Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Новини от света на Linux дистрибуциите.

Featured Replies

преди 42 минути, бат'начо написа:

Защото никога не избираш експертна инсталация. Или искаш да кажеш, че си правиш и деленето на дяловете на автомат.

;) С подразбиращи настройки да "караш" сървър/недодялано-дърво е ... тесла-мотърс.

До вчера, вкъщи бях с PPPoE връзка, която е крайно неудобна за мрежова инсталация. Затова, инсталирах минимална система, като оставях неотметнати само "Стандартни системни инструменти" от списъка на Task-select. След инсталацията, инсталирах PPPoE пакетите, конфигурирах хранилищата и качвах графична среда. В Ubuntu, поне добавянето на хранилища ми беше спестено, защото по подразбиране са конфигурирани без забележка.

преди 12 минути, Мальчик Бананан написа:

Е, ако е твоя комп защо ще блокираш root акаунта? Всъщност... може да не ти се наложи да го ползваш, ма все нещо ще изскочи. Аз за четири месеца да съм го използвал два пъти... Примерно.

Относно сигурността... Монтирането е малко по-различно, нали? Или бъркам? В смисъл, че с Убунту, нтфс дяла го достъпвам автоматично, а в чистия дебиан ми иска да се авторизирам... по дефолт.

А, за какво ти е непременно да се вписваш в root акаунт ?

https://s25.postimg.org/abxjk8fxb/root.png

За опитен потребител, това, че root акаунта е блокиран по подразбиране, няма никакво значение. На наивен и неопитен не трябва да се дава не само root, но и sudo (за системно действие) достъп.

Относно монтирането - аз нямам ntfs дялове и не съм компетентен по въпроса. Може да нямаш инсталиран по подразбиране ntfs-3g или да се наложи да смениш правата за достъп (четене/запис) в самия файлов мениджър.

• Отговори 2,2k
  • Прегледи 277,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Потребителите на СтотинкаОС вече могът да се радват на sos-easy-install - Графично приложние разработено от екипа на sOS, с която помощ потребителите ще могат да инсталират лесно допълнителен софтуер

• Аз съм твърд противник да се нагажда операционната система към интелектуалното ниво на най- некомпетентните потребители. Такива потребители трябва да ползват само това, което могат да си позволят. В п

• Ивайло Димов
    Ивайло Димов

Тоя форум всеки изминал ден заприличва на все повече на клозет ,постоянно някакви виртуални битки и безмислени спорове кое е по-добро и т.н.Много от старите муцуни спряха да пишат именно поради тоталн

Публикувани изображения

CVE-2017-1000367 - нова уязвимост, позволяваща sudo потребител да си присвои root права. Очаквано - единствено локално експлоатируема.

http://www.securityweek.com/linux-flaw-allows-sudo-users-gain-root-privileges

Цитат

The vulnerability could be exploited by a local user with privileges to execute commands via Sudo and could result in the user being able to escalate their privileges to root.

И все пак:

Цитат

Featuring a CVSS3 Base Score of 7.8, the issue is considered High severity.

Зареждам се с пуканки да чакам поредното стряскащо заглавие с апокалиптични нотки, брандиран логотип и click-bait име. Fancy!

Редактирано от Мальчик Бананан (преглед на промените)

преди 1 час, Мальчик Бананан написа:

CVE-2017-1000367 - нова уязвимост, позволяваща sudo потребител да си присвои root права. Очаквано - единствено локално експлоатируема.

Много стара и още неотстранена уязвимост. Нарича се "sudo su".

Излезна Linux Mint 18.2 “Sonya” Beta цък

@Clem казва че: Linux Mint 18.2 “Sonya” is just around the corner. The Cinnamon and MATE editions are currently in QA (functional testing) and we should be able to release them as BETA early this month цък

Редактирано от svetliof (преглед на промените)

преди 16 минути, svetliof написа:

Излезна Linux Mint 18.2 “Sonya” Beta цък

@Clem казва че: Linux Mint 18.2 “Sonya” is just around the corner. The Cinnamon and MATE editions are currently in QA (functional testing) and we should be able to release them as BETA early this month цък

@ Svetliof : "@" е символ, ползващ се за обръщение към определено лице. Еквивалентно е на "на", "отнася се за" или "към". Не е новост, а се ползва от стотици години.

Относно LM 18.2 - не мисля, че е проблем да се ползва бета версия на дистрибуция, чиято база е тествана една година.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Дебиана все още си е читаво дистро ,проблема при тях импотентността от към развитие и редица проблеми с дистрибуцията ,бъгове дето не се отстраняват на време .

преди 33 минути, Иво Димов написа:

Дебиана все още си е читаво дистро ,проблема при тях импотентността от към развитие и редица проблеми с дистрибуцията ,бъгове дето не се отстраняват на време .

Развитие има.  Но, за съжаление, проблема със забавеното отстраняване на уязвимости все още е налице. Когато четеш IT новини, обикновено там пише "Canonical затвори XXX бъг в ядрото на Ubuntu". Подобни новини са през няколко дни. Обикновено или почти винаги, актуализацията, изпреварва новината за откритата уязвимост. За Debian, през 3-4 месеца, излиза новина от типа "Нова версия на Debian Х.Х Stable. Затворени за 100 критични уязвимости и са поправени 150 грешки". Тия, същите грешки, затваряни в продължение на 3-4 месеца в Ubuntu. През това време - мълчание и държане в стил - "Какви са тия глупости, които ни докладвате? Ние сме над тези неща". И, ако един достатъчно наивен човек ще се зарадва, когато прочете, че са отстранени 100 критични уязвимост, един човек, който обслужва хиляди клиентски машини на един конкурентен пазар, няма как да не си зададе определени въпроси и да не се замисли за бъдещето на фирмата си, ако някоя от тези уязвимости бъде експлоатирана.

Именно,малко надменно се държат  от екипа им .

А какво е вашето виждане за Слакуер ? А какво е вашето виждане за ...? Що вашето да е правилното, а не на bdenkov, примерно?

То е такова, каквото е. Дебиан може да се инсталира и на диск на ъглошлайф (голям, малък, среден, прав) (според мнение на един потребител);). Те правели това така. Който не го харесва да стане фактор, да отиде там и да го промени. И пак ще има един малък иво-ди или литъл-начо, който ще каже - тоз големия такива ... наклепа, това трябва да е така. Хубаво, лошо, то е такова.

И ... каква част от откритите незакърпени уязвимости (и всички болежки) са сринали часта от световната икономика която се търкаля на Дебиан - неизвестно. Поне една новинка за това - пак няма. Няма за никое... Айде да не навлизаме в конспиративни теории, че се крие, щото бла-бла ...

преди 6 минути, бат'начо написа:

И ... каква част от откритите незакърпени уязвимости (и всички болежки) са сринали часта от световната икономика която се търкаля на Дебиан - неизвестно. Поне една новинка за това - пак няма. Няма за никое... Айде да не навлизаме в конспиративни теории, че се крие, щото бла-бла ...

Колко е частта от световната икономика, която се търкаля на Debian, която не е преработена ? Ползва се от доста организации и, дори в МКС, но, основно в преработени версии. Препипани. При сървърите, доминират корпоративните дистрибуции. Светата Троица.

И в една друга ОС, пак се кърпи първо, пък после се съобщава. Кое е по-важно - да го научиш или да е станало, пък майната ѝ на новината? Кой ползва нещо както е? Нали Убунту е по-джижано в бизнеса (поне рекламния). И в Дебиан, и в Убунту първо виждам, че се е обновило нещо, пък после чета, че е така. Пък ако са само main-хранилища то трябва "много здрав" човешки фактор да работи "на контра", за да сполучи (и се е получавало, де).

преди 39 минути, бат'начо написа:

Кое е по-важно - да го научиш или да е станало, пък майната ѝ на новината?

Не става въпрос за новина в която са публикувани отстранявани в продължение на четири месеца уязвимости. Разбирай новината буквално, защото, наистина е така.

• 2 седмици по-късно...
на 4.06.2017 г. в 14:37, бат'начо написа:

Пък ако са само main-хранилища то трябва "много здрав" човешки фактор да работи "на контра", за да сполучи (и се е получавало, де).

;):D Това за "много здравия фактор" ще трябва да се преосмисли в една гръмка тема.

Утре, на теория, би трябвало да излезе Дебиан 9, нали ?

Вчера излезе новият Debian. Имам въпрос: това

Цитат

Firefox and Thunderbird return to Debian with the release of Stretch, and replace their debranded versions Iceweasel and Icedove, which were present in the archive for more than 10 years.

Това означава, че най-големият ми дерт  с липсата на "нормална" лисица, вече e свършено?

Излезе официално Debian 9 Stretch.

https://www.debian.org/News/2017/20170617

Според мен е първото силно издание от няколко години. Дано не съм се излъгал.

Има ли нещо, което трябва да знам за тоя линукс. Изтеглих Live версията на Дебиат 9. Пуснах го, даде множество хардуерни грешки и не тръгна. 

преди 41 минути, П.Петров написа:

Има ли нещо, което трябва да знам за тоя линукс. Изтеглих Live версията на Дебиат 9. Пуснах го, даде множество хардуерни грешки и не тръгна. 

А, има ли нещо, което аз да науча за хардуера на който си стартирал живия диск ? Както и, коя точно версия са записал и на какъв носител.

преди 47 минути, cybercop написа:

А, има ли нещо, което аз да науча за хардуера на който си стартирал живия диск ? Както и, коя точно версия са записал и на какъв носител.

Копието което свалих е debian-live-9.0.0-amd64-cinnamon.iso. Качих го на флаш носител с програмата Universal-USB-Installer-1.9.6.9 и опцията за Debian Live.

Компютъра е лаптоп Dell Studio 1735, 4 GB Ram, 64 битов, Core 2 Duo 2.4 Ghz. 

Буутна, взе да зарежда и се случи това което казах по-горе. 

Беше ми интересно да го пробвам, за да видя как е.

преди 9 часа, Мальчик Бананан написа:

Това означава, че най-големият ми дерт  с липсата на "нормална" лисица, вече e свършено?

Почти. С добро желание отиваш след време тука и гледаш как е хавата.

преди 6 часа, ZeroG написа:

Щом Live версията ти е умрела в ръцете, и то след като я джуркаха няколко месеца, смятай за какъв качествен релийз на дистрибуция става въпрос.
Златните години на Дебиан са в миналото, настоящето оакано, бъдещето невзрачно.

Ако след неколко годин поискам да си сложа нещо с Линукс на нещо антично с 32 бита, колко ли дистра ще ми го дадат. Но едно ще ми го даде със сигурност.

А стринка Деби си е такава, не е чич'Марк, и добре че е такава.

преди 3 часа, бат'начо написа:

Ако след неколко годин поискам да си сложа нещо с Линукс на нещо антично с 32 бита, колко ли дистра ще ми го дадат. Но едно ще ми го даде със сигурност.

А стринка Деби си е такава, не е чич'Марк, и добре че е такава.

Сигурен ли си ? Ползваш ли Debian в момента?

От всяка версия, махат поддръжката на една остаряла архитектура. И, докат в Jessie премахнаха i486, но оставиха i586, в тази версия са премахнали и нея. Предполагам, знаеш, че това "i386" в името на образа е само име, а не поддръжка на тази архитектура.  В Stretch се поддържат само i686 PAE и по- нови. Това са чисти Pentium 4 +, без повечето от приравнениете на тях Celeron.

В нет-инстала имаше i586. (препоръчвания релийз кандидат към времето когато съм свалял)

Със сигурност ще проверя пак, но на компа е 64бита от няколко дни и така ще остане заради тъпия скайп.

Да допълня - нет инстал в екпертен режим. Иначе трябва да се редактират хранилища след инсталацията и "кацаш" на i686.

Редактирано от бат'начо (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.