Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Да говорим за фотоапарати и фототехника

Featured Replies

преди 7 минути, plamen74 написа:

Точно в режим "М" я настройвам на Пентакса (на снимките се вижда)! ;) 

Исото ти да не е на автоматично?

• Отговори 2,1k
  • Прегледи 183,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Пламене, нещо не си разбрал . Няма фотоапарати на Nikon с несменяеми обективи, които да ползват оптика на Carl Zeiss. Nikon по принцип е един от старите производители на обективи, даже някога са прав

• Стабилизацията  на SX60 може да се изключи - поне според стр. 90 от упътването . Освен това, ако си избрал режим Inteligent IS, апаратът разпознава, че е поставен на статив, и автоматично я изключва,

• Пламене, остави я тази камера, виж никон направиха суперзум с х1458 обектив (къде е супервас да се хвърли на него) http://petapixel.com/2015/04/01/nikon-unveils-the-p%E2%88%9E-the-first-compact-camer

Публикувани изображения

• Автор
преди 7 минути, flare написа:

Исото ти да не е на автоматично?

Не, исо и бленда си остават същите, а само се променя скоростта!

преди 10 минути, plamen74 написа:

Не, исо и бленда си остават същите, а само се променя скоростта!

Ами тогава апаратът ти е направен така. Но това няма никакъв смисъл - дали ще нагласиш скорстта да е 1/100 или 1/50 и -1eV все тая...

• Автор
преди 9 минути, flare написа:

Ами тогава апаратът ти е направен така. Но това няма никакъв смисъл - дали ще нагласиш скорстта да е 1/100 или 1/50 и -1eV все тая...

Ми, получава се нещо като дълга експозиция без използването на филтри (както пробвах при снимките с бурята)! Иначе нямаше да се получат така!

преди 7 минути, plamen74 написа:

Ми, получава се нещо като дълга експозиция без използването на филтри (както пробвах при снимките с бурята)! Иначе нямаше да се получат така!

Хммм, разбирам какво искаш да кажеш, но няма как да стане, ако не се променя исото. Теорията е ясна.

Уффф ...

Ще ти го обясня на твоя език (с удивителна в края на всяко изречение), дано ме разбереш.

Пламене! В режим "М" компенсацията на експонацията не действа! Може да я нагласяш на колкото си искаш! Но тя не се взема предвид от фотоапарата! А това, което гледаш на дисплея, е просто индикатор! И като сменяш скорост или бленда, той ти показва как се отразява това на експонацията!

Опитай в режим "А"! Задай бленда, и после от бутона на тялото - различни стойности на компенсацията! И ще видиш как ти се променя скоростта!

Същото е и в режим "приоритет на скорост", но тогава апаратът ще ти промени блендата! 

• Автор
преди 12 минути, RudeBoy написа:

Уффф ...

Ще ти го обясня на твоя език (с удивителна в края на всяко изречение), дано ме разбереш.

Пламене! В режим "М" компенсацията на експонацията не действа! Може да я нагласяш на колкото си искаш! Но тя не се взема предвид от фотоапарата! А това, което гледаш на дисплея, е просто индикатор! И като сменяш скорост или бленда, той ти показва как се отразява това на експонацията!

Опитай в режим "А"! Задай бленда, и после от бутона на тялото - различни стойности на компенсацията! И ще видиш как ти се променя скоростта!

Същото е и в режим "приоритет на скорост", но тогава апаратът ще ти промени блендата! 

Опитах, но това е само при Канона! При Пентакса има зелен бутон който си изчислява исо, блена и скорост. Да, ама този който ми продаде Пентакса го беше забравил на компенсация +5EV и се чудех защо през деня като използвам бутона всичките ми снимки са преекспонирани въпреки, че ми показва на дисплея 0EV т.е., че експонирането трябва да е правилно. Точно това използвах при снимките с бурята, но с -5EV компенсация, за да имам по-дълга експозиция! За това казах, че тая настройка за компенсацията е отделна от настройката за експониране! Явно го има само при Пентакс! ;) 

преди 8 минути, plamen74 написа:

Ама това можеш да си го направиш и с ръчните настройки без компенсация... Точно това се опитва да ти каже Rudeboy

Редактирано от flare (преглед на промените)

• Автор
преди 7 минути, flare написа:

Ама това можеш да си го направиш и с ръчните настройки... Точно това се опитва да ти каже Rudeboy

На Канона не успявам?!

преди 12 минути, plamen74 написа:

На Канона не успявам?!

Ми аз някак си преди две седмици правих към 15 минути експозиция...

