Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Новини от света на Linux дистрибуциите.

Featured Replies

преди 3 минути, cybercop написа:

Може би, зависи от версията на LightDM. Той е сравнително нов мениджър на вход. В Ubuntu 14.04 го оправиха. GDM няма много гномски зависимости. Може да си караш с него и десет години. В новите дистрибуции ползвам предимно LightDM.

Не знам до колко е виновен именно LightDM, по скоро си мисля, че има нещо и просто не се разбира с Xfce . Под Mate, Cinnamon etc работи без проблемно , изпробвано под StotinkaOS 7 . 

• Отговори 2,2k
  • Прегледи 277,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Потребителите на СтотинкаОС вече могът да се радват на sos-easy-install - Графично приложние разработено от екипа на sOS, с която помощ потребителите ще могат да инсталират лесно допълнителен софтуер

• Аз съм твърд противник да се нагажда операционната система към интелектуалното ниво на най- некомпетентните потребители. Такива потребители трябва да ползват само това, което могат да си позволят. В п

• Ивайло Димов
    Ивайло Димов

Тоя форум всеки изминал ден заприличва на все повече на клозет ,постоянно някакви виртуални битки и безмислени спорове кое е по-добро и т.н.Много от старите муцуни спряха да пишат именно поради тоталн

Публикувани изображения

Иво пуснете едно мини исо за такива като мене дето искат да си инсталнат и други графични среди. 

Мини исо отпада от плановете ни поне за сега. Ние обаче сме се заели със добавянето на алтернативни образи с други среди, разбира се това отнема време и ресурси които заради други важни задачи в момента нямаме . За най нетърпеливите съвсем на скоро добавих ме опция от sos-easy, с възможност да се инсталира графична среда xfce4, lxde , mate, cinnamon , lxqt . 

преди 8 часа, ivoarch написа:

Не знам до колко е виновен именно LightDM, по скоро си мисля, че има нещо и просто не се разбира с Xfce . Под Mate, Cinnamon etc работи без проблемно , изпробвано под StotinkaOS 7 . 

Не е само в Xfce. Първите версии на LightDM в Lubuntu 12.04 превеха проблеми и с LXDE сесия при автоматично влизане. В Ubuntu 14.04 и 16.04 не съм регистрирал нито един неуспешен опит за вход. В Debian Testing, преди около месец, констатирах неуспешен опит за автоматично влизане и веднага сложих Slim. Вероятно е временно.  В Debian Jessie и Fedora 24, също няма проблеми с входа.

преди 2 часа, cybercop написа:

Не е само в Xfce. Първите версии на LightDM в Lubuntu 12.04 превеха проблеми и с LXDE сесия при автоматично влизане. В Ubuntu 14.04 и 16.04 не съм регистрирал нито един неуспешен опит за вход. В Debian Testing, преди около месец, констатирах неуспешен опит за автоматично влизане и веднага сложих Slim. Вероятно е временно.  В Debian Jessie и Fedora 24, също няма проблеми с входа.

Не знам дали си ме разбрал добре. Със автоматичното логване няма проблеми , по скоро проблемите са от жив образ когато системата стартира и с нея сервизите, стига до някъде и повече не зацепва . Както казах няма проблеми в Mate  и Cinnamon с които съм пробвал . Разбира се, не знам може проблема да не е самият логин мениджър , може аз да съм пропуснал нещо важно , но изпробвах поне 10 образа и нито един не стартира .

преди 10 часа, AlkatrazBG написа:

Ще пробвам дали може да се инсталира алтернативна среда направо от live  исото. 

Разбира се ,че може :)

преди 5 часа, ivoarch написа:

Не знам дали си ме разбрал добре. Със автоматичното логване няма проблеми , по скоро проблемите са от жив образ когато системата стартира и с нея сервизите, стига до някъде и повече не зацепва .

За жив образ - не знам. Когато се инсталира от минимална или сървърна конфигурация, винаги трябва да се проверява, дали изобщо е създаден конфигурационен файл - etc/lightdm/lightdm.conf.

https://s19.postimg.org/wcxjun4z7/lightdmconf.png

Много често липсва и, това съм го установявал десетки пъти. Затова си пазя конфигурационни файлове, където заменям само потребителя. Това важи и за GDM, когато е инсталиран, като допълнителен пакет. Когато е включен в стандартна конфигурация, вероятно си идва и с предварителни настройки.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

преди 16 часа, AlkatrazBG написа:

Иво пуснете едно мини исо за такива като мене дето искат да си инсталнат и други графични среди. 

