Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Да говорим за фотоапарати и фототехника

Featured Replies

Ми събраните пари в края на сезона ще са към 1500 мисля [emoji3]

От тях 1000 за тяло и 500 за обектив. Ами може да се каже, че държа да е нов защото не знам как се е грижил стария собственик, но ако офертата е наистина добра може и да размисля. С малка сума се прекарах преди и вече с техниката втора ръка съм малко недоверчив. А обектив втора ръка мисля, че е по-опасно защото лупите ако са надрадкани...

• Отговори 2,1k
  • Прегледи 183,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Пламене, нещо не си разбрал . Няма фотоапарати на Nikon с несменяеми обективи, които да ползват оптика на Carl Zeiss. Nikon по принцип е един от старите производители на обективи, даже някога са прав

• Стабилизацията  на SX60 може да се изключи - поне според стр. 90 от упътването . Освен това, ако си избрал режим Inteligent IS, апаратът разпознава, че е поставен на статив, и автоматично я изключва,

• Пламене, остави я тази камера, виж никон направиха суперзум с х1458 обектив (къде е супервас да се хвърли на него) http://petapixel.com/2015/04/01/nikon-unveils-the-p%E2%88%9E-the-first-compact-camer

Публикувани изображения

При тези условия изборът ти се свежда до Canon EOS 750D + EF-S 18-55mm f3.5-5.6 IS STM , и след време някакъв дълъг обектив, или Nikon D5300 + Nikkor AF-S DX 18-105/3.5-5.6 G ED VR . 

Ама пиши пак, като имаш готовност да купуваш, тогава да видим как са цените, и кое си заслужава.

А нужно ли е да има извънземно високи стойности на исо за да се заснеме добре нощното небе?

Естествено не е само това изискването за нощните снимки, но все пак.

• 2 седмици по-късно...
  • Автор

Има ли някъде тема подробно обясняваща петната по снимките? Трудно е да се спори с радио точката!!!
Един индивид във Фейсбук качил снимка от 2015-та която е правил с телефона си (Нокия 808) като е отрязал в средата учстък който е зуумнал.

На тоя отрязък се вижда самолет и нещо, което той мисли за извънземни! :D
Ето за това става на въпрос:

11537628_1001876859837123_21320350570884

Оригиналната от която е отрязал е тук: https://www.esato.com/phonephotos/viewphotos.php?pid=83167

Сто пъти му обяснявах, че греши, но той не вярва на думите ми!

Щом не го е видял докато снима при положение, че снима самолета а това нещо не го е видял в същото време значи не е било там.. А и на практика самолета се вижда, че е на по-високо, просто нещата не се съчетават.

• Автор
преди 1 час, Mr.n0b0dy написа:

Щом не го е видял докато снима при положение, че снима самолета а това нещо не го е видял в същото време значи не е било там.. А и на практика самолета се вижда, че е на по-високо, просто нещата не се съчетават.

Ами опитах се да му го обясня, но не приема! Иска да види и други мнения, и снимки по въпроса!

преди 11 часа, Mr.n0b0dy написа:

Вие снимате ли в RAW?

Аз снимам само в RAW, даже и с малката камера (S120). Личното ми мнение е че това ми дава много по-големи възможности за обработка. И съм се убедил че SooC (straight out of the camera) не се получава (или поне не и на нивото, което аз искам да постигна)

преди 23 часа, Mr.n0b0dy написа:

Вие снимате ли в RAW?

Представи си, че ти се яде торта.

Можеш да отидеш до някой магазин, и да си купиш някоя, каквато има. А можеш и да си купиш продуктите, и да си я направиш в къщи. И ако умееш да правиш торти, твоята ще стане по-хубава от тази от магазина. Но ако не можеш - по-добре си вземи готова.

