Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Новини от света на Linux дистрибуциите.

Featured Replies

преди 1 минута, whitepixel написа:

Моите искрени съчувствия към всички Убунту фенове ...

Едва ли ще намериш в този форум точно финансовия мениджър на Canonical. Едва ли, някой от обикновените потребители до засяга, какво ще ползват служителите на Google на работните си места. Аз се съмнявам, че са ползвали само Ubuntu. Видя ми се странно, че за офис машини ще ползват тестова Debian, която е в начален етап на разработка. Поне да беше стабилната версия.

• Отговори 2,2k
  • Прегледи 277,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Потребителите на СтотинкаОС вече могът да се радват на sos-easy-install - Графично приложние разработено от екипа на sOS, с която помощ потребителите ще могат да инсталират лесно допълнителен софтуер

• Аз съм твърд противник да се нагажда операционната система към интелектуалното ниво на най- некомпетентните потребители. Такива потребители трябва да ползват само това, което могат да си позволят. В п

• Ивайло Димов
    Ивайло Димов

Тоя форум всеки изминал ден заприличва на все повече на клозет ,постоянно някакви виртуални битки и безмислени спорове кое е по-добро и т.н.Много от старите муцуни спряха да пишат именно поради тоталн

Публикувани изображения

преди 8 часа, whitepixel написа:

Моите искрени съчувствия към всички Убунту фенове ...

https://itsfoss.com/goobuntu-glinux-google/

Както споменах в предишен пост единствено Debian е от значение, а Buster кърти мифки. Явно от Гугъл са ме чели у Калдатата :lol6:

Похвален е ентусиазма ти, но от Ubuntu базирана (тяхна си) корпоративна дистрибуция ще си правят Debian базирана такава за собствена употреба. Вероятно и за това не ги бърка, че Buster е в начален стадии на разработка. Просто ще приложат корпоративен тип на обновяване - периодични пакети с обновления.

Това, което си написал е пропито от идеализъм, но е далече от реалността. Google няма да промени комерсиалния си модел, защото е търговска компания. Колкото е била свободна Ubuntu 14.04 върху която са създали настоящата си дистрибуция, толкова е свободна и Debian, върху която ще създадат следващият си корпоративен продукт. Приносът на Debian е безспорен и няма нужда да бъде легитимирана от Gоogle, Apple и Microsoft. Никакво значение няма да има за потребителите, избора на база за бъдещата дистрибуция на Google, защото ще е за тяхна собствена употреба. Не е за благото на народите. Не, че щях да я ползвам, дори да ми я дават и да ми изпратят техен служител да ми я инсталира.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Чист Дебиан за обикновен юзър? Едва ли. Мен пък ме интересува все още какво точно се е случило с Ян. Така и не се разбра. Или поне аз не съм чел. Дали е бил надрусан в онази нощ или си е бил с всичкия си? Той ли е писал от туитър акаунта си? Какво точно е станало? Ако това беше Сергей Брин или Бил Гейтс само за това щяхме да четем сигурно години... Защо ли ми се струва, че го заметоха под килима този случай...

Редактирано от Мальчик Бананан (преглед на промените)

преди 22 часа, whitepixel написа:

Намирам новината за доста по-дълбока по съдържание:
1. Гугъл подменя съществуващия си комерсиален модел от получавам-плащам към получавам-развивам - и под отворен код го връщам към Дебиан;
2. Изборът с Дебиан за основа е пряко признание за стойността му като дистрибуция за вътрешни разработки и не мисля че ще се задоволят само с тях;
3. Самият факт, че такъв гагант като Гугъл избира Дебиан ще повлияе и върху избора на обикновения потребител за Дебиан и лавинообразно увеличи потребителската маса за това дистро;
4. Гугъл изхвърля ненужния уял се посредник между него и Дебиан и спестява пари;
5. Изхвърлянето на Убунту е косвена оценка за добавената стойност от Убунту връз Дебиан и ще повлияе върху мнението на инвеститори свързани с Каноникъл - негативно естествено;
6. Спекулативно погледнато обаче, №1 може и да не е толкова положително за Дебиан - предстои да видим дали обратната връзка Гугъл-Дебиан ще окаже влияние върху самостоятелността на вземане на решения в Дебиан общността. Или ще бъде началото на края на Дебиан какъвто го познаваме.

