Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Нова или стара на 5-6 години

Featured Replies

Ти сам каза, че всеки купува това, което му трябва. И в темата за пети път сигурно ще се спомене, че става въпрос примерно за автомобили, струващи 10 000 лева, но от един клас!

Стар автомобил от същият клас на 5-7 години не може да струва кажи-режи колкото нов автомобил! Dacia за 15,000лв след 7 години не струва 10,000лв. Dacia Logan от 2007-2009 година може да се намери на цена около 5000лв. За да говорим за стара кола, която като стара струва 10,000лв, то очевидно не е в същият клас като нова за 15,000лв.Ако един латоп втора ръка струва 800лв, то нов лаптоп от същата класа не струва 900лв. Нито лаптопа за 900лв ще струва втора ръка 800лв. А нещо като 300лв. Тоя за 800лв ще е бил примерно 2500лв, като Alienware.
  • Отговори 366
  • Прегледи 59k
  • Създадено
  • Последен отговор

Стар автомобил от същият клас на 5-7 години не може да струва кажи-режи колкото нов автомобил! Dacia за 15,000лв след 7 години не струва 10,000лв. Dacia Logan от 2007-2009 година може да се намери на цена около 5000лв. За да говорим за стара кола, която като стара струва 10,000лв, то очевидно не е в същият клас като нова за 15,000лв.

Ако един латоп втора ръка струва 800лв, то нов лаптоп от същата класа не струва 900лв. Нито лаптопа за 900лв ще струва втора ръка 800лв. А нещо като 300лв. Тоя за 800лв ще е бил примерно 2500лв, като Alienware.

Е как да не може бе човек, като за нашите търгаши всичко е възможно? Ето, SEAT Ibiza за 11000 лева. Като нова едва ли е повече от 25000 лева. Ще проверя точно и ти кажа.  Специално тая тема е създадена по тоя повод. Дали SEAT  на 5-6 години или нов такъв.

Ето ти извадка, колко струва тоя модел в базова модификация, който на старо се продава за 11000 лева:

Публикувано изображение

Значи човека дава 11000 лева за малко над 5 години кола, докато тя като нова е струвала около 20-22 000 лева, ако изключим инфлацията. Да не говорим, че за 5 години много неща и детски болести могат да се подобрят и отстранят.

Редактирано от Кико (преглед на промените)

Всичко е въпрос на личен избор.

Аз примерно ако имам избор между чисто нов автомобил от класа на Фиеста и Мерцедес 124 на старо и с еднаква цена, ще взема Мерцедеса. Не защото едната е нова, а другата стара, а защото съм 2м висок и 130кг. И в ниския и средния клас автомобили едвам влизам :P . Да не говоря, че зад мен няма място за друг човек.

Аз си избирам кола по вътрешните размери....

Но всеки с проблемите си... и с избора си...

Е как да не може бе човек, като за нашите търгаши всичко е възможно? Ето, SEAT Ibiza за 11000 лева. Като нова едва ли е повече от 25000 лева. Ще проверя точно и ти кажа.  Специално тая тема е създадена по тоя повод. Дали SEAT  на 5-6 години или нов такъв.

Смени търговеца. В Mobile.bg продават Dacia Logan 2009г за 5,600лв. Нова е била около 15,000лв(сигурно, предполагам). Това, че има търгаши, не означава че стара кола струва толкова. И наличието на търгаши не е аргумент за темата.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Всичко е въпрос на личен избор.

Аз примерно ако имам избор между чисто нов автомобил от класа на Фиеста и Мерцедес 124 на старо и с еднаква цена, ще взема Мерцедеса. Не защото едната е нова, а другата стара, а защото съм 2м висок и 130кг. И в ниския и средния клас автомобили едвам влизам :P . Да не говоря, че зад мен няма място за друг човек.

Аз си избирам кола по вътрешните размери....

Но всеки с проблемите си... и с избора си...

То това е ясно. И аз за това говоря. Не влизам ли в колата, защо да я купувам? Ама като ми е удобна и събирам, щото съм 185 висок, защо пък да не взема 2-3 екстри повече, вместо тия пари да ги дам за Фокус примерно, в който може би ще се събера по-добре? От тая гледна точка в мен имаше някакво колебание - дали Фокус на същата цена или Фиеста с повече екстри. Избрах второто, но със същата вероятност щях да пиша тия неща сега, ако бях с нов Фокус за същите пари вместо тая Фиеста.

