Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за кабинета "Борисов-2"

Featured Replies

Ама при нас е 2 в 1- комплект. И на принципа - или аз, или никой.

Ако си по-запознат с положението във Великобритания (нали повечето българи натам гледат) - ще знаеш, че и там все повече се говори за голяма разлика между бедните (масата) и свръх богатите. Онази държава е много по-полицейска от нашата, но никой не си позволява да я ползва като инструмент за собствени облаги.

Оф. В момента няма как да пиша!!!!!!

Олигархично управление и полицейщина са различни понятия, още по различно понятие пък е мафията  Никой и никъде по света не се е преборил с това на 100%, но струва ми се, че ние сигурно ще измисли нещо ново като пр. "топлата вода", че може би и друг социален строй!

• Отговори 2,9k
  • Прегледи 166,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

...

Както казах - 19.11.2014 и днес 920-ти) пътувах по направлението София-Враца-Монтана-Видин.

Обещах и да кажа впечатления.

1. да, пътя след Враца е малко тесен, но особено след Монтана до Видин е поддържан, приятен е за пътуване, интересен. Беше приятно пътуване.

2. Нещата дето видях. Тези булеварди във Враца, дето при предишното ми пътуване (около Септември) бяха разкопани, сега са асфалтирани и са чудни за шофиране.

3. Във Монтана заварих разкопан град, но разбрах, че това е поради изграждането на Воден цикъл. Това е много добре, има обновление. Отделно се изграждаше инфраструктирен проект, за който ще кажа след малко.

4. Пътя от Монтана до Видин беше много приятен, отново тесен, но поддържан. В самия Видин видях много затворени пътища, защото се ремонтираха, но не "кръпки", а изцяло нов асфалт. Видях на входа и много добре направен нов пътен възел. В самия град бях обстойно разведен. Да, има лоши улици, на мен ми се видя и празен (пуст) град, но на фона на София и нощния живот тук, може да е просто изкривено виждане. Ресторанта, където отидохме да хапнем, обаче, беше пълен до дупка, даже ни помолиха да изчакаме да се освободи маса...

5. на връщане реших да се отклоня до Белоградчик и да видя Белоградчишките скали. Не бях ходил. Пътя беше чуден, нов асфалт, нови пътни знаци, уредено, в самия Белоградчик пешеходние пътеки си личеше, че са с нова боя, пътните знаци направо лъщяха. Оказа се, че паркирах на платен паркинг, където ми взеха 2 лева, но ги дадох с удоволствие.

6. На връщане за София минах през Петрохан. Интересно, ама много интересно. На изкачването до самия Петрохан, асфалта беше нов, пътните съоръжения бяха нови, всичко беше идеално обновено и осигурено. Минавайки Петрохан и слизайки вече към София, пътя се влоши, дупки, кръпки, изкривени мантинели, овехтяли, ръждясали пътни знаци...

Конкретно имах срещи с 3-ма шефове на банкови офиси (във Враца, Монтана и Видин), като разговарях с тях за всичко, включително и мнениято им за градовете и т.н. Да, изразиха негативно мнение за икономическото състояние на градовете, за които отговарят, но всички изразиха и обнадеждение и ентусиазъм относно това, което се случва в градовете им.

Сега, във Видин се видях с моя приятелка, колежка от университета. Нейните родили живеят в София. Тя е избрала да се върне в родния си град, далеч от родителите си в столицата. Намерила е работа в голяма фирма на престижна позиция. Обясни ми колко се радва от оживление в града и нещата, които се случват там. Аз наблюдение нямам, но предавам думите ѝ.

Отделно разбрах всички тези строежи, които срещах, какви са. Бил нов път, високоскоростен от Видин към Монтана, който да облекчи движението, да е с по 2 ленти в посока. Нещо, което е значим проект, който и отваря нови работни места.

Случайно стана, но все пак, имах среща с шефа/изпълнителния директор на компания, която има над 600 работници в околността. Имат производствени мощности във Видин и Монтана. Самият той ми каза, че е от много малкото такива крупни инвеститори, но явно има и такива...