+1

Хм, да се надяваме че не. При сблъсък на идеологии, обаче, отвореният код повече повлиява на комерса, отколкото обратното. Или поне така си мисля и се надявам. 

преди 22 часа, cybercop написа:

Това, което си написал е пропито от идеализъм, но е далече от реалността. Google няма да промени комерсиалния си модел, защото е търговска компания. Колкото е била свободна Ubuntu 14.04 върху която са създали настоящата си дистрибуция, толкова е свободна и Debian, върху която ще създадат следващият си корпоративен продукт. Приносът на Debian е безспорен и няма нужда да бъде легитимирана от Gоogle, Apple и Microsoft. Никакво значение няма да има за потребителите, избора на база за бъдещата дистрибуция на Google, защото ще е за тяхна собствена употреба. Не е за благото на народите. Не, че щях да я ползвам, дори да ми я дават и да ми изпратят техен служител да ми я инсталира.

Абсолютно съм съгласен.

За потребителя няма директно, но фирмените политики много се влияят от такива миграции. И от там е възможно интересна и при нормалните линуксчии да се вдигне.

преди 18 часа, velislavvasilev написа:

Успех! Не знам кога за последно си ползвал Дебиан и други диструбуции. По-конкретно в инсталирането.

Пък и да не забравяме, че говорим за потребители на отворен код. Тях нищо не може да ги уплаши повече от корпоративен софтуер. Самият Линус Торвалдс си изказа притесненията от тенденцията все повече софтуер с отворен код да се пише от корпорации. Ей, на - Убунту. Написаха си спайуеъра и изгубиха сумати потребители (включитело и мен). Пък малкото ми наченки да подкарам Дебиан (от 7 версия я wifi девайс няма да ми разпознае, я други ядове с драйвъри) хептем няма да начена не само да инсталирам, ми даже и да им посетя сайта. Пък и като прочета, че някое дистро се долюбва с корпорация и а познай...

Да, това е някакъв вид пост истина, която винаги, дори нежелателно, се оказва вярна. За щастие аз си мисля, че Google няма много да им обръщат внимание
 и ще остане единствено ползата от повече пакети.

преди 12 часа, Мальчик Бананан написа:

Чист Дебиан за обикновен юзър? Едва ли. Мен пък ме интересува все още какво точно се е случило с Ян. Така и не се разбра. Или поне аз не съм чел. Дали е бил надрусан в онази нощ или си е бил с всичкия си? Той ли е писал от туитър акаунта си? Какво точно е станало? Ако това беше Сергей Брин или Бил Гейтс само за това щяхме да четем сигурно години... Защо ли ми се струва, че го заметоха под килима този случай...

Що? Не съм го ползвал скоро, но като гледам, като пакети, изглежда прилично. Единствено не ми хареса, че много силово наложиха някои промени. Но принципно, технически, изглежда по-добре от преди.

Според мен няма и да разберем. Освен ако след години не изтече нещо. И имам чувството, че причината не е в него.

на 19.01.2018 г. в 19:54, Melmak ® написа:

И имам чувството, че причината не е в него.

Чудя се. В смисъл не ми се залита да мисля нещо конспиративно, но има нещо гнило... В същото време, всеки изпушва от време на време. Или да е взел нещо много силно? Но пък не изглежда "такъв". Хм...

А относно Дебиан, ами не е баш като ментата или бунтутата. Аз не съм си инсталвал Дебиан от може би две години, но предполагам все още си е така малко по-рестриктивен от бунтутата, не е баш пали и тръгвай и инсталационния процес може би ще пообърка някой, който иска next-next.

