Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Новини от света на Linux дистрибуциите.

Featured Replies

преди 1 час, AntiAlGor написа:

Това за какво я предлагат или е само донор, за другата шапка, си е техен проблем. В сайта им, много гръмки думи и хвалби. Не е лоша дистрибуция, на мен ми харесва. Но не става, за обикновен потребител. А така, няма да привлича нови фенове. И пак идваме до момента, да отстъпва позиции.

По принцип - не лоша. Ползвах я до версия 11 включително и с Gnome 2 десктоп работеше прекрасно. И, винаги беше с по- нисък разход на ресурси от другите RPM базирани, защото нямаше допълнителен контролен център от типа на YAST и MCC. Версиите вървяха почти 1:1 с тогавашните версии на Ubuntu.

П.П.: Изрових си един коментар за бета версията на F11.

Връзка

Помня добре тази инсталация. В началото ми хареса, че зарежда по- бързо от предишната версия. Когато поработих с нея, видях, че зареждането е по- бързо и е малко по- лъскава, включително с нова splash анимация, но цялостната и работа е по- тромава от версия 10. Не съм сигурен, дали изобщо друга версия е била по- добра от десетката.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

• Отговори 2,2k
  • Прегледи 277,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Потребителите на СтотинкаОС вече могът да се радват на sos-easy-install - Графично приложние разработено от екипа на sOS, с която помощ потребителите ще могат да инсталират лесно допълнителен софтуер

• Аз съм твърд противник да се нагажда операционната система към интелектуалното ниво на най- некомпетентните потребители. Такива потребители трябва да ползват само това, което могат да си позволят. В п

• Ивайло Димов
    Ивайло Димов

Тоя форум всеки изминал ден заприличва на все повече на клозет ,постоянно някакви виртуални битки и безмислени спорове кое е по-добро и т.н.Много от старите муцуни спряха да пишат именно поради тоталн

Публикувани изображения

на 6/21/2016 в 18:36, cybercop написа:

Най- значимата новина на седмицата. Излезе Fedora 24 с всичките и разновидности.

https://fedoramagazine.org/fedora-24-released/

Заслужава си да се дискутира за причината, поради която, тази толкова значима базова дистрибуция започна да се ползва толкова рядко сред българските потребители. Преди години (до версия 12), тя беше най- ползваната след Ubuntu.

След това, дали заради смяната на графичните среди или поради други причини, ползването и рязко намаля. Вярно, че 13 месеца поддръжка не са много, но, вече има възможност за ефикасно надграждане, а много повече хора ползват краткосрочните версии на Ubuntu, които са с още по- кратка поддръжка.

Почти не се споменава по форуми. Никой не я коментира. Повечето хора ще се сетят за нея, когато прочетат новината за излизането на следващата версия. 

Ползвах Fedora 3 години - от версия 17 до версия 23. Бях много голям фен, тъй като първо много си харесвах GNOME 3 десктопа и тази дистрибуция предлага най-добра интеграция с него. Харесваше ми и това, че нещата се update-ват бързо и навреме след пускането им. С времето пробвах и KDE и тя ми стана по-удобна. Ползвах доста време Fedora с KDE и постепенно именно това ме отказа от тази дистрибуция. За мен тези хора (и Fedora и GNOME) имат нещо много общо по между си не само като обвръзка с RedHat, но най-вече като начин на правене на софтуер - поставят се дадени цели, след което започва разработка чисто като за любители - от версия за версия. Нещо, което е започнато сега, развитието му вече не е приоритет в следващата версия. Набляга се на интеграцията на новите неща, но те просто не разбират, че това върви ръка за ръка с поддръжката. GNOME е същият ужас - липсват елементарни неща, но те продължават да трупат нова функционалност. Spin-овете си личи, че въобще не са нещо, от което някой се интересува, с изключение на единиците хора от всяка една SIG, които се занимават с тях. Специално KDE на Fedora в последните 2-3 версии , особено в 22 се усещаше като нещо , което е изкуствено присадено като user experience  Нещо положително - Wayland интеграцията, нещо, което друга дистрибуция до сега не е постигнала на такова ниво. Но като цяло, за мен начина на разработка на Fedora е това, което отблъсква потребителите.