• Автор
И неговото упътване не си чел, нали?...
Чел съм го, но в режим "М" го няма това!

Изпратено от моят Lenovo A6020a40 с помощта на Tapatalk

Единственото, което липсва при Canon, е зеленият бутон. Всичко друго си го има - и компенсация на експонацията, и индикатор, и ръчен режим.

• Автор

Ето за това ставаше на въпрос, че в режим "М" не мога да ползвам компенсация! Зеления бутон не е толкова проблем ако на Канона имаше това както е при Пентакса т.е. в режим "М" насртойка на исо, бленда, скорост и компенсация, но го няма?! :ohmy:

Или иначе казано при компенсация -5EV само с ръчна промяна на скоростта да наглася до +5EV експонирането, за да се получи нещо като по-дълга експозиция без ползването на ND филтри (защото все още нямам такива), и за това беше въпроса ми! ;)

преди 7 часа, RudeBoy написа:

Единственото, което липсва при Canon, е зеленият бутон. Всичко друго си го има - и компенсация на експонацията, и индикатор, и ръчен режим.

Подсказване: Компенсацията на експонацията работи ли в режим "М"? 

Добре, да започнем оттам: Обясни ми просто, като човек, който има Pentax, на човек, който няма - каква е функцията на зеления бутон?

преди 1 час, plamen74 написа:

Ето за това ставаше на въпрос, че в режим "М" не мога да ползвам компенсация! Зеления бутон не е толкова проблем ако на Канона имаше това както е при Пентакса т.е. в режим "М" насртойка на исо, бленда, скорост и компенсация, но го няма?! :ohmy:

Или иначе казано при компенсация -5EV само с ръчна промяна на скоростта да наглася до +5EV експонирането, за да се получи нещо като по-дълга експозиция без ползването на ND филтри (защото все още нямам такива), и за това беше въпроса ми! ;)

Направо сподели 2 снимки на едно и също нещо в режим M едната на 0, другата на -5. Ама във фликр или нещо дето да запазва EXIF-a

• Автор

Ще трябва да е на следващата буря, защото сега при това ярко слънце с компенсация -5EV не се получава! Жалко, че не запазих файла със скорост 1/125

Между другото, моя приятел със студиото дето снима сватби, кръщенета и др. (предимно видео заснемане) си взе втора ръка тяло 60D като от заложна къща в София е взел и 1200D с китов обектив. Та старото му тяло (с дефект от изпускане) 550D което ми даваше от време на време да снимам с него вече реши да ми го подари и вече е мое! Заслужава ли си да се занимавам да го пращам в сервиз или и така да си снимам с него? Проблема от падането е, че като го разклатиш леко се чува, че все едно има парченце вътре и дрънчи (не се отразява на снимките)! Също така при опит за отваряне на светкавицата само щрака без да я отваря и показва ерор! Обаче с леко потупване с два пръста до като се опитва да се отвори, си се отваря и си бачка! И последно забелязах, че има пукнато на екранчето във визьора, като от дясно не свети нищо от индикациите, а от ляво светят всички чертички! Настройвам го като гледам дисплея и така снимам!
Мисля на това тяло да сложа дългия обектив, а 1100D да си остане с китовия обектив за сега!

• 5 месеца по-късно...
  • Автор

Един въпрос за Canon 550D:

Има ли оция при запис на видео да не прави умалени изображения?

Това в дясно - .THM:

image.jpg

И другото питане е:

Защо доста често изключва видео записа на третата секунда, а като натисна бутона за запис отново записва до като не го спра или не свърши мястото на картата?

• 9 месеца по-късно...

Темата е доста стара и е започната от моя колега Пламен с който работим в моята фирма Pronet Media. Разговаряли сме много пъти за фотография, макар че се занимавам предимно с видео заснемане, снимането е предимно в .jpeg за принтиране на момента по време на тържествата които заснемаме. Споделих с него една мисъл която ми дойде на акъла (вие ще кажете дали е добра или не), но той каза, че не е пробвал подобно нещо. Винаги съм се чудел защо  има толкова много бленди за настройка? Имам предвид затворените бленди, след като до сега съм срещал най-много до F16 при нощно снимане. Мисълта която ми дойде е: От най-затворена блента, до най-отворена, като iso-то го фиксирам на 100, и променям освен блендата, времето за експониране, да направя серия от снимки които да събера в една после във фотошоп. Обаче не намерих нищо по въпроса в инернет пространството. Въпроса е добра ли е идеята, която ми дойде в главата и ако да как точно да я осъществя? Не се сещам как точно да променям времето за експониране? Надявам се с ваша помощ да разбера дали е осъществимо това или не? 