Смени търговеца. В Mobile.bg продават Dacia Logan 2009г за 5,600лв. Нова е била около 15,000лв(сигурно, предполагам). Това, че има търгаши, не означава че стара кола струва толкова. И наличието на търгаши не е аргумент за темата.

Аз също съм продавал в мобиле и бях пуснал най-ниската цена, която нямаше никъде по света :) Така, че не е до сайта, а до хората, които предлагат там. А и много обяви се повтарят едно към едно с други сайтове.

"Нова или стара на 5-6 години?"

Ами всеки си знае критериите, вкусовете и предпочитанията.

За мен лично е по-добре стара на 5-6 години.

Аз точно такава си взех - 5 годишна, върната от лизинг, с история в официален дилър, гаранция няколко месеца.

Това удоволствие ми струваше малко над 18 000, като автомобила беше на 64 000+ км.Оттогава минаха близо 4 години(3 години и 8 месеца) и близо 52 000 км, като по автомобила съм платил към 7 000(+/- 500), като тази сума включва абсолютно всичко, без горивото.Козметика, гуми, застраховки, аксесоари, части, ремонти, обслужване(немалко от тях направени в официалния дилър) и все от сорта.Всичко без горивото приблизително 7 000(не ми се вадят всичките фактури, за да смятам точно колко е).

Автомобилът чисто нов е на цена 41 000 - 42 000.

42 000 е само цената на колата с всичките екстри, които влизат в нея.Това е цената без застраховки, без козметики, без гуми, без джанти и пр. разходи за тези 5 години.След 5 години струва към 14 - 18 000.Ако някой се излъже може и 20 000 да го шитнеш в най-добрия случай.

Аз, ако така върви, както досега, след 5 години ще съм дал не повече от 10 000 отгоре на цената за която го взех.

Та значи 18 000 + 10 000(прогнозно) = 28 000.След това ако реша да го продам, ще мога да му взема 5 - 6 000.

Купуваш го нов за 41 - 42 000 и след 5 години го продаваш за 14 - 18 000.На минус си(с колата почти винаги си на минус, ако е за лично ползване) с 24 - 28 бона.Това само от загубата на себестойността на автомобила.Като прибавиш застраховки, козметика, обслужване в офиц. дилър, гуми, аксесоари и т.н. - сумата за 5 години, ще е едно 6 - 8 000, а може и нагоре!

Аз от загуба на себестойност след 5 години ще съм изгубил 12 - 13 000.

24 - 28 000 срещу 12-13 000.Не е малка разлика, нали?!

Редактирано от StoqnS (преглед на промените)

• 3 седмици по-късно...

"Нова или стара на 5-6 години?"

Ами всеки си знае критериите, вкусовете и предпочитанията.

За мен лично е по-добре стара на 5-6 години.

Аз точно такава си взех - 5 годишна, върната от лизинг, с история в официален дилър, гаранция няколко месеца.

Това удоволствие ми струваше малко над 18 000, като автомобила беше на 64 000+ км.Оттогава минаха близо 4 години(3 години и 8 месеца) и близо 52 000 км, като по автомобила съм платил към 7 000(+/- 500), като тази сума включва абсолютно всичко, без горивото.Козметика, гуми, застраховки, аксесоари, части, ремонти, обслужване(немалко от тях направени в официалния дилър) и все от сорта.Всичко без горивото приблизително 7 000(не ми се вадят всичките фактури, за да смятам точно колко е).

Автомобилът чисто нов е на цена 41 000 - 42 000.

42 000 е само цената на колата с всичките екстри, които влизат в нея.Това е цената без застраховки, без козметики, без гуми, без джанти и пр. разходи за тези 5 години.След 5 години струва към 14 - 18 000.Ако някой се излъже може и 20 000 да го шитнеш в най-добрия случай.

Аз, ако така върви, както досега, след 5 години ще съм дал не повече от 10 000 отгоре на цената за която го взех.