Не е оправдан труда да се пуска минимална инсталация на дериват. Смисъла на деривата е, потребителя да получи конфигурирана по определен начин базова дистрибуция. Да го облекчи възможно в по- голяма степен при настройките. Минимална инсталация, обикновено се прави върху базова дистрибуция от напреднали потребители, който рисуват по "бяло платно" (което си е черен екран)  за да си направят възможно по- персонализирана система, задоволяваща само техните потребности.

В случая, можеш да си инсталираш минимална CENTOS и само с три команди да си добавиш желан десктоп - инсталираш списък с хранилища, като пакет (epel-release), базовите компоненти на X ("X Window System"), което е еквивалент на xserver-xorg при Debian - базираните и, самата графична среда ("Xfce", "GNOME Desktop", "МАТЕ Desktop" и т.н).

Значи да взема Центос и  след 1 час настройки и инсталации  да стигна пак до хранилищата на Стотинка . не искам да ползвам Стотинката със Гном и XFCE и ше се наложи да мина през Кайлъка за гарата за да си задоволя каприза. 

преди 16 минути, AlkatrazBG написа:

Значи да взема Центос и  след 1 час настройки и инсталации  да стигна пак до хранилищата на Стотинка . не искам да ползвам Стотинката със Гном и XFCE и ше се наложи да мина през Кайлъка за гарата за да си задоволя каприза. 

Ами, в случая, няма как да получиш минимална система, различна от базовата. Дори да е издадена, като минимална система на StotinkaOS, тя, също ще е CENTOS, докато не стигнеш до специфичната конфигурация на деривата.

преди 6 минути, AlkatrazBG написа:

Съжалявам @AlkatrazBG но за сега както казах, няма други образ с работни среди . Наистина на всеки му се иска да бяха готови , и вече в употреба но все пак ние трябва да се съобразим с някои неща докато това стане наистина факт . Истината е ,че имаме подготвено всичко нужна на 80% за да бъдат пуснати , но иска тестване също довършване и на най малките детайли , това са много тест инсталации и настройки , нужно е време. Искаме нещата да стават бързо , но и също искаме нещата да са добре направени и тествани ,ако не на 100% поне на 99% .  За да правиш едно нещо добре, понякога се иска и малко търпимост докато то наистина стане добро . Също не се знае кога, но съвсем скоро трябва мислим и за 7.3 , за товa няма много смисъл да хабим сега сили по образи за 7.2 .Надявам се да ме разбираш .  

Аз не ви давам зор и като имам брада ще си намеря и гребенче. Ще добавя вашите хранилища  и пак ще стане работата както искам. Просто сега трябва да инсталим  XFCE   и след като инсталирам тая дето искам да я затрия.Вие си  карайте по  плана дето ви е  начертан а пък аз ще се оправя и сам. 

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

преди 2 минути, cybercop написа:

Ами, в случая, няма как да получиш минимална система, различна от базовата. Дори да е издадена, като минимална система на StotinkaOS, тя, също ще е CENTOS, докато не стигнеш до специфичната конфигурация на деривата.

Не то може да пуснем и това е най малкия проблем . Въпроса е тук е друг, и ти вече го каза , за това има CentOS , който иска дистрибуция с базови настройки ,хранилища etc, да си инсталира CentOS , нашата идея за StotinkaOS е съвсем различна от тази да бъдем минимална или опростена Linux дистрибуция. Иначе базов образ след един час ще ти пуснем , и ще бъде StotinkaOS , НЕ CentOS , понеже една дистрибуция не е тапетите  или иконите по нея .

Карам по ей това пък докъдето стигна :) Добавям вашето хранилище заради някой екстри и нещата заспиват.

Install the epel repository:
[root@localhost ~]# yum install epel-release
Install the X Window System:
[root@localhost ~]# yum groupinstall "X Window system"
Install the MATE desktop:
[root@localhost ~]# yum groupinstall "MATE Desktop"
Change systemd default.target to graphical.target:
[root@localhost ~]# ln -sf /lib/systemd/system/graphical.target /etc/systemd/system/default.target
Switch to your new desktop environment:
[root@localhost ~]# systemctl isolate graphical.target

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

преди 9 минути, ivoarch написа:

Не то може да пуснем и това е най малкия проблем . Въпроса е тук е друг, и ти вече го каза , за това има CentOS , който иска дистрибуция с базови настройки ,хранилища etc, да си инсталира CentOS , нашата идея за StotinkaOS е съвсем различна от тази да бъдем минимална или опростена Linux дистрибуция. Иначе базов образ след един час ще ти пуснем , и ще бъде StotinkaOS , НЕ CentOS , понеже една дистрибуция не е тапетите  или иконите по нея .

Ставаше въпрос за минимален образ. Базовата система е доста по- разширена конфигурация (някъде към десет пъти).

Ако имаш излишно време, запиши ми един образ за жив диск (с възможност за инсталация) на StotinkaOS7, само с базова Xfce, без допълнителни приложения. Еквивалента на "минимален десктоп" в стандартния инсталатор на CENTOS.