Отделно момичето, дето се срещнах с нея във Видин, самата ми каза, че е изненадана от развитието в града.

Е, изпълних си обещанието да споделя мнение. ТО не е меродавно, това е моят кратък опит в тази област на България, но просто споделям мнението си.

Ти всеки път казваш че има алтернатива ,и нито един път не споделиш кои са тия чисти управници ,които да ни извадят от кризата : )

Не трябва никой да ви ги посочва "чистите управници". Това е проблема,че или ни ги посочват ,или ние си правим избор по някакви необясними симпатии. Програмите са важни и то не такива като "реформи в МВР и Здравеопазването" ,а какви точно реформи,кой е проблемния член в стария закон и точно какъв ще е новия текст.Това трябва да го иска народа,ако не иска да бъде лъган още 25 години.Като каже ББ ,че държавата фалира и това се завърти във всички "независими" медии ,включете си компютрите и прочетете бюлетините за бюджета и държавния дълг на сайта на мин. на финансите,данните на сайта на БНБ,ако не вярвате на нищо българско погледнете данните и Евростат,има статистики и в Уикипедия.Ако нищо не ви говорят цифрите ги сравнете съответно и пропорционално с тези на други държави.

ББ не само ,че е проблем,а е голям проблем,неговата глупост и "гения" Дянков нанесоха големи щети на икономиката и на обществото ,с любезното съдействие на страхотните ни медии.Не знам кой на каква възраст е ,но дори по време на т.нар.комунизъм другаря Тодор Живков не го рекламираха всеки ден в пропагандните ком.новини.

Българите явно са изключително наивни и ще сполетят още по-големи беди,щом са готови да нарекат подобна личност (изпълзяла от най-тъмните дебри на подземния свят) приемливо зло.

Българите явно са изключително наивни и ще сполетят още по-големи беди,щом са готови да нарекат подобна личност (изпълзяла от най-тъмните дебри на подземния свят) приемливо зло.

Съгласен съм с всичко ,което пишеш ,но не изкривявай думите ми ако обичаш. Не съм писал "Приемливо зло" ами "по-малкото зло" ,тези изрази нямат нищо общо като смисъл. Приемливото зло е нещо като "абе лош е ама не чак толкова" ,а второто е нямане на избор.

За наивните българи аз бих използвал друг епитет ,и не един път съм казвал ,че ако не бяха лансирали ББ като политик ,сега щеше да е някой софийски бандит с охрана. Слагал съм и клип ,където Батето разказва как ББ е пазел колите на СИК ,и когато са поискали охрана за Тато от Пашата ,той предложил ББ ,и така нашето момче се набутало в тези среди.

Ако алтернативата на ББ е ДПС + някоя друга партия ,аз съм с две ръце за ББ. Точно за това казах +по-малкото зло" ,защото ако не е Бойко е Местан. Разбирай както искаш.

Редактирано от KiriL Cox (преглед на промените)

Програмите са важни и то не такива като "реформи в МВР и Здравеопазването" ,а какви точно реформи,кой е проблемния член в стария закон и точно какъв ще е новия текст. 

Сега да те попитам ти прочете ли програмите на всички, които участваха в изборите?

Признавам си, че прочетох само няколко - на реформаторите, на ГЕРБ и на патриотите. Страшно близки по съдържание. Програмите, Колега, няма как да бъдат толкова подробни, че да визират коя точка от кой закон ще бъде променен(материята е огромна), предполагам си наясно и с това, че предложенията може и да не бъдат приети и/или променени.

И как това да бъде отразено в една предварителна програма?

ББ не само ,че е проблем,а е голям проблем,неговата глупост и "гения" Дянков нанесоха големи щети на икономиката и на обществото

Значи твърдиш, че през онези почти 4 години от управлението им се е сринала икономиката ни, че и обществото.

Я пак!!!

- Какво е сега?

- Кой отде иде, коли, кой отде иде, граби и пали. А ний сме прости хора, ний сме като овце. Добре е да има кой да се грижи за нас, да ни стриже и да ни дои. ама и от вълци да ни пази!