Същото е и със снимането в RAW. Има смисъл само ако умееш да обработваш - поне до степен да изкараш по-хубава снимка, от тази, която излиза директно от апарата. Ама ако не умееш, по-добре си снимай в JPEG.

jpeg не ме задоволява като резлутат, светлите части са много светли тъмните много тъмни а ако започна да го обработвам се създава много шум. А ако снимаш в RAW примерно птица или нещо което се движи буфера на апарата не се ли пълни бързо и това да ограничава кадрите в секунда?

Човек, задаваш много тъпи въпроси. Не че ти самият си тъп, нямам предвид това. Обаче нямаш опит с фотографията, четеш разни неща, които не разбираш, пълниш си главата с разни понятия, и затова се получава така. 

Ако искаш да снимаш птици или други бързодвижещи се обекти, размерът на буфера е едно от последните неща, които те вълнуват :) . Повече трябва да се притесняваш дали ще успееш да вкараш птицата точно в кадъра, дали ще е на фокус, да няма моушън блър, да е правилно експонирана - такива неща. А дали ще направиш 10 неуспешни кадъра, или 1000 - каква е разликата, ако не стават за нищо?...

Пък и размерът на буфера зависи от класа на апарата. Както и скоростта и точността на автофокусната система, и много други работи. Аз затова ти разправям, че е по-добре по-висок клас тяло, дори и втора ръка, пред ентри левел от магазина с китов обектив.

И снимането на звездно небе и Млечния път го мислиш от толкова време. Ми вземи попрочети малко в нета как се прави! Разпитай Гугъла, той ще ти обясни. Тогава може и да придобиеш представа каква техника ти трябва за целта. Не е толкова просто като "Купувам си 750D/D5600 с китов обектив, насочвам нагоре, щрак, и готово".

Да вярно е, започнах да чета вече та да не задавам глупави въпроси. А за нощните снимки четох доста и основните неща ги схванах.. Примерно, че трябва статив и, че трябва да се задейства затвора със дистанционно или самоснимачка за да няма вибрации. Експонирането е по-дълго, исото не трябва да е високо за да не се получава шум.. Предполагам, че след това се доосветлява с обработване.

преди 3 часа, Mr.n0b0dy написа:

А за нощните снимки четох доста и основните неща ги схванах.. Примерно, че трябва статив и, че трябва да се задейства затвора със дистанционно или самоснимачка за да няма вибрации. Експонирането е по-дълго, исото не трябва да е високо за да не се получава шум.

Мда, това е основното. Обаче пропускаш един очеваден факт - Земята се върти :) . И затова експонацията не трябва да е прекалено дълга. Иначе на снимката звездите ще бъдат не точки, а чертички. Така че все пак ще имаш нужда от светлосилен обектив, и от матрица, държаща на високо ISO. 

преди 6 минути, RudeBoy написа:

Мда, това е основното. Обаче пропускаш един очеваден факт - Земята се върти :) . И затова експонацията не трябва да е прекалено дълга. Иначе на снимката звездите ще бъдат не точки, а чертички. Така че все пак ще имаш нужда от светлосилен обектив, и от матрица, държаща на високо ISO. 

И е желателно да е късофокусен за да може да се увеличи времето на експонация без да се видят звездите като траектории

(малко инфо на английски: https://petapixel.com/2015/01/06/avoid-star-trails-following-500-rule/ )

images?q=tbn:ANd9GcTyktrhVuzUo7O5SDyMKRauFFAjuxu7Lu9v9HZAGSZtIpAt2e2c

Или освен ако това не е желаният резултат.. Според вас колко време трябва да се експонира за да се получи този ефект?

преди 9 минути, Mr.n0b0dy написа:

images?q=tbn:ANd9GcTyktrhVuzUo7O5SDyMKRauFFAjuxu7Lu9v9HZAGSZtIpAt2e2c

Или освен ако това не е желаният резултат.. Според вас колко време трябва да се експонира за да се получи този ефект?