Та значи 18 000 + 10 000(прогнозно) = 28 000.След това ако реша да го продам, ще мога да му взема 5 - 6 000.

Купуваш го нов за 41 - 42 000 и след 5 години го продаваш за 14 - 18 000.На минус си(с колата почти винаги си на минус, ако е за лично ползване) с 24 - 28 бона.Това само от загубата на себестойността на автомобила.Като прибавиш застраховки, козметика, обслужване в офиц. дилър, гуми, аксесоари и т.н. - сумата за 5 години, ще е едно 6 - 8 000, а може и нагоре!

Аз от загуба на себестойност след 5 години ще съм изгубил 12 - 13 000.

24 - 28 000 срещу 12-13 000.Не е малка разлика, нали?!

Да де, ама ти за 10 години ще си купил две лколи по 28000, а аз една по...колко ги изчисли. Тогава и двете ще са на еднаква възраст и аз ще съм на кяр, щото съм карал нова кола, а ти не, защото не си сядал в нова и си рискувал малко или много с две коли на по 5 години. След 5 години вече почва да се появява какво ли не. Най-малкото си сменил накладки, дискове, ремък или ремъци, може и ръчната да ти се е прецакала, акумулатора да е паднал и т.н. Всичко това е риск да те остави на пътя или направо да останеш без кола, ако икономисаш от някои неща, като например подмяна на ремък.  Сметката ти е малко без кръчмаря, макар да изглежда интересна. 

Нова или стара... всеки си решава спрямо ежедневието и нуждите. Купувал съм и "втора ръка" и нов автомобил (та вече втори път). Еми при мен сметката е в полза на новият! Никакви ремонти, единственото обслужване е смяна на масла. Пък и забелязвам някак си интересен феномен при нас. Личното ми мнение е, че сякаш в България средната класа в обществото е много малка, а може би греша? Готови сме да дадем 20 000 лв за автомобил на старо, без гаранция, често пъти без сервизна история, най-често "нов" внос (отремонтирана след катастрофа), вместо да ги вложим като първоначална вноска и да имаме минимална месечна вноска по лизинг после, но пък за сметка на това да получим чисто нов автомобил с гаранция. А в момента има доста автомобили за 25-35 хил. лв, които са доста атрактивни и като визия и като возия и като разход и въобще...новият автомобил за мен дава доста предимства. 

Пък и забелязвам някак си интересен феномен при нас. Личното ми мнение е, че сякаш в България средната класа в обществото е много малка, а може би греша? Готови сме да дадем 20 000 лв за автомобил на старо...

Това, че някога имаш едни пари, в България никак не означава, че винаги ще имаш пари. Няма стабилност. Утре да останеш безработен и затънал в кредити. И масово хората купуват автомобили втора ръка до около 5,000лв. Не 20,000лв. А 35,000лв си е цената на половин апартамент.

Това, че някога имаш едни пари, в България никак не означава, че винаги ще имаш пари. Няма стабилност. Утре да останеш безработен и затънал в кредити. И масово хората купуват автомобили втора ръка до около 5,000лв. Не 20,000лв. А 35,000лв си е цената на половин апартамент.

Утре може да ти падне самолет на главата - дай да не излизаме на улицата...този начин на мислене е пагубен! Ако имаш достатъчно акъл в главата и мотивация ще имаш работа! Минали са ми десетки нинджи, които са незаменими и разбират от всичко - политика, футбол, космонавтика и т.н. След като съм отделил 35 000 за нов автомобил и съм успял да отделя още повече за втори, значи работя в правилна насока - или поне така смята моя милост. Цената на 2 тухли и 50 грама хоросан няма да я коментираме, за да не изместим темата. Ненормална е! Това си пролича при масовите фалити и затруднения на строителните предприемачи при настъпване на кризата. Точно разликата в разбирането какво са парите при различните хора, определя различният им начин на работа, на мислене и на покупки след това (изключваме от уравнението всякакви видове бандюги).

Утре може да ти падне самолет на главата - дай да не излизаме на улицата...този начин на мислене е пагубен! Ако имаш достатъчно акъл в главата и мотивация ще имаш работа!

Има нещо, което му викат - РЕАЛИЗЪМ и то гласи, че трябва да гледаш да се простираш спрямо чергата си. Като четем как фирми бавят плащания на работници с по 3-6месеца, ако ти беше един от работниците там и имаше висящ лизинг, който не е платен 6 месеца, дали някой щеше да те чака? В България няма стабилност и недей ми развива философиите, че който имал мотивация, щял да има работа. Пазарът ни е малък, работните места - също, особено ако си някой по-специализиран кадър.И да, няма да си купя автомобил за 35,000лв, като за още толкова ще си взема апартамент, а дори и 35,000лв стигат за някоя къщичка или вила. Автомобила е хубаво нещо, ама покривът над главата е за цял живот.Цените на автомобилите нови са малко непосилни за средностатистическият българин. Ако в Германия автомобил струва 10,000EUR, а тук 19,500лв, то средната заплата в Германия е 2750EUR, а тук - 600лв(300EUR) Всеки може да си направи изводите. В Германия драгият Ханс ще има нов автомобил за по-малко от 5 заплати. Тук - за 32 заплати.Разликата е, че Ханс ще работи по-малко от 6 месеца за него, а българинът ще работи 3години.

Ще отида да поспоря с телевизора отатък! Нищо не е вечно, освен човешката глупости! Автомобилът ми е неизменна част от работата - помага ми да печеля пари! Независимо, че е грозно - по дрехите посрещат. Та на тази база - колкото повече работя, толкова по-хубава къща ще си закупя. А това което обясняваш ти не е РЕАЛИЗЪМ, а КОНСЕРВАТИЗЪМ. Нека да започнем да си взимаме и втора ръка компютри, обувки, дрехи - вършат същата работа?! Приемам твоята гледна точка, но не бих живал на твоите принципи - в това е красотата на света, всички сме различни :)

Ще отида да поспоря с телевизора отатък! Нищо не е вечно, освен човешката глупости! Автомобилът ми е неизменна част от работата - помага ми да печеля пари! Независимо, че е грозно - по дрехите посрещат.

Спори с когото искаш. Докато работодателят не подпише договор с мен, че ми гарантира работа за Х години при каквито и да е условия, предвид факта какви измекяри са много български работодатели, няма да хвана 35,000лв кредит за парче желязо, което ще се обезцени, ще отиде за скрап и нищо няма да остане от него. Едно жилище поне остава за цял живот.А твоята работа нито знам каква е, нито какъв си. И тя не променя факта, колко е средната заплата, сиреч колко пари има средностатистическият българин. И как се вписва с 600лв в понятието "средна класа".И не, не колкото повече работиш - по-хубава къща ще си вземеш. Колкото повече ти плащат или можеш да изнудиш. Двете не са взаимосвързани, можеш да работиш много и да нямаш пари. Те учителите и лекарите много са учили, много работят. Но професора в БАН взима колкото чистачката там. Това ни е жалката действителност.

Парите не се плащат, а се изработват! След като имаш достатъчно акъл и възможности, няма да чакаш на заплата! И в БАН съм ходил - от 100 човека 95 кухи философи със няколко "висши" и 5 човека които реално знаят какво правят. Примери много - искаш срочен договор и КАКВИТО И ДА Е условия. А какво ще дадеш отсреща - гаранция за качество на работата ти, гаранция че няма да отсъстваш непредвидено за срока на договора, да дължиш неустойка при недобре свършена работа и недоволен клиент. Българите сме специалисти на правата и сигурността. Прогреса в света се дължи на хората, които са решили, че искат повече и могат повече. Съжалявам за офтопика и предлагам да спрем дотук със спора. Аз ще си живея в нереалния свят, ти във вечната къща и готово :)

Парите не се плащат, а се изработват!

Като погледнеш броят на фалиралите пишман "предприемачи" през последните години, ще ти стане ясно колко лесно е да се изработват пари в държава с малък пазар, голяма конкуренция и още по-голяма мафия. Като си спомниш оная от Уникредит защо я гръмнаха и как целият филиал е бил в схема за изнудване, става ти ясно. Дори чужденците, които идват в България да правят бизнес научават българските цигании. И не плащат на работниците си, тормозят ги, нечовешки работни условия.И между другото, ако гледаме клиентите, само неустойки трябва да плащаме. В България вечно някой от нещо ще е недоволен, не защото е недоволен, а защото просто търси начин да изменти и да удари кьоравото за чужда сметка.И още нещо - в днешно време прогрес няма. Прогреса не е вдигане на БВП и лапане на повече ресурси, за да се бълват боклуци. Много от нещата и технологиите целенасочено им се забавя навлизането на пазара. Лобиране, рулиране между интересите на корпорацийки.