Добавих
sudo add-apt-repository ppa:canonical-kernel-team/ppa
sudo apt-get update

и инсталирах най-новото ядро 4.13.0-31-generic #34. След проверка за Meltdown and Spectre със скрипта тук , вече и 3-те пробойни имат статус "NOT VULNERABLE"

Редактирано от svetliof (преглед на промените)

преди 28 минути, svetliof написа:

и инсталирах най-новото ядро 4.13.0-31-generic #34. След проверка за Meltdown and Spectre със скрипта тук , вече и 3-те пробойни имат статус "NOT VULNERABLE"

Предполагам, че това съдържа и днешната актуализация на ядро 4.14.

http://www.img-share.eu/f/images/477/ubuntu-kernellkb2zwQOPSfp3L5xGza81516560942.png

преди 2 часа, cybercop написа:

Предполагам, че това съдържа и днешната актуализация на ядро 4.14.

http://www.img-share.eu/f/images/477/ubuntu-kernellkb2zwQOPSfp3L5xGza81516560942.png

Не, тествах го последното. Т.е. исках и на другия ми линукс да инсталирам 4.13.0-31-generic #34, да инсталира се, но упорито зареждаше само 4.13.0-26. При рестарта в разширените опции не се появяваше инсталираното предходно 4.4.х. Затова инсталирах UKKU и тествах скрипта с него. Първите 2 уязвимости са си червени. Лошото е че затрих grub. Под mate пуснах програма нещо за Grub recover и сега ме пусна в Cinnamon с 4.14 ядро. Да не би защото съм в Mate с 4.13.0-31-generic #34, под Cinnamon да не иска да го захапе?

преди 10 часа, svetliof написа:

При рестарта в разширените опции не се появяваше инсталираното предходно 4.4.х. 

4.4 LTS не е преходно, а ядрото по подразбиране за Xenial. Останалите са HWE ядра от краткосрочните версии, излезли след него. Провери, дали е инсталиран мета - пакета linux-generic и след рестарта, виж отново, дали е налично в списъка на GRUB. Единственото ядро с което имаше проблеми беше 4.4.0-108 и го обновиха след няколко часа. На машината от която пиша съм със 109 и стартира нормално.

на 21.01.2018 г. в 11:32, Мальчик Бананан написа:

В смисъл не ми се залита да мисля нещо конспиративно, но има нещо гнило...

Хм, не се знае дали има нещо или просто новото нормално.

Аз не съм си инсталвал Дебиан от може би две години, но предполагам все още си е така малко по-рестриктивен от бунтутата, не е баш пали и тръгвай и инсталационния процес може би ще пообърка някой, който иска next-next.

Аз пък повече налитам на такива. :)

Това ще ви хареса. Избрани цитати от Тео по случай Спектър и Разтопяване. Лендюк е направил страхотна тениска. Кефи ме, като е такъв задник. :D

Превъртете до: 27:50

Аз не съм си инсталвал Дебиан от може би две години, но предполагам все още си е така малко по-рестриктивен от бунтутата, не е баш пали и тръгвай и инсталационния процес може би ще пообърка някой, който иска next-next.

Преди 2, 3 или 4 години, инсталаторът беше с почти еднаква визия, като сегашния - графичен и опростен графичен. И си е точно от типа next>>next>finish. Напълно елементарен и се иска да си грамотен дотолкова, че да можеш да четеш. Настройките след инсталацията, вече са друг въпрос, защото по подразбиране Debian е орязана откъм фирмен софтуер, а и хранилищата не са перфектно конфигурирани. 

преди 25 минути, cybercop написа:

Преди 2, 3 или 4 години, инсталаторът беше с почти еднаква визия, като сегашния - графичен и опростен графичен. И си е точно от типа next>>next>finish. Напълно елементарен и се иска да си грамотен дотолкова, че да можеш да четеш. Настройките след инсталацията, вече са друг въпрос, защото по подразбиране Debian е орязана откъм фирмен софтуер, а и хранилищата не са перфектно конфигурирани. 

