Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Пентагонът: ”Ислямска държава” е по-опасна от ”Ал Кайда”

Featured Replies

Което не ти пречи да се продадеш в името на зелената пара! В твоя случай за шепа центове или турски лири. Тука тръгнал да ми се прави на възрожденец. Пази боже! И какво казва историята Миро за ролята на Русия в освобождението ни "турско съжителстване" ?

Коя история, БМВ маниак?

Българската, преди социализма, българската, по време на социализма, руската, световната, обективната?

Доста митологеми битуват в съзнанието на българина, от което с удоволствие се възползват платените агитатори на една северна държава, която дължи това, което е на нас, който факт никога няма да преглътне.

• Отговори 10,7k
  • Прегледи 548,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• На мен друго ми е чудно. Как тия, дето привеждат подобни примери и обясняват колко лошо било положението в Русия, как там имало н'ам-си-къф-си режим, че те всъщност били русофили, ама само антипутинис

• Да ви напомня за едни други теми? Източник: https://www.facebook.com/profile.php?id=100008407154266&hc_location=ufi

• САЩ не само създадоха ИДИЛ. САЩ до последно покровителстват, съдействат и финансират ИДИЛ, доколкото в техните очи ИДИЛ е единствената алтернатива на сирийския президент, съответно- на руското хуманит

Публикувани изображения

преди 1 минута, Blago72 написа:

Коя история, БМВ маниак?

Българската, преди социализма, българската, по време на социализма, руската, световната, обективната?

Дай да чуем твоята версия за "обективната" история. Прав си че историята трябва да е една също както и истината. Любопитен съм да чуя твоята история. Та директно на въпроса! Кой ни освободи от турско съжителстване Благо? Според твоята обективна история. И с плюене срещу Русия ли трябва да се отблагодаряваме. Кой е тръгнал срещу Русия мисля че знаем от историята къде е приключил. До кога пак ще вземаме страната на губещите ами не се поучим от историята която толкова споменавате.

Аз не знам за последните 500 години, някой да се е издървил на Русия и да не е бил наврян на кучето в г*за...

Ние между другото сме си там и без да се дървим, и е редно да покажем поне малко уважение пред хората, виновни за съществуването на България. Защото България не е паднала под турско робство. Когато османците са нахлули по тези земи, държава България е нямало- имало Видинско, Търновско и намсикво царство, но не и българско! Та, Русия е не просто освободител, тя реално е създател на България.

Никого не плюя, излагам виждането си за нещата. Ако можеш да покажеш обратното за мен, покажи го.

Действията на Русия, със съдействие под формата на съгласие от страна на Европейските сили е причината да получим свободата си.

В дългосрочен исторически план, още по-важен е неизбежният крах на една империя, който стимулира завоевателните действия срещу нея.

Това, което според мен е важно е:

1. Не сме били роби. Не е имало робство. Това е артефакт на вековните руски усилия да унищожат нацията ни, която е дала езикът, религията и значителна част от културата им в началото на тяхната държава.

Има редица доказателства и аргументи в тази посока и намирам патриотарството за наливане на вода в чужда мелница. Пак да повторя - моите деди не са били роби, а свободни хора.

2. Признателността към Русия. Трябва да се изпитва такава, но не е лошо да не се забравя пълната липса на алтруистични мотиви и някои важни детайли за руските намерения преди и след войната. И това е известно и коментирано многократно, но ако трябва и има смисъл, можем пак.

Тезата за "който тръгнал срещу Русия" е очевидно несъстоятелна. В момента Русия се намира в най-ниската си точка като влияние, възможности, размер на държавата и значимост.

Нищо, че сега платените форумни пуделчета ще започнат да ме разкъсват - помисли ти. Руската икокомика е доста нестабилна - сериозен спад в цените на петрола и започват проблеми. Руснаците трябваше да се молят на Китайците за сделки, с ОАЕ ще преговарят да фиксират добива на петрол. Какво падение...

Технологично Русия е тотално изостанала, не е на нивото на която е да е развита държава.

Военният й капацитет е значителен, но не може да предложи потенциалните си "клиенти" друго, освен тояга. А кандидатите за тояга без морков са основно банкрутирали диктатори като г-н Асад.

Аз не знам за последните 500 години, някой да се е издървил на Русия и да не е бил наврян на кучето в г*за...

Ние между другото сме си там и без да се дървим, и е редно да покажем поне малко уважение пред хората, виновни за съществуването на България. Защото България не е паднала под турско робство. Когато османците са нахлули по тези земи, държава България е нямало- имало Видинско, Търновско и намсикво царство, но не и българско! Та, Русия е не просто освободител, тя реално е създател на България.

Колега, България е създател на Русия, само да те "светна".

Добре е да прочетеш малко повече, нали?

Цитат

1. Не сме били роби. Не е имало робство. Това е артефакт на вековните руски усилия да унищожат нацията ни, която е дала езикът, религията и значителна част от културата им в началото на тяхната държава.

Един истински родоотстъпник.

преди 1 минута, Blago72 написа:

Колега, България е създател на Русия, само да те "светна".

Добре е да прочетеш малко повече, нали?

Кое точно не разбра бе Благо- "Когато османците нахлуват по тези земи, държава България е нямало."

преди 1 час, BMW Маниак написа:

Което не ти пречи да се продадеш в името на зелената пара! В твоя случай за шепа центове или турски лири. Тука тръгнал да ми се прави на възрожденец. Пази боже! И какво казва историята Миро за ролята на Русия в освобождението ни "турско съжителстване" ?

Не виждам как стремежа на човек да опознае историята си е.... "продал си се в името на зелената пара" :)

Виж, нито едно нещо от казаното  от мен, не е нито измислица , нито лъжа.

тюова че не ви харесват идеите на Левски  и Възрождденците, си е ваш проблем, з амен те са отправната точка.

Както и що годе обективните исторически факти.

Не преиначени , не помпозни пропагандни простотии , които и сега бълвате почти просълзени от чуждопоклонничество, а ... що годе обективната история.

Има поне сега много документи , и аз цитирах много от тях - и как Русия е против Съединението , и как "елита от будни българи"  са коментирали руския ботуш... и какво сме плащали и плащаме...

И какво ли не.

Така че оставете евтината си соц пропаганда, а гледайте напред и що годе обективно .

Последното определено ви куца.

Втория аспект е че винаги съм се чудил на такива като вас - защо трябва да обиждаш и псуваш опонента си , замо защото не можеш да измислиш какво да опонираш ?

Аз виждам насреща си обиди и исторически лъжи , и аргументирано ги оборвам.

Какъв ти е проблема че трябва да псуваш и обиждаш ?

Така обиждаш и псуваш себе си .

Кое точно не разбра бе Благо- "Когато османците нахлуват по тези земи, държава България е нямало."

