Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Нова или стара на 5-6 години

Featured Replies

Ей, ще сгазиш някое негърче бе!

Вероятноста крава или кон да ти влезе през предния джам е по голяма. Иначе с предната на два пъти предна броня заради кучета ми плаща застрахователя.

• Отговори 366
  • Прегледи 58,9k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор

Абе ти не бе ли взел Trend? И те ли имат амбиентно осветление? Мислех че е само при Titanium. Или пък твоя е Titanium? Да, щях да пиша за седемте цвята, ама викам да не обременявам чак дотам хората. Достатъчно е да спомена за амбиентното осветление и възможната регулировка на осветлението. Мен ме е яд, че имам бутон за промяна на осветеността, но в моя модел не се монтираше тая система, а и в ценовата листа не я намерих. При сегашните Фиести обаче го има. Кво да правиш, техниката се развива всяка година.  А джантите ми харесват. Не знам как биха стоели на Фиеста, но те би трябвало да са различни. Например, джантите от старата ми Фиеста не стават за новата. В смисъл, че офсета е малко различен. Не, че няма да ги навра, ама... 

А за Сеатчето не обърка ли темата или аз съм в грешка? 

Обърках бе, какво да правя. То вече в оная тема какво ли не се каза. Не иска човека нова кола, ясно е. Дано Ибисата се падне добра и да го радва дълго време. 

Иначе е титаниум. Познава се по хромираната лайсна под стъклата. И при фиестите е така. Видиш ли с такава лаксна, най-високо ниво е. Еее, ама излагаш се нещо, стегни се. ;) 

И сега това не може да се поръча отделно, до колкото знам. Просто в Титаниума го има. Какато предните и задни лед светлини. Предните са дневни и така поне не ти гори ксенона постоянно. 

Обърках бе, какво да правя. То вече в оная тема какво ли не се каза. Не иска човека нова кола, ясно е. Дано Ибисата се падне добра и да го радва дълго време. 

Иначе е титаниум. Познава се по хромираната лайсна под стъклата. И при фиестите е така. Видиш ли с такава лаксна, най-високо ниво е. Еее, ама излагаш се нещо, стегни се. ;)

И сега това не може да се поръча отделно, до колкото знам. Просто в Титаниума го има. Какато предните и задни лед светлини. Предните са дневни и така поне не ти гори ксенона постоянно. 

Абе останах с такова впечатление от предни комуникации. Не съм си давал зор да проверявам, просто първо пиша, после мисля какво съм писал. Това за лайсните го знам. Оставаше и да не го знам. Жалко, че човека няма да си купи нова Ибиза. А предполагам има възможности за това. Когато аз купих първата моя нова кола, няколко човека се бяха навили и те да купуват нови. Ама така и не си купиха, не знам защо. Сигурно от страх за бъдещето. Ама мен нали главата ми не увираше, не ми пукаше токова за бъдещето. Просто знаех, че по-зле няма да става финансово, та и затова се хвърлих директно на нова. Обаче, когато човек има семейство, трябва да се съобразява и с други фактори. Така, че не виня човека. А и едва ли за него е самоцел хубавата, нова кола, както на мен :P

Редактирано от Кико (преглед на промените)

Просто знаех, че по-зле няма да става финансово, та и затова се хвърлих директно на нова.

Има на къде, в България има много на къде! Когато си мислиш, че си стигнал дъното се оказва, че то всъщност е плаващи пясъци. А това, че си бил без преценка и разсъдък за бъдещето те поставя в една неприятна категория. Има едно малцинство, което краде жици, релси, проституира, правят деца без да им пука как ще ги гледат, продават ги тия деца - и на тях не им пука за бъдещето.Автомобила е превоз, някои така и не го разбраха. Основното е да вози от А до Б. Приличното ниво на комфорт е бонус. Но не и мигалки, фазери, меркулайт ракети и фотонни торпеда. Едно нещо като е самоцел, рядко в действителност има обективен смисъл.

Автомобила е превоз, някои така и не го разбраха. Основното е да вози от А до Б. Приличното ниво на комфорт е бонус. Но не и мигалки, фазери, меркулайт ракети и фотонни торпеда. Едно нещо като е самоцел, рядко в действителност има обективен смисъл.

Автомобила не е превоз, а необходимост.

Всъщност може би за теб каруцата е превоз, като ти чета мненията.

Не разбра ли, че има хора, които работят здраво и не се лишават от нищо, защото си харчат парите с кеф, както и има хора, които никога няма да си купят автомобила, който харесват, защото мисленето не им го позволява?

От къде вадиш толкова злоба и не се ли усещаш, че в опита си да разсъждаваш на тема "нови автомобили" си смешен, а на моменти и комичен даже?

Не може да плискаш мозък за нещо, което за теб е само теория и да спориш с хората практици.

Теорията срещу практиката е обречена на гибел, защото освен локуми в главата, нямаш нито един разумен довод със знак Плюс или със знак Минус, както и никаква нормална обосновка на нещата, които плещиш.

Иди, купи си един нов Запорожец или Лада, покарай я месец и заповядай в темата да споделиш практически опит.

