Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Нова или стара на 5-6 години

Featured Replies

Не, за Атака.  

Темата е добра, защото в много теми за автомобили се засяга точно тоя въпрос волно или неволно. Аз съм от по-...възрастното да го наречем поколение, което си спомня как навремето българина купуваше почти само нови автомобили, а старите се караха до живот. И не мога някак си да приема стария автомобил като единствена алтернатива на повечето българи. Някак си много вече се отдалечихме от нашите, български корени. Почнахме да купуваме стоки втора употреба, стоки за един лев, стари автомобили и като цяло макар да влязохме в Европа, се чувстваме вече не хора втора ръка, а трета и четвърта. Ей за това тая тема е интересна. Наистина бих писал с интерес и в теми за това, дали да купуваме стоки за един лев и стоки втора употреба.  Както се сещате, аз във всички теми ще защитя новото. Обичам прогреса, а не регреса. Това е истината.

Редактирано от Кико (преглед на промените)

• Отговори 366
  • Прегледи 58,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

...Почнахме да купуваме стоки втора употреба, стоки за един лев, стари автомобили и като цяло макар да влязохме в Европа, се чувстваме вече не хора втора ръка, а трета и четвърта. Ей за това тая тема е интересна. Наистина бих писал с интерес и в теми за това, дали да купуваме стоки за един лев и стоки втора употреба.  Както се сещате, аз във всички теми ще защитя новото. Обичам прогреса, а не регреса. Това е истината.

Прогреса зависи от заплатата. Много хора искат не нови, ами нови и скъпи неща дори, но пари често няма. Старият автомобил е алтернатива в избора - дали да имаш автомобил или да нямаш автомобил въобще и да вървиш пеш.Да, купуваме и стоки втора употреба по същите причини. А и понякога втора употреба висок клас е много по-качествено от ново, но нисък клас. Не е въпроса само дали е ново. А и в 5 Европи да влезем, няма да се оправим.Не знам кое е точно твоето време, ама сега дори един курс за СУМПС отива към 1000лв.Ако ще купувам нов Acer с 10 инча дисплей и 900Mhz процесор или втора ръка бизнес клас ThinkPad Т с corei3/i5 - бих избрал второто.
  • Автор

Въпросa е, че всичко е до мислене. Когaто човек нямa мисленето, то колкото и пaри дa имa, трудно ще се промени. Имaше същaтa темa в друг форум и тaм имaше хорa, нa които в семейството влизaт 50+ хил. лв. и пaк мрънкaхa, че не могaтa дa си позволят новa колa. Зa товa кaзвaм, че си е до мислене и до пaри рaзбирa се.

Абе цесекар, ако нямаше модераторска табелка под снимката ти ( :P ), щях да мисля, че аз съм написал тия неща. Добре, че поне  един мисли отчасти като мен. Аз съм си бедняк, ама с волно мислене. Тук 80 % от пишещите сигурно имат десет пъти повече пари от мен, но пък 80% от тях карат стари коли. Егати справедливостта :P

Прогреса зависи от заплатата. Много хора искат не нови, ами нови и скъпи неща дори, но пари често няма. Старият автомобил е алтернатива в избора - дали да имаш автомобил или да нямаш автомобил въобще и да вървиш пеш.Да, купуваме и стоки втора употреба по същите причини. А и понякога втора употреба висок клас е много по-качествено от ново, но нисък клас. Не е въпроса само дали е ново. А и в 5 Европи да влезем, няма да се оправим.Не знам кое е точно твоето време, ама сега дори един курс за СУМПС отива към 1000лв.Ако ще купувам нов Acer с 10 инча дисплей и 900Mhz процесор или втора ръка бизнес клас ThinkPad Т с corei3/i5 - бих избрал второто.

Прогреса зависи от заплатата, а заплатата зависи от мисленето и действието.

Ако работеше, колкото плещиш глупости и спам из форума, щеше да караш S-класа и ML. (минимум)

Твоето мислене ми е до болка познато, а това е мисленето на пораженеца и мрънкалника.

Винаги съм казвал, че прогреса човешки трябва да има движеща сила.

Създай си сам предизвикателства, за да търсиш вариант и след това да действаш, за да ги преодолееш.

Знаеш ли как се чувства човек, когато е изпълнил поне една своя мечта?!?!

Не ли каза?

О, извинявай - верно ти беше от ония губещите, които цял живот мрънкат, но не правят нищо, за да подобрят материалното си, моралното и умствено състояние.

Чувстваш се добре да оборваш някой по-богат и по-умен от теб за това, което е постигнал, вместо да направиш усилие да станеш и ти такъв?!?!

Правилно - ти си един средностатистически българин, който не иска да работи, но да взима пари, не иска да се лиши от няколко глупави удоволствия, но да пести пари и не иска да разбере, че съдбата обича смелите.

17 години имах почти денонощна работа на три места зад гърба си, преди да се кача на чисто нова кола.

Сега сменям колите на 2 години и продължавам традицията да карам най-доброто, защото парите са следствие на огромния труд, полаган от мен непрекъснато.

Запомни го това, м-р Спамер - парите са следствие и идват като резултат на огромни усилия и неспирно желание да вървя напред.

Заради мен, заради семейството ми и заради това, че живота и хубав, но скъп.

Има и евтин, но той не струва.