Редактирано от HotMusicFan (преглед на промените)

Като ще е RED HAT  базирано дистро .....само CENT OS всичко друго е компромис

@Иво Димов: Според мен, Fedora изобщо не е RHEL (няма как да е базирана на компанията Red Hat) базирана, въпреки, че ползва .rpm пакетна система и е ползвана, като опитно поле за тестване на пакети за RHEL. Докато CENTOS, както си личи от името е пряка производна и напълно съвместима с RHEL.

преди 2 часа, Иво Димов написа:

Като ще е RED HAT  базирано дистро .....само CENT OS всичко друго е компромис

По-скоро RHEL / CentOS са (отчасти) базирани на Fedora.

преди 40 минути, capnemo написа:

Не! Исторически RHEL е много по-стара

Исторически - да. Fedora се появи доста късно. Но, хронологията на излизане в момента, наистина дава основание да се предположи, че Федора има немалко участие в създаването на RHEL, въпреки, че за пряка наследствена връзка между двете и дума не може да става. Има роднинство, но не по права линия.

преди 10 минути, cybercop написа:

Исторически - да. Fedora се появи доста късно. Но, хронологията на излизане в момента, наистина дава основание да се предположи, че Федора има немалко участие в създаването на RHEL, въпреки, че за пряка наследствена връзка между двете и дума не може да става. Има роднинство, но не по права линия.

Не, Федора няма никакво участие в изграждане на RHEL. Освен ако Федора не е създадена преди 1994 (когато се появява първия ентерпрайс линукс) А федора се появява мисля 10 години по-късно

току що, cybercop написа:

@capnemo Става въпрос за създаването на текущите издания, а не на самата дистрибуция.

В такъв контекст - да, съгласен съм. Макар че нямам информация от първа ръка за вътрешните процеси и архитектурни решения в червената шапчица вероятно Федора има някакво влияние. Друг е въпроса че имам усещане че това влияние намалява...

преди 16 часа, capnemo написа:

В такъв контекст - да, съгласен съм. Макар че нямам информация от първа ръка за вътрешните процеси и архитектурни решения в червената шапчица вероятно Федора има някакво влияние. Друг е въпроса че имам усещане че това влияние намалява...

Точно за този контекст говорех и аз - че поне отчасти Fedora участва в разработките на съвременните RHEL. И да, очакваше се влиянието на Fedora да намалее предвид факта, че RedHat "прегърнаха" (както те сами се изразиха) CentOS :)

Редактирано от HotMusicFan (преглед на промените)

преди 7 минути, svetliof написа:

Излезнаха официално Linux Mint 18 “Sarah” Cinnamon и Linux Mint 18 “Sarah” MATE цък

Веднага ще се сложи!

• 3 седмици по-късно...

Не става въпрос точно за новина в линукс дистрибуциите, а за Офис пакета WPS Office for Linux Alpha21

WPS Office (абревиатура Writer, Presentation and Spreadsheets), по рано известен като  Kingsoft Office.

Ценното при него е високата съвместимост с MSOffice, чийто стандарт  остава един от големите проблеми за линукс потребителите.

"WPS Office  не съдържа всички необходими инструменти, предлагани от Microsoft Office или LibreOffice. Той предлага само: текстообработваща програма, електронни таблици, и презентационен инструмент. Основното му предимство е  високата  съвместимост със стандарта де факто в бизнеса - Microsoft Office. Можете да отворите или запазите документи (Word, Excel, PowerPoint и) от Microsoft Office 97/2000/2003/2007/2010 (и в двата стандартни и компресирани формати). Въпреки голямата съвместимост на WPS Office  с форматите на Microsoft Office, той не е съвместим с LibreOffice / OpenOffice формати по подразбиране. Трябва да запазите тези документи във формат на Microsoft Office (напр, RTF), за да ги отворите.

https://www.wps.com/linux

http://wps-community.org/downloads

Kingsoft_Writer.png

Kingsoft_Spreadsheets.png

Kingsoft_Presentation.png

Редактирано от izen (преглед на промените)

Излезе първият алтернативен образ на StotinkaOS 7.2 с работна среда XFCE (4.12).

http://www.stotinkaos.net/forums/thread-623-post-6204.html

Редактирано от ivoarch (преглед на промените)

@ivoarch : Пусни и една снимка на екран. Все пак, това е единствения дериват на CENTOS с Xfce.

