Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Да говорим за фотоапарати и фототехника

Featured Replies

По ред на номерата:

1) Nikon D5100 + Nikkor 18-105VR. Имал съм я тази комбинация, ползвах я около 2.5 години, след това смених тялото с D7100. Добро решение е като качество на снимките, възможности и удобство при работа. Имам оплаквания от здравината на изработка - тялото ми правеше доста проблеми, два пъти го пращах в сервиз. Сега бих предпочел вместо него тяло от по-висок клас (D7000, D90, или дори D80), може да е по-старо поколение, но ще е по-здраво, и ще мога да ползвам и безмоторни обективи на автоматичен фокус. Цената в обявата изглежда прилична за броя кадри, е, може и по-добра да е :) . Забелязвам, че в порите на гумата за вариото на обектива се е посъбрала мръсотия (това сивеещото), от което предполагам, че апаратът може и да не е снимал много, но доста е разнасян насам натам.

2) Canon EOS Rebel T5. В България този модел се продава като EOS 1200D. Цената в обявата е прекалено висока. За толкова може да се купи от магазина чисто нов следващият модел - >>> ЦЪК <<< . Вярно, че в обявата има и разни други аксесоари, но те общо взето не си заслужават парите. За САЩ и Канада е обичайно да се продават така DSLR-и в комплект с разни китайски боклуци, да се впечатляват неразбиращите, че купуват много нещо наведнъж ;) .

3) Canon EOS 100D. Писах ти вече мнението си - като фотографски възможности е доста читав модел, но тялото е доста малко по размери, и не се знае дали ще ти е удобно. А и тази цена от линка ти е с нестабилизиран обектив 18-55 DC III. Ако ще взимаш 100D, задължително трябва да е с 18-55 IS STM, който оптически е по-добър, и има по-ново поколение мотор за автофокус - бърз и безшумен.

Дали си заслужава втора ръка - зависи, въпрос на лична преценка. Има риск, разбира се, в България много хора се правят на тарикати, и като нищо биха продали техника със скрити дефекти. Начинаещ, който не е много наясно с DSLR-ите, може да не ги забележи при покупката. А дори и да няма такива, все пак използваните неща се предполага, че им остава по-малко живот. Въпреки, че нищо не се знае. Ремонтите в сервиз също са трудно и скъпо нещо. Затова може би е по-добре да се дадат малко повече пари, и да се вземе нещо ново, което поне две години ще е защитено от гаранцията. 

Защо просто не напишеш колко ти е максималния бюджет, да се опитаме да ти предложим нещо?

Редактирано от RudeBoy (преглед на промените)

• Отговори 2,1k
  • Прегледи 183,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Пламене, нещо не си разбрал . Няма фотоапарати на Nikon с несменяеми обективи, които да ползват оптика на Carl Zeiss. Nikon по принцип е един от старите производители на обективи, даже някога са прав

• Стабилизацията  на SX60 може да се изключи - поне според стр. 90 от упътването . Освен това, ако си избрал режим Inteligent IS, апаратът разпознава, че е поставен на статив, и автоматично я изключва,

• Пламене, остави я тази камера, виж никон направиха суперзум с х1458 обектив (къде е супервас да се хвърли на него) http://petapixel.com/2015/04/01/nikon-unveils-the-p%E2%88%9E-the-first-compact-camer

Публикувани изображения

Ами максималният бюджет е към 700-800лв. Не искам да се пъна да давам хилядарки а после да се чудя какво да го правя.. ако потръгнат нещата ще има смисъл да инвестирам и в нещо по-добро, но за сега това..

Въпроса е, че обичам да правя снимки и през нощта за които се изисква апарат със по-високо исо и обективи над 100mm и голяма разделителна способност, примерно ако реша да снимам луната или нещо след залез, но това видео ме успокои горе-долу. А другото нещо освен нощните снимки са многокадровите снимки които обичам да правя и повечето апарати от този ценови клас са с по 7 фрейма в секунда, но буфера се пълни бързо.. което не знам дали ще ми създава някакви проблеми.. или няма да го забелязвам.

Редактирано от Mr.n0b0dy (преглед на промените)

До 800 лв ти предлагам Nikon D3300 . Добро е като стартов пакет. Обективът е най-обикновен китак, но ще ти върши работа, докато свикнеш с апарата, и се ориентираш какво точно ти е нужно.

преди 22 минути, Mr.n0b0dy написа:

Ами максималният бюджет е към 700-800лв. Не искам да се пъна да давам хилядарки а после да се чудя какво да го правя.. ако потръгнат нещата ще има смисъл да инвестирам и в нещо по-добро, но за сега това..

Въпроса е, че обичам да правя снимки и през нощта за които се изисква апарат със по-високо исо и обективи над 100mm и голяма разделителна способност, примерно ако реша да снимам луната или нещо след залез, но това видео ме успокои горе-долу. А другото нещо освен нощните снимки са многокадровите снимки които обичам да правя и повечето апарати от този ценови клас са с по 7 фрейма в секунда, но буфера се пълни бързо.. което не знам дали ще ми създава някакви проблеми.. или няма да го забелязвам.

