Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Новини от света на Linux дистрибуциите.

Featured Replies

преди 3 часа, бат'начо написа:

Почти. С добро желание отиваш след време тука и гледаш как е хавата.

Мда... И наистина ли за всичките тези години някой не им каза за приставките. Всъщност, те "Мозила" май от две-три години го правят това с приставките и браузъра им. Аз използвам една приставка и ми разправя: Сори, не можеш. Едно от нещата, които най-най-много ми харесват Линукс дистротата, че мога ги подкарвам out-of-the-box. Край на инсталацията, рестарт и почвам да си правя това, което си правя. Добавям си блокъра, lastpass, букмарките, включвам ufw (всичко това за 5 инути) и това е. С (чистия) Дебиан не е така...:mad:

Редактирано от Мальчик Бананан (преглед на промените)

• Отговори 2,2k
  • Прегледи 277,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Потребителите на СтотинкаОС вече могът да се радват на sos-easy-install - Графично приложние разработено от екипа на sOS, с която помощ потребителите ще могат да инсталират лесно допълнителен софтуер

• Аз съм твърд противник да се нагажда операционната система към интелектуалното ниво на най- некомпетентните потребители. Такива потребители трябва да ползват само това, което могат да си позволят. В п

• Ивайло Димов
    Ивайло Димов

Тоя форум всеки изминал ден заприличва на все повече на клозет ,постоянно някакви виртуални битки и безмислени спорове кое е по-добро и т.н.Много от старите муцуни спряха да пишат именно поради тоталн

Публикувани изображения

преди 18 минути, бат'начо написа:

В нет-инстала имаше i586. (препоръчвания релийз кандидат към времето когато съм свалял)

Със сигурност ще проверя пак, но на компа е 64бита от няколко дни и така ще остане заради тъпия скайп.

Да допълня - нет инстал в екпертен режим. Иначе трябва да се редактират хранилища след инсталацията и "кацаш" на i686.

Проверих и, наистина се оказа, че са оставили i586 поддръжката. А, беше нейния ред да си замине.

преди 43 минути, Мальчик Бананан написа:

Мда... И наистина ли за всичките тези години някой не им каза за приставките. Всъщност, те "Мозила" май от две-три години го правят това с приставките и браузъра им. Аз използвам една приставка и ми разправя: Сори, не можеш. Едно от нещата, които най-най-много ми харесват Линукс дистротата, че мога ги подкарвам out-of-the-box. Край на инсталацията, рестарт и почвам да си правя това, което си правя. Добавям си блокъра, lastpass, букмарките, включвам ufw (всичко това за 5 инути) и това е. С (чистия) Дебиан не е така...:mad:

Значи, ако няма (ама съмнително) synaptic - го инсталираш. Сега, в последните версии не инсталирам apt-xapian-index защото не работи както ми се иска на мен, не съм се опитвал да разбера защо, просто не го инсталирам, иначе е предимство при търсене. И всичко това заради търсенето на xul-ext-бла-бла за Лисика. Избора си е твой, де.

В "класик" ФФ отпаднаха, ти затова ли "скочи" на Дебиан - заради firefox-esr?

Дали ако е "нечист"  няма да трябват повече минути с Trisquel или gNewSense?

преди 10 часа, бат'начо написа:

Значи, ако няма (ама съмнително) synaptic - го инсталираш. Сега, в последните версии не инсталирам apt-xapian-index защото не работи както ми се иска на мен, не съм се опитвал да разбера защо, просто не го инсталирам, иначе е предимство при търсене. И всичко това заради търсенето на xul-ext-бла-бла за Лисика. Избора си е твой, де.

В "класик" ФФ отпаднаха, ти затова ли "скочи" на Дебиан - заради firefox-esr?

Дали ако е "нечист"  няма да трябват повече минути с Trisquel или gNewSense?

В смисъл?

Дали дистрибуция която се опитва да използва само свободен софтуер се настройва и работи толкова лесно както сме свикнали? Кое е по-лесно да се смени - навиците, мисленето или дистрото? И дали ще се настрои толкова лесно до нивото което сме свикнали да ползваме.

преди 7 минути, бат'начо написа:

Кое е по-лесно да се смени - навиците, мисленето или дистрото? И дали ще се настрои толкова лесно до нивото което сме свикнали да ползваме.