До тогава чети тук батковците какво си пишат и гледай картинки на нови автомобили.  :)

Има на къде, в България има много на къде! Когато си мислиш, че си стигнал дъното се оказва, че то всъщност е плаващи пясъци. А това, че си бил без преценка и разсъдък за бъдещето те поставя в една неприятна категория. Има едно малцинство, което краде жици, релси, проституира, правят деца без да им пука как ще ги гледат, продават ги тия деца - и на тях не им пука за бъдещето.Автомобила е превоз, някои така и не го разбраха. Основното е да вози от А до Б. Приличното ниво на комфорт е бонус. Но не и мигалки, фазери, меркулайт ракети и фотонни торпеда. Едно нещо като е самоцел, рядко в действителност има обективен смисъл.

Донякъде си прав за точка А и точка Б, но най-важно е една кола наистина да те закара до точка Б, а не да ти остави цветя някъде по пътя. Полседните години жертвите намаляха и са на нивото от 60-те години на миналия век. Причините за това са няколко и една от тях е точно подновяващият се автопарк в България. Автомобилите стават по-сигурни и по-здрави като конструкция. Аз в началото на темата дадох клип от EuroNCAP. Наистина ако те интересува, може да прегледаш тестовете там. Базата им данни е още от края на деветдесетте години. Ще видиш как са се развивали автомобилите и как са се променяли изискванията към тях. Ами например, вече един автомобил не може да получи 5 звезди без  пълен комплект еърбези, без сигурност над 60% за пешеходците, без ЕСП и без някои асистенти, като тия за автоматично спиране при опасност от сблъсък. Къде си ти с твоята Фиеста и колко хора, включително себе си заплашваш ежедневно? 

При мен може автомобилът да е самоцел, но при повечето българи далаверата  е самоцел. А далавера е да вземем автомобил изгодно, да купим дънки втора употреба и да хванем промоциите в евтините хипермаркети в 8 часа вечерта. Нищо, че портокалите изгнили. Нищо, че краставиците мършави. Нали сме на далавера, караме евтино закупени автомобили, носим евтино закупени дрехи и ядем плодове и меса без пари. Ама нищо, че стария автомобил ни излиза скъпо. Нищо, че е опасен. Нищо, че старите дрехи са крастави и нищо, че ядем боклуци и застрашаваме здравето си. Важно е да сме в играта.

Чакай ве човек правя го още. Е канал няма да има определено но пък има басейн отгоре 50т водна маса.

Едно видео за Кико

http://www.youtube.com/watch?v=YZ7f4DHgLVo&feature=youtu.be

Имам една монета падна в тръбите за парното преди време и дрънчи постоянно.

Ей ама вие у Доминикана и парно ли имате бе, аз си мислех(учил съм по бай Тошово време география), че там им трябва само климатик !

Ей ама вие у Доминикана и парно ли имате бе, аз си мислех(учил съм по бай Тошово време география), че там им трябва само климатик !

Има разбира се нали идват стандартно обурудвани. Те ползват едни и същи тръби. Естествено че никой не го пуска и само климатика бичи на макс. Но по някога като оставя детето да се прави на шофьор в колата (паркирана и изгасена) кога ли ще ми хчупи лостчетата за чистачки и мигачи, изрисува тапицерията къде барнало един химикал  ... та влизам и тръгвам и се чудя що ми е жега а то парното на макс. Напуска ми монети къде имам в барчето ги вкара по дупките на решетките на въздухопровода. Върви ги търси къде са. Ще падне баси разглобяването а и канал нямам ме упрекнаха, мани мани :help wanted4:

Редактирано от izabel1 (преглед на промените)

Автомобила не е превоз, а необходимост.

Автомобила не е необходимост, биха казали много хора. Много хора живеят без такъв в дадени моменти и то без да чувстват съществена липса. Аз ще кажа - всеки си преценява за себе си.Злоба нямам. Просто различна гледна точка Просто някакво превъзнасяне има от автора на темата, който без това не го харесвам. Уж беше въпрос, а се превърна в автосъбор с мерене на табла и ламби. Да се купуват някакъв нисък клас нови автомобили и да се заблуждаваме, че здраво работим и много печелим е смешно. Американче може да изплаща вашият лизинг само от парите си за закуска. Не ми допада също така автора още в първото си мнение как изкара всички, които карат втора ръка автомобили глупаци, кръгли идиоти.Разбрах, че някои хора със 700лв заплата искат да се ширят с придобивки като за 2100лв, като се заробват с лизинги и кредити, които със 700лв заплатка при 300лв наем ми е чудно как ги изплащат "без да се лишават от нищо", освен ако не живеят при мама и тате. Нема проблем. Но не всички сме навити да си наденем хомота и да си наврем главата в тъмното гърне.Аз казвам - BMW на години вози по-добре и се държи по-добре от чисто нова Dacia. Разбирай ме както искаш. А фамилиарниченето за "батковците" ще ме извиняваш, но можеш да го пробутваш другаде. Нещо почна пак превъзнасяне.

Полседните години жертвите намаляха и са на нивото от 60-те години на миналия век. Причините за това са няколко и една от тях е точно подновяващият се автопарк в България.

