Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Новини от света на Linux дистрибуциите.

Featured Replies

преди 1 час, Mozo написа:

Абсолютна истина. Arch е в пъти по-лесен от всяко едно друго дистро, не знам защо постоянно се плещят глупости за това какви детайли трябвало да знаеш, да ровиш и прочее алабализми. След като го настроиш веднъж, Arch е по-лесен и от Windows, при това в пъти. А това, че бил нестабилен - много поздрави от Мая Манолова.

Лесен е за някои хора, на мен също не ми е труден, но за повечето потребители е тъмна Индия.

• Отговори 2,2k
  • Прегледи 277,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Потребителите на СтотинкаОС вече могът да се радват на sos-easy-install - Графично приложние разработено от екипа на sOS, с която помощ потребителите ще могат да инсталират лесно допълнителен софтуер

• Аз съм твърд противник да се нагажда операционната система към интелектуалното ниво на най- некомпетентните потребители. Такива потребители трябва да ползват само това, което могат да си позволят. В п

• Ивайло Димов
    Ивайло Димов

Тоя форум всеки изминал ден заприличва на все повече на клозет ,постоянно някакви виртуални битки и безмислени спорове кое е по-добро и т.н.Много от старите муцуни спряха да пишат именно поради тоталн

Публикувани изображения

М, да де, къде, къде по-лесно е да добавяш стотици редове PPA и за даунгрейд на един пакет да изчетеш целия интернет...

преди 1 час, Mozo написа:

М, да де, къде, къде по-лесно е да добавяш стотици редове PPA и за даунгрейд на един пакет да изчетеш целия интернет...

Да съм казал, че Убунту е по-добре?

И не ти отива да го критикуваш за пакети точно, защото има над 50 000 в официалните хранилища, което е повече дори от АУР.

Редактирано от mkfs.ext4 (преглед на промените)

преди 2 часа, mkfs.ext4 написа:

openSUSE Tumbleweed има OpenQA (Fedora също го използва, но тя е стара в сравнение с TW и Arch). В Arch всичко е проба-грешка, така че това е може би най-нестабилната дистрибуция (поне от тези дето са предназначени за ползване, Fedora Rawhide си е за тестване). А и го поддържат 30 човека на кръст. Ако някой от разработчиците, примерно тоя дето отговаря за xorg, е зает и няма време, го духаш. Защото те го поддържат за кеф, никой не им плаща.

Manjaro може да е плаващо, но плава най-бавно от другите. Скука...

Tumbleweed не е тестовата дистрибуция на openSUSE, Factory е за тази цел.

Зависи за каква работа говорим, за сървър е ясно, че не стават, но ако си програмист и ти трябват най-новите библиотеки си е супер.
Справка: повечето разработчици на Линукс кернела, включително Линус Торвалдс, използват bleeding edge дистрибуции.

Пишеш така за дистрибуциите все едно участваш лично в разработването на всички тях .

Относно програмистите, едва ли всички те искат винаги да имат най-новите библиотеки . Мисля ,че една дистрибуция като Ubuntu/Fedora  е много по подходяща за програмисти от Arch или openSUSE Tumbleweed  .

преди 1 час, ivoarch написа:

Пишеш така за дистрибуциите все едно участваш лично в разработването на всички тях .

Относно програмистите, едва ли всички те искат винаги да имат най-новите библиотеки . Мисля ,че една дистрибуция като Ubuntu/Fedora  е много по подходяща за програмисти от Arch или openSUSE Tumbleweed  .

https://usesthis.com/interviews/greg.kh/

Ето ти интервю с един от разработчиците на Линукс кернела, използва точно openSUSE Tumbleweed и Arch, и то като основни дистрибуции, а не като тестови.

А сървъра му е, (хвани се здраво) на Gentoo.

Айде стига сте повтаряли "стабилност, стабилност". Едно е стабилност, друго е старост.

Редактирано от mkfs.ext4 (преглед на промените)

Точно дистра, които позволяват бъркане дълбоко по конфига, са най-стабилни, защото нямат работа там разни емота, търсещи нирваната сред дистрибуциите, и се ползват по предназначение, а не да им робуват. Настроени веднъж ролинг дистрата като Арч, Дженту и подобни - нямаш повече ядове. Стабилността, колкото и да е разтегливо като понятие, си има цена - четене и научаване, понякога с опит-грешка, не смляна наготово копи-пейст информация от форумите/мрежата. Казвам го от позицията на потребител минал през всички масови дистрота. Вече не можеш да ме върнеш на чисто бинарно дистро например за ежедневно ползване. Дерзайте и се учете нонстоп - линукс е пътят за отворено съзнание. "Едно е да знаеш пътя, друго е да минеш по него."

Изпратено от моят Lenovo P1ma40 с помощта на Tapatalk

Редактирано от vasettoo (преглед на промените)

преди 15 минути, vasettoo написа:
Точно дистра, които позволяват бъркане дълбоко по конфига, са най-стабилни, защото нямат работа там разни емота, търсещи нирваната сред дистрибуциите, се ползват по предназначение, а не да им робуват. Настроени веднъж ролинг дистрата като Арч, Дженту или подобни, нямаш повече ядове. Стабилността, колкото и да е разтегливо като понятие, си има цена - четене и научаване, понякога с опит-грешка, не смляна наготово копи-пейст информация от форумите/мрежата. Казвам го от позицията на потребител минал през всички масови дистра. Вече не можеш да ме върнеш на чистро бинарно дистро например за ежедневно ползване. Дерзайте и се учете нонстоп - линукс е пътят за отворено съзнание. "Едно е да знаеш пътя, друго е да минеш по него."

