Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за криптовалутите

Featured Replies

Здравейте, предлагам в тази тема да дискутираме всичко, свързано с криптовалутите.

Като за начало - Занимавам с "любителско" копаене на quark най-вече, защото иначе с тези SHA-256 или Scrypt имам чувството че направо всеки момент ще замирише на изгоряла пластмаса Публикувано изображение .Правя това с цел най-вече след няколко години курсовете да се покачат и да има някаква печалба от това, или както стана с Биткойна- през 2008 един биткойн е струвал на борсите само около един цент, като до преди година беше преминал 1000$, като сега е около 650$.

Като цяло това беше от мен, като за начало Публикувано изображение

Редактирано от rado99 (преглед на промените)

Нещо като луковиците от лалета в Холандия по времето на голямото поскъпване на луковици от лалета. Ако търсиш къде да инвестираш, просто инвестирай. Най добрата стратегия е бай енд холд "купи и задръж". Но не винаги. Сам се досещаш, че точно на върха, това е най лошата стратегия. От друга страна, не е съвсем най лошата, защото всеки връх е временен. Така че не е никак просто. На млади години се бях хванал да чета книжки за търговия и инвестиции. Изчетох ги всичките, за да разбера че е било достатъчно да прочета само половината, тъй като в другата половина пише точно обратното.

• 3 години по-късно...

Предполагам, че още не сте чували за новата криптовалуда ADA, изградена вълху многопластовата платформа Cardano.

Препоръчвам да проучите въпроса, докато е прясна, тъй като е една от малкото новооткрити криптовалути, която крие реален потенциал. Един от разработчиците е от учредителите на Ethereum. Екипът е международен и академичен, май е базиран в Япония.

Това с биткойните и като цяло с крипто-валутите е такъв балон, че само американския долар (без ценно, златно покритие или подобно) може да ги конкурира.

Механизма работи така:

сбират се една група богаташи и казват "Абе как да станем още по-богати и да вземем парѝ от малоумниците, ей така, за наши си цели?!". И си отговарят "Нека създадем доверие в нещо, нещо което всеки да се юрне да купи или ползва, по ъзможност без да инвестираме в никаква материална продуцкция!". Така се създават приложенията като Facebook, Snapchat... като за тях специално не парите са важни, а капитализацията(колко хора в последствие биха си купили акции), но основната задача е била богатите "да знаят всичко за простолюдието, което да даде личните си данни, интерси, предпочитания, мръсни тайни и споделяне на лична информация". 

Намират определени хора от младите, познати на познати, за които знаят, че имат афинитет към новите софтуерни технологии и си избират някое приложение в което наливат "едни парѝ", за да го популяризират. Пълно е с такива, но "победителят може да бъде само един" за съответната функция. Аналогично е и с крипто-валутите. Надува се един балон, простолюдието си казва "Бах... всички купуват ценат аму расте, аз да не съм по-балък, я дай да си купя и аз!". Така цената на единица "балон" се покачва, поради една проста причина – алчност и желание за бързо забогатяване.

В един момент балона се пука и простолюдието е ограбено, реално доброволно е дало парите си на още по-богатите. Има една приказка "Пари при пари отиват!".

Аз я допълвам с "Но по-малкото винаги отиват при повечето, а не обратното!"

Ами, то май като се замисли човек цялата финансова система лежи на този принцип.Даже и в бедна България действа.Последен пример КТБ, въпреки че преди това се опарихме от пирамидите. А после се чудим на пенсионерите, че не се научиха да не хвърят пари. 

Печатането на парѝ е замислено да иде в историята. Въпроса сега е, как да създадем вяря в нещо, което го няма реално или се измерва с безкрайните... числа. Става дума за доверието между хората.

Криптовалутите са първата стъпка, опипването на почвата на виртуалните парѝ, несъществуващите парѝ и реално кражбата на доверие. 

Прдстоят големи промени в света на икономиката и финансите, пред които комунизма (дето така и не го доживяхме) ще изглежда като детска игра. Но всичко по реда си, първо ще има Гражданска война в САЩ и хипер-инфлация там. Пък тогава ще си говорим пак.

• Администратор
на 10/21/2017 в 14:21, adXok написа:

Това с биткойните и като цяло с крипто-валутите е такъв балон, че само американския долар (без ценно, златно покритие или подобно) може да ги конкурира.

Механизма работи така:

сбират се една група богаташи и казват "Абе как да станем още по-богати и да вземем парѝ от малоумниците, ей така, за наши си цели?!". И си отговарят "Нека създадем доверие в нещо, нещо което всеки да се юрне да купи или ползва, по ъзможност без да инвестираме в никаква материална продуцкция!". Така се създават приложенията като Facebook, Snapchat... като за тях специално не парите са важни, а капитализацията(колко хора в последствие биха си купили акции), но основната задача е била богатите "да знаят всичко за простолюдието, което да даде личните си данни, интерси, предпочитания, мръсни тайни и споделяне на лична информация". 

Намират определени хора от младите, познати на познати, за които знаят, че имат афинитет към новите софтуерни технологии и си избират някое приложение в което наливат "едни парѝ", за да го популяризират. Пълно е с такива, но "победителят може да бъде само един" за съответната функция. Аналогично е и с крипто-валутите. Надува се един балон, простолюдието си казва "Бах... всички купуват ценат аму расте, аз да не съм по-балък, я дай да си купя и аз!". Така цената на единица "балон" се покачва, поради една проста причина – алчност и желание за бързо забогатяване.

В един момент балона се пука и простолюдието е ограбено, реално доброволно е дало парите си на още по-богатите. Има една приказка "Пари при пари отиват!".

Аз я допълвам с "Но по-малкото винаги отиват при повечето, а не обратното!"

Сега остава да обясниш кои са хората или организациите, които стоят зад биткойн и ще ни вземат парите, тъй като такива няма. Биткойн за разлика от всяка банка, финансова организация, правителство, държава и други е напълно децентрализиран и се управлява от чиста математика и милиони машини във вид на изчислителна мощ - вероятно тези машини са измамниците и те ще ограбят човечеството за да си произведат роботи, които да ни погубят като вид и да завладеят планетата... мога и други примери да ти дам да се посмеем ама мързи и е късно. Като ти е балон си дръж парите в КТБ и други подобни и спи спокойно. Подобни глупави коментари съм чувал най-често от два типа хора - такива, които изобщо не са наясно с материята и такива, които не притежават биткойни защото гроздето е кисело когато е високо. Нямам идея от кой от двата си, но със сигурност си ако не от двата типа поне от единия.

Криптовалутите са нищо повече от всяка друга несъществуваща идея тип балон, за разлика от другите обаче при тази нямаш никакви разходи (както е например с недвижимите имоти, което е вид покритие или пък "безценните акции"). Предполагам си гледал "Вълка от Уолстрийт", е същото обясних и аз в коментара си, който си цитирал. Важо е колелото да се върти и малоумниците с желание за "игра на печалба" да си дават парите, имотите (имаше наскоро и такива малоумници в Холандия) или директно парите по банковата сметка.

Наченки на децентрализация, за която говориш (реална цел е елиминиране на нуждата от банки), ще има тогава и само тогава когато се въведе Условен Базисен Доход. Подчертавам Условен, а не Безусловен.

Криптовалутите като всяка друга валута ще бъдат рано или късно подчинени на правителствата, които взимат кредити от международните банкови играчи. С последното изречение ти отговрих и на въпроса, коио са тия организации. Тези на които Света дължи пари и външен дълг.

Монетарна революция?Отпадане на банките?Спиране на печатниците на пари без покритие?Кое правителство ще го позволи?Китаеца вече забрани налага.

Не е забрана, а контрол. Руснаците си създават своя криптовалута... защото падението на долара като един вид негласна международна валута наближава и няма да бъде приятно.

Човечеството се увеличава, до 2050 г. тенденцията (ако се запази на сегашния темп) ще е да имаме около и малко над 12 милиарда питеци на планетата. Никоя валута няма да има каквото и да е покритие тогава. Криптовалутите са временното решение на проблема с липсата на идеи за "МЛМ пирамиди-фараони и балъци за"... точно така... "милиони".

Мрежа от хора в днешния свят на p2p и хора пазаруващи директно от телефона си в рамките на секунди, е идеалния остров за МЛМ-шарлатаните и финансовите пирамиди.

Идеята за виртуална валута е стара колкото света. Нарича се ДОВЕРИЕ.

Как можеШ да се довериш на човека срещу теб?! Не, не можеШ. Но по-страшното е, че не искаш. В един момент да не се окаже, че "облака" ще е новата банка, щото ще трябва и backup, restore, diversity. 

Същите тези "богаташи", които съчиниха тайния хакер Хатоши Накамура или който и там да си измислиха, че тайно "променя системата" има и сърцераздирателни клипове на наемни актьори, които със сълзи на очи обясняват как криптовалутите ще унищожат банките и "тъмните бюджети" (кредити) на правителствата.

Когато видя протест на банкери, тогава ще повярвам, че нещо се променя към добро.

;)

Редактирано от adXok (преглед на промените)

• 2 месеца по-късно...

https://www.kaldata.com/it-новини/виталик-бутерин-с-послание-към-крипто-270854.html

Нидей рива. Пътят към ада е постлан с добри намерения... Айде още един финансов балон (няма да се самоцитирам от по-горе - първото ми мнение в тази тема).

В света на икономиката и финансите тенденциите ги определят най-силните! За това сега долара е водещ ,но след години може да е китайската пара. Като всяко действие има и противодействие ,но как по-слабите да се противодействат? Това е асимитричния подход. С цялата си военна мощ САЩ не можа да предпази бутането на кулите,нали? Още в миналото с кинджал  са обезглавявали и побеждавали цели армии. Криптовалутата в момента е като вода в клатещо се буре, в което се налива. Наливането го прави реалният свят със създаването на системи,програми , игри и т.н. във виртуалния свят. Тя е отговор и няма друга алтернатива за сега.Е,може и от клатенето да се разлее вода ,но това е ставало със всяка реална валута.Друг е въпроса за биткойна. Според мен доверието в него е нарушено , а и няма как неговата "производствена" стойност е около 1000 долара.Кой ще купува биткойни при тези негови високи стойности?Като няма купувачи цената му ще се стабилизира  там където се появят и изравнят с продавачите.

• 10 месеца по-късно...

Стартира ли тазгодишното около-коледно рали на криптовалутите? Май да - бая се раззелени навсякъде по тях за 7 дневен контролен период от време, т.е. наличен е тренд на оскъпяване.
https://coin360.io/share/2cb2bedbe9aa3ca8214feeceb139f6416fca0b58 

Чудно дали BTC ще премине $10 000 до края на годината...

на 6.11.2018 г. в 8:40, whitepixel написа:

Чудно дали BTC ще премине $10 000 до края на годината...

На мен не ми се вярва. По Коледа ще е на сегашното ниво. :dollars:

п.п. Това ми е оптимистична прогноза :topsecret2:

Криптовалутите пак се сринаха здраво, всичките! И отново и отново биткойнът в основата на срива. Започват да ми се прокрадват едни еретични мисли, че докато съществува биткойнът криптовалутите нямат стабилно бъдеще. Биткойнът трябва да умре, окончателно и завинаги!

Докато има такива дето се мислят за по-хитри от Дявола , будали винаги ще има ! :)

Благословени са будалите - последователи на Буда и Аллах (будааллах) едновременно . Тяхно е царството небесно ! И Амин ! :lol6:

Сериозно ! Някой има ли си представа за какво са криптовалутите ? И какъв личен контрол има върху процеса придобиване/освобождаване ?:angry:

........Кой контролира и управлява процеса ? Щрак-копче и ги няма !!! Оплаквания се приемат при арменския поп .....! :)

......Средство за извземане на хвърчащите долари , печатани през последните 30 години . А те са Трилиони !....:nono:

Съвет от лаик , но здравомислещ - който ги има , веднага да ги продава ! Ако може , поне да пробва -ЛИЧНО , а не една жена каза на пазара....!!! :) И да спре да се занимава с ловни примамки предназначени за големи Акули.......!

Фараони , пирамиди - този път в световен мащаб ! :nono:

Ц, мисля че не си прав. Криптовалутите са бъдещето във финансово-разплащателните системи. Практиката всяка държава сама да си печати пари безконтролно все повече става анахронизъм и във все по-глобализиращ се свят съпротивата срещу единична доминантна валута ще става все по-силен - сегашният властелин - Долaрът ще залязва, а на негово място надяващият се за световно господство Юан никога няма да дойде. 

А-ха ! Разбрах !.........Светлото Комунистическо бъдеще .....! :lol6:

преди 2 часа, by_chechi написа:

1. Някой има ли си представа за какво са криптовалутите ?

2. И какъв личен контрол има върху процеса придобиване/освобождаване ?:angry:

3. Кой контролира и управлява процеса ? 

Бях тръгнал да ти обяснявам, но се отказах. Отговори си първо сам на въпросите, с които ти самият не си наясно. 

За да не изпадаш в смехории:

преди 2 часа, by_chechi написа:

Докато има такива дето се мислят за по-хитри от Дявола , будали винаги ще има ! :)

Благословени са будалите - последователи на Буда и Аллах (будааллах) едновременно . Тяхно е царството небесно ! И Амин ! :lol6:

Фараони , пирамиди - този път в световен мащаб ! :nono:

на 8.11.2018 г. в 9:49, whitepixel написа:

Нароченият за нов император при криптовалутите Stellar разхвърля из ентусиазираните си ранни поддръжници еквивалента на $25 в Lumens на калпак.

Може ли няколко неща да ми обясниш.

1. Колко е възможния брой на криптовалутите?

2. Колко може да бъдат създадени и от кой може да ги създава?

3. Кой след кой ще бъде новия император?

5. Може ли 5 човека да създадат нов император?

преди 1 час, bobivg написа:

Може ли няколко неща да ми обясниш.

1. Колко е възможния брой на криптовалутите?

2. Колко може да бъдат създадени и от кой може да ги създава?

3. Кой след кой ще бъде новия император?

5. Може ли 5 човека да създадат нов император?

1. Теоретично неограничен. Към днешна дата съществуват 2080 действащи криптовалути/токени и други към 800, които вече са в историята.
2. Всеки, процесът се нарича ICO (Initial Coin Offering) https://www.investopedia.com/news/what-ico/
3. Към момента най-големи шансове има Ripple/XRP, банковият/финансов свят е заинтересован - към 180 банки до момента са заявили участие или са на ниво проучване: https://en.wikipedia.org/wiki/Ripple_(payment_protocol)#PartnershipsДруг претендент  според мен е Stellar/XLM, в момента е на 5-та позиция по капитализация и директен съперник на XRP. Сегашният император Bitcoin няма бъдеще по редица комплексни причини.
4. ??
5. Могат, виж историята на  Ripple/XRP, в момента излезе на 2-ро място по капитализация след Bitcoin, измествайки Etherium.

От Калдата пак върнаха смотаното заключване на постове, за да редактирам, трябва да се цитирам. ТЪПОТА.

преди 52 минути, whitepixel написа:

1. Теоретично неограничен. Към днешна дата съществуват точно 2498 действащи криптовалути/токени  https://www.investing.com/crypto/currencies  и други към 800, които вече са в историята.
2. Всеки, процесът се нарича ICO (Initial Coin Offering) https://www.investopedia.com/news/what-ico/
3. Към момента най-големи шансове има Ripple/XRP, банковият/финансов свят е заинтересован - към 180 банки до момента са заявили участие или са на ниво проучване: https://en.wikipedia.org/wiki/Ripple_(payment_protocol)#PartnershipsДруг претендент  според мен е Stellar/XLM, в момента е на 5-та позиция по капитализация и директен съперник на XRP. Сегашният император Bitcoin няма бъдеще по редица комплексни причини.
4. ??
5. Могат, виж историята на  Ripple/XRP, в момента излезе на 2-ро място по капитализация след Bitcoin, измествайки Ethereum.

Според теб кое е по-малкото зло, да имаш един император който го знаеш, но ти печата допълнително хартийки или криптовалутата при която не ти печатат допълнително "хартийки", но не знаеш императора до кога ще е жив и кой ще е следващия.

При мен се редактира

преди 28 минути, whitepixel написа:

От Калдата пак върнаха смотаното заключване на постове,

Bitcoin Cash/BCH - виновникът за срива вчера поради  разцепването си на ABC и SV изяде дръвцето и продължава да се сгромолясва главоломно. Заслужено!

https://www.investing.com/crypto/bitcoin-cash 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.