Подновяващият се автопарк няма общо с жертвите по пътищата. Средната възраст на автопарка в Германия е малко над 10години. Да ме обвиняваш че заплашвам някого е абсурдно и меко казано - тъпо. Защита за пешеходците ми трябва когато почна да ги газя наред, а какъвто и да изглеждам тук, не натискам педала на газта като видя пешеходец. Много ми е интересно и какво значи 60% сигурност за пешеходеца, ако го прегазиш със 120. Защитите и системите за сигурност започват там където свършва шофьорското умение, започва дебилизма, кретенизма и т.нИскаш ли да ти кажа какви са основните причини за жертвите по пътищата? Ами не са старите автомобили, а превишената скорост, несъобразена с пътната обстановка, шофирането в нетрезво състояние и не на последно - лошото състояние на голяма част от пътната инфраструктура. Нормално човек не се блъска в каквото види и не се опитва да направи така, че задницата на автомобила да изпревари предницата. Много по-малко от горните 3 са случаите, където действително стар автомобил с технически неизправности довежда до фатално ПТП.За далаверата не знам - дрехи втора употреба не бих купил никога, а към промоциите винаги гледам мнително.Старият автомобил обаче не излиза по-скъпо. Данъка ми е пъти по-малък от твоят, заради по-ниската данъчна оценка. ГО също е ниска. Частите са евтини и не давам по 200лв за смяна на масло в "оторизиран сервиз". А щом е технически изправен автомобила - не е опасен. Това, че няма ЕПС, МЗС или каквито са там електронни играчки да компенсират безумието на водача е отделен въпрос.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Автомобила не е необходимост, биха казали много хора. Много хора живеят без такъв в дадени моменти и то без да чувстват съществена липса. Аз ще кажа - всеки си преценява за себе си.Злоба нямам. Просто различна гледна точка Просто някакво превъзнасяне има от автора на темата, който без това не го харесвам. Уж беше въпрос, а се превърна в автосъбор с мерене на табла и ламби. Да се купуват някакъв нисък клас нови автомобили и да се заблуждаваме, че здраво работим и много печелим е смешно. Американче може да изплаща вашият лизинг само от парите си за закуска. Не ми допада също така автора още в първото си мнение как изкара всички, които карат втора ръка автомобили глупаци, кръгли идиоти.Разбрах, че някои хора със 700лв заплата искат да се ширят с придобивки като за 2100лв, като се заробват с лизинги и кредити, които със 700лв заплатка при 300лв наем ми е чудно как ги изплащат "без да се лишават от нищо", освен ако не живеят при мама и тате. Нема проблем. Но не всички сме навити да си наденем хомота и да си наврем главата в тъмното гърне.Аз казвам - BMW на години вози по-добре и се държи по-добре от чисто нова Dacia. Разбирай ме както искаш. А фамилиарниченето за "батковците" ще ме извиняваш, но можеш да го пробутваш другаде. Нещо почна пак превъзнасяне.

Е, нищо не си разбрал значи. Аз защото очаквах 2100, затова и си взех тая кола. От много години се канех да взема. Казах , че 2-3 години бях с велосипед, щото нямаше как да взема и стара кола. Обаче един слънчев ден, малко преди да влезем в ЕС, сключихме голям договор с едни евреи за 2 години. Очакванията бяха за поне двойно увеличение на заплатите, което да кажем че стана, макар и с малко по-различен сценарийй, като намеса на данъчните. Това принуди капиталиста да ни плаща всички осигуровки, а от там заплатите доста паднаха, ама поне пенсия ще имаме. Пък за пенсионирането си съм запланувал един чисто нов Мерцедес. нали казват, че била пенсионерска кола. Е, няма да ги разочаровам.  Сега разбра ли, защо взех кола? Защото имахме договор за две години и защото влизахме в ЕС. Това за ЕС изглежда леко наивно, но и за гърци, испанци, португалци и италианци значи е такова. Обаче пък влизането ни в ЕС помогна на капиталистите да купуват и продават без мита, което не е никак малко, щото доставяме материали от Полша, Унгария, Румъния и така нататък. А това означава липса на мита. Както и да е, това не е моя работа. Изнасяме доста за Германия, което пак означава, че няма мита. Тоест пазара се разраства и германеца може да устои на нашата цена, както и ние на неговата. Та това е предимството на ЕС. Има и недостатъци, ама не са толкова много в нашия бизнес. Та толкова за това, как така съм решил със 700 лева заплата да взема кола. Все пак това бе минимума, а максимума бе понякога доста по-нагоре.  Подсигурих се малко с някоя друга банка и така. Нали ти казах, че никога за петте години лизинг не ми се е налагало да вземам пари назаем, за да си плащам вноската. Напротив, давал съм много пари за други неща и на други хора. А мама и тате...баща ми бе болен, Бог да го прости и живееше отделно. Нищо нямаше като финанси. Майка ми цял живот е работела на минимална заплата, дори и сега малко преди пенсия. Баба ми почина след като взех първата кола така, че и тя не можеше да помогне с пенсията си, поне да платим част от ток и вода. Появяваха се разни бирнички от време навреме, което леко утежни нещата, но само леко.  