Относно инсталацията... зависи. Тоест, първоначално, един уин юзър да речем, може да се оплете какво да свали: няма огромен зелен бутон DOWNLOAD в началото и в дъното на страницата и ти просто да цвъкнеш с мишката и прозореца за запазване да се появи. При инсталацията... задаването на потребителска и root парола  може да го обърка - поне с мен стана така, преди много години (пет. шест, знам ли?!), така си се заключих. Tasksel също може да го омота (нали така се казваше предложението за избор на среда) и да нацъка, цък-цък или да си инсталира Дебиан без десктоп. :) Определено има къде. Това, което казваш за орязването също. И няма магазин, като в Убунту. Въобще, за някой, който пита: "Искам да мина от Уин на Линукс, кажете някое дистро", чист Дебиан няма да му кажа, но ще го изчакам няколко месеца и ще почна да го тролвам си сложи... :)) Особено, ако е вехта машината.

И понеже темата е за новини. От четвъртък: https://access.redhat.com/solutions/3315431?sc_cid=701f2000000tsLNAAY&

Обновлението за Spectre (CVE-2017-5715) събаря някои машини. Фикс, който фиксва фикса.

преди 1 час, Мальчик Бананан написа:

Относно инсталацията... зависи. Тоест, първоначално, един уин юзър да речем, може да се оплете какво да свали: няма огромен зелен бутон DOWNLOAD в началото и в дъното на страницата и ти просто да цвъкнеш с мишката и прозореца за запазване да се появи. При инсталацията... задаването на потребителска и root парола  може да го обърка - поне с мен стана така, преди много години (пет. шест, знам ли?!), така си се заключих. Tasksel също може да го омота (нали така се казваше предложението за избор на среда) и да нацъка, цък-цък или да си инсталира Дебиан без десктоп. :) Определено има къде. Това, което казваш за орязването също. И няма магазин, като в Убунту. Въобще, за някой, който пита: "Искам да мина от Уин на Линукс, кажете някое дистро", чист Дебиан няма да му кажа, но ще го изчакам няколко месеца и ще почна да го тролвам си сложи... :)) Особено, ако е вехта машината.

Тези неща, които пишеш са под нужната компетенция на човек, които може и трябва да се захваща с инсталиране на ОС. Ако не знае, какъв образ да свали, как да си напише паролата и коя отметка да сложи (десктопа е отметнат по подразбиране), този човек не трябва да се захваща с инсталация на никаква ОС. С Windows няма да му е по- лесно, като в повечето случаи ще се наложи и да го краде.

Офтопик: С Уин си е баш цък-цък. С ментата и Убунту не е много по-различно. Уведомява те, че имаш ъпдейти, ти правиш "цък" и готово. В Уин не ти иска парола за потребител и такава за админ. Нали? Всъщност инсталацията на Mint и Ubuntu си е много по-лесна за неопитен потребител от Уин 7/8 да речем, който си тегли чист образ - драйверите сами си ги намира, най-нужните програми са вече инсталирани. Инсталирах наскоро Уин 8.1. Баш чист образ (msdn), пффффф... Бях забравил що за мъка е. Добре, че става дума за съвременна машина, иначе щях да си оскубя косите да търся драйвери-мрайвери и не знам какво...

на 21.01.2018 г. в 20:27, svetliof написа:

Добавих
sudo add-apt-repository ppa:canonical-kernel-team/ppa
sudo apt-get update

Много интересно. На моя desctop pc имам dual boot LM 18.3 Mate и 18.3 Cinnamom. Всичкият софтуер е еднакъв, system updates, Intel microcode и ядро 4.13.0-31-generic #34. По Mate статуса на 3-те заплахи е NOT VULNERABLE, но под Cinnamon 2-рата е червена (VULNERABLE). Странно?

Някой тества ли версия 58 на Firefox?

https://www.mozilla.org/en-US/firefox/58.0/releasenotes/

Браузъра ми се вижда малко по- бавен от предишната. След толкова хвалби от Mozilla, времето за зареждане трябва да е станала отрицателно, но, това нещо не се вижда на практика.