• Автор

А сега, Симо технологията ще извади и донесе вода от 100 кладенеца, за да те убеждава как не си прав. Е така, нарочно, само, за да не е на твоето и за да не падне по гръб. Доводи ще измисли, ако трябва, дори да няма такива, но пак ще ти дръпне една реч безкрайна. 

Казах ви, че с дървен философ не се спори и ако ще с фуния да му наливате, тая си е. 

Билдер, аз пък щото съм големия богаташ. Да знаеш. ;)

Редактирано от ostavime (преглед на промените)

Виж сега колега. Аз по принцип карам като идиод направо в буквалния смисъл. Колите си ги пробвам ако не всекидневно то поне през ден на лимита им. И двете са нафрашкани с електроника. Знаеш ли от колко неща зависи това дали колата ще се поднесе изобщо ? Моето наблюдение е че е 90% процента от шофьора. (това е лично мнение с което никой не ангажирам) Ти ако се оставиш да те спасяват системи за контрол на пътя ...

Искам да ти кажа че много зависи от самата конструкция (геомертия) на колата и как и е разпределена тежеста към предна и задна ос и кой са и задвижващите колела. (гумите са фактор номер едно) Ще ми повярваш ли ако ти кажа че една консерва като сеат леон с предно предаване се държи по добре на планински път с куп завои един след друг от един  SUV X6 който се предполага (включително и в реално време ти прави графика на мощността на 4те колела на екрана докато я гледаш и се кефиш колко ти е умна колата може да се пребиеш) че разпределя двигателната сила към колелата (4 броя) според жироскопа, центробежната сила и състоянието на кормилния прът.  Можеш ли да отгатнеш къде е тайната ? Не е в системите за контрол обаче.

Нисък център на тежеста и по добро разпределена тежест между предна и задна ОС са предимството на сеата пред бмв. Тука говорим обаче само за суха настилка.  На мокро е обратното и тогава 4те задвижващи колела си казват думата.

Та много са факторите но човешкия е най голям като седнеш зад волана не се надявай системи да те спасят. Мен поне до сега не са ме спасявали ни системи ни аербеци. Но пък два пъти колан ме е спасявал на 100% не да си го внушавам и каска също на няколко пъти.

Съгласен съм :) Аз веднъж на Шипка се сдърпах с едно повдигнато Субару. Бях с Фиестата, дето  няма ни ABS, ни ESP.  Познай какво сатана. Субаруто въпреки 4х4 сучи задница в завоите, а аз си напредвам безпроблемно, въпреки само 75-те конски сили. И за мокрото си прав. В Котленския проход щях да се претрепя при един проливен дъжд и то в завой, взет на втора с 20 км/ч. Бях със зимни гуми Дебица, току що купени от магазина. От тогава мразя тая марка. Колата тръгва като шейна и дори пускането на газта не оправя положението . УжасТ.  И за шофьора си прав, както и за масите. Ама ако бях писал всички тия неща, поста щеше да стане не 10 000, а 100 000 реда :P Лично аз, макар да имам по-малко опит от теб, съм забелязал, че колата реагира различно в различни ситуации. И точно там би трябвало да се намеси ESP,  защото няма как неопитния или дори по-опитния водач като мен, да предвиди всичко. Аз не съм състезател, за да тренирам всеки ден и да разучавам различните възможности на автомобила. Аз съм си нормален шофьор, който обича понякога да кара в планината, а не като теб по магистрали.  Ами дори едно просто трепване на волана в едната и другата посока може да предизвика занасяне на задницата. А завиването на волана само в една посока, може да доведе до недозавиване. И тия работи няма как да се усетят от нормалния водач. И стават белите. Защото всички казват, как колите с предно недозавивали. И когато тая кола вместо да недозавие презавие, човек се шашка и може да оплете конците. Случвало ми се е подобна простотия с оная кола без ABS. Засилвам от кръговото на Дунав мост и влизам под моста. Не знам колко е ускорила пущината за 200 метра, но под моста задницата тръгна и то на абсолютно сух асфалт. Срещу мен коли, щото там стеснено и движението двупосочно. Та такива ми ти работи за колите с предно, дето уж трябвало да недозавиват. Иначе е кеф във втория завой да влезеш със задницата вместо с предницата. Хубаво е обаче да имаш и ангел-хранител - ESP.  не като ESP  на разни корейски кочинки и тем подобни, а като ESP  на Форд, което се задейства достатъчно късно, за да не ти скърши хатъра и за да ти вдигне адреналина. 

А сега, Симо технологията ще извади и донесе вода от 100 кладенеца, за да те убеждава как не си прав. Е така, нарочно, само, за да не е на твоето и за да не падне по гръб. Доводи ще измисли, ако трябва, дори да няма такива, но пак ще ти дръпне една реч безкрайна. 

Казах ви, че с дървен философ не се спори и ако ще с фуния да му наливате, тая си е. 

Билдер, аз пък щото съм големия богаташ. Да знаеш. ;)

Ти сигурно си от ония 20%. Знаех си че има и такива.

Запомни го това, м-р Спамер - парите са следствие и идват като резултат на огромни усилия и неспирно желание да вървя напред.

Не ми слагай думи в устата, които не съм казал. Спести си етикетите и определенията за теб. Парите ако искаш ги отнеси и в гроба, трупай ги колкото искаш. На оня свят или в дупката с червеите няма да те топлят.