А за закуските...ако бе чел някое мое мнение не през пръсти щеше да забележиш, че аз пестя по 15 лева на ден от алкохол и цигари или по 450 лева на месец, което си е повече от вноската за кола като моята. Всеки може да го прави и не е задължително тия пари да дава за кола. Алкохолът и цигарите отнемат доста от средствата ни. Да не говорим за здравето. И когато ги спреш и видиш, че въпреки големите харчове ти остават всеки месец поне по 200 лева от мижавата българска заплата, значи си на прав път.  

Ще ти кажа нещо под секрет, макар вероятно и друг път да съм ти го казвал. А ако не съм, сега е момента. Когато човек чувства, че му трябват пари за нещо, било то кола, семейство, жена, деца, жилище...той винаги намира начин да изкара тия пари. Когато човек няма цели и казва, ето, аз работя за 500 лева и ще се ограничавам с тия 500 лева, той никога няма да има нищо. А това означава, че когато ти купуваш дрехи втора употреба и когато вземаш най-евтините изкуствени боклуци от Кауфланд, то ти нямаш стимул да изкараш повече от 500 лева. А като нямаш стимул, не търсиш и начин. Ей това е проблема на много българи. Те се връзват за дадено положение и дадена заплата, оплакват се че едва свързват двата края и дотам. Естествено капиталиста ще те тъпчи, като си мухльо. Визирам и себе си в определени моменти от живота ми, не само теб или такива като теб. 

Айде сега давай на три места по 20 лева за лекцията от живота. 

Айде сега давай на три места по 20 лева за лекцията от живота.

Извинявай, но нещо за лектор ли се имаш? Много високо самомнение. А студентската книжка не искаш ли да ти дам за подпис, ама само ако си доволен?Аз ще ти кажа нещо под секрет - има статистика със заплати. Без тоя номер - ако нямаш, но искаш - винаги ще намериш начин. Наркотици и проституция вярно има. Но когато заплащането е абсурдно ниско - какво си говорим? А навсякъде като е такова - ми иди изкарай повече. Кой ще даде повече е въпросът? Капиталистите в момента тъпчат всички в България яко, ама не капиталисти, а номенклатурата и мутри/мафиоти. Само дупетата ни още не са приватизирал и разпродали. А кой знае - може и за тях да се водят преговори.А ти "пестиш" от цигари и алкохол? Да се смея ли, да плача ли? Ми хората, които просто никога не са пушели и пили - и те ли "пестят"? Ама много хора, като погледнеш статистиката - хем "пестят", хем не им стигат парите.И две думи за ЕС - откакто имаме ЕС имаме покачване над 2 пъти цената на горивата, увеличение на цените на стоки с до 10 пъти. И "увеличения" на заплатите, които уж борят инфлацията, а в действителност са по-малки от нея. ЕС ми бърка в здравето. Ако за немеца акциз 50% от цената на горивото и цена от 1,4EUR е нещо нормално с неговата заплатка, то тук не е. Както го помня бензина едно време по 1,50лв литъра и по-малко - щяхме да можем много по-безгрижно да шофираме.

Аз помня бензина на 780 лева като наливах в резервоара. Ама това бяха Костовите пари, които после станаха 78 стотинки.  И при комунизма не бе толкова евтино. Поне в края.  Да де, ама заплатата ми бе 220 лева преди да остана безработен за 6 месеца и за тия 6 месеца да изкарах 50 лева от пренасяне архива на фалиралата Агробизнесбанк. 

Майната му, минало, заминало. 

А тия дето не пушат и пият, да спрат да се тъпчат с кюфтета и луканки. Нека си купят овесени ядки и си направят кисело мляко от прясното на млекаря. Тъй. Много безплатни съвети почнах да давам. 

И да, ако имаш студентска книжка, давай. 

Че да не пасеш овцете.

купих си кола от 97г. за 3000 лв преди около 2 години, направих ремонт на окачането, охладителната, климатика и обслужване на консумативи (ремъци масло, филтри, накладки) за около 1000 лв и повече нищо не съм пипал... освен пари за гуми и гориво... обаче при майстора ми има редовно нови коли на по 5-6 години с протекли спирани механизни, или повреден съединител. съединител на мойта кола пежо 306 струва 200 лв + 100 за смяна същия се ползва на 405 и 406 с двигател HUD, имам резервен от старото си 405, а съединител за шкода октавия, голф струва 900лв... живота на един съединител е 100-120 000 км. В предаването пета скоорост също сравняват нови коли със стари коли, екстрите които получаваш при старата кола + мощния двигател + ефтините резервни части почти винаги излизат по евтино едно време много различни марки са ползвали еднакви чатсти, дори и ролс ройс. сега вече почти всеки производител ги прави така че да стават само за определен модел, така може да си сложи каквато иска цена за ресервните части и нямаш алтернатива...

п.с. наистина е много гадно когато някой завистлив лайняр ти надере колата за дето няма такава или си паркирал на мястото дето той си мисли, че е негово... на баща ми надраха колата още на първия като я паркира на паркинга...

Редактирано от the professor (преглед на промените)

Няма човек, който може да си позволи нова кола и да си кара старата. Може да кара стара, но ще има и няколко нови :) Познавам един такъв, има S63 AMG, но си кара 20 годишното BMW M5.

