наречена гама, чиято цел е да напасне приблизително линейната чувствителност на сензора към експоненциалната такава на окото. Гамата стандартно е стръмна в тъмните и плоска в светлите участъци, като за светли или тъмни снимки по-умните алгоритми я модифицират. Ако на съответния телефон не е такъв, като нищо може да забие директно стойностите над еди-колко си на 255.

Ами все пак не съм фотограф, за да ги знам тия работи! Телефона както казах е Samsung Galaxy Ace Duos GT-S6802 и е купен от Виваком (мисля, че е с техен софтуер даже)! Камерата му е 5 мегапиксела, но други данни за нея нямам?! Със сигурност и тази ще ви изглежда плоска (по вашите разбирания), но е снимана с цифров фотоапарат Olympus VG-120 (мисля, че е с 14 мегапиксела):

Публикувано изображение

Ами все пак не съм фотограф, за да ги знам тия работи! Телефона както казах е Samsung Galaxy Ace Duos GT-S6802 и е купен от Виваком (мисля, че е с техен софтуер даже)! Камерата му е 5 мегапиксела, но други данни за нея нямам?! Със сигурност и тази ще ви изглежда плоска (по вашите разбирания), но е снимана с цифров фотоапарат Olympus VG-120 (мисля, че е с 14 мегапиксела):

Публикувано изображение

Не, не е. Погледни как си личи структурата на листата

Публикувано изображение

Уточнение - може да не е от сензора. След като се свали изображението, се прилага една трансформация наречена гама, чиято цел е да напасне приблизително линейната чувствителност на сензора към експоненциалната такава на окото. Гамата стандартно е стръмна в тъмните и плоска в светлите участъци, като за светли или тъмни снимки по-умните алгоритми я модифицират. Ако на съответния телефон не е такъв, като нищо може да забие директно стойностите над еди-колко си на 255.

Да, прав си, и това го има :) .

Не, не е. Погледни как си личи структурата на листата

Публикувано изображение

Тогава значи стоковото приложение за снимане не е много читаво, и ще трябва да потърся в маркета някое по-добро! Ако имате идеи казвайте какво точно да потърся там?!

Edit: Намерих едно приложение HDR Camera и пробвах (първата снимка е със стоковото приложение, а втората е с новото приложение):

Снимките ги правих на около 10см. разстояние от цветето! Капитане според теб има ли разлика сега с новото приложение или няма! Все пак както вече казах не съм си много фотограф, но ако показвам снимки поне да са с прилично за телефон качество?!

Тогава значи стоковото приложение за снимане не е много читаво, и ще трябва да потърся в маркета някое по-добро! Ако имате идеи казвайте какво точно да потърся там?!

Edit: Намерих едно приложение HDR Camera и пробвах (първата снимка е със стоковото приложение, а втората е с новото приложение):

Снимките ги правих на около 10см. разстояние от цветето! Капитане според теб има ли разлика сега с новото приложение или няма! Все пак както вече казах не съм си много фотограф, но ако показвам снимки поне да са с прилично за телефон качество?!

В дясното като че ли цветовете са по-добри, и май е пипната резкостта (sharpen). Но си мисля че би било по-разумно такива корекции да се правят на ПС, а не от телефона

Нищо не съм коригирал - просто новото приложение явно прави малко по-добре снимките! Е, ще се ползва то занапред пък дано да няма такива плоски работи :D

Първата е по-добра. Втората е пълна с дефекти от шарпенето, и същевременно с това е по-размазана, явно се прилага и шумоподтискане.

Това приложение се опитва да изкара от телефона снимка, на която той хардуерно не е способен. Така че - зарежи го.

И един съвет - ако искаш да показваш тук снимки от picbg.net , по този начин - по-добре просто копирай BB кода:

Публикувано изображение

Редактирано от RudeBoy (преглед на промените)

Първата е по-добра. Втората е пълна с дефекти от шарпенето, и същевременно с това е по-размазана, явно се прилага и шумоподтискане.

Това приложение се опитва да изкара от телефона снимка, на която той хардуерно не е способен. Така че - зарежи го.

И един съвет - ако искаш да показваш тук снимки от picbg.net , по този начин - по-добре просто копирай BB кода:

Публикувано изображение

Мисля си че ако се копира кода ще се публикуват в пълния си размер, което не е приемливо

Мисля си че ако се копира кода ще се публикуват в пълния си размер, което не е приемливо

:ohmy:

Капитане, ако беше така - щях ли да го предлагам?...

Получава се това:

Публикувано изображение

Разликата е, че при цъкване на тъмбнейла се отваря голямата снимка, а не страница, както в момента ги публикува plamen74.

Странно, че точно ВВ кода ползвам за прикачване на снимките тук - или нещо не схванах точно какво искате да кажете?!

@RudeBoy ако под страница имаш в предвид нов таб, то твоето изображение се отваря точно в нов таб (както и моите)!

:ohmy:

Капитане, ако беше така - щях ли да го предлагам?...

Получава се това:

Публикувано изображение

Разликата е, че при цъкване на тъмбнейла се отваря голямата снимка, а не страница, както в момента ги публикува plamen74.

Не знам, и на мен ми се отваря страница

П.П. С голямата снимка

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.