Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Новини от света на Linux дистрибуциите.

Featured Replies

преди 10 минути, ivoarch написа:

Какво по точно трябва да става? CentOS 7 си има от доста време вече :), най вероятно по-новата версия 7.2 ще излезе до няколко седмици или месец , както винаги става .

Надявам се да е така. Някакви слухове има, че CENTOS ще преминава на rolling release модел.

• 3 седмици по-късно...
  • Отговори 2,2k
  • Прегледи 283,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Потребителите на СтотинкаОС вече могът да се радват на sos-easy-install - Графично приложние разработено от екипа на sOS, с която помощ потребителите ще могат да инсталират лесно допълнителен софтуер

• Аз съм твърд противник да се нагажда операционната система към интелектуалното ниво на най- некомпетентните потребители. Такива потребители трябва да ползват само това, което могат да си позволят. В п

• Ивайло Димов
    Ивайло Димов

Тоя форум всеки изминал ден заприличва на все повече на клозет ,постоянно някакви виртуални битки и безмислени спорове кое е по-добро и т.н.Много от старите муцуни спряха да пишат именно поради тоталн

Публикувани изображения

на 16.11.2015 г. at 22:39, AlkatrazBG написа:

Ето ви още един Арч диск  със лесна инсталация Arch Anywhere

Това е ISO   във което има  следните пакети и могат да се инсталират локално без интернет

Contains all base & base-devel packages
grub bootloader
xfce4 desktop
awesome window manager
i3 window manager
openbox window manager
dwm window manager
AMD graphics drivers
Intel graphics drivers
Nvidia graphics drivers
Virtual box guest additions
lightdm login manager with lightdm-gtk-greeter
xorg-server, xorg-server-utils, xorg-xinit, xterm
wireless_tools, wpa_supplicant, wpa_actiond
htop cli process info
screenfetch system info
openssh server
mozilla firefox
zsh the zshell
pulseaudio audio server
cmus cli audio player
lynx cli web browser
vim popular text editor

Който иска други пакети ще се наложи да си пусне интернета.След като  имате интернет ще може да инсталирате и следните графични среди

mate

lxde

lxqt

cinnamon

gnome

kde plasma (KDE5)

enlightenment

fluxbox

Има и клипче  и може да го изгледате колко е лесна инсталацията.

Не успях да инсталирам. След първоначалното зареждане ми иска някаква root парола, за да продължа.  /не мое предложение, а нещо друго/  Ми от къде да я взема? not found и до там...

Изгледай това  клипче  и ще си видиш проблема с инсталацията  преди 2-рата минута от него 

Ако тоя инстал ти е труден  ти предлагам да погледнеш и това дистро  на което инсталатора е труден като за горила от зоопарка :) BBQLinux

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

Е, аз намерих това (ако искам Арч) https://www.maketecheasier.com/architect-linux-install-arch-linux-the-easy-way/

Вероятно Арчбанг няма да мога от първи опит и без четене. ;) Е, чел съм предимно секцията за Опънбокс, за пакетите - все още не ми е притрябвало, но ще се пробвам.

Интересно - 64битово  Убунту-15.10-сървър (с Опънбокс), че и с compton - ми товари по-малко от 32битово на моята стара едноядрена щайга ( и без "композитора").

преди 6 часа, AlkatrazBG написа:

Изгледай това  клипче  и ще си видиш проблема с инсталацията  преди 2-рата минута от него 

Ако тоя инстал ти е труден  ти предлагам да погледнеш и това дистро  на което инсталатора е труден като за горила от зоопарка :) BBQLinux

Благодаря, ще пробвам

• 3 седмици по-късно...

https://clearlinux.org/ 15/12/2015 Intel представи собствена дистрибуция наречена "Clear Project Linux for Intel Architecture" оптимизирана за хардуер на Intel. Предназначена е за 'Облак' или 'Cloud'.

Редактирано от unsea (преглед на промените)

Представиха най-бързо зареждащата Linux ОС Solus 1.0. Целеща се в архитектура x86_64. Solus 1.0 е изградена за модерни конфигурации с чист дизайн. GTK базиранaта десктоп среда, разработената от екипа десктоп среда е наречена Budgie.

