Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Притеснения относно завоите

Featured Replies

Аз няма за какво да се плаша ! Все пак няма аз да се возя до автора.

Много голяма е вероятността да си мине от там де си е наумил и всичко да мине по мед и масло. В задачата се пита струва ли си да рискува човек де пита във форума как се вземат завои да поема по тоя маршрут точно сега.

Да не забравяме и че не е сам на пътя и някой друг може също да му обърка сметките още как е без подготовка.

Според мен ще се оправи и ще му е от полза защото ще се препоти поне няколко пъти, според теб по-добре да не рискува. Има глава на раменете нека си решава и да кара откъдето иска. Но питаше по завоите как да се държи и тук му дадоха няколко ценни съвета, така че предполагам ще мине откъдето си е наумил и дано всичко е ok.

• Отговори 99
  • Прегледи 17,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Но питаше по завоите как да се държи и тук му дадоха няколко ценни съвета, така че предполагам ще мине откъдето си е наумил и дано всичко е ok.

Само да те попитам на теб коя категория ти я дадоха така със съвети само ? Той на пътя може и да няма възможност за втори опит.

Аз лично ако дъщеря ми ме попита някой ден дали може да иде с приятеля си (де пита по форуми как се кара) до някъде ... ще я заключа в килера или ще ги кача на влака. Съвсем сериозно ти говоря.

В завой се влиза с отнемане на скорост и се излиза с увеличаване на скорост. При влизане в завоя центробежната сила ще се опита да те изтласка и да "изправи" линията на завоя(навярно при рязък завой, докато си се возил в автомобил си усещал, че сила те тласка в обратната посока), а тя е право пропорционална на скоростта. При излизане от завоя тя обаче може да е полезна

2. При спускане винаги карай на една предавка по-ниско от тази на която си качил баира. Например, ако си изкачвал на 4-та спускай на 3-та. Нека двигателят да играе роля на моторна спирачка.

Моторната спирачка не е полезна за двигателя и не е хубаво да остава в режим на тормозене. Налага се, така е.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

В завой се влиза с отнемане на скорост и се излиза с увеличаване на скорост. При влизане в завоя центробежната сила ще се опита да те изтласка и да "изправи" линията на завоя(навярно при рязък завой, докато си се возил в автомобил си усещал, че сила те тласка в обратната посока), а тя е право пропорционална на скоростта. При излизане от завоя тя обаче може да е полезнаМоторната спирачка не е полезна за двигателя и не е хубаво да остава в режим на тормозене. Налага се, така е.

Стига пълнихте на човека главата с глупости. Това са неща които той с практиката ще си ги усвои и ще си създаде навици със заучени положения.

Няма такива глупости от сорта в които центробежна сила може да е полезна. Винаги се търси идеалната права където центробежната сила е най малка. Подава се мощност (регулирана) към двигателните колела за по голямо сцепление а не за по голяма центробежна сила която да ти е от полза.

Това обаче не са съвети за начинаещ шофьор който трябва да кара навсякъде поне с 20 км под ограничението и тогава даже и няма да има нужда да знае че съществува центробежна сила и как да се справи с нея.

Стига пълнихте на човека главата с глупости. Това са неща които той с практиката ще си ги усвои и ще си създаде навици със заучени положения.

Абе отворко, къде виде права в завой? Ти ако искаш, можеш и законите на физиката на пренапишеш. Това с отнемането на скорост при влизане в завой и ускоряване при излизане го преподават инструктурите. Хората учат години да го преподават, не с философстване във форумите.Ако се намериш на вътрешният ръб на завой педалът на газта може да ти помогне. Обясних как и защо. Хубаво е да се търси скорост и позиция, при която да не се налага да се възползва човек от посоченото. Очевидно обаче извънградско човек може да се движи със скорост, която е неподходяща за влизане в завой - отнема се скоростта, на излизане се ускорява постепенно. Необходим е малко опит или поне познаване на малко физика, за да му стане ясно на човек.А не знам кой пълни главата на човек с глупости - тръгнахте да го плашите. Направо да се прибира вкъщи и да умира. Той автора мъж ли е или к'во - лукова глава? Цял живот за ръчичка ли трябва някой да го държи - по-добре му дайте практични съвети. И на мен ми се е налагало да карам в проход - никак не е удоволствие, с пропаст и без мантинела.

