Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Новини от света на Linux дистрибуциите.

Featured Replies

преди 1 час, Иво Димов написа:

Доста изчетох по чужди форуми .............един път опитах и системата се потроши и се отказах .Така и не видях някой да е успял .

Почти всички следват едно неактуално ръководство или го преписват. Същото ръководство са го изравяли с Google и препращали няколко пъти и на мен. Никой не чете големия надпис "OUTDATED" над него.

преди 19 минути, uk199 написа:

sudo apt update && sudo ubuntu-drivers debug && sudo ubuntu-drivers autoinstall

Това за кой се отнася ?

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

• Отговори 2,2k
  • Прегледи 277,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Потребителите на СтотинкаОС вече могът да се радват на sos-easy-install - Графично приложние разработено от екипа на sOS, с която помощ потребителите ще могат да инсталират лесно допълнителен софтуер

• Аз съм твърд противник да се нагажда операционната система към интелектуалното ниво на най- некомпетентните потребители. Такива потребители трябва да ползват само това, което могат да си позволят. В п

• Ивайло Димов
    Ивайло Димов

Тоя форум всеки изминал ден заприличва на все повече на клозет ,постоянно някакви виртуални битки и безмислени спорове кое е по-добро и т.н.Много от старите муцуни спряха да пишат именно поради тоталн

Публикувани изображения

преди 16 минути, uk199 написа:

Всяко малко търпение))

отстранете старите ядрото, така

dpkg -l 'linux-*' | sed '/^ii/!d;/'"$(uname -r | sed "s/\(.*\)-\([^0-9]\+\)/\1/")"'/d;s/^[^ ]* [^ ]* \([^ ]*\).*/\1/;/[0-9]/!d' | xargs sudo apt-get -y purge

За какво ми е това? Никога не съм имал проблем с премахване на старите ядра.

Нямам нищо за оптимизиране : http://s19.postimg.org/3sfcsa6b7/linux_image.png

Дори да имаше второ ядро, то не се зарежда и не оказва влияние върху работата на система.

Това е система, изградена само от базови компоненти. Няма какво да се оптимизира в нея.

Няма нужда, Убунту си има PPA където има всички ядра.

http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/

Ако си със 17.04 пък няма нужда, поне до излизането на 4.11, да слагаш нещо допълнително.

преди 10 минути, uk199 написа:

сложи ukuu за обновяване на ядрото ))

http://compizomania.blogspot.com/2017/02/linux-4.html

Това е Debian Stretch. Не е Ubuntu. За хардуера на всичките ми компютри, няма никакво значение, дали ще ползвам 4.9 LTS или 4.10. Нищо няма да се оптимизира. Ако ползвам Ubuntu и искам ново ядро, ще инсталирам hwe ядро от официалните хранилища.

преди 9 часа, cybercop написа:

...Ако ползвам Ubuntu и искам ново ядро, ще инсталирам hwe ядро от официалните хранилища.

Това hwe ядро, едно и също ли е с ядрата постнати тук цък ? Така например при свежа инсталация на LM се появяват вече 3 раздела: 4.4.х ; 4.8.х и 4.10.х. След добавянето ppa:canonical-kernel-team/ppa обнових до последното от указано в сайта 4.10.0-19.21. Та се чудих дали официалните убунту ядра се наричат и hwe? Както бе споделил в друга тема, те са по-правилен избор спрямо тези упоменати тук цък  (ukku) 10х

преди 22 минути, svetliof написа:

Това hwe ядро, едно и също ли е с ядрата постнати тук цък ? Така например при свежа инсталация на LM се появяват вече 3 раздела: 4.4.х ; 4.8.х и 4.10.х. След добавянето ppa:canonical-kernel-team/ppa обнових до последното от указано в сайта 4.10.0-19.21. Та се чудих дали официалните убунту ядра се наричат и hwe? Както бе споделил в друга тема, те са по-правилен избор спрямо тези упоменати тук цък  (ukku) 10х

HWE са официални Ubuntu ядра. Всъщност, те съществуват от Ubuntu 14.04. В хранилищата на тази LTS версия влизат ядрата от всяка излязла след нея версия до новата LTS, включително. Разликата е, че сега направиха мета- пакет (linux-generic-hwe-16.04), който да ги обединява и чрез него да се реализира плавна миграция. Един вид rolling release надграждане, но, стъпаловидно и до определен брой стъпала.

• 3 седмици по-късно...
преди 50 минути, ZeroG написа:

Бихте ли се върнали в света на яснотата и простатата на SysVinit?

Да не съм луд. От две години питам, как да подменя Upstart със Systemd и сега, когато всичко ми е наред с услугите да си създавам сам ядове.

преди 1 час, ZeroG написа:

Edit: Присвоили са логото на пингвина в screenfetch ;)

devuan.png

Не, просто когато не разпознае дистрибуцията, screenfetch показва пингвин. Същата история е и с КДЕ Неон. Обаче neofetch го разпознава и си показва логото на Неон.

преди 51 минути, ZeroG написа:

Мда, за хуйнята Upstart на Ubuntu си прав.

От друга страна пък в Devuan има и избор

devuan-init.png

Нито Upstart, нито Sysvinit се справяха със зареждане на зададените преди това потребителски настройки на видеото при вградената към процесора карта на лаптопа. Трябваше да ползвам външни приложения или скриптове за да фиксирам яркостта. Досега, само Systemd се справя успешно и работи без забележки. На настолните машини няма този проблем и ми е все тая, коя система ще ползвам. Всяка от тях ми върши работа.

