Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Новини от света на Linux дистрибуциите.

Featured Replies

Защо е това натискане за Линукс да е гейм платформа? Няма да е. Инсталирай това, инсталирай онова, сега играта, а, счупи се, дай отново. Някакви хакерии и акробатики и накрая... пффф. По-скоро ще пропишат вируси (и като казвам "вируси" имам предвид вируси, а не просто зловреден код, бекдори и тъ нъ) за Линукс пред ААА игри за Пингвина.

Редактирано от Методи Дамянов (преглед на промените)

• Отговори 2,2k
  • Прегледи 283,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Потребителите на СтотинкаОС вече могът да се радват на sos-easy-install - Графично приложние разработено от екипа на sOS, с която помощ потребителите ще могат да инсталират лесно допълнителен софтуер

• Аз съм твърд противник да се нагажда операционната система към интелектуалното ниво на най- некомпетентните потребители. Такива потребители трябва да ползват само това, което могат да си позволят. В п

• Ивайло Димов
    Ивайло Димов

Тоя форум всеки изминал ден заприличва на все повече на клозет ,постоянно някакви виртуални битки и безмислени спорове кое е по-добро и т.н.Много от старите муцуни спряха да пишат именно поради тоталн

Публикувани изображения

преди 12 минути, veneslav написа:

В убунту има ли настройка, която да премести от дясната страна, бутоните за затваряне на прозорци?

Доколкото знам, има в unity-tweak-tool.

преди 10 минути, Методи Дамянов написа:

Защо е това натискане за Линукс да е гейм платформа? Няма да е. Инсталирай това, инсталирай онова, сега играта, а, счупи се, дай отново. Някакви хакерии и акробатики и накрая... пффф. По-скоро ще пропишат вируси за Линукс пред ААА игри за Пингвина.

Защо пък не? Линукс ще стане по-популярен и ще го използват повече хора.

Той си е достатъчно популярен и сега. Линукс е на повече устройства в момента, отколкото Уиндоус и това тепърва ще се заилва - сърври, облаци, IoT. Но това натискане да е гейм платформа не го разбирам.

Всъщност, Линукс си е гейминг платформа, благодарение на PS4 и Xbox: https://www.unixmen.com/open-source-software-used-playstation-4-console-runs-freebsd-kernel/

С 2-3% дял при десктопите направо се пръска от популярност и това са всички дистрибуции взети заедно. Идеята на Каноникал е Убунту да стане масова операционна система за всичко - сървъри, десктопи, телефони. Което е супер защото ще разбие монопола на Уиндоус.

Аз не говоря за потребителското пространство. Компютрите са навсякъде и повечето от тях не са с Уиндоус. Дейта центрове, телевизори и хладилници, системите в космическите станции, телефоните и къде ли не. Както казах облакът - задвижван от Линукс машини, свързаните вещи - Линукс машини, смартфоните - Андроид/Линукс.

Цитат

Което е супер защото ще разбие монопола на Уиндоус.

Силно се съмнявам - за десктопите. Като Уиндоус потребител знам какво иска един Уиндоус потребител на първо място - God mode - най-голямата уязвимост на Уин и може би най-голямата му привлекателност. "Ма що трябва да се авторизирам ся, уффффф"...

преди 3 минути, Методи Дамянов написа:

Аз не говоря за потребителското пространство. Компютрите са навсякъде и повечето от тях не са с Уиндоус. Дейта центрове, телевизори и хладилници, системите в космическите станции, телефоните и къде ли не. Както казах облакът - задвижван от Линукс машини, свързаните вещи - Линукс машини, смартфоните - Андроид/Линукс.

Факт. Най-мощните суперкомпютри също са на Линукс, но това не значи, че трябва да се спре разрастването.

Не най-мощните, а практически всички. Windows гледа ултра жално.

преди 1 час, Методи Дамянов написа:

Защо е това натискане за Линукс да е гейм платформа? Няма да е. Инсталирай това, инсталирай онова, сега играта, а, счупи се, дай отново. Някакви хакерии и акробатики и накрая... пффф. По-скоро ще пропишат вируси (и като казвам "вируси" имам предвид вируси, а не просто зловреден код, бекдори и тъ нъ) за Линукс пред ААА игри за Пингвина.