Същата тиква си е ,просто няма кой друг. Б.Б. се явява като по-малко зло.

Извинявам се ,че чак сега ще драсна два реда.След като признаваш,че е тиква,кое смяташ за по-голямо зло.Според мен по-голямо зло от тъпотата е демонстративната тъпота.Моля ви,потърсете друго "по-малко зло",това ми идва в повече.Чао. :help wanted4:

Извинявам се ,че чак сега ще драсна два реда.След като признаваш,че е тиква,кое смяташ за по-голямо зло.Според мен по-голямо зло от тъпотата е демонстративната тъпота.Моля ви,потърсете друго "по-малко зло",това ми идва в повече.Чао. :help wanted4:

За по-голямо зло смятам предното правителтво. Това ,което напраиха ДПС и БСП+ Атака ,е много по-голямото зло.

За по-голямо зло смятам предното правителтво. Това ,което напраиха ДПС и БСП+ Атака ,е много по-голямото зло.

Защото явно не си наясно, как при по-предишното правителство (Борисов 1) цялата "държавна машина" - тоест всички репресивни структури - бяха мобилизирани срещу ... всичко, "имащо пулс."

Чувал ли си - служител от проверяващ орган - при влизане в съответния обект да заяви "Сега ще правим акт за *** хиляди лева - да видим за какво."

Редактирано от jhoro (преглед на промените)

Чувал ли си - служител от проверяващ орган - при влизане в съответния обект да заяви "Сега ще правим акт за *** хиляди лева - да видим за какво."

:D  Я ми кажи ти едно правителство, в което да не е съществувало описаното от теб.

Защото явно не си наясно, как при по-предишното правителство (Борисов 1) цялата "държавна машина" - тоест всички репресивни структури - бяха мобилизирани срещу ... всичко, "имащо пулс."

По времето на Борисов 1 фалира бизнесът на семейството ми. По времето на Орешарски фалира бизнесът на почти цялото ми обкръжение. Това което казваш само доказва за стотен път ,че който и да дойде все същото става. За това казвам че нямаме никакъв избор. И все пак между Местан и Борисов ,предпочитам Борисов.

Това правителство ще се гледа под микроскоп. При най-малката издънка ще стават скандали ,и много скоро и то ще си замине. Точно това искам да стане. Да няма кой да идва наред. Искам да паднеме под дъното ,защото сега сме на дъното ,но явно още може .. Тогава може и да им просветне на болшинството ,че трябва да се измете парламента ,и да се строи на ново цялата система ,обаче без никой от настоящите.

Значи тук всичко е ясно...не за зло го смяташ,а за добро.Какво пък,продължавай напред,все някога ще разбереш,че по-голямо зло от простотията няма. :(

Значи тук всичко е ясно...не за зло го смяташ,а за добро.Какво пък,продължавай напред,все някога ще разбереш,че по-голямо зло от простотията няма. :(

Няма да споря ,че Бойко е еталон за простотия. Той го доказа хиляди пъти. Ама го предпочитам пред Бат Сали ,пред Пеевски ,Волен Сидеров ,Сергея и т.н.. Орешарски и пасмината му ,направиха рекорд по най-много простотии за една година. Една година само грабиха ,после когато работата отиде на фалит заговориха за избори ,защото знаеха че ББ ще спечели и ще им пере пешкира. Искам да бъдат съдени и разстреляни всички !

Късопаметния българин както винаги ще забрави и това :)

Няма да споря ,че Бойко е еталон за простотия. Той го доказа хиляди пъти. Ама го предпочитам пред Бат Сали ,пред Пеевски ,Волен Сидеров ,Сергея и т.н.. Орешарски и пасмината му ,направиха рекорд по най-много простотии за една година. Една година само грабиха ,после когато работата отиде на фалит заговориха за избори ,защото знаеха че ББ ще спечели и ще им пере пешкира. Искам да бъдат съдени и разстреляни всички !