1 въпрос - дистрото

2 въпрос - може би

преди 52 минути, бат'начо написа:

Дали дистрибуция която се опитва да използва само свободен софтуер се настройва и работи толкова лесно както сме свикнали? Кое е по-лесно да се смени - навиците, мисленето или дистрото? И дали ще се настрои толкова лесно до нивото което сме свикнали да ползваме.

Вероятно "дистрото" е отговорът за повечето хора. Но, ако имам време и нерви да си поиграя... Както примерно се запознах с Trisquel, да речем. Имах и време и нерви. След това идва навика. Макар че Ричард Столман ми идва малко в повече. Иначе предполагам, че всеки може да свикне с Trisquel. Интересно е да научиш колко програми не са всъщност с напълно отворен код. Но в Trisquel се чувствам застинал във времето.

на 6/18/2017 в 21:27, cybercop написа:

Проверих и, наистина се оказа, че са оставили i586 поддръжката. А, беше нейния ред да си замине.

Тяхната кожа, ако не бяха. Не мога искрено да заобичам въпросната архитектура, но все още се ползва.

на 6/18/2017 в 11:47, ZeroG написа:

Щом Live версията ти е умрела в ръцете, и то след като я джуркаха няколко месеца, смятай за какъв качествен релийз на дистрибуция става въпрос.
Златните години на Дебиан са в миналото, настоящето оакано, бъдещето невзрачно.

Не съм съгласен и по двете точки. Очаквам новия релийз да е отличен. Спомняш си какъв разкол стана със Systemd, определено се стараят и за размерите на организацията им това си е постижение.

Иначе критики много, едно от нещата които съм разбрал за Debian, тестват на малко реални машини.

на 6/4/2017 в 14:19, бат'начо написа:

А какво е вашето виждане за Слакуер ? А какво е вашето виждане за ...? Що вашето да е правилното, а не на bdenkov, примерно?

То е такова, каквото е. Дебиан може да се инсталира и на диск на ъглошлайф (голям, малък, среден, прав) (според мнение на един потребител);). Те правели това така. Който не го харесва да стане фактор, да отиде там и да го промени. И пак ще има един малък иво-ди или литъл-начо, който ще каже - тоз големия такива ... наклепа, това трябва да е така. Хубаво, лошо, то е такова.

И ... каква част от откритите незакърпени уязвимости (и всички болежки) са сринали часта от световната икономика която се търкаля на Дебиан - неизвестно. Поне една новинка за това - пак няма. Няма за никое... Айде да не навлизаме в конспиративни теории, че се крие, щото бла-бла ...

Съгласен съм. Не са много стабилните, универсални, "Макси" дистрибуции. Ако трябва да избирам кои три дистрота да останат, щяха да са Debian, Slackware и Gentoo. Отделен е въпроса, че не всеки ден бих си тествал нервите с тях. :)

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

От това, което вижда

на 20.06.2017 г. в 13:47, Melmak ® написа:

Очаквам новия релийз да е отличен.

Поне едно ниво е в сравнение с предходните две версии. И с една година по- дълъг срок на поддръжка. Има, какво да се работи, но, все пак е нулево издание. Няма дистрибуция, която излиза без грешки, защото докладите заваляват именно след нейното излизане, когато почне да се ползва от голяма маса хора.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Интересна новина, но, навлиза малко в сферата на квантовата механика. Libreoffice ще може да се актуализира автоматично, но, ако не е инсталиран от хранилищата, а от бинарните пакети свалени от официалния сайт. Което пък не е съвсем ясно, как ще стане при системата за предоставяне на права в Linux.

http://news.softpedia.com/news/libreoffice-6-0-to-automatically-update-itself-on-gnu-linux-but-there-s-a-catch-516620.shtml

Че ще стане, ще стане. Но аз такива системи не ги харесвам. Това е една от слабите черти в Windows средата, която е нежелателно да се възражда.

преди 20 минути, Melmak ® написа:

Че ще стане, ще стане. Но аз такива системи не ги харесвам. Това е една от слабите черти в Windows средата, която е нежелателно да се възражда.

Напълно автоматично, няма как да стане. Може би ще се стартира инсталационен скрипт и ще ти излиза диалог за потвърждение.

преди 6 часа, П.Петров написа:

Mint 18.2 финалната версия знае ли се официално кога ще го пуснат, че не намерих инфо?

Модераторите на техния форум казват тогава когато е готова. https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?t=239426

преди 17 минути, бат'начо написа:

А Дебиан вече е версия 9.0.1.

Само LIve CD изданията в инсталатора на които откриха дефект. Аз никога не съм ги харесвал, защото, доскоро се издаваха от отделен екип и се различаваха доста от официалните образи. Имало е случай да забравят да добавят някой от пакетите на GRUB в образа и в края на инсталацията се изненадваш доста неприятно.

За тези, които още не са го тествали ето двете основни неща, с които Debian 9 може да ви изненада: 

1. Пускане на X от потребител, различен от root се поддържа официално само при инсталирани systemd, policykit и GDM. Това е направено с мотива че премахването на setuid бита и замяната му с две допълнителни, пълноценни системи за елевация на привилегии привежда мерките за сигурност на дистрибуцията в съответствие с модерните сред бизнес-бюрократите списъци на съответстващи мерки за сигурност.

2. Имената на мрежовите интерфейси са приведени в съответствие с представите на Ленарт Потеринг за предвидимост. Разбира се за всички, които не работят за RedHat предвидимостта им е гарантирана само със задна дата (за хора, за програми обикновено е нужна и операторска намеса). За това ако инсталирате сървър или не употребявате Network Manager вземете мерки да не разчитате на дистанционен достъп при първото стартиране. 

Редактирано от asa (преглед на промените)

преди 10 минути, asa написа:

За тези, които още не са го тествали ето двете основни неща, с които Debian 9 може да ви изненада: 

1. Пускане на X от потребител, различен от root се поддържа официално само при инсталирани systemd, policykit и GDM.

Ще го разтълкуваш ли по- подробно ? Ако, например, GDM не е инсталиран, ще мога ли да стартирам Xorg, като обикновен потребител ?

преди 17 минути, cybercop написа:

Ще го разтълкуваш ли по- подробно ? Ако, например, GDM не е инсталиран, ще мога ли да стартирам Xorg, като обикновен потребител ?

На нивото на познание на потребител - не.

Макар и без официална поддръжка ограничено работят nodm и LightDM. За KDM не знам, предполагам все пак ще е направен, но официално казват само GDM.

Разбира се практически е възможно да се върнеш към  seuid, но трябва да умееш поддържаш модифицирани и прекомпилирани версии на пакети. И да си готов за реакциите, с които евентуално ще се сблъскаш ако попаднеш на други бъгове и се разбере че си еретик. 

Редактирано от asa (преглед на промените)

преди 12 минути, asa написа:

На нивото на познание на потребител - не.

Макар и без официална поддръжка ограничено работят nodm и LightDM

Разбира се практически е възможно да се върнеш към  seuid, но трябва да умееш поддържаш модифицирани и прекомпилирани версии на пакети. И да си готов за реакциите, с които евентуално ще се сблъскаш ако попаднеш на други бъгове и се разбере че си еретик. 

Гарантирам ти, че с LightDM работи без проблеми. Вече забелязах, че, ако ползваш slim се срива xorg и се чудех, каква е причината.

преди 48 минути, cybercop написа:

Гарантирам ти, че с LightDM работи без проблеми. Вече забелязах, че, ако ползваш slim се срива xorg и се чудех, каква е причината.

Не съм го пробвал, но четох че има проблеми с програми, използващи pkexec ако X-а не е пуснат през GDM или от конзола със startx.

При мен pkexec e скрипт, пускащ ktsuss.

преди 1 час, asa написа:

Макар и без официална поддръжка ограничено работят nodm и LightDM.

За първото съм съгласен, но след като Ментата отива към второто...

преди 9 часа, asa написа:

Не съм го пробвал, но четох че има проблеми с програми, използващи pkexec ако X-а не е пуснат през GDM или от конзола със startx.

При мен pkexec e скрипт, пускащ ktsuss.

Под LightDM, приложенията стартират без проблем, както с с "xxxx-pkexec", така и с "su-to-root -X -c xxxx". Когато ползвах slim, някъде в края на разработката, започна да се срива графичната среда и се разпада сесията. Сега, поне разбрах, какъв е проблема.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.