Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за кабинета "Борисов-2"

Featured Replies

Във Враца и Монтана сума пари огърмяха покрай "вдният цикъл", който остави след себе си дупки, трапища и непрекъснати аварии! Обаче броя на луксозните возила превозващи "отговорни" люде - рязко нарастна!

Във Враца и Врачанска област, пак може и да се "отчете" някой мижав лев, но в Монтана и Монтанска област не виждам нещо порменено. В градове, като Лом, Мизия, Оряхово, Кнежа, Козлодуй - времето е спряло

Та къде са отишли тези 220млн. лв за Монтанско + тези за Враца, за Видин - не схаващам!!!!

Бяха прекратени и проекти за модернизация на Е-79 между Ботевград и Мездра. Отпадна проекта за скорстна жп. линия София - Видин. Отпадна проекта Петрохан. А, уж бяха заделени парички и изведнъж изчезнаха, свършиха, изпариха се!

Пак ли ще пеем тази песен????

• Отговори 2,9k
  • Прегледи 166,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Във Враца и Монтана сума пари огърмяха покрай "вдният цикъл", който остави след себе си дупки, трапища и непрекъснати аварии! Обаче броя на луксозните возила превозващи "отговорни" люде - рязко нарастна!

Във Враца и Врачанска област, пак може и да се "отчете" някой мижав лев, но в Монтана и Монтанска област не виждам нещо порменено. В градове, като Лом, Мизия, Оряхово, Кнежа, Козлодуй - времето е спряло

Та къде са отишли тези 220млн. лв за Монтанско + тези за Враца, за Видин - не схаващам!!!!

Бяха прекратени и проекти за модернизация на Е-79 между Ботевград и Мездра. Отпадна проекта за скорстна жп. линия София - Видин. Отпадна проекта Петрохан. А, уж бяха заделени парички и изведнъж изчезнаха, свършиха, изпариха се!

Пак ли ще пеем тази песен????

Преди около 2 месеца ходих до Зверино, покрай наводненията, когато бяха. Бях много приятно изненадан от пътя. МИнах по Хемус, Ботевград и после по Искърското дефиле. Забележки нямах... После от там към Враца. Централния булевард, по който влезнах, беше в ремонт и обновяване.

За Монтана казах, че скоро ще имам впечатление, защото ми предстои отиване до Видин.

Преди около 2 месеца ходих до Зверино, покрай наводненията, когато бяха. Бях много приятно изненадан от пътя. МИнах по Хемус, Ботевград и после по Искърското дефиле. Забележки нямах... После от там към Враца. Централния булевард, по който влезнах, беше в ремонт и обновяване.

За Монтана казах, че скоро ще имам впечатление, защото ми предстои отиване до Видин.

Тези обновления, за които говориш са дребна парична прашинка на фона на парите хвърлени за угаждане интересите на бъдещите избиратели - Софиянци. Я сметнете похарченото за Лъвов Мост, Метрото, зала Армеец, и още какво ли не, че да не изреждам - само за каприза на 1 град и всичко това съпоставено с неграмотно отремонтирания булевард в центъра на Враца, който ти е направил добро впечатление!

Хайде да бъдем обективни! Ела живей във Враца , а пък аз на драго сърце ще живея в София, че да те видя колко ще изкараш. И понеже очаквам, че ще кажеш "Ела в София. Какво те спира", то веднага ти отговарям, че не може цяла България да се "набута" в София

Редактирано от Black Power (преглед на промените)

Ти май наистина не схващаш...

Говориш за София, а аз не говоря за София в частност. Казваш "капризите на един град". А защо да са капризи, като от това има нужда и се прави нещо в тази насока. Нека го погледнем и така, част от изброените от теб неща са по линия както на Европейското финансиране, така и за сметка на общинския бюджет, не на националния.

След като милион и 200 хиляди (грубо казано) живеят в София, то те плащат данъци, такси и всякакви такива. От тук следва, че общината разполага с повече средства от Враца или Монтана и може да си позволи по-големи инфраструктурни проекти.

