Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Да говорим за фотоапарати и фототехника

Featured Replies

Мне, дълбочината на чашката е много голяма и наистина няма как да стане. при ф4, 105мм фокусно разстояние и 50 см то обекта дълбочината на фокуса е 5 милиметра

Офф не знам как да се изразя. Поне листата отзад нямаше да са на фокус - те развалят работата, а не това че цвета не е на фокус. Т.е.

Според това което виждам фокуса ти е като червения правоъгълник(фокус равнина е с пунктира) А трябва да стане като синия. Дори и синия да не хване цялото цвете, ми се струва че щеше да изглежда по-добре, само и само листата да са извън него,

П.П. недей брой 5мм. това е при 1:1 а ти си го даусайзнал за екран - говорили сме си за тази "грешка" на доф калкулаторите

post-31764-0-63401200-1435757274_thumb.p

Редактирано от flare (преглед на промените)

• Отговори 2,1k
  • Прегледи 183,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Пламене, нещо не си разбрал . Няма фотоапарати на Nikon с несменяеми обективи, които да ползват оптика на Carl Zeiss. Nikon по принцип е един от старите производители на обективи, даже някога са прав

• Стабилизацията  на SX60 може да се изключи - поне според стр. 90 от упътването . Освен това, ако си избрал режим Inteligent IS, апаратът разпознава, че е поставен на статив, и автоматично я изключва,

• Пламене, остави я тази камера, виж никон направиха суперзум с х1458 обектив (къде е супервас да се хвърли на него) http://petapixel.com/2015/04/01/nikon-unveils-the-p%E2%88%9E-the-first-compact-camer

Публикувани изображения

Офф не знам как да се изразя. Поне листата отзад нямаше да са на фокус - те развалят работата, а не това че цвета не е на фокус. Т.е.

Според това което виждам фокуса ти е като червения правоъгълник(фокус равнина е с пунктира) А трябва да стане като синия. Дори и синия да не хване цялото цвете, ми се струва че щеше да изглежда по-добре, само и само листата да са извън него,

П.П. недей брой 5мм. това е при 1:1 а ти си го даусайзнал за екран - говорили сме си за тази "грешка" на доф калкулаторите

СЛедващия път като мина оттам ще го снимам 10-тина пъти та да видим, може и да го уцеля :D

Ние трябва да вземем да организираме една изложба (който има желание де) на калдата фотографите (ама на живо, не виртуална)

СЛедващия път като мина оттам ще го снимам 10-тина пъти та да видим, може и да го уцеля :D

Ама то стана все едно те критикувам... Изобщо не ми беше това намерението :P

Аз много разчитам вече на лайвю+ръчен за тия работи - че и аз с тоя астигматизъм.

Ние трябва да вземем да организираме една изложба (който има желание де) на калдата фотографите (ама на живо, не виртуална)

:D ммм да...

Ама то стана все едно те критикувам... Изобщо не ми беше това намерението :P

Аз много разчитам вече на лайвю+ръчен за тия работи - че и аз с тоя астигматизъм.

Аз снимам в движение, минавам, харесва ми, навеждам се, снимам и минавам нататък. Иначе астигматизма си е проблем. А и аз разчитам само на диоптричния компенсатор на визьора, който понякога не ми е достатъчен

:D ммм да...

Само да намерим подходящо място и други мераклии да се излагат :D

flare, за да стане това, което искаш, трябва постановка - статив, внимателно композиране, фокус през LiveView с увеличение на фокусната зона. Иначе от ръка е много трудно да се направи, минимално мръдване на апарата или цветето измества фокусната равнина. 

Иначе лично на мен цветовете не ми допадат. Свикнал съм на никонското цветопредаване, по-топло и меко е. Особено като си ползвам макрообектива. Освен това бих осветлил малко снимката. Но - въпрос на личен вкус :) .

flare, за да стане това, което искаш, трябва постановка - статив, внимателно композиране, фокус през LiveView с увеличение на фокусната зона. Иначе от ръка е много трудно да се направи, минимално мръдване на апарата или цветето измества фокусната равнина. 

Иначе лично на мен цветовете не ми допадат. Свикнал съм на никонското цветопредаване, по-топло и меко е. Особено като си ползвам макрообектива. Освен това бих осветлил малко снимката. Но - въпрос на личен вкус :) .