Характеристиките на Budgie включват : високо ефективно меню, което позволява бърз достъп до инсталираните програми в компактен и категоризиран вид. Има център за известия наименуван Raven който Ви помага да управлявате известията и персонализирате вашето преживяване. 

Пакетен мениджър : eopkg.

Solus използва пакетния мениджър наречен eopkg който Ви помага да инсталирате / премахвате пакети. С eopkg можете да добавяте 'repos' за пакети и да ги управлявате. Ефективния начин за управляване пакетите в системата Ви помага да ги сортирате за да държите нещата организирани. 

Solus идва с кернела 4.3.3.

Допълнителни пакети :

• firefox 43.0.2
  • nautilus 3.18.4
  • rhythmbox 3.2.1
  • thunderbird 38.5.0
  • vlc 2.2.1

ОС-та поддържа множество теми за да направите вашето десктоп преживяване пo-лично. ОС-та идва също с тонове от системни шрифтове. 

Можете да изтеглите ОС-та от тук.

Източник.

Редактирано от unsea (преглед на промените)

преди 55 минути, unsea написа:

Извън кутията приложения и пакети :

Може да се поработи твърде много по точно този превод, за да е точен. Малко "мои виждания" - "кутия"-та е разработеното от Солусите и изброеното го има инсталирано. И как да се преведе това сега е въпроса?

на 12/8/2015 at 10:12, AlkatrazBG написа:

Тези арч базирани дистрибуции са някакво наказание за новаците. Компа, на който ги пробвам е стар и слаб - 32 бита. Точно за това експериментирам на него. С голям зор се инсталират и после не тръгват. Или при зареждането стига до някъде и спира /мига бяла чертичка горе вляво/ или увисва компа и курсора не се движи. Пробвах безброй варианти с Архитект линукс и  archanywhere линукс - все тая. А стандартният арч непрекъснато ми отчита грешки при инсталацията /вероятно текстовете, които използвам не са в ред/. Пробвах български, руски , сръбски, американски /интересно защо всички са различни/ и байгънясах... Накрая си качих пак Q4OS - като пушка е. Някой има ли нещо просто и лесно от арчовете, но за 32 /може и текст/?

преди 14 часа, аджамията написа:

Тези арч базирани дистрибуции са някакво наказание за новаците. Компа, на който ги пробвам е стар и слаб - 32 бита. Точно за това експериментирам на него. С голям зор се инсталират и после не тръгват. Или при зареждането стига до някъде и спира /мига бяла чертичка горе вляво/ или увисва компа и курсора не се движи. Пробвах безброй варианти с Архитект линукс и  archanywhere линукс - все тая. А стандартният арч непрекъснато ми отчита грешки при инсталацията /вероятно текстовете, които използвам не са в ред/. Пробвах български, руски , сръбски, американски /интересно защо всички са различни/ и байгънясах... Накрая си качих пак Q4OS - като пушка е. Някой има ли нещо просто и лесно от арчовете, но за 32 /може и текст/?

И аз не успявам да инсталирам Арч. То не бяха архитекти, теми в различни форуми, или стигам до някъде, или още в началото ми дава грешка и до там. Много съм слушал, че дистрибуцията е много стабилна, и дано излезе дистро с графичен инсталатор, като другите. 

на 11/22/2015 at 9:31, cybercop написа:

Не знам,откъде ги вадите тия изводи. Аз работя с напълно персонализирани системи - от ядрото до графичната среда. И, нямам никакви проблеми с тях. Пакетите от хранилищата (ако това имате предвид под стандартен пакет)  са проверени щом са там. Вероятно сте направили нещо, което не сте разбрали, за да повредите графичната среда. Примерно - може да сте махнали ключов пакет от нея, след което, цялата DE да е осиротяла. Това, лесно се заобикаля с инсталиране на базов десктоп, който да ги "осинови", но, както с всяко нещо свързано с Linux, трябва да знаеш, какво правиш. Много пъти съм казвал, че ползването на  Linux има  много висока цена. Заплаща се със знание. Тази цена, малко хора могат да си я позволят, докато двадесет  лева на съседското хахорче, всеки може да даде.

