Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Новини от света на Linux дистрибуциите.

Featured Replies

преди 9 минути, cybercop написа:

Сега, изпълни :

cat /etc/hostname

и, кажи, какво е съдържанието на файла.

Ако няма нищо, кажи, кой текстов редактор ползваш (gedit, pluma ...).

desktop ми е hostname и cat и с gedit го показват, както трябва.

• Отговори 2,2k
  • Прегледи 277,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Потребителите на СтотинкаОС вече могът да се радват на sos-easy-install - Графично приложние разработено от екипа на sOS, с която помощ потребителите ще могат да инсталират лесно допълнителен софтуер

• Аз съм твърд противник да се нагажда операционната система към интелектуалното ниво на най- некомпетентните потребители. Такива потребители трябва да ползват само това, което могат да си позволят. В п

• Ивайло Димов
    Ивайло Димов

Тоя форум всеки изминал ден заприличва на все повече на клозет ,постоянно някакви виртуални битки и безмислени спорове кое е по-добро и т.н.Много от старите муцуни спряха да пишат именно поради тоталн

Публикувани изображения

Не знам, какво си вършил с тези допълнителни хранилища, които си добавял. От това което виждам на последната снимка, положението не е толкова страшно. Просто не се вижда името на машината. Опитай да намериш потребителската конфигурация на терминала и я изтрий, заедно с .bash.rc. След това, рестартирай машината. Можеш да преинсталираш и един терминал за проба.

преди 20 минути, cybercop написа:

Не знам, какво си вършил с тези допълнителни хранилища, които си добавял. От това което виждам на последната снимка, положението не е толкова страшно. Просто не се вижда името на машината. Опитай да намериш потребителската конфигурация на терминала и я изтрий, заедно с .bash.rc. След това, рестартирай машината. Можеш да преинсталираш и един терминал за проба.

Нали изтрихме всичките .bash файлове в потребителската директория, след рестартите не са се възстановили.

Опитах да преинсталирам gnome-terminal, без промяна. Също така пробвах да му ресетна настройките, отново без успех.

преди 8 минути, deyan4 написа:

Нали изтрихме всичките .bash файлове в потребителската директория, след рестартите не са се възстановили.

Опитах да преинсталирам gnome-terminal, без промяна. Също така пробвах да му ресетна настройките, отново без успех.

Не е задължително да ги има (без историята). Нулирането на настройките се прави с изтриване на потребителската конфигурация. Вероятно, това си направил.

преди 9 минути, cybercop написа:

Не е задължително да ги има (без историята). Нулирането на настройките се прави с изтриване на потребителската конфигурация. Вероятно, това си направил.

Добре какво да направя сега. Започвам да хвърлям водите. Уникална глупост дето ще ми събори деня...

Засега си работи без да виждаш профила. Видях, че текстът за командите се виждат нормално и, това не ти пречи на работата.

Ако искаш да опитаме следното. Отвори потребителската директория и задай да се покажат скритите файлове. В папка .local/share, направи папка "applications".

https://s25.postimg.org/jk0xwiyzj/apps.png

В нея, постави този стартер, който съм прикачил. След това го намери в подменю Система и го стартирай.

gksu.desktop

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Абсолютна глупост!

Shell-а по дефолт беше dash!

Възстанових .bashrc, смених shell-a и готово!

Благодаря!

преди 30 минути, deyan4 написа:

Възстанових .bashrc, смених shell-a и готово!

Не е имало нужда, ако не си правил важни настройка. При стартиране, конфигурацията се възстановява автоматично. Затова ми се стори странно, че не е станало.

преди 8 часа, cybercop написа:

Тествах Fedora с LxQt от жив диск. Направи ми впечатление, че Qupzilla непрекъснато се срива. Някой друг, констатирал ли е подобно нещо? На машината има достатъчно RAM памет и със сигурност, причината не е недостиг на ресурси.

Отворих няколко раздела без проблем  :):

http://i.imgur.com/SeNlIcK.png

преди 11 минути, p4p написа:

Отворих няколко раздела без проблем  :):

http://i.imgur.com/SeNlIcK.png

При мен, веднъж зареди и след това почнаха постоянни сривове. Това от снимката Openbox ли е или KWin ?

преди 6 минути, p4p написа:

KWin естествено. :)

Рестартирах, пуснах отново Qupzillа и пак нямаше проблеми. :)

Може свободния драйвър за NVidia да ми прави проблеми. Но, малко се съмнявам, защото на настолните машини съм със стари NVidia от осма серия, които са изключително безпроблемни.

Това е подробен списък с линкове и кратко обяснение към популярни и не толкова Линукс дистрибуции.
Има такива насочени към геймарите и такива, които се ползват за тестване, firewall, security, специални задачи.
Избора е голям, а подредбата е според рейтинга на дистрибуцията.

Копиранo мнение от форума на SetComBG.com

http://www.frozentech.com/content/livecd.php

преди 4 часа, cybercop написа:

Може свободния драйвър за NVidia да ми прави проблеми. Но, малко се съмнявам, защото на настолните машини съм със стари NVidia от осма серия, които са изключително безпроблемни.