Една предавка надолу преди завоя, крака в готовност на спирачката за допълнително намаляне и не се изнервяй ако някой кара бавно

карай само на скорост - това е най сигурния начин че ще имаш спирачки когато ти потрябват.

Има стари неписани правила:

1. Никога не изключвай от скорост при спускане.

2. При спускане винаги карай на една предавка по-ниско от тази на която си качил баира. Например, ако си изкачвал на 4-та спускай на 3-та. Нека двигателят да играе роля на моторна спирачка.

3. Винаги спазвай дистанция. Минимум 50 метра. При рискова ситуация да можеш да спреш.

4. Карай внимателно и си отваряй очите на четри. Колкото гледаш напред, толкова и назад /в огледалата/.

5. Не е важно за колко време ще стигнеш, а да стигнеш здрав и читав.

6. Ако возиш приятели в колата не се поддавай на подмятания от рода на "мини го този", "тази кола не върви" и други подобни.

Само да те попитам на теб коя категория ти я дадоха така със съвети само ? Той на пътя може и да няма възможност за втори опит.

Аз лично ако дъщеря ми ме попита някой ден дали може да иде с приятеля си (де пита по форуми как се кара) до някъде ... ще я заключа в килера или ще ги кача на влака. Съвсем сериозно ти говоря.

Ами да ти кажа честно нито една от категориите не ми я дадоха само със съвети. За мое огромно съжаление! Защото още тогава си мислех, че мога да карам малко повече от другите, нищо че B,A и C ги изкарах на 18. За съжаление трябваше да се явявам за всяка категория и на практическа част, нищо че знаех да карам.

Ако се сещаш за всички категории има и теория, така че няма лошо да се обясни и малко теория.

И аз не бих пуснал дъщеря си да шофира някъде из балкана с приятеля си. Причини много: могат да не пристигнат, да се изпокарат по пътя защото кара като п*тка (може би е само а звездичката) или да стана дядо прекалено рано ( нищо че на моята възраст вече има индивиди в БГ, които са дядовци, а аз съм си ерген - здраве да е).

Не обърнах внимание от какъв пол е автора на темата в началото, но уж не би трябвало да има значение това.

А в поста съм копирал няколко съвета, които ми се виждат доста адекватни и не трябва да си Шумахер ( дано се оправи) за да ги запомниш и следваш.

Далеч съм от мисълта, че съм супер профи ала състезател шофьор, защото съм правил гоооолеми изцепки и с камион на сняг и с мотор и коли на асфалт. Но когато искам и трябва ( както с камиона в Норвегия примерно) спазвам стриктно знаци и ограничения, пише ли 70 - карам с 68-69, има ли непрекъсната, не я настъпвам даже с гума, не да си помисля да изпреваря, защото това ще ми повлияе доста негативно на финансовата стабилност за която се похвалих, а не трябваше. Една от дамите които ни преподаваше доста стриктно теорията за B kateгория и я питахме защо ни тормози толкова, като можем да минем листовките вече отговаряше: "така или иначе ще нарушавате поне да знаете какво нарушавате и за кои нарушения санкциите са най-големи, за да не се виждаме отново"

Не виждам нищо лошо, че се задава такъв въпрос във форума, който на пръв поглед е супер несериозен или даже глупав, но може да помогне на някой да научи или да си припомни основни неща.

За спускането по надолнище на скорост и тормоза на двигателя е доста спорна тема, но не бих препоръчал на никой новобранец да изключва от скорост. Примери бол за прегрели спирачки. Иначе е вярно че си е доп. тормоз това за двигателя, но може да се мине на по висока предавка ако знаеш вече маршрута и къде свършва надолнището и почва пак баир или имаш видимост добра.

P.s. Спускал съм се 28 км и изгасен двигател с мотора надолу но причината беше липса на бензин заради лигавене по време на качване :D .