1. За снимки на луната се ползва (примерно) бленда ф8, 1/100 и ИСО 100. Не ти трябва високо ИСО, луната е само два пъти по-слаба от слънцето :)

2. За високо ИСО скачаш на по-големи модели и доста пари

3. За повече от 7 кадъра в секунда и голям буфер (за огледално-рефлексен) се искат отново по-високи модели и пари. Но ако решиш че можеш да минеш и с безогледален, примерно Сони А6000, ще снимаш с 11 кадъра в секунда и буфера ще е (към) 50 кадъра RAW

4. Ако не можеш да уцелиш в 2.5 секунди (7 кадъра/с) точния момент трябва да поработиш върху процеса :)

П.П, 100Д също влиза в цената: https://www.photopavilion.bg/промоции/в-комплект/продукт/Фотоапарат-Canon-EOS-100D-тяло-%2B-Обектив-Canon-EF-s-18-55mm-f35-56-III--12648

Но отиди да го видиш наживо за да не то е малък в ръцете

Ами 7 кадъра/с не ми звучи зле, ще поработя малко над рефлексите и начина на снимаме. Но не мисля да започвам с mirrorless макар, че за многокадрово снимане са си перфектни. Защото искам да държа нещо в ръцете си а тънките апаратчета сякъш ми отнемат от преживяването, но за компактност и за из път, ето там влизат и безогледалните според мен.

преди 1 минута, Mr.n0b0dy написа:

Ами 7 кадъра/с не ми звучи зле, ще поработя малко над рефлексите и начина на снимаме. Но не мисля да започвам с mirrorless макар, че за многокадрово снимане са си перфектни. Защото искам да държа нещо в ръцете си а тънките апаратчета сякъш ми отнемат от преживяването, но за компактност и за из път, ето там влизат и безогледалните според мен.

Не ги подценявай безогледалните. Те може да имат много проблеми, но сред тях има камери на много високо ниво. И отдавна не са толкова малки :) Размера им е близък до огледално-рефлексните. И качеството конкретно на A6000 е много добро, ето няколко примера

31011272373_a3f7bdc79b_c.jpgDSC05430 by Romeo Ninov, on Flickr

31820925205_c55d3ff020_c.jpgDSC05423-Pano by Romeo Ninov, on Flickr

31742737576_27cdd081c6_c.jpgDSC05378 by Romeo Ninov, on Flickr

Ами да така е, не бива да се подценяват, но за сега цената им ми е височка и смятам да си остана с огледалцето. Макар, че това видео би отказало повечето хора. :D

Защо мислиш така? Нека ти дам един пример:

A6000 с 16-50 - 1200 лева

70D с 18-55 - 1850 лева

(цени на фотопавилион, нямам никаква връзка с тях, просто ползвах сайта им)

Двете камери са сравними по възможности. Единствено 70Д има тотално отварящ се LCD екран, който е touch. Но има само 12-13 кадъра буфер, 7 кадъра/с . Така че нещата се балансират :)

на 26.12.2016 г. в 8:01, capnemo написа:

Двете камери са сравними по възможности

Позволи ми да не се съглася, ама хич. Освен разбира се ако гледаш камерата като изолирано тяло, а и двамата знаем че това е грешния подход...

преди 1 час, flare написа:

Позволи ми да не се съглася, ама хич. Освен разбира се ако гледаш камерата като изолирано тяло, а и двамата знаем че това е грешния подход...

Аз гледам и на двете камери като на инструмент с който да постигна някакви снимки. И те по качества не се различават чак толкова много

Вчера ходих до Техномаркет да погледам апаратчета и на живо и останах с впечатлението, че Nikon 3300/3400 са малки като размер, но мисля, че бих привикнал към една от тях.. Сега си мисля не е ли по-добре тялото да взема само а после по-голям обектив който ще пропуска значително повече светлина и ще е по-добре в нощните ми снимки, но предполагам, че и сенник ще ми потрябва за през деня..

И какъв точно "по-голям обектив, който пропуска повече светлина" ще си вземеш? С каква светлосила, какво фокусно разстояние? Твърд, или варио? 

За да намери човек правилните отговори на тези (и други) въпроси, добре е да има известен опит с тялото, и някакъв обектив. Затова обикновено телата се продават в комплект (кит), за да има с какво да стартираш.

Ахаа.. ами значи ще си карам с комплекта а нататък ще видим..

• Автор

От доста време не съм се включвал в темата, но ме гложди един въпрос! Преди няколко дни викнаха дъщеря ми да снима детския отбор по борба. Това добре, но поискали обща снимка, която да направят на плакат после. Снимала е с Канона, но все си мисля, че няма да се получи плакат от една снимка. Информативно ме интересува дали въобще ще се получи или трябва да знае как да направи снимка с по-голяма резолюция т.е. сглобка като при панорамна снимка, за да могат да я разпънат до плакат?!

Най-големият печат, който съм вадил, е 60х40 см, на 12MP снимка от Canon 1100D. Изглеждаше си перфектно.

Ако се направи панорама, и се сглоби добре, не виждам проблем да се разпечата.

• Автор
преди 10 минути, RudeBoy написа:

Най-големият печат, който съм вадил, е 60х40 см, на 12MP снимка от Canon 1100D. Изглеждаше си перфектно.

Ако се направи панорама, и се сглоби добре, не виждам проблем да се разпечата.

Така си помислих и аз, но снимката е само една. Нищо, за следващия път ще знае. Весело посрещане на новата година :beer:

преди 42 минути, plamen74 написа:

Така си помислих и аз, но снимката е само една. Нищо, за следващия път ще знае. Весело посрещане на новата година :beer:

Най-зависи от какво разстояние ще се гледа.

• Автор

преди 42 минути, flare написа:

Най-зависи от какво разстояние ще се гледа.

Ще го слагат в залата където тренират децата.

преди 1 час, plamen74 написа:

Ще го слагат в залата където тренират децата.

Ми според мен една 20мегапикселова снимка няма да има проблем

преди 20 минути, NNNNIKKKK написа:

Контраста между предния фон (сянка) и задния (силно осветен от слънцето) доста ме затрудни.Направих около стотина кадъра с различни настройки, но само някой от тях се получиха горе-долу.:D

HDR! Ти преди беше коментирал, че e бавно и трудно и винаги иска статив... Някак си моите впечатления не са такива - поне не и в общия случай. Имам редица (поне по моите представи )успешни снимки използвайки бракетинг от 5 степени (-3 или -2 до 2 или 3 EV) от ръка. На лайтрум алгоритъмът за напасване е изключително добър и отделно получаваш RAW, което е много важно за точно такива снимки, защото при другите получаваш RGB със приложена гама, което ти ограничава възможните корекции в светлите и тъмни участъци.

П.П. Бе и без HDR си ги докарал много добре - особено първите две.

преди 1 час, flare написа:

HDR! Ти преди беше коментирал, че e бавно и трудно и винаги иска статив... Някак си моите впечатления не са такива - поне не и в общия случай. Имам редица (поне по моите представи )успешни снимки използвайки бракетинг от 5 степени (-3 или -2 до 2 или 3 EV) от ръка. На лайтрум алгоритъмът за напасване е изключително добър и отделно получаваш RAW, което е много важно за точно такива снимки, защото при другите получаваш RGB със приложена гама, което ти ограничава възможните корекции в светлите и тъмни участъци.

П.П. Бе и без HDR си ги докарал много добре - особено първите две.

До сега не съм правил HDR. Това предстои да го разучавам в близко бъдеще. Не съм и пробвал програми. Абсолютно нищо за HDR. Знам, че е подходящ точно за снимки с голям контраст. Скоро ще започна да тренирам и с него.:D. Особено следващата снимка, която ще публикувам в другата тема, вероятно би станала много по-добра с бракетинг (3 или 5)

Благодаря за съвета. 

преди 28 минути, NNNNIKKKK написа:

До сега не съм правил HDR.
вероятно би станала много по-добра с бракетинг (3 или 5)

И ти не я снима с бракетинг защото...? Значи, дори да оставим HDR настрана, да снимаш с бракетинг такива сцени винаги е на далавера (изключението е ако ти е ограничено мястото, ама грехота при днешните цени на памет). Най-малкото, никой не те задължава да правиш HDR - точно в тези случаи е много вероятно автоматичната експозиция на апарата да вземе грешно решение. И тогава, да имаш снимка с по-голяма или по-малка те спасява - и е по-бързо, отколкото да снимаш, доснастройваш и снимаш пак. Аз правя бракетинг по 5 кадъра, като компромис - от една страна със 7, вече мястото става много. От друга, на 3 гранулацията е твърде голяма - при 5 е по вероятно да се случи така, че да може да ползваш единичен кадър от другите. Но и 7 кадъра има полза, не заради самия HDR - рядко има сцени на които 5 кадъра през 2EV да не стигат, колкото до това, че ще имаш за всеки пиксел информация от повече снимки и това намаля шума и (ако снимаш неподвижна сцена от статив) увеличава детайлите.

Аз например имам снимки с бракетинг отпреди 6-7 години, когато изобщо не правех HDR-и. Само, че сега си ги преправям наново - и се получават много хубави неща

Редактирано от flare (преглед на промените)

• 3 седмици по-късно...

Здравейте. Обмислям закупуване на фотоапарат. Цената е околко 600-700 лв като това вклучва и обектива. Можете ли да ми предложите нещо. Видях около тая цена апарати като Canon EOS1200D, EOS1300D kakto i EOS100D. Не съм се спрял на дадена марка. Благодаря предварително. 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.