Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Новини от света на Linux дистрибуциите.

Featured Replies

преди 3 минути, Росен Р. Александров написа:

Стой си на windows най-добре.

Сложи си очила най-добре. Че в подписа ми пише каква ОС ползвам.

• Отговори 2,2k
  • Прегледи 283,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Потребителите на СтотинкаОС вече могът да се радват на sos-easy-install - Графично приложние разработено от екипа на sOS, с която помощ потребителите ще могат да инсталират лесно допълнителен софтуер

• Аз съм твърд противник да се нагажда операционната система към интелектуалното ниво на най- некомпетентните потребители. Такива потребители трябва да ползват само това, което могат да си позволят. В п

• Ивайло Димов
    Ивайло Димов

Тоя форум всеки изминал ден заприличва на все повече на клозет ,постоянно някакви виртуални битки и безмислени спорове кое е по-добро и т.н.Много от старите муцуни спряха да пишат именно поради тоталн

Публикувани изображения

От това, което съм чел за Gentoo, много ми се нрави идеята - че е stripped-down система де си я нагласяш за твоя си хардуер, без всякакви излишности, драйвери и всякакви неща, които идват в насипно състояние по подразбиране и че е система, която веднъж инсталираш, и после с години няма какво да ѝ буташ, но звучи голяма хакерия, докато си я вдигнеш.  Но идеята ѝ определено звучи яко.

преди 4 минути, Мальчик Бананан написа:

От това, което съм чел за Gentoo, много ми се нрави идеята - че е stripped-down система де си я нагласяш за твоя си хардуер, без всякакви излишности, драйвери и всякакви неща, които идват в насипно състояние по подразбиране и че е система, която веднъж инсталираш, и после с години няма какво да ѝ буташ, но звучи голяма хакерия, докато си я вдигнеш.  Но идеята ѝ определено звучи яко.

Е то и убунту има минимално ИСО, което обаче се инсталира 100 пъти по-лесно от мининалното Генто, защото има графичен интерфейс тип МС-ДОС. Ако ще си нагласям аз нещата, то определено ще ползвам мини убунтуто, отколкото Генто - the devil you know.

Имам предвид съвсем персонализирана инсталация, която ти си правиш - съвсем друга е логиката (нямаща логика с общите дистрибуции). От това, което съм чел, де.

Gentoo е инструментариум за детайлизирана Линукс инсталация, на определен хардуер, с определени опции, наречени use flags, което е унаследено от BSD философията - няма нищо общо с ширпотребата на дебианското отроче *бунту. Arch е най-добрият и доближаващ се пример за такова дистро.

Радо84 ко те  бъзиках тук?

преди 6 часа, rado84 написа:

С големи диоптри нали?

преди 7 часа, vasettoo написа:

Мдаа, така не се инсталира Gentoo - сваля се sysrescuecd преди 6-а версия и се прави в live среда цялата инсталация, с уговорката, че нямаш десктоп след рестарт и буутване на инсталацията. Минималното ISO е за напреднали - аз от години не го ползвам, но и не много сложно, ако не те е бъз от терминала.

Няма значение кой systemrescue. Дори с новите версии има доста удобни инструменти от ArchLinux.

Аз дори си ги правя от работеща вече система, за да не се ограничавам до конзола.

преди 18 часа, rado84 написа:

И какво да гледам?

Просто без да гледам те прецених че си само за Уиндоус, нямаш място в линукс общността.

Дистрибуцията не се оценява по външния вид, или по името.

преди 1 час, Росен Р. Александров написа:

нямаш място в линукс общността

Не си ти тоя, дето ще ми каже къде имам място! Марш в кофата...

За теб важи същото.

Но просто мястото ти не е тук. Когато не можеш да направиш дадено нещо, или не ти се получава, проблема не винаги е там. А подписа ти, че мразиш нещо което не работи както се очаква.. Говори за явни проблеми със самия теб, или имаш големи очаквания, или не си наясно.

Спечели си почетно място в списъка ми с блокирани.

• 2 седмици по-късно...

