Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Новини от света на Linux дистрибуциите.

Featured Replies

преди 1 час, Melmak ® написа:

Завръщане в миналото с руската ОС "Елбрус"

orig.jpg?_=1554296753

Скрийншотите обаче сочат, че дизайнът напомня доста на излезлия в края на миналия век Windows 98.

Дизайнът на кое? На базовата Xfce, преди да е настроена ли ? Даже и в този си вид, няма почти никаква прилика с W98.

• Отговори 2,2k
  • Прегледи 283,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Потребителите на СтотинкаОС вече могът да се радват на sos-easy-install - Графично приложние разработено от екипа на sOS, с която помощ потребителите ще могат да инсталират лесно допълнителен софтуер

• Аз съм твърд противник да се нагажда операционната система към интелектуалното ниво на най- некомпетентните потребители. Такива потребители трябва да ползват само това, което могат да си позволят. В п

• Ивайло Димов
    Ивайло Димов

Тоя форум всеки изминал ден заприличва на все повече на клозет ,постоянно някакви виртуални битки и безмислени спорове кое е по-добро и т.н.Много от старите муцуни спряха да пишат именно поради тоталн

Публикувани изображения

преди 2 часа, Melmak ® написа:

Gentoo Gets GNOME 3.30 Running Without Systemd

For those trying to keep to a systemd-free system, Gentoo developers have GNOME once again working without being dependent on systemd...

https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Gentoo-GNOME-3.30-No-Systemd

Голям подвиг, няма що. И все пак похвално, че още се борят срещу systemd
Едно друга различна от Linux ОС e премахнала още повече зависимости го е постигнала това преди 5 месеца, релийзът е края на април:
https://www.openbsd.org/65.html 

За твое сведение systemd-less GNOME има от поне няколко години, но едва сега с наложената политика на разработчиците като hard dependency се предприема стъпка към профили с и без systemd. Заместникът на OpenRC в лицето на elogind е разработен от екип на Gentoo, но се бавеше поради ред причини да влезе в официалните хранилища. Отделно не разбирам този хейт към Gentoo, който е най-близо до философията на BSD, в сравнение с други Линукс дистрота.

Така ли го разбра, че хейтвам?
Хич даже, просто ми е смешно колко барабани за нещо, което други си го правят рутинно от много Гном версии насам.

преди 6 часа, bvbfan написа:

Не знам кой опериран от мозък е писал това, виждал ли е онава дърво Вин 98, къде в него е видял виртуални десктопи и док :) 

Абе че беше дърво Уин 98 беше ама вършеше работа аз тогава карах Редхат 7.3 с КДЕ 3 и беше на светлини години пред Уин 98 та затова се майтапех че М$ бая работи открадоха от КДЕ

Не бях фен на KDE3, ползвал съм xfce, но и аз откакто ползвам Линукс KDE4  точно излизаше и аз се метнах на 4.1 или 4.2 беше и оттогава няма мърдане :)

преди 11 часа, bvbfan написа:

Не бях фен на KDE3, ползвал съм xfce, но и аз откакто ползвам Линукс KDE4  точно излизаше и аз се метнах на 4.1 или 4.2 беше и оттогава няма мърдане :)

То тогава друго освен KDE3 нямаше а и ГНОМ 2 които да стават за домашни компютри

Пет инструмента, които ще ви помогнат да създадете своя собствена Линукс дистрибуция! ЦЪК

на 4.04.2019 г. в 15:59, bvbfan написа:

Не знам кой опериран от мозък е писал това, виждал ли е онава дърво Вин 98, къде в него е видял виртуални десктопи и док :) 

на 4.04.2019 г. в 16:48, cybercop написа:

Дизайнът на кое? На базовата Xfce, преди да е настроена ли ? Даже и в този си вид, няма почти никаква прилика с W98.

