Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Да говорим за фотоапарати и фототехника

Featured Replies

Има 2-3 по-сериозни боклучета. Не е сериозно, но все пак едно ръчно почистване добре ще ѝ се отрази.

Само че тези, които се виждат на снимките, не се виждат през визьора. И обратно. 

• Отговори 2,1k
  • Прегледи 183,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Пламене, нещо не си разбрал . Няма фотоапарати на Nikon с несменяеми обективи, които да ползват оптика на Carl Zeiss. Nikon по принцип е един от старите производители на обективи, даже някога са прав

• Стабилизацията  на SX60 може да се изключи - поне според стр. 90 от упътването . Освен това, ако си избрал режим Inteligent IS, апаратът разпознава, че е поставен на статив, и автоматично я изключва,

• Пламене, остави я тази камера, виж никон направиха суперзум с х1458 обектив (къде е супервас да се хвърли на него) http://petapixel.com/2015/04/01/nikon-unveils-the-p%E2%88%9E-the-first-compact-camer

Публикувани изображения

Благодаря, мислех, че е нещо притеснително. Все пак ги оправям бързо с GiMP-а, но не знам при публикуването им във форума на Pentax дали няма да покаже под снимката грешна информация. За това исках да може да си ги редактирам без да се променя инфото в EXiF-а. Ако знаете програма, която може да ми помогне и е толкова удобна колкото е GiMP, но без да променя тази информация моля кажете ми я (ако не е тайна все пак).

Благодаря, мислех, че е нещо притеснително. Все пак ги оправям бързо с GiMP-а, но не знам при публикуването им във форума на Pentax дали няма да покаже под снимката грешна информация. За това исках да може да си ги редактирам без да се променя инфото в EXiF-а. Ако знаете програма, която може да ми помогне и е толкова удобна колкото е GiMP, но без да променя тази информация моля кажете ми я (ако не е тайна все пак).

Ако толкова много държите, използвайте редактор за EXIF тагове, и изтрийте информацията добавена от GIMP.

Ужасно нелогично е да сменяте програма която ви харесва, върши работа и ползвате удобно, заради нещо толкова дребно

Ако толкова много държите, използвайте редактор за EXIF тагове, и изтрийте информацията добавена от GIMP.

Ужасно нелогично е да сменяте програма която ви харесва, върши работа и ползвате удобно, заради нещо толкова дребно

Би ли ми посочил такъв редактор на EXiF защото не откривам с Google? Намира ми само програми с които да видя EXiF-а, но за редактирането му не намирам нищо. Публикувано изображение  Искам само тоя ред дето го сменя Gimp-а да променя, да си е пак като на оригиналното изображение. Бих искала да ви попитам как е по-добре да се настрои фотоапарата за цветовете в sRGB или в Adobe RGB?

Редактирано от Бетина (преглед на промените)

Би ли ми посочил такъв редактор на EXiF защото не откривам с Google? Намира ми само програми с които да видя EXiF-а, но за редактирането му не намирам нищо. Публикувано изображение  Искам само тоя ред дето го сменя Gimp-а да променя, да си е пак като на оригиналното изображение. Бих искала да ви попитам как е по-добре да се настрои фотоапарата за цветовете в sRGB или в Adobe RGB?

За да ви отговорим за цветното пространство вие трябва да ни кажете какво ще правите със снимките. Ако няма да публикувате снимките си на гланцов полукартон за скъпи издания sRGB ще ви е достатъчно

в sRGB или в Adobe RGB?

За да ви отговорим за цветното пространство вие трябва да ни кажете какво ще правите със снимките. Ако няма да публикувате снимките си на гланцов полукартон за скъпи издания sRGB ще ви е достатъчно

Всъщност, ако питате мен е абсолютно все тая. Ако наистина искаш качество, снимаш в RAW. А споменатите цветни пространства имат смисъл само за формат минал през демозайка, линеаризация и гама - т.е. примерно JPEG. Освен това ако мониторът ви е средна стока (т.е. не сте дали над 1000 лв за него и не сте го калибрирали) вероятността да показва правилно дори sRGB e доста малка, а да не говорим за AdobeRGB.

Би ли ми посочил такъв редактор на EXiF защото не откривам с Google?

Това е странно, щото на мен първите няколко дето излизат са баш редактори.

Изберете си от тук:

http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_metadata_editors

И си помислете, дали след като ползвате безплатно един продукт, при това много добре направен, за който авторите са вложили солидни усилия, не заслужава поне да бъде споменат с един ред във вашите произведения. Естествено, освен ако не сте дарили някаква сума за разработката му Публикувано изображение

Редактирано от flare (преглед на промените)

Всъщност, ако питате мен е абсолютно все тая. Ако наистина искаш качество, снимаш в RAW. А споменатите цветни пространства имат смисъл само за формат минал през демозайка, линеаризация и гама - т.е. примерно JPEG. Освен това ако мониторът ви е средна стока (т.е. не сте дали над 1000 лв за него и не сте го калибрирали) вероятността да показва правилно дори sRGB e доста малка, а да не говорим за AdobeRGB....

