Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Да говорим за фотоапарати и фототехника

Featured Replies

преди 42 минути, flare написа:

Не знам как е 7200 с прецизния фокус в конкретна точка ...

Ами добре е :) . Имам приятел с D7200, доволен е. А и аз не се оплаквам от моя D7100:

862369_fr.jpg

Пък и на LiveView не е зле, а и скоростта на фокусиране с новите AF-P обективи (аналози на канонските STM) е съвсем прилична:

862370_fr.jpg

862371_fr.jpg

Горните примери са 100% кроп от 24MP кадри, на 300 мм., от ръка. 

Естествено, възможността да си избираш фокусна зона с просто докосване на дисплея, което предлага 70D, е много ценно нещо. И аз го признах в предния си пост. Но Nikon-ите имат по-добри матрици - като динамика (най-вече), като по-ниски нива на шум при по-високо ISO, като цветопредаване.

Снимал съм малко със 70D (благодарение на NNNNIKKKK :) ), приятно като ергономия и бързина на работа тяло. Но в ситуация, където се изискваше по-сериозна динамика (снимане в контражур), просто се провали. Казвам го със съжаление :( (като фен и бивш собственик на няколко Canon-а). Небето тотално изгоря, и снимката не става, пазя си я просто за спомен. Докато за моя D7100 същата снимка не беше проблем.

• Отговори 2,1k
  • Прегледи 183,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Пламене, нещо не си разбрал . Няма фотоапарати на Nikon с несменяеми обективи, които да ползват оптика на Carl Zeiss. Nikon по принцип е един от старите производители на обективи, даже някога са прав

• Стабилизацията  на SX60 може да се изключи - поне според стр. 90 от упътването . Освен това, ако си избрал режим Inteligent IS, апаратът разпознава, че е поставен на статив, и автоматично я изключва,

• Пламене, остави я тази камера, виж никон направиха суперзум с х1458 обектив (къде е супервас да се хвърли на него) http://petapixel.com/2015/04/01/nikon-unveils-the-p%E2%88%9E-the-first-compact-camer

Публикувани изображения

преди 20 минути, RudeBoy написа:

Ами добре е :) . Имам приятел с D7200, доволен е. А и аз не се оплаквам от моя D7100:

862369_fr.jpg

Пък и на LiveView не е зле, а и скоростта на фокусиране с новите AF-P обективи (аналози на канонските STM) е съвсем прилична:

862370_fr.jpg

862371_fr.jpg

Горните примери са 100% кроп от 24MP кадри, на 300 мм., от ръка. 

Естествено, възможността да си избираш фокусна зона с просто докосване на дисплея, което предлага 70D, е много ценно нещо. И аз го признах в предния си пост. Но Nikon-ите имат по-добри матрици - като динамика (най-вече), като по-ниски нива на шум при по-високо ISO, като цветопредаване.

Снимал съм малко със 70D (благодарение на NNNNIKKKK :) ), приятно като ергономия и бързина на работа тяло. Но в ситуация, където се изискваше по-сериозна динамика (снимане в контражур), просто се провали. Казвам го със съжаление :( (като фен и бивш собственик на няколко Canon-а). Небето тотално изгоря, и снимката не става, пазя си я просто за спомен. Докато за моя D7100 същата снимка не беше проблем.

За шума няма спор.
Динамичният диапазон е проблем, но ако свикнеш с меренето на апарата се оправяш донякъде, а в повечето случаи предпочитам бракетинг и постпроцесинг - резултатът винаги е по-добър.
Но аз нямах предвид такива снимки, с тези и аз се оправям - ами примерно да снимаш портрет до кръста 100мм на 1.8. Там ако фокуса заключи на носа вместо на окото, с просто око аз не мога да разбера - изглежда ми на фокус, ама е развалена. Та в случаите, в които имам шанс за една снимка винаги скачам на лайв. Просто там няма грешка.

Значи да разбирам D7100-200 е по-доброто решение?

За пейзажи и астрофотография ще ми трябва леща с по-широк ъгъл.. Но май не мога да си го позволя така, че или целия "Kit" ще взема или като за начало само тялото а после някоя до 100mm със оптична стабилизация.