Много добре те разбрах, Язе. Жертва си на класическата Руска дезинформация, която тече от векове - не България е създала Русия, а обратното.

Което просто не е вярно. Освен, ако не смяташ, че сегашна България няма нищо общо с Първото, Второто, Третото български царства и светлия социализъм. Което, честно, ме изкушава като теза, ама още се дърпам.

Един истински родоотстъпник.

Извинявай, моята родина не е Русия. Забравих да уточня.

А твоята коя е - добре говориш български, за руснак?

Направо ме е срам, че си от поколението на майка ми и баща ми, които са мечтаели за демокрация.

Твоята родина коя е, чиче? Турция? Много туркофили се навъдихте през този преход.

Май, ще да излезе грашка заклеймяването на действията на Тато по "прочистването" на българия от турците! Явно е имало основателна причина!

Всъщност нямам против никой етнос, стига да съблюдават реда, наравите и обичаите у нас! Самоопределянето като българи също е важно! 

преди 23 минути, miro20 написа:

Не виждам как стремежа на човек да опознае историята си е.... "продал си се в името на зелената пара" :)

Виж, нито едно нещо от казаното  от мен, не е нито измислица , нито лъжа.

тюова че не ви харесват идеите на Левски  и Възрождденците, си е ваш проблем, з амен те са отправната точка.

Както и що годе обективните исторически факти.

Не преиначени , не помпозни пропагандни простотии , които и сега бълвате почти просълзени от чуждопоклонничество, а ... що годе обективната история.

Има поне сега много документи , и аз цитирах много от тях - и как Русия е против Съединението , и как "елита от будни българи"  са коментирали руския ботуш... и какво сме плащали и плащаме...

И какво ли не.

Така че оставете евтината си соц пропаганда, а гледайте напред и що годе обективно .

Последното определено ви куца.

Втория аспект е че винаги съм се чудил на такива като вас - защо трябва да обиждаш и псуваш опонента си , замо защото не можеш да измислиш какво да опонираш ?

Аз виждам насреща си обиди и исторически лъжи , и аргументирано ги оборвам.

Какъв ти е проблема че трябва да псуваш и обиждаш ?

Така обиждаш и псуваш себе си .

Продължаваш с полуистините, клонящи към лъжи.

Цитат

Обявeната на 22 септември 1908 г. Независимост на България е посрещната враждебно от великите сили, но война те не искат и настояват за преговори. С подкрепата на западните сили Турция поставя искането България да й върне всичко, което й дължи според Берлинския договор от 1878 г. Франция предлага заем на България, който обаче е с неприемливи за българското правителство условия. Окуражена, Турция се готви за война и иска вече южните територии на България. В тежката ситуация идва неочаквано предложение от Русия - Русия опрощава на Турция военната контрибуция от 1878 г. и дава заем на България, равен на обезщетението, което Турция иска от България. Впоследствие заемът е изчислен на 81 млн. френски франка. Това предложение е прието и от България, и от Турция, въпреки недоволството на Австро-Унгария и Германия.
По-късно съветската власт опрощава този заем на България, която така и не връща никога парите на Русия, които след 1909 г. използва за жп линии, за фарове по пристанищата,    за пощите и телеграфите и пр.

Което ще рече, че и Съединението нямаше да е възможно без Русия.

Редактирано от darco (преглед на промените)

Е не разбрахте ли, че Блажко е дал вече кожичката? :D С мечтата да ставаме, все по-близки с Турция. И да сме едно цяло. Тия двамата, вече са се продали. Излишно е да водите разговор, с продажници.

Цитат

Групировката на руските Въздушно космически сили на Русия, които участват в антитерористичната операция в Сирия, в събота няма да извършват бойни полети. Решението е във връзка с влязлото в полунощ споразумения за прекратяването на огъня на територията на Сирия, заяви началникът на главното оперативно управление на руския Генерален щаб генерал Сергей Рудской, цитиран от РИА Новости. Това обаче не означава, че терористите от ИД и Дхебхат ан Нусра могат да си позволят безнаказани действия. Контролът за изпълнението на примирието в Сирия се осъществява със 70 безпилотни летателни апарата, които наблюдават цялата територия на страната. Това обясни ръководителят на Центъра по примирието на враждуващите страни, създаден в авиобазата Хмеймим генерал-лейтенант Сергей Кураленко.

http://www.blitz.bg/news/article/395714

Бивш турски дипломат: Скоро Турция ще се окаже в епицентъра на сирийското торнадо

Цитат

Ставащото с Турция както във външната, така и във вътрешната политика може да се сравни с торнадо, което вече е съвсем близо, счита Фарук Логоглу, бивш турски посланик в няколко държави, включително и в САЩ. „Струва ми се, че Турция я въвличат във война някои сили вътре в страната, а не някой отвън, и това трябва добре да се разбере” – е убеден бившият дипломат в интервю за Sputnik-Турция.При това, според него, Турция няма никакви законни права да влиза във война в Сирия, а от сирийска територия няма пряка заплаха за Анкара.

По-рано турският премиер Ахмет Давутоглу заяви, че Лигата на арабските държави, в която членуват 22 страни, няма да подкрепи действията на Анкара в Близкия Изток. Фарук Логоглу счита, че това трябва да стане за Анкара „важен и тревожен сигнал”.

Дипломатът също така сочи, че регионалните играчи имат няколко причини да критикуват Турция, например за въвеждането на войски в Ирак в края на миналата година. На първо място, роля играе историческият фактор – от времето на Османската империя между Турция и останалия арабски свят се води борба за лидерство. Освен това, ако доскоро съседите в региона възприемаха Турция като образцова страна, която може да се равнява в отношенията със Запада и във вътрешната политика, сега вече всичко се измени.

„Ставащото в Турция може да се сравни с ефекта от торнадо, което преминава през цялата страна. Неговият епицентър е много близо” – цитира Sputink думите на бившия депутат.

Превод и редакция: БЛИЦ

Направо ме е срам, че си от поколението на майка ми и баща ми, които са мечтаели за демокрация.

Твоята родина коя е, чиче? Турция? Много туркофили се навъдихте през този преход.

Като гледам продукцията на майка ти и баща ти, ги съжалявам горките хора.

Не ставаш и за чеп за зеле, чичовото.

Ама няма да се плашиш, много сте, значи - стандартен си.

Няма защо да ти обяснявам, няма да ме разбереш.

преди 1 час, darco написа:

Обявeната на 22 септември 1908 г. Независимост на България е посрещната враждебно от великите сили, но война те не искат и настояват за преговори. С подкрепата на западните сили Турция поставя искането България да й върне всичко, което й дължи според Берлинския договор от 1878 г. Франция предлага заем на България, който обаче е с неприемливи за българското правителство условия. Окуражена, Турция се готви за война и иска вече южните територии на България. В тежката ситуация идва неочаквано предложение от Русия - Русия опрощава на Турция военната контрибуция от 1878 г. и дава заем на България, равен на обезщетението, което Турция иска от България. Впоследствие заемът е изчислен на 81 млн. френски франка. Това предложение е прието и от България, и от Турция, въпреки недоволството на Австро-Унгария и Германия.
По-късно съветската власт опрощава този заем на България, която така и не връща никога парите на Русия, които след 1909 г. използва за жп линии, за фарове по пристанищата,    за пощите и телеграфите и пр.