Да точно той е, Qupzilla не работи с nouveau, даже може и Qt да има проблеми с него, Nvidia само затвореният.

Излезе новата Mageia. Вероятно няма да издържа дълго на изкушението да я тествам. Мениджър на пакети не се сменя всеки ден. Дори, не всяко десетилетие.

https://blog.mageia.org/en/2017/07/16/announcing-mageia-6/

• 4 седмици по-късно...

Как разбирате написаното в тази новина ?

http://news.softpedia.com/news/gnome-3-26-s-nautilus-file-manager-gets-full-text-search-support-flatpak-builds-517363.shtml

Аз го разбирам, че Nautilus се сдобива със собствена функция за търсене, без да ползва gnome-search-tool. Това за интеграцията с програмата за индексиране се разбира ясно.

Добавят функция,чрез която се открива текстов файл,като за критерий при търсенето се указва дума или фраза съдържаща се в него.
Аз лично съм прибягвал до тази услуга след възстановяване на изтрит такъв през кошчето.
Приблизително два гигабайта ТХТ  програмата ги възстанови  с еднакви имена.Спомних си думи съдържащи се в него и така го открих.
Ползвах gnome-search-tool без да прибягвам до регулярни изрази.Отне няколко часа.

преди 29 минути, nick_dimitrov написа:

Добавят функция,чрез която се открива текстов файл,като за критерий при търсенето се указва дума или фраза съдържаща се в него.

С други думи, това за което питах. Търсене без посредничество на самостоятелно приложение за търсене. Това за което пишеш (търсене в съдържанието на файла) е присъщо на индексиращите програми. Не съм преглеждал опциите на gnome-search-tool, но не мисля, че тя има такива възможности. Аз съм я ползвал да търси само в имената на файловете.

За допълнителните условия става въпрос

Налични са в падащото меню на gnome-search-tool

преди 34 минути, nick_dimitrov написа:

За допълнителните условия става въпрос

Налични са в падащото меню на gnome-search-tool

Има ли опция "Търсене в съдържанието на файла ?

преди 1 час, cybercop написа:

Има ли опция "Търсене в съдържанието на файла ?

Точно както си го формулирал не е описано като опция.Казва се "съдържа текста".

Търсейки дума от текстовия файл в съдържанието му или поставяйки същите или по подробни условия чрез регулярен израз,

означава че търсиш в съдържанието на текстовия файл.

---------------------

Пример,който не знам дали работи,но това е принципа:
^\s(gnome-search-tool )\.$

Текста започва с празно пространство,само веднъж.
В съдържанието на текста се търси фразата gnome-search-tool,само веднъж.
Текста завършва със символ точка.

Редактирано от nick_dimitrov (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Gnome навърши 20 години преди една седмица на 15. Август 2017 година. Gnome стартира през 15 Август 1997 от Miguel de Icaza и  Federico Mena Quintero

На 13.09.2017  GNOME  ще обнови до версия  3.26   , след 2 дни излиза Release Candidate.

https://wiki.gnome.org/ThreePointTwentyfive

https://www.gnome.org/news/2017/08/twenty-years-strong/

Редактирано от acnekt (преглед на промените)

Гледам, че рейтингът на Манджаро и Антергос непрекъснато върви нагоре в "ДистроВач".

1 Mint 2738<
2 Debian 2040<
3 Manjaro 1827>
4 Ubuntu 1446<
5 Antergos 1234>

6

Което вероятно значи

openSUSE

, че Ролинг е предпочитан вариант сред любителите на Линукс

Всички тези неща, които си написал се променят с по няколко клика на мишката. А това с малките прозорци в таск мениджъра само може да ме изгони, няма такава отврат. И то се настройва обаче да е нормално за нула време. Средата си е същата, въпрос на настройки. Не казвам, че Manjaro е лоша дистрибуция, напротив, но всички изредени от теб неща са въпрос на потребителска настройка.

Редактирано от Mozo (преглед на промените)

преди 14 часа, аджамията написа:

Гледам, че рейтингът на Манджаро и Антергос непрекъснато върви нагоре в "ДистроВач".

1 Mint 2738<
2 Debian 2040<
3 Manjaro 1827>
4 Ubuntu 1446<
5 Antergos 1234>

6

Което вероятно значи

openSUSE

, че Ролинг е предпочитан вариант сред любителите на Линукс

Означава, че често пускат нови актуализирани издания и десктопа и направен да изглежда ефектно. В смисъл - нещо, което да стимулира посетителите на сайта да отворят и да разгледат публикацията. Това е основата за висок рейтинг в Distrowatch, защото класацията е по брой на прегледите. Не дава престава нито за броя на потребителите, нито за качествата на дистрибуцията. Само погледни, къде в класацията е Red Hat, която има хиляди корпоративни потребители (фирми), всеки от тях с N-броя сървърни машини и работни станции за служителите. Manjaro едва ли ще има толкова в цялата история на съществуването си, колкото и да е продължи.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.