Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Впечатлението ми от Linux

Featured Replies

Това е адреса http://s19.postimg.org/43u0kkp4j/link.png

Ползвам само flashplayer и flashblock.

В такива случаи е най- добре да изтриеш потребителската конфигурация на браузъра /папка .mozilla/.

Това с профила нема нищо общо при ме, ето тук съм отворил 3 броузъра  

Публикувано изображение

Firefox, Conkeror, W3m и трите ползват различни профили само Firefox е с добавки.

• Отговори 462
  • Прегледи 30k
  • Създадено
  • Последен отговор

Щото трябва да инсталираш Арча.Инсталира се за 3 минути със 5 линии в терминал

Това ли е Юзър френдли начина за инсталиране на Линукс? ;)

А можеш ли да му пуснеш ping на тоз адрес ?

Това ли е Юзър френдли начина за инсталиране на Линукс? ;)

Това е начина "Знам какво правя и ако о***а нещо аз съм си виновен" ;)

не пробвах

(~)% ping -c 4 http://uroci.net/urok/3436/                                 2 :(ping: unknown host http://uroci.net/urok/3436/zsh: exit 2     ping -c 4 http://uroci.net/urok/3436/  (~)% ping -c 4 fedora.org												  2 :(PING fedora.org (67.40.49.163) 56(84) bytes of data.64 bytes from home.trippy.org (67.40.49.163): icmp_seq=1 ttl=236 time=212 ms64 bytes from home.trippy.org (67.40.49.163): icmp_seq=2 ttl=236 time=237 ms64 bytes from home.trippy.org (67.40.49.163): icmp_seq=3 ttl=236 time=276 ms64 bytes from home.trippy.org (67.40.49.163): icmp_seq=4 ttl=236 time=198 ms--- fedora.org ping statistics ---4 packets transmitted, 4 received, 0% packet loss, time 3003msrtt min/avg/max/mdev = 198.166/231.272/276.499/29.734 ms

Редактирано от ivoarch (преглед на промените)

Това с профила нема нищо общо при ме, ето тук съм отворил 3 броузъра

Може и DNS да ти се гърбарка. Рестартирай си рутера, ако имаш такъв и напиши това редче:
/etc/rc.d/init.d/nscd restart 

Това е начина "Знам какво правя и ако о***а нещо аз съм си виновен"

Да, то и при Win98 първата част на инсталацията минаваше през конзолата. Това време умря преди около 15години.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Може и DNS да ти се гърбарка. Рестартирай си рутера, ако имаш такъв и напиши това редче:

/etc/rc.d/init.d/nscd restart 
Да, то и при Win98 първата част на инсталацията минаваше през конзолата. Това време умря преди около 15години.

Gentoo,Arch,Slackware те се инсталират така.И съвсем друга е таргет групата на тези дистрибуции.Така че .

и initscript преди бая време умря, вече сме с systemd.

Сори за двойния пост.

И init.d преди бая време умря.

Толкова съм актуален значи аз с моите познания. То и GRUB умре, че сега масово сме с GRUB2 бозата, където не мога да си едитна menu.lst, ами ще се занимавам с 1000 простотии. Знам, че преди няколко години(хаха) беше в употреба! А иначе - схвана идеята. Хващаш за ушите DNS услугата(демона) и й даваш един ресет/рестарт. Обикновено от там се почва ако някоя страница не ти се отваря. Можеш да опиташ и с алтернативен DNS като Open DNS, че може DNS на доставчика да е сбозен. Ping по DNS име се резолва през DNS-а. Като не ти е функционален DNS-а - няма как да го резолвне. п.п При мен се отваря страницата.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

и initscript преди бая време умря, вече сме с systemd.

Сори за двойния пост.

Да, бе, да. Те за това RH, SuSE още си ползват SYS V init скирптовете

Окси мерси, но сега няма да базикам по рутери  и днс-те за да отвора да вида как се инсталира Арч :), тъй като много добре знам, беше ми странно само.

Да, бе, да. Те за това RH, SuSE още си ползват SYS V init скирптовете

Знам, има си и дистрибуции каде си го ползват още, не спора.

Окси мерси, но сега няма да базикам по рутери  и днс-те за да отвора да вида как се инсталира Арч :), тъй като много добре знам, беше ми странно само.

Знам, има си и дистрибуции каде си го ползват още, не спора.

Аз говоря за двете сериозни корпоративни дистрибуции. А вие за какво говорите?

Аз говоря за двете сериозни корпоративни дистрибуции. А вие за какво говорите?

И оная дет* аз я ползвам използва подобни скриптове :) Само че,подобни :)

• 2 седмици по-късно...