Съгласи се, че големия град има повече възможности да реализира. Нито е нелогично, нито не е нещо изненадващо...

Сам казваш (цитат) "А, уж бяха заделени парички и изведнъж изчезнаха, свършиха, изпариха се!". Аз ли съм виновен, ти ли си виновен, кой? Как така на едни места пари не изчезват (или изчезват по-малко), а на други места почти не изчезват или съвсем не. Може би пък вината трябва да се търси на местно ниво тогава?

Защото Европа осигурява много средства и тези средства всяка община може да ги оползотвори, ако си направи читав проект и има читава управа, която да реализира проекта. Тези пари в повечето случаи се дава безвъзмездно или като безлихвен кредит.

Инфраструктурните проекти не са лошо нещо, но на България ѝ трябва икономика. От тия проекти между 50 и 75 процента от парите отиват в нечии джобове, без с тях да се свърши и за пет пари работа. Истината е в селското стопанство, животновъдството и промишлеността, само с услуги и краткосрочни проекти проблемът само се отлага, не се решава.

Що се отнася до така наречения "воден цикъл", тук при нас булеварда под прозореца ми фирма "Станилов" ЕООД (София!) го разкопава вече за 6-ти (шести!) път. Ремонтът стартира в края на март и още не е завършен. Т.е. толкова некадърни ръководители няма - става дума за планиран грабеж. И, доколкото съм ходил насам-натам из страната, това е масово явление, не е само тук. Наливат се едни пари, после се наливат още за предварително планирани извънредни ремонти, после за ремонти на ремонтите... Повечето инфраструктурни проекти в града не са завършени, а тези, които са, са изпълнени с качество или по проект под всякаква критика. Примерно: кръгово с второ кръгово в него, с обратен наклон и ширина 4 метра на лентата. Що камиони засядаха на него... Ремонт на булевард по "водния цикъл" с шахти, поставени в най-високата му горна част, която обаче е с 30 сантиметра под нивото на колектора, в който се вливат те. Т.е. веднъж при дъжд първо се пълнят ниските части под нивото на самите шахти, а после от шахтите започва да извира вода. Хорицата се изтрепаха това лято да отводняват мазета.

Магистрала "Марица" минава само на 2-3 километра от мен - започната е през 2011 година и още не е построена докрай, но парите ги няма - били усвоени и не стигнали поради обективни причини. Свършват вече трети или четвърти път. Виновни няма. Проектът е държавен, не общински.

Хубав нов път видях само в отсечката Харманли-Свиленград и Свиленград-Гълъбово, останалото пропада. пример - Стара Загора - Бургас, магистрала "Люлин". Или - взети са едни пари, и това е важното, а не качеството.

Пътищата са хубаво нещо по принцип, но са лош пример и не са показател за развитие на икономиката, каквото и да приказва Бойко. Това е тъжната истина...

Няколко от големите фирми, които работят тук, са регистрирани и имат седалище в София, и съответно плащат данъци в София. За тук остават само трохи.

При нас е така - 400-500 лева заплата, независимо какво работиш. Лекар, учител, сервитьорка, продавачка, или почти всичко, което се сетиш. От 4-5 огромни бълващи продукция на 3 смени предприятия сега едва кретат 3. Бяхме една голяма задружна компания от над 20 души - сега в града сме само трима, останалите са в чужбина и двама в София. Причината - няма работа, или тая, дето я има, не им оставя възможност дори да оцеляват.

Последно на заплата работих преди 5 години. Напуснах след репликата "Защо не ти вдигам заплатата, както ти обещах? Огледай се - къде ще отидеш? В града ни всички дават по толкова, така че няма какво да направиш". Разбрали са се. Е, оказа се, че има какво да направя, и сега работа с "бизнесмени" от града ни имам, примерно, веднъж на 3 месеца по за един ден. И по-добре...