Късопаметния българин както винаги ще забрави и това :)

Значи поне за едно нещо сме на едно мнение.А що се отнася до грабенето,то КТБ изплува от нищото тъкмо по времето на управлението на б.б. и някак твърде съмнително фалира точно,когато на споменатото лице отново му се прииска да дойде на власт.А за затвора съм съгласен,но да не забравяме,че и от вече посоченото управление на б.б. останаха някои неуточнени неща,а такива,които трябваше да са на топло,сега ни се хилят пред камерите.Ако усетя,че прекаляам,ще спра.Жив и здрав. :D

Нека и аз да кажа нещо, коеот не прочетох в постовете дотук - това, че в страната няма от къде да се вземат подготвени за управление на държавата хора и те всичките се учат "на ход". Сигурен съм, че второто управление на Борисов ще е по-добро от първото и вероятно няма да се допуснат същите грешки. А за БСП смятам, че трябва да "повтасат" извън властта поне 5-6 години, защото при тях е страшна смес от комунисти, социалисти, социалдемократи, отделно най-големите олигарси, излюпени от бивши ченгета! Имам чувството, че там е като надут по пръсване балон, на който му трябва една карфица! 

Значи твърдиш, че през онези почти 4 години от управлението им се е сринала икономиката ни, че и обществото.

Я пак!!!

Ами хайде пак!

Безпрецедентна демографска криза,при т.нар. "бейби-бум" година преди да дойде мускулестия ви месия.Това не е ли следствие от икономическите процеси,как мислиш?

Не знам какви познания имаш от макроикономика ,но кризата нас не ни засягаше толкова много,ако тъпото шопе не я нагнетяваше ,за да излязат по-героични тъпите му магистрални строежи "в условия на криза". Ние затягахме коланите без да имаме бюджетни и банкови проблеми ,и за да го харесат в ЕС спазвахме такава бюджетна дисциплина ,че вътрешния ни пазар,който трябва да е буфер при криза отвън, направо умря.За да подкрепя твърденията си ще ти кажа какви са общите симптоми при нисък или никакъв икон.растеж-дефлация и понижаващи се лихви. У нас беше точно обратното.

Следваща грешка- тогава беше времето да се емитира държавен дълг при много изгодни условия и да се инвестират парите по някакъв начин в още незасегнатата от международната обстановка икономика,според схващанията на Кейнс.А външния ни дълг щеше да бъде изкупен бързо и при изгодна за нас доходност,защото правилото е ,че при паника на пазарите инвеститорите не рискуват и често предпочитат да съхранят средствата в злато или ДЦК,облигации с нисък риск,дори да не им носят печалба.Затова в онези години се вдигна златото.

Нататък.Къде бяха чуждите инвестиции,щом държавния апарат работи при Него толкова добре?Тогава имаше отлив на капитали от много от богатите държави,защото много от тях повишиха и без това високите си данъци.Ние за момента продължаваме да имаме едни от най-ниските данъци и при евтина работна ръка трябва да сме атракция за инвеститорите,но идва момента на изпълненията на Мишо Бирата,В.танов и ЦЦ, и инвеститора е уплашен,отива на място където няма такива рискове.

Може да се пише още много,но започва да ми омръзва ,ще завърша с решението според мен на проблема ДПС,и решението не е ББ,а изборна активност,докато я няма все така ще е,ДПС ще се ползват като патерици от някой, на който не му стигат депутатите и ще си въртят далаверките.

Между другото не знам дали знаеш,че половината от бюджетния ни дефицит са липсващи и планувани средства по ЕП ,спряни след хленченето на ББ и ЦЦ по Европа през времето,което място не си намериха ,че не са власт.Много държавническо поведение и отговорно спрямо държавата нали?Може и за друго да са спрени,но трябваше да изглеждаме толкова жалки,да плачем пред леля Меркел,не мислите ли?

Редактирано от Андрей Георгиев (преглед на промените)

Ами хайде пак!

Ще се опитам да те оборя, макар и да не разбирам от макроикономика. Машиностроител съм и работя в частна българо-американска фирма.