Не е точно така, цветния профил мисля се носи и в мета информацията на RAW. Друг е въпроса до колко AdobeRGB наистина е нужен за нещо по-различно от специализиран печат :)

Не е точно така, цветния профил мисля се носи и в мета информацията на RAW.

Това че се "носи" е абсолютно все тая - едно чисълце в някво поле... Информацията от изображението на RAW-a не се променя (за това му викат RAW) и всеки уважаващ себе си редактор после може да извади продукт в друго подържано пространство... Точно като цветната температура - да има я (тази дето апарата е решил, че отговаря) написана в RAW-a, но никой не те кара да се съобразяваш с нея.

Друг е въпроса до колко AdobeRGB наистина е нужен за нещо по-различно от специализиран печат Публикувано изображение

Като си сменя монитора, ще си говорим пo въпроса пак :P За сега съм съгласен.

Това че се "носи" е абсолютно все тая - едно чисълце в някво поле... Информацията от изображението на RAW-a не се променя (за това му викат RAW) и всеки уважаващ себе си редактор после може да извади продукт в друго подържано пространство... Точно като цветната температура - да има я (тази дето апарата е решил, че отговаря) написана в RAW-a, но никой не те кара да се съобразяваш с нея.

Като си сменя монитора, ще си говорим пo въпроса пак Публикувано изображение За сега съм съгласен.

Хубаво, ама за него ще трябва да се изръсиш добра сума. А и после пак за калибрираща техника. Иначе разликата между двете цветни пространства не е толкова голяма. А за мен като далтонист почти невидима :P

Хубаво, ама за него ще трябва да се изръсиш добра сума. А и после пак за калибрираща техника. Иначе разликата между двете цветни пространства не е толкова голяма. А за мен като далтонист почти невидима Публикувано изображение

Хубавите неща са скъпи :( ама к'во да се прави. По-малко ще струва от 150-600 ама :)

Бе хич не е голяма... ама хич.

Публикувано изображение

Едно голямо НО тука. Трябва всичко да ви подържа Adobe RGB. Иначе - ще стане мазало.

Хубавите неща са скъпи Публикувано изображение ама к'во да се прави. По-малко ще струва от 150-600 ама Публикувано изображение

Бе хич не е голяма... ама хич.

Публикувано изображение

Едно голямо НО тука. Трябва всичко да ви подържа Adobe RGB. Иначе - ще стане мазало.

Е, по площ е 35%, но е само в зеленото направление... Не мисля че си заслужава разходите. А и даже да си купиш монитор ще викаш хората да ги гледат на твоя монитор за да видят цветовете ли :D

И не ме задявай да не реша да се оборудвам с 120-300/2.8 с телеконвертор :P

Е, по площ е 35%, но е само в зеленото направление... Не мисля че си заслужава разходите. А и даже да си купиш монитор ще викаш хората да ги гледат на твоя монитор за да видят цветовете ли Публикувано изображение

И не ме задявай да не реша да се оборудвам с 120-300/2.8 с телеконвертор Публикувано изображение

Туй "само зелено" направление е толкова важно, че от този цвят, в съвременните технологии при компресия режат по-малко, отколкото от останалите два взети заедно... Еквивалентно на сензора на апарата ти има по два зелени пиксела на всеки червен и син... И изобщо не е само в зеленото направление. Това е графика само на цветовете. Ама осветеността и наситеността я няма показана и там работата е дебела. Детайлите в светлите участъци са солидно по-добри.

Офтопик. И монитора е с 10битов вход и матрица, което ще има файда и при обработката на RAW и при показване на всички генерирани (пр, рендер на векторни) изображения, преливки и така нататък - примерно в игри(аз поиграйвам все пак). И кат за капак е 4мпикс. И е EIZO Публикувано изображение Пък аз имам особена слабост към тея четири букви написани в този ред Публикувано изображение

Туй "само зелено" направление е толкова важно, че от този цвят, в съвременните технологии при компресия режат по-малко, отколкото от останалите два взети заедно... Еквивалентно на сензора на апарата ти има по два зелени пиксела на всеки червен и син... И изобщо не е само в зеленото направление. Това е графика само на цветовете. Ама осветеността и наситеността я няма показана и там работата е дебела. Детайлите в светлите участъци са солидно по-добри.

Офтопик. И монитора е с 10битов вход и матрица, което ще има файда и при обработката на RAW и при показване на всички генерирани (пр, рендер на векторни) изображения, преливки и така нататък - примерно в игри(аз поиграйвам все пак). И кат за капак е 4мпикс. И е EIZO Публикувано изображение Пък аз имам особена слабост към тея четири букви написани в този ред Публикувано изображение

И после аз съм си искал скъпи играчки :D И въпреки всичко не мисля че си заслужава AdobeRGB. За рендването на картината съм съгласен, по-добре ще се виждат нещата.