Абсолютно не съм съгласен. Няма нито една причина Linux да не е гейминг платформа, като в същото време това ще му даде и голяма потребителска маса. Тогава Windows ще стане практически ненужен. В последно време излизат и много AAA заглавия. Знаеш ли, играя от пет години само на Linux. По-безпроблемен гейминг не съм имал никога. повечето заглавия по тракърите просто трябва да ги разархивираш, ако са били архивирани и да цъкнеш два пъти на стартиращия файл, за да играеш. Няма никакви "хакерии и акробатики", нещо жестоко си се излъгал.

Ако трябва да бъдем честни и Windows игрите няма да ти вървят, ако ги няма въпросните "хакерии и акробатики", който са пакетирани в инсталаторите на игрите.  Разликата е, че при линукс тези "хакерии и акробатики" се намират във въпросните хранилища и имаш контрол върху инсталирането на пакетите в системата, докато при Windows дадеш ли му "Изпълни като администратор" край с контрола, и каквото има в инсталатора тва ще ти "натъпче" в системата. 

EDIT: Между другото и аз от доста време играя само под Линукс или Мак.  MadMax и TotalWar: Atila, понеже основно играя в момента само тях, под Линукс или Мак, получавам по-добър fps, отколкото под Windows. 

Редактирано от Гост (преглед на промените)

преди 2 часа, Пуканчо0 написа:

............

Тук колегата е абсолютно прав, хакерии и щуротии се искат и в Уиндоус не само в Линукс просто там са малко по лесно достъпни заради големия потребителски процент на системата (а хакерии са като нет фреймуорк, Дайрект хикса някой и друг файл и т.н.) . Ако не си съгласен просто иди в коментарите на която и да е игра в маймунда и разгледай на единия му липсвало това на другия онова на третия пък трябвало някоя хакерия да направи в командрия прозорец и прочие, така че единствената пречка Лина да не е Игрална платформа е малкия потребителски процент в сравнение с други Оп. Системи.

"Маймунда" не е особено добър пример за дистрибуторска платформа за игри, особено, когато инсталационните файлове са "пипани". Иначе... позачетох се и от това, което зачетох: и да, ама не само - за това, че геймърите са с Уиндоус:

http://softwareengineering.stackexchange.com/questions/60544/why-do-game-developers-prefer-windows

От това, което видях, освен потребителската база и самите Майкрософт, разбирам, че вина има и фрагментираната среда на Линукс дистротата (за разлика от тази на Win7, 8.1, 10...) и липсата на адекватни на MS инструментите еквиваленти. Тоест това кой използва Линукс, че да правят игри за него, сякаш не е единствената причина.

Ако Линукс беше платена платформа както Уина и Мак, тогава гаранция щяха да се пишат адекватни инструменти как и за игри така и за софт. Но тъй като Лина е фрии и не е толкова популярна сред производителите на компютри. Линукс за да стане геймърска платформа трябва да стане платен, за да имат стимул производителите да пишат софтуер и да произвеждат хардуер за нея система, иначе сега колкото толкова и пак не е малко, Имате хиляди среди (за всеки според характера как се казва) има хиляди програми има почти всичко как се казва.

преди 17 часа, evgeny81 написа:

Ако Линукс беше платена платформа както Уина и Мак, тогава гаранция щяха да се пишат адекватни инструменти как и за игри така и за софт. Но тъй като Лина е фрии и не е толкова популярна сред производителите на компютри. Линукс за да стане геймърска платформа трябва да стане платен, за да имат стимул производителите да пишат софтуер и да произвеждат хардуер за нея система, иначе сега колкото толкова и пак не е малко, Имате хиляди среди (за всеки според характера как се казва) има хиляди програми има почти всичко как се казва.

За да се пише софтуер за Линукс, не е необходимо да е платен. А да има, единна система за разработка. Макар че има Unity на тия от Aplle творба, дето уж можеш да разработваш междуплатформени игри. Пак няма гаранция, че огромния труд дето си хвърлил, да направиш игра за Линукс, ще тръгне на всички дистрибуции. Даже никаква гаранция. А кой е луд, да прахосва хиляди часа труд и пари, за нещо дето я работи я не?

Има хиляди производители на хардуер.  Няма никакв проблем, големите Каноникъл, Red hat, Suse и т.н, да си седнат на задниците. И да сключат с някой договор, да им прави хардуер. Китайски фирми за това, бол. Ония кавали от Apple, да не работят с AMD или Intel? Китаеца си продава щайгата, другите си предлагат безплатно софтуера. И ти си инсталираш тая дистрибуция, дето ти е кеф. Ама така, всичко ще работи. И няма да има по форумите- олеле майко, смених ядрото и не ми работи еди какво си. Как ще се прави игра, за това? Ето и пример, с War thunder. Има я в Steam, и за Линукс. Работеше с една версия на Mint, с другата просто не тръгваше. Било драйвер не й харесва, било нещо друго. Е, ти били разработвал нещо?

И напротив, производители на компютри, биха имали ползва от Линукс. Щото за да предложат компютър с Уиндоус, те плащат такси на ония. Което оскъпява компютъра излишно. Ама за всичко се иска желание и мозък, а не да дърпаш чергата към себе си. Ta Red hat, бяха първите направили един милиард долара, от сървърна поддръжка. Нямат пари ли? Просто няма желание.

Редактирано от AntiAlGor (преглед на промените)

И си прав, и не си. Аз съм със супер неподдържаната дистрибуция Arch и ми тръгва абсолютно всичко. Забравѝ ги тези филми на един Mint работел, на друг не. Това е възможно само, ако си с AMD, зарази fglrx в по-старите версии на Mint.

преди 3 часа, AntiAlGor написа:

Интересно - всяка една игра ли върви на 10 сега. Някой като Мозо от другия отбор ще ти каже "да". Ти си на ход да го обориш (ако имаш желание, де).

Не, наистина, в момента имам на харда над 70 нейтив игри за Linux, с бая AAA заглавия и няма НИТО една, която да не тръгва. Изпробвам ги моментално, след като си ги купя/сваля. Няма такъв кеф - разархивираш, цъкаш два пъти и граеш. Windows? Мне, мерси.

В новите ядра 4.9 .......... се очаква да има доста подобрения отностно поддръжката на АМД картите

преди 1 час, Mozo написа:

Не, наистина, в момента имам на харда над 70 нейтив игри за Linux, с бая AAA заглавия и няма НИТО една, която да не тръгва. Изпробвам ги моментално, след като си ги купя/сваля. Няма такъв кеф - разархивираш, цъкаш два пъти и граеш. Windows? Мне, мерси.

От думите на "ужастния трол" останах с впечатление, че игрите са безплатни, както и всичкото Линукс. Как така си дал пари за това, а по-интереното е как някой се е осмелил да иска за това пари? Направос събаряш фундамента на теорията му. (Като има такива като мене дето "кълват" като "дръпнат").

Нека не забравяме нещо много важно и стига сме изтъквали колко е безпроблемен Windows, защото това изобщо не е така. Който твърди обратното вероятно няма достатъчна база знания и опит или не се е сблъсквал на извън домашно ниво. Нима при него няма проблем с драйвери, съвместимост, актуализации и т.н. да не изброявам. Но сякаш това се приема за нормално и естествено, и няма никакъв проблем ако потребителя си отдели 3-4 дни в копане и търсене на решения на появил се проблем. Ноооо стане ли въпрос за проблем с някоя Дистрибуция, то той се ескалира до червено. Няма безпроблемен софтуер на този етап, но въпроса е в това колко е голям интереса на разработчиците да решават въпросните проблеми. Когато живеем в крайно комерсиална ера, е повече от ясно, че интереса да се решават дадени проблеми се движи от финансови облаги и всичко е бизнес. Линукс десктоп дистрибуциите в масова си част за разлика Windows и OS X се предлагат и разпространяват безплатно. От тук следва да се направя и някой изводи какъв е интереса и колко хора търсещи и използващи свободна ОС, биха си платили за софтуер и приложения. Другия момент е ситуацията с отворения код. Сега не казвам, че няма проблеми при разработването на приложения, драйвер, софтуер за Линукс. И там има такива - въпросите с лицензите и отворения код, установяване на стандарти в разработването и т.н. Разбира се монетата има и трета страна, както е модерно да се казва. Не са малко примерите и то на корпоративно ниво, дето със заплащане всичко се постига и се работи по-безпроблемно. Един от знаковите примери е сътрудничеството на Google с Canonical и как една компания от такъв ранг като Google може да работи и да покрива нуждите си само с Линукс. Плащат си хората за специална разработка и я получават.

Защо не е талкова популярен Линукс в десктопа? Мен ако питате даже е супер, че е така и ако трябва да съм честен, аз лично не искам да заема водещ пазарен дял. Е може би едни 10% са му достатъчни. Иначе това, че има малък дял в десктопа донякъде е и чара му, ако трябва да се погледне по-ведро на нещата. От опит знам, че почти всеки Windows потребител тайничко се възхищава на тези, които използват Линукс и колкото и да го хейтят, все ги влече и се радват като малки дечица още щом успеят да си го инсталират. Много от тях обаче се отказват от ползването преждевременно, защото мигрират с предразсъдъци. Идват и с една друга база от минимум знания и очакват нещата да са същите и да работят по начина, по който те са свикнали. Е това няма как да стане и ето къде се получа една от "дупките", за да се откажат.

Има и нещо друго много важно. Хората в по-голяната си част са обикновени потребители, а не специалисти. Те нямат желание, време и амбиции да навлизат в детайли и да изучават софтуера, а това водещите го знаят много добре. За един обикновен потребител е много объркващо ако софтуера или в частност Операционната система му предоставя почти неограничени възможности за персонализация. Те искат нещата да могат да се правят по един единствен начин, който да запомнят и да го прилагат. При Линукс съществува понятието избор и това е доста объркващо за някои потребители. Т.е. колкото по-ограничена среда даваш на обикновения потребител, той толкова повече я харесва, защото му се струва по-лесна за употреба. Ако обаче започнем да категоризираме масите потребители нещата, започват да изглеждат по друг начин. Ето например си спомням, че един от големите световни сайтове Stack Overflow всяка година пуска резултати от проучването за използваните ОС и там сред разработчиците Линукс и Windows 7 (примерно, който е най-използваната система на M$ за момента) си делят по около 22% дял в десктопа за 2016 г. Още подобни премери също могат да се дадат. Да речем при системните администратори където % в полза на Линукс нараства значително и т.н.

Редактирано от exwol (преглед на промените)

Така е, в последните години се забелязва тенденцията на потребителя да му се снася един монолитен блок, в който не може нищо да променя - както иде, така. Ти не знаеш какво искаш, аз ще ти кажа. Това е мотото в момента. За съжаление и при браузърите е същата история. Само трябва да погледнем един Хромиум, един Хром или новата Опера, тотална трагедия...

Иначе да, Windows бъка от бъгове и проблеми, но всички си затварят очичките и сякаш им плащат, продължават да го хвалят. Това е абсолютно зомбирана история, която никога няма да спре да ме дразни. За външния вид няма да говоря - това е върхът на олигофренията.

преди 9 часа, exwol написа:

...

Не си особено обективен. И ти като мнозина гледаш на ОС като цел...

Като се замисля сега - прави сте. Масата хора са зомбирани и правят каквото им се каже. Затова Линукс никога няма да е популярен колкото Уиндоус при десктопите. И това е добре. А Линукс въобще не е толкова сложен колкото го изкарват, дори като свикнеш е по-лесен за използване от Уиндоус. Щом аз, дето до преди малко повече от 1 месец не се бях докосвал до Линукс, а сега без проблеми се оправям с Арч (не съм и някакъв специалист, но се оправям) и не съм се замислял дори за секунда да се върна назад към Уиндоус, значи не е толкова трудно. Само да има кой да чете и да пита.

Цитат

Нека не забравяме нещо много важно и стига сме изтъквали колко е безпроблемен Windows, защото това изобщо не е така. Който твърди обратното вероятно няма достатъчна база знания и опит или не се е сблъсквал на извън домашно ниво. Нима при него няма проблем с драйвери, съвместимост, актуализации и т.н. да не изброявам. Но сякаш това се приема за нормално и естествено, и няма никакъв проблем ако потребителя си отдели 3-4 дни в копане и търсене на решения на появил се проблем

В подкрепа на @exwol ще кажа: някой инсталирал ли е Уиндоус без диск с драйвери и без Интернет, откъдето да си ги смъкнеш? На мен ми се е случвало не един път на личния ми комп (не се занимавам професионално с компютри). Един филм не може да гледаш, документ/книга да прочетеш, в много случаи и музика да слушаш. А да не говорим, че и да имаш нет и нямаш драйвер за мрежовата карта. Тоест, аз говоря най-вече за преди години, когато съм се ядосвал точно с такива неща. Сега не знам как е с инсталацията на новите уинове. Има ли нужда от допълнително инсталиране на драйвери? Но просто съм излизал от нерви. Решението? Винаги съм имал под ръка някой диск с Убунту. pdf/djvu/docx си чета, музика си слушам, филм ще гледам. Няма инсталирай тоя драйвър, рестартирай, инсталирай онова. Иначе не съм Уин-хейтър и независимо, че това го пиша от Кубунту си оставам като state of mind Уин потребител... :)

Не виждам защо се обсъжда Виндовс в този раздел, в съседният му, има само проблеми с бозата, а и аз винаги съм имал само проблеми с нея и нямам никакво желание да се сравнява Линукс с онова лайно.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.