Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Нова или стара на 5-6 години

Featured Replies

Новите коли също не са защитени от бъгове! Само че те са серийни и не се знае дали има оправия.Недостатък е че трябва да ходиш в един сервиз, да купуваш само един вид масло (примерно)иначе ти заминава гаранцията.Всички знаят че там цените на консумативите са маааалко по-високи.А до майстори хахахахаха зависи от майстора! Винаги могат да те набутат и често го правят, въпреки че са сервизни.

• Отговори 366
  • Прегледи 58,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Винаги могат да те набутат и често го правят, въпреки че са сервизни.

Хората не са чели колко реват във веб пространството от официалните сервизи и немарливостта им.
  • Автор
И на 5 работи работи, извън София нов автомобил трудно ще имаш. 

Колко ограничено мислене само. Жалко. 

Важно е, че ти никога няма да имаш, хората имат, разбираш ли къде е разликата? хахаха 

Нека тук да споделим мнения по въпроса за и против нова или стара кола на 6-7 години е по-добре да вземем, като имаме предвид всички плюсове и минуси, за които можем да се сетим...

Ти нямаш си ли друга работа, ами пускаш провокативна тема, която ме хвърля в дълбок размисъл. Фокус-ът ми е супер, ама одъртя вече, а на кой не му се иска по-младо. Е, ако не жена, то поне кола... ;)

От два часа вече разглеждам сайтове (за коли, не за жени) и все повече се паля. Довечера нищо чудно да споделя с оформящата се идея с жената, а тя, противно на очакванията, не чака подобен интерес с кофа студена вода, тъкмо напротив.

• Автор

Щото жена ти е умна и прагматична. Знаеш ли, че жена ми е точно такава. Тя е по-навита от мен да караме нова кола. Аз имах старо Поло на 14 г., тя ново БМВ на 2 г. хахаха 

После продадохме и двете и ги метнахме в един нов автомобил. Вноската е съвсем прилична за двама работещи в семейството. 

Обмисли добре всички оферти. Ние по принцип търсехме върнат или тестов автомобил на до 1 години, но не намерихме такъв тогава. Не знам какво търсиш, но съм сигурен, че ще го обсъдим. :) 

Айде както обичам да хвърля всички в коренно различна гледна точка (моята). Мин. год. брата си купи кола втора употреба на 10 години за няколко хиляди над коментираният бюджет в първият пост - не е тук мястото да пиша колко (защото симтеч ще каже, че се хваля, а той е последният човек с който искам да споря :ph34r: ) - Та с него ни осени идеята (2-3 месеца се чудехме какво и как) да си вземем нова Шкода или Великата Стена - 2 тест драйв-а пълен провал, откъм усещане за кола и т.н. (говоря за нови коли до към 20 000). Е пак ще кажа и 1 000 пъти да ми се наложи да избера дали кола на старо между 10-20 000 или нова за 20-25 000 - винаги везните са за кола на старо ;).Разбира една от главните точки по избора беше "ежегодна подръжка" - имам познат със сервиз + магазин за авточасти, та всякаква информация черпех. Е каквото и да си взема чисто ново в годината около  1000лв. ми струва обслужването на чисто новият дръгел от нисък клас да го водя на "оторизиран" сервиз и да му сипвам нещо дето го продават там за 200 лева, а то струва в съседният магазин 100...Тъй че да не забравяме, че ако човек е събрал някак си 10-11 000 лева и Вие му предлага да се хвърли в изплащане на 200тина лв. месечно има и едни около 700-800-1000 лева обслужване год. Разбити са си по близо още 100тина лева месечно.Една кола най - вече трябва да е сигурна - за мен поне това е важно, гледал съм доста как се правят бюджетни коли и на какви решения са подложени мениджърите, повярвайте ми това, че минава задължителните краш тестове никак не значи, че е сигурна... Преди 2 месеца спряха в мен с една сапунерка (стара Фиат) е колата беше за скрап моята имаше лека цепнатина в боята и кита - само прекитосване на мястото и пребоядисване на целият елемент за мен, за нея: 2 счупени фара, радиатор, предна броня на парченца, виснаха и някакви кабели от нейде - но това може защото си беше колата 99 год. но все пак всички бюджетни коли, за да струват вместо 50-60 000 - около 20 - 30 000 има защо. Все някъде нещо е спестено освен коженият салон, навигацията и мощният двигател - има и други решения за орязване на цената ;)

Аз съм се убедил много отдавна че ти си внушаваш че EPS ти помага. Особенно и с примера който даваш. Тая система помага докато е невидима, предполага се че до тогава те държи в пътя регулирайки и разпределяйки мощност и спирачно усилие върху колелата. Светне ли веднъж лампата вече само пречи а и както си само с предно предаване както е твоя случай. Лишава те от така необходимата ти мощност в предните колела.

По темата. Всеки се простира според кесията си. Ако въртиш малко километри в годината за какво ти е нова кола ? Да и навъртиш 5 хил километра за една година и да ти се обезцени колата с толкова че с загубените пари да си купиш една на старо която ще те изкара 5 хил км без ремонти а останалите до пълната и магазинска цена да ги вложиш в нещо по необходимо. Ако пък въртиш много с тая старата те чакат само ремонти.

Симтеч щом ви казва че в бюджет 2-3-5 хил е по добре стара напълно съм убеден че е прав. В по горни граници на бюджета може би нова е по добре но и задължително ако влизат приходи. Ще е баси резила да ти почукат на портата да си приберат колата като на Валерката от Левски.