преди 25 минути, Mr.n0b0dy написа:

Ами откъм сензор определено е по-добър. За другите неща може да се спори. Аз казах моите причини, заради които не бих го предпочел. Тези неща не са толкова еднозначни - ако бяха, щеше да има само една фирма на пазара. Всеки си има приоритети, начин на снимане и т.н. И съответно съвет може да се даде само до някаква степен. Предполагам, че в случая - т.е. за теб - съм съгласен с @RudeBoy за 7200-ката.

Редактирано от flare (преглед на промените)

преди 2 часа, flare написа:

ами примерно да снимаш портрет до кръста 100мм на 1.8

:D

Първо, нали знаеш, че в този форум ти си единственият, който може да снима на 100/1.8?... ;) Няма как да го проверя. Снимал съм обаче с AF-S 85/1.8G. Признавам, че на най-отворена бленда фокусът е до голяма степен въпрос на късмет, и има много брак. Възможно е да беше от обектива, в смисъл - да не се сработва с тялото, да има нужда от фина настройка на фокуса, или просто защото е оборотна мостра, да не е бил много читав.

Но и по форумите чета, че фокусирането на най-отворена бленда е предизвикателство, дори и за по-скъпите профи апарати. При толкова плитък DOF дори и най-малкото отклонение се забелязва на готовата снимка. Така че твоят подход - ползване на LiveView, е принципно правилен. Само че е приложим в по-статични ситуации, струва ми се.

преди 1 час, Mr.n0b0dy написа:

Ами, зависи. Както и flare писа, всяка система си има предимства и недостатъци. Въпросът е да можеш да прецениш точно нуждите си, и да купиш това, което ги задоволява. И да знаеш, че каквото и да избереш, винаги ще има нещо по-добро (и по-скъпо :) ). 

преди 4 минути, RudeBoy написа:

ПП. Всъщност, ако Mr.n0b0dy държи да си купи нов фотоапарат - тогава 70D не е опция. Вече го няма по магазините, заменен е от 80D и 77D.

Мда. И тогава аз не бих се насочвал към 77, а 80 е по-скъп.

преди 36 минути, RudeBoy написа:

ПП. Всъщност, ако Mr.n0b0dy държи да си купи нов фотоапарат - тогава 70D не е опция. Вече го няма по магазините, заменен е от 80D и 77D.

Не че не може да се намери, има го в немския амазон. Но цената е такава че по-добре да събере още малко пари и да си вземе 80д :)

А според мен е по-добре първо да проучи какви обективи ще му трябват за това, което иска да снима, и след като си ги купи - колко пари ще му останат, и какво съвместимо с обективите тяло може да си позволи.

преди 16 минути, RudeBoy написа:

А според мен е по-добре първо да проучи какви обективи ще му трябват за това, което иска да снима, и след като си ги купи - колко пари ще му останат, и какво съвместимо с обективите тяло може да си позволи.

Това е така, само че никой не мисли да си купува всички обективи наведнъж. По-разумния подход е да тръгне от някакъв "универсален", 18-55 примерно и след това да добавя

Преди малко ходих до Фотопавилиона в Бургас ии както казахте 70D го няма никакъв, имаха 77 и 80Д а видях също така никон 7200 ама ми е много скъп.. Подържах канон 750 добре мк се стори фул фрейм тялото, малко тежичко, но бива.
Човека каза, че по-добре да взема целия кит от колкото само тялото защото тялото ново е 1300 я целия кит със 100лв отгоре. Показа ми една широкоъгълна леща 100mm за 500лв която може и да закупя след като взема комплекта.

Ами като цяло искам нов.. Защото може козметично да е добре тялото, но всъщност да му има нещо а за лещи втора употреба да не говорим.. Но все пак съм склонен да взема тяло втора употреба стига офертата да е добра ама никога няма как да си на 100% сигурен, че всичко е окей.
преди 26 минути, RudeBoy написа:

Ами добре, щом казваш ... Ама после ти ще му обясняваш защо не му се получават снимките на Млечния път с "универсалния 18-55" :D 

Нека попитам колко снимки на звездите и млечния път човек ще направи? 10, 100, 1000. И само това ли ще снима?