Това е тълкуване на партийния вестник Дума.

Бих цитирал нещо по различно и фактологично :

Цитат

В своите мемоари и премиерът Малинов, и финансовият министър Иван Салабашев засягат този деликатен и щекотлив проблем, занимавал управляващите демократи от 1 октомври 1908 год. до 6 април 1909 год. Става дума за откупуване на турския дълг към Русия, останал от времето на Освободителната война, както и на Източните железници у нас - тегоби, прехвърлени върху българската хазна. Подробност е, че сумата за откупа от 82 млн. лева, одобрена на око и с лека ръка от търговския министър Андрей Ляпчев с цел спечелване на руските симпатии, е оспорена от министъра на финансите Салабашев, изчислил, че обезщетението, което България трябва да плати за железниците и независимостта е 50 310 334 лева (!).

Въпреки съпротивата му, единственото, което постига след преговорите с руските външен и финансов министри Изволски и Коковцев, е разсрочване на плащането на заема от наша страна към Русия от 82 млн. лева за 75-77 години при 4.75% лихва. А за да бъде обвързването с "освободителката" ни пълно, се предлага да подпишем нова военна конвенция, с която се поставяме под руска егида. Поводът е посещението на Малинов, Фердинанд и външния министър Стефан Паприков в Петербург от 10 до 19 февруари 1910 год., а примамката - Велика България, по-голяма и от Сан-Стефанска. Царят обаче усеща капана и отлага сключването на спогодбата, както и на политическата конвенция във варианта й от 20 март с.г., а на 13 юни 1909 год. е подписано и споразумението с дружеството, експлоатиращо Източните железници у нас за обезщетение от 2 111 978,55 лева, с 6-месечен срок на изплащане.

Така че... отново какво виждаме с това прехвърляне / и то завишено/ на турски дълг и активи към България? - безскрупулни руски имперски интереси и извиване на ръце за да сме под тяхно геополитическо и военно влияние.

Опрощаването на остатъка от този дълг е едва след октомврийската революция , когато започва ерата на любимия ви социализъм :)

преди 1 час, darco написа:

Което ще рече, че и Съединението нямаше да е възможно без Русия.

Бъркаш малко щатите :) и годините.

За Съединението  позицията на Русия е еднозначна /категорично против/  , и за това спор няма дори.

Редактирано от miro20 (преглед на промените)

преди 14 минути, Без умствен капацитет написа:

до колкото знам е по страшно в близост до торнадо;)

Дано торнадото да не е много силно!

US-журналист: Анкара и Рияд водят света към Трета световна война

"Да се помолим това работи"!-: Сирия "прекратяването на огъня" започва след като Русия отбеляза "пълен контрол" над страната!

Русия заяви, че ще спре всички полети над страната за първите 24 часа, за да се избегнат "грешки" в насочването. "Като се има предвид влизането в сила на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, който поддържа руско-американските споразумения за прекратяване на огъня, и за да се избегнат евентуални грешки при извършване на удари от руски военни самолети, включително и на далечни разстояния на въздухоплаването над сирийска територия на 27 февруари ", заяви Министерството на отбраната.

................

както казва Благо,това е време за пуканки, докато чакаме да видиме новата игра на чичко Путин!какво ли е замислил,въпреки,че целия свят мисли че този път греши,че сащ ще презаредят терористите с оръжие и ще ги прегрупират!нека да видим какво Путин е замислил!освен играч показа,че е и малко побойник!!!:ph34r:

ISIS-овски бойци ни показват да знаеме ", кой е номер едно"!:)

Syria1_1_0.png

Цитат

Русия заяви, че ще спре всички полети над страната за първите 24 часа, за да се избегнат "грешки" в насочването.

Ми те едни хуманитарни доставки не могат да подсигурят и доставят... и обвиняват други че са ги пратили по погрешка.. та.. спирането според мен е просто да си избегнат свои по нататъшни гафове , включително и с бомбардировките. Щото току виж ракета за ИД паднала /отново / в жилищен район или пекарна на 200 км от позиции на ИД.... към момента това ще си е огромен гаф.... :)

преди 7 минути, miro20 написа:

Ми те едни хуманитарни доставки не могат да подсигурят и доставят... и обвиняват други че са ги пратили по погрешка.. та.. спирането според мен е просто да си избегнат свои по нататъшни гафове , включително и с бомбардировките. Щото току виж ракета за ИД паднала /отново / в жилищен район или пекарна на 200 км от позиции на ИД.... към момента това ще си е огромен гаф.... :)

Пич, падаш все по- ниско...

Зловещият план на световния елит за глобалния системен срив, началото е войната в Сирия

B cлeдвaщия aнaлиз Бpaндън Cмит oт Аlt Маrkеt пpeдлaгa eднa cpaвнитeлнo пpoницaтeлнa cтaтия, ĸaĸвaтo няĸoгa cтe чeли, зa пoтeнциaлнaтa пopeдицa oт cъбития, ĸoитo мoгaт дa възниĸнaт пpeз cлeдвaщитe няĸoлĸo гoдини.