Първо, не е EPS,  а ESP ;) Второ, казвам ESP, но това е само една от системите, работещи съвместно. ESP  се намесва само в краен случай при Форд. Тоест, когато си вече може би с над 30 градуса завъртяна задница. Лични си, че не си карал Форд с тая система. Преди да се намеси ESP,  се намесва тракшън контрола, който намалява въртящият момент към задвижващите колела. Сега ако си учил физика ще ти просветне, че по тоя начин задницата олеква, защото реално се получава спиране в завоя. А олеквайки задницата, тя се измества към външната страна. по тоя начин имаме усещането, че колата е по-маневрена, защото недозавиването силно намалява. Влизайки със съвсем леко по-висока скорост в завой, TC  по-скоро помага тоя завой да се вземе по-добре. Предната ми бе без ESP  и ABS,  но влезеш ли по-бързо в завоя, тя вместо да се намести в него както тая, продължава към външната му част. Или имаме голямо недозавиване, особено при по-хлъзгав асфалт. При това положение аз съм принуден да отнема газта, но нали се сещаш, че електрониката е по-добра в това начинание от мен? Та отнемайки газта, аз имитирам тракшън контрол. Докато при кола с TC,  може изобщо да не се пуска газта. TC  подава необходимия въртящ момент към колелата, задницата е леко олекнала и се изнася леко към външната част от завоя, имитирайки кола със задно. По тоя начин завоя не само се взема точно, а и понякога доста по-бързо поради описаните причини - човешкия фактор и невъзможността много точно да се прецени кога и колко да се отнеме газта. В много тестове, които съм чел, TC  помага за по-бързи обиколки, но пък при други тестове изключването на TC  при автомобили със спортно окачване е предимство. Та дотук станаха две системи, които действат взаимно или поотделно. Има и трета - ABS,  чрез която ESP  изпълнява своите функции. А нали си чат, че спирането няма нищо общо с мощността на мотора? Така, че оправи си малко понятията и разбиранията за ESP. Иначе при Форд системата се нарича IVD и съчетава освен тия трите системи и още две ако не греша - спирачния асистент и разпределението на спирачното усилие. Та имаме 5 системи най-малко, които действат взаимно, а може и да прибавим шестата - човека. 

Но ще ти дам друг пример, как ESP  ме е спасявало от може би преобръщане, защото щях да се натреса странично в бордюр, а това означава и вероятно подскачане на автомобила и в лошия случай преобръщане. Та на едно кръгово. Беше есен, температурите малко над или около нулата, аз влизам с уж нормална скорост. Диаметърът на кръговото кръстовище е малък и аз първо завивам леко надясно и след това наляво. По тоя начин задницата тръгва надясно, а както казах, кръговото е малко и бордюрите много близо. И точно тогава ESP  се намесва. Един опитен водач може и да избегне удара, но при някой неопитен едва ли. Просто всичко става за десети от секундата и човек няма време да реагира, ако не очаква това поднасяне. А и в други случаи направо съм изтръпвал след неочаквана намеса на ESP. В смисъл, че може и сам да се справя със ситуацията, но може и да не се справя при мокър или заледен път. А пък зимата се оказа, че тракшъна помага доста често, особено при изкачване на заледени баири. Гледаш само как другите или въртят като луди гуми на 6000 оборота или едва едва ги е страх да подадат газ и стоят на едно място. Е, аз си давам газ до дупка и системата за контрол на сцеплението си знае работата в повечето случаи. Така лесно се изкачват по-дълги, заледени баири.

А за километрите какво да кажа. Това, че карам по 10-20 000 на година трябва ли да означава, че никога не трябва да карам нова кола и новите коли трябва да са само за бакшиши и сутеньори? А и колкото по-малко караш тая кола, толкова повече пари ще вземеш след продажбата и. Така, че нещата се компенсират донякъде. Или друг пример. Ти като гледаш телевизия половин час на ден, трябва ли да си купиш телевизор на старо или такъв за 200 лева, щото го гледаш само половин час?  Навремето нима баща ти е купувал стари автомобили? Аз лично не си спомням някой да е купувал такъв, освен 1 случай. Всички българи си купуваха нови или такива на търг с някакви дефекти. Проблемът бе, че в България се внасяха и произвеждаха само 60 000 автомобила, та се налагаше да се чака години за по-хубав автомобил.  И сега как така изведнъж се промени мирогледа на българина, че почна само стари кошници да предпочита? 

Редактирано от Кико (преглед на промените)

В тази тема ostavime имаше предвид друго: дали, ако си тръгнал да си купуваш кола за 10-11-12 000 лева е по-добре да скачаш на дърт кошник или да се напънеш още малко и да вземеш нова кола с ниска месечна лизингова вноска. Аз по същия път на логиката преди...преди доста години се реших и скочих с двата крака в лизинговите схеми.Бях тръгнал да продавам Ауди A4 150 к.с. (като цена около 14-15 000 лева) и да взимам по-ново и по-голямо Ауди А6 или нещо от сорта за 30-32 000 лева.Честно казано не знам какво ме чална в тиквата и се поразмислих и поразрових из сайтовете за нови коли, защото сметнах, че като дам 30-ина за кола това е само началото.Следваха всички консумативи с ремъци, вериги и прочие, каско и останалия асортимент и въпреки това не е ясно кога ще се скапе нещо по колата и ще се наложи да се бъркам с още някоя хилядарка (примерно).От тази логика тръгнах, харесах 3-4 Ауди-та и ги карах на преглед в сервиз при мои приятели автомобилисти, но всяка имаше видим или скрит дефект я по ходова част, я по удар и леко усукване, я по двигател нещо съмнително...И така попаднах на сайта на Шкода и си харесах Октавия (която по спомен беше към 37 някъде).След това видях и безлихвения лизинг и си казах "За какво да давам толкова пари кеш, като мога да я взема на изплащане и през това време парите в обръщение да работят за мен и да станат повече". Направо скочих на лизинга и до ден днешен не съжалявам.Разказвам тези неща заради примера само и не се хващайте за сумите.Това, че аз съм отишъл в този ценови клас нищо не значи и всичко важи и за по-евтините коли, а и за по-скъпите.