преди 13 минути, Mr.n0b0dy написа:

Преди малко ходих до Фотопавилиона в Бургас ии както казахте 70D го няма никакъв, имаха 77 и 80Д а видях също така никон 7200 ама ми е много скъп.. Подържах канон 750 добре мк се стори фул фрейм тялото, малко тежичко, но бива.
Човека каза, че по-добре да взема целия кит от колкото само тялото защото тялото ново е 1300 я целия кит със 100лв отгоре. Показа ми една широкоъгълна леща 100mm за 500лв която може и да закупя след като взема комплекта.

Ами като цяло искам нов.. Защото може козметично да е добре тялото, но всъщност да му има нещо а за лещи втора употреба да не говорим.. Но все пак съм склонен да взема тяло втора употреба стига офертата да е добра ама никога няма как да си на 100% сигурен, че всичко е окей.

100мм е телеобектив, ефективно 160мм на канонско кроп тяло. Широк би бил 11мм, 15мм.....

преди 14 минути, Mr.n0b0dy написа:

Подържах канон 750 добре мк се стори фул фрейм тялото, малко тежичко, но бива.

Canon 750D не е фулфрейм.

преди 7 минути, capnemo написа:

100мм е телеобектив, ефективно 160мм на канонско кроп тяло. Широк би бил 11мм, 15мм.....

Предполагам, че е печатна грешка, и става дума за 10 мм леща .

Ама nikon 750D си го бива амаа ще ми изцеди джоба та за обектив нема да има пари.

преди 3 минути, Mr.n0b0dy написа:

Ама nikon 750D си го бива амаа ще ми изцеди джоба та за обектив нема да има пари.

Ти вероятно се бъзикаш с нас...

преди 10 минути, Mr.n0b0dy написа:

Защо да се бъзикам?

Защото като искаш съвет за нещо, поне един от параметрите на въпроса ти трябва да е ясен.
Откакто почна да питаш, почна от най-ниския клас апарати, дето могат да се намерят за около 1000лв с китак а сега говориш за пълнокадов апарат на над тройна цена само тялото..

Изясни си нуждите и възможностите.

Така е прав си, ами фул фрейм няма да мога да взема така, че кропка от типа на канон Д750 и 80 ме устройват като цена. Гледах в OLX предлагат се с козметични дефекти тела, но свалена цена с макс до 200лв а целия нов кит е към 1300.. Целта ми е да има възможно най-малко шум при високи стойности на исо и да е влаго прахо устойчив и за ценовия си клас да има приличен фокус.

преди 54 минути, Mr.n0b0dy написа:

Целта ми е да има възможно най-малко шум при високи стойности на исо и да е влаго прахо устойчив и за ценовия си клас да има приличен фокус.

Току-що ми описа Nikon D7200 :) . Колко струва - сам можеш да си провериш.

Каквото и да правя все до него стигам.. Ами ще видим на ръба на бюджета ми е, но може да взема и втора ръка тяло пък нов обектив ако изнамеря някоя обява!

А какво стана със:

на 7/5/2017 в 16:40, Mr.n0b0dy написа:

Ти май наистина само се бъзикаш с нас. Спирам да пиша по твоя въпрос, оправяй се :mad: .

Простоо се съмнявам в такива оферти нищо повече.. И не се базикам с никой, за сега спирам да спамя та благодаря на всички за съветите вече мога и сам да се оправя!

Лоша работа. Досега покупката ми за догодина беше ясна - Sigma 100-400. Обаче Canon може да ме разколебаят, ако има и тяло като опция.
https://www.canonrumors.co/canon-7d-mark-iii-and-90d-coming-in-the-first-half-of-2018/

П.П. Искам дуал пиксел RAW и за кропките.
П.П.2 Ама Лайтрум се излагат и още не са изкарали поддръжка...

Редактирано от flare (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.