Проблемът е централен, на централно ниво - бюрократите в София не позволяват да бъде другояче. Какво да направят местните управници, като са с вързани ръце - всички данъци без местните отиват в София и се преразпределят оттам. A.k.a. или слушкаш, или прави каквото искаш, но без пари. Схемата е простичка.

Редактирано от Wankata (преглед на промените)

Ти май наистина не схващаш...

Говориш за София, ххххххххххххххххх

Да кажем, че съм съгласен с написаното от теб, нооо!

Но, нали за това има едно животно наречено Държава, което е длъжно да следи какво се случва, защо се случва, да изравнява дисбалансите, да дава равен шанс на регионите, да наказва, да проверява! Държавата пък знаем от кого се управлява т.е., бе мисля, че ме разбираш!!!!

Wankata

Инфраструктурните проекти не са лошо нещо, но на България ѝ трябва икономика. От тия проекти между 50 и 75 процента от парите отиват в нечии джобове, без с тях да се свърши и за пет пари работа. Истината е в селското стопанство, животновъдството и промишлеността, само с услуги и краткосрочно проекти проблемът само се отлага, не се решава.

Що се отнася до така наречения "воден цикъл", тук при нас булеварда под прозореца ми фирма "Станилов" ЕООД го разкопава вече за 6-ти (шести!) път. Ремонтът стартира в края на март и още не е завършен. Т.е. толкова некадърни ръководители няма - става дума за планиран грабеж. И, доколкото съм ходил насам-натам из страната, това е масово явление, не е само тук. Наливат се едни пари, после се наливат още за предварително планирани извънредни ремонти, после за ремонти на ремонтите... Повечето инфраструктурни проекти в града не са завършени, а тези, които са, са изпълнени с качество или по проект под всякаква критика. Примерно: кръгово с второ кръгово в него, с обратен наклон и ширина 4 метра на лентата. Що камиони засядаха на него... Ремонт на булевард по "водния цикъл" с шахти, поставени в най-високата му горна част, която обаче е с 30 сантиметра под нивото на колектора, в който се вливат те. Т.е. веднъж при дъжд първо се пълнят ниските части под нивото на самите шахти, а после от шахтите започва да извира вода. Хорицата се изтрепаха това лято да отводняват мазета.

Магистрала "Марица" минава само на 2-3 километра от мен - започната е през 2011 година и още не е построена докрай, но парите ги няма - били усвоени и не стигнали поради обективни причини. Свършват вече трети или четвърти път. Виновни няма.

Хубав нов път видях само в отсечката Харманли-Свиленград и Свиленград-Гълъбово, останалото пропада. пример - Стара Загора - Бургас, магистрала "Люлин". Или - взети са едни пари, и това е важното, а не качеството.

Пътищата са хубаво нещо по принцип, но са лош пример и не са показател за развитие на икономиката, каквото и да приказва Бойко. Това е тъжната истина...

Пост олучил точно 10-ката, но и тук ще задам същите въпроси както и по - горе! 

Къде е държавата? Какво предприема??2 Защо не контролира???  Държавата су управлява пък от .......

Да кажем, че съм съгласен с написаното от теб, нооо!

Но, нали за това има едно животно наречено Държава, което е длъжно да следи какво се случва, защо се случва, да изравнява дисбалансите, да дава равен шанс на регионите, да наказва, да проверява! Държавата пък знаем от кого се управлява т.е., бе мисля, че ме разбираш!!!!

Да, но нашата държавица е доста бедна и много се краде. Факт...

ПОне тези пари, дето идват от Европа, ако може да има някакъв контрол над тях, дори на местно ниво, дали нещата може да са по-различни? Защото програми много - За развитие на селските региони, Конкурентоспособност, Транспорт, Земеделие, за всичко има на практика...

За някои от тези финансирания не се и иска даже участието на държавата или общината, а човека, сам за себе си, да си направи бизнесплан, обоснован, и да получи някакви пари за свой бизнес. Финансира се на практика всичко. На времето имаше бум на фотоволтаици, парите идваха на 90% от Европа. Ако не ти се копа нивата, слагаш там, колкото може фотоволтаици и почваш да произвеждаш ток. Ако пък ако ти се копа има най-различни 121, 120, 145, абе вече ми се губят номерата на мерките, по които можеш да получиш финансиране за това или онова. Ама на българина не му се копа ми се струва...