Не се заяждам, но в ролята на какъв ми отговаряш? Секретарка, врачка или по разпореждане на глобалния модератор?

На колата винаги се робува. Независимо колко е годишна. И на 5 работи работи, извън София нов автомобил трудно ще имаш. Дилемата е - нисък клас нов автомобил или няколко годишен Мерседес премиум клас. Колкото по-нова е една кола, по-набъкана с електроника и лигава става. Между другото - в Япония така нови коли им отказвали спирачките и не можели да ги спрат водачите им, заради някакви проблеми с електрониката. Не, мерси.Колата никога не е само да се возиш безгрижно, освен ако нямаш някой друг да се грижи за всичко останало. И всяка кола може да се развали по всяко време. Карам автомобил на години и проблеми с палене на студа нямам. Изтърка се тоя аргумент. Аз карам стара кола и недей ми казва на мене старата кола какво било и що било.За това имам лаптоп, а не компютър. Мълнията не ме бърка. Хората не се знае кои точно са си купили и кои само си мечтаят и развиват теории - ми пушачите, ми пиячите, ми колко хора да работели, ми на колко места. А всъщност и аз имам автомобил, както и СУМПС.------Ясно е, че тая тема не е за нищо друго, освен хората с новите коли във форума да се похвалят, да размахват пръстче и да хулят всички останали. И да се обявяват останалите хора какви будали били, че не ядат хляб и сол, не си правят кефа, за да се заробят с поредният лизинг/кредит.

Колега, казах ти да не пишеш за неща, които не си пробвал или в случая не си прочел и допрочел правилно. Тойота изтегли 2 милиона автомобила, но проблемът бе в механична част на педала, която се износва и има опасност от заяждане на газта. И с жило да си, пак ще ти заяде газта! А да ти кажа честно, газта и съединителя ми са заяждали често на чисто механични возила. Имахме в завода един електрокар от шейсетте години, който внесохме от Австрия. Само че в Австрия е стоял в някакво маза, защото никой не му е давал TuV  или каквото си имат там. Та качвам се аз, ама някой късокрак преди мен си поставил трупче, щото не стига педала на газта. Е, трупчето се заклещи, натисна педала на газта докрай, а тоя електрокар въртеше гуми при ускорение! Чисто и просто много стара конструкция на управлението на газта. Засилих се срещу едно помещемие, където работят хора и на което стените са от нещо като шперплат.  Спирачката и тя не действа, защото трупчето подпря и нея. Ръчната не работи. В последния момент се сещам да включа на задна и да спра на сантиметри от стената.  Имах и една руска кола, при която много пъти съм късал жила на газта, съединителя...и много пъти съм се чудил как да се прибера. Не е гаранция, че като колата ти няма електроника, няма да имаш проблеми с газ и спирачка. Напротив, проблемите са много повече. 

И нещо за хвалбите и лизинга. Никой не те кара да си вземаш кола на лизинг. Просто събери 15000 лева и вземи нова. Няма да умреш една година да ходиш пеша. Нямаш лихви, нямаш фирмени сервизи, може да не правиш каско, може и без гаранция да я караш, ама ще бъде нова, а не на 5-6 години за 5000 лева по-малко ;)

И между другото съм се навил повече да не вземам нищо на лизинг. Дори телевизор. За целта си събирам пари  на депозит и вместо аз да плащам лихви, те плащат на мен, докато си събера пари за това, което ми е необходимо. Така, че в тоя случай те подкрепям за лизинга. Заробване е, но пък когато човек е млад, няма търпение да изчака дори една година докато събере парички.

Айде както обичам да хвърля всички в коренно различна гледна точка (моята). Мин. год. брата си купи кола втора употреба на 10 години за няколко хиляди над коментираният бюджет в първият пост - не е тук мястото да пиша колко (защото симтеч ще каже, че се хваля, а той е последният човек с който искам да споря :ph34r: ) - Та с него ни осени идеята (2-3 месеца се чудехме какво и как) да си вземем нова Шкода или Великата Стена - 2 тест драйв-а пълен провал, откъм усещане за кола и т.н. (говоря за нови коли до към 20 000). Е пак ще кажа и 1 000 пъти да ми се наложи да избера дали кола на старо между 10-20 000 или нова за 20-25 000 - винаги везните са за кола на старо ;).Разбира една от главните точки по избора беше "ежегодна подръжка" - имам познат със сервиз + магазин за авточасти, та всякаква информация черпех. Е каквото и да си взема чисто ново в годината около  1000лв. ми струва обслужването на чисто новият дръгел от нисък клас да го водя на "оторизиран" сервиз и да му сипвам нещо дето го продават там за 200 лева, а то струва в съседният магазин 100...Тъй че да не забравяме, че ако човек е събрал някак си 10-11 000 лева и Вие му предлага да се хвърли в изплащане на 200тина лв. месечно има и едни около 700-800-1000 лева обслужване год. Разбити са си по близо още 100тина лева месечно.Една кола най - вече трябва да е сигурна - за мен поне това е важно, гледал съм доста как се правят бюджетни коли и на какви решения са подложени мениджърите, повярвайте ми това, че минава задължителните краш тестове никак не значи, че е сигурна... Преди 2 месеца спряха в мен с една сапунерка (стара Фиат) е колата беше за скрап моята имаше лека цепнатина в боята и кита - само прекитосване на мястото и пребоядисване на целият елемент за мен, за нея: 2 счупени фара, радиатор, предна броня на парченца, виснаха и някакви кабели от нейде - но това може защото си беше колата 99 год. но все пак всички бюджетни коли, за да струват вместо 50-60 000 - около 20 - 30 000 има защо. Все някъде нещо е спестено освен коженият салон, навигацията и мощният двигател - има и други решения за орязване на цената ;)

