Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Новини от света на Linux дистрибуциите.

Featured Replies

на 3.06.2018 г. в 17:37, svetliof написа:

Излезнаха бета версиите на Linux Mint 19 Tara. BG mirror: цък

Официалните релийзи продължават да се държат като бета. С какъвто щеш кърнел и ъпдейти драйверите на енвидия крашват, когато им кефне, системд увисва и няма стартиране на терминала, десктоп средата и тя така - краш, когато е на кеф...

18.3 ще се окаже най-стабилен, явно...

• Отговори 2,2k
  • Прегледи 283,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Потребителите на СтотинкаОС вече могът да се радват на sos-easy-install - Графично приложние разработено от екипа на sOS, с която помощ потребителите ще могат да инсталират лесно допълнителен софтуер

• Аз съм твърд противник да се нагажда операционната система към интелектуалното ниво на най- некомпетентните потребители. Такива потребители трябва да ползват само това, което могат да си позволят. В п

• Ивайло Димов
    Ивайло Димов

Тоя форум всеки изминал ден заприличва на все повече на клозет ,постоянно някакви виртуални битки и безмислени спорове кое е по-добро и т.н.Много от старите муцуни спряха да пишат именно поради тоталн

Публикувани изображения

преди 3 часа, rado84 написа:

Официалните релийзи продължават да се държат като бета. С какъвто щеш кърнел и ъпдейти драйверите на енвидия крашват, когато им кефне, системд увисва и няма стартиране на терминала, десктоп средата и тя така - краш, когато е на кеф...

18.3 ще се окаже най-стабилен, явно...

Яс мислим различно  - 16.04.4 е по-по-най-ят. Как се казва в тоя лагер - не знам и не искам да знам. :wink12:

преди 4 часа, Pavel! написа:

Бате, ако някой влезе у вас, разглоби ти компютъра и ти свали хард диска, мисля че имаш по-голям проблем от тази "уязвимост".

Някои хора вече стават смешни с параноята си.

Е, той пича дава и конкретен пример: бачкаш си, отиваш на кафе, някой колега хоп за пет минути и готово. Оттам вече, каквото дойде.

Веднага се сещам нещо. Ако ти е отворен Хрома/Фокса, "Настройки", "Поверителност и защита" - "Запазени регистрации". Примерно.

Какво ще ми направи, ако ми открадне харддиска/компа. Браузърът съм го настроил да не помни нищо. Keepass2, пасфраза с 23 символа. Да върви да я разбива. Гарантирам, че я няма в никой речник - на български е и не я използвам никъде другаде. Цялото инфо си ми е архивирано. Жалко за компа.

Не, просто забавен трик е. :)

на 14.07.2018 г. в 18:07, бат'начо написа:

Яс мислим различно  - 16.04.4 е по-по-най-ят. Как се казва в тоя лагер - не знам и не искам да знам. :wink12:

В последните дни без видима причина се счупиха няколко различни неща и под стария кърнел (4.13), и под новия. И понеже явно стана тенденция ментаджиите да чупят каквото им попадне (само АЛСА-та още не са счупили), си направих експеримент - първо на ВМ, после и на реална. И досега най-доброто и най-стабилното, което успях да направя беше Cubuntu - Xubuntu с инсталиран Cinnamon. При Cubuntu не видях мемори лийка, от който Ментата страда в 19-тата версия. Така че в скоро време ще си инсталирам същото и на моя комп. Ако искаш се смей, ама се пристрастѝх като наркоман към Cinnamon-а и не мога без него.

Чудя кога ще оправят проблема с копирането на големи файлове..? Доста сериозен проблем.

В блога на LM цък в началото се анонсира, че има някакъв проблем с първите образи на 19-ката. Силите ми по английски обаче не са достатъчни да разбера точно какъв е? Clem казва, че днес на 22-ри всички огледала са синхронизирани с обновеното ISO. Образа е преименуван напр. така: linuxmint-19-cinnamon-64bit-v2.iso

на 22.07.2018 г. в 22:49, svetliof написа:

В блога на LM цък в началото се анонсира, че има някакъв проблем с първите образи на 19-ката. Силите ми по английски обаче не са достатъчни да разбера точно какъв е? Clem казва, че днес на 22-ри всички огледала са синхронизирани с обновеното ISO. Образа е преименуван напр. така: linuxmint-19-cinnamon-64bit-v2.iso

Проблем с Меса, с гръб, с кърнел 4.15.0-24, че не поддържа затворени драйвери и проблеми със Самба, VPN и Wine - това е накратко.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

преди 31 минути, whitepixel написа:

Какво да се очаква във Федора 29? Колосални промени.

https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Fedora-29-Features-So-Far

Веднъж питах за разликите между fonts-liberation и fonts-liberation2. Сега, от новината си го припомних. В Мента19 ги има и двата. :D Сам'че аз спрях да го ползвам шрифта. Та има ли значение и как да се познае кой шрифт от двата се ползва (ако ги има и двата)?