Bĸлючвa ce Cиpия … Πpeдyпpeждaвax зa cиpийcĸaтa ĸpaйъгълнa тoчĸa oт мнoгo дългo вpeмe. Дoгoвopът зa взaимнa oтбpaнa нa Cиpия c Иpaн, нeйнитe тecни вpъзĸи c Pycия, pycĸaтa вoeннoмopcĸa бaзa нa ĸpaйбpeжиeтo нa cтpaнaтa, pycĸитe мoдepни opъжия в apceнaлa и, близocттa нa cтpaнaтa дo yязвимитe мopcĸи пътищa нa пeтpoлa, вcичĸo тoвa пpaви cиpийcĸия нapoд пepфeĸтният ĸaтaлизaтop зa глoбaлнaтa ĸaтacтpoфa . Гpaждaнcĸaтa вoйнa в Cиpия ce paзпpocтpaни в cъceдни cтpaни ĸaтo Иpaĸ, Йopдaния и Ливaн, и aĸo пoглeднeм фaĸтитe oбeĸтивнo, цялaтa вoйнa e пpoдyĸт нa тaйни oпepaции oт cтpaнa нa CAЩ и тexнитe cъюзници . CAЩ oбyчaвaxa, въopъжaвaxa и финaнcиpaxa бyнтoвницитe, ĸaтo изпoлзвaxa oпepaтивни лицa oт Aл- Kaйдa. Cayдитcĸa Apaбия изпpaщaшe пapи и opъжия. Изpaeл пoмaгaшe нa бyнтoвницитe ĸaтo изпoлзвaшe въздyшнитe yдapи вътpe в гpaницитe нa Cиpия (дopи aĸo тoвa дa oзнaчaвa, чe изpaeлcĸoтo пpaвитeлcтвo знaчитeлнo e пoдпoмaгaлo cвoитe пpeдпoлaгaeми cмъpтни вpaгoвe) . Taзи вoйнa нямaшe дa ce cлyчи днec, бeз cпeциaлнитe ycилия нa Зaпaдa. Toчĸa. Извън ĸpaтĸoтo oбcъждaнe нa cиpийcĸoтo въcтaниe, мoжe дa ce oтĸpиe opгaнизaциятa нa чyдoвищaтa. Mopaлнo пpoпaднaли типoвe и тaĸивa зa мoĸpи пopъчĸи, чиитo пpecтъплeния ca дoбpe дoĸyмeнтиpaни, вĸлючитeлнo мacoвитe paзcтpeли нa нeвъopъжeни вoйници в плeн, изтeзaния и oбeзглaвявaнeтo нa нeвинни цивилни, ocaĸaтявaния и ĸaнибaлизъм нa тpyпoвe, ĸaĸтo и инcтитyциoнaлнa peлигиoзнa тиpaния cpeщy yплaшeнитe житeли. CAЩ cъздaдoxa и ocвoбoдиxa тeзи дeмoни, a ceгa xopaтa мoлят Бeлия дoм дa ги пoдĸpeпи cъc cилaтa нa opъжиeтo.

http://30dumi.eu/archives/66689

преди 20 минути, Без умствен капацитет написа:

в лъжата има толкова истина, колкото да те накара да повярваш в нея

За каква лъжа споменаваш?Прочете ли цялата статия,това е прогноза от преди 2 години на Брандън Смит,изброил е поредица от събития,които могат да възникнат през следващите няколко години.

За сведение само,в момента Русия определя правилата в региона.

Светът трябва да знае,че не може без Русия.

1 ) Mнoгo cъюзници нa CAЩ щe ce въздъpжaт oт пpяĸo yчacтиe в нaпaдeниeтo cpeщy Cиpия. Oбaмa щe пpoдължи eднocтpaннo (или c пpoдължaвaщaтa пoдĸpeпa нa Изpaeл и Cayдитcĸa Apaбия ), ĸoeтo щe фoĸycиpa дopи пoвeчe внимaниe въpxy CAЩ ĸaтo ocнoвнa пpичинa зa ĸpизaтa.

2 ) Oбaмa щe ce oпитa дa cмeĸчи oбщecтвeния oтзвyĸ, oгpaничaвaйĸи ce c paĸeтни aтaĸи, нo тeзи aтaĸи щe ca мнoгo пo-нeeфeĸтивни в cpaвнeниe c пpeдишнитe вoйни в Иpaĸ и Aфгaниcтaн .

3 ) Зaбpaнeнa зa пoлeти зoнa нямa дa ce пoдгoтви, нo вoeннoмopcĸитe cили нa CAЩ щe ce cтpeмят дa ocтaнaт извън oбceгa нa pycĸитe paĸeтни тexнoлoгии oт виcoĸo нивo, ĸoитo ce нaмиpaт в pъцeтe нa Cиpия, и тoвa щe yдължи вpeмeтo зa oтгoвop нa cиpийcĸитe вoeннo-въздyшни cили и щe нaпpaви oтгoвopa пo-тpyдeн. Oчaĸвaйтe oщe пoвeчe жepтви в aмepиĸaнcĸия флoт и вoeннoвъздyшнитe cили oтĸoлĸoтo в Иpaĸ и Aфгaниcтaн.

4 ) Иpaн нeзaбaвнo щe изпpaти вoйcĸи и opъжиe в пoдĸpeпa нa Cиpия. Cиpия щe изyмявa c paзлични бoйни cили, ĸoитo щe ce бopят пo идeoлoгичecĸи пpичини, a нe зa чиcтa пoлитиĸa и гpaници. Битĸитe щe ce paзпpocтpaнят и в дpyги cтpaни, тaйнo и oтĸpитo, ĸaĸтo във Bиeтнaм.

5 ) Изpaeл, вepoятнo, щe бъдe пъpвaтa cтpaнa, ĸoятo щe изпpaти oфициaлнo cyxoпътни вoйcĸи в Cиpия (a мoжe би и Иpaн), пoзoвaвaйĸи ce нa липcaтa нa eфeĸтивнocт нa въздyшнитe yдapи нa CAЩ. Aмepиĸaнcĸи вoйници щe ги пocлeдвaт cĸopo cлeд тoвa.

6 ) Иpaн щe зaтвopи Opмyзĸия пpoтoĸ , пoтaпяйĸи няĸoлĸo тoвapни ĸopaби в тeceн пpoвлaĸ, и щe нacoчвa paĸeти ĸъм вcичĸи вoдни cъдoвe, ĸoитo щe ce oпитaт дa изчиcтят пpoxoдa. Изнocът нa cypoв пeтpoл пpeз пpoливa Opмyз щe cпpe в тeчeниe нa няĸoлĸo мeceцa, щe имa 20% нaмaлeниe нa дocтaвĸитe нa пeтpoл в cвeтa зa eднa нoщ.

7) Eгипeтcĸaтa гpaждaнcĸa вoйнa , ĸoятo в мoмeнтa ce виxpи, нo e игнopиpaнa oт гoлeмитe мeдии, щe ce взpиви пopaди пoвишeния гняв ĸъм пpиcъcтвиeтo нa CAЩ в Cиpия. Cyeцĸия ĸaнaл щe cтaнe oпacнa oпция зa дocтaвĸa нa изнocитeлитe нa пeтpoл. Mнoгo щe пpeдпoчитaт дa пътyвaт в peгиoнa пoĸpaй Aфpиĸaнcĸия poг, ĸoитo щe дoбaвя ĸъм вpeмeтo зa дocтaвĸa двe ceдмици и щe yвeличи paзxoдитe зa тpaнcпopт нa нeфт.

8) Cayдитcĸa Apaбия щe види въcтaниeтo, ĸoeтo тлee пoд пoвъpxнocттa в пpoдължeниe нa мнoгo гoдини.

9) Цeнaтa нa бeнзинa щe ce yвeличи знaчитeлнo . Aз пpeдcĸaзвaм 75 % -100% yвeличeниe нa цeнитe зa 2-3 мeceцa, cлeд aтaĸa cpeщy Cиpия.