Знаем ги тия масла и обслужвания за по 100 лева. Колегата наскоро смени целия мотор на SEAT Toledo,  TDI, силно препоръчван от някои хора тук. И мотора му се окоти точно заради икономии на масло. Направо спря! След това последва покупка на нов мотор. Другия колега пък даде хиляди за ремонти на Xantia-та си по подобна причина - свети му лампичка за смяна на масло, ама той не ебава. Ама кой съм аз, карам без пари кола. Е, отдавна вече не кара, а разходите за ремонти бяха повече от цената на колата.

Аз горе дадох пример, че една нова Дачия за 17000 лева с лизинга не излиза повече от 350 лева месечно с всички разходи - каско, данък, винетка, обслужване, бензин при положение, че се внесат първоначално 10000 лева. Ако някой не може да си позволи разходи по колата от 350 лева месечно, а дава 10000 за стара, нека не взема нова. Но да дадеш 10000 за кола, която дори може да е по-зле от цитираната от мен и да нямаш 350 лева на месец за това возило, нещо не ми се връзва. И колко ще са разходите на тая кола за 10 000 лева? 100 лева си ги имаме за бензин, че и повече, защото е стар мотор, харчещ малко повече от наследниците. разходите за винетка, данък, ГО и вероятно каско, си ги имаме пак. Е, каското ще е с 50 лева по-малко, защото застрахователя ще ти я застрахова поне за 13-14000, ако не и повече. Обичат да се презастраховат тия застрахователи. Докато новата Дачия щат нещат, ще я застраховат върху 17000. Така, че тук няма почти никаква разлика в каското. Обслужването...ами Дачия имат едни от най-евтините, ако не и най-евтиното обслужване. Нашите фирмени Дачии доколкото са ми казвали, струват около 150 лева при влизане за обслужване. Или това са десетина лева на месец. За колко ще обслужиш тая кола за 10 000 лева? Ами ако не е Ibiza,  а Мерцедес? Защото нали точно за това говориш - луксозна кола на 10 години срещу нова и малка за подобна цена.  Ами нещо не ми се връзва логиката ти. Имаш инфо за частите. Е, аз пък, както и 99% от хората нямаме. Тогава какво правим?

До някъде си прав за километрите, но пък от друга страна аз искам като се кача в колата да не мисля сутрин в студа дали ще запали, дали нещо няма да се скапе всеки момент (както примерно късах ангренажен ремък на Полото ми, а уж беше ОК), да се ослушвам постоянно за някакво виене, чукане или тропане я от двигател, я от ходова част и разни други дреболии, които не би трябвало да ни притесняват, защото колата е преди всичко, за да ни върши работа, а не ние да й робуваме, като е постоянно в сервизи и постоянно да мисля, какво ще се случи в утрешния ден и къде ли ще трябва пак да се разправям с майстори. А там вече е страшно, защото повечето са някакви самозванци, които си имат гаражчета и едно време са ръчкали жигулите и московците на бащите си и сега мислят, че много разбират, а пък за оторизираните сервизи нямаме пари и т.н. 

Е естествено, че трябва да влизат приходи в семейството. За сам човек ще е доста по трудно.Това не подлежи на съмнение и обсъждане. Кой казва, че трябва да си дадеш и последната стотинка за кола и после да виеш от глад. Това е глупаво и никъде не е казано. Напротив, пак повтарям, че преценката е важна и за това се дразня на всички пушачи, които дават по 150 лв. на месец за цигари и мрънкат. На никой не броя парите, но нека и те да не мрънкат, че няма. 

Идеята на темата ми, както Кочана писа горе, е дали с тия 10-11 хил., които човек е събрал и иска кола от нисък клас, дали да не си вземе една нова, а не стара на 5-6-7 години. Това е. И като стана въпрос за стара Ибиса конкретно, аз показах чисто нови Ибиси, с климатик и еърбези, за 16000 хил. лв., печелени от игри. Е все си мисля, че когато можеш да отделиш 10-11 хил. лв. кеш тази разлика от 5-6 хил. лв. , които трябва да се додадат е преодолима във времето с нормални вноски, защото може да се изплаща остатъка. 

Убеждавам се, че всичко си е до мислене. И аз мислех по този начин преди време и не смеех да си помисля за нов автомобил. Ако в едно семейство двамата работят и се отърсят от мисленето, че няма, и че е кираза, то нещата ще се променят. 

Абе я ми кажи, че ми стана интересно онова за коледната елха и новия Фокус. Твоя коледна елха ли е вече или му е рано още :P Извинявай, че намесвам двете теми, ама колегата с Хондата се намеси и тук. 

