Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Новини от света на Linux дистрибуциите.

Featured Replies

От казано от теб досега излиза, че по някаква причина е станало нещо, ти си решил, че е от еди какво си и си измислил някакво решение за теб. Само че то не е "Решението". Защо? Не всеки ползва синхронизиране, не всеки който може да си позволи по-висока/актуална версия на ОС се връща на по-старата версия, не всеки ползва дистро със изключени препоръчвани зависимости... Т.е. не всеки може да "постигне" случилото се при теб. Радвам се, че си се справил и без чужда помощ.

• Отговори 2,2k
  • Прегледи 283,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Потребителите на СтотинкаОС вече могът да се радват на sos-easy-install - Графично приложние разработено от екипа на sOS, с която помощ потребителите ще могат да инсталират лесно допълнителен софтуер

• Аз съм твърд противник да се нагажда операционната система към интелектуалното ниво на най- некомпетентните потребители. Такива потребители трябва да ползват само това, което могат да си позволят. В п

• Ивайло Димов
    Ивайло Димов

Тоя форум всеки изминал ден заприличва на все повече на клозет ,постоянно някакви виртуални битки и безмислени спорове кое е по-добро и т.н.Много от старите муцуни спряха да пишат именно поради тоталн

Публикувани изображения

Цитат

Arch Linux Drops GCC 9 From Testing Due To BCache Corruption Bug

Много корупция тия дни. 🤪 :D

https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Arch-GCC9-BCache-Corruption-Hit

Само, който си компилира ядрото, той ще изпадне в корупция :)

преди 2 часа, Росен Р. Александров написа:

Аз не съм корумпиран.

Linux version 5.1.5-gentoo (root@GA990-FXA-UD3-FX8320) (gcc version 9.1.0 (Gentoo 9.1.0 p1.0)) #1 ZEN SMP PREEMPT Tue May 28 15:46:03 EEST 2019

Не се отнася за Gentoo :) Там няма избор :)

• 2 седмици по-късно...

Plasma 5.16.0:

https://kde.org/announcements/plasma-5.16.0.php

KDE Frameworks 5.59.0:

https://kde.org/announcements/kde-frameworks-5.59.0.php

И нов формат на:

https://kde.org/applications/

И при мен вече версията не е бета:

https://i.imgur.com/gdnvWAT.png

преди 4 часа, Тамболианеца написа:

Официално обявена дата на излизане на  Дебиан 10 - Buster:   6  юли 2019.

https://lists.debian.org/debian-devel-announce/2019/06/msg00003.html

Ее чу се благата вест :D

на 12.06.2019 г. в 17:27, Тамболианеца написа:

Официално обявена дата на излизане на  Дебиан 10 - Buster:   6  юли 2019.

https://lists.debian.org/debian-devel-announce/2019/06/msg00003.html

Kога ли ще излезе и следващото Девуанче. Искрено се надявам Девуан да се отделят още повече от Дебилиън , в смисъл да не зависят толкова от пакетите и хранилищата на Дебиан. 

преди 1 час, ТерминалТора написа:

Kога ли ще излезе и следващото Девуанче. Искрено се надявам Девуан да се отделят още повече от Дебилиън , в смисъл да не зависят толкова от пакетите и хранилищата на Дебиан. 

Сигурно след Дебиан 10

Сигруно ама кога ? На бас за каса бира че Слакуер 15 ще излезне преди Девуан-а. В момента е ин development. Ще се учудя ако го пуснат заедно с Дебилиъна.

преди 25 минути, ТерминалТора написа:

Сигруно ама кога ? На бас за каса бира че Слакуер 15 ще излезне преди Девуан-а. В момента е ин development. Ще се учудя ако го пуснат заедно с Дебилиъна.

А аз бира не пия не съм пияч,така че измисли друга награда,ако Девуан зависи от Дебиан е логично да е с него или малко по късно

преди 9 часа, ТерминалТора написа:

Ще излезе догодина по това време. От хранилищата могат и да не зависят, защото не е проблем да източиш част от пакетите за Debian да да ги сложиш на друго място. Но при този темп на разработка, силно се съмнявам, че имат ресурси да пакетират и поддържат достатъчно количество пакети за да направят дистрибуцията приемлива за ползване.

преди 13 часа, ТерминалТора написа:

Най-рано догодина. Към момента те даже нямат и инсталатор за Beowulf. Аз търкалям една Beowulf инстанция ъпгрейдната от ASCII във виртуалка малко повече от месец, но песимизмът ми расте - според мен Девуан няма да го бъде в дългосрочна перспектива. Първоначално си мислех, че Девуан е истински форк, ама не е. Копират хранилищата на Дебиан и отсяват пакети обвързани със systemd. Този подход е обречена кауза, броят на пакетите обързани със systsemd ще расте неудържимо, и е въпрос на време да удави с обема си шепата девунаци поддържащи това дистро. Beowulf със сигурност ще има, но за Ceres след 3 години не бих залагал. На всичкото отгоре, openrc започва структурно да замязва на systemd, но със скриптов привкус, вместо декларативен и нещо не ме кефи. SysV обаче работи безпроблемно и ако се отчетат нагласите от форума им, то 90% не щат и да чуят за друг init, т.е. саматата общост също не я е еня за openrc.