На кратко - има нещо, което му викат действителност. Колко, как и дали въобще пък работя не влиза в работата на никой, включително и теб. Когато няма друго, човек се задоволява с действителността. Кой към какво се стреми не влиза в темата. И все пак ще кажа - очевидно е, че се стремя към развитие. Но това не променя средното възнаграждение за страната по никакъв начин. Или че 1/3 от населението статистически е бедно, а друга 1/3 е някакво жалко подобие на средна класа, като такава нямаме, а всъщност и тази 1/3 е далеч от средна класа. Имаме някакви 5% богати, повечето от които бивши мутри и мафиоти. Или и двете.

Между другото, "браво" ли искаш да ти кажа, че 17 години си имал денонощна работа? Един ден си на 30, на другият се събуждаш на 47 и нищо не си разбрал. Твоя си работа, аз не бих се хванал да работя 24/7. Има нещо, което му викат "сън" и друго, което му викат "почивка". В момента, в който ти се налага да работиш 17години на 3 места по 24 часа, има нещо нередно. Явно е, че проблемът или е в критериите за живот или в заплащането. Май ще да е второто, защото хора дори с не особено високи критерии не са доволни от заплащането си. Въпроса за огромните усилия поставен по този начин изглежда така "А всъщност тук всичките тия усилия дават ли очакваните резултати или спрямо положените усилия резултатите са мижави?" Щото французинът със заплатите за 1 година може да си купи 64 лаптопа. Българинът със средната заплата за една година не може да си купи и 8. Работи на 4 работи по 25 часа на ден. А хората от цивилизованият свят ще те надминават съвсем лежерно, без да късат задника, докато потече кръв. И после доволен от съществуване, което по стандарти различни от Зимбабве, Намибия и Северна Корея продължава да се определя като жалко. Ако трябва да избирам дали да карам 10 годишен автомобил, но да съм се наспал, или да карам нов автомобил, но недоспал, практически без сън, с работен ден по 24 часа, да направя катастрофа поради неадекватност и да ме заровят в дупка в земята - избирам първото. Новата кола нито дава бонус точки живот, нито печели благоволението на Свети Петър.

И въобще не си прави илюзии и не надавай претенции, че познаваш мен или моето мислене. Идея си нямаш.

Билдер, ето я елхата Публикувано изображениеCAM00327.jpg

Дано тия лампички да могат да се спират. Пътя ли ще гледаш или фоновото осветление ще те ослепява?

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Хм. @simtech,  уж се интересуваш от електроника, а не захапваш, че за да се пусне нещо на пазара, то е добре обмислено преди това.  Не от вчера се правят автомобили с коледни елхи. Абе...представям си да бях седнал в 10 годишната Лагуна, каквато мислех да вземам навремето. Сигурно щеше да е кеф, ама надали. След години все пак го направих, търсейки коли по автокъщите, но се отвратих. Това е истинската дума. Не знам какво ви кефи да сядате и пърдите в стари коли, ама мен малко ме е гнус като видя раздърпаните дунапрени от седалката. А защо ли са раздърпани...

Много излишни лампи има, които да светят. Хаха.А относно старите коли - виновен ли съм, че в такива си сядал? Имам познати със стари, но много поддържани коли. Не миришат, не са с "разпърдяни" дунапрени и подобни. Купихте си нещо, което едно американче може да си го вземе само като събира от парите за закуска и вече почнахте да хулите. ;) И хамериканчето ще кара на бензин долар/галон, а не на 3лв/литър. И ти ако отделяш газове, уринираш или се изхождаш в автомобила си, не всички хора го правят. Ако наистина ги правиш тия неща и дузина ароматизаторчета "Елхичка" и "Борче" няма да ти помогнат.

Много излишни лампи има, които да светят. Хаха.А относно старите коли - виновен ли съм, че в такива си сядал? Имам познати със стари, но много поддържани коли. Не миришат, не са с "разпърдяни" дунапрени и подобни. Купихте си нещо, което едно американче може да си го вземе само като събира от парите за закуска и вече почнахте да хулите. ;) И хамериканчето ще кара на бензин долар/галон, а не на 3лв/литър. И ти ако отделяш газове, уринираш или се изхождаш в автомобила си, не всички хора го правят. Ако наистина ги правиш тия неща и дузина ароматизаторчета "Елхичка" и "Борче" няма да ти помогнат.

Шегувам се бе пич :) 

Кой ти обръща внимание на осветлението, освен тия дето за първи път сядат? Аз си гледам пътя и управлявам всичко по усет от волана. От там управлявам почти всички червени светлинки дето виждаш по средата. Ако се чудиш как може да стане с 10 бутона...ами като не може, има си бутон за глас. Гъзарско е, ама е удобно само за телефон и смяна на радиостанции. Виж, аз мога изобщо и да не поглеждам към таблото и пак да си управлявам всичко - радио, CD, телефон, USB, блутут, включително музика от телефона, iPhone  (ама нямам), климатик...Ако ме питаш за какво са ония цифрички...ами не знам. За различни неща, но ги пипам един път на 3 месеца, колкото да не клеясат бутоните. Ама тук не съм снимал всичко, което свети. Например климатика е изключен и не виждаш нищо. Ей на това му викат тъмна кабина. Ако изключа музиката, ще спрат половината бутони по средата. А като спря и вентилацията, няма да виждаш нищо около скоростния лост. Ако изгася и фаровете...е ще ги светна пак :P.

А дали хамериканците купуват това за закуска...съмнява ме. С 1800 долара тираджийска заплата няма как да стане, при положение, че и квартира трябва да се плаща. Колко българи, заминали за Америка си купуват нова кола? Николко не знам аз. Обаче знам за тарикати, дето оставят 8 цилиндрови масълкари в Италия, щото нямат парички да си платят таксите и митата. Хамериканеца купува главно боклуци, като изключим масълкарите, дето споменах. Ама и те са боклуци спрямо европейските аналози. Добре че им харесваме историческата визия и звука на веосмаците, който сякаш излиза дълбоко из под недрата. Пффф. Пак се шегувам. То тая тема я превърнахме в бъзик.  Обаче с горното илюстрирам какво е да си купи човек нова кола по собствено желание и заявка, а не каквото дойде в автокъщата. Нека излезе един с неговата...да не я обиждам...кола и да каже, колко от системите във Фиестата са в неговия 10 годишен Мерцедес или BMW. Sori, ama Mercedes и BMW едва наскоро почват да монтират еърбег за краката на водача. А това е стандартно от 2008 година при Фиеста. Да не говорим, че 99% от колите по автокъщите не разполагат с безключов достъп и стартиране, каквито човек съвсем лесно и сравнително евтино може да поръча при всеки Форд. Или Колко БМВ-та разполагат с гласови команди на телефон, аудиосистема, климатик...А колко имат и USB букса? Говоря за тия 10-15 годишни, дето струват колкото тая Фиеста. И ако има такива, какъв е шанса ако  искаш подобни неща да намериш в автокъщите? А цвета как е? Бойлер на колела ли купуваме пак, че по-евтин? Или чакаме за Симсон на калинки?

Купихте си нещо, което едно американче може да си го вземе само като събира от парите за закуска и вече почнахте да хулите. ;)

Публикувано изображение

Страх ме е да покажа километраж че да не се хванете за някоя лампа. Гаража е в ремонт все още но автопарка е на първо място. Все пак една четвърт от живота ми е минал в коли. Бившата ми ми върна и голфа не и отивал на категорията и така понеже без кола идва непоканена да ми обяснява че и трябва някоя от мойте да свърши някоя работа за синът ни. Иначе ако е нещо за нея и показвам голфа. Аве спорех хамериканците преживяваме някак си.

Аз съм си нормален шофьор, който обича понякога да кара в планината, а не като теб по магистрали. 

Кога съм ти казвал че карам по магистрали ? Че в тая република аз до колкото съм запознат има една единствена магистрала от една година насам. Говоря ти за платена и с разделителна мантинела между платната ( по две за всяка посока) и е 70км. Има и един платен път що годе за каране но той е двупосочен. Та такива ти ми работи.

И един национален път но в никакъв случай не е магистрала но поне е еднопосочни двойни платна. Та по него си карам най вече като ходя до столицата но преди това 70 км як планински път пренаселен с къщи и хора.

Сега ще ти кача и едно видео за малко ориентация.

Какви магистрали ве бате тук още не е дошъл Бате Бойко да ги направи.

Публикувано изображение

Страх ме е да покажа километраж че да не се хванете за някоя лампа. Гаража е в ремонт все още но автопарка е на първо място. Все пак една четвърт от живота ми е минал в коли. Бившата ми ми върна и голфа не и отивал на категорията и така понеже без кола идва непоканена да ми обяснява че и трябва някоя от мойте да свърши някоя работа за синът ни. Иначе ако е нещо за нея и показвам голфа. Аве спорех хамериканците преживяваме някак си.

Кога съм ти казвал че карам по магистрали ? Че в тая република аз до колкото съм запознат има една единствена магистрала от една година насам. Говоря ти за платена и с разделителна мантинела между платната ( по две за всяка посока) и е 70км. Има и един платен път що годе за каране но той е двупосочен. Та такива ти ми работи.

И един национален път но в никакъв случай не е магистрала но поне е еднопосочни двойни платна. Та по него си карам най вече като ходя до столицата но преди това 70 км як планински път пренаселен с къщи и хора.

Сега ще ти кача и едно видео за малко ориентация.

Какви магистрали ве бате тук още не е дошъл Бате Бойко да ги направи.

Хаха, ценно! Гледах ти клипчетата, как заобикаляш автомобили като колчета за домати. А под магистрала имах предвид прави пътища, където настъпваш газта. Демек, има три вида състезатели или дори 4. Първия тип кара на драг от светофар до светофар. Втория като мен, обича завоите и като дойде равно, отпуска с 90, защото какво му е кеф да гледаш дърветата като ограда? Третия тип обичат да ходят по поляните. Сигурно е хубаво това, но за това трябва техника. Четвъртия тип обича да сучи задница. Аз също, но главно зад монитора, че и за там трябва техника. Предположих от клипчетата и от твоите коментари, че обичаш да караш с висока скорост. Те затова казах "магистрали", ама ти може и покрай магарета да караш с 200, нищо не ти пречи.  

А бате Бойко ако искаш, може да ви го пратим. И при нас не е направил ни една магистрала. А обещаваше. Какво ме толпи мен, че имало някаква магистрала от София до Бургас, след като не ми е на път? Ако го бяхме избрали пак, сигурно щеше и за нас да направи, ама...такъв ни е късмета. Софиянци се облажниха с пътища и го свалиха. Ей това се казва ЕГОИЗЪМ :PPPP

Хаха, ценно! Гледах ти клипчетата, как заобикаляш автомобили като колчета за домати.

Те са ми стари и са с 5цата. Просто и пробвах тунинга тогава макар и на каруцарски път. Махнах си камерата че някой фусти се взеха на сериозно и си мислеха че ги снимам а аз по принцип си снимам само като съм сам.  Аз все си намирам някой да се гоня като ходя до столицата ама ми е трудно да карам и записвам видео с телефона. Но имам със сеата едно и сега го качвам да видиш какво се казва планински терен а и там не може да се кара с 200.

Там е между 60 и 90 км но просто да видиш автоматика как ги нарежда и как се държи звяра в пътя. Няма да ти казвам че е на изключени системи за контрол освен ABS (който точно там си трябва много но е и от малкото от които съм доволен понеже съм пробвал много ABS системи на различни коли) защото не се вижда километража и не мога да те убедя че е без ESP. Голяма е разликата в светлината и няма смисъл да го снимам километража понеже е в тъмно и не се вижда.

Остават още 148 минути според ъплоуда в тубата и ще го постна с линк. Ако не заспа до тогава че не съм лягал още.

Шегувам се бе пич...

Безключов достъп? Гласови команди? Ти след малко ще поискаш и фазери, и фотонни торпеда. Колкото колите са с повече екстри - повече ги крадат. И колкото са по-нови, пак повече ги крадат. А знаеш ли от 8 откраднати автомобила колко ги намират полицаите? Само 1. За останалите - заминават за Албания разфасовани на части. Гласови команди - дядо ти все с гласови команди е шофирал.

Страх ме е да покажа километраж че да не се хванете за някоя лампа.

Разбрахме те, че си богаташчето на банановата република. Мога да подозирам само какви дейности вършиш там, но силно се надявам да не е нещо незаконно в международен план. Ама това не е гараж. Няма канал. Няма инструменти..

Остават още 148 минути според ъплоуда в тубата и ще го постна с линк.

Интернета ти май не е от най-бързите? :) Недостатъците на банановите републики... Хаха, шегувам се.

Безключов достъп? Гласови команди? Ти след малко ще поискаш и фазери, и фотонни торпеда. Колкото колите са с повече екстри - повече ги крадат. И колкото са по-нови, пак повече ги крадат. А знаеш ли от 8 откраднати автомобила колко ги намират полицаите? Само 1. За останалите - заминават за Албания разфасовани на части. Гласови команди - дядо ти все с гласови команди е шофирал.Разбрахме те, че си богаташчето на банановата република. Мога да подозирам само какви дейности вършиш там, но силно се надявам да не е нещо незаконно в международен план. Ама това не е гараж. Няма канал. Няма инструменти..Интернета ти май не е от най-бързите? :) Недостатъците на банановите републики... Хаха, шегувам се.

Мисля че говорим за това, дали кола за 10 000 на старо или 10 000 дадени за лизинг. Аз затова попитах, колко от старите 15 годишни БМВ или Мерцедес имат подобни неща, щото се твърди, че един Мерцедес на 15 години примерно бил по-добър от нова кола от по-нисък клас. По-добър е, ама само като предлагано място. Затова изобщо не споря. Обаче когато на човек не му пука за мястото, той си задава точно тоя въпрос - дали нещо старо или ново, пък било то и по-малко. Наистина си нямаш понятие как се краде подобна кола. Не че  е невъзможно, но е доста по-затруднено. най-напред трябва да докажеш на колата, че имаш същия ключ. Добре, да кажем че това стане. Тогава как ще я изнесеш и продадеш тая кола, като моята бе първата в България с тия системи? На първата граница са те хванали. Значи тук вече ще трябва да се сменя и табло, за да не се усъмни никой, че това е същата кола. Викаш, ще я продадат на части. Ами то части за нови Фиести никой не търси :P Ха, ха. Че тя не се чупи, че да и трябват части. По-скоро се крадат стари автомобили и се разфасоват за части, щото за тях има пазар. 

А пък за това което каза, че дядо ми карал с гласови команди, ме разсмя малко. Ами той дядо ми и телевизор не е гледал. Не е писал и в Калдата. Аз трябва ли да постъпвам като него?

Мисля че говорим за това, дали кола за 10 000 на старо или 10 000 дадени за лизинг. Аз затова попитах, колко от старите 15 годишни БМВ или Мерцедес имат подобни неща, щото се твърди, че един Мерцедес на 15 години примерно...

Mercedes на 15години по никакъв начин не струва 10,000лв. А кражбата ми напомня за един виц, който ще перефразирам - Хвалят най-новата кола с най-големите защити от всичко. За да я тестват викат накрая един български автоджамбазин. Той пали един вестник и го хвърля под колата. Колата си мисли, че има пожар и автоматично отваря всичките врати. Толкова за защитите. Хората имат специални машинки, с които ги отключват без да им мигне окото.Ама за тия машинки не се хвърлят на 15 годишни Фиести, а на нови Мерседеси. И да, понякога стар премиум е по-добре от нова кочина, на която й тракат ламарините. Много коли може да не съм имал, но съм се возил и съм карал различни.

• Автор

Билдер, имам плавно намаляване на осветлението, както и 7 различни цвята за избор на амбиента, като свети във вратите на две места (дръжките за отключване и долу в отделението за разни неща), свети в краката, до скоростите при поставките за чаши, горе и т.н. Сщо така може да се избира кой плафон да свети и къде, защото са с насочване. Ляво, дясно и т.н. За да не пречи на осналите. 

Знаеш ли обаче кое ме дразни? Дразни ме това, че не са сложили бели крушки във фара и по конкретно крущката, която свети като завиваш в завой. Тя е във фара и свети жълто, абе като обикновена крушка. Както и фаровете за мъгла долу. Там също крушките са жълти. А иначе съм с би-ксенон, който свети бяло. Разликата ме дразни. Ще сменя крушките. Ама тия гадове са се поскъпили за 4 крушки. 

А това табло на Сеата ми харесва. Функционално и стилно. За такъв клас кола си е перфектно. Климатроник, автопилот... браво, всичко си има. Дано да я харесат и да си я вземат хората. Много запазена ми се струва. 

И пак ще кажа, километрите не са болка, стига да е пазена и подържана колата. А тази иглежда много добре. Вижда се от седалките, стелките, волана... всичко. Нищо не е износено. 

Абе какво да ви кажа, аз като знам жена ми как си пазеше БМВ-то, нищо не може да ме учуди вече. Просто си има хора, които си гледат колите много. И си ги глезят. Тази Ибиса ми се струва точно такава. Една проверка в Аутотехника и това е. 

Имам позната, която си купи А3. За 10 месеца, му е сложила точно 80 хил. км. Сцепва я от каране. Работа, какво да правиш. Подържа я само в Порше сервиза и няма никакви проблеми. Нищо, че няма година е вече гони почти 100 000 км. 

Това със заслепяването от светлината на таблото е... абе по-голяма глупост не бях чувал. Ама има тука един, който като няма какво да измисли, се чуди какво да изръси и за какво да се хване. хаха Той ще се познае кой е и ще ревне пак. И да не забравиш да направиш скрийн, пич, за да го извадиш след 2-3 години като доказателство, че съм ти сипвал. ;)

А денем таблото изглежда така: 

Ето и джантите, които мисля да сменя. Не ми харесват, ама никак. 

Той сега ще, намери кусури, ама веднага, че иначе няма да е той и няма да прояви обичайната си завист в безсилието си да е контра на всичко. ;)

Mercedes на 15години по никакъв начин не струва 10,000лв. А кражбата ми напомня за един виц, който ще перефразирам - Хвалят най-новата кола с най-големите защити от всичко. За да я тестват викат накрая един автоджамбазин. Той пали един вестник и го хвърля под колата. Колата си мисли, че има пожар и автоматично отваря всичките врати. Толкова за защитите. Хората имат специални машинки, с които ги отключват без да им мигне окото.

Ама за тия машинки не се хвърлят на 15 годишни Фиести, а на нови Мерседеси.

И да, понякога стар премиум е по-добре от нова кочина, на която й тракат ламарините. Много коли може да не съм имал, но съм се возил и съм карал различни.

Е това не е виц, а действителен случай доколкото знам. И той се отнася точно за Мерцедес от деветдесетте. Ами те ползваха и топчета за пинг понг за да отварят врати. Естествено, че една кола се прави така, че да може все пак да се отключи в случай на нужда ;) Не знам защо подхванах тая тема или по-точно тръгнах в друга посока. Аз не визирам тая система за безключов достъп като нещо, имунизиращо срещу кражба, а напротив. Всичко се краде, особено по-старите и прости системи за защита. От тая гледна точка всяка нова система е крачка пред крадците. За колко време, това зависи от самите крадци. Но да не се отплесвам по неща, за които изобщо не споря. Системата за безключов достъп е удобна с това, че никога не вадиш ключа си от чантата или джоба. Отваря вратите за по-малко от половин секунда, дори след дълъг престой от няколко дни, когато уж трябва да е в икономичен режим. Заключването става също толкова бързо. Не правиш никакви движения за вадене на дистанционни, ключове от таблото и така нататък. Запалването на мотора естествено е с бутон и пак не се налага да търсиш ключа си. Хубавото на тая система е в това, че никога, ама никога не може да заключиш ключа си в колата! Не може дори багажника да затвориш, ако неволно си оставил ключа там! А аз съм го правил няколко пъти. С предната кола също имах един случай,но тогава си заключих ключа в багажника. Добре, че нещо малко преди това ме накара най-напред да отключа предната врата, а след това багажника. А нали се сещаш, че това бе проста кола, която нямаше дори централно заключване, а само някаква аларма и имобилайзер. Та свалях задните седалки за да достигна ключа в багажника и така се отървах да се разкарвам до МП за резервния ключ.   Безключовият достъп и стартирането са най-големите удобства, измисляни някога в един автомобил! поне това е личното ми мнение. Просто забравяш, че имаш ключ. Блутута е второто по важност събитие, защото пак ми позволява да не търся къде е телефона ми. Просто гледам синята иконка да свети и когато не светне, значи съм си забравил телефона някъде и се връщам да го търся. Един път се настройва тоя телефон с блутут и години наред не го буташ. Музиката му също винаги тръгва и не се налага нищо да бъзикам по телефона. Интересното бе, че като попитах дилъра на времето, дали мога да слушам музика от телефона, той ми каза не. Ама аз не вярвам и нали съм малко прост, си пуснах музиката и после му казах да не казва на други, че музиката не работи. А си я пуснах чрез...глас естествено. Просто казах на колата да ми пусне музиката от телефона и тя се справи. Механично няма как да го направиш, та затова вероятно и дилърите казват, че не може да се слуша музика. А тоя блутут е удобен и с това, че мога да набирам чрез глас номера от телефонния указател, изричайки предварително запаметени имена, чрез изговаряне на телефонния номер или като поредица от цифри или като числа. и не се налага да чакаш системата да потвърди всяка цифричка, Просто си изричаш номера, стига да го знаеш на английски, но най-лесно  е просто да си изговориш предварително запаметено име от телефонния указател. Това му викат системи за сигурност, а доколкото ми е известно, пази и от полицаии. Та тия неща няма как да намериш в 10 годишен Мерцедес или поне много трудно ще откриеш нещо подобно, ако изобщо е имало. Но имай предвид, че аз говоря за техника отпреди 5 години така, че нека сравняваме сегашните модели с 10-15 години по-стари. Защото сегашните модели имат още по-усъвършенствани системи за свързаност и моите вече са демоде. демоде в белите държави разбира се. Тук на мода са и БМВ Е30, затова мисля да купя такова, че да се погъделичкам малко. То вече на пръдня не мирише след 25 години, а на масла. А с тоя мирис съм свикнал отдавна.

Билдер, имам плавно намаляване на осветлението, както и 7 различни цвята за избор на амбиента, като свети във вратите на две места (дръжките за отключване и долу в отделението за разни неща), свети в краката, до скоростите при поставките за чаши, горе и т.н. Сщо така може да се избира кой плафон да свети и къде, защото са с насочване. Ляво, дясно и т.н. За да не пречи на осналите. 

Знаеш ли обаче кое ме дразни? Дразни ме това, че не са сложили бели крушки във фара и по конкретно крущката, която свети като завиваш в завой. Тя е във фара и свети жълто, абе като обикновена крушка. Както и фаровете за мъгла долу. Там също крушките са жълти. А иначе съм с би-ксенон, който свети бяло. Разликата ме дразни. Ще сменя крушките. Ама тия гадове са се поскъпили за 4 крушки. 

А това табло на Сеата ми харесва. Функционално и стилно. За такъв клас кола си е перфектно. Климатроник, автопилот... браво, всичко си има. Дано да я харесат и да си я вземат хората. Много запазена ми се струва. 

И пак ще кажа, километрите не са болка, стига да е пазена и подържана колата. А тази иглежда много добре. Вижда се от седалките, стелките, волана... всичко. Нищо не е износено. 

Абе какво да ви кажа, аз като знам жена ми как си пазеше БМВ-то, нищо не може да ме учуди вече. Просто си има хора, които си гледат колите много. И си ги глезят. Тази Ибиса ми се струва точно такава. Една проверка в Аутотехника и това е. 

Имам позната, която си купи А3. За 10 месеца, му е сложила точно 80 хил. км. Сцепва я от каране. Работа, какво да правиш. Подържа я само в Порше сервиза и няма никакви проблеми. Нищо, че няма година е вече гони почти 100 000 км. 

Това със заслепяването от светлината на таблото е... абе по-голяма глупост не бях чувал. Ама има тука един, който като няма какво да измисли, се чуди какво да изръси и за какво да се хване. хаха Той ще се познае кой е и ще ревне пак. И да не забравиш да направиш скрийн, пич, за да го извадиш след 2-3 години като доказателство, че съм ти сипвал. ;)

А денем таблото изглежда така: 

Публикувано изображениеIMG_20140214_170801.jpg

Ето и джантите, които мисля да сменя. Не ми харесват, ама никак. 

Публикувано изображениеIMG_20140214_170302.jpg

Той сега ще, намери кусури, ама веднага, че иначе няма да е той и няма да прояви обичайната си завист в безсилието си да е контра на всичко. ;)

Абе ти не бе ли взел Trend? И те ли имат амбиентно осветление? Мислех че е само при Titanium. Или пък твоя е Titanium? Да, щях да пиша за седемте цвята, ама викам да не обременявам чак дотам хората. Достатъчно е да спомена за амбиентното осветление и възможната регулировка на осветлението. Мен ме е яд, че имам бутон за промяна на осветеността, но в моя модел не се монтираше тая система, а и в ценовата листа не я намерих. При сегашните Фиести обаче го има. Кво да правиш, техниката се развива всяка година.  А джантите ми харесват. Не знам как биха стоели на Фиеста, но те би трябвало да са различни. Например, джантите от старата ми Фиеста не стават за новата. В смисъл, че офсета е малко различен. Не, че няма да ги навра, ама... 

А за Сеатчето не обърка ли темата или аз съм в грешка? 

Разбрахме те, че си богаташчето на банановата република. Мога да подозирам само какви дейности вършиш там, но силно се надявам да не е нещо незаконно в международен план. Ама това не е гараж. Няма канал. Няма инструменти..Интернета ти май не е от най-бързите? :) Недостатъците на банановите републики... Хаха, шегувам се.

Чакай ве човек правя го още. Е канал няма да има определено но пък има басейн отгоре 50т водна маса.

Едно видео за Кико

http://www.youtube.com/watch?v=YZ7f4DHgLVo&feature=youtu.be

Имам една монета падна в тръбите за парното преди време и дрънчи постоянно.

Редактирано от izabel1 (преглед на промените)

А иначе съм с би-ксенон, който свети бяло.

Белите крушки трябва да се забранят, а водачите, които карат с такива - да се глобяват. Ослепят многократно повече от жълтите, а светлината им пържи ретината на тоя отсреща. Особено разни бездарници, като в тая тема някои, няма да уточнявам кои.