Ако забеляза навсякъде казвах че не е лесно. Просто идеята на аут оф фокуса е да подчертае кво се снима - тука имаме център на цвете и листа на фокус а по-голямата част от цветето извън и това не е приятен ефект.

Относно цветопредаването - е тва ако не е най-лесно (технически) коригиращият се показател на една камера, не знам кое е. Само трябва малко да се постарае човек да направи профил... Друг е въпроса че никой не го прави, даже и тия де се оплакват.

Редактирано от flare (преглед на промените)

Ако забеляза навсякъде казвах че не е лесно. Просто идеята на аут оф фокуса е да подчертае кво се снима - тука имаме център на цвете и листа на фокус а по-голямата част от цветето извън и това не е приятен ефект.

Относно цветопредаването - е тва ако не е най-лесно (технически) коригиращият се показател на една камера, не знам кое е. Само трябва малко да се постарае човек да направи профил... Друг е въпроса че никой не го прави, даже и тия де се оплакват.

Аз свикнах и не се оплаквам. А и с далтонизма си много трудно мога да претендирам за верни цветове :D

Само още ми е странен шума на огледалото и шътъра, звучи ми по-сухо от 70Д, неговото беше едно такова мазно и гладко :)

70Д, неговото беше едно такова мазно и гладко :)

Мда, мен много ме кефи. А 400D има един от най-"гадните" звуци на затвора сред DSLR-ите...

П.П. Обаче си намерил от кво да се оплакваш. Бих ти предложил да ги разменим, ма нямам обектив за фулка...

...Еее,казах че не е лично. не се засягай. ;)  Просто отбелязах, как стоят нещата. Знам замъка до с. Равадиново. Имам приятел от това село. Ходил съм наколко пъти там. Красиво място...

Е ти па как реши, че съм засегнат!? Реакцията ми беше такава, защото не знаех, че тези костенурки са в червената книга и са забранени за частно притежание, та  затова.И ако това е така не знам как собственика на замъка (Георги Тумпалов) може да си позволи да ги притежава и да са така на показ, предвид това, че е не малко известна личност!

Колкото до замъка в Равадиново, то там не е просто красиво, а уникално място.В Европа няма такъв замък.Първия път когато го посетих (преди 5 години) направо онемях от приказната обстановка.И така до ден днешен винаги на връщане от почивка не пропускам възможността да посетя отново и отново това приказно място и когато ми се отдаде възможност си полафим с г-н Тумпалов за замъка и....такива ми ти работи.

Той е много харизматична личност и определено му отива да е крал на замъка :)

8206252F.png

Ами Вие фотографите организирайте, пък ние ще дойдем да гледаме. :)

А и аз разчитам само на диоптричния компенсатор на визьора, който понякога не ми е достатъчен

И при мен е същото, понякога снимам на "ва банк". Flare преди време ми беше постнал един линк за диоптри, които се монтират отзад на визьора. Май е време да се замисля по-сериозно за тях.

Просто идеята на аут оф фокуса е да подчертае кво се снима - тука имаме център на цвете и листа на фокус а по-голямата част от цветето извън и това не е приятен ефект.

На мен пък ми харесва това, че създава илюзия все едно има два фокуса на различна дълбочина (листата и тичинките) и "между" тях дефокус (на цветчетата). Но това е много индивидуално. 

Flare преди време ми беше постнал един линк за диоптри, които се монтират отзад на визьора. Май е време да се замисля по-сериозно за тях.

Що? ЛайвВюто на максимално увеличение е перфектно за ръчен фокус...

Що? ЛайвВюто на максимално увеличение е перфектно за ръчен фокус...

Знам. Пробвах го още първият път когато ми каза. Когато разполагам с време и със статив винаги го ползвам. Но от ръка иска време, трабва да вадя и очилата от чантата, че без тях Лайф вю-то ми е като боке :D , колкото и да е зумнато, а не винаги има време. Опитал съмот ръка, но ми е трудно. Слагам очила, с дясната ръка държа камерата, с лявата плъзгам пръста по екрана и не остава с к,во да въртя фокуса. За мен е мъка. Иначе на статив да, голямо предимство е.