Ха я сега де

Дават на прокурор 40 общини на ГЕРБ за обществени поръчки

Обществени поръчки по Оперативна програма "Околна среда" от времето на ГЕРБ ще бъдат изпратени на прокуратурата. "Европейската комисия не опъва чадър над никого, независимо от партийната принадлежност, независимо от националността". Това заяви вицепремирът Зинаида Златанова, която отговаря за евросредствата. Изказването й бе по повод проведените обществени поръчки по ОП "Околна среда", където заради открити системни грешки и нарушения при проекти, изпълнени в периода 2010-2013 г., от ноември 2013 г. е спряно изплащането на европейските средства по програмата. За да не спре изпълнението на проектите и средствата да бъдат усвоени, правителството прави плащания със средства от държавния бюджет. "Сметката идва и сега кабинетът на Пламен Орешарски трябва да я плати. Само че ще я платим всички българи, а не правителството", коментира Златанова. И обясни, че се правят одити на всички оперативни програми. "Това е първият етап, тъй като предстои проверка и на изпълнението", уточни Златанова. Тя добави, че години наред в екоминистерството "проблемите са били замитани". "Това, с което се борим от първия ден на мандата си, е въпросът: Убедени ли сме всички, в това число и опозицията, в честността, прозрачността и коректността на нашите обществени поръчки?!", коментира тя и добави, че заради финансови корекции кметовете се чувстват изоставени, а отговорността е на предишното правителство. Златанова припомни и че през 2011 г. Законът за Обществените поръчки е изменен така, че цялата отговорност за предварителния контрол е прехвърлена на Агенцията по обществените поръчки. Одитът показал, че такъв контрол на бенефициентите почти не е правен.
Към критиките за управлението на ОП "Околна среда" се присъедини и министър Искра Михайлова. По думите й на лице е изключително забавяне в изпълнението на програмата, тя е спряна през втората половина на 2009 г., отменени са и редица проекти. Програмата се развива неравномерно през годините, заяви Михайлова и добави, че са проверени 239 договора за обща стойност 556 милиона лева. По думите на Михайлова, ако е имало разумно управление на тези средства, сега е нямало да има такива финансови корекции. Тя отговори и на упреците, че се правят корекции само в общини на ГЕРБ. Това обаче е съвсем логично, тъй като по-голямата част от договорите са сключвани именно с общини на бившите управници. Стана ясно, че управляващият орган ще изпрати регистрираните нередности до службата на ОЛАФ в България. Искра Михайлова увери, че част от тях ще бъдат изпратени и на прокуратурата. В 40 общини на ГЕРБ, 8 на ДПС, 6 на БСП, 11 на инициативни комитети, 7 независими и 12 коалиции се проверяват обществените поръчки по оперативна програма "Околна среда", стана ясно още от думите на Михайлова. Тя допълни още, че корекции за 38 млн. лв. вече са направени от управляващия орган. "За целия програмен период до довършване на договорите очакваме тази сума да достигне максимум 180 млн. лв.", посочи екоминистърът. Тя дори даде пример, свързан с изисквания за конкретна обществена поръчка. Според нея тя е била така написана, че само една фирма у нас да отговаря на условията. "Става дума за пречиствателна станция за отпадни води за над 100 000 еквивалент жители. Колко фирми са участвали в изграждането на такива станции?", попита риторично Михайлова.

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2014-04-24&article=489902

Ама на българина не му се копа ми се струва...

Нееее, копа му се но държавата го отказава чрез своята бюрокрация и корупция! До тези пари се докопават шмекерите, но не и тези, които искат да работят!

Аз лично съм кандидатствал  по подобен проект.

2-3 месеца за узряване на идея и избор на най - добра такава.