Да, но това е вече друг тип фотография, на английски термина е startrails. Можеш лесно да разбереш като сметнеш ъгъла, който образува едно парче следа спрямо центъра и със следната сметка 240*ъгъла в градуси/ и ще получиш времето в секунди на експонацията

• Автор

Мнение за тоя обектив Canon video lens 16x zoom XL 5.5-88mm IS II 1:1.6-2.6 ф 72mm.

Видя ми се евтин само за 50лв.! Дъщеря ми изпусна вече две сватби защото и се повреди Пентакса! Отказа да фокусира автоматично и може само ръчно! Предното тяло К-м отказа да отваря светкавицата, а това К-х отказа да фокусира автоматично! Канона ще и свърши работа, но е само с китовия обектив! Тя започна работа по принуждение, защото не смогвам да и помагам понеже е студентка! За това оглеждам евтини варианти за обективи! А и между другото въпросния обектив ще стане ли изобщо за Канона или не?

преди 11 минути, plamen74 написа:

Мнение за тоя обектив Canon video lens 16x zoom XL 5.5-88mm IS II 1:1.6-2.6 ф 72mm.

Видя ми се евтин само за 50лв.! Дъщеря ми изпусна вече две сватби защото и се повреди Пентакса! Отказа да фокусира автоматично и може само ръчно! Предното тяло К-м отказа да отваря светкавицата, а това К-х отказа да фокусира автоматично! Канона ще и свърши работа, но е само с китовия обектив! Тя започна работа по принуждение, защото не смогвам да и помагам понеже е студентка! За това оглеждам евтини варианти за обективи! А и между другото въпросния обектив ще стане ли изобщо за Канона или не?

for XL1, XL1S, and XL2 Camcorders

https://www.usa.canon.com/internet/portal/us/home/products/details/camcorders/support-minidv-camcorders/xl2

От канон 750D се насочих към 70D. По-стар модел е, но пък всички са доволни от него, ревютата са доста позитивни.

Мисля да отида във фотопавилион и да го поогледам и подържа.

Някакви заблежки има ли?

преди 52 минути, Mr.n0b0dy написа:

От канон 750D се насочих към 70D. По-стар модел е, но пък всички са доволни от него, ревютата са доста позитивни.

Някакви заблежки има ли?

Е какви точно забележки очакваш? Скачаш на модел, горе-долу с 50% по-скъп и по-горен клас...

Редактирано от flare (преглед на промените)

преди 8 часа, Mr.n0b0dy написа:

Някакви заблежки има ли?

Много добра камера, имам снимани към 7к кадъра с нея. По-тежка от трицифрените (основно заради това че е с пентапризма, а не с огледала и ползва по-голяма батерия), добър динамичен диапазон, много стабилно представяне при високи ИСО (до 3200), наследила е 70% от опциите за настройка на фокуса от едноцифрените модели, има само една карта (SD), фантастичен фокус при видео и liveview. На мен ми беше много удобна за държане и носене

В този ценови клас Nikon D7200 (а даже и D7100) е по-добро предложение. Единствените предимства на Canon-а са дисплеят - върти се и е сензорен, и по-бързият фокус в LiveView.

преди 7 минути, RudeBoy написа:

В този ценови клас Nikon D7200 (а даже и D7100) е по-добро предложение. Единствените предимства на Canon-а са дисплеят - върти се и е сензорен, и по-бързият фокус в LiveView.

Като ползвател мога да кажа, че комбинацията от въртящ се дисплей и бърз фокус в лайв-вю, е много нужна опция на хората като мен с очила. Незнам как е 7200 с прецизния фокус в конкретна точка - признавам не съм съвсем щастлив с канона, прецизната точка на 7D-тата ми липсва - но така за мен единственият начин за 100%ов хит на автофокуса с всеки възможен обектив е зум на лайввюто в конкретна точка. Все още си ползвам визьор за повечето неща, ама допра ли до нещо наблизо на широка бленда - скачам на лайв.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.