Още една дистрибуция спира издания - Scientific Linux. Версии 6 и 7 ще се поддържат в рамките на обещаното.

Scientific Linux е проект на Fermilab, CERN, DESY и  ETH Zurich, базиран на Red Hat Enterprise Linux. Предвижда се поетапно преминаване към CentOS 8.

https://en.wikipedia.org/wiki/Scientific_Linux

https://listserv.fnal.gov/scripts/wa.exe?A2=SCIENTIFIC-LINUX-ANNOUNCE;11d6001.1904

Red Hat промени логото си, остана само шапката(нарича се fedora) без човека под нея. В допълнение цветът на шапката е доста по-ярко женствен.
https://www.newsobserver.com/news/business/article229632509.html
Сега става любопитно, защото има и дистро Fedora, а едното да носи името без шапката, а другото да има само шапка без името някак си е объркващо.
Мисля си, че може би ще има и ребрандиране на дистрото Fedora - я логото, я името.

В новата Fedora 30 пък сe натъкнах на нещо любопитно в Gnome Boxes, от което може да се направи косвен извод кои други дистрибуции от конкуренцията уважава Red Hat освен собствените си CentOS & Fedora. А те не са много: Debian, openSUSE, FreeBSD, NetBSD, EndlessOS, POP!_OS, Ubuntu, ALT Linux, OpenBSD. Всички останали изрично неизброени дистрибуции са в графата 'Други', леш за Red Hat.

преди 5 часа, whitepixel написа:

леш за Red Hat.

Понеже Минт не е споменато и е леш, зат'ва е едно от най-популярните дистрота. :D 

на 30.04.2019 г. в 21:28, П.Петров написа:

Излезна Fedora 30. :)

И нещо ново?

преди 2 часа, П.Петров написа:

В нета има инфо за новости. Айде да не те мързи.

Не ща да чета в нета искам да чуя от вас или форума

преди 10 минути, petie1 написа:

Не ща да чета в нета искам да чуя от вас или форума

Интересът ти да се правиш на луд в този раздел няма да мине. В раздела за бозицата ще те обслужат с пълна програма, но не и тук.

https://duckduckgo.com/

преди 2 минути, rado84 написа:

Интересът ти да се правиш на луд в този раздел няма да мине. В раздела за бозицата ще те обслужат с пълна програма, но не и тук.

https://duckduckgo.com/

?????????? Каква бозица те гони пък теб? Значи още никой не е тествал тази нова Федора 30 ли? Ами добре ще почакам  да я тествате да видите и да споделите вместо да чета суха статистика

преди 1 час, petie1 написа:

?????????? Каква бозица те гони пък теб? Значи още никой не е тествал тази нова Федора 30 ли? Ами добре ще почакам  да я тествате да видите и да споделите вместо да чета суха статистика

Имах предвид, че в раздела за боза можеш да се правиш на луд и на тъп и все ще се намери някой да ти отговори на въпросите, докато тук е на самообслужване и самотърсене в нета. 😜 

преди 4 минути, rado84 написа:

Имах предвид, че в раздела за боза😜 

:offtopic_s:

А нещо баничка ще има ли или? 

преди 4 минути, rado84 написа:

Имах предвид, че в раздела за боза можеш да се правиш на луд и на тъп и все ще се намери някой да ти отговори на въпросите, докато тук е на самообслужване и самотърсене в нета. 😜 

А разбрах явно ще почакам аз с Федора вземане даване не съм имал така че не мога да сравня ,между другото вчера от М$ пристигна нов скайп за Линукс има някакви странни джундунрии и интефейс

преди 4 минути, AAUUXX написа:

А нещо баничка ще има ли или? 

Кифли с мармалад и баклава има

Скайп на линукс не инсталирам, дори и срещу заплащане! Преди да го вземат Микрошит можеше, но сега - абсурд!

Да ни е честита осмицата! :)

Излезе Linux дистрибуцията Red Hat Enterprise Linux 8 (RHEL8)

https://www.kaldata.com/it-новини/излезе-linux-дистрибуцията-red-hat-enterprise-linux-8-rhel8-309556.html

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.