преди 6 минути, Бисер Петков написа:

От най-затворена блента, до най-отворена, като iso-то го фиксирам на 100, и променям освен блендата, времето за експониране, да направя серия от снимки които да събера в една после във фотошоп.

:doh:

Нищо не разбрах ... 

преди 2 минути, RudeBoy написа:

:doh:

Нищо не разбрах ... 

Ами почвам да снимам от F32 например, като iso-то е 100 и настройвам време за експониране. След това отварям блендата с една степен, като iso-то си остава 100, но трябва да променя и времето за експониране. И така с всяка стъпка на отваряне на блендата правя по един кадър до като се стигне до F3,5 най-отворена бленда при мен. Iso-то не се пипа и си е винаги 100, а времето за експониране се променя освен блендата. От получения брой снимки ги събирам в една във фотошоп после. Това ми е идеята, но дали може да се осъществи и как не се сещам?

Какво ще снимаш, и какво искаш да постигнеш, като събереш 10-ина снимки на различни бленди във Фотошоп? И по-важният въпрос е - как точно ще ги събереш? Колаж ли ще правиш?

преди 7 минути, Бисер Петков написа:

След това отварям блендата с една степен, като iso-то си остава 100, но трябва да променя и времето за експониране.

А чувал ли си за режим "приоритет на бленда"?...

преди 1 минута, RudeBoy написа:

Какво ще снимаш, и какво искаш да постигнеш, като събереш 10-ина снимки на различни бленди във Фотошоп? И по-важният въпрос е - как точно ще ги събереш? Колаж ли ще правиш?

А чувал ли си за режим "приоритет на бленда"?...

Не, не става дума за колаж, а с опцията за HDR за да стане един кадър.

Да. знам я, но тя си променя iso-то и времето за експониране.

Мислех с постепенното отваряне на блендата да увеличавам експозицията, а след това да имам един кадър с липса на изгорели или недоекспонирани пиксели, или части от кадъра.

Може и да греша, но поне ми се видя добра идея и за това пуснах питането си. :idea:

HDR се прави на постоянно ISO и постоянна бленда, променяш само скоростта на заснемане. Така имаш кадри с различна експонация, които да събереш в един после в Шопа. 

Ако променяш блендата, и съответно коригираш ISO-то (както го описваш), ще имаш кадри с еднаква експонация, но с различен DOF. От такива кадри HDR не се прави.

Само от любопитство - с какъв фотоапарат разполагаш?

ПП. А ако се каниш да даваш линк към сайта на Красимир Петров - няма нужда :) . Първо, следя и ФФ. И второ - не си разбрал. Човекът работи със светлината, дебне момента, и умее да си използва апарата. Това прави снимките му хубави. А не събирането във Фотошоп.

преди 6 минути, RudeBoy написа:

HDR се прави на постоянно ISO и постоянна бленда, променяш само скоростта на заснемане. Така имаш кадри с различна експонация, които да събереш в един после в Шопа. 

Ако променяш блендата, и съответно коригираш ISO-то (както го описваш), ще имаш кадри с еднаква експонация, но с различен DOF. От такива кадри HDR не се прави.

Само от любопитство - с какъв фотоапарат разполагаш?

Canon 60D, Nikon D5300, Canon 650D и на колегата апаратите мога да ползвам Canon 1100D, Canon 550D, Nikon D90, Nikon D300s, Pentax K10D, Pentax K30, а и на дъщеря му Nikon D800
Общо взето с такава фото техника разполагаме. Между другото Пламен си спомни, че един фотограф от Видин снимал по този начин, но и той не разбрал как точно го прави.
Идеята не е да се получи HDR снимка, а с тази опция да събера всички кадри в един. Поне аз не знам за друга такава опция за събиране на много кадри в един. Пламен ми каза, че за нощна фотография имало софтуер за стакване (ако правилно го пиша), който ги събирал снимките в една. Да, искам DOF-а да е от най-близкия до най-далечния предмет в кадъра и за това ми се завъртя тази идея, а се оказа, че има фотограф, който го прави по този начин.

Нещо такова  искам да направя:

F32; iso-100 една секунда експониране (това първи кадър)
F28; iso-100 две секунди (втори кадър)
F22; iso-100 три секунди (трети кадър)
И така до:
F3,5; iso 100 и колкото дойде там за време на експониране.

След това събрани с фотошоп или лайтрум в един кадър. Това ми е идеята, а и не познавам въпросния фотограф, че да го питам, пък и едва ли би ми обяснил.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.