Колко ограничено мислене само. Жалко. Важно е, че ти никога няма да имаш, хората имат, разбираш ли къде е разликата? хахаха

Я по-полека с фамилиарниченето и просташкото отношение. Ти работи като железничар, а жена ти - като продавачка в супермаркет, учител или медицинска сестра в провинцията и ми кажи как с под 1000лв месечен доход за 3-4 членно семейство с 2 учащи деца ще търкаляш нов автомобил. Ако всички хора имаха, средната възраст на автопарка ни нямаше да е 20години и нагоре.Да не говорим, че съм се возил в 8 годишно BMW и чисто нов дръгел Dacia на изплащане. Да ти кажа, комфортът на BMW-то беше далеч по-голям, нищо че беше по-старо

И нещо за хвалбите и лизинга. Никой не те кара да си вземаш кола на лизинг. Просто събери 15000 лева...

15,000лв знаеш ли как се събират в България? Например с продажба на бъбрек? Имаш ли си представа как събира 15,000лв например една медицинска сестра на заплата не много над 500лв? Това е един пример. А вървенето пеша очевидно не е вариант.Що иде реч до електрониката - имаше дори видеота в нета, как натискаш спирачки и абсолютно никаква реакция няма колата. И как се блъска неконтролируемо. Това в Япония.И една дума за лизинга и депозитите - не просто не ти плащат с депозитите, ами лихвите не могат да покрият инфлацията за периода. А като купуваш на лизинг, може да се случи да платиш 20-30% отгоре към цената..

Знаем ги тия масла и обслужвания за по 100 лева. Колегата наскоро смени целия мотор на SEAT Toledo,  TDI, силно препоръчван от някои хора тук. И мотора му се окоти точно заради икономии на масло. Направо спря!

Логично е поне да доливаш масло, когато лампата за маслото почва да святка при по-резки маневри и да напомня за себе си. Да икономисваш тотално от масло не е нещо разумно. От друга страна - аз с колата за 1000лв мога да си го позволя. Не че го правя. Ако се счупи и ремонта е скъп - хвърлям я на скрап и с парите купувам друга.
  • Автор

Каква елха бе, пич? :)

А, забравих, симтех, живей си в землянката и не ми отговаряй. ;)

Редактирано от ostavime
Реплика към симтех (преглед на промените)

Я по-полека с фамилиарниченето и просташкото отношение. Ти работи като железничар, а жена ти - като продавачка в супермаркет, учител или медицинска сестра в провинцията и ми кажи как с под 1000лв месечен доход за 3-4 членно семейство с 2 учащи деца ще търкаляш нов автомобил. Ако всички хора имаха, средната възраст на автопарка ни нямаше да е 20години и нагоре.Да не говорим, че съм се возил в 8 годишно BMW и чисто нов дръгел Dacia на изплащане. Да ти кажа, комфортът на BMW-то беше далеч по-голям, нищо че беше по-старо15,000лв знаеш ли как се събират в България? Например с продажба на бъбрек? Имаш ли си представа как събира 15,000лв например една медицинска сестра на заплата не много над 500лв? Това е един пример. А вървенето пеша очевидно не е вариант.Що иде реч до електрониката - имаше дори видеота в нета, как натискаш спирачки и абсолютно никаква реакция няма колата. И как се блъска неконтролируемо. Това в Япония.И една дума за лизинга и депозитите - не просто не ти плащат с депозитите, ами лихвите не могат да покрият инфлацията за периода. А като купуваш на лизинг, може да се случи да платиш 20-30% отгоре към цената..Логично е поне да доливаш масло, когато лампата за маслото почва да святка при по-резки маневри и да напомня за себе си. Да икономисваш тотално от масло не е нещо разумно. От друга страна - аз с колата за 1000лв мога да си го позволя. Не че го правя. Ако се счупи и ремонта е скъп - хвърлям я на скрап и с парите купувам друга.

Ами нали говорим за 10000 лева? Аз казвам, че щом си събрал 10000, вероятно имаш добра заплата от поне 2000 лева и можеш за една година да събереш още 5000. Или да не е една година, а 6 месеца ако се стиснеш малко. Така, че новата кола не е мираж. Още повече, че с 2000 лева заплата одма си купуваш каквото искаш на лизинг. Ама нали ти казах, не харесвам лизинга. А да си държиш парите под дюшека...инфлацията е още по-голяма :P Така, че най-добре е или да инвестираш в нещо сигурно или да вложиш в банка, където ще ти дадат поне 3% отгоре за усилията. Горе ти казаха, че щом вземаш 700 лева заплата, си в лигата на тия с Астрите за 2-3000 лева като брат ми. Или айде, Фиеста в твоя случай, ако още я караш. Ти не обичаш да четеш дългите ми постове, а трябва. Та в един от дългите си постове писах, че аз взех кола на лизинг точно, защото бях бедна въшка с перспектива :P  Имах 1600 лева в дебитната си карта, като половината от тях бяха от последната ми заплата. Стигнаха ми. Просто не можех да взема кола за 5000 лева, защото не можех да събера толкова с моята заплата от 700-800 лева :) Та затова и попитах, как се събират 5000 лева със 700 лева заплата. Ами никак. Един млад човек ходи по кръчми, курви, иска да има компютър, телефон и какви ли не джаджи. И как да събере 5000 лева питам аз? Сега не ми казвай, мама, тате. То това е ясно. Банките пък не ми даваха повече от 1800 лева заем, което е разбираемо, щото ме осигуряват на 150. И как да купя кола? Руска не исках, както и подобна западна кочина, защото под руската лежах през ден и се зарекох, да взема кола поне за 5000 лева. Ама как, питам аз? Много лесно. Отивам в МП, давам им лична карта+свидетелство за съдимост и поръчвам колата. Почти базова, ама с климатик и цвят. Това ми стигаше, щото руската бях продал на един циганин за скрап преди две години и през това време се разхождах пеша из парковете, а и не ми се налагаше да се ограничвам откъм пиячка и други неща :P Абе...взех си транспорт и това е. Бях бедна въшка, нямах пари за супер автомобила на старо и си взех нова. Точка!