Статията е общо взето хейт. Обаче ми харесва, че и отдават внимание. :) 

на 4.04.2019 г. в 17:49, whitepixel написа:

Голям подвиг, няма що. И все пак похвално, че още се борят срещу systemd
Едно друга различна от Linux ОС e премахнала още повече зависимости го е постигнала това преди 5 месеца, релийзът е края на април:
https://www.openbsd.org/65.html 

Хубаво е че почват да се борят реално със systemd. Не беше честно някои проекти твърдо да зависят от него и така да принуждават останалите да им играят на хорото. Губи се и гъвкавост, което за Linux е крайно неприятно.

Ако работи добре, браво на тях! Gnome не е лесен за хакване.

преди 49 минути, Melmak ® написа:

Хубаво е че почват да се борят реално със systemd. Не беше честно някои проекти твърдо да зависят от него и така да принуждават останалите да им играят на хорото. Губи се и гъвкавост, което за Linux е крайно неприятно.

Ако работи добре, браво на тях! Gnome не е лесен за хакване.

Не ща да съм лош пророк, но се опасявам, че Gnome 3.30 е последната сравнително лесно отвързана версия от systemd. Такова развитие на обвързване на десктоп среда със systemd  хич не ми харесва.

Редактирано от whitepixel (преглед на промените)

Аз така и не разбрах какво му е лошото на systemd...

Явно не сте наясно, че элбрус не е предвиден за игри. Производителностна която предлага е по-висока от на повечето съвременни процесори, хората си казват че игри няма да върмят заради ниските честоти, но и по начало игрите не са приоритет. И базовото xfce и е светлинни години напред спрямо уинлайно 98.

преди 10 часа, whitepixel написа:

Не ща да съм лош пророк, но се опасявам, че Gnome 3.30 е последната сравнително лесно отвързана версия от systemd. Такова развитие на обвързване на десктоп среда със systemd  хич не ми харесва.

Аз така и не разбрах толкова години, какво сте се вкопчили в systemd и pulseaudio?

Следа като много улесняват живота. И предлагат една стандартизация в линукс средите, а не всеки да си прави каквото си иска, както беше случая с убунту upstart, всичко се правеше за убунту, понеже е лидер, но само те имат upstart, и даден софтуер ще е написан само според него.

на 8.04.2019 г. в 3:20, rado84 написа:

Аз така и не разбрах какво му е лошото на systemd...

За да разбереш, трябва да си ползвал и друго освен systemd, или поне прочетеш.

на 8.04.2019 г. в 7:41, Росен Р. Александров написа:

Аз така и не разбрах толкова години, какво сте се вкопчили в systemd и pulseaudio?

Следа като много улесняват живота. И предлагат една стандартизация в линукс средите, а не всеки да си прави каквото си иска, както беше случая с убунту upstart, всичко се правеше за убунту, понеже е лидер, но само те имат upstart, и даден софтуер ще е написан само според него.

Ти пък ме изненада, защото си ползвал rc/sysV/upstart и би трябвало да си наясно за пълзящия обхват превръщащ systemd в обособена "Пьотеринг ОС" вътре в Линукса - тип пенкелер или "правим всичко". Последното е в разрез на *NIX принципа, че ОС програма трябва да е възможно най-проста и прави точно едно нещо на фокус, но перфектно. Последното резултатира в неизменен очакван резултат през годините и десетилетията на ползване на тази ОС - то и затова UNIX, BSD и Линукс(все още) са толкова железни операционни системи.

Добро, сравнително прясно скорошно, четиво по тематиката, и макар че е за OpenRC, то спокойно може да се обобщава за всички RC-тa също.
https://iwf1.com/systemd-vs-openrc-which-init-system-is-the-best-for-you-comparison

Редактирано от whitepixel (преглед на промените)

Ти пък ме изненада, защото си ползвал rc/sysV/upstart и би трябвало да си наясно за пълзящия обхват превръщащ systemd в обособена "Пьотеринг ОС" вътре в Линукса - тип пенкелер или "правим всичко". Последното е в разрез на *NIX принципа, че ОС програма трябва да е възможно най-проста и прави точно едно нещо на фокус, но перфектно. Последното резултатира в неизменен очакван резултат през годините и десетилетията на ползване на тази ОС - то и затова UNIX, BSD и Линукс(все още) са толкова железни операционни системи.
Добро, сравнително прясно скорошно, четиво по тематиката, и макар че е за OpenRC, то спокойно може да се обобщава за всички RC-тa също.
https://iwf1.com/systemd-vs-openrc-which-init-system-is-the-best-for-you-comparison