Относно PSLinuxOS - вероятно сте ползвали KDE версията, която е сравнително ресурсоемка. Дори и при нея, можете да изключите индексирането (Nepomuk) и да изключите голяма част от ефектите, за да намалите разхода на ресурси.

Ползвам съм дистрибуцията преди години, когато още ми се експериментираше. Не беше лоша. Помня, че дори 2009 с KDE3, беше една от най- добрите за времето си и превъзхождаше базовата дистрибуция.  Но нямам доверие на система с един разработчик. Предпочитам базови дистрибуции с голяма общност от разработчици.

За първи път чувам за проблеми с Минт. Или е слаган върху някоя стара "щайга" с нелечим хардуер, или инсталиращият си е правил експерименти от рода "да махна това, да махна онова".

Също не си падам по операционни системи с един шеф. Когато е на кеф, добре, ами ако зареже всичко, или жена му се развика (случаят със SolydXK) че й отделя малко време, или пък почне друга работа.

Инсталира се лесно,обаче трябва четене...........аз 3 дена се рових и четох различни форуми,инсталирах Арч-а на 2 -рия опит.MOZO  доста ми помогна

преди 2 часа, vmonev написа:

Също не си падам по операционни системи с един шеф. Когато е на кеф, добре, ами ако зареже всичко, или жена му се развика (случаят със SolydXK) че й отделя малко време, или пък почне друга работа.

Това ми хареса :D , а 'какво значи "стабилност"' е много разтегливо понятие, но от доста места погледнато - Слакуер го покрива (там пък има едно голямо "НО ...").

аджамията

Не ти знам  компа колко е стар  ама  при положение ,че Manjaro,KaOS, BBQLinux  ползват един от най елементарните инсталатори в графичен режим calamares се казва  и ти да не можеш да си напишеш 2 пъти името и 2 пъти паролата и да избереш София от падащото меню,значи  не е за тебе линукс изобщо . От този инсталатор аз по елементарен лесен и бърз не съм виждал до сега. Той е направен за олигофрени бе човек. Какво толкова  ги гледате тия инсталации и се  стряскате  като всичките линукс дистрота имат нужда от 2 дяла  и  малко виртуална памет.После  посочваш къде да се инсталира  бутлоудъра   и си приключил на 99,9%   с инсталацията. Трябва човек да е кръгъл идиот  да не запомни 5  стъпки при една инсталация.

https://youtu.be/5OWbOg1LCzU

преди 15 часа, AlkatrazBG написа:

аджамията

Не ти знам  компа колко е стар  ама  при положение ,че Manjaro,KaOS, BBQLinux  ползват един от най елементарните инсталатори в графичен режим calamares се казва  и ти да не можеш да си напишеш 2 пъти името и 2 пъти паролата и да избереш София от падащото меню,значи  не е за тебе линукс изобщо . От този инсталатор аз по елементарен лесен и бърз не съм виждал до сега. Той е направен за олигофрени бе човек. Какво толкова  ги гледате тия инсталации и се  стряскате  като всичките линукс дистрота имат нужда от 2 дяла  и  малко виртуална памет.После  посочваш къде да се инсталира  бутлоудъра   и си приключил на 99,9%   с инсталацията. Трябва човек да е кръгъл идиот  да не запомни 5  стъпки при една инсталация.

https://youtu.be/5OWbOg1LCzU

:) Този комп е експериментален. Имам други три, които са по-добри, но ги ползвам за по-сериозни неща. Но проблемите са от друг характер - наглед дребни. Значи - качвам Манджаро и се оказва, че не превключва кирилица - латиница. Трябва, допълнително да инсталирам кирилизатор и т.н.. Качвам ВВQ, но то предлага само фонетична подредба, а аз предпочитам стандартната БГ. Налага се да правя всевъзможни фокуси, а това си е жива досада. Пък този аrch-аnywhere се инсталира безпроблемно, но после хич не ще да тръгне; при зареждането стига до някъде и замръзва. А "старецът" е 1 гб. рам, 3гх процесор, но мисля, че е достатъчно за някакъв си Арч, след като другите тръгват. Свалих си последния АРЧ и упътване /уж актуално/, дано само не е объркан текста, та се каня отново да пробвам. 

