Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Новини от света на Linux дистрибуциите.

Featured Replies

Ще чакам LMDE 3.1 или в която версия се сетят все пак да сложат драйвър мениджър.

• 1 месец по-късно...
  • Отговори 2,2k
  • Прегледи 283,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Потребителите на СтотинкаОС вече могът да се радват на sos-easy-install - Графично приложние разработено от екипа на sOS, с която помощ потребителите ще могат да инсталират лесно допълнителен софтуер

• Аз съм твърд противник да се нагажда операционната система към интелектуалното ниво на най- некомпетентните потребители. Такива потребители трябва да ползват само това, което могат да си позволят. В п

• Ивайло Димов
    Ивайло Димов

Тоя форум всеки изминал ден заприличва на все повече на клозет ,постоянно някакви виртуални битки и безмислени спорове кое е по-добро и т.н.Много от старите муцуни спряха да пишат именно поради тоталн

Публикувани изображения

Mageia от версия 6.1 минават на rolling release  явно им е писнало да пускат весрии с по 18 месеца съпорт :01:

• 3 седмици по-късно...

IBM закупува Red Hat за 34 милиарда американски долара

https://www.kaldata.com/featured/ibm-закупува-red-hat-за-34-милиарда-американски-д-296770.html

Събитие сравнимо с 9та по Рихтер в Линукс света.
IBM не се шегуват, вторият им колосален удар в последните месеци. Да видим отговора на HP и Microsoft - кой кого ще накупува от другите 2 Ентерпрайс линукса - Canonical & SUSE, защото ако не го направят просто изпадат в ситуацията на компании със затихващи функции. Другото нещо много любопитно е какво прави Amazon, след като са базирани на Fedora.

преди 10 минути, whitepixel написа:

IBM закупува Red Hat за 34 милиарда американски долара

IBM не се шегуват, вторият им колосален удар в последните месеци.

Дали ще дойде момент в който ще изкарвам версията с ibm-release ?redhat-release.png

преди 22 минути, cybercop написа:

Дали ще дойде момент в който ще изкарвам версията с ibm-release ?

bluehat-release също е вариант

Големият въпрос при това изкупуване е дали CentOS ще продължи да съществува, на IBM им трябват единствено Red Hat от който да правят пари,  и Fedora като лаборатория за разработки. A да се самоцакат със свободен CentOS, вместо да получават пари, ми се вижда малко вероятно.

Значи  Centos отече ли?

преди 13 минути, whitepixel написа:

A да се самоцакат със свободен CentOS, вместо да получават пари, ми се вижда малко вероятно.

Тя не им е голяма конкуренция. Повечето платежоспособни клиенти, ползват корпоративната дистрибуция. Съмнявам се, че ще има големи изменения, както във философията на развитие на RHEL, така и в CENTOS. Ако има, едва ли ще е за добро, защото да налагаш промени на някой, който е водещ в своята област ще е разрушително и дори катастрофално за продуктите и услугите му.

П.П.: То и развитието на XFS отива под въпросителна.

Може би и да остане като дистро/бранд, но едва ли ще остане повече 1:1 по функционалност  с Rad Hat, IBM не би имал икономическа изгода - повечето биха  избрали CentOS тогава.

преди 5 минути, whitepixel написа:

всеки би избрал CentOS тогава.

Защо ? Никоя от големите компании не се интересува от безплатните дистрибуции. Те си плащат с готовност.

Е не всички де,  прецизният термин е повечето , и си коригирах  горното мнение.

https://www.similartech.com/compare/centos-vs-red-hat  

преди 1 час, whitepixel написа:

Събитие сравнимо с 9та по Рихтер в Линукс света.

Случи ли се това, край с RedHat. Поредната вълна на комерсиализиране на Linux. Ще видим докъде ще доведе това и кой - кого.

преди 1 час, whitepixel написа:

IBM не се шегуват, вторият им колосален удар в последните месеци.

Кой им е първият?

@Melmak ®

https://bitcoinmagazine.com/articles/ibm-introduces-world-wire-payment-system-stellar-network/ 

Скритият избор на американското правителство/финансово лоби за световна доминанта криптовалута, а IBM е техническият й изпълнител за реализацията по разпространение и внедряване. Бил Гейтс също наскоро косвено потвърди това в едно интервю. Целта на амер. правителство е китайците да не се превърнат в главен световен  криптофактор  с тяхното изкопано количество и притежание на 60%  биткоини и 80%  етериум в света.
Но това е за друга тема.

Доста съм критикувал Debian, но деветката върна донякъде старата й слава. Не съм имал сериозни забележки от нейното излизане. Освен това, тази дистрибуция е толкова фрагментирана, че и да искаш, няма да има от кой да я купиш. Да са живи и здрави спонсори, като HP, които досега не са заявили желания да придобият контрол над нея.

преди 34 минути, cybercop написа:

Доста съм критикувал Debian, но деветката върна донякъде старата й слава.

По-зле от Jessie просто няма как да се получи вече. От това което наблюдавам, субективно погледнато разбира се, Buster се очертава още по-добър релийз и от Stretch, а и ще стъпи отново на LTS kernel - 4.19. В Debian 11 - Bullseye пък се очаква внедряването на DBS (по подобие на OBS, ABS), което със сигурност ще подобри многократно скоростта на тестване и официално може би ще стартира Debian Rolling различен от Debian Testing.

Отново по топ новината, първоначалните реакции на служители на Red Hat са отрицателни:

Can Red Hat still be Red Hat under IBM? Many Red Hat employees fear it can't be.

In the first hours since the news broke, I've been told by Red Hat staffers:

"I can't imagine a bigger culture clash."

"I'll be looking for a job with an open-source company."

and

"As a Red Hat employee, almost everyone here would prefer it if we were bought out by Microsoft."

https://www.zdnet.com/article/red-hat-leaders-praise-ibm-acquisition-but-employees-are-worried/

преди 3 часа, whitepixel написа:

Големият въпрос при това изкупуване е дали CentOS ще продължи да съществува,

За твое удоволствие предполагам, но Gnome е заплашен от същата съдба. :)

преди 23 минути, whitepixel написа:

първоначалните реакции на служители на Red Hat са отрицателни:

Нищо чудно. Съгласен с тях, изключае последното мнение. Не че няма очевидни предимства, но всичко знаем какво става в 95% от подобните случаи - пълна катастрофа.

преди 19 минути, Melmak ® написа:

За твое удоволствие предполагам, но Gnome е заплашен от същата съдба. :)

Ц, Gnome няма как да изчезне в сините дълбини на IBM, защото е дефакто корпоративен стандарт и водещ избор за всички други дистрибуции, и няма логика IBM да захвърли този DE.
И все пак, ако изчезне барбар с GTK, и i3 ми е достатъчен за лично ползване или пък някой нов междувременно появил се DE  - всеки различен от KDE и разните му подобни кютеци.

преди 26 минути, whitepixel написа:

Ц, Gnome няма как да изчезне в сините дълбини на IBM, защото е дефакто корпоративен стандарт и водещ избор за всички други дистрибуции, и няма логика IBM да захвърли този DE.

Кой е казал, че ще изчезне? :)  Просто може проекта да се оптимизира...

Познай кой им плаща и търпи тъпотиите. Не знам колко ще е състоятелно от бизнес гледна точка да се поддържа.

преди 26 минути, whitepixel написа:

И все пак, ако изчезне барбар с GTK, и i3 ми е достатъчен за лично ползване или пък някой нов междувременно появил се DE  - всеки различен от KDE и разните му подобни кютеци.

Тук си прав. Аз също се надявам кафявия тайфун да се размине, пък дори и ако IBM съсипят каквото могат.

Red Hat официално поема курс на изхвърляне на KDE от бъдещите  издания на операционната си система.

https://www.theregister.co.uk/2018/11/02/rhel_deprecates_kde/

преди 11 часа, whitepixel написа:

Red Hat официално поема курс на изхвърляне на KDE от бъдещите  издания на операционната си система.

https://www.theregister.co.uk/2018/11/02/rhel_deprecates_kde/

Официалното заглавие от статията, "сега май знаем истинската причина IBM да поеме контрола".

Цитат

We (may) now know the real reason for that IBM takeover. A distraction for Red Hat to axe KDE

Това дори не е близо до истината... Имам обаче известни подозрения, че IBM може да льопне тяхна среда със закрит код. Просто защото не е много трудно да бъде направено нещо функционално и значително по-качествено. За около две години от малък екип може да стане. Причината? Linux общността така и не успя да докара нещо на високо ниво за десктоп-а. Ако IBM сложат, ще се отличат от другите и не е нужно да го споделят.

Разбира се, вероятно просто свиват щаба. Което пак е лошо, защото се връщаме към времената на твърда връзка между работна среда и дистрибуция. Модел, който знаем не работи добре.

преди 38 минути, Melmak ® написа:

Имам обаче известни подозрения, че IBM може да льопне тяхна среда със закрит код. Просто защото не е много трудно да бъде направено нещо функционално и значително по-качествено. За около две години от малък екип може да стане. Причината? Linux общността така и не успя да докара нещо на високо ниво за десктоп-а.

Никакъв малък екип няма да се справи със задачата. Просто ще се насочат към само 1 графична среда, което ще спести излишен ресурс. Никакъв шанс да направят нещо способно за ползване от нулата, може да хванат някое BSD лиценз, Лумина, или подобно. За мен няма по-функционално от КДЕ и неудобно и нефункционално от Виндовс - стайл.

преди 23 минути, bvbfan написа:

Просто ще се насочат към само 1 графична среда, което ще спести излишен ресурс.

Естествено, това е много по-вероятното, но само защото ръководството на IBM го е шубе от смислени ходове. Както знаеш, печалбите им вървят надолу, а в такива ситуации всеки ход е грешен. Остава единствено да не се прави нищо реално, а само бизнес и каквито мантри повтарят всички останали. Това го виждаме почти непрекъснато в последно време.

преди 24 минути, bvbfan написа:

Никакъв малък екип няма да се справи със задачата.

преди 32 минути, bvbfan написа:

Никакъв шанс да направят нещо способно за ползване от нулата

Не си прав. Аз предчувствам, че нещо такова не само е възможно, но и се задава на хоризонта. Въпроса е само кой, кога и с какви технологии ще го направи.

преди 27 минути, bvbfan написа:

Лумина, или подобно.

Според мен Lumina-та се прави от няколко човека на кръст. И както виждаме се получава.

преди 28 минути, bvbfan написа:

За мен няма по-функционално от КДЕ

Строго погледнато съм напълно съгласен с теб. KDE кърти. Просто може да се иде и доста по-напред. И това ако смятаме само разработените технологии и принципи. GNOME също не е никак лошо.

@Melmak ®

Не уцелихме с прокобите за Gnome, KDE ще да е жертвата, отдъхнах си. Само една голяма интрига в IBM остана - дали на Пьотеринг ще му посочат вратата да не им създава главоболия с експериментите си.

преди 32 минути, whitepixel написа:

Не уцелихме с прокобите за Gnome, KDE ще да е жертвата, отдъхнах си.

Ще разберем, как ще се отрази на проектите, чак след няколко години.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.