Не съм от големите фенове на openrc. Макар че съм от големите фенове на funtoo/gentoo и в моето funtoo само openrc е наличен, но все пак си има много трески за дялане. Systemd много олесняво живота ми.
преди 2 часа, whitepixel написа:

Последното е в разрез на *NIX принципа, че ОС програма трябва да е възможно най-проста и прави точно едно нещо на фокус, но перфектно.

По принцип, може и да е така. Но, нито програмите винаги са най- прости, нито sysvinit и upstart са толкова перфектни. Към systemd нямам никакви забележки. Работи перфектно, услугите се засичат, включват и изключват по изключително лесен и елементарен начин. Не залитам по идеологии и няма как някой да ме убеди да не ползвам нещо, което ми върши добра работа, защото Някой Си е казал така. Иначе отдавна да съм станал веган и да ходя по площадите, анемичен и с изцъклен поглед да проповядвам правилен начин на живот.

'Начи, от четивото, което @whitepixel постна, разбрах, че systemd е по-добрият вариант.

В края на 2010 г., когато беше първият ми досег с линукс изобщо (Убунту 10.10 чрез Wubi, което даваше възможност убунту да се инсталира и стартира точно като уиндоуска програма), още тогава ми направи впечатление, че въпреки рекламираната стабилност, изобщо нямаше такава. Отворени програми често спираха да отговарят и не можеха да бъдат затворени или терминирани, защото цялата система спираше да реагира (точно като XP-то, което се ползваше тогава), други пък (от вградените в дистрото) често изобщо не желаеха да стартират. По онова време бях типичната уиндоуска овца и нямах идея какво е инициализатор, камо ли да знам, че има повече от един вид. И като добавим и основния проблем, който ме спираше да ползвам линукс и който успях да си реша сам едва през 2016 г., за да се джойна към религията на линукс, то просто беше безсмислена миграцията от едно некадърно изчадие към друго. Е, верно, Убунту 10.10 изглеждаше по-добре и имаше много повече опции за къстъмизиране, отколкото има сега, но това му беше единственото предимство по онова време. Отделно и че поддръжката на АМД за линукс по онова време беше пълна нула и да си подкарам тогавашния монитор на резолюция и херци, които да не дразнят очите ми беше непостижима мечта.
След търсене из Патката (вече не ползвам Гугъл), става ясно, че systemd е пуснат по подразбиране в Убунту чак през 2015 г. (15.04 LTS). Което означава, че ДО ТОГАВА Убунту е ползвало я OpenRC, я някакъв друг инициализатор. И съдейки по тогавашните си впечатления от Убунту 10.10 и без да претендирам, че дори и сега правя особена разлика между двете, бих казал, че очевидно причината за тогавашното поведение на 10.10 е била точно OpenRC или какъвто инициализатор Каноникал са ползвали по онова време. И макар че от тогава до сега сигурно и двата инициализатора са еволюирали доста, все пак съдейки по приключенията си от 2010-2011 г., явно системд е по-добрият вариант. Може и да е напомпан с много неща, обаче откакто започнах да ползвам линукс (минт) ежедневно през 2016 г., не съм имал случай, в който цялата система да зависне, както 10.10 и XP правеха, при опит да терминирам някой зациклил процес. А и зациклили процеси отдавна не съм виждал, честно казано. Което лично за мен прави системд единственият вариант.
И честно казано не разбирам каква е тази омраза, която някои изпитват към системд, че чак го виждат едва ли не като робовладелец.

В Ubuntu се ползваше upstart към който имаше и ureadahead н убунту ядрото, и в доста случаи имаше увисване в доста от приложенията заради ureadahead, който уж беше да бори забавянията в зареждането, и upstart започваше да натоварва процесора със зомби процеси, които не могат да се стартират заради лаг или бъг в ureadahead.