Редактирано от bolgarin (преглед на промените)

Абе отворко, къде виде права в завой? Ти ако искаш, можеш и законите на физиката на пренапишеш. Това с отнемането на скорост при влизане в завой и ускоряване при излизане го преподават инструктурите. Хората учат години да го преподават, не с философстване във форумите.Ако се намериш на вътрешният ръб на завой педалът на газта може да ти помогне. Обясних как и защо. Хубаво е да се търси скорост и позиция, при която да не се налага да се възползва човек от посоченото. Очевидно обаче извънградско човек може да се движи със скорост, която е неподходяща за влизане в завой - отнема се скоростта, на излизане се ускорява постепенно. Необходим е малко опит или поне познаване на малко физика, за да му стане ясно на човек.А не знам кой пълни главата на човек с глупости - тръгнахте да го плашите. Направо да се прибира вкъщи и да умира. Той автора мъж ли е или к'во - лукова глава? Цял живот за ръчичка ли трябва някой да го държи - по-добре му дайте практични съвети. И на мен ми се е налагало да карам в проход - никак не е удоволствие, с пропаст и без мантинела.

Имах предвид идеална крива. Съжалявам, едно ми е в главата друго на клавиатурата професоре !

Казах че пълните на човека главата с глупости.

Ти с твоята 25 годишна фиеста 1.3 най малко имаш право да говориш за центробежни сили защото при теб не съществуват. 1,2 или 3G си е научна фантастика за теб за да ги даваш за пример. А аз мога да стигна и до 4G само че с джета (образно казано). . Просто още на 0.3G гумите ти втора ръка запазени ще тръгнат да се пързалят.

Какво е това вътрешен ръб ?!!! Това да не е канавка? Това е завой и се казва епекс или връх а не ръб.

Какво обясняват инструкторите не помня и физиката в за всички една, споко няма да я пренаписвам. Аз знам че в зависимост от къде почна да завивам мога да продължа да намалявам на спирачка до епекса и от там да почна да ускорявам, мога ако съм се поолял със скоростта и малко след епекса да продължа да намалявам професоре за да не ме изхвърли центробежната сила а мога и целия завой да го взема на пълна газ без да си сложа крака на спирачката. Но всичко това е според зависи и се учи с практика а не се пълни в глави на новобранци в категорията. То кучето с гледане ...

Автора дали е мъж или не ...

Баси логиката щом минеш през шипка значи си мъж.

Човека пита как се завива ( аз питам как са му дали книжка) ти съвети се включваш да му даваш как да ги прилага на Шипка.

Редактирано от BMW Маниак (преглед на промените)

Взеха ми "златния талон" за изпреварване при двойна непрекъсната и превишана скорост, на доста дълъг, но с видимост завой. ...с камиона :D само че някъде към видинско към ферибота. Така че все пак да внимава по завоите, че да не придобие голяма увереност с книжка на 2 дена и да отърве някой от безбройните, то и 1 стига, затова му казвам да мисли и внимава,  куража ако иска да го зареже...

А мен ми натресоха акт, изпреварвайки при двойна непрекъсната с превишена скорост на място, където поне от 50 години има полоцейски пост. Все тая. Където не ги сееш, там никнат. Ама поне да внимават и да не изскачат по средата на пътя, все едно са видели портфейла си завързан за връвчица.

Има стари неписани правила:

1. Никога не изключвай от скорост при спускане.

3. Винаги спазвай дистанция. Минимум 50 метра. При рискова ситуация да можеш да спреш.

4. Карай внимателно и си отваряй очите на четри. Колкото гледаш напред, толкова и назад /в огледалата/.

5. Не е важно за колко време ще стигнеш, а да стигнеш здрав и читав.

6. Ако возиш приятели в колата не се поддавай на подмятания от рода на "мини го този", "тази кола не върви" и други подобни. Не забравяй, че ти караш и ти преценяваш какво да правиш. Също така ти носиш отговорност за живота останалите в колата.

Аз лично правя така:

При изкачване падне ли ми скоростта под 60 км./ч. слагам 4-та, падне ли под 40 км./ч. слагам 3-та. При изпреварване минавам на 2-ра.

Не забравяй, че книжката не кара колата. Ако имаш възможност вземи някой по-опитен зад волана с теб и слушай съветите му. Човек се учи с практика. Успех и умната.