KDE,XFCE,GNOME,MATE,LXDE   са със перфектно превключване на езиците и имат  и стандартна и нова фонетична  подредба .Всички изброени  дистрибуции съм ги пробвал  със изброените графични среди и съм сигурен на 100%  ,че  са читави. При арч има една  врътка ,че още при инстала трябва да сложиш  bg-UTF8  за да ти се кирилизира и графичната среда. При КДЕ  може и после да го направиш това ама при другите е малко по -пипкаво и не е за всеки. Ако не беше проблема със Acesteram  щях да си седя на арч.

преди 8 минути, аджамията написа:

Значи - качвам Манджаро и се оказва, че не превключва кирилица - латиница. Трябва, допълнително да инсталирам кирилизатор и т.н.. Качвам ВВQ, но то предлага само фонетична подредба, а аз предпочитам стандартната БГ.

Ти, сериозно ли го пишеш това ?

http://s19.postimg.org/4zew3ilmb/keyborad.png

преди 38 минути, cybercop написа:

Ти, сериозно ли го пишеш това ?

http://s19.postimg.org/4zew3ilmb/keyborad.png

О, човекът е сериозен. Явно не вниквате какво ви казва -"кирилизатор"- той още не е схванал с какво се е хванал и как се прави, харесва му "Ку-то" защото е ала Уйн и е леко, защото няма почти нищо сериозно на него (като базово инсталиран гол като пушка Уйн). А пък и направо го хвърляте на вълците с тоя Арч, та Арч. Няма значение кое ще е дистрото , ако е с лека графична среда и без тежки пакети/процеси - все става.

Я пробвай ей това , но от сега ти казвам, че не е като за тебе , въпреки че има много излишно и така.

преди 9 часа, бат'начо написа:

О, човекът е сериозен. Явно не вниквате какво ви казва -"кирилизатор"- той още не е схванал с какво се е хванал и как се прави, харесва му "Ку-то" защото е ала Уйн и е леко, защото няма почти нищо сериозно на него (като базово инсталиран гол като пушка Уйн). А пък и направо го хвърляте на вълците с тоя Арч, та Арч. Няма значение кое ще е дистрото , ако е с лека графична среда и без тежки пакети/процеси - все става.

Я пробвай ей това , но от сега ти казвам, че не е като за тебе , въпреки че има много излишно и така.

Без да пробвам, да опитам ли да позная, че е Ubuntu, вероятно с LXDE или, направо Lubuntu със сменен тапет и няколко допълнителни приложения.

:D  Знаех, че така ще стане, ама ... Не беше за тебе, а за "хаджи аджами".

Не - Опънбокс , с ел-хикс-панел, Немо за файловете, няколко собствени приложения, подбрани леки програмки, без всичките им стандартни зависимости, направено с стил "Лубунту" и минато с localepurge - е те тва e Рунтуто първоначално. Идеята ми е - "да е без" пургето.

OK. Да не е "само" Q4OS , ами ей така.

Редактирано от бат'начо (преглед на промените)

За да имат тези стандартни зависимост, трябва да имат собствен десктоп, в който да обединят приложенията в мета пакет. Тази зависимост, лесно се преодолява с инсталиране на базова графична среда ( в случая lxde-core), която да "осинови" останалите пакети при премахването на lubuntu-desktop или ключов пакет от него. Тук, очевидно нямат и ползват компилация от елементи на различни графични среди.

• 2 седмици по-късно...
  • 2 седмици по-късно...

Излезе новата версия на китайската дистрибуция Deepin ,за радост вече е и на български език :)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.