И аз да си кажа мнението, което мисля, че в качеството ми на Л.А.И.К. не би било непотребно тук, може би...  :) Пробвам от време на време разни Линукс дистрота или на виртуалка или в "живо" състояние. По-миналия месец чеквах една от последните версии на Crunchbang на виртуалка като я инсталнах. Влюбих се в нея - в това как изглежда, как се държи, всичко - но особено ми допадна спартанския фейс. ОК, инсталнах си я но въпреки че на виртуалката ми намираше NTFS дяловете, на реална машина не успя. Четох, писах някакви команди, не стана (много ме хвана яд!). Нейсе, върнах се на Уина. Но ако бях успял и с дяловете сигурно щях сега да пиша от нея - софтуер - аудио, видео, mp3, mp4, авита-мавита, дежавюта, четци, браузъри, архиватори - ВКЛЮЧЕНИ ПО ПОДРАЗБИРАНЕ. Браузването като нож в масло, въобще - приказка. Инсталация - около 35-40 мин. - може и по-малко да беше. Уиндоус - с добавяне на "софтуер - аудио, видео, mp3, mp4, авита-мавита, дейавюта, четци, браузъри, архиватори и тъ нъ", с донастройки, ала-бала - 3-4 часа, че и повече. Да, знам за съществуването на бекъпите...

За Убунту да не говорим - инсталираш и палиш. Само плашат хората! Да не говорим за поддръжката на български и онлайн общността. 

Лично за мен - имам един дерт - ФИФА. Другото - навика. Но, ако когато виждах за първи път операционна система ме бяха запознали с Линукс вместо с Уин, не съм сигурен дали щях да съм с Гейтсуер-а...

Та, ако се престрашат повечко хора да пробват... Има толкова, които ползват компютрите си за Фейсбук, торент и скайп... За тях няма да има никакво значение. Но, да за професионалисти, които се занимават с графика, ала-бала... 

Та идеята ми е, че всъщност системи като Убунти днес са май по-юзър френдли от уин, или ако не по-то няма разлика за еин средностатистически потребител.

Редактирано от Методи Дамянов (преглед на промените)

Методи инвестирай в едно хард дискче  и си сложи на него линукс  да си цъкаш  а като ти се играе  рестарт и геймиш :)

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

А бях чел, че две системи на една и съща машина объркват производителността. Аз не можах да си го обясня това. Да не са лъгонтили нещо... Може би са имали предвид на един и същи диск... Ми аз вече си освободих един дял от харддиска от 30 гб, така че...

Редактирано от Методи Дамянов (преглед на промените)

Никаква производителност не свалят  ако ще и 5 системи да имаш . Каквото стартираш това ще ти тормози хардуера :)

Аз знам само за една която обърква производителността, сещайте се коя е ;) .

А бях чел, че две системи на една и съща машина объркват производителността.

Незнам на кое място бих го поставил в таблицата, но е един от най-срещаните митове от както компютрите

съществуват.

Аз съм с 3 Оп. системи на компа Уин 8 и 2 Линукса и няма никакво объркване или понижаване на производителноста, няма как да има едната система няма нищо общо с другата всичко останало са глупости.

Аз съм с 3 Оп. системи на компа Уин 8 и 2 Линукса и няма никакво объркване или понижаване на производителноста, няма как да има едната система няма нищо общо с другата всичко останало са глупости.

Което наличие на 3 операционни системи е между абсурдно и безсмислено в повечето сценарии, защото не можеш да работиш на трите едновременно и на всяка отделно трябва да конфигурираш настройки и други параметри. 3 пъти повече изгубено време в конфигурация, а отново не можеш да работиш на 3-те операционни системи едновременно. Иначе няма как да навреди на производителността, но имат общо Linux и Windows на един компютър - GRUB loader-а. Ако се повреди, нито една от двете няма да стартира, защото дори в сценарий на съжителство на Windows и Linux, драгият GRUB loader се набутва да контролира зареждането на която и да е операционна система и ако ти се стартира Windows, то отново се минава през GRUB, който прехвърля после на NTLDR началното зареждане.

Ти не можеш да ми кажеш кое е безмислено и кое не е.Така съм решил това съм и направил и за какво ми е да работя на 3-те едновременно освен ако не се клонирам от това ти изказване няма смисъл. Ясно е че се опитваш да се намираш на приказка явно у вас и около вас не ти обръщат никакво внимание и гледаш по форумите да се чепкаш с някой на всякаква тема. В линукс темите Лина не го кефи в Уин темите Уин не го кефи някол казал нещо за нещо и да веднага трябва да коментираш дори и от коментара ти да няма смисъл .

Всъщност за какво да те обсъждам и аз само ти гъделичкам егото.

П.п. И не ми се прави на много умен кое какво зареждало и кое не и какво прехвърляло нито ми знаеш машината нито нищо може да съм с няколко харда ти това мислил ли си го.

Ти не можеш да ми кажеш кое е безмислено и кое не е.Така съм решил това съм и направил и за какво ми е да работя на 3-те едновременно освен ако не се клонирам от това ти изказване няма смисъл. Ясно е че се опитваш да се намираш на приказка явно у вас и около вас не ти обръщат никакво внимание и гледаш по форумите да се чепкаш с някой на всякаква тема. В линукс темите Лина не го кефи в Уин темите Уин не го кефи някол казал нещо за нещо и да веднага трябва да коментираш дори и от коментара ти да няма смисъл .

Всъщност за какво да те обсъждам и аз само ти гъделичкам егото.

П.п. И не ми се прави на много умен кое какво зареждало и кое не и какво прехвърляло нито ми знаеш машината нито нищо може да съм с няколко харда ти това мислил ли си го.

Нито възстановяването на GRUB е някакъв проблем.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.