Според мен, системата малко ще се бърка при избора, защото не са обозначени, като различни. В каквато и папка да ги сложиш, имената им са еднакви.

преди 25 минути, бат'начо написа:

Едното е bla-bla-regular, а другото само bla-bla (примерно). Май това е.

Ако си е имаш шрифтовете на MS е все едно, какво е. Всички приложения (без LO) търсят първо тях. Дори да изискват Liberation, като зависимост, той се ползва само за алтернатива.

преди 11 минути, бат'начо написа:

М-не. M$ шрифтове не ползвам под никакъв начин, Ubuntu, Libertion-Sans или Roboto.

Аз ползвам TNR в документите и понякога Verdana в браузърите, като безсерифен. За програмите, ползвам само Ubuntu. В шрифтовете се влага много труд и не си позволявам да ги плюя или отхвърлям с лека ръка, независимо, кой ги е създал.

на 25.07.2018 г. в 15:30, cybercop написа:

Ако си е имаш шрифтовете на MS е все едно, какво е. Всички приложения (без LO) търсят първо тях. Дори да изискват Liberation, като зависимост, той се ползва само за алтернатива.

Майкрософтските шрифтове така и не успях да ги накарам да се покажат нормално под Линукс. Включих им заглаждането, както беше написано в едно ръководство по въпроса и пак - какъвто и шрифт да избера, всичките изглеждат по абсолютно един и същ начин: като Ариал. Избираш Вердана - като Ариал. Избираш Таймс Ню Роман - като Ариал. Избираш Комик Санс МС - като Ариал. Калибрито е същата работа. Накрая им теглих една майна, избрах си Ното Санс Болд, че най ме кефи как изглежда и оттогава ползвам само него за ОС, а за конзолата Моноспейс Регюлар, защото там пък само Моноспейс излиза като хората.

преди 4 минути, Pavel! написа:

Пробвай Noto Mono за конзолата. Или Noto Sans Mono.

Пробвал съм ги. Стандартните с фиксирана ширина си ми вършат добра работа. Това е терминал, а не експонат за изложба, за да го кича с украшения.

преди 4 часа, rado84 написа:

Майкрософтските шрифтове така и не успях да ги накарам да се покажат нормално под Линукс. Включих им заглаждането, както беше написано в едно ръководство по въпроса и пак - какъвто и шрифт да избера, всичките изглеждат по абсолютно един и същ начин: като Ариал. Избираш Вердана - като Ариал. Избираш Таймс Ню Роман - като Ариал. Избираш Комик Санс МС - като Ариал. Калибрито е същата работа. Накрая им теглих една майна, избрах си Ното Санс Болд, че най ме кефи как изглежда и оттогава ползвам само него за ОС, а за конзолата Моноспейс Регюлар, защото там пък само Моноспейс излиза като хората.

Пробвай този начин: цък

• 3 седмици по-късно...

25 години Debian

https://itsfoss.com/debian-facts/

на 15.07.2018 г. в 13:56, whitepixel написа:

Време е да се поправи един колосален пропуск тук  в Линукс раздела и се създаде обединяваща тема само за Дебиан.

Странно, не беше ли създадена такава тема? Сега не я откривам.

преди 1 час, Melmak ® написа:

25 години Debian

https://itsfoss.com/debian-facts/

Странно, не беше ли създадена такава тема? Сега не я откривам.

Временно  може да се види тук или поне части.

Линк1

Линк2

Изчезнал е профила на user Pavel!

Темата е започната от там.

........................................

Честито на Дебианци и Линукс потребителите.Проекта е анонсиран за пръв път от Ian Murdock

https://groups.google.com/forum/#!msg/comp.os.linux.development/Md3Modzg5TU/xty88y5OLaMJ

преди 1 час, whitepixel написа:

Пингвините ще да са му отнесли профила...

Не! Той пожела сам да му бъде изтрит профила тук, и в друг форум също!

Временно  може да се види тук или поне части.
Линк1
Линк2
Изчезнал е профила на user Pavel!
Темата е започната от там.
........................................
Честито на Дебианци и Линукс потребителите.Проекта е анонсиран за пръв път от Ian Murdock
https://groups.google.com/forum/#!msg/comp.os.linux.development/Md3Modzg5TU/xty88y5OLaMJ
А той се самоуби

Изпратено от моят Nokia 6.1 с помощта на Tapatalk

• 2 седмици по-късно...

Ако не се лъжа излезе финалната LMDE 3 цък, щом и Clem говори за ъпрейд от LMDE2 към LMDE 3 цък

ЕДИТ: Вече анонса официално е качен в сайта на LM.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.