Грешно цитиране от тъпия тапатолк...

Редактирано от vasettoo (преглед на промените)

преди 1 час, mkfs.ext4 написа:

Да съм казал, че Убунту е по-добре?

И не ти отива да го критикуваш за пакети точно, защото има над 50 000 в официалните хранилища, което е повече дори от АУР.

Да съм казал, че си казал, че Ubuntu е по-добре? Визирах тези, които казват, че Arch бил сложен ;)

Правят Манджаро за телефони защото са скучни :D  с Plasma-Mobile

https://manjaro.org/2017/04/01/phasing-out-x86-architecture-support-in-general/

Редактирано от evgeny81 (преглед на промените)

на 29.03.2017 г. в 22:28, cybercop написа:

Няма нужда от коментар, защото сме го коментирали достатъчно.

https://technews.bg/article-98106.html

Какво се радвате на платен Линукс. Като над 2,5 милиарда долара им е печалбата, то да направят RED HAT безплатна за домашни потребители.

преди 13 часа, evgeny81 написа:

Правят Манджаро за телефони защото са скучни :D  с Plasma-Mobile

https://manjaro.org/2017/04/01/phasing-out-x86-architecture-support-in-general/

Няма кой да си купи телефон с инсталиран Манджаро.

CentOS е точно свободната и безплатна RHEL, заплаща се поддръжката.

Може да не си купят много хора телефон с Манджаро, но аз бих :) 

преди 18 минути, kalansuv написа:

Какво се радвате на платен Линукс. Като над 2,5 милиарда долара им е печалбата, то да направят RED HAT безплатна за домашни потребители.

Безплатна е. Можеш да ползваш безплатно, както RHEL, както и съвместимата с нея CENTOS. Плаща се за корпоративната поддръжка. Печалбите са от нея.

преди 18 минути, bvbfan написа:

CentOS е точно свободната и безплатна RHEL, заплаща се поддръжката.

Може да не си купят много хора телефон с Манджаро, но аз бих :) 

Можеш да ползваш и оригиналната RHEL. Но без поддръжката, тя не е нищо повече от CENTOS.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

преди 16 часа, kalansuv написа:

Няма кой да си купи телефон с инсталиран Манджаро.

Това за Манджарото е първоаприлска шега.

Както казаха, на RHEL се плаща поддръжката, казаха, че има и безплатна версия. И доста хора му се радват, това е една от най-популярните сървърни ОС. По начало не е мислен като дистро за домашни потребители. За тази цел Ред Хат ти дават Федора.

преди 9 часа, Mozo написа:

Видях по-късно и там, но Лубунту-17.04 го нямаше пуснато още официално на станицата им като новина, но го имаше за сваляне. Вероятно вече е и официално.

преди 16 минути, Ивайло Костов написа:

Нещо не намирам да е коментирано миграцията на убунту към гноме? Или само на мен ми интересна темата?

Unity 7 си остава ,но в 18.04 Gnome ще бъде по подразбиране .Лично аз си оставам на 14.04 ..........ще се поддържа до 2019 ,че и отгоре.Новите издания  с кернел 4.10 имат доста подобрения относно видео картите на АМД и са препоръчителни за съвременен хардуер .

преди 3 часа, Иво Димов написа:

Unity 7 си остава ,но в 18.04 Gnome ще бъде по подразбиране .Лично аз си оставам на 14.04 ..........ще се поддържа до 2019 ,че и отгоре.Новите издания  с кернел 4.10 имат доста подобрения относно видео картите на АМД и са препоръчителни за съвременен хардуер .

Аз инсталирах 17.04, но след няколко часа го премахнах. Стори ми се, че работи по- бавно от 16.04, но, това може да се дължи на повечето GTK3 елементи в Xfce и увеличения брой опции в тях. Whisker вече е прехвърлено на GTK 3 и интеграцията, която бях направил за темите си не работи. Ще трябва да се уча да правя такива за GTK3, но в последните дни бях уморен и изнервен и, това ми беше последна грижа. Някакви сериозни проблеми не видях, а и Swap файла сложи край на дилемата да оставям ли swap дял или не. Имаше забавяне при отваряне на някои сайтове, но, това може да се дължи и на проблеми от страна на доставчика.

12.04 и 14.04 за сега си остават най-стабилните ...............16.04 го разгледах отгоре-отгоре ,може би единствено Systemd ме блазни ........четох за опити в 14.04 да го сложа но не мисля ,че е възможно

преди 1 час, Иво Димов написа:

12.04 и 14.04 за сега си остават най-стабилните ...............16.04 го разгледах отгоре-отгоре ,може би единствено Systemd ме блазни ........четох за опити в 14.04 да го сложа но не мисля ,че е възможно

Ако откриеш начин ми пиши. Но пък и gstreamer декодерите са много по- калпави от новите в 16.04, така, че, единственото преимущество, поне доскоро бяха драйвърите за видеото. Наскоро, обаче, инсталирах фирмения 340 за NVidia и, драйвъра работеше чудесно в 16.04.

Доста изчетох по чужди форуми .............един път опитах и системата се потроши и се отказах .Така и не видях някой да е успял .

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.