Да де, ама ти за 10 години ще си купил две лколи по 28000, а аз една по...колко ги изчисли. Тогава и двете ще са на еднаква възраст и аз ще съм на кяр, щото съм карал нова кола, а ти не, защото не си сядал в нова и си рискувал малко или много с две коли на по 5 години. След 5 години вече почва да се появява какво ли не. Най-малкото си сменил накладки, дискове, ремък или ремъци, може и ръчната да ти се е прецакала, акумулатора да е паднал и т.н. Всичко това е риск да те остави на пътя или направо да останеш без кола, ако икономисаш от някои неща, като например подмяна на ремък.  Сметката ти е малко без кръчмаря, макар да изглежда интересна. 

Я пак, я пак?Значи аз ще съм платил 55 - 60 000 (грубо) за 10 години за 2 коли, а ти ще си платил само 42 000 за една кола купена чисто нова и карана 10 години?Много ти е грешна логиката....и/или пък сметката!

Първо, след като изтече гаранцията на твоята кола, всичко което се счупи по нея си го плащаш като пич!

Второ, дори по време на гаранционния период има неща, които не се покриват.Мой приятел и колега вече на 2 пъти плаща за части, които се бяха счупили по окачването на неговата Киа, макар колата да е само на 3 години и да е в гаранция и да няма още 60 000 км.

Трето, твоята застраховка ще е поне - повтарям, поне 2 пъти по-скъпа за тези 10 години от моята за същия период.

Четвърто, не знам кое те кара да си мислиш, че консумативите при твоята кола няма да си ги плащаш за тези 10 години.Болшинството от авомобилопроизводителите не предлагат безплатна смяна на консумативи.Нещо повече, за да не замине гаранцията на колата, смяната им трябва да се извършва от дилъра, а там вярвай ми цените за всичко са поне двойни, най-вече за труд!!!

И да прав си, смених всички накладки и познай колко ми излезна - 310 кинта всичко.Смяната е при квартален майстор, разбира се.Голяма щета за близо 4 години е ще знаеш да смениш едни накладки.

Дисковете също смених и 4-те.Те ми излезнаха безплатно обаче, т.к. дилъра ги смени за негова сметка при закупуването на колата.

Същото се отнася и за ръчната - беше за смяна и дилъра ми я смени без пари.

Ремъците(2), без ангренажния, ги смених при дилъра - към 300 кинта е сумата.

Акумулатор 200 кинта със смяната.

И не забравяй най-важното от всички неща.Когато си купиш автомобил извън гаранция, смяната на всичко по него, мястото на което ще го правиш, както и частите, които ще купуваш са си абсолютно твой избор.Докато си в гаранция май повечето неща се сменят при дилъра, а той дере здраво, както за части, така и за труд!

Ами аз смятам по твоите сметки.  Ти изключваш риска, както и факта, че когато караш новозакупен автомоби, има много по-голяма вероятност да знаеш какво не му е наред, докато обратното изобщо не е така. Разчиташ на късмета си и на някакъв дилър. Приятелят ти ремонтирал окачване по КИА. Е, то затова се мисли, преди да се купува. Видят 10 години гаранция и хоп, значи 10. Да, ама не се четат малките буквички. 

Наистина, ако си направиш сметката ще разбереш, че новият автомобил след 10 години в никакъв случай не е по-скъп от два стари. Това с оторизираните сервизи го имате за нещо много лошо. Но пък няма да ти мирише климатика, няма да ти се прецака дебитомера, нито пък ще ти се запушат дюзите, щото ти отивайки при кварталния майстор смяташ, че една смяна на масло е достатъчна и то през 2 години, когато ти скимне. След това защо колата ми горяла 15 на сто, защо прекъсвала, защо не палела. Ами защото и акумулатора ти е клеясал. Оф. Стига ми хвали старите кочинки, дето незнайно колко човека са пърдяли в тях. 