10 ) Tpaнcпopтът щe e cĸъп, aĸo нe и нeвъзмoжeн, пopaди виcoĸaтa цeнa нa бeнзинa. Maлĸoтo, ĸoeтo в нaшaтa иĸoнoмиĸa вce oщe пpoцъфтявa, пopaди cпycĸaнeтo нa дoлapa щe пpиĸлючи. Πoĸyпĸитe нa жилищa щe пaднaт дopи пoвeчe, oтĸoлĸoтo пpeди, пopaди изĸлючитeлнo виcoĸaтa цeнa нa paзxoдитe, нeoбxoдими зa пътyвaнeтo нa ceмeйcтвaтa.

11) Pycия щe зaплaшвa c oгpaничaвaнe или cпиpaнe нa изнoca нa пpиpoдeн гaз зa EC, aĸo в нeгo ce oпитaт дa ce пpиcъeдинят ĸъм aгpecиятa нa CAЩ cpeщy Cиpия. EC щe oтгoвapя нa ycлoвиятa, пopaди зaвиcимocттa cи oт pycĸитe eнepгийни дocтaвĸи .

12) Pycия щe пoзициoниpa вoeннoмopcĸи cили в Cpeдизeмнo мope, зa дa oĸaжe нaтиcĸ въpxy CAЩ. Имaм чyвcтвoтo, чe възмoжнocттa Pycия дa влeзe в пpяĸa ĸoнфpoнтaция cъc CAЩ e oгpaничeнa, нaй-вeчe зaщoтo cтpaни ĸaтo Pycия и Kитaй нe им ce нaлaгa дa влияят въpxy CAЩ cъc cилaтa нa opъжиeтo зa дa им нaнecaт бoлeзнeн yдap.

13) Kитaй и Pycия нaй-нaĸpaя щe oбявят peшeниeтo cи дa ce oтĸaжaт oт дoлapa нaпълнo ĸaтo peзepвнa вaлyтa в cвeтa. Toзи пpoцec зaпoчнa пpeз 2005 г., a в cвeтoвeн мaщaб бaнĸитe ca нaпълнo нaяcнo c тoвa в пpoдължeниe нa мнoгo гoдини .

14) Tъй ĸaтo Kитaй e нoмep мяcтo в изнoca и внoca в cвeтa, мнoгo cтpaни щe пocлeдвaт пpимepa и щe ce oтĸaжaт oт дoлapa в двycтpaннaтa тъpгoвия. Cтoйнocт нa дoлapa щe ce взpиви. Kитaй, Pycия и вoйнaтa в Cиpия щe бъдaт oбвинeни зa тoвa, a глoбaлнитe бaнĸи, вĸлючитeлнo Фeдepaлния peзepв щe бъдaт игнopиpaни ĸaтo peaлнитe винoвници зa пaдaнeтo нa дoлapa.

15 ) Koмбинaциятa oт виcoĸи цeни нa eнepгиятa и oбeзцeнявaнeтo нa дoлapa щe yдapи цeнитe нa дpeбнo. Tpябвa дa ce oчaĸвa yдвoявaнe нa цeнитe нa вcичĸи cтoĸи. Πoглeднeтe ĸaĸ мнoгo внocни пpoдyĸти зaпoчвaт дa изчeзвaт oт paфтoвeтe.

16 ) Бpoят нa бeздoмнитe щe pacтe eĸcпoнeнциaлнo зapaди cъĸpaщeния в coциaлнитe пpoгpaми, a тaлoнитe зa xpaнa щe ca нeизбeжни. Bъпpeĸи тoвa блaгocъcтoяниeтo нямa дa изчeзнe, тo caмo щe ce „ĸopигиpa“ зa дa cъoтвтecтвa нa paзличнитe цeли. Бeздoмнитe щe бъдaт тpeтиpaни ĸaтo пpecтъпници. Moбилни вилнeeщи бaнди oт бeзpaбoтни и cĸитници, ĸaĸтo пo вpeмe нa Гoлямaтa дeпpecия, ceгa , в нacтoящaтa ĸpизa, нямa дa имa. Дъpжaвнитe и фeдepaлнитe aгeнции щe пpoвeждaт пoлитиĸa нa „дaлeч oт oчитe, дaлeч oт cъpцeтo“ пo oтнoшeниe нa бeднитe, ĸaтo ги ĸapaт дa влизaт в „пpиюти зa oĸaзвaнe нa пoмoщ“ или в дpyги бюpoĸpaтични ycтpoйcтвa, ĸoнcтpyиpaни зa ycтpoйвaнe нa бeздoмнитe. Te щe бъдaт пpинyдeни дa пpиeмaт cтaтyт нa бeжaнци, ĸoeтo щe ги нaпpaви нaпълнo зaвиcими oт фeдepaлнитe пoмoщи, ĸaтo фeдepaлнитe зaтвopници.

17) Tepopиcтични aтaĸи (пoд фaлшив флaг или пo дpyг нaчин ) щe ce paзпpocтpaнявaт ĸaтo гopcĸи пoжap. Изpaeл щe бъдe мнoгo пoдaтлив нa тaзи тaĸтиĸa. CAЩ щe видят пopeдицa oт aтaĸи, вĸлючитeлнo ĸибepaтaĸи cpeщy инфpacтpyĸтypaтa. Зa тoвa щe бъдaт oбвинeни пoддpъжницитe нa Cиpия, и тoвa щe ce cлyчвa, нeзaвиcимo oт дoĸaзaтeлcтвaтa. Тhе Whіtе Ноuѕе щe cтaнe aвтopитapнa инcтитyция c шиpoĸи пpaвoмoщия, вĸлючитeлнo c изпoлзвaнe нa yĸaзи, Πaтpиoтичния aĸт , NDАА и дpyги инcтpyмeнти.

18) Boeннo пoлoжeниe нe мoжe дopи дa бъдe oфициaлнo oбявeнo, нo пo yлицитe нa Aмepиĸa щe ce чyвcтвaт тaĸa, cяĸaш e cъcтoяниe нa вoйнa и нe пo-мaлĸo .

19) Фaлшиви пapaдигми щe зaмecтят ocнoвнитe цeннocти, тъй ĸaтo тoзи ecтaблишмънт щe ce cтpeми дa paздeля aмepиĸaнcĸия нapoд. Koнфлиĸтът щe бъдaт oцвeтeн paзличнo : мюcюлмaнитe щe тpъгнaт cpeщy xpиcтиянитe, чepни cpeщy бeли, бeдни cpeщy бoгaти (нo нe и cpeщy нaй-бoгaтия eлит, paзбиpa ce). Aĸтивиcтитe нa Движeниeтo зa cвoбoдa щe бъдaт eтиĸeтиpaни ĸaтo „пpeдaтeли“ и oбвинeни в „пoдĸoпaвaнe нa aвтopитeтa нa дъpжaвaтa“ пo вpeмe нa ĸpизa. Heoĸoнcepвaтopитe щe xвъpлят цялaтa винa въpxy Бapaĸ Oбaмa. Heoлибepaли щe oбвинявaт ĸoнcepвaтopитe в „paзĸoл“. Aĸтивиcтитe oт Движeниeтo зa cвoбoдa щe oтбeлeжaт, чe и двeтe cтpaни ca мapиoнeтĸи нa eднa и cъщa ĸлиĸa нa мeждyнapoднитe бaнĸepи (Kaбaлa ) и щe бъдaт oбoзнaчeни ĸaтo „пpeдaтeли“ oтнoвo. Eлитът щe ce oпитa дa нacoчи гнeвa нa aмepиĸaнцитe eдин ĸъм дpyг .

