Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Спомняме ли си аварията в Чернобил ? Сякаш бе днес...

Featured Replies

Адските нива на радиация от Фукушима.

• Отговори 370
  • Прегледи 42,3k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 1 час, Без умствен капацитет написа:

игати колко постове сте произвели, няма да ги чета

Последното смислено нещо беше публикуваната книга на обвиняемия Анатолий дятлов, и неговия извод да ти синтезирам да не четеш цял ден,  е :

Реактор не отвечал требованиям более трех десятков статей норм проектирования - более чем достаточно для взрыва. Можно по-другому: реактор перед сбросом защиты был в состоянии атомной бомбы и нет ни единого даже предупредительного сигнала.

Няма страшно , и ние си купихме насила и без правителствено решение, нещо подобно за 3 млрд :)

преди 27 минути, miro20 написа:

Няма страшно , и ние си купихме насила и без правителствено решение, нещо подобно за 3 млрд

Определено и Вие тролите ... м,да ... и Вашия морал нещо не е наред ... м,да ...

преди 2 часа, ДиоиД написа:

Определено и Вие тролите ... м,да ... и Вашия морал нещо не е наред ... м,да ...

Нали сме вече по темата, може ли малко да ми разясните  къде видяхте тролене ? След като говоря за атомни реактори  и т.н. ?  И за морала не разбрах ? :)

преди 7 часа, miro20 написа:

Нали сме вече по темата, може ли малко да ми разясните  къде видяхте тролене ? След като говоря за атомни реактори  и т.н. ?  И за морала не разбрах ? :)

преди 10 часа, miro20 написа:

и ние си купихме

преди 10 часа, miro20 написа:

подобно за 3 млрд :)

Срамота!

Кое е срамота ? че си купихме ли ? И даже руснаците ни осъдиха и си платихме като попове :)

Или е срамота че е подобно нещо / реактори/ за тази сума ? :)

преди 10 минути, miro20 написа:

Кое е срамота ?

Да се правите на чернобилче и ръсите не знания под формата на информиран.

Може да си имате мнения по въпроса за ядрените реактори и технологии, но де факто сте некомпетентен и ръсите некомпетентност под формата на = и аз искам да кажа ...

Срамота е, възрастен човек сте, а може да не сте ... е тогава дечко ... не си играй с играчките на възрастните, че определено си искаш нашляпването ... :)

Определено не сте инженер ... и определено не сте запознат с технологиите на атомните централи ...

п.п. Всяко едно такова съоръжение е с особено статукво и определено е свързано с националната сигурност. Информацията е класифицирана!!!

И определено Вие не може да имате допир до такава!

Затова е срамота - Ние имаме ... бля бля и цифри 3 милиарда ... бля бля и се считате за какъв, а?

Верно сте лаладжия ... а ако това не е за срам ... ега ти морала имате ... :)

преди 3 минути, ДиоиД написа:

Затова е срамота - Ние имаме ... бля бля и цифри 3 милиарда ... бля бля и се считате за какъв, а?

Ами имаме си . Поръчани от чиновниците Любомир Велков и Мардик Папазян които подписват "допълнение 5" за поръчка на реакторите , без правителствено решение.

И да, осъдени сме от руснаците, и да , платени са от държавата, разбирай - всички нас.

Ако се считам "за някакъв" то е нищо повече от информиран на ниво "обща култура" . И не, не от "секретни изочници" , а от напълно достъпна публична и известна информация. До която Вие май странно защо нямате достъп :) 

преди 13 минути, ДиоиД написа:

Верно сте лаладжия ... а ако това не е за срам ... ега ти морала имате ... :)

Да, вижда се кой е лаладжия :)  ама не съм аз.

преди 5 минути, miro20 написа:

ама не съм аз.

:) Отрицанието Ви говори много ... :)

Нормално е за ....

Бъдете жив и здрав!

п.п. Давам Ви право на последни изречения и т.н.

пп

Относно технологията, не аз, а други експерти по атомна енергетика и началници в АЕЦ Козлодуй  са се изказвали вече че това е на ниво миналия век.

https://www.economic.bg/bg/news/10/jordan-jordanov-nikoga-nyama-da-ima-aets-belene.html

Срамота, нали ?  Срамота я. Но не за мен, а за тези които защитават тази набутвация с руските реактори  :)

https://dariknews.bg/novini/biznes/aec-kozloduj-dyrzhi-pozitiven-svetoven-rekord-1350126

Цитат

Реално, повече хора умират в автомобилни катастрофи от колкото в самолетни, но хората въпреки това ги е страх да летят, а не ги е страх да се возят в автомобил. Много хора умират постоянно от аварии във въгледобива без изобщо това да стане новина, и така общественото мнение е че ТЕЦ е сигурна енергия, без  човешка цена, докато ядрената енергия ще ни избие всички.