7-8 месеца ходене по мъките! Създаване на бизнесплан, корекции, консултации, нови корекции, презентации, план-сметки, нови корекции, нов безнесплан, та така до финала на, който се оказа, че "совите не са това което са", че парите, които евентуално ще бъдат отпуснати незнайно кога са крайно недостатъчни. Очакваха се и пари под масата.

Т.е. направи се всико възможно кандидатстващите да бъдат отказани, но някои структори си "хапнаха" достатъчно парички заради това

Та и да му се копа на народа - отщява му се!

Ха я сега де

Дават на прокурор 40 общини на ГЕРБ за обществени поръчки

По принцип това (информацията) е така, но де факто би ли ми казал 7 месеца по-късно има ли дадени общини на прокуратурата?!?!

Аз знам за 1.

Едит: ама тя не е община на ГЕРБ.  :D

Редактирано от algor (преглед на промените)

Сега ще публикувам линк към регионален информационен сайт! Като всяка регионална медия тя е 50% жълта ,но и единствена отразяваща събитията във Врачанско, Монтаско и Видинско

Линка води до анкета, която отразява настроенията на Северозапада спрямо новият ни премиер Б. Борисов

За сега анкетата съвсем не е представителна защото към момента са гласували едва 2-ма, но наблюдавайте я - ще става интересна във времето!

http://www.tribali.info/?lang=bg&x=shte-uspee-li-pravitelstvoto-na-boyko-borisov-da-izkara-palen-mandat&page=2

Грешно мислене колега, грешно.

Ще ти дам пример с любимото ми градче - Севлиево. Всичко е чисто, подредено, спокойно, поддържано, преди 2 години си направиха и нов градски парк, който е чуден.

Виж в Цари Мали Град какво направиха, 2 лета само се точат от къде ли не да гледат 5 камъка на кръст, ама добре го направиха.

В Пловдив колко неща се направиха и оправиха. вчера бях там, преасфалтирани булеварди, добре направени.

Новите автобуси във Варна или Бургас беше, един от двата морски града. Една част от улиците в Аспарухово вече са преасфалтирани и нещата се нормализират.

Магистрала Тракия отвори много нови възможности за южния регион.

Да колега, и аз даже - без да съм от Севлиево - през последните 20+ години няколко пъти съм си купувал нови дрехи, и нова кола си купих (нова за мен - иначе вече стана на 20), и всеки ден ям, че понякога по 2-3 пъти ...

Не забравяйте, че догодина има местни избори... За тях също трябват пари.

Не забравяйте, че единия вариант за правителство беше - правителство до местните избори и тогава "Избори 2 в 1".

И че някой хора продължават да си мечтаят да минат от Дондуков 1 на  Дондуков 2.

Едно нещо, което е пълен популизъм и е писано без да се мисли е

Необходимо е преразглеждане и на всички неизгодни договори с ВЕИ ...

Как се преразглежда договор, особено когато  този договор е част от бизнес план и после са отпуснати кредити със съответните погасителни планове?

Едно нещо, което е пълен популизъм и е писано без да се мисли е

Как се преразглежда договор, особено  хххххххххххххх

Хей така се преразглежда. да не говорим, че бе създадена нормативна уредба задоволяваща интересите на някакъв кръг от хора, най - вече на хора от ГЕРБ и уж под натиска на ЕС, че да си построят вятърни електроцентрали или соларни такива! Нещо се обърка , обаче!!!!

Спокойно колега - нищо няма да се преразглежда и променя, защото няма интерес!

Инак вълка, козината си мени , но нрава - не!

- Започнаха Герберските циркове. Започна се!

Интриги, непремерени изказвания, афери с ичезнали тефтерчета, които уж уличавали, оневинявали и кво ли не!

Всичко се повтаря изначално.

Разните пък браншове се усетиха, че баш сега е момента за стачки и искания за повишаване цените на газ, ток, здравни осигуровки, а няма да се очудя ако измислят и някой нов данък

Хайде, като ще говорим за Северна България, аз направих 1-вия лъч от обиколката - Плевен, Свищов, Русе, велико Търново.

нали обещах да си кажа впечатленията от обиколките, които ще имам там.

Плевен - пътя беше приятен, спокоен, на едно място правеха основен ремонт на някакъв мост, нямаше сериозни дупки. Баш към Плевен малко раздруса, но иначе беше ОК. Самия град беше изпълнен с живот, свърших си всичко както трябва, разходих се, площада се реновираше.

Свищов - малко по-зле беше пътя, по-тесен, небеше никак натоварен, но може и да не съм взел най-главния, възможно е. На места имаше повече дупки, но бяха кратки участъците. Самия Свищов, входа от към Плевен се ремонтираше, центъра беше нов, бяха сложили камери, добре, че си бях взел радар-детектора, че щях да бъда неприятно изненадан. Спокойно градче, но главната беше много оживена, не можах да паркиран, за това се разходих из малките улички. Бяха спретнати, хареса ми търговската гимназия, новоремонтирана (реставрирана) с чудно тротоарче и зеленина.

Русе - пътя беше приятен, вече по-широк, спретнат. В центъра купеше усилен труд, много поддържана зеленина. Не ми хареса, че е предимно с еднопосочни улици, но се свиква бързо. информационни табели, всичко чуденосно. Входа на града от към Дунав Мост - целия в ремонт и тотално обновяване.

Велико Търново - Пътя беше нов, гладък, всичко с указателни табели, знаци. Спускането за Бяла беше осеяно с предупредителни знаци, квъговото си върши работата според мен.

После в Ловешка област по пътя София - Варна от някъде около Габрово или Севлиево беше, до някъде близо до Български извор или малко преди това, новоположен, все още без пътна маркировка нов асфалт и в двете посоки. Вървяха довършителни работи.

Хайде, като ще говорим за Северна България, аз направих 1-вия лъч от обиколката - Плевен, Свищов, Русе, велико Търново.

нали обещах да си кажа впечатленията от обиколките, които ще имам там.

Така и така си минал през Велико Търново, трябвало е да продължиш до Габрово - за да си поразвалиш мнението.

Този ремонт, пътя Варна - София е в Ловешка област, някъде между Голец и Микре.

В централната част на Русе малко трудничко се кара, ако не се познава района.

Не е трудно, просто е по-дълго.  :)

За първи път бях в града. Аз това обяснявах на колегите, че съм бил във Виена, Будапеща, Братислава, но българската част на Дунав не я бях виждал до сега... Но GPS-а и задкурмилното устройство се справиха добре :)

Така и така си минал през Велико Търново, трябвало е да продължиш до Габрово - за да си поразвалиш мнението.

Този ремонт, пътя Варна - София е в Ловешка област, някъде между Голец и Микре.

Еее, командировка бях, иначе аз обичам така, като съм някъде, повечко да мина, да се поотклоня :)

Трябва да го видиш вечер осветен и с пуснати сухите фонтани. Същинска Виена.

Еее, командировка бях, иначе аз обичам така, като съм някъде, повечко да мина, да се поотклоня :)

Но малко, нямаше да се забележи.

Лошото е че мен ме няма там - да почерпя както подобава.  :beer:

Но малко, нямаше да се забележи.

Лошото е че мен ме няма там - да почерпя както подобава.  :beer:

То и в Габрово и Севлиево е пратена друга колежка... А Севлиево аз много си го обичам...

То и в Габрово и Севлиево е пратена друга колежка... А Севлиево аз много си го обичам...

Този текст много ме замисли и почти амбицира.

Друга (колежка) - това това ли е, което си мисля ?  :no-no: 

За полове говорим.

Много съм против дискриминация, но когато става дума за афинитет - определено предпочитам "колежките"

Този текст много ме замисли и почти амбицира.

Друга (колежка) - това това ли е, което си мисля ?  :no-no: 

За полове говорим.

Много съм против дискриминация, но когато става дума за афинитет - определено предпочитам "колежките"

Айде, че разводнихме темата, да се придържаме към нея :)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.