И между другото, нали не си мислиш, че аз като карам нов автомобил не мога да отида при кварталния майстор? И пак ще съм на далавера. Просто ще съм дал повече пари за нов автомобил. След това никой не може да ме задължи да сменям филтри и масла в оторизиран сервиз. Вярно, гаранцията може да отпадне, но пък нали ще си карам нов и в добро техническо състояние автомобил? Ще върша същите дейности в кварталното гаражче и пак ще съм на далавера спрямо теб. Е, ще чукам на дърво първите няколко години да не се случи нищо по колата, но това е до личен избор. Както е и до личен избор, какво ти ще избереш за стария си автомобил - дали да правиш половинчати неща или да го поддържаш както трябва, за да е постоянно в готовност, да не ти мирише и да не ти дава преразход. Като казах преразход...ами новите автомобили в шоурума обикновено са модернизирани спрямо стария, който ще купиш. А при тая модернизация примерно са пуснали някой нов мотор, както при моята Фиеста. Сега ако решиш да купиш такава кола, ще имаш за избор само 1.25 и 1.4 литрови  бензинови мотори. Горят по 7 л/100 км при яко експлоатиране. Ако обаче отидеш в магазина, вече за същите пари се продават новите еднолитрови, 3 цилиндрови мотори, дето дават по един литър отдолу като разход. Като включим и факта, че стария мотор може да е занемарен и е твърде вероятно в един момент да ти даде преразход, тогава твоите сметки излизат доста криви. 

Редактирано от Кико (преглед на промените)

• Автор

Вчерa минaх 550 км. с Фокусa. 100 км. мaгистрaлa и 450 км. първоклaсен път. Нa мaгистрaлaтa 140 с aвтопилот, нa пътя 100, където е възможно пaк с aвтопилот. Рaзход - 4.8 по борд. Нов aвтомобил зa мен е по-добре. Стигa дa имaме възможност рaзбирa се.

Нов aвтомобил зa мен е по-добре. Стигa дa имaме възможност рaзбирa се.

И аз така мисля но дай да не заблуждаваме аудиторията. Определено е удоволствие но на по висока цена. Но на всеки според приоритетите му и според кесията.

А разхода е етносително нещо и ако мислим за него се губи удоволствието от шофирането на новата кола. Моята я засякох на автопилот за 50км със 120км/ч и си бяха най тягостно преминати километри иначе даде разход 6.6 пращам веднага снимка на един приятел да го дразня и той ми връща друга с М550D (аха аха почти 400 к.с.) 4.6л на автопилот с 80км/ч. е това си е вече мазохизъм.

Ами аз смятам по твоите сметки.  Ти изключваш риска, както и факта, че когато караш новозакупен...

Билдера, нали знаеш колко реват от официалните оторизирани сервизи и безхаберие на някои от представителите в България? 1 кола след 10години не ти излиза много по-евтино. На 10-тата година пак ще е амортизирана. Работата е, че ако след като й свърши гаранцията се повреди и ремонтът е скъп, продаваш старата за части, купуваш си друга, а не да се натискаш на 10годишната кошница, само защото някога си я взел нова.Акумулатора ми на мен не ми е "клеясал", а е чисто нов, не ми гори 15 и пали, както си е редно.А ти ако никога не си чистиш колата, нито пък от време на време переш тапицерията, пак ще е миришеща кочина.

Вчерa минaх 550 км. с Фокусa. 100 км. мaгистрaлa и 450 км. първоклaсен път. Нa мaгистрaлaтa 140 с aвтопилот, нa пътя 100, където е възможно пaк с aвтопилот. Рaзход - 4.8 по борд. Нов aвтомобил зa мен е по-добре. Стигa дa имaме възможност рaзбирa се.

Аз пък съм навъртал за едно лято около 10,000км. Автопилот не ми трябва.

Моята я засякох на автопилот за 50км със 120км/ч и си бяха най тягостно преминати километри...

90км/ч е ограничението в България. Как така 120км/ч ти е тягостно? На голям състезател ли се пишеш? Знаеш ли колко като теб не плакаха, ами ги събираха с лопатка? Аз за години вече шофьорски стаж не помня повече от няколко случая да превишавам 120км/ч.