Но както споменах ние далтонистите не можем толкова лесно да го видим. Затова ще се правим на снайперисти (баси 600 * 1.6, почти 1000 мм :D)

Но както споменах ние далтонистите не можем толкова лесно да го видим. Затова ще се правим на снайперисти (баси 600 * 1.6, почти 1000 мм Публикувано изображение)

'Сека луна - супер луна Публикувано изображение

Причината да попитам е, че като правя снимките в sRGB стават по-мъгляви и с по-слаби цветове, а в Adobe RGB са по-изострени, и с малко по-наситени цветове. Може това да е само за моя фотоапарат, но се забелязва разликата.

Причината да попитам е, че като правя снимките в sRGB стават по-мъгляви и с по-слаби цветове, а в Adobe RGB са по-изострени, и с малко по-наситени цветове. Може това да е само за моя фотоапарат, но се забелязва разликата.

Снимайте в RAW и след това ги обработвайте. Така ще имате пълен контрол над наситеност, контраст, рязкост и т.н.

Еми никога не съм обработвала такива RAW файлове и нямам представа как се прави. А и фотоапарата е втора употреба. Когато пристигна беше на 2500 кадъра, и на всичкото отгоре нямаше книжка с инструкции и диск със софуеър. Всичко, което правя е от това, което прочитам в интернет пространството.

Еми никога не съм обработвала такива RAW файлове и нямам представа как се прави. А и фотоапарата е втора употреба. Когато пристигна беше на 2500 кадъра, и на всичкото отгоре нямаше книжка с инструкции и диск със софуеър. Всичко, което правя е от това, което прочитам в интернет пространството.

www.ricoh-imaging.co.uk/media/feeb664761f15ab0bdf695ed33d2b625/K-m-PENTAX-Browser-Laboratory-OPM-EN.pdf

Това каква употреба е няма голямо значение, ето ви ръководството

П.П. А за обработка на RAW изображения - ще трябва да почетете, в зависимост от продуктите, които имате налични може да се различава

Причината да попитам е, че като правя снимките в sRGB стават по-мъгляви и с по-слаби цветове, а в Adobe RGB са по-изострени, и с малко по-наситени цветове. 

Е, в такъв случай най-логично е да ти се препоръча да снимаш в AdobeRGB. 

Само че после ще трябва да отговаряме на въпроса: "Качих снимки в Интернет, защо се виждат с по-различни цветове, сравнени с гледани директно от компютъра ми?" Публикувано изображение

Значи е по-добре да снимам в sRGB. В RAW не съм снимала защото фотоапарата пристигна без диск със софуеър и не знам какви програми е имало по принцип. За сега направих само една снимка в RAW и се отвори директно с XnView от където я запаметих на десктопа в jpeg, който също си се отваря с тази програма, но честно казано разлика между двата формата на пръв поглед не видях. Може би си трябва по специализиран сотуеър, за да може да стане снимката по-добра от директното снимане в jpeg. Може ли поне да ми посочите къде да прочета за това? Благодаря :)

Редактирано от Бетина (преглед на промените)

Значи е по-добре да снимам в sRGB. В RAW не съм снимала защото фотоапарата пристигна без диск със софуеър и не знам какви програми е имало по принцип. За сега направих само една снимка в RAW и се отвори директно с XnView от където я запаметих на десктопа в jpeg, който също си се отваря с тази програма, но честно казано разлика между двата формата на пръв поглед не видях. Може би си трябва по специализиран сотуеър, за да може да стане снимката по-добра от директното снимане в jpeg. Може ли поне да ми посочите къде да прочета за това? Благодаря Публикувано изображение

http://www.gimpusers.com/forums/gimp-user/15373-does-gimp-support-raw-images

Освен това, Адоб предлагат безплатна програма за конвертиране в DNG и платените Lightroom, Photoshop

Току що разбрах от фейса, че днес е празника на фотографията! Та честит празник на всички фотографи от мен Публикувано изображение

Днес е международния ден на фотографията

http://www.worldphotoday.org/

:D

• Автор

Преди малко се пробвах с Lightroom 5.5 който го имам с български интерфейс! Не съм сигурен дали съм се справил, но преработената снимка, която днес направих с FZ38-цата на идващия дъжд ми се струва, че се доближи максимално, до това, което реално се виждаше с просто око! 

Малко се усили шума, но това в момента не е от значение! Мисълта ми е дали правилно съм процедирал, защото преди ползвах само опциите в ляво, а сега всичко го правих с тези в дясно, които са с плъзгачите! Светлата снимка е оригиналната, а тъмната преработената:

Публикувано изображение   Публикувано изображение

Надявам се да ме насочите към примерни ръководства, от които да разбера как точно се работи с тоя Lightroom, защото честно казано съм си все още индианец с използването му :D

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.