20) Aпapaтът нa Mиниcтepcтвoтo нa нaциoнaлнaтa cигypнocт щe пpeминe изцялo c дeйcтвиятa cи в paмĸитe нa cтpaнaтa, тoй щe бъдe нaпълнo фoĸycиpaн въpxy „вътpeшнитe вpaгoвe. “ Πpaвoмoщиятa нa ТЅА (Тrаnѕроrtаtіоn Ѕесurіtу Ѕеrvісе) щe бъдaт paзшиpeни въpxy мaгиcтpaлитe и yлицитe нa гpaдa. Mecтнaтa пoлиция щe пpeминe изцялo нa пoдчинeниe фeдepaлнитe. NОRТНСОМ щe изпpaти вoйници пo гpaницитe нa CAЩ, ĸъдeтo щe тpябвa дa ce cпpaвят c пo-cтaбилнaтa eднa чeтвъpтa чacт нa cтpaнaтa . Toтaлитapизмът щe ce пpeвъpнe в нopмa.

преди 2 часа, Без умствен капацитет написа:

всички страни знаят, че ако има мащабна война (3-та световна) с днешните оръжия ще станат такива катаклизми, че човечеството няма да оцелее, 1 и 2 войни ще са като пиратка за нова година

по скоро САщ иска да срине Русия и Започва с Европа, защото Русия има доста голяма търговия с Европа и САЩ знае че за да отслабиш една страна трябва да е сринеш с това което се храни (икономически)

а за срива на пазара с Китай вероятно "катализатор" ще е северна Корея

Така е. В момента се води икономическа и най-вече информационна война.

Споделям мнението на много анализатори, че война, като тази по филмите, или каквито са били Първата и Втората Световна няма да се води. Третата Световна, по-скоро ще бъде на расова и религиозна основа и ще бъде под формата на граждански войни на местно ниво. Конфликтите и отцепените цели градове в Европа с малцинства са факт, в Щатите също.

Редактирано от baner4ooo (преглед на промените)

Седемте смъртни грешки на Белия дом

Цитат

Проучването на американските неуспехи от 2001 година разкри 7 големи грешки, които доведоха дотам, че Вашингтон не бе в състояние да превърне тактическите победи в стратегически успех. Тези грешки са представени по-долу. При всеки отделен случай това беше пряк резултат от решение на президента на политическото или стратегическото поле. Армията може са бъде обвинявана в отделни грешки, например пренебрегването на бунтовническите действия в първите години от войната в Ирак, или в провеждането на контравъстаническата доктрина, ориентирана към населението на Афганистан в средата на войната там. Но като цяло армията поправяше своите тактически грешки и нито една от тези грешки не е била причина за стратегически неуспех. Некомпетентността, лошите изводи и оценки и дезорганизацията изиграха голяма роля в приемането на погрешни решения от администрациите на Буш и Обама. Опората върху идеологията и некомпетентността бе болест и за двете администрации. Теорията за демократизацията накара администрацията на Буш да повярва в успеха на военната намеса в някои държави. Президентът Обама пък до такава степен се увлече от доктрината на Макгъвърн, че изпитваше прекалено отвращение от прилагането на американска военна сила. Допълнително, отделяйки основно внимание върху вътрешните проблеми и увлечен от популярността си, Обама взе няколко погрешни решения в стратегически план.

Spoiler

1. Прекомерна вяра в демократизацията Президентът Джордж Буш-младши и съветниците му вярваха, че враждебните режими в Афганистан и Ирак могат да бъдат сменени с демократични управления, които ще могат да поддържат вътрешния ред и самостоятелно да се борят с екстремистите. По тази причина те не изпратиха в тези държави достатъчно количество американски войски, за да разбият съпротивата след смяната на режимите и не смятаха да оставят войски в тези страни за по-дълъг период от формирането на новото правителство. Това решение бе свързано с неразбиране на силите, действащи в тези държави, и недооценката на трудностите при създаването на либерална демокрация в държави с авторитарни традиции. Краткосрочният стратегически успех от смяната на режимите, осигурен от военни тактически победи, бе сведен до нула, защото новите демократични правителства се оказаха неспособни да предприемат военни и политическите мерки за стабилизирането на страната. Обама организира свалянето на Муамар Кадафи в Либия, ръководен от същата прекомерна вяра в демократизацията. За разлика от Буш, той постигна смяна на режима без вкарването на наземни сили, защото твърдеше, че присъствието на американски войници ще попречи на стабилността и политическото развитие на Либия. Либийският демократичен експеримент доведе до още по-лоши резултати. Антидемократичните сили унищожиха демократичното правителство, което доведе до хаос и насилие.

2. Неудачен избор на местните съюзници Буш и Обама постоянно избираха неправилно съюзниците в посочените държави, които трябваше да оглавят наново създадените демократични общества. Ако САЩ бяха избрали други съюзници, резултат можеше да бъде много по-добър. Примерите с Ботсвана, Чили и Косово показват, че изборът на нови лидери е крайно важен за жизнеспособността на зараждащата се демокрация. В Ирак администрацията на Буш изключи от новото правителство баасистите и военните, като ги замени с имигрантите, изгнаници и шиитски политици, които се оказваха далеч по-малко добродетелни, отколкото се очакваше. На новото правителство не му стигаха губернатори, полицейски и военни началници за противопоставяне срещу метежниците, много от които бяха бивши баасисти или военни. Неефективността на правителството наложи намесата на американската армия. Последвалото решение да бъдат върнати баасистите и военните в правителството съдейства за стабилизирането на Ирак през 2007 и 2008 години. Премиерът Нури ал-Малики, привърженик на шиитската общност, когото администрацията на Обама държеше на власт след противоречивите избори от 2010 година, сложи край на това, изгонвайки сунитите от правителството след изтеглянето на американските войски. Той отслаби силите за сигурност и провокира враждебност на сунитите към централното правителство, което доведе и до възникване на „Ислямска държава“. В Афганистан администрацията на Буш реши да сложи начело на страната Хамид Карзай, надценявайки неговите лидерски качества. Раздавайки ключови постове на племена и хора, които харесваше, Карзай им даде свобода на действия, което доведе до огромни злоупотреби и тласна афганистанците в обятията на метежниците. Когато напусна президентския пост, Карзай бе признат за некомпетентен и корумпиран. В Либия администрацията на Обама подкрепи бунтовниците, за които нищо не знаеше и които бяха твърде слаби, за да контролират цялата държава. Абед Раббо Мансур Хади, когото администрацията на Обама постави на президентския пост в Йемен, не можеше да спре бунта на хуситите. Сирийските бунтовници, с които се свърза администрацията на Обама, доказаха своята неефективност, а някои минаха на страната на екстремистите.

3. Необмислена борба с метежниците От края на 2003 до края на 2006 г. администрацията на Джордж Буш бързаше да потуши съпротивата, защото смяташе, че твърде дългото пребиваване на американските войски в Ирак ще провокира омраза у местното население и ще подкопае подкрепата на американското общество за войната. За да изкара САЩ по-бързо от войната, Буш поиска да бъде увеличена бързо числеността на иракските сили. Но те търпяха поражения едно след друго заради лошо ръководство, което пък бе последица от съкращаване на подготовката и политизацията на назначенията. САЩ можеха да решат този проблем, принуждавайки иракското правителство да вземе на служба военни от стария режим и да назначи командири в съответствие с техните способности и таланти. В Афганистан пък обратно, нямаше такова количество военни, за да помогнат на правителството в хода на влошаващата се обстановка. Разрушен от граждански войни, Афганистан загуби талантливи и самоотвержени военни лидери. След падането на правителството в средата на 90-те години (тогава на власт идва талибанското движение – ред.) цяло поколение израсна без военни и полицейски командири. Създаването на нов професионален офицерски корпус изискваше десетилетна подготовка. Администрацията на Буш се постара да подготви армейски командири. Но обучението на полицията бе поверено на Германия, а тя подготви малък брой офицери. Развитието на полицията в Афганистан вървеше вяло до 2008 г., когато САЩ поеха по-голямата част от задачата. Но създаването на ефективна полиция ще продължи най-малко до 2018 година. В началото на своят мандат Обама реши да активизира борбата с бунтовниците в Афганистан, за да може краткосрочните успехи да позволят изтеглянето на американските войски. Той желаеше това заради големите разходи на военната кампания и непопулярността на тази война сред неговите политически привърженици. За да осигурят бързото увеличаване на състава на афганистанските сили за сигурност, САЩ увеличиха финансирането и броя на американските инструктори. Те също понижиха изискванията към желаещите да постъпят в армията и полицията и сроковете на обучение. В резултат многобройната афганистанска армия се оказала недисциплинирана и некомпетентна, както често се случва със силовите структури при лошо ръководство. През 2011 г. Обама съкрати американското участие в борбата с бунтовниците, прекратявайки операцията по прочистването на източните области на Афганистан. Непоследователността на кампанията позволи на бунтовниците да мобилизират нови бойци източните райони. Към тях се присъединиха бившите терористи и те се превърнаха в заплаха за съществуването на афганистанското правителство.

4. Прекомерното увлечение по точковите удари От 2002 до 2008 г. неголемият американски контингент в Афганистан провеждаше нападения и организираше засади, за да отслаби талибаните и техните съюзници от „Ал Каида“. Макар американците да им нанасяха големи загуби, те все пак не може да спрат засилването на бунтовниците. Намаляването на нивото на насилие в Ирак през 2008 г. позволи усилията да бъдат съсредоточени върху Афганистан. Военните, включително пионерът на точковите операции ген. Стенли Маккристъл, предложиха тази стратегия да бъде сменена с операции с участието на много повече войски. През 2009 г. Обама прие тази стратегия и разреши да се изпратят допълнително войска. През 2011 година стопанинът на Белия дом отмени операциите срещу бунтовниците в източен Афганистан и това наложи да се прибегне отново до точковите удари. Макар безпилотниците и нападенията да причиниха тежки загуби на противника, сами по себе си те не бяха достатъчни да удържат бунтовниците само в източните части на Афганистан. След изтеглянето на американските войски положението толкова се влоши, че през 2014 г. ЦРУ трябваше да закрие базите си и да и разпусне секретната армия на афганистанските контратерористични сили, които бяха най-важния елемент от изпълнението на точковите операции. През 2008 г. администрацията на Буш започна да нанася удари с безпилотници срещу „Ал Кайда“ и други екстремисти в Пакистан, а Обама разшири тези операции. Но по това време „Ал Кайда“ намери ефикасни контрамерки, като прехвърли своите лидери в градските райони, където действията на дроновете бяха забранени. Обама съумя в такива операции да ликвидира много командири от ниските звена на пакистанските талибани, които със своя екстремизъм са по-голяма заплаха за Пакистан, отколкото за САЩ. Успехът от използването на безпилотниците до голяма степен зависеше от сътрудничеството с пакистанската разузнавателна служба ISI, която често не можеше или не желаеше да споделя данните си със САЩ. Наджибула Зази, който планираше атентат в метрото, и Файсал Шахзад, докарал колата бомба на площада „Таймс Скуеър“, преминаха подготовка в Пакистан в разгара на операциите на безпилотниците. Несъгласието на пакистанското правителство за провеждането на американски сухопътни операции на негова територия доведе дотам, че от 2005 по 2011 г. американските военни проведоха изключително малко операции в Пакистан. Последната такава операция по ликвидирането на Усама бин Ладен, предизвика такава буря в Пакистан, че местните власти изгониха американските спецчасти, затвориха базата за безпилотници и започнаха да пречат на дейността на ЦРУ. От тогава САЩ не се провеждали нови операции в тази страна, а използването на безпилотници бе значително ограничено. Благодарение на това „Ал Кайда“ и другите екстремисти си възвръщат загубените позиции в Лахор, Карачи и други градове. В Йемен американските военни казваха, че трябва да се помогне на правителствените сили да гарантират безопасността на селските райони чрез провеждане на операции срещу тамошните бунтовници. Но администрацията на Обама предпочете точковите операции срещу “Ал Кайда“ на Арабския полуостров. Макар дроновете да ликвидираха редица ключови фигури на „Ал Кйида“, тази групировка и хуситите засилиха позициите си. Вражеският контрол над населението ограничи достъпа на САЩ към информацията, която бе необходима за успешните удари на безпилотниците, в резултат от време на време се поразяваха погрешни цели, което доведе до гибелта на жени и деца. Използвайки тези грешки за свои цели, „Ал Кайда“ вербува привърженици и скоро нейният личен състав от 300 души нарасна до хиляди - и това на фона на продължаващите удари на безпилотниците. Операциите на Обама, които изключваха мащабни военни действия срещу бунтовниците, завърши с пълен провал в началото на 2015 г., когато разбунтувалото се племе хусити завзе столицата, прогони йеменските силоваци и изгони ЦРУ. Американските представители твърдят, че точковите удари са унищожили хиляди бойци на „Ислямска държава“ в Сирия и Ирак. Но ИД не стана по-слаба в сравнение с началото на въздушната кампания. Тя взе ефикасни мерки за защита на ръководството и вербува хиляди нови бойци в контролираните територии и привлече радикално настроени хора от чужбина. Ударите от въздуха не им попречиха да завземат голямата „плячка“ – иракският град Рамади.

