Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Спомняме ли си аварията в Чернобил ? Сякаш бе днес...

Featured Replies

на 23.11.2017 г. в 23:32, Без умствен капацитет написа:

да, в буркан става - стъклото е най здравия материал и вечен, за жалост е крехък, при разкопки делвите си стоят от векове

Делвите(керамика) и стъклото какво общо имат?

• 3 седмици по-късно...
  • Отговори 370
  • Прегледи 42,3k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • 3 седмици по-късно...

Руски журналист за Чернобил: Мислите, че всичко е минало? Нищо подобно - радиацията върви нагоре!

Цитат

Павел Гутионов,

Новая газета

Владимир Губарьов е най-известният и най-високопоставеният съветски журналист, работил в Чернобил веднага след аварията. Заради служебните си задължения е имал достъп до висшите функционери на СССР и да получава информация, за която колегите му дори не са могли да предполагат. Автор на десетки книги и филми - документални и игрални. През юни 1986 г за 8 дни пише пиесата "Саркофаг", заради която едва не е изключен от КПСС, а в Англия го награждават с театралната награда на името на Лоурънс Оливие. Пиесата е поставяна в театри в 60 държави по света. В края на разговора отбелязва: "Не само ликвидаторите на аварията, но и всички ние, които минахме през Чернобил, знаем за живота повече от останалите." И добавя: "След Чернобил аз въобще от нищо не се страхувам".

Много интересно интервю!

Цитат

Навсякъде младите хора са питали защо истината се е криела, навсякъде си оставали с почудата. И си мисля – колко всъщност хубаво е това, че не разбират, че не проумяват, че не го приемат, че – има надежда!

Тей ами, най- добре младите да растат тотални зомбита, да не може да осмисли две и две.

Либералът Горбачов е виновен за Чернобил, но днес го приписват на консерватора Путин

Цитат

Чернобил е най-голямото престъпление на комунистическата власт - съветска и българска от края на XX век, и началото на нейния собствен край. Той бе буквален знак и обобщаваща метафора за разкапаната система. Престъплението на комунистическата номенклатура бе в мълчанието за катастрофата.

Непростимо мълчание, което не може да се извини с нищо. С абсолютно нищо.

Въобще не ме интересуват мотивите за него и досега смятам, че това е най-голямото зло на комунистите след концлагерите. Чернобил ги поставя на тясно, защото нямат никакво оправдание за лъжите и мълчанието си. Дебилни престъпници. Пръв от тях е Горбачов. Защото беше генерален секретар на КПСС и нашите тъпунгери изпълняваха всичко по съветски заказ. Гледаха как децата на собствения им народ излизат на задължителни манифестации под дъжда и мълчаха. Няма оправадание това поведение. Мълчанието за Чернобил!

По ирония на съдбата, най-голямото престъпление, извършено от Горбачов и комунистите тогава, бе в разгара на инициираната от тях гласност и перестройка. Говореха с охота за престъпленията на Сталин, но с мълчанието си обрекоха на смърт стотици хиляди хора с техните поколения. Поради тази причина преди двайсет и пет години Западът нямаше интерес към темата Чернобил. Беше неудобно да се говори срещу Горбачов, който послуша Рейгън, събори стената и предложи Източна Европа на тепсия и без бой на корпоративния западен елит.

Чернобил не беше тема за либералите, защото бе предизвикан от либерал. Сега, когато Путин не им играе по свирката, се сетиха за "изключителната" пиарска идея да му го припишат.

И тук е моят гняв срещу сегашната манипулирана истерия около бутафорния филм на HBO, който е пропаганден продукт.

Банално, идеологическо кино. Истината за Чернобил я знаехме още през 1990-а. Има много документални филми, изследвания и публикации.

Би било хубаво да се поддържа паметта за тази трагедия, но не с пропагандна цел и конюнктурни съображения - днес я правим, защото Путин ни е враг, а вчера не ни вълнуваше, защото Горбачов ни беше приятел, Русия се разпадаше, а антикомунизмът не ни интересуваше. По тази схема бе провален целият разговор за комунизма и българския преход в частност. Най-големите конформисти, куки и номенклатурчици по душа, днес са най-кресливите антикомунисти и либерални потреси.

На всичкото отгоре “Чернобил” наистина е слабо кино - всички американски клишета за Русия,

изпълнени без особен хъс, нюансираност и драматургично вдъхновение. Скука, която се пробутва за бестселър. Закъснелят антикомунизъм на хора, които цял живот са били конформисти и никаква чернобилска трагедия не ги е вълнувала довчера, е също толкова отвратителен, колкото и опитът на днешните комунисти да оправдават тогавашния режим, допуснал мълчанието за Чернобил. Не знам кое предизвиква по-голям гняв. Защитниците на тази боза или нейните противници. 

...

преди 20 минути, Мойра написа:

На всичкото отгоре “Чернобил” наистина е слабо кино - всички американски клишета за Русия,

изпълнени без особен хъс, нюансираност и драматургично вдъхновение. Скука, която се пробутва за бестселър.

Дачков изцяло в синхрон с рашистките комплекси за този сериал :)   :giggle1:

https://clubz.bg/83875-serialyt_chernobil_nakara_kremyl_da_se_sramuva?fbclid=IwAR03qwgxoYWcX6adIWc3kRJJXtgRhYScM34eiLIcBWWpNsEMqM1QBVGaEEU

Колко е банално предсказуем .

Дачков не знам дали е бил измежду спасителите след аварията, но специално за теб, а и за него и пасквилите му дето ги е съчинил от руските плювалници , да цитирам истинските хора , истинските ликвидатори :

https://tvrain.ru/teleshow/vechernee_shou/tarakanov-487183/?utm_term=487183&utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=instant&utm_content=tvrain-main&fbclid=IwAR2suY3ssIO41P30rDdgRNrhs854u8_oSbZeS8htAYdfr5rcjbDS2POfHZU

Цитат

«Фильм снят блестяще». Ликвидатор аварии в Чернобыле о сериале HBO и волне интереса к трагедии

Редактирано от miro20 (преглед на промените)

Ами не - с какво да е виновен Горбачов за Чернобил? Нито е работил там, нито аварията е станала по негово нареждане, нито нищо. Това е злощастен инцидент, авария в чистия смисъл на думата, не е виновен нито комунизма, нито политиката, нито идеологията. Меко казано е тъпо да се спекулира с тази трагедия - все едно да обвиняваме сега японския император за Фукушима. Всеки един АЕЦ си е риск, огромен риск и за това тенденцията в цял свят е да се търсят други източници на енергия, тази технология няма да я бъде още дълго, щото при нея фаловете струват твърде скъпо. Така, че всички тези обвинения и нападки са ...... ми идиотски. Има редица други неща, които лежат на съвестта на комунистите, но Чернобил не е от тях - единствено, че не са уведомили навреме населението, но и да го бяха направили все същата.

И тука ще кажа нещо, което можете да си го запишете от сега. Ще минат десетилетия, когато ще се разбере, че следствията от земеделските пръскания, които се правят към днешна дата в България, са в пъти по- големи от Чернобил - на повечето от вас това ще ви се струва преекспонирано и преувеличено, но ..... запишете си. И прочее за това положение, вече наистина са отговорни държавниците и политиците, щото това не е авария, а съвсем умишлен и съзнателно извършван акт.

преди 2 часа, sound написа:

Има редица други неща, които лежат на съвестта на комунистите, но Чернобил не е от тях - единствено, че не са уведомили навреме населението, но и да го бяха направили все същата.

Ами не е точно така. И сравнението със Фукушима е некоректно.

Чернобил се случи в резултат на човешка грешка и подценяване. Главните лаборанти  или каквито са там са провеждали стрес тестове на ръба на възможностите на реактора.

И са пренебрегнали доста мерки за безопасност. Аварията може да се каже бе доведена до такава,  умишлено !

Трудно е да се каже и дали нямало да има ефект навременната евакуация. Най малкото щеше да е по добре, а те направиха възможно най лошото - дори затвориха града Припять и забраниха на хората да излизат. Като това било в интерес на спокойствието и да не се всява паника.

От толкова неадекватни действия никой не знае колко живота са загубени или кокло е можело да бъдат спасени или от облъчване, но системата и липсата на реална адекватна реакция е вина на управлението.

А по стар комунистически обичай, първо нещата се крият, после се мисли .

Мойра, дръпни си филмчето. 5 части са, има го в замундата . Препоръчвам.

....Аз тогава , по него време ядох на 1-ви май салати ! ......Станах по-умен (:)) ....! И даже по-отрано пуша повече от кутия на ден цигари ( http://www.zdrave.bg/?c=n&id=2573 ). :)

Колкото до филма - изпипан , въздействащ , внушаващ , потресаващ ! Професионално , добре направена храна с добавки , за.....

......бройлери ! :lol6:

Сега с нетърпение чакам , същите да направят филм за Хирошима и Нагазаки . Или пък за изпитанията по полигоните с ядрени бомби....! :nono:

преди 28 минути, Мойра написа:

Взрив лъжи ли ?? Това за резервоара дето щял да причини милиони жертви  ??

Ми то си е факт за тези тримата герои, по горе даже е споменато , и даже са наградени от Порошенко  :

https://www.ukrinform.ru/rubric-society/2449795-prezident-vrucil-nagrady-geroamlikvidatoram-i-rabotnikam-caes.html

Другия "Взрив от лъжи" било за хеликоптера дето паднал ама в по друг месец. Е и ??? 

То и образа на беларуската физичка не е реален , а е събирателен образ на десетки ядрени физици които геройски и професионално са помагали , и те го казват в сериите  / накрая на всяка серия има няколко минути коментар от артистите/

Май ми се струва ровиш умишлено само за подобни плитки  незначителни коменттари / взрив от лъжи/   колкото да защитаваш управленската рашисткосъветска  гузна съвест че така и не можаха да направят  добър и емоционален филм за Чернобил.

Наистина, изгледай го . Тогава ела да коментираш

А тези документи , публикувани 2016 г мисля ще са ти интересно четиво

https://maxim-nm.livejournal.com/228809.html?fbclid=IwAR26WHs_FE4257JJ5Cs4Sut1pL5prmrwL5dSu5ePbiNM1z5CLHYxGsWFfhg

Сещам се не знам защо :)  за констатациите за Белене :

https://bivol.bg/belene-obsledvane-puknatini.html

Ама искаме си пък ток от АЕЦ !

преди 2 часа, Мойра написа:

може ли статията от DW, тъй като цитираш него или е поредната измислица на Сега

Дааам ! :(

На всичките помияри окото им не трепва пред Хирошима и Нагазаки , но за филма "Чернобил" три реда сълзи и сополи нареждат....

Никакво значение при това за тях няма , че едното е човешка грешка , а другото е акт на "демократично съзнание".....

Ето , това е цивилизационен избор и западна ценностна система ! :nono:

П.П. и да не би да си помислите , че не мога да бъда гаден , нека само да спомена неоспорим факт , че Чернобил е в сърцето на Украйна . А в Русия АЕЦ не са "гърмяли" ! :nono:

....тази разлика следва да се отбележи , предвид управителите и днешния хал на Украйна....:lol6:

преди 11 часа, Без умствен капацитет написа:

може ли статията от DW, тъй като цитираш него или е поредната измислица на Сега

https://www.dw.com/bg/сериалът-чернобил-защо-в-германия-го-критикуват/a-49082751

П.П. Правя компромис, защото съм наясно с умствените ти възможности.

Не те ли е срам да демонстрираш неграмотността си и да излагаш ГЕРБ-ерските си идоли?

Спекулирането с невежеството свързано с атома е доста разпространена практика, а никой не обръща внимание на електромагнитните излъчвания които са ни вече до толкова необходими, че ни на йота не ни интересува другото "облъчване" на което сме подложени.

Да, някой ще каже, че има определени нива, които са допустими, но до колко са вредни, хм, и то не на нас, а на определени животински екземпляри.

Неизвестен е един факт:

https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Raztcvet-na-populatciiata-na-valtcite-v-Chernobilskiia-rezervat-vid_110748.html

Както се вижда тепърва започва да се изледват не само негативните последствия от тази авария, а и определена полза за популацията на дивите животни, които в следствие на хуманитарната дейност на човечеството се е намалила в световен мащаб.

Така, че трагедията за човешките същества, може пък да е полезна за дивата природа.

Определено всякаква форма на политизиране на науката свързана с разпада на определен химичен елемент води до определени страхове с които се третират мозъците на масите с цел - налагане на определена ценностна система върху не само собствените си граждани, а и на гражданите на света.

Аргументи, спомени и все бля бля и ни грам истина, поради някакво незнание което се разспространява с манипулативна цел.

Но, така е, хората не вярват на учените, а на политиците и докато има продажни учени и журналисти, то така ще бъде.

п.п. Не бива така! Засрамете се бе хора! То бива толкова възгордяване, ама идва една граница на елементарна етика, а не морал.

Ако американския морал е на такова равнище, то, о Боже, пази света от този лъжовен морал. Амин 

преди 7 часа, by_chechi написа:

П.П. и да не би да си помислите , че не мога да бъда гаден , нека само да спомена неоспорим факт , че Чернобил е в сърцето на Украйна . А в Русия АЕЦ не са "гърмяли" ! :nono:

....тази разлика следва да се отбележи , предвид управителите и днешния хал на Украйна....:lol6: 

И да и не. 

Не, защото това бе СССР и ръководството от Москва приемаше решения и за криенето и за процедурите по отстраняването, а не Киев,т.е. всичката политическа /без/отговорност е на Кремъл.

И Да, защото сега /2013-2014 г/  се разбунтуваха и свалиха на Майдана про-руския олигарх Янукович, символ на закостенялата тромава соц система и стари принципи .

Тази разлика трябва да уточним впредвид глупостите които пишеш . :)

преди 46 минути, Мойра написа:

Не те ли е срам да демонстрираш

То и теб не те е срам да пишеш и копипействаш наизуст неща които дори не си гледала или интересувала по темата , но го правиш , нали ? :)

преди 3 минути, ДиоиД написа:

Както се вижда тепърва започва да се изледват не само негативните последствия от тази авария, а и определена полза за популацията на дивите животни, които в следствие на хуманитарната дейност на човечеството се е намалила в световен мащаб.

Така, че трагедията за човешките същества, може пък да е полезна за дивата природа.

Ами трябва да се направи паралелен експеримент - да се обособи една подобна по размери област от хиляди километри, но без радиация, и да се сравни популацията.

Това че флората и фауната не е измряла не означава и че е полезна . Все пак живота при животните е около 10 пъти по малък от човешкия. Да, те се рамзножават също около 10 пъти повече от човека , но колко измират ? То дори  да се грижиш за животно , живее 10-15 г максимум. В естествени условия без ваксини, без лекарства, умират далеч по бързо. Но и се размножават на 1-2-та си години.

така че... не бих спекулирал спрямо хората.

Да , може би може да се живее и сега в забранената зона, но кой би се решил доброволно че след 10 години ще трябва да умре?

преди 8 минути, miro20 написа:

То и теб не те е срам да пишеш и копипействаш наизуст неща които дори не си гледала или интересувала по темата , но го правиш , нали ? :)

Тролът бил имал свое мнение...:getout:

преди 4 минути, miro20 написа:

И да и не. 

Не, защото това бе СССР и ръководството от Москва приемаше решения и за криенето и за процедурите по отстраняването, а не Киев,т.е. всичката политическа /без/отговорност е на Кремъл.

И Да, защото сега /2013-2014 г/  се разбунтуваха и свалиха на Майдана про-руския олигарх Янукович, символ на закостенялата тромава соц система и стари принципи .

Тази разлика трябва да уточним впредвид глупостите които пишеш . :)

Първо нека да отбележа , че и у нас както е в......САЩ да кажем е "Демокрация" , ама някак си не е съвсем . Ако има нещо там "горе" - съобразявай !

Второ в Кремъл едва ли са знаели , че там в Чернобил някакъв умствено увреден е назначен за началник ......

Трето с постовете си , си доказал че изобщо нямаш представа какво се случва в Украйна - същите са като началника описан на предния ред....

Четвърто - Ценностната ти система е непоправимо увредена за да ме съдиш .....То няма как иначе да бъде по обективни , независещи от теб причини ...

Пето - и поради това , това тук не е за теб писано ! Ти нямаш мисловен достъп ! .....

преди 2 минути, Мойра написа:

Тролът бил имал свое мнение...:getout:

Да, аз си имам собствено мнение, и винаги съм го доказвал тук.

И ако забелязваш, аз просто ти намекнах поне да изгледаш филма преди да коментираш . Не ти казвам например че ще ти избия зъбките, или че си незнам си каква.

Упс, това за зъбките и постоянните ти нападки беше твоя реплика май а ? :)

И последно , ако няма какво да ме опонираш от което съм казал по темата /както аз правя/ , хайде моля те си спести офтопика и заяжданиците.

Не отива на една дама, нали ?

Мерси :)

преди 1 минута, by_chechi написа:

Ти нямаш мисловен достъп ! .....

Да, да , знам.... От изброените точки обаче няма нито една вярна :)

преди 8 минути, miro20 написа:

Да, аз си имам собствено мнение, и винаги съм го доказвал тук.

Да, да , знам.... От изброените точки обаче няма нито една вярна :)

Тъкмо ти пък нямаш никакво собствено мнение - няма какво да го произведе , няма от къде да се вземе .

Имаш само присадена вяра.....:lol6:

...но мнение , вяра .....както и мнооого други за теб са непонятни понятия . Само си ги чувал от някъде...:lol6:

преди 20 минути, miro20 написа:

паралелен експеримент

Ми - не възразявам! Виж в твоята паралелна вселена какво може да направите там, та и ако има някакви резултати ... сподели.

Тук, на тази планета нещо все територията не ни достига, а и като цяло вече радиационни ни фон се е видоизменил от момента в който човечеството е почнало да го концентрират, така че е вече късно за създаване на каквато и било зона без ниски нива на въпросния.

Действай умнико!!!

п.п. Всяка идея е добра, ако си в състояние да я реализираш сам. В противен случай, хм .... имаме си достатъчно на брой умни професори и даже академици, които все още не са намерили философския камък .... :)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.