• Автор

Никой не е кaзaл, че ти трябвa aвтопилотa непременно. То и нaвигaция, подгрявaне нa седaлки, еърбези, ел. стъклa, aвтомaт... aбе нище не ти трябвa. Никaквa ексрa. Aко искaш, ще мaхнем седaлките, дa стоим прaви. ;) В крaя нa крaищaтa човек може и с влaк или aвтобус, a може и пешa дa се движи. В кaквa връзкa ми го кaзвaш товa? Рaдвaм се, че си нaвъртял 10 000, и кaкво? Пожелaвaм ти още хиляди безaвaрийни. Нa служебнaтa нямaм тези екстри кaто нa личнaтa и рaзликaтa се усещa. Онзи ден ходих до Добрич. Имa рaзликa. С хубaвото лесно се свиквa. Не знaм кaкво се опитвaш дa ми кaжеш? Или може би дa ме убедиш в нещо?

От новата кола по хубава няма.Проблемът е че с това безпаричие се радваме като малките деца и на старо.Хората си чистят боклуците а ние като ги купим не може да им се нарадваме.Аз също съм против високите скорости.За мойте 20 години стаж като шофьор имам зад гърба си близо 800 000км.и съм се нагледал на какви ли не шофьорски простотии.Не казвам че и аз в началото не съм правил глупости за които съм съжалявал но с времето и малко повече внимание и акъл на пътя човек уляга и стига до извода че по добре малко по бавно да стигне от колкото да отнеме човешки живот и накрая всичко да отиде по дяволите.

Редактирано от KGKulata (преглед на промените)

Аз пък съм навъртал за едно лято около 10,000км. Автопилот не ми трябва.

90км/ч е ограничението в България. Как така 120км/ч ти е тягостно? На голям състезател ли се пишеш? Знаеш ли колко като теб не плакаха, ами ги събираха с лопатка? Аз за години вече шофьорски стаж не помня повече от няколко случая да превишавам 120км/ч.

Аз ако въртя като теб 10,000км за едно лято ( е при мен лятото е 12 месеца) само ще чета и запомням. Аз мой въртя годишно между 50-70,000 км.

И мойте 120км не са със саморазпадаща се от резонанси кочина. Когато говориш за шофьорски стаж ми говори в километри не в години. И ти не превишаваш 120км защото лимита на техниката ти е 80-90км/ч или си съсредоточен върху разхода.  И да знам много добре колко са ги събирали със шпаклата ама на пътя никой не е застрахован освен колата защото за коли части бол. 

Никой не е кaзaл, че ти трябвa aвтопилотa непременно. То и нaвигaция, подгрявaне нa седaлки, еърбези, ел. стъклa, aвтомaт...

Единствената екстра, която бих искал от следващият си автомобил е подходящ климатик. Автоматик не бих карал. Навигацията е полезна, но вече и всеки обикновен телефон я има. Останалото са второстепенни неща, с изключение на въздушните възглавници. Но те много хора още предпазните колани не си слагат, та... А и ако преживееш наистина тежък удар, колата така ще се смачка, че и от еърбег полза няма.С тези хиляди километри искам да кажа, че и стар автомобил може да вози и то без постоянно да е в сервиза за ремонти.

Аз ако въртя като теб 10,000км за едно лято ( е при мен лятото е 12 месеца) само ще чета и запомням.

За коли има много части, но за хора все още никой не предлага резервни части. 120км/ч си ги вдигам без никакви резонанси и 80-90 не ми е ограничението на техниката. Просто не виждам за къде по тия дупки ми е да карам по-бързо, да не говорим как на все повече места дебнат как да ти лепнат глобите. Средният пробег на един автомобил в България не е 70,000км. И лятото тук не е 12 месеца, а 3 месеца.И не ми викай "мой", не съм ти наборче или "приятелче".

С тези хиляди километри искам да кажа, че и стар автомобил може да вози и то без постоянно да е в сервиза за ремонти.

Е ти 10 000км без ремонт за постижение ли го имаш ? Леле какви критерии имаш за колите.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.