Кико - Кико това за 100-200 лева масло беше примерно, за да стане ясно, че едно и също нещо при офиц. сервизи се продава по - скъпо, защото ти нямаш избор - освен ако не искаш да ти отпадне гаранцията не са точни цифри не се хващай за тях. Айде за конкретни случки да не си говорим, защото няма смисъл един мотор не се съсипва само от лошо качество масло факторите са много повече и ти го знаеш!

Значи тотално си противоречиш първо да не сипваме масло за 100 лева, а после ми викаш, че обслужването на Дачията е 150 лева - е това и фактура да видя няма да го повярвам, че за 150 лева годишно Ви сменят, ремъци, филтри, масло, спир. течност, накладки и т.н. нещо май само за работата ми говориш ако е така мога да повярвам ;)

А това, че харчела повече - по - малко като е стара е нещо, което е в тематиката на недоказуемото и отново зависи много от експлоатационни фактори и е много индивидуално. Но аз не ходя задължен всяка година в офиц. сервиз да давам по 1 000 лева, защото точно служебният Форд във фирмата на брата излиза под 1 000 лв, но не много ;)Рисковете с коли на старо всеки ги знае и ги поема, но със свестен майстор под ръка и добър сервиз за проверка си мисля, че риска може да бъде сведен до минимум - винаги ще го има, но поне ще е в разумните граници - нищо не каза за сплавите, за металите при изработка, за купето, за подсилването, за тежината, за сигурността - не искам да пишеш 100000 реда и линка, защото няма кой да ги чете просто в две думи - дали си съгласен с моята тези за "бюджетният" автомобил и сигурността?

...

Виж, това че си лежал през ден под колата, не значи че аз бих лежал. Много хора карат коли скрап, сбирщайн от предаването "Старт от скрапа" по Дискавъри. Аз не съм много по-различен, но не съм лежал под колата постоянно. Ако стане така, че да лежа постоянно - ще я дам за скрап. Като изключим едни майстори, които ми докараха цяла седмица главоболия, с колата съществени проблеми съм нямал. Палиш и тръгваш. Ако все си бил на 700-800лв заплата, ще изплатиш лизинг по 250-300лв месечна вноска, ама друг път. Само ако си при мама и тате - така може.Никак не се събират 5000лв с такава заплата. Или поне не лесно. Но на мен и не ми трябват. На премиум не се хвърлям, изискванията са само да ме вози повече време, отколкото прекарва в сервиза. :DА за цвета - претенции. На мен ми е почти безразличен, стига да е различен от жълто и розово.

...нищо не каза за сплавите, за металите при изработка, за купето, за подсилването, за тежината, за сигурността - не искам да пишеш 100000 реда и линка, защото няма кой да ги чете просто в две думи - дали си съгласен с моята тези за "бюджетният" автомобил и сигурността?

Бюджетен автомобил е като бюджетен лаптоп. Или бюджетен телефон. Кофа с болтове, често с много компромиси. И колкото по-напред вървим, повече май стават компромисите. Знам, че старо BMW вози по-добре от чисто нова Dacia. Старите автомобили повече носят на безхаберие. И нямат по 1000 датчика, всеки от който като се развали - колата почва да мига като коледна елха таблото или отказва да върви.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Кико - Кико това за 100-200 лева масло беше примерно, за да стане ясно, че едно и също нещо при офиц. сервизи се продава по - скъпо, защото ти нямаш избор - освен ако не искаш да ти отпадне гаранцията не са точни цифри не се хващай за тях. Айде за конкретни случки да не си говорим, защото няма смисъл един мотор не се съсипва само от лошо качество масло факторите са много повече и ти го знаеш!

Значи тотално си противоречиш първо да не сипваме масло за 100 лева, а после ми викаш, че обслужването на Дачията е 150 лева - е това и фактура да видя няма да го повярвам, че за 150 лева годишно Ви сменят, ремъци, филтри, масло, спир. течност, накладки и т.н. нещо май само за работата ми говориш ако е така мога да повярвам ;)

А това, че харчела повече - по - малко като е стара е нещо, което е в тематиката на недоказуемото и отново зависи много от експлоатационни фактори и е много индивидуално. Но аз не ходя задължен всяка година в офиц. сервиз да давам по 1 000 лева, защото точно служебният Форд във фирмата на брата излиза под 1 000 лв, но не много ;)Рисковете с коли на старо всеки ги знае и ги поема, но със свестен майстор под ръка и добър сервиз за проверка си мисля, че риска може да бъде сведен до минимум - винаги ще го има, но поне ще е в разумните граници - нищо не каза за сплавите, за металите при изработка, за купето, за подсилването, за тежината, за сигурността - не искам да пишеш 100000 реда и линка, защото няма кой да ги чете просто в две думи - дали си съгласен с моята тези за "бюджетният" автомобил и сигурността?