Цитат

Ядрените аварии са оказали огромен психологически ефект върху населението. Трябва да споменем страха от радиация, ефектите от евакуацията – това, че хората трябва да си заминат и евентуално никога повече да не се върнат в домовете си. Има и други стресови ситуации. Като пример мога да дам в България след чернобилската авария около 2000 бременности са прекъснати, включително и в моето семейство има такъв случай. Ядрените аварии особено тези в „Чернобил“ и „Фукушима“ предизвикват колосални икономически щети. Тук говорим първо за загуба на самите ядрени съоръжения. Разходи за очистване на площадката, разходи за почистване на радиоактивните замърсявания на околната среда, компенсации на хора. В някои случаи природните бедствия и промишлените аварии причиняват много повече жертви от ядрените аварии.

пак от по-горния линк.

Всякакво имали сме и прочие някакви цифри са далеч от темата и са с цел предизвиква не някакви психологични ефекти върху хората които биха прочели нещо в тази тема.

Срамота драги ми лаладжио ... Да, определено и да отричате, то явно вашата пълна некомпетентност не само в този раздел лъсва.

Срамота ... и се вижда каква изтънчена моралност проявявате!!!

п.п. Коментирайте си на воля драги ми форумен трол!!  

Малко "сухи" факти и знания :

https://bg.wikipedia.org/wiki/Атомна_електрическа_централа#Противоречия

Някой да си спомня неща за  Първата сериозна такава авария е на Тримилния остров през 1979 г. ? Как да си спомним за нещо дето не сме го чували ?......:nono:

.....И сега давайте - народно творчество ! Като за пример - приказката за " Нероден Петко - в Белене " ........и не само ! :)

НО ! Нито дума за Тримилния остров , нито пък за тези 190 АЕЦ работещи повече от 50 години без аварии . На този фон е добре да се обърне внимание на изпитанията с ядрени бомби ....

https://www.vbox7.com/play:3f7bc075

Ооууу ! И за филма Чернобил разбира се - защо казвам , че е дъвка за бройлери ......

Ха сега сравнявайте и МИСЛЕТЕ ! Мислете за какво в същност става дума !

преди 1 час, ДиоиД написа:

Всякакво имали сме и прочие някакви цифри са далеч от темата и са с цел предизвиква не някакви психологични ефекти върху хората които биха прочели нещо в тази тема.

Срамота драги ми лаладжио ... Да, определено и да отричате, то явно вашата пълна некомпетентност не само в този раздел лъсва.

Срамота ... и се вижда каква изтънчена моралност проявявате!!!

п.п. Коментирайте си на воля драги ми форумен трол!!  

Нещо проблем ли виждаш че говоря за атомни реактори които имаме, закупени  при неясни безотговорни обстоятелства, за които плащаме милиарди ?

Ми споменах го, не защото е дАЛЕЧ от темата, а защото е ПРЯКО по темата . 

Ааргументирах се, наврях опонента дето слънце не огрява... стандартно и банално , нали :)

Само ще повторя едно нещо - Срам е за държавата, срам е че ни набутаха с остарели реално непродаваеми реактори , срам е да се защитава това положение че и да се иска още да затъваме  , срам е и за тези като теб дето демонстрират незнание и класическо тролене. :)

преди 48 минути, by_chechi написа:

Благодаря за уикипедията , това само допълва абсурдността в която сме поставени и ние с тези стари реактори и технология за недоносчето "Белене". :) 

преди 12 минути, miro20 написа:

Благодаря за уикипедията , това само допълва абсурдността в която сме поставени и ние с тези стари реактори и технология за недоносчето "Белене". :) 

Тъпотията ти процъфтява .... ! :nono:

Ако искаш и помощен анализ ще ти направя. Съвсем на кратко - балтона не допълва изяществото на копчето.....! :angry:

Човече ! Съвсем сериозно ! Вземай спешни мерки за умственото си здраве ! :nono:

преди 3 минути, by_chechi написа:

Вземай спешни мерки ! 

В София, някъде покрай пл. Хелзинки имаме си индивид, който е пенсионер по болест и не крие, че има "жълта книжка".

С него много добре се разбираме и определено е интелигентен, независимо, че е с доказани психични отклонения.

Определено по-голямото време прекарва в социалните мрежи, а така също ходи на разни организирани приеми и прочие, но и на въпросния площад излиза и определено осъществява и социални контакти. Да отбележа за протокола: Има три внучета за момента. Децата му се грижат за него и не е лишен от любовта на внучетата си и т.н.

Трябва да отбележа и това, че е кореняк софиянец от към прадядовци и прабаби.

Уви - знам, че мислиш добро му, но самия той не иска....

Има един лаф - На сила може да отнемеш, но не и да дадеш.

Определено и мен ма хваща жал, но ми се струва, че се превзема. Определено има "модело-мейкъри", но това си е вид политика която мен лично не ме касае.

преди 23 минути, miro20 написа:

Срам е за държавата

Точно от такива като теб, Държавата се срамува, а някой се възползват от това и т.н.

Определено не само нямаш морал, а проявяваш и изтънчена простащина по-лоша даже от чалгата ...

В образа Бай Ганьо дори може да се намери някакъв позитив, докато в твоя образ (имидж) се вижда пошлото и изтънчената вулгарност на небългарина.

О, свещена простотийо, ти се шириш като едно рядко щастие ...    

Разбрах как се вбесяват тролове - Просто говориш по темата и те поради липса на  аргументи си хейтят. :) 

Не сте първите де...  Айде бегом в ге... в психоклуба

В  контекста на темата  : https://www.dnevnik.bg/politika/2019/06/10/3922931_aleksandur_iordanov_predlaga_bulgariia_da_podari/

Цитат

Според евродепутата Александър Йорданов (СДС, избран с общата листа с ГЕРБ) България не трябва да строи втора атомна централа, а да подари вече купеното руско оборудване на Китай или Венецуела. Той коментира темата пред Нова телевизия в контекста на 33-тата годишнина от аварията в Чернобилската АЕЦ и филма на НВО за нея.

Правителството има право да действа както реши, а аз - Александър Йорданов, имам право да изразя своето гражданско мнение, добави той запитан дали влиза в разнобой с управляващите по темата.

България стана собственик на реакторите след като беше осъдена в международния арбитраж да плати на Русия за поръчаното без договор оборудване.

Може на някои да им е смешно , но има логика. По добре да се спре постоянното наливане на пари в неосъществим проект с радикални мерки .

Заравянето на много милиарди не е прецедент. В САЩ бях цитирал и за Англия също примери, където почти готови АЕЦ или започнати проекти се замразяват въпреки вложените милиарди .

https://www.economic.bg/bg/news/10/hitachi-se-otkaza-ot-proekt-za-yadrena-tsentrala-vav-velikobritaniya.html

Загубите на Хитачи са за 2.1 млрд паунда което по курса е около  4.5 млрд лв /в статията не ми стана ясно за допълнителни загуби на същата сума или е казано общо , но ако е допълнително излиза общо 9 млрд лв тотал загуби/

За САЩ вземам препратка от тук :http://burgas-podlupa.com/ядрен-демарш-в-парламента-влезе-нов-доклад-за-аец-белене-какво-става

Цитат

Тя каза още, че в света няма губеща АЕЦ. Пропусна да отбележи, че само в САЩ през последните 5 години са спрени 6 реактора по тази причина, а над 15 са пред риск от ранно затваряне. 
Информира, че през 2016 год. са пуснати 10 нови реактора. Но забрави да каже, че през 2017 год. са пуснати само 3, а 4 стари бяха спрени.

И още едно професионално мнение  :

https://www.faktor.bg/bg/articles/mneniya/intervyu/prof-georgi-kaschiev-grupa-manipulatsiya-e-che-reaktorite-na-aets-belene-mogat-da-izdarzhat-padaneto-na-boing-747

Редактирано от miro20 (преглед на промените)

преди 4 часа, miro20 написа:

че ни набутаха с остарели реално непродаваеми реактори

Ами, ако поизчакат още сто- двеста години ще се окаже, че са ни набутали със забравена вече технология - нещо, като да си купиш трабантче в днешно време.

Ако бяхме случили на поне едно що годе отговорно правителство, проекта АЕЦ Белене щеше да е безвъзвратно спрян - завинаги. Само, че такова пране на пари пада там, че все още продължават със спекулациите и тъй наречения "обществен дебат", инак които трябва да знаят, много добре знаят, че централа там няма да видим никога. Евеш ли му майката, къде ще е границата - явно 3-4 милиарда са малко, дано поне не надскочим 10 милиарда, че аман да изплащаме комфортния живот на разни байчовци.

преди 4 часа, sound написа:

Ами, ако поизчакат още сто- двеста години ще се окаже, че са ни набутали със забравена вече технология - нещо, като да си купиш трабантче в днешно време.

Ако бяхме случили на поне едно що годе отговорно правителство, проекта АЕЦ Белене щеше да е безвъзвратно спрян - завинаги. Само, че такова пране на пари пада там, че все още продължават със спекулациите и тъй наречения "обществен дебат", инак които трябва да знаят, много добре знаят, че централа там няма да видим никога. Евеш ли му майката, къде ще е границата - явно 3-4 милиарда са малко, дано поне не надскочим 10 милиарда, че аман да изплащаме комфортния живот на разни байчовци.

"...Площадка „Белене“ е утвърдена за изграждане на втора АЕЦ в България с Постановление № 9 от 20 март 1981 г. на Министерския съвет...." (сору)

Ако бяхме случили на поне едно що годе отговорно правителство , АЕЦ Белене отдаааааавна щеше да работи за народ и държава...... :nono:

.......Само , че тогава започна "Перестройката" , и у нас също.....Аз му казвам , историческите времена на Великото Ограбване от наши и чужди ....Още не се е свършило ! :nono:

Не съм специалист , та да съдя днес какво е положението с АЕЦ Белене ! Но иначе е трагично за България...Отива на катастрофално....!.:(

преди 20 минути, by_chechi написа:

"...Площадка „Белене“ е утвърдена за изграждане на втора АЕЦ в България с Постановление № 9 от 20 март 1981 г. на Министерския съвет...." (сору)

Ако бяхме случили на поне едно що годе отговорно правителство , АЕЦ Белене отдаааааавна щеше да работи за народ и държава...... :nono:

.......Само , че тогава започна "Перестройката" , и у нас също.....Аз му казвам , историческите времена на Великото Ограбване от наши и чужди ....Още не се е свършило ! :nono:

Не съм специалист , та да съдя днес какво е положението с АЕЦ Белене ! Но иначе е трагично за България...Отива на катастрофално....!.:(

и от 81-ва не е направена, а пък някои обвиняват ГЕРБ - от кога управлява ГЕРБ, една АЕЦ се строи за 5 години

преди 46 минути, Без умствен капацитет написа:

и от 81-ва не е направена, а пък някои обвиняват ГЕРБ - от кога управлява ГЕРБ, една АЕЦ се строи за 5 години

Навярно не ти е известно , че ГЕРБ представляват бившето БКП-Дясно , днес оглавявано от бившата охрана на Т.Живков....:)

Защото си имаме представители и на БКП-Ляво , и на БКП-ДС - дали някой ще ги познае ? А по време на всякакви избори те делят "баницата" , а ние се правим , че нещо избираме.....:nono:

преди 1 час, by_chechi написа:

отдаааааавна щеше да работи за народ и държава......

Ще работи, колкото работеше Кремиковци - минус по минус равно на комунист със власт. Но пък да, щяхме да имаме осъществен още по- малоумен проект.

преди 5 минути, sound написа:

Ще работи, колкото работеше Кремиковци - минус по минус равно на комунист със власт. Но пък да, щяхме да имаме осъществен още по- малоумен проект.

Минус по минус прави плюс бре !:nono:

.....С тези "знания" които имаш , за теб бялото винаги ще е черно... Виждаш ли каква ти е каша с натъпкани клишета у главата .....! :lol6:

Чичи - ти немаш една собствена мисъл у тоа форум бре човек, баш ти ли ще говориш за клишета, склерозирало комунде.

преди 9 минути, sound написа:

Чичи - ти немаш една собствена мисъл у тоа форум бре човек, баш ти ли ще говориш за клишета, склерозирало комунде.

Твоите оценки нищо не значат - нямаш потенциал да ги правиш....

....както ясно се вижда от постовете ти !(виж по-горе примерно) :lol6:

П.П. Комунист никога не съм бил - това за сведение....Присъщ е на младежкия ентусиазъм . А после приема други , "по-консервативни" форми....

Казано с други думи и просто - Лакомията надделява до степен на Тъпотия . Практиката го доказва на където и да погледнеш....

(това с грижа за твоето общо образование)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.