5. Нежелание за изпращане на войска През 2011 г., помагайки на бунтовниците да свалят Кадафи, САЩ и техните европейски съюзници използваха неговата смърт като доказателство за постигането на целите само с удари по въздуха. Но макар отсъствието на американски войски в Либия да помогна за избягването на загуби, то стана причина за невъзможността да се осигуриха продължителен стратегически успех. В Либия американските войски не защитаваха стратегически обекти, както го правеха в Ирак през 2003 година. Затворите на Кадафи бяха отворени и неизвестен брой екстремисти излязоха на свобода. Злосторници разграбиха складовете на либийската армия и получиха тежки въоръжения и ракети „земя-въздух“. Когато бунтовниците отказаха да се подчиняват на новото правителство, никой не можеше да ни накара да върнат оръжията, както стана в Ирак и Афганистан. В Сирия Обама категорично отказва да изпрати наземни сили в помощ на бунтовници, макар американските военни експерти да му казват, че без помощта на САЩ бунтовниците няма да постигнат успех. Обама очевидно се е надявал, че поддържаните от американците въстаници ще станат достатъчно силни, за да постигнат желаното разрешение на конфликта на масата за преговори. Но в Сирия тези бунтовници бяха отвличани, убивани или вербувани.

6. Нежелание да се оставят войски В Ирак тактическите победи през 2007-2008 години помогнаха да се установи стабилност за няколко години. Иракчаните престанаха да воюват с правителството и все по-активно участваха в демократичните процеси. През 2010 г. вицепрезидентът Джо Байден каза: „Вие ще видите едно стабилно правителство в Ирак, което ще става представително“. Според Байдън политическият прогрес на Ирак „ще стане едно от главните постижения на тази администрация“. В края на 2011 г. Обама изтегли войската от Ирак, смятайки, че мащабното американско цивилно присъствие ще засили стабилността. Но гражданското присъствие не можеше да потуши конфликтите на религиозна и междуобщностна основа в такава степен, в каквато го бе постигнала американската армия. Веднага щом американската армия напусна, ал-Малики изгони сунитските политици от правителството и прочисти армията от сунитските офицери. Той също сложи край на американската разузнавателна дейност, който подкопа борбата срещу тероризма. Това всъщност разчисти пътя за възхода на „Ислямска държава“ през 2014 година. Изпращайки през 2014 г. войски в Ирак, Обама рязко ограничи ефективността им, защото съхрани тяхната малобройност и ги затвори в базите. Американските военни не са в състояния до постигнат влиянието, какво имат иранския персонал и 100-те хиляди иракски шиитски опълченци, обучени от Иран. В крайна сметка САЩ не могат да възстановят иракските национални сили за сигурност и да върнат доверието на сунитите.

7. Сигналите за съкращения Още една причина за неспособността на администрацията на Обама да превърне тактическите успехи в Афганистан в стратегическа победа бе свързана с убедеността на афганистанците, че той възнамерява да ги зареже. Това е свързано с постоянните заявления на Обама за изтегляне на войските, започвайки от речта му в Уест Пойнт през декември 2009 година. Думите бяха подкрепени с действия – от 2011 година бе съкратен личния състав на няколко военни контингента. Афганистанските опортюнисти подкрепят бунтовниците, защото смятат, че американците ще си отидат преди правителството да стане достатъчно силно, за да победи съпротивата. На свой ред Пакистан смяташе, че освободеното от американците място ще бъде заето от Индия, затова и засили подкрепата за талибаните и мрежата Хакани (също радикално религиозно движение - ред). Гръмогласните оплаквания на чужденците, че нахлуването на САЩ в Ирак и Афганистан избутаха на заден план факта, че тези операции внушиха на целия свят уважение и страх от САЩ. Сваляйки враждебни режими и съхранявайки военно присъствие, въпреки жестоката съпротива, САЩ надвиха мнението, оформено след напускането на Южен Виетнам през 1975 г. и инцидента със сваления вертолет Black Howk през 1993 г., че не са в състояние да провеждат за дълго време скъпи военни операции. Враговете на САЩ в Дамаск, Москва, Техеран и Пхенян си направиха съответните изводи. В резултат за известно време американските постижения в Ирак и Афганистан работиха за общия стратегически успех. Но страхът и уважението започнаха да изчезват, когато през декември 2009 г. администрацията на Обама изработи график за изтеглянето на войските от Афганистан и се изпариха през 2011 година, когато САЩ се изтеглиха от Ирак. Американският престиж рухна на фона на позорния провал на „червените линии“ в Сирия, безпрепятствената руска агресия в Украйна и подема на „Ислямска държава“. В резултат силно бяха отслабени стратегическите позиции на САЩ по такива въпроси като иранската ядрена програма, китайската банка за развитие и сирийската гражданска война. /БГНЕС

Марк Мойър, американски политолог от Института за изследване на външната политика. Той е бил изследовател и преподавател в различни научни центрове, занимаващи се с геополитика. Анализът му е публикуван на сайта на Института Хувър.

преди 19 часа, Blago72 написа:

Като гледам продукцията на майка ти и баща ти, ги съжалявам горките хора.

Не ставаш и за чеп за зеле, чичовото.

Ама няма да се плашиш, много сте, значи - стандартен си.

Няма защо да ти обяснявам, няма да ме разбереш.

Няма какво да гледаш, защото ти си един от ония, които създадоха цяло изгубено поколение и съм ти го казвал не веднъж. Такива, като Иво Инджев.  Едно време на манифеста, днеска демократ-крадец, а утре живот и здраве, ако не те е хванала дископатията вече - на фронта срещу Русия и пазач на Турция. 

Няма какво да гледаш, защото ти си един от ония, които създадоха цяло изгубено поколение и съм ти го казвал не веднъж. Такива, като Иво Инджев.  Едно време на манифеста, днеска демократ-крадец, а утре живот и здраве, ако не те е хванала дископатията вече - на фронта срещу Русия и пазач на Турция. 

На крива ракета - космосът й пречи.

Ако се преброяваш към изгубеното поколение, то проблемът си е твой. Не ми пречи, че търсиш някой друг да ти е виновен, толкова по-зле за теб.

За теб и твоето поколения няма да се сражавам. Да идва който иска да ви оправя, това не е мой проблем.

Просто няколко пъти ви споменах, че сте толкова зле, че някой трябва да ви оправи.

Няма да е Русия, споко. Тя не иска - правят си сметки хората, че третата окупация вече няма кой да им плати ;)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.