Когато създадеш, каквато и да е система за инициализация, тогава обиждай. Това са хиляди часове труд върху които плюеш. Иначе, инсталирай, каквото искаш.

Аз така и не разбрах защо някои хора не харесват systemd? Работи ли - работи, безплатна ли е - безплатна е, отворен ли е кода - отворен е. Е вие какво искате, свирка ли да ви направи :D

преди 10 часа, mkfs.ext4 написа:

Аз така и не разбрах защо някои хора не харесват systemd? Работи ли - работи, безплатна ли е - безплатна е, отворен ли е кода - отворен е. Е вие какво искате, свирка ли да ви направи :D

Обикновено, причините се изчерпват с това, че са чели някъде, че е много лошо Нещо (90% не знаят и какво е система за инициализация), не отговаря на Философията и, най- вече, че не е Хакерско. Последното е особено важно.

преди 2 часа, cybercop написа:

Обикновено, причините се изчерпват с това, че са чели някъде, че е много лошо Нещо (90% не знаят и какво е система за инициализация), не отговаря на Философията и, най- вече, че не е Хакерско. Последното е особено важно.

Марк Шатълуорт е много прав като каза, че open-source обществото в голямата си част е съставено от мрънкачи, които само искат и вечно са недоволни, въпреки, че всичко им се дава наготово и безплатно.

Мрънкането е част от свободата, за сметка на това, "обвързаните" с М$ са лизогъзци / тореласти.

преди 31 минути, bvbfan написа:

Мрънкането е част от свободата, за сметка на това, "обвързаните" с М$ са лизогъзци / тореласти.

Толерасти*

Едно е да мрънкаш, друго е да критикуваш.

преди 1 час, mkfs.ext4 написа:

Марк Шатълуорт е много прав като каза, че open-source обществото в голямата си част е съставено от мрънкачи, които само искат и вечно са недоволни, въпреки, че всичко им се дава наготово и безплатно.

Много е лесно за собствените неуспехи да обвинява другите. Той какво иска, потребителя да е съгласен със всичко което той смята за добро. Свободата се изразява в това всеки да има мнение и да може да изисква повече. Този тип не иска свобода а потребителите да са като овце казващи ДА за всичко което той прави .  

Да, ама много мрънкачи не дават нищо, а само искат, при положение, че всичко им се дава безплатно. Системд не става, Гном не става, КДЕ не става, това не става, онова не става. Защо? Ми и те не знаят.

Иначе и аз не харесвам Юнити. За Мир не съм запознат подробно, казват, че бил добър и за него има инвеститор който е заинтересован от развитието му.

Най вероятно е така, защото всички хора не сме еднакви и всеки има свои предпочитания  . Когато дадено нещо се разминава с нашите виждания веднага отхвърляме , което е заложена в човешката раса . Същото е и при отвореният код , не може всеки да харесва Systemd или работните среди GNOME , KDE например . За това е хубаво ,че има и алтернатива на всичко . Ето защо и не съм съгласен с теб , за налагането или хвърлянето на сили върху само едно единствено нещо .  Човек трябва да живее , да пробва различни неща , да приема това което на него му харесва и отхвърля това което мисли за лошо . 

Обаче винаги да има алтернатива и различни неща, иначе живот ще е СКУКА .  За това не мисля, че трябва хора толкова умни като този Марк Шатълуорт да се избърсват в Linux общността .  Не може всеки да ги харесва , не може да наложат Ubuntu desktop , както и Windows не може да ни се наложи . Човек е свободен да избира в живота , на който не му харесва  да се затвори между четири стени , и да не поглежда към света на вън .  

EDIT: Щом едно нещо се прави заради свободата, не може да изискваш от среща някой нещо да ти дава . Не мисля, че някой е длъжен да дава нещо , ако беше така щеше да има парична стойност за да се купи и нямаше да има недоволни . Потребителя трябва само да ползва и критикува , не е задължен да ти дава .

Редактирано от ivoarch (преглед на промените)

С тази свобода малко се прекалява, Ред Хат и Каноникал развиват open-source технологии защото печелят от тях, а не защото искат ти да имаш готина операционна система без да плащаш или защото са големи филантропи, особено РедХат печелят доста (милиарди). Защо Федора е отделен проект и е оставен най-вече на общността да го поддържа? Защо не наливат и в десктопа толкова пари колкото в сървърната си дистрибуция? Защото от десктоп Линукс не се печелят пари. Затова и Шътълуорт дръпна шалтера на Юнити и ще се концентрира върху сървърната и ИоТ част - там са парите. Хубаво е да се говори за свобода, хуманност, любов и т.н., ама парите са на първо място, винаги.

На тебе пък кой ти каза ,че не се наливат пари в десктопа и Fedora ?

https://blogs.gnome.org/uraeus/2017/04/25/red-hat-job-opening-for-linux-graphics-stack-developer/

Ето един пример, как точно работи РедХат . Въпреки ,че няма директен бизнес от десктопа поддържа постоянно и усъвършенства във всяка област екосистемата на Linux , в този пример подобряването на графиката му . В крайна сметка каквото и да си казваме ние, от това печелят всички дистрибуции . Изобщо не искам да ми даваш пак онзи за пример , и за какво бил спрял разработката на Unity .   

С това съм съгласен, наистина РедХат технологиите се използват от почти всички дистрибуции - systemd, pulseaudio, GNOME, Wayland и т.н., и имат най-голям принос за развитието на Линукс като цяло.

Редактирано от mkfs.ext4 (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Я сподели кои игри си пробвал да знам покривам ли им изискванията поне.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.