Това колко гадни били новите коли масово се твърди от хора нямали досег до нова кола или пък са имало досег служебна до базова дачиа, киа или форд. Не че са лоши автомобили, но без екстри някак се губи усещането.

Отностно лизингите и доходите... глупаво е човек с 1000лв. доходи да се мята на лизинг с 500лв. вноска за 5 години. Немците отделят максимум 10% от заплатата си за вноска за автомобил и според мен това е оптималното. Не че неможе и повече, но вече е рисково. Ако през тези 5 години загубиш работата си или излязат непредвидени разходи по доктори (да не дава господ), няма да издържиш дълго.

Ремонтите на новите коли били скъпи... като си купувате "икономични" дизели ще са ви скъпи- демпферен махових, турбо, EGR, филтър за твърди частици, датчици и т.н. глупости които направиха дизеловите мотори мощни и екологични, но пък много чупливи. Съединител на 10 годишен японец с голям двигател, но бензинов е малко над 200лв. което е по-евтино и от на голф 3 :)

Няма човек, който може да си позволи нова кола и да си кара старата.  

Само с това твърдение не съм съгласен, но то е защото имам живи примери около мен.

Един пич, на който съм кум и до ден днешен е въшлив с пари, но си кара стария 10-годишен Мерцедес.

Банкерче е, работи на сериозна позиция, татко му поддържа апартамента им откъм ремонти и сметки и мойто човек и жена му сещай се какви разходи имат и за какво си харчат парите.

Но това си е тяхна работа, разбира се, а темата е за автомобили.

Разсъждението му е следното: "Няма никога да си купя нова кола (и 10 милиона да имам), защото като я изкарам от магазина веднага 30% от цената и пада надолу. Някой ден като тръгна да я продавам ще съм на огромна загуба."

Няма да правя разбор на думите му, защото всеки с елементарни икономически и финансови познания може да обори веднага тази теза с доводи.

Това е накратко.

И този човек и до ден днешен си търкаля кочинката, псува моментите, в които в сервиза му съдират задника и едно ремонтче отива на 2-3-5 000 лева, но няма да си купи нова кола.

Още двама такива имам в обкръжението ми, тъй че хора с пари, които няма да подкарат нова кола има бол.

Измествате доста темата. Все едно нищо не сме писали нагоре. Усещането за нова кола не се губи с някоя базова версия. Новото си е ново и няма нищо общо с екстрите. Просто мнението на човек, карал такава бедна откъм оборудване кола е като за бедно оборудвана кола. Това е. Моето усещане за моята кола е, че карам такава два класа нагоре. Не се изхвърлям. Просто има всички екстри че и повече от модели като Фолксваген Пасат да кажем, оборудван съвсем бедно като за базова версия.  Дори и като возия бива така, че изобщо не усещам липсата на по-голяма кола на дълъг път. На някои не им харесва мястото, но за мен, 185 сантима, всичко си пасва добре. А за по-ниски хора направо ще има излишък от място.  Никога не бих взел стар 10 годишен мерцедес пред моята нова Фиеста. Примерно ето тоя 10 годишен е на цената на моята първоначална вноска:

Публикувано изображение

Вижте колко е празно таблото и колко копчета са просто за украса, без функция. Къде е по-богато оборудваната версия? Вижте му фаровете. Направо са за смяна. А колко струва фар на Мерцедес? А като подменим и стандартните неща при покупка на стара кола, къде отиваме?  Който иска да си купува тоя дарак, аз никога не бих го направил. За тая първоначална вноска се взема напълно оборудвана с всички допълнителни екстри Фиеста или малко по-бедно оборудван Фокус, но отново с 2 класи над тоя Мерцедес. 

И още нещо за бедно оборудвания малък автомобил за 15-16000 лева. нали карах такъв. Кеф ми правеше да влизам в него чак докато го продам, а до началото на третата година винаги имах някакви чувства, все едно съм свалил хубава мадама. карал съм стари автомобили, но кефа заминава почти веднага след първите няколко шофирания. Просто приемаш автомобила за даденост и нямаш никакви чувства към него.  А и постоянните възможни проблеми са потискащи. Никога не знаеш, дали тръгвайки за Варна, ще стигнеш без проблем. Аз отдавна не съм карал стари автомобили, но слушам мои познати как разказват за какви ли не проблеми при дългите си преходи. Вярно, карат по-стари кошници, но пак попадат в графата на 10 годишните автомобили. Защо аз един път не разказах за някакъв мой проблем с новата кола, тръгвайки да обикалям България? Казвам новата, но тя вече дори не е точно такава. След третата година почва да минава към графата на старите, но пък това е все още автомобил с гаранция и каран така, както трябва да се кара. Не е като да вземеш някоя служебна на 3 години, минала 100000 км, карана на макс и да се хвалиш, че си хванал дявола за рогата. 

Просто няма как да предпочета гория дарак пред един нов автомобоил като тоя:

Публикувано изображение

А тия дето не пушат и пият, да спрат да се тъпчат с кюфтета и луканки. Нека си купят овесени ядки и си направят кисело мляко от прясното на млекаря. Тъй. Много безплатни съвети почнах да давам.