Според мен Линукс окончателно е загубил битката за независимост от systemd, даже и за такива дистра като Слакуер е въпрос на време да го възприемат принудени косвено от пълзящото обвързване на софтуера към systemd.
Който иска systemd-free ОС - да се насочва към някое BSD.

Антикс вече изкараха версия 19 базирана на Бъстър и още без системдизастър. Обаче ме е срам да слагам на антикс на машина с 64 рам  и ксеон процесор.  

преди 16 минути, ТерминалТора написа:

Антикс вече изкараха версия 19 базирана на Бъстър и още без системдизастър. Обаче ме е срам да слагам на антикс на машина с 64 рам  и ксеон процесор.  

Antix нали?

Да да /bin/bash Antix :D 

преди 6 минути, ТерминалТора написа:

Да да /bin/bash Antix :D 

Хей ама много мухи ми пускате

преди 37 минути, ТерминалТора написа:

Ку броим Антикс за дистро за антични - може. Идеята е: на антично - антично.

преди 3 часа, бат'начо написа:

Ку броим Антикс за дистро за антични - може. Идеята е: на антично - антично.

Кажи му версията на ядрото. Ако е под 5.0, значи е древно. :D

Нищо обективно не се чете тук.. Освен една омраза към Ленарт Потеринг.. Все едно ви е изял баничката, и ви е изпил бозата...

Когато една цяла система е написана около systemd, смятате ли че без него ще работи по-добре?!

И вместо да се гледа развитието, купчина драскачи си правят форкове на дистрибуции, където да се опитват да заобиколят systemd.

Ако тези хора се бяха събрали на куп, и да вложат тези усилия в развитието на Wayland, за да може да замени и без друго пробития откъм сигурност Xorg, който освен това е главна причина за проблемите в Линукс.

Ако бяха насочили тези усилия във подобряване на звуковата подсистема, от където идват редица други проблеми, можеше да имаме Истински конкурент сред операционните системи...

Но вместо това, давай да драскаме форкове, да сменяме тапети, и да пускаме милиони дистрибуции една от друга по-калпави.

@Росен Р. Александров

Осъзнаваш ли, че атакуваш светая светьiх на Линукс - възможността за избор?
И сега си имаме Windows, MacOS и няколко феодални BSD.
Systemd бавно и неумолимо превръща Линукс в Windows. Колко мислиш Линукс дистрибуции ще оцелеят до 10 години?

Цитирам твоя любим Пьотеринг от негова презентация за systemd през 2014, и мои коментари по тях.
Оbjectives:
- Turning Linux from a bag of bits into a competitive General Purpose Operating System;
Наистина ли горделиво си вярва, че той е Месията и преди неговия systemd, Linux е бил "торба битове"??

- Building the Internet’s Next Generation OS;
Това е основната цел.  Разработката на systemd e с прецизна насоченост InternetOS/IoT, където Red Hat се надява да бъде доминанта ОС. Мечтателно да е единствената.

- Unifying pointless differences between distributions;
За какво да има хиляди дистрибуции? Обединявайки безсмислените (за нас) различия унифицираме. Абе всичко, което не е Red Hat е pointless.

- Bringing innovation back to the core OS.
Да усложним многократно основната ОС чрез системен слой и до толкова, че да можем само ние да го развиваме в бъдеще. Ах да, и ще добавяме непрекъснато функционалност, за да сте гарантирано зависими от нас - Red Hat.

Да добавя ли, че не е изобретил systemd с прозрение свисше, а взаемствал изключително от launchd на MacOS, както и от първичните концепции на Windows NT и upstart на Ubuntu?

Ай стига сте го превъзнасяли кат алтруистично гениално божество тоя Пьотеринг, най-вече е гениален в имплементацията си на ликвидацията на възможността за избор.

Какво толкова ревете като девици  срещу systemd? Ще боли първите два три пъти и ще свикнете ,погреса си върви дали хубав или лош не решаме ние ,и какъв е смисъла от н дистрибуции които се различават повечето по шаренийките които предлагат ама базирани на голямата тройка РедХат Дебиан и чист Линукс като Арч Генту и др? По добре усилията да се насочат към десктоп средите подръжката на хардуер и други наистина важни аспекти от развитието на Линукс и налагането му като конкурент на десктоп пазара

Реването не е по systemd по принцип, реването е по начина на налагането му. А в случая се говори за това . И аз под "чист"  разбирам това, на което казват "либре", а тоите "имена" не са там , т.е. за мен не са чисти, което не ми пречи да ги ползвам.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.