Ти това го изкара като преследване от ЦРУ :) Я се опитай да слезеш по южния склон на Шипка без да изключиш от скорост. И карай 50 метра зад другия, да видим колко идиота ще се наврат между теб и него, а ти нали не си идиот, оставяй още 50 метра за следващия. В огледалата гледай, ама да не ти става навик. Все пак се движиш напред и най-вероятно пред теб има завои. Ако ще пътуваш с приятели, по-добре им кажи да си сложат коланите на задната седалка, че иначе няма да ги вземеш следващия път. Когато караш бавно, стигаш за почти същото време. Това правило е някак си не на място, защото има поне 5 поговорки за които се сещам, и които описват "бавенето " като нещо добро и задължително - Бързай бавно, Бързата кучка слепи ги ражда, три пъти мери, веднъж режи, Бързината срам за майстора и т.н. все от тоя род. И който не е чувал поне една от тях, по-добре да не сяда зад волана.  какво уплашихте човека, не ми е ясно. Ако е стигнал до Шипка, значи не е проблем и да превземе прохода. Бях дал моята кола на един 19 годишен, току що взел книжка и той на равното , хубав път покрай морето с големи, полегати завои, не можеше да държи лентата и бъркаше прекъсната с непрекъсната линия, а завоя го вземаше като пилот от Ф1. В смисъл с постоянни корекции в курса и накрая в насрещното :)та който е успял да стигне до Шипка, особено от Северната страна, преди това се е сблъскал с безброй опасни ситуации на пътя, изпълнен с бързи  завои, предизвикващи към бързо каране. Шипка се изкачва на втора и трета предавка, а това означава 30-50-60 км/ч Скорост, която е по силите на всички и по воланите не на всички. Сигурно и затова токова плашливи съвети тук. 

Редактирано от Кико (преглед на промените)

...Моторната спирачка не е полезна за двигателя и не е хубаво да остава в режим на тормозене...

Двигателят ли е по-важен или аз и/или спътниците ми?

Авторът, карай си през Шипка, но си отваряй очите не на 4, а на 14! Все някой ден ще ти се наложи да го минеш тоя проход, а има и по-неприятни от него, например Беклемето (Троян - Кърнаре), добре поне, че го асфалтираха миналата година. Предлагат ти алтернативи, които са по-лесни (Прохода на републиката, т.нар. Хаинбоаз, с огромен поток от тирове!!!) или пък Твърдица - Елена (не знам какъв ти е маршрутът). Но бягането от проблема не води до решаването му.

Най-важното е да не се стъписаш, просто си карай внимателно и не предприемай необмислени маневри, особено пък изпреварвания. Проходът е добре обозначен със знаци, гледай ги и и ги спазвай. Има няколко по-остри завоя, почти обратни - достатъчно е да минеш миг преди влизането в тях на една предавка по-надолу и да държиш здраво кормилото, следвайки осовата линия и мантинелата. Плюс в прохода е липсата на прицепи, вървят само камиони без ремаркета. Има и доста автобуси, които нормално са по-тромави, но пък често отбиват на специално обособените за целта места, за да пропуснат колоната.

Проходите не са място за рали! Карай си поне с 10 км/ч по-бавно, отколкото си мислиш, че е безопасно за теб, още нямаш нужния опит и рефлекси. Препоръчвам ти да спреш горе, на билото, там е равно и да си починеш малко, а и да освободиш част от напрежението, анализирайки първата част от преминаването.

Спускането - на ниска предавка, в никакъв случай на свободна. Ти сам ще усетиш коя е най-подходяща и не се шашкай от показанията на оборотомера. Опитай се да ограничиш ползването на спирачките, не ги натискай постоянно (опасност от прегряване!) и гледай внимателно пътя и огледалата. Хич да не ти пука кой как се държи пред и зад теб, ти си гледай пътя, без обаче да изпускаш останалите от погледа си. Може и да ти свирят или присветват с фарове - да не ти пука!

Ако се случи да влезеш при намалена видимост (мъгла, дъжд, сняг), опитай да се лепнеш за някой по-обемист (бус, камион) и го следвай, нека те води, но в никой случай не се разсейвай със странични неща - телефони, уредби, навигации, разговори с други пътници и прочие, просто си следвай пътя.

Айде, и умната!

Мали,мали всички се изкарахте големи шофьори бре.! Авторе от твоето семейство, няма ли други хора с книжки бре, че трябва точно ти да караш? След като взех кножката с един приятели, ходихме до Шипка няма ти разправям к'ви некъдърни шофьори има. Уш имат опит, изкарали всички категории ама карат като пълни глупаци. Най-важното е ти да се пазиш, не си мисли, че другите шофьори ще те пазят.

няма ти разправям к'ви некъдърни шофьори има. Уш имат опит, изкарали всички категории ама карат като пълни глупаци. Най-важното е ти да се пазиш, не си мисли, че другите шофьори ще те пазят.

Дивотията по нашите пътища е страшна, та когато караш - пази се!

Не пътувай сам и нека до теб да има шофьор с опит!

Не бързай и следвай маркировка и знаци! Не си отклонявай вниманието!

Направи си една предварителна "загрявка" някъде преди да тръгнеш!

Ако се двоумиш - не сядай зад волана!!!!

Редактирано от Black Power (преглед на промените)

Айде стига ве, вие ще го откажете момчето от шофирането. Ми да вземе да си стои вкъщи по цял ден, че навън може някоя тухла да му падне на главата по тая логика... Пич, качвай се и карай - това е. Практика му е майката. В началото по-бавничко и внимателно, докато придобиеш основните навици и рефлекси. Особено на път, който не познаваш и който е с много завои. Там по-бавничко, на по-ниска предавка, без никакви излишни рискове. Нищо страшно няма, просто карай по-бавничко и това е. Аз два пъти съм изпускал колата и съм се въртял на подобни планински пътища, слава богу, и двата пъти нямаше коли около мен и не се ударих никъде. Просто при влажен път и остър завой влязох с малко по-висока скорост, бях сравнително млад шофьор тогава, и така...Но и двата пъти карах сравнително бавно, и заради това само се завъртях 1-2 пъти в кръг и спрях. Така че карай си, само по-внимателно и бавничко. Не се изкушавай да настъпваш, особено ако колата ти го позволява. Настъпвай я на хубави пътища, с прави и безопасни участъци, и ако си минавал оттам и познаваш пътя. Аз имам вече 17 години шофьорски стаж, но минавам ли за пръв път отнякъде, винаги карам с една идея по-бавно от нормалното за мен и съм готов да реагирам. Шофирането е удоволствие, но и отговорност - към теб, към пътниците в колата, към другите участници в движението. Така че карай и се кефи, само че имай едно наум и малко по-внимателно.

Мали,мали всички се изкарахте големи шофьори бре.! 

Шофьорите не се делят на големи и малки, а на опитни и по-малко опитни. Няма нужда да плашите момчето, ако пътува от Габрово до Казанлък (например), през София ли ще мине, че да избегне проходите? Не е толкова страшно, а и все някога трябва да се научи, при това колкото по-скоро, толкова по-добре! Да, има идиоти по пътищата колкото щеш, но те са си такива и по равното, и в планината. За щастие си личат отдалеч и човек може да ги предвиди и съобрази и с тях, макар и не винаги да е така.

Тоя проход го минавам поне по 20-25 пъти годишно от около 15 години вече, та, дето се казва, "и със затворени очи мога да го мина", но ги държа широко отворени. А вероятно и тук има хора, които го минават всеки ден.

Шофьорите не се делят на големи и малки, а на опитни и по-малко опитни. Няма нужда да плашите момчето, ако пътува от Габрово до Казанлък (например), през София ли ще мине, че да избегне проходите? Не е толкова страшно, а и все някога трябва да се научи, при това колкото по-скоро, толкова по-добре! Да, има идиоти по пътищата колкото щеш, но те са си такива и по равното, и в планината. За щастие си личат отдалеч и човек може да ги предвиди и съобрази и с тях, макар и не винаги да е така.

Тоя проход го минавам поне по 20-25 пъти годишно от около 15 години вече, та, дето се казва, "и със затворени очи мога да го мина", но ги държа широко отворени. А вероятно и тук има хора, които го минават всеки ден.

Колега да ти кажа, точно от "опитните" ме е най - страх...Винаги всеки ако ще да има книжка от 40 години трябва да кара не с 1, а с 2 наум! В България има нещо наречено "Война по пътищата" всеки божи ден почти загиват по няколко човека от тази война - не се знае на кой може да се случи утре - бъдете хипер внимателни и моля Ви се карайте технически изправни автомобили, защото днес си спестил 200 лева за гуми или 100 лева от "неналожителната" смяна на спирачни дискове - и не ми се мисли утре какъв риск ще поемете с такива спестявания.Пак повтарям - Война по пътищата - нека всеки сам се замисли, черните хроники са достъпни на сайта на КАТ и всички почти медии - не подценявайте тази статистика!

Колега да ти кажа, точно от "опитните" ме е най - страх...Винаги всеки ако ще да има книжка от 40 години трябва да кара не с 1, а с 2 наум! В България има нещо наречено "Война по пътищата" всеки божи ден почти загиват по няколко човека от тази война - не се знае на кой може да се случи утре - бъдете хипер внимателни и моля Ви се карайте технически изправни автомобили, защото днес си спестил 200 лева за гуми или 100 лева от "неналожителната" смяна на спирачни дискове - и не ми се мисли утре какъв риск ще поемете с такива спестявания.Пак повтарям - Война по пътищата - нека всеки сам се замисли, черните хроники са достъпни на сайта на КАТ и всички почти медии - не подценявайте тази статистика!

Съгласен съм защото помня как се возих при един "колега" 2 седмици в БГ и карах разбира се камиона и се сещам как изпреварвахме леките коли и камиони като бяхме полупразни. Нищо че съм редовен моторджия от 4 години с мой мотор, стегна ми се акото докато се возех... Това е синдрома на: "аз всяка седмица минавам от тук и го знам наизуст пътя" Най-се изкефих на коментара на колегата: " няма да чакаме цялата колона докато ония с умрелия даф се дръпне". Ама трябва да се пазим от такива работи, затова си карам сега по магистралите на темпомат и не се занимавам с глупости. 2 - 3 пъти в месеца ако се кача към Норвегия и карам по национал, но хората там са коректни. А за кеф си има достатъчно ненатоварени балкански пътища с що годе добър асфалт и яко газ с мотора или колата, но си е за моя сметка това.

...Това е синдрома на: "аз всяка седмица минавам от тук и го знам наизуст пътя" ...

Това е една от основните грешки, защото познаването на пътя е много полезно, защото знаеш къде какво да очакваш като трасе, но в никой случай не е предпоставка за отпускане и намаляване на бдителността.

Казах че пълните на човека главата с глупости.Ти с твоята 25 годишна фиеста 1.3 най малко имаш право да говориш за центробежни сили...

Първо ще започна с това, че думата "епекс" е толкова популярна, като резултати в търсачката излиза само в няколко сайта, където се обсъждат картинги. Така че никакво право нямаш да съдиш, очевидно не е популярна.Вътрешен ръб означава лявата част на платното за движение, външен - дясната. Аз не се правя на умен, а гледам да ползвам думички, които да се разбират от хората. Иначе - сега какво, на автомобили ли ще се обиждаме? Ела, качи се и виж, а недей приказва.Няма всичко е според зависи - намаляването на скоростта е задължително при влизане в завой, освен ако не е достатъчно ниска, това не е по желание. Освен ако човек не иска да изправи завоя в пропастта отдясно, например.Всеки човек е новобранец, докато престане да е. Аз някога хич не бях карал из проход - наложи ми се тогава - бях тръгнал. Гледах си знаците, гледах си завоите и гледах тези около мен с каква скорост се движат - логично, моята не е трябвало да е по-голяма, щото то има причина всички да се движат като охлюви в определен завой, не е просто така.А човека очевидно не пита как се завива, човекът го притесняват острите завои, които може да срещне из подобни проходи и които очевидно нямат много общо с градското каране.

Мали,мали всички се изкарахте големи шофьори бре.!

Ми не, ама съм карал в проход с остри и буквално обратни завои и съм оцелял. Очевидно има причина. Или късмет... :D

Стига с философските коментари, вие направо сте си спретнали кавга а момчето иска съвет от вас !!!

До автора:

Най-добре според мен е да първо да почувстваш себе си сигурен, и тогава да продължиш. Всичко друго е лъжа.

Щом не си сигурен, то тогава е нормално да грешиш и реакциите ти да са неправилни. Не на последно място имаш ли го и желанието, мисля че нещата ще се получат. Не си давай много зор, просто се отпусни, и почуствай какво иска двигателя. Слей се с него дето се вика. Концентрирай се не толкова в далечна дистанция, а какво става пред теб. Абе раздавай го спокойно и без паника... Няма невъзможни неща, има само голяма лъжица за нечия уста, това е !

Хайде успех от мен, и ти стискаме палци да се похвалиш. :)

Стига с философските коментари, вие направо сте си спретнали кавга а момчето иска съвет от вас !!!

Никакъв спор не правим, просто има дървени философи. Сам аз казах, че много и излишно плашат човека. Това за отпускане, почустване - като в раздел мистика и изотерика малко. Гледа се пътя, скоростта, знаците - логично ти показват местата с опасни завои и се намалява скоростта преди по-остър завой.

Аз някога хич не бях карал из проход - наложи ми се тогава - бях тръгнал. Гледах си знаците, гледах си завоите и гледах тези около мен с каква скорост се движат - логично, моята не е трябвало да е по-голяма, щото то има причина всички да се движат като охлюви в определен завой, не е просто така. 

Ами то щом е път и си правоспособен се предполага че не е проблем да се движиш по него и да стигнеш. Щом не е на живот и смърт задължителното му преминаване защо да не се отложи ми беше мисълта и да се избере по лесен маршрут докато водача добие увереност. Ама се появи ти с твоите философии и теории как се влизало в завой.

Каква е тази логика ти щом от там минеш останалото ще ти е детска игра. Вземи например компютърните игри (нали тук все сте геймъри), нивата почват от лесно към трудно а не в обратен ред. Защо давате съвети против всякаква логика и пращате човек който не е уверен в себе си по денгерлици защото след това е щяло да му бъде по лесно или какъв мъж бил дето от един проход го е страх. А представи си си прегрее спирачките неусетно и си е създал някаква представа до тогава колко спира машината му и накрая се окаже без спирачки и без опит. Защото съвсем друго е да си с опит и без спирачки отколкото без опит.

Ти си бил минал проход, ми то всеки е минавал ама никой не е почнал да се учи да кара по проходи ако е имал възможност да кара по широки пътища първо. Лично аз почнах от широки улици и после преминах към тесни такива. С по малко завои и в последствие с повече и т.н. Разбирам да няма алтернатива а то пътища да искаш. Аз карам всяка седмица през планински проход, знаеш ли колко пъти засичам в моята лента в средата на завой някой де се е опитвал са изпревари някой с по бавен автомобил и не му е стигнала дистанцията да се прибере в платното си. Аз съм свикнал и очаквам такава ситуация и що годе съм приготвен да отбия в дясно и да направя път ама дали автора е подготвен нямам идея.

Та какво беше казал гинеколога. Ти пазиш ама останалите не пазят !

Каква е тази логика ти щом от там минеш останалото ще ти е детска игра.

Логично, да завиваш е по-трудно, отколкото да се движиш направо по прав път. Не знам дали "уча", ама ти освен да хулиш, друго не правиш. Много от останалите само плашат до степен да вземеш ножа и да се убиеш, че да не се мъчиш повече.

Логично, да завиваш е по-трудно, отколкото да се движиш направо по прав път. Не знам дали "уча", ама ти освен да хулиш, друго не правиш. Много от останалите само плашат до степен да вземеш ножа и да се убиеш, че да не се мъчиш повече.

Я ми го покажи на картата тоя прав път де няма завои ? Всеки път има завои къде широки къде тесни. Къде с малък, къде с голям радиус. Нормално е да почнеш от лесно към трудно. Не знам защо спориш в обратното. Я кажи теб инструктора ти първо на проход ли те качи в автомобила или те пусна на цирковата площадка у ваше село ? Престани да преиначаваш и да казваш на черното бяло.

Редактирано от BMW Маниак (преглед на промените)

К'ви по-опитни шофьори има? Днеска излизам в колата, точно до центъра един "опитен шофьор" , най-малко с 20-30 години стаж, кара като няк'во камикадзе.!!! Не успя да удържи колата, зачука се в едно малко магазинче, пак има опит т'ва онова, но явно и по-опитните шофьори са "некадърници" , не говоря за всички, но по-голямата част са глупаци.!!!

Я ми го покажи на картата тоя прав път де няма завои ? Всеки път има завои къде широки къде тесни. Къде с малък, къде с голям радиус. Нормално е да почнеш от лесно към трудно. Не знам защо спориш в обратното. Я кажи теб инструктора ти първо на проход ли те качи в автомобила или те пусна на цирковата площадка у ваше село ? Престани да преиначаваш и да казваш на черното бяло.

Притеснения относно заПоите

Те "изправят" завои....

Днеска излизам в колата, точно до центъра

Бож...Бойко-оо-о-о! Открих нова пространствена физика. Дай снимка на зачукването. 99% си направил :)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.