Аха. Ще спрем да ядем кюфтета, ще ядем хляб и сол. Това ли означава - да "не се лишаваш"? Ами тия, които по статистиката без това не ядат особено много луканки и кюфтета? За тях нещо да кажеш? Да живеят на фотосинтеза?

Един пич, на който съм кум и до ден днешен е въшлив с пари, но си кара стария 10-годишен Мерцедес.Банкерче е, работи на сериозна позиция...Няма да правя разбор на думите му, защото всеки с елементарни икономически и финансови познания може да обори веднага тази теза с доводи.

Алгор, на теб "елементарните ти познания икономически и финансови" са по-големи от на банкер ли? А 10годишна кола не е толкова стара - от 2004. Да напомня - автопаркът в Германия е средно малко над 10 годишен. Хайде ходи да убеждаваш немците какви некадърници без познания финансови и икономически са. Дори на запад не се карат само нови коли. Спрете се с тия абсурди. А 5000лв ремонт на 10+годишна кола - много трудно. Нито тя, нито частите й струват толкова в много случаи.

Ремонтите на новите коли били скъпи... като си купувате "икономични" дизели...

Дизел - никога. Освен някой друг да ми плаща ремонтите, т.е служебен.

Това колко гадни били новите коли масово се твърди от хора нямали досег до нова кола или пък са имало досег служебна до базова дачиа, киа или форд. Не че са лоши автомобили, но без екстри някак се губи усещането.

Има автомобили и автомобили. Нисък и висок клас. Няма как да сравняваш окачването на 10 годишно BMW, което е струвало 90,000EUR като ново с окачването на нова Dacia за 8,000EUR.

Измествате доста темата. Все едно нищо не сме писали нагоре. Усещането за нова кола не се губи с някоя базова версия. Новото си е ново и няма нищо общо с екстрите.

Разбрахме те. И като излезеш на пътя никой не те гледа сериозно с тая малка Fiesta и всеки гледа да те избута в канавката. Ако беше голямо BMW или жип - поне щяха да те гледат с респект, а не като човек, който... Да не говорим, че формата на автомобила на втората снимка за мен е изгъзица и нещо леко извратено. Можеха да метната мигача и на тавана, ако искат.

Колега, кюфтета и луканките не са полезни. Затова казах, че могат да се заменят с естествени продукти. Кисело мляко, което сам си приготвяш и овесени ядки. Казвам ти примерно. 500 грама овесени ядки са 1-1.30 лева. Прясно мляко се продава по 1 лева литъра. Киселото ти излиза 50-60 стотинки половинката, а не 400 грама и по-малко, както ти го продават за по лев и нагоре.  А тоя който и сега не яде кюфтета, той едва ли обект на коментар в тая тема. За него трябва да говорим в друга тема. 

По твоята логика, трябва да караме само от S-класа нагоре, че никой да не ни избутва в канавката. Айде стига простотии. Аз например миналата седмица се заядох с един, каращ такава, избутваща кола за +100000 лева и се изгаврих с него в града.  Много ги мразя тия и изобщо не ми дреме, че имал кола за 200 000 лева, щом мога да не му дам път.  А тоя дръгел C-класата купе за +10000 лева с регистрациите и всичките салтанати пък много имиджов.  Точно пък на тоя никога няма да му дам път, каращ 10 годишна кошница. 

Колега, кюфтета и луканките не са полезни.

Сега, седна да ни обясняваш как да гладуваме, за да можем да ти задоволим мисленето с новият автомобил? Предпочитам да карам 10 годишна кошница, но да се напукам с луканка и филе Елена. Когато имам пари да мога да пукам хем луканки и филе Елена, хем да купя нов автомобил - ще го направя. Както казал шопа - "Тооо газ не е от праз" Овесени ядки и кисело мляко лично аз не ги считам за нормално ядене. Един месец ме храни с такова и или ще пукна, или ще те пребия.На мен за автомобил са ми много ниски изискванията - искам да върви, да не правя много ремонти, да не гори много, да може да вдигне повече от 120км/ч, да ми е топло зимата и по възможност - да не се чувствам като котка на горещ ламаринен покрив лятото. За телефона има безжични bluetooth слушалки, а радиото го ъпгрейднах от касетофон до mp3/wma USB/SD плеър. ABS/ESP/BAS - и без тях се оправям. Халогенни крушки се монтират. Ксенон няма да си сложа. Въобще тия белите крушки трябва да ги забранят. Като шофирам и излезе някой с такива - заслепява повече, отколкото с жълти. Светлината е много по-рязка. И особено като е made in china комплект ксенони и нерегулирани фарове - пържи ретината.