OpenRC в Gentoo/Funtoo е едно голямо дърво, което не е помръднало в развитието откак замени SysvInit през 2010та, все така не може да работи в паралелен режим както успешно го прави Systemd от появата си.

Появата на RunIt... разработка на VoidLinux.

На пръв поглед не е лош, но когато четеш документацията тотално ще се сбъркаш.

Там ти казват че за да стартираш нещо или зададеш да се стартира трябва ..

sv start service или sv enable service, изобщо не сработва.

Оказва се че трябва ръчно да се правят линкове от /etc/sv/servicename във /var/services, при което нямаш никакъв контрол, и ако попаднеш на някой сервиз файл който не успява да стартира дадена програма, runit започва да натоварва процесора до пълен забив на системата, и се налага със жив диск да се влезе, за да се изтрие проблемната символна връзка.

преди 51 минути, Росен Р. Александров написа:

трябва ..

На мястото на тия две точки май е трябвало да има още текст, нали? Защото на това изречение нищо не му се разбира. :)

А Генто-то неотдавна го пусках на виртуалка. Не съм стигал дотам да го тествам дали и как вървят процесите при него, но за 5 мин. занимавка с интерфейса ми се видя голямо дърво и го нацепих за огрев. :D 

преди 3 часа, rado84 написа:

На мястото на тия две точки май е трябвало да има още текст, нали? Защото на това изречение нищо не му се разбира. :)

А Генто-то неотдавна го пусках на виртуалка. Не съм стигал дотам да го тествам дали и как вървят процесите при него, но за 5 мин. занимавка с интерфейса ми се видя голямо дърво и го нацепих за огрев. :D 

Означава че трябва... да продължиш да четеш нататък по написаното.

А за Gentoo изобщо не ти вярвам че си го пробвал, изобщо дори не вярвам че си успял да го инсталираш.

преди 2 часа, Росен Р. Александров написа:

А за Gentoo изобщо не ти вярвам че си го пробвал, изобщо дори не вярвам че си успял да го инсталираш.

Казах на виртуалка! Нали не мислиш, че ще пробвам нещо на реалната и евентуално да се прецакам? Всичко се пробва първо на виртуалка и ако ми хареса, чак тогава се инсталира на реалната. Има си инструкции как става. Правих почти всичко, каквото този пич показва и го подкарах. Само дето аз не свалих малкото ИСО, а голямото.

Казах на виртуалка! Нали не мислиш, че ще пробвам нещо на реалната и евентуално да се прецакам? Всичко се пробва първо на виртуалка и ако ми хареса, чак тогава се инсталира на реалната. Има си инструкции как става. Правих почти всичко, каквото този пич показва и го подкарах. Само дето аз не свалих малкото ИСО, а голямото.

На виртуална нали пак инсталирваш за да видиш.. А и това dvd на gentoo е от преди 3 години, не е много адекватно.
преди 1 минута, Росен Р. Александров написа:

А и това dvd на gentoo е от преди 3 години, не е много адекватно.

Това не е от голямо значение. Въпросът беше да видя как изглежда и какво толкова му харесват някои хора на това Генто. И продължавам да не разбирам какво му харесват. :D  А и това гадно КДЕ също не спомага да го харесам поне на пръв поглед, даже обратното.

Мдаа, така не се инсталира Gentoo - сваля се sysrescuecd преди 6-а версия и се прави в live среда цялата инсталация, с уговорката, че нямаш десктоп след рестарт и буутване на инсталацията. Минималното ISO е за напреднали - аз от години не го ползвам, но и не много сложно, ако не те е бъз от терминала.

Това не е от голямо значение. Въпросът беше да видя как изглежда и какво толкова му харесват някои хора на това Генто. И продължавам да не разбирам какво му харесват. [emoji3]  А и това гадно КДЕ също не спомага да го харесам поне на пръв поглед, даже обратното.
Напротив, от значение е.
А и няма как да разбереш какво му харесваме. Стой си на windows най-добре.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.