...Аз не визирам тая система за безключов достъп като нещо, имунизиращо срещу кражба, а напротив.

Една Bluetooth слушалка струва 40лв. Също както и едно радио с mp3 плеър с USB/SD карта. Да не мислиш, че слушам касетки? Може да се тунингова в определени граници. Ама безключовият достъп е нож с 2 остриета, както казах. Има машинки, които за под 1 минута могат да отключат автомобил и то дистанционно, именно благодарение на тия "екстри". Аз съм заключвал ключовете си в колата. И отключих колата с една тел. Но никой не краде стари коли, освен цигани за старо жилязу. На нови лъскави фиестички и поло-та се хвърлят обаче специализираните автокрадци с машинките. Отключват, крадат, а след това разглобяват автомобилите и ги изнасят. Или с фалшиви документи ги изнасят.

• Автор

Твърдо "зa" съм. Според мен по-добре би било в зaтворa дa ги вкaрвaт, директно.Мaй някой се е познaл в предния пост. Товa може сaмо дa ме рaдвa. Имa нaпредък.

Редактирано от ostavime (преглед на промените)

На нови лъскави фиестички и поло-та се хвърлят обаче специализираните автокрадци с машинките. Отключват, крадат, а след това разглобяват автомобилите и ги изнасят. Или с фалшиви документи ги изнасят.

Тука ти куца логиката много. Дай да не купуваме нови коли защото ще ни ги откраднат ! Това ли се опита да обясниш че не те разбрах много добре.

Да се пребиваме със стари кошници, ех тигре тигре ...

Толкова ли е трудно да си сложиш индивидуален имобилайзер ? На нестандартно място. Виж от паяка няма спасение ама ще я видя на GPS-a. Сега и за него имат машинки нали ? Ще заглушат сигнала на сим картата. Е ама аз имам и застраховка и ще ми я платят и ще си взема пак същата.

Други аргументи ?

Редактирано от izabel1 (преглед на промените)

Белите крушки трябва да се забранят, а водачите, които карат с такива - да се глобяват. Ослепят многократно повече от жълтите, а светлината им пържи ретината на тоя отсреща. Особено разни бездарници, като в тая тема някои, няма да уточнявам кои.Една Bluetooth слушалка струва 40лв. Също както и едно радио с mp3 плеър с USB/SD карта. Да не мислиш, че слушам касетки? Може да се тунингова в определени граници. Ама безключовият достъп е нож с 2 остриета, както казах. Има машинки, които за под 1 минута могат да отключат автомобил и то дистанционно, именно благодарение на тия "екстри". Аз съм заключвал ключовете си в колата. И отключих колата с една тел. Но никой не краде стари коли, освен цигани за старо жилязу. На нови лъскави фиестички и поло-та се хвърлят обаче специализираните автокрадци с машинките. Отключват, крадат, а след това разглобяват автомобилите и ги изнасят. Или с фалшиви документи ги изнасят.

Не можах да разбера каква е разликата за крадците ако си с обикновен механичен ключ с имобилайзер и ключ, който осигурява безключово запалване? И в двата случая имобилайзера се изключва автоматично. В единия при поставяне на ключа в контакта, доколкото съм запознат, а при другия като влезеш в колата.  Ти си отключваш ключалката с дистанционното, аз също. Ти завърташ ключа за да запалиш, аз натискам бутон и давам контакт. Навремето още Икарусите се палеха така. Кажи ми къде е разликата, че аз не съм автокрадец, нито познавам такива, нито пък знам схемите като теб.  Предимството на пасивния ключ е в удобството, а не в безопасността. Всъщност, има го момента и с безопасността, защото ако аз съм да кажем спрял за малко да си купя баничка и съм оставил колата да работи, ти не може да я откраднеш просто ей така, сядайки в колата и тръгвайки. Чисто и просто моторът ще спре ако нямаш пасивен ключ, вратите ще се заключат и алармата ще се пусне. Много удобно да те настигна и разбия чутурата.  А дали някой професионален крадец ще открадне лизингова кола...не знам. Може и да открадне, ама за какво? Да си усложнява живота ли? И какво да я прави тая кола? Кой ще му купи частите? Аз части за коли не съм купувал от 2006 година. Кой е тоя, дето пък ще купи части от калпавата ми Фиеста?  Нещо логиката ми убягва. 

Щял да купува радио с БТ. Ами купи си. Сигурно ще си управляваш тоя блутут с глас и от волана. Щом ти се занимава...Аз в предната нямах и радио. Канех се 5 години да си купя и така я продадох без музика. То между трябва и ще го направя има голяма разлика.  Знаем ги тия със самоделките, дето всяка зима обвиняват акумулатора за това, че не могат да запалят. Ти хубаво ще си вземеш BT с радио, ама те крадците точно това дебнат. 

Чакай ве човек правя го още. Е канал няма да има определено но пък има басейн отгоре 50т водна маса.

Едно видео за Кико

http://www.youtube.com/watch?v=YZ7f4DHgLVo&feature=youtu.be

Имам една монета падна в тръбите за парното преди време и дрънчи постоянно.

Ей, ще сгазиш някое негърче бе!

Твърдо "зa" съм. Според мен по-добре би било в зaтворa дa ги вкaрвaт, директно.Мaй някой се е познaл в предния пост. Товa може сaмо дa ме рaдвa. Имa нaпредък.

Кои, с белите или сините фарове?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.