Ти си неспасяем случай :) Аз ти давам съвет, как да избягаш от холестерола и как да си поддържаш очите здрави, а ти ми вадиш от девет кладенеца вода, как ти се ядяло филе Елена. Аз като съм купил нов автомобил, да не би да имам проблем с филето Елена и моята заплата? Само че не ям такива неща често, защото влиза между зъбите :P 

Да, всеки си има изисквания за кола. Но един базов модел разполага точно с тия неща, които искаш ти. Тоест, спокойно значи може да минеш с едно Sandero за 12000 лева. Нова кола, возеща добре. Made by Renault :P

Честно, ако сега чак се бях навил да купувам нова кола, то това щеше най-вероятно да е това Сандеро, но по-оборудваната версия с климатик. Мисля че бе 15-16000 лева. 15 % първоначална вноска ти прави около 370 лева средномесечни разходи за колата, включително застраховки, обслужване, винетки... Слагаш и 100 лева за бензин. Ето ти 470 лева за колата. Обаче след 5 години имаш да кажем 7000 лева остатъчна стойност, защото Дачия държи цена и е най-малко обезценяващият се автомобил. Поне в Германия е на първо място по тоя показател и там цените дори са по-високи от цитираните от мен 7000 лева. Та да направим изцяло сметката. Първоначално даваш 2400 лева. Застраховките няма да слагам, защото съм ги сметнал като цяло в сумата, която би трябвало да заделяш месечно.Изваждаме тия 2400 лева от 7000 и получаваме по 78 лева по-малко на месец от сметнатите 470 лева. Или като цяло средномесечният ти разход за колата е 390 лева, като в тия пари се включват абсолютно всички разходи, заедно с горивото за 600-700 км месечен пробег. Айде, да добавим още по 20 лева на месец за други неща като зимни гуми, чистачки, течност за чистачките, козметика, автомомивка. Е, 410-420 лева ще ти излезе тая Дачия, ако след 5 години се отървеш от нея. Значи, ако сте едно семейство и изкарвате заедно 1500 лева, за останалите неща ви остават 1100 лева месечно. А сега ми сметни разходите за подобна кола на старо без гаранция. Включи застраховки, бензин, обслужване и изобщо всичко, което включих аз. Включи покупната и продажната цена и да видим, кой колко ще е дал след 5 години. Кой ще се е возил в здрава и стегната кола и кой ще се е чудил, дали като тръгне от точка А, ще стигне до точка Б.

Ти си неспасяем случай :)

Рено? Не, благодаря. А моите изисквания ги покрива и кола втора ръка за 1200лв. А с холестерола нямам проблем - както и да се погледна, не влизам нито в категорията "дебел", нито дори "пълен".Козметика? Автомивка? Моята кола един път на месец я опръсквам със струя под налягане от маркуч с накрайник и това е. Козметиката свършва с ароматизаторче "Борче", спрей против запотяване на стъклата и кърпа.Течност за чистачки? 4,50лв от бензиностанцията остреща. Концентрат с дъх на дъвка. Разреждам до -25 и точка. А, да - течност за чистачки не сменям, цяла година карам със зимна или докато свърши. Тогава наливам според сезона - просто щото лятото не продават зимна.И всъщност колата ме е оставяла само 1 път - бензиновата помпа започна да прекъсва, не й обърнах внимание, не мина много и умря. То всъщност обърнах внимание, отидох в сервиза, палят и ми казват - ама то сега всичко работи, като стане проблема пак - тогава ела. Е, стана насред пътя, връщам се в сервиза и им казвам - а сега, отиваме да я дърпаме, защото казвате че уж нищо й няма, пък как тогава изгасна на пътя?

Добре де, не си вземай по-нова кола. Ама мен ми бе писнало по едно време да ме е страх, дали колата няма да изгасне на светофара, защото точно там си гаснеше пущината. В средата на кръстовището. И всичко си имаше логичното обяснение разбира се. Преливащ карбуратор, който точно след престой на светофар доста често давеше колата, защото разходът на бензин е най-нисък при престой или постоянна скорост, а това предизвикваше препълване на карбуратора и преливане директно в смукателните тръби. Така карах година, тиках си я по средата на кръстовищата, после отварях карбуратора, попивах горивото  и пак. Ако обаче колата почнеше да прекъсва по време на движение, ставаше лошо. От мои икономии и преразход на колата, аз налива малко бензин, че не знаех къде се изпарява. И като свършеше, колата почваше да прекъсва и на два пъти счупих зъбите на едно текстолитово ангренажно колело и само дърпането с въже до вкъщи оправяше нещата. А после ремонтите бяха ужасни, понеже руснака не мислил че тая кола трябва и да се ремонтира често. Мъки много с тая кола, но не защото е Запорожец, а защото бе на 10 години, бях не знам кой собственик и всеки си правил каквото иска по нея. карбуратора бе останал почти без части. А колкото повече го разглобявах, толкова повече части оставаха навън. Някои дори падаха на път и не можех да ги намеря. Абе...цялата галимация ми излизаше зимата 10-15 л/100 км. Да не говорим, че като прелее карбуратора, се губеше доста бензин.  Не искам стар боклук повече. А и като гледам колко често колегите ми карат кочините си, то е все едно че нямат автомобили. Не, благодаря. 

...И всичко си имаше логичното обяснение разбира се. Преливащ карбуратор, който точно след престой на светофар доста често давеше колата...