преди 10 минути, cybercop написа:

@ivoarch : Пусни и една снимка на екран. Все пак, това е единствения дериват на CENTOS с Xfce.

Хаха, няма проблеми ето няколко , за повече подробности най добре заинтересованите да пробват .

VirtualBox_StotinkaOS%207.2%20%2815.11%2

Иво умишлено ли сте я оставили  във тоя и вид ?  Помислете да  сложите настройки да стане на 2 панела и да е премахнат белият фон  под надписите  на иконите.  То е ясно  ,че после може да се преправи и от всеки желаещ ама ще се спести време  ако има възможност да  се прави със скрипт или нещо подобно. Тука е момента да помолите кибер ченгето за малко флагове за клавиатурата и няколко теми  :) Той е добър полицай и не вярвам да откаже да помогне.

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

@ivoarch Инсталацията на базовата xfce (group install "Xfce") включва ли и мениджър на вход ?

Ако ми кажеш версията на GTK, мога да ти подбера светла и тъмна тема от Zuki Xfce серията.

преди 6 часа, AlkatrazBG написа:

Иво умишлено ли сте я оставили  във тоя и вид ?  Помислете да  сложите настройки да стане на 2 панела и да е премахнат белият фон  под надписите  на иконите.  То е ясно  ,че после може да се преправи и от всеки желаещ ама ще се спести време  ако има възможност да  се прави със скрипт или нещо подобно. Тука е момента да помолите кибер ченгето за малко флагове за клавиатурата и няколко теми  :) Той е добър полицай и не вярвам да откаже да помогне.

Разбира се , нали не очакваш сериозно да има случайни неща :D

Мерси за идеите, но това което сме се опитали да направим, е да поднесем една стандартна Xfce работна среда . Още когато започвах ме да правим образа, си казах ме ,че няма да прекаляваме с настройките по самата среда, точно за това е и във този вид . Това е стандартна конфигурация плюс+/-минус някои настройки като тъчпад, клавиатура по подразбиране , тапет  и още една две глезотии които сме добавили, като менюто Whisker  . Нали се сещаш ,че всеки си има вкусове, ти не харесваш тези бели фонове под иконите, но може да има други на които да им харесват . Нека да дадем свободата на потребителя сам да определи как иска да настрои десктопа си, нали точно за това пуснах ме образ с Xfce , самата среда дава много добра възможност за настройки , сигурен съм ,че когато някой си инсталира системата, до 5-та та минутка ще изглежда различно , както и да е конфигурираме по подразбиране ние . 

преди 6 часа, cybercop написа:

@ivoarch Инсталацията на базовата xfce (group install "Xfce") включва ли и мениджър на вход ?

Ако ми кажеш версията на GTK, мога да ти подбера светла и тъмна тема от Zuki Xfce серията.

1. ДА, включва GDM , но не е това причината за да сложим именно този мениджър за вход .  Lightdm при стартиране не зарежда системата поне от жив образ е така , опитвах ме какво ли не и в крайна сметка за сега си върнах ме GDM  , може би за това е и той по подразбиране в групата @xfce.

преди 11 минути, ivoarch написа:

Lightdm при стартиране не зарежда системата поне от жив образ е така , опитвах ме какво ли не и в крайна сметка за сега си върнах ме GDM  , може би за това е и той по подразбиране в групата @xfce.

LightDM имаше проблеми с Xfce сесията и в Ubuntu 12.04. Тогава, също инсталирах GDM по принуда. Задавах, като сесия "Xfce Desktop" или нещо подобно, за да настроя автоматичното влизане.

Това не го знаех, но явно има нещо и не се понасят . Както и да е, може след време да бъде оправено , до тогава ще се кара със по малкото зло в случая това е GDM .

Може би, зависи от версията на LightDM. Той е сравнително нов мениджър на вход. В Ubuntu 14.04 го оправиха. GDM няма много гномски зависимости. Може да си караш с него и десет години. В новите дистрибуции ползвам предимно LightDM.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.