Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Новини от света на Linux дистрибуциите.

Featured Replies

преди 14 минути, p4p написа:

Rolling Release - само Arch.

В останалите - не. При openSUSE отдавна минах на Leap 42.2. Писна ми от обновления. :)

В Tumbleweed наистина прекаляват и страшно прибързват с пускането на нови пакети в хранилищата. Rawhide на Fedora е с почти същото отношение към потребителите. В стил "Да видим, колко дълго ще му издържи системата".

• Отговори 2,2k
  • Прегледи 283,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Потребителите на СтотинкаОС вече могът да се радват на sos-easy-install - Графично приложние разработено от екипа на sOS, с която помощ потребителите ще могат да инсталират лесно допълнителен софтуер

• Аз съм твърд противник да се нагажда операционната система към интелектуалното ниво на най- некомпетентните потребители. Такива потребители трябва да ползват само това, което могат да си позволят. В п

• Ивайло Димов
    Ивайло Димов

Тоя форум всеки изминал ден заприличва на все повече на клозет ,постоянно някакви виртуални битки и безмислени спорове кое е по-добро и т.н.Много от старите муцуни спряха да пишат именно поради тоталн

Публикувани изображения

Те тия Rolling release са  като китайско захранване тип"пуканка" ........всеки един момент може да умре ОС :)

Редактирано от Иво Димов (преглед на промените)

Не знам какво е туй тру, но май потвърждава едно мнение за "хитрите чички" при сървърите (ако и да е друга пъпка на клончето).

True OS е новото име на PC-BCD

Има голяма разлика между Rolling release и cooker или готвачница (каквито са Tumbleweed и Rawhide).

преди 9 часа, bvbfan написа:

Има голяма разлика между Rolling release и cooker или готвачница (каквито са Tumbleweed и Rawhide).

И, каква е тя ? Говори (пишем) за модела на обновяване, а не за състоянието на пакетите в различните дистрибуции. Rolling Release са както тестовия, така и стабилния Arch. Само при Debian (Sid), модела не е чист, като има едно циклично сближаване и отдалечаване от текущата стабилната версия. При излизане на нова версия, почти я дублира и от следващия ден, почва отдалечаването до излизане на следващото издания. Но и тя следва модела, независимо от временното застопоряване на пакетите.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Разликата е голяма, в "готвачницата" не тества дори дали работят промените, т.е. това е склад на най-новият софтуер, които дори може и да не работи. При RL новият софтуер престоява поне седмица в тестово хранилище и се тества дали се компилира и тръгва, ако има QA по-дълго време.

преди 5 часа, bvbfan написа:

Разликата е голяма, в "готвачницата" не тества дори дали работят промените, т.е. това е склад на най-новият софтуер, които дори може и да не работи. При RL новият софтуер престоява поне седмица в тестово хранилище и се тества дали се компилира и тръгва, ако има QA по-дълго време.

Не става въпрос за същността на дистрибуцията и статуса на пакетите в хранилищата, а за модела на обновяване. Rolling Release (Плаващо освобождаване) е модел на обновяване. Статуса на пакетите, зависи от философията на разработчиците на конкретната дистрибуция. Дали ще в "Фабрика", "Кухня" с експериментален/тестов или по- стабилен, проверяван известно време софтуер, зависи от това, какво вкарват разработчиците в хранилищата, но не засяга модела на обновяване. Примерно, тестовата Arch, стабилната Arch и задържаните още две седмици пакети при Manjaro са с един и същ модел на обновяване, но с различен статус на пакетите в хранилищата.

на 10/28/2016 в 19:55, svetliof написа:

На един приятел съм му сложил програмката UKUU цък и одеве като бяхме в тях, тя във фонов режим изкара съобщение че има налично 4.8.5. Споделя (дали е внушение от негова страна не знам), че система върви по-бързо като цяло спрямо щатните 4.4.х ядра в LM 18. Поздрави

Май няма майтап. На Arch-a ми надградих до 4.8.10 и осезаемо се усеща разлика. Може и да има нещо пипано по Лисицата, защото там още по-бързо върви.

Да ъпдейтнеш и софтуера да се ускори. Това само в Linux може да се случи. :D 

При комерса е по-скоро въпрос на теория.

• 2 седмици по-късно...

Нова версия на Peppermint

Нов Дебиан проект

Mageia 5.1

До пишещите новини в сайта.

Моля, не преписвайте сляпо тази статия, защото е манипулативна и некоректна. Тя, също е преписана сляпо, без никаква проверка.

https://kaldata.com/article-95588.html

Прочетете оригиналното съобщение на Mark.

http://insights.ubuntu.com/2016/12/01/taking-a-stand-against-unstable-risky-unofficial-ubuntu-images/

Става въпрос за компроментирани от частна компания образи, издавани, като официални издания на Ubuntu. 

Тук, става въпрос за измама, застрашаване на потребителите и дискредитиране на компанията Canonical, чиято запазена марка (името Ubuntu) е ползвана. Софтуерът в дистрибуцията Ubuntu си е свободен. Всеки, може да го ползва и модифицира, както иска, съгласно GPL лиценза. Ако въпросната компания е искала да ползва само софтуера, просто е трябвало да издаде манипулираните образи под друго име. Достатъчно е да подмени една буква в Ubuntu. 

преди 59 минути, cybercop написа:

Достатъчно е да подмени една буква в Ubuntu. 

Когато обвиняваш някого в нещо, примерно манипулативност (не че не си прав) и ти трябва да избягваш подобно нещо, че вреди на позицията ти.