Ми да беше я закарал в сервиз. На мен никога нищо не ми е преливало. Бил си тотално небрежен и безхаберен, а после ревеш по старите коли. Не е нормално за никой автомобил да му се препълва каквото и да е било. Карал си я с повреда и си упорствал, а после - старите коли виновни. Ще ме извиняваш, ама твоята пуста глава е виновна, не старият ти тогавашен автомобил. Искрено се надявам и с новата ти да не упорстваш така, като се повреди нещо. Няма да мине много - и тя ще отиде за скрап. На мен почне ли нещо да ми дрънка или прави проблеми - обръщам му внимание. Примерно карето като го видях, че му има нещо - не го оставих докато се счупи и ме остави на пътя. Не го оставям както ти си правил, а после да се чудя защо колата ми чупи зъбни колела, прекъсва или въобще ме оставя на място по средата на кръстовището.

• Автор

Виж сега. Няма смисъл от този спор. Темата не е за такива като теб. Ти, както вече разбрахме никога няма да имаш нова кола, нов телефон, нов компютър или лаптоп. Можеш да си караш и със старите - факт. При това неуспорим. Всеки може да живее по този начин. Дупе знае 2 и 200. 

Темата е за хора, които имат поне някакви колебания. Имат и възможностите. Имат парите. Ти такива нямаш. Разбираш ли? Ние го разбрахме. Наблегни на това. Това е ключа в темата. Тя е за хора, които могат да си позволят нов автомобил. Да се опитаме да ги накараме, просто да помислят и за този вариант. Защото много хора, дори ги е страх да помислят за това. А когато го направят, разбират, че не е страшно и се мятат на избора си. Но след като имат възможност за такъв избор. Ти сляпо защитаваш идеята, че новата кола е нещо ужасно и ужасяващо за всеки човек, за семейството му и за бъдещето му. Не изпускай нишката и не забравяй, че говорим за хора, които имат парите, имат тази възможност да извадят 10-12 хил. лв. Не говорим за теб, нали не забравяш това.

Да кажа пак - темата е за хора, които имат възможност и се колебаят дали да вземат стара на 5-6-7 години или нова, като парите за старата, да бъдат първа вноска за чисто нов автомобил. За това не мога да разбера защо изобщо пишеш? Та темата не е за такива като теб (абе, това споменах ли го вече някъде)

Никой, никъде и никога в тази тема не е казал, че с 500 лв. трябва да си вземеш нов автомобил, защото това и няма как да стане. Няма как, защото са необходими едни 10 000 хил. за старт, одобрение за лизинг и т.н. Ти обаче продължаваш да искаш да се наплюскаш с луканка. Може пък това да ти е мечтата. Постижимо е, само трябва да повярваш и да го пожелаеш истински и силно. И разбира се, да работиш за това. Ако не можеш в момента, да се опиташ да го постигнеш някъде в бъдещето. 

За това не мога да разбера защо се мъчиш да ни убеждаваш, че новата кола е най-големият страх на света. Тя не е за теб, тя по принцип не е за хора с мислене като твоето. Тя е за друг тип хора, за които ние говорим тук. 

А, да не забравя. Темата не е за теб. Темата е за хора, които имат 10-12 бона и се чудят дали да си купят нова кола за 18-20 хил. или да си вземат стара със събраните пари. 

Ама да ни убеждаваш, че да имаш възможност да караш нов автомобил а да караш някой кош на 10+ години е по-добре, е нелепо. Пак повтарям или попетвам - да имаш възможност и парите! Тази тема е насочена към такива хора и има за цел те да се замислят. Те!

Ми да беше я закарал в сервиз. На мен никога нищо не ми е преливало. Бил си тотално небрежен и безхаберен, а после ревеш по старите коли. Не е нормално за никой автомобил да му се препълва каквото и да е било. Карал си я с повреда и си упорствал, а после - старите коли виновни. Ще ме извиняваш, ама твоята пуста глава е виновна, не старият ти тогавашен автомобил. Искрено се надявам и с новата ти да не упорстваш така, като се повреди нещо. Няма да мине много - и тя ще отиде за скрап. На мен почне ли нещо да ми дрънка или прави проблеми - обръщам му внимание. Примерно карето като го видях, че му има нещо - не го оставих докато се счупи и ме остави на пътя. Не го оставям както ти си правил, а после да се чудя защо колата ми чупи зъбни колела, прекъсва или въобще ме оставя на място по средата на кръстовището.

Проблемът бе, че аз така купих колата.

Преди година и половина избрахме една Астра за брат ми с лошо работеща газова уредба. Астрата му харчи зимата около 15 на сто, а лятото също бяга към 10. Много. По едно време остана и без антифриз заради некадърни монтьори, дето му сменяха антифриза. Явно са напълнили само единия кръг и така се оказа, че трябваше след време да долее 3-4 литра антифриз. По същото време му се скапа и акумулатора, а уж бе на 2 години. После се наложи и махане на катализатора, защото бе натрошен, а сега чувам, че нещо рака, ама не мога да го локализирам.  Абе...честно казано, аз не бих изтърпял тия неща ако си взема стар автомобил. Ами то постоянно нещо става. Сега се оплаква, че не загрявала бързо. А иди разбери какво я боли. Просто това са коли за ентусиасти, а не за бедняци. Щото бедняка не може да насмогне на ремонти, а ако не ги прави, те се натрупват. И каквито разбиратели има по гаражите, мани мани. Ще ти вземат парите по 5 пъти за един и същи проблем и накрая нищо няма да направят. 

А човек, който не разбира нищичко от коли ще има да го лъжат до припадък. 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.