Ами Вие фотографите организирайте, пък ние ще дойдем да гледаме. :)

Ама защо, никой не е професионален фотограф :) Идеята е всички да си направим кефа публичен (този, който иска де)

Ама защо, никой не е професионален фотограф :) Идеята е всички да си направим кефа публичен (този, който иска де)

Ами ако предложението ти е сериозно. Мога да си предложа услугите за Пловдив. Имам впредвид няколко приятели, които могат да ни предоставят фоайето на някоя бизнес/офис сграда тук. Но трябва някой като теб, RudeBoy, Flare, killchain или други с опит да селектират снимките и да им измислите подходящи рамки или вид като за изложба. :) 

И да я обявим по подходящ начин разбира се.

Може да си спретнем и една почерпка по повод откриването, за сплотяване на колектива, така да се каже! :D

Ами ако предложението ти е сериозно. Мога да си предложа услугите за Пловдив. Имам впредвид няколко приятели, които могат да ни предоставят фоайето на някоя бизнес/офис сграда тук. Но трябва някой като теб, RudeBoy, Flare, killchain или други с опит да селектират снимките и да им измислите подходящи рамки или вид като за изложба. :) 

И да я обявим по подходящ начин разбира се.

За обявяването мисля че ще намерим начин. За селекцията си мисля по-скоро всеки да избере няколко свои снимки и да ги отпечата, рамкира и т.н.  Разбира се темата е отворена и с удоволствие съм готов да дискутираме нещата. За мястото: имам една идея и за място в София също и мисля че ще успея да се договоря с хората. Иначе за Пловдив съм ОК, ако някой има интерес и желание може да видим какво може да се направи също за Варна :) Ако някой има идея за друг град мисля че ще я прегърнем с удоволствие :D

За обявяването мисля че ще намерим начин. За селекцията си мисля по-скоро всеки да избере няколко свои снимки и да ги отпечата, рамкира и т.н.  Разбира се темата е отворена и с удоволствие съм готов да дискутираме нещата. За мястото: имам една идея и за място в София също и мисля че ще успея да се договоря с хората. Иначе за Пловдив съм ОК, ако някой има интерес и желание може да видим какво може да се направи също за Варна :) Ако някой има идея за друг град мисля че ще я прегърнем с удоволствие :D

Въй. Мен вече ме хвана срам :shy11:

Защо бре човече? Мисли положително и със самочувствие :)

...

Може да си спретнем и една почерпка по повод откриването, за сплотяване на колектива, така да се каже! :D

То това може да си го спретнем и без изложба :D

Защо бре човече? Мисли положително и със самочувствие :)

Ми аз съвсем положително знам че не съм фотограф :D

То това може да си го спретнем и без изложба :D

За това не ме е срам. Айде. Може и в Пловдив, ако е през някой уикенд.

За това не ме е срам. Айде. Може и в Пловдив, ако е през някой уикенд.

Чакай малко, никой не казва че за да се излагаме трябва да сме фотографи. Всички ние доколкото знам (изключая май само няколко индивида, минаващи рядко из темите) не сме професионални фотографи :)

Щом теб те е срам, смятай на мен к,во ми е! :)

Щом теб те е срам, смятай на мен к,во ми е! :)

Ник, човече... Ти вече си се разписал за изложбата с тия

Ник, човече... Ти вече си се разписал за изложбата с тия

Ооо...много ти балагодаря. Похвалите от хора като теб, са огромен стимул за мен. :)  

Пейзажа е красив, не че аз съм майстор. :)

Въпреки това, ти благодаря сърдечно.

Редактирано от NNNNIKKKK (преглед на промените)

Пейзажа е красив, не че аз съм майстор. :)

Не знам ти как си го представяш, но за мен голяма част от майсторлъка е да се занесеш до дадено място, да откриеш красотата му, да си представиш как би го показал на други и да решиш да го направиш. До тука изобщо не стана въпрос за фотоапарат нали?
  • Автор

Е щом ти не можеш да кажеш, че си фотограф, то какво да кажа аз тогава? :);)

Е щом ти не можеш да кажеш, че си фотограф, то какво да кажа аз тогава? :);)

Че и двамата с Ник правите много добри снимки и се учите адски бързо.

Аз не съм фотограф... ако приемем, че фотографията е като да пробиваш дупки в стена с дрелка, аз просто правя част от мотора на дрелката. Заради естеството на работата си разбирам от дупки, свредла, стени и дрелки, ама това не значи, че мога да пробивам хубави дупки..

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.