Ами за сплавите...не искаш да четеш 10 000 реда, тогава прегледай един видеоклип между десетте хиляди реда. Там се вижда каква е разликите в сплавите между Fiesta от 2006 година и Сиера от 1986 година. 20 години разлика. Кой е по-добре? А когато нашите даваха по 150 лева, аз давах 230 лева в Мото Пфое за Фиестата. Не знам за какви 1000 лева на Фокус ми говориш, но такива суми няма. В момента може да хванеш да кажем 300-350 лева с някоя допълнителна услуга, като почистване на климатик с ултразвук и препарат.  Труда наистина е скъп, което е минус. Маслата и филтрите също, но аз никога не бих рискувал в новата си кола да сложа марков филтър от Турция. Каското е голям разход наистина, но пък за това са виновни застрахователите. Аз не бих искал да рискувам и дори да си купя стара кола за 10 000 лева, пак ще я застраховам с автокаско.  Просто тия пари са прекалено много и за мен, макар да карам нова кола. Авантюрист съм, ама с мярка. Демек мога и да си купувам нови коли, но никога не играя и не съм играл на машинки. Както казваше Стоичков, който не рискува не печели. Ама риск с мярка и с мисъл. Без мисъл ще си чоплим подобни теми, без да се разбираме един друг. А що се отнася до маслото на СЕАТ...човека си бе механик и реши да долее със служебното :P Е, чак такава глупост не очаквах някой да направи, ама направи :P И това от незнам какво желание. Дъщеря му обикаляше преди 4-5 години да търси нов СЕАТ Ибиза, ама вместо това виж какво стана. Ибиза не си купи, ама баща и съсипа Толедото, хаха.  А пък другия пич, си е направо пич. Не ебава коледната елха в Ситроена. Лампички разни си светят, ама какво от това? Ама и той обикаляше по мое време, да търси нова Тойота да купува. Не купи, а взе дарак за 6000 лева. Е, това е то да не ти пука за нищо. Ако бе нова, поне щяха да го натискат да отиде в сервиза и да смени маслото :P

Каква елха бе, пич? :)

А, забравих, симтех, живей си в землянката и не ми отговаряй. ;)

Елхата във Фокуса на ледения убиец :P Демек колко лампички ти светят досега? Абе...върви ли тоя Фокус или само си го гледаш през прозореца на кухнята?

Трифон З(Н)арезан е хора - празнувайте, аз изчезвам от София след 3 часа моля последвайте моят пример и набивайте планините, хижите, родните места - все тая... Трапези, свинско, винско и те така до зори ;)Тук ще си дерзаем до зори и няма да има смисъл - аз спирам с тази тема, ще Ви помоля повече моето име да не бъде замесване в бъдещи коментари, защото просто няма да вляза да отговоря - аз съм доволен от това, което карам и не бих го заменил освен за по - нова от същият клас, марка, модел ;).За последно колега Кико ще ти дам 2 примера от изминалата седмица, които се случиха лично на мен: 1. Имам съмнения, че първата ми ламбда сонда си заминава или поне не работи качествено разбира се колата й няма нищо, но аз не чакам нещо да се развали, за да го правя ;) - Та влизам в Бултрако да проверя колко пара аджаба е тази джаджа - 550 лева ;) - ако щеш като това е без работата и като глупав "модерен" човек, викам си бе дай да видя на запад как е - офиц. представителство на Хонда в Америка същото нещо (като смея да твърдя, че е възможно дори да е по - оригинално, защото Бултрако има лоша репутация) та същото нещо струва 100$ - с доставката до България (обща форумна естествено) ще ми излезе 200 лева да ми докарат на вратата - е аз не ям доматите с колците или чепките и си пробирам само хубавото от тях ;) 

2. Днес влизам да видя колко струва точно определена чисто нова Хонда с еднакво ниво на оборудване в България - приблизително 50 000 лева (кеш пара без лизинг), в Америка около 20 000$, е айде СТИГА ДЕ! Да не съм по - богат от Американците? Кола с пробег отново съпоставими тук - 25 000лева (кеш в сайта нямаше качена лизингова схема) - ТАМ 36 месеца по 200 $ + първоначална 1 999$ - свободен си да провериш информацията сайтовете са ти ясни предполагам за кои иде реч, единият .bg ---> .com. 

Редактирано от icekiller (преглед на промените)

• Автор

Ааа, тая ли елха? Чакай, че докато разбера какво ме питаш... а коледа мина. хехе

Свети, само зелената, когато е спрял от система Start/Stop хехехе 

Караме го градско основно. 2500 км. няма още. :) Но то и зимен сезон... няма много къде да се ходи. 

Иначе, от спалнята ми е по-удобно. 

Ааа, тая ли елха? Чакай, че докато разбера какво ме питаш... а коледа мина. хехе

Свети, само зелената, когато е спрял от система Start/Stop хехехе 

Караме го градско основно. 2500 км. няма още. :) Но то и зимен сезон... няма много къде да се ходи. 

Иначе, от спалнята ми е по-удобно. 

Значи от спалнята...Аз пък си я гледам от кухнята, че спалнята отзад. 

• Автор

Знаеш ли, джантите не ми харесват. Ще трябва да мисля нещо в тая насока. Да си търсиш случайно джанти за купуване? :)

Иначе после ще ти покажа снимки на елхата. хехе

icekiller, сравнението за цени на каквато и да било техника, включително и автомобили точно с Америка не е много удачно. ;)

Редактирано от ostavime (преглед на промените)

Знаеш ли, джантите не ми харесват. Ще трябва да мисля нещо в тая насока. Да си търсиш случайно джанти за купуване? :)

icekiller, сравнението за цени на каквато и да било техника, включително и автомобили точно с Америка не е много удачно. ;)

Имам 8 броя - по 4 за лятото и зимата. Моите ми харесват. 15 цолови, стандартни за Titanium,  ама биват с 195/50 гуми. Зимните са 14-ки, стоманени, че имах такива гуми от старата. Не ми харесват, ама са единствените стоманени, които се продават. 

Аз няма да цитирам ледения, но ще продължа темата за хамериканците. Там има и Пасати за 20 000 долара, че и по-големи от германските. Да, ама какви. С променено, евтино задно окачване, за да се вместят в 20 000 долара. Производство - Мексико. 

В Америка обае всичко е по-евтино, особено колите. Дори с компютрите е така. Ако там нещо е 100 долара, в Европа е 100 евро, а в България 200 лева. 

Колите им са евтини, ама и горивото им е евтино. Двете неща се компенсират идеално, ха ха :P Сега някой да ме цитира в бисерите.  Обаче автомобилите им открай време са направени по-икономично, с по-евтини пластмаси и по-малко технологии. Напоследък обаче и там почнаха да търсят качественото и с повечко електроника, та и цените почнаха да скачат до сравнително нормални нива. Само такива Пасати от Мексико се правят като нашите Дачии. Абе...това е Дачия за американеца - евтино, мексиканско и голямо :P

Първо, не е EPS,  а ESP ;) Второ, казвам ESP, но това е само една от системите, работещи съвместно. ESP  се намесва само в краен случай при Форд. Тоест, когато си вече може би с над 30 градуса завъртяна задница. Лични си, че не си карал Форд с тая система. Преди да се намеси ESP,  се намесва тракшън контрола, който намалява въртящият момент към задвижващите колела. Сега ако си учил физика ще ти просветне, че по тоя начин задницата олеква, защото реално се получава спиране в завоя. А олеквайки задницата, тя се измества към външната страна. по тоя начин имаме усещането, че колата е по-маневрена, защото недозавиването силно намалява. Влизайки със съвсем леко по-висока скорост в завой, TC  по-скоро помага тоя завой да се вземе по-добре. Предната ми бе без ESP  и ABS,  но влезеш ли по-бързо в завоя, тя вместо да се намести в него както тая, продължава към външната му част. Или имаме голямо недозавиване, особено при по-хлъзгав асфалт. При това положение аз съм принуден да отнема газта, но нали се сещаш, че електрониката е по-добра в това начинание от мен? Та отнемайки газта, аз имитирам тракшън контрол. Докато при кола с TC,  може изобщо да не се пуска газта. TC  подава необходимия въртящ момент към колелата, задницата е леко олекнала и се изнася леко към външната част от завоя, имитирайки кола със задно. По тоя начин завоя не само се взема точно, а и понякога доста по-бързо поради описаните причини - човешкия фактор и невъзможността много точно да се прецени кога и колко да се отнеме газта. В много тестове, които съм чел, TC  помага за по-бързи обиколки, но пък при други тестове изключването на TC  при автомобили със спортно окачване е предимство. Та дотук станаха две системи, които действат взаимно или поотделно. Има и трета - ABS,  чрез която ESP  изпълнява своите функции. А нали си чат, че спирането няма нищо общо с мощността на мотора? Така, че оправи си малко понятията и разбиранията за ESP. Иначе при Форд системата се нарича IVD и съчетава освен тия трите системи и още две ако не греша - спирачния асистент и разпределението на спирачното усилие. Та имаме 5 системи най-малко, които действат взаимно, а може и да прибавим шестата - човека. 

Виж сега колега. Аз по принцип карам като идиод направо в буквалния смисъл. Колите си ги пробвам ако не всекидневно то поне през ден на лимита им. И двете са нафрашкани с електроника. Знаеш ли от колко неща зависи това дали колата ще се поднесе изобщо ? Моето наблюдение е че е 90% процента от шофьора. (това е лично мнение с което никой не ангажирам) Ти ако се оставиш да те спасяват системи за контрол на пътя ...

Искам да ти кажа че много зависи от самата конструкция (геомертия) на колата и как и е разпределена тежеста към предна и задна ос и кой са и задвижващите колела. (гумите са фактор номер едно) Ще ми повярваш ли ако ти кажа че една консерва като сеат леон с предно предаване се държи по добре на планински път с куп завои един след друг от един  SUV X6 който се предполага (включително и в реално време ти прави графика на мощността на 4те колела на екрана докато я гледаш и се кефиш колко ти е умна колата може да се пребиеш) че разпределя двигателната сила към колелата (4 броя) според жироскопа, центробежната сила и състоянието на кормилния прът.  Можеш ли да отгатнеш къде е тайната ? Не е в системите за контрол обаче.

Нисък център на тежеста и по добро разпределена тежест между предна и задна ОС са предимството на сеата пред бмв. Тука говорим обаче само за суха настилка.  На мокро е обратното и тогава 4те задвижващи колела си казват думата.

Та много са факторите но човешкия е най голям като седнеш зад волана не се надявай системи да те спасят. Мен поне до сега не са ме спасявали ни системи ни аербеци. Но пък два пъти колан ме е спасявал на 100% не да си го внушавам и каска също на няколко пъти.

Редактирано от izabel1 (преглед на промените)

Темата ми прилича на" За ГЕРБ или за БСП да гласувам" В края на краищата народа е казал - "За всеки влак си има пътници".

Честит Трифон Зарезан на всички! :cheers: 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.