Една буква викаш. Но пък на няколкото милиона места, където се среща в кода, документацията, картинките и т.н... При това трябва да запазиш оригиналните препратки, за да не нарушиш някой от многобройните разнообразни лицензи.

Аз и друг път съм го казвал. Персоналният ми опит в голяма компания, която пише код свързан с линукс и други отворени системи сочи, че парите дето се дават за адвокати да ти спестят правни разправии могат да изправят косата на всеки дет' твърди колко е евтино да ползваш "отворен и свободен" код... Свободен код е тоя дет няма никакъв лиценз ще ме прощават ама...

Не казвам че човека не е прав да си пази името. Прав е. Ама кода му ...исках да кажа - който разпространява, не е свободен. Сори майна.

Редактирано от flare (преглед на промените)

преди 5 минути, flare написа:

...Свободен код е тоя дет няма никакъв лиценз ще ме прощават ама...

Не казвам че човека не е прав да си пази името. Прав е. Ама кода му ...исках да кажа - който разпространява, не е свободен. Сори майна.

Не е вярно, въпреки, че не знам в какъв смисъл си го написал. Самата липса на GPL лиценз, прави кода уязвим от последващо лицензиране под някакъв рестриктивен корпоративен лиценз.

току-що, cybercop написа:

Не е вярно, въпреки, че не знам в какъв смисъл си го написал. Самата липса на GPL лиценз, прави кода уязвим от последващо лицензиране под някакъв рестриктивен корпоративен лиценз.

Всъщност твърдението ми е вярно. Кодът е свободен за периода, в който няма никакъв лиценз. Ти говориш за последващ момент, в който вече не е. Очевидно не коментираме колко е морално и колко е смислен закон дето позволява такова затваряне.

GPL също не е перфектно решение. Представи си да кажем 5-6 стандартни свързани (т.е. очаква се да се извикват в някакъв ред) обръщения към операционната система. Съвсем не е необичайно да си направиш функция, която да им попълва аргумените и да ги подава. Съвсем не е необичайно, аргументите да се попълват в определен ред. Забележи, че няма никакво ноу-хау, или специално знание или такива неща. Най обикновена функция, дето примерно попълва параметрите на съобщение към сокет. Следователно съществува вероятност аз и ти независимо да напишем две еднакви функции, които да правят това. Ако тогава ти публикуваш твоята под GPL а аз в частен затворен код, се създава възможност цялата единица (пр библиотека) код съдържаща този фрагмент да бъде атакувана правно и да се отвори. А тя може вече да съдържа интелектуална собственост. Следователно аз съм принуден да претърсвам един вид целия GPL лицензиран код за да съм сигурен че няма да стане такава беля. И това се прави. Т.е. не говоря хипотетично

преди 7 минути, flare написа:

Всъщност твърдението ми е вярно. Кодът е свободен за периода, в който няма никакъв лиценз. Ти говориш за последващ момент, в който вече не е. Очевидно не коментираме колко е морално и колко е смислен закон дето позволява такова затваряне.

GPL също не е перфектно решение. Представи си да кажем 5-6 стандартни свързани (т.е. очаква се да се извикват в някакъв ред) обръщения към операционната система. Съвсем не е необичайно да си направиш функция, която да им попълва аргумените и да ги подава. Съвсем не е необичайно, аргументите да се попълват в определен ред. Забележи, че няма никакво ноу-хау, или специално знание или такива неща. Най обикновена функция, дето примерно попълва параметрите на съобщение към сокет. Следователно съществува вероятност аз и ти независимо да напишем две еднакви функции, които да правят това. Ако тогава ти публикуваш твоята под GPL а аз в частен затворен код, се създава възможност цялата единица (пр библиотека) код съдържаща този фрагмент да бъде атакувана правно и да се отвори. А тя може вече да съдържа интелектуална собственост. Следователно аз съм принуден да претърсвам един вид целия GPL лицензиран код за да съм сигурен че няма да стане такава беля. И това се прави. Т.е. не говоря хипотетично

Доста хипотетично е, разработчици на частна компания да създадат еквивалентен код с по едно и също време с други разработчици. И да лицензират двата продукта в един и същи момент под различни лицензи. Ако се появи такъв прецедент, вероятно ще чуем за него. Иначе, изобретатели на колелото и откриватели на топлата вода изникват всеки ден.

току-що, cybercop написа:

Доста хипотетично е

Ми факт е, че това което описах се прави, и съответно е бавно и скъпо.

• 2 седмици по-късно...
  • 5 седмици по-късно...

Излезе Debian Jessie 8.7. В пакета са включени около 170 актуализации - затворени уязвимости и поправки на грешки. По принцип, новината е хубава. Фактически, хубавината, малко се разваля от факта, че тези уязвимости са се натрупали от м. Септември 2016г. и държани от разработчиците около 4 месеца, без да бъдат затворени. В повечето от останалите базови дистрибуции, същите уязвимости са затваряни до два дни, след тяхното докладване. И, преди да бъдат публикувани в новините.

Не мога да определя, какви са мотивите им - гордост, нехайство или пренебрежение към потребителите, но го правят от поне две или три години.

Новината : https://www.debian.org/News/2017/20170114?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook

преди 2 часа, бат'начо написа:

И след като ги затворят и пускат нова официална версия, за i586 например.

Моят пост ли коментираш ? Debian не са пускали официални образи за архитектура, по ниска от i686-PAE от версия Squeeze. Обозначението "i386" на образите е условно.

преди 2 часа, cybercop написа:

Интересна новина.

https://kaldata.com/article-96381.html

В убунту има ли настройка, която да премести от дясната страна, бутоните за затваряне на прозорци?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.