преди 3 часа, svetliof написа:

Много интересно. На моя desctop pc имам dual boot LM 18.3 Mate и 18.3 Cinnamom. Всичкият софтуер е еднакъв, system updates, Intel microcode и ядро 4.13.0-31-generic #34. По Mate статуса на 3-те заплахи е NOT VULNERABLE, но под Cinnamon 2-рата е червена (VULNERABLE). Странно?

Ако нямам binutils или intel-microcode инсталирано, скрипта ще го отчете ли?

@Pavel : Как пък се оказа и огромен, и зелен. Знам за неофициалния инсталатор, затова съм за писал "по подразбиране". Хранилищата ги избираш само, ако си свързан към мрежата. Даже и тогава, често има проблеми с конфигурацията и е добре, веднага след инсталацията да стартираш nano и да ги провериш. 

Сигурен съм, че твоите си ги променял и не са тези, които е създал инсталатора. Има още една грешка, която стои поне от 7-8 години. Ако имаш CD/DVD устройство, инсталатора го описва в fstab. Имам някакви спомени, че ми е описвал и флашките, когато инсталирах на стария лаптоп.  Затова е добре да отвориш файл и да изтриеш всичко, освен дяловете на диска. Сменяемите устройства са грижа на gvfs и нямат работа в fstab. На автоматичното разделяне на дялове също не разчитам, защото инсталатора прилага механично изчисляване на swap дяла да е двоен на RAM паметта и се стига до безумни стойности. В новия инсталатор на Ubuntu, swap файла се създава доста по- интелигентно според наличната RAM. 

преди 13 часа, бат'начо написа:

Ако нямам binutils или intel-microcode инсталирано, скрипта ще го отчете ли?

Пробвай. Крайната идея е да се види конкретното ядро спира ли пробойните, но в някоя от тях участва и микрокодовете. В сайта на Linux Mint се споделя, че преди ден-два интелските микрокодове се downgrade-наха надолу и може и да е затова. Но пък при мен при все че са едни и същи, получавам 2 резултата.

Редактирано от svetliof (преглед на промените)

преди 7 минути, Pavel! написа:

Инсталатора на Убунту често крашва когато завърши инсталацията и се опита да рестартира, затова се налага да спираш компютъра от копчето. Аматьорщина отвсякъде.

Най-добрия инсталатор според мен е Anaconda, хем е бърз, хем е удобен, хем никога не ми е крашвал.

Вероятно е персонален проблем, защото при мен не се е случвало никога. При много дистрибуции не са са сетили да вкарат и опция за изваждане на диска при рестартиране, но за това не може да се обвинява инсталатора, защото управлението на сесиите не се извършва от него.  През последните години ползвам само образите на ubuntu-server, които са с инсталатора на Debian, но в последните 1-2 версии са променили алгоритъма, когато въведоха swap файла. Предполагам, че това ще стане и в следващата версия на Debian.

преди 33 минути, Pavel! написа:

С инсталатора на Дебиан няма проблем. Но стандартния инсталатор на Ubuntu Desktop крашва понякога

Крашва (изключва) или забива ? Защото последното може да е предизвикано от Plymouth анимацията или мениджъра на вход LightDM, към който е привързан Plymouth в Ubuntu. Инсталатора не изключва и не рестартира системата. Имай предвид, че десктоп изданията са Live CD с опция за инсталиране.

Не е от инсталатора. След натискане на бутона "Рестартиране", командата се прехвърля на мениджъра на сесиите. Виждал съм подобно забиване и на инсталирани системи, когато компютъра е слаб и си генерирал трафик до последно. В смисъл, веднага след затваряне на браузъра, натискаш бутона за изключване. 

В Debian, анимация не се включва, защото не е инсталиран Plymouth, а и стандартните инсталационни образи не са на система, работеща в Live CD режим. 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.