Нямам претенции, кога да бъде, стига да намериш време.

Благодаря предварително !

Кибер става въпрос за 60 мегабайтово исо което през нета да си свали  десктопа  който на мене ми е кеф. Аз ако знам как да добавя хранилищата на стотинката  и сам ще си го билдна това исо.

преди 5 минути, AlkatrazBG написа:

Кибер става въпрос за 60 мегабайтово исо което през нета да си свали  десктопа  който на мене ми е кеф. Аз ако знам как да добавя хранилищата на стотинката  и сам ще си го билдна това исо.

Написал си го точно и те разбрах точно. Това е минимален образ. Само, че се свалят и доста други неща, докато се стигне до десктопа.

Относно хранилищата на StotinkaOS - вероятно конфигурацията е пакетирана, като rpm пакет.

Просто, Иво, трябва да ти даде връзка за сваляне през wget и последващата команда за инсталация на пакета с което, хранилището ще бъде добавено. Ако това стане, можеш да го добавиш веднага след epel-release и да продължиш нататък с конфигурирането.

току що, cybercop написа:

Ставаше въпрос за минимален образ. Базовата система е доста по- разширена конфигурация (някъде към десет пъти).

Ако имаш излишно време, запиши ми един образ за жив диск (с възможност за инсталация) на StotinkaOS7, само с базова Xfce, без допълнителни приложения. Еквивалента на "минимален десктоп" в стандартния инсталатор на CENTOS.

Благодаря предварително !

Аз за минимален образ говорих :) , такъв като на CentOS.

За xfce, вече имаме образ, акo нещо не ти харесва има yum remove <package name> и инсталираш това което ти си ползваш, това което сме добавили е почти базово Xfce . Вече казах какво отнема правенето на живи образи няма да се повтарям , също нали се сещаш ,че ако тръгна да си правя образи е така за кеф , и кой какъв поиска, трябва спрем да се занимаваме това сериозно и да си пишем тука в Kaldata .

преди 7 минути, AlkatrazBG написа:

Погледни : 

1. http://www.stotinkaos.net/forums/thread-551-post-5438.html#pid5438

2. http://www.stotinkaos.net/forums/thread-551-post-5439.html#pid5439

3. http://www.stotinkaos.net/forums/thread-551-post-5440.html#pid5440

току що, ivoarch написа:

Аз за минимален образ говорих :) , такъв като на CentOS.

За xfce, вече имаме образ, акo нещо не ти харесва има yum remove <package name> и инсталираш това което ти си ползваш, това което сме добавили е почти базово Xfce . Вече казах какво отнема правенето на живи образи няма да се повтарям , също нали се сещаш ,че ако тръгна да си правя образи е така за кеф , и кой какъв поиска, трябва спрем да се занимаваме това сериозно и да си пишем тука в Kaldata .

Нямам желание. Едно от нещата, на които съм се научил да не разчитам в YUM е, почистването след премахването на пакет. Или оставя осиротели пакети, или премахва, като осиротели, пакети, ползвани от други приложения. DNF в това отношение е много напред. Там, нещата са много изчистени.

преди 1 минута, cybercop написа:

Нямам желание. Едно от нещата, на които съм се научил да не разчитам в YUM е, почистването след премахването на пакет. Или оставя осиротели пакети, или премахва, като осиротели, пакети, ползвани от други приложения. DNF в това отношение е много напред. Там, нещата са много изчистени.

В СтотинкаОС , yum е направен да премахва зависимостите които не се ползват от друг пакет . Но няма да те убеждавам в нищо, всеки трябва да вярва в това което иска. За DNF не знам , не съм го ползвал никога, но със rpm и yum мога да кажа с чиста ръка на сърцето ,че нямам проблеми в каквото и да е отношение . Контрола върху това една система дали ще функционира добре , зависи не само от едно две приложения как работят, виждал съм какво ли не , потребителите слагат пакети от където им око види , без дори да прочетат от къде идва източника и съвместим ли е изобщо за тяхната ОС. Но това е дълга тема, само исках да кажа, че може да оплескаш нещата под каквато и ОС да ползваш , и какъвто и мениджър за инсталиране да имаш .Всичко е въпрос на възпитание и ред .

Иво направете им един нет инсталатор и да си слагат каквато среда искат :) .Ако е възможно де

Иначе как вървят резултатите? Някой следи ли кое дистро ще излезе напред в класацията при PC-тата

преди 1 минута, サムライオートバイ написа:

Иначе как вървят резултатите? Някой следи ли кое дистро ще излезе напред в класацията при PC-тата

Защо си мислите че тази класация показва нещо важно?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.