Повярвай ми! Усетих световната икономическа криза още докато Станишев мазно обясняваше от телевизионния екран как България нямало да бъде засегната. О-о-о... Първо намаляха клиентите, после останалите клиенти си свиха поръчките. Партньорите ни все по-трудно доставяха материали и се започна - първо съкращение, второ, трето, първо намаляване на заплатите, второ, трето... и тогава ББ стъпи на власт. Няма как да го обвиня него за световната икономическа криза.

Но... аз те попитах нещо - той ли срина икономиката ни? - Не, колега, нея я няма отдавна, от момента на куфарчетата с парите и напълно незнаещите и неумеещите "бизнесмени", които си пазаруваха заводи и фабрики, фалираха, разпродаваха инвентара и така закриха цели производства. Аз съм от малкото късметлии, попаднали на човек, който стъпи на здравата основа на фирмата, разви и модернизира производството, разшири пазарите и продължава да инвестира. Но малко са тези, като мен и моите колеги, много малко.

Мисълта ми е, че не ББ е опропастил България и който твърди това е или сляп, или прекалено млад, или... глупав.

И още нещо - ББ не ми е месия. Много трески за дялане има по него(в личен, управленчески, партиен план), но наистина В МОМЕНТА няма друга алтернатива. Това е моето мнение.

Ами хайде пак!

Безпрецедентна демографска криза,при т.нар. "бейби-бум" година преди да дойде мускулестия ви месия.Това не е ли следствие от икономическите процеси,как мислиш?

Не знам какви познания имаш от макроикономика ,но кризата нас не ни засягаше толкова много,ако тъпото шопе не я нагнетяваше ,за да излязат по-героични тъпите му магистрални строежи "в условия на криза". Ние затягахме коланите без да имаме бюджетни и банкови проблеми ,и за да го харесат в ЕС спазвахме такава бюджетна дисциплина ,че вътрешния ни пазар,който трябва да е буфер при криза отвън, направо умря.За да подкрепя твърденията си ще ти кажа какви са общите симптоми при нисък или никакъв икон.растеж-дефлация и понижаващи се лихви. У нас беше точно обратното.

Следваща грешка- тогава беше времето да се емитира държавен дълг при много изгодни условия и да се инвестират парите по някакъв начин в още незасегнатата от международната обстановка икономика,според схващанията на Кейнс.А външния ни дълг щеше да бъде изкупен бързо и при изгодна за нас доходност,защото правилото е ,че при паника на пазарите инвеститорите не рискуват и често предпочитат да съхранят средствата в злато или ДЦК,облигации с нисък риск,дори да не им носят печалба.Затова в онези години се вдигна златото.

Нататък.Къде бяха чуждите инвестиции,щом държавния апарат работи при Него толкова добре?Тогава имаше отлив на капитали от много от богатите държави,защото много от тях повишиха и без това високите си данъци.Ние за момента продължаваме да имаме едни от най-ниските данъци и при евтина работна ръка трябва да сме атракция за инвеститорите,но идва момента на изпълненията на Мишо Бирата,В.танов и ЦЦ, и инвеститора е уплашен,отива на място където няма такива рискове.

Може да се пише още много,но започва да ми омръзва ,ще завърша с решението според мен на проблема ДПС,и решението не е ББ,а изборна активност,докато я няма все така ще е,ДПС ще се ползват като патерици от някой, на който не му стигат депутатите и ще си въртят далаверките.

Между другото не знам дали знаеш,че половината от бюджетния ни дефицит са липсващи и планувани средства по ЕП ,спряни след хленченето на ББ и ЦЦ по Европа през времето,което място не си намериха ,че не са власт.Много държавническо поведение и отговорно спрямо държавата нали?Може и за друго да са спрени,но трябваше да изглеждаме толкова жалки,да плачем пред леля Меркел,не мислите ли?

Не знам Нел какви познания има по макроикономика, но изброените в цитата аргументи са меко казано никакви и не са такива, а по-скоро са опит за обясняване на предходни твои думи с още по-празни и лишени от икономическа обосновка слова.

Тъй като не ми е целта да пълня темата със спам или да отговарям и оборвам нечие мнение ред по ред, ще бъда кратък и ще се огранича да коментирам т.нар. емитиране на нов държавен дълг.

Знаете ли какво ще се случи с който и да е (по света и не чак толкова у нас), който без реална икономическа причина тръгне да емитира дълг просто ей така за спорта или защото са изгодни условията в момента?

Ами просто ще бъде на власт още не-повече от месец, защото опозицията и народа ще го изнесе от МС и НС както циганин изнася желязо към пункта за изкупуване на вторични суровини.

А затягането на колана не е свързан само с наличието на "бюджетни и банкови проблеми", а предимно с причината да не се надхвърлят 3-те процента бюджетен дефицит на година, за да нямаме поредното отлагане на ясен времеви критерии за влизане в еврозоната и, разбира се, да не претърпим санкции от ЕС поради надвишаване на определеното ниво.

Безпредметното взимане на кредити, емитиране на дълг, увеличаването на харчовете по икономически необосновани пера - всичко това е пагубно и не е свързано с бюджетни и банкови катаклизми, посочени от теб.

пп. Спряните пари от ЕС нямат общо с увеличаване на бюджетния дефицит или ако има, то може да стане само ако държавата тръгне да разплаща тези средства с пари от бюджета.

От бюджета се харчат пари, предварително одобрени и разчетени и те са свързани с частта съфинансиране по същите европейски проекти (където има такова, разбира се).

ще бъда кратък и ще се огранича да коментирам т.нар. емитиране на нов държавен дълг.

Знаете ли какво ще се случи с който и да е (по света и не чак толкова у нас), който без реална икономическа причина тръгне да емитира дълг просто ей така за спорта или защото са изгодни условията в момента?

Ами просто ще бъде на власт още не-повече от месец, защото опозицията и народа ще го изнесе от МС и НС както циганин изнася желязо към пункта за изкупуване на вторични суровини.

А затягането на колана не е свързан само с наличието на "бюджетни и банкови проблеми", а предимно с причината да не се надхвърлят 3-те процента бюджетен дефицит на година, за да нямаме поредното отлагане на ясен времеви критерии за влизане в еврозоната и, разбира се, да не претърпим санкции от ЕС поради надвишаване на определеното ниво.

Безпредметното взимане на кредити, емитиране на дълг, увеличаването на харчовете по икономически необосновани пера - всичко това е пагубно и не е свързано с бюджетни и банкови катаклизми, посочени от теб.

пп. Спряните пари от ЕС нямат общо с увеличаване на бюджетния дефицит или ако има, то може да стане само ако държавата тръгне да разплаща тези средства с пари от бюджета.

От бюджета се харчат пари, предварително одобрени и разчетени и те са свързани с частта съфинансиране по същите европейски проекти (където има такова, разбира се).

То, хубви писания си написал и по принцип са верни, но важат за истинските държави, които имат реална икономика и действащо законодателство. Сега ще почнеш - и ние имаме "велика", да - ама, не! Ние сма държавата с най - ниски преки данъци и най - високи косвени такива. Ние сме държавата с най - голямото беззаконие, което е и причина да бягат инвеститори!

Ние сме данъчна държава със някаква пвсевдо-икономика показваща невероятно мижав ръст. Тъй, че при нас затягането на коланите и спазване на финансова дисциплина е = още мизерия. С рестрикции икономиката не се подтиква към растеж, а народа ще е склонен да се бунтува!

Редактирано от Black Power (преглед на промените)

Андрей Георгиев моля ти се.Банките в България повечето са чужди.Може да има отлив на капитал и затягат даването на заеми,финансирания,рефинансирания.Управляват се от чужденци и си имат мисля съюз.Взимат си решения.Гледат там,където са им по-големите пари и бизнес каква е ситуацията,защото нашия пазар не е мерило за реална икономика и бизнес.Така,че без пари няма движение,растеж.Тук е валутен борд и лева е надценен.И ако го махнеме ще видиш нива 4лв. за евро и такава инфлация при почти никакъв растеж.А не дефлация както ти очакваш.То сегашните заеми ни е трудно да плащаме.За какви ДЦК говориш?Такива,дето се връща номинала накуп на падежа.Бая ще се озориме.Иначе да можеше да обърнем и ние всичко в злато ама БНБ не е спекулативна банка.

Милен Велчев правеше подобни операции мисля.

Редактирано от Selena&Vanko (преглед на промените)

"Бюджетният дефицит по консолидираната фискална програма към края на септември е в

размер на 1 483,2 млн. лв. при планиран за 2014 г. - 1 472,3 млн. лева. За сравнение

дефицитът към деветмесечието на предходната година бе в размер на 361,5 млн. лв., което

означава, че на годишна база показателя се влошава номинално с 1 121,6 млн. лв. (1,3 п.п. от

БВП). Изоставането при изпълнението на разчетите за данъчните приходи по държавния

бюджет и отчетения ръст в разходите, основно в частта на разходите по сметките за

средства от ЕС, социалните и здравноосигурителните плащания и други, са основните

фактори за формирането на дефицита по КФП за деветмесечието на 2014 г. Дефицитът към

30.09.2014 г. се формира от дефицит по националния бюджет в размер на 657,8 млн. лв. и

дефицит по европейските средства в размер на 825,3 млн. лева.

Размерът на фискалния резерв към 30.09.2014 г. е 8,8 млрд. лв., в т.ч. 8,1 млрд. лв.

депозити на фискалния резерв в БНБ и банки и 0,7 млрд. лв. вземания от фондовете на

Европейския съюз за сертифицирани разходи, аванси и други. В съответствие с §1, т. 41 от

Допълнителните разпоредби на Закона за публичните финанси, обхватът на фискалния

резерв е променен, като се включват и вземанията от фондовете на Европейския съюз за

сертифицирани разходи, аванси и други."

Това е извадка от месечния Бюлетин за изпълнение на бюджета ,има го целия на сайта на мин.на финансите.Не мога да обясня как точно липсващите евро-пари са част от дефицита,защото не съм министър на финансите,а и по принцип в самия бюджет е заложен по-голям дефицит.Освен това ,ако е разчитано и на някакви инвестиции,нормално е да ги няма в година с три правителства и фрагментиран нов парламент.

Що се отнася до критиката на идеята ми за дълга,аз имах предвид тези средства  да се инвестират по някакъв начин в икономиката,както някой може да започне успешен бизнес с кредит.Инвестиция в образованието ,средства за насърчаване на раждаемостта ,защото няма икономика без човешки ресурси.В туризма,съфинансиране на добри иновативни идеи и какво ли не.Или смятате ,че нашата икономика се развива правилно и няма нужда от финансова инжекция.Не е ли по-добре да задлъжнеем за това,отколкото,за да кърпим съдрани от лоши икономически показатели така или иначе мизерни бюджети.

Може размислите ми да са наивни ,като на дете,но поне се опитвам да мисля.Не мога да приема по-малкото зло и да оплаквам участта си до края на живота ми, че може би и на децата ни. Не искам да се подам на злобата и простотията в политиката ни напоследък.Не ме интересува кой ще е ,никой не мразя просто искам да си върши работата и понеже е ясно,че това няма да стане ,трябва да намерим начин да ги накараме.

P.S.Ние от години сме далече от 3%-ния дефицит,но например тази година Франция заяви,че поне до 2018 няма да свали дефицита под 4,5%.Не сме ли ние държавата ,в която пенсията не стига сметката за тока,за да играем толкова стриктно по европравилата.

Ще се опитам да те оборя, макар и да не разбирам от макроикономика. Машиностроител съм и работя в частна българо-американска фирма.

Повярвай ми! Усетих световната икономическа криза още докато Станишев мазно обясняваше от телевизионния екран как България нямало да бъде засегната. О-о-о... Първо намаляха клиентите, после останалите клиенти си свиