Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Новини от света на Linux дистрибуциите.

Featured Replies

Инсталирал съм за проба  и Manjaro и  Antergos. И двете са  Arch  базирани. Е няма толкова бедни хранилища на софтуер.

• Отговори 2,2k
  • Прегледи 277,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Потребителите на СтотинкаОС вече могът да се радват на sos-easy-install - Графично приложние разработено от екипа на sOS, с която помощ потребителите ще могат да инсталират лесно допълнителен софтуер

• Аз съм твърд противник да се нагажда операционната система към интелектуалното ниво на най- некомпетентните потребители. Такива потребители трябва да ползват само това, което могат да си позволят. В п

• Ивайло Димов
    Ивайло Димов

Тоя форум всеки изминал ден заприличва на все повече на клозет ,постоянно някакви виртуални битки и безмислени спорове кое е по-добро и т.н.Много от старите муцуни спряха да пишат именно поради тоталн

Публикувани изображения

Изобщо не е само шарения Manjaro-то, още повече, че това, мен лично, последно би ми направило впечатление. Даже Cinnamon dark темата им, доста ми грознее и първото нещо, което правя е да я сръчкам малко. Всичко там е пипнато от към поддръжка на хардуер, това е най добрата дистрибуция, на която съм попадал в това отношение (предполагам за Arch важи като цяло). Проблемите ми, които описвах в другата тема, до един си ги реших с Manjaro. Старият AMD Proprietary видеодрайвер за картата ми, се поддържа наред с отвореният и се инсталира по-подразбиране. Плюс това са го барнали допълнително и поддържа много повече енкодери/декодери от същият в старото ядро на Mint примерно. Без мрънкане за отворени и нови драйвери (с ограничена, хардуерна поддръжка) и как били пак толкова добри (ама май не са и да не забравите да си купите нова карта за тях), като в хайпнатите Ubuntu форуми. Хората просто си пачват кернелът и се поддържа всичко. Звуковата ми карта също тръгна от раз, а не като на всички Debian базирани, да се налага да и ънмютвам analog/digital jack-а през alsamixer, дето да се чудиш кой мозък реши да го мутва по-подразбиране и да стои така едно десетилетие поне. Само тази дистрибуция успява да ми зареди инсталаторът и да се инсталира без проблеми, от дузина тествани, при закачени монитори и на двете видеокарти (вградено Intel, външно AMD), без да крашне, или да се държи странно. По-подразбиране си качва някакви, хибридни драйвери. И Mint и Ubuntu/Kubuntu/Xubuntu и т.н. крашват безславно при такава конфигурация, ако изобщо зареди LiveCD-то. Въобще, тук е помислено за всичко и всичко е изтествано, аз лично не намерих една недомислица. Ролинг, или не, държи се по стабилно и изглежда по завършено от LTS. Мисля, че класацията напълно отговаря на реалността в момента и състоянието на наличните дистибуции. Ползвал съм Ubuntu и базирани, откакто съм чул за Linux, но вече сдават багажа.

До тролът горе - не знам какво си тествал, обаче хранилищата си имат всичко, че и повече. Само може да са кръстени различно някои пакети, ама ти за google не си ли чувал?

на 14.07.2017 г. в 20:30, kalansuv написа:

Това е подробен списък с линкове и кратко обяснение към популярни и не толкова Линукс дистрибуции.
Има такива насочени към геймарите и такива, които се ползват за тестване, firewall, security, специални задачи.
Избора е голям, а подредбата е според рейтинга на дистрибуцията.

Копиранo мнение от форума на SetComBG.com

http://www.frozentech.com/content/livecd.php

И най-вече такива които не съществуват от поне 5 години, но седят в този списък.

Ако не можеш да си полезен поне не бъди вреден за питащите.

преди 1 час, kalansuv написа:

Инсталирал съм за проба  и Manjaro и  Antergos. И двете са  Arch  базирани. Е няма толкова бедни хранилища на софтуер.

Има ли някой толкова беден на мозък освен теб?

преди 1 час, RagnerBG написа:

Изобщо не е само шарения Manjaro-то, още повече, че това, мен лично, последно би ми направило впечатление.

Не съм писал, че дистрибуцията няма качества. Писал съм, какъв е критерия за подреждане на класацията в Distrowatch.

Корега ли използваш, че корегираш?

Иначе си прав, въпрос на вкус е - на Manjaro са отвратително грозни темите.

преди 7 часа, Mozo написа:

Корега ли използваш, че корегираш?

Иначе си прав, въпрос на вкус е - на Manjaro са отвратително грозни темите.

Не беше ли куряга?

• 3 седмици по-късно...

https://xebian.org/

Debian+XFCE за Xbox. И за обикновен десктоп, де...

calendar.png

Базиран на Sid (Unstable).

Редактирано от Мальчик Бананан (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...
преди 1 час, ZeroG написа:

... не можах да му схвана много логиката - защо при търсене с 'fi' ми дава ... Archive Manager и Calculator ...

https://postimg.org/image/oq1h64a5x/

Защото мениджъра на архиви е file-roller. Калкулатора не знам кой е. От години съм си направил стартер за xcalc и ползвам него. Десет калкулатора не ми трябват. https://s25.postimg.org/fz0p98vj3/xcalc.png

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

преди 14 минути, ZeroG написа:

Начи логиката е - търси в name и за начало на всяка дума с дължина по-голяма от 2 символа от summary на инсталирания пакет . Затова и реагира на fi на Calculator, заради думата financial. 

По-скоро от взима от стартера на апликацията. Там вкарват доста информация и ако подреждането не е добре обмислено ще става така.

преди 4 часа, ZeroG написа:

Аууу, пропуснал съм забележителна годишнина на дистрото си. 
Накратко с любопитни факти: http://www.zdnet.com/article/suse-linux-at-25/ 

Само да не вземе да се окаже, че Сусе е стратегическото скрито оръжие на Майкрософт в Линукс. И по някое време Майкрософт да го напазарува. Пу,пу,пу! 

Надявам се да не ги напазаруват, но днес се посмях на SuseCon, когато видях че презентацията на KeyNote-а им върви на Win10 с Powerpoint :D 

Е, вече няма да има официален образ за сваляне на 32-битов Убунту Десктоп. То май и който ползваше Юнити преди, все бяха с 64-ки. Пък и го бяха анонсирали преди време.

преди 27 минути, бат'начо написа:

Е, вече няма да има официален образ за сваляне на 32-битов Убунту Десктоп. То май и който ползваше Юнити преди, все бяха с 64-ки. Пък и го бяха анонсирали преди време.

http://cdimage.ubuntu.com/daily-live/current/

преди 4 часа, cybercop написа:

Не виждам да пише никъде числата 17.10 и 386. И се отнася само за Убунту (за момента, де), не и за останалите, дето им викат произлезли от него - живи, малки, миниатюрни, с друга графична среда...

преди 1 час, бат'начо написа:

Не виждам да пише никъде числата 17.10 и 386. И се отнася само за Убунту (за момента, де), не и за останалите, дето им викат произлезли от него - живи, малки, миниатюрни, с друга графична среда...

Аз аз изобщо не те разбирам. Това са ежедневно обновяваните образи на Ubuntu Desktop 17.10 с кодово име Artful Aardvark. Нищо не произлиза от него, поне засега. Имам подозрение, че имаш предвид останалите официални издания.

Например Lubuntu Desktop 

http://cdimage.ubuntu.com/lubuntu/daily-live/current/

преди 3 часа, бат'начо написа:

Pay Attention! Ubuntu is Officially Dropping 32-bit Desktop Images

в търсачката

Сигурно е вярно. Но не и за Ubuntu 17.10. Никой не прави подобни промени на ниво бета версия. 

Изключително ми е неприятно да ме препращат към търсачката. Това, което не разбирах е цитирания текст.  За какви числа става въпрос и, какво е произлязло от Ubuntu.

Премахването на 32 битовите издания е неизбежен процес. 

• 2 седмици по-късно...

Излезе втората голяма актуализация на Debian 9 Stretch. 

https://s25.postimg.org/s65miukin/stretch.png

Списъка с обновленията : https://www.debian.org/News/2017/20171007

off:

Пиксел, приятелю, да не би случайно да си гледал едно предаване за новата Руска безпикселна технология, та се преименува? ;)

Днес се появи и Plasma 5.11

И да не забравя да хвърля 5-те си стотинки. Като дългогодишен ползвател на Linux Mint (канелената версия), от около месен реших да дам шанс на KDE Plasma разновидността на Ментата. Първо да кажа, че лаптопът я прие повече от радушно. Ако Канелата караше лаптопа да загрява, макар всичко препоръчано от вас и нета като решение за същия проблем, то KDE-то тръгна по ноти. Коментирам лаптопът, тъй като на настолната машина и двете версии вървят като слънце. И другото - ако Канелата дава едно ниво свобода за къстамизация на работната среда, то KDE-то "изгрубява" зверската, когато говорим за тотална свобода на къстамизация. Не ми стигна един уикенд, през който да мина през всички предоставени опции за персонализиране на средата. Дето са казали хората - "свобода, свобода, ама ако знаехме и какво да я правим тая свобода, добре щеше да е".

Точно поради тази стабилност на средата, подплатена с всички тези свободи които дава, оттук насетне й ставам фен. Чакам до другата седмица финалната версия на Ubuntu 17.10 с Гнома и тогава окончателно ще реша: Ubuntu (GNOME) или Mint (KDE). Хубава вечер на всички!

• 2 седмици по-късно...

Невероятно, но факт. Излезе нова версия на Apache OpenOffice.

https://www.openoffice.org/download/

Все пак, нещо се е работило по него, защото са отстранени около тридесет грешки.

Онзи ден си инсталирах за проба Ubuntu desctop 17.10. В него забелязах че идва с програма за намаляване на "синята светлина". В декемврийското издание на Linux Mint 18.3 също се съобщава, че ще бъде включен по default Redshift. Това е много хубава новина, особено за потребители прекарващи много часове вечер пред мониторите. Откакто ме заболяха очите и след изпробване на много програми като F.Lux / Redshift, си спрях вниманието на българската IRIS, даже безплатната й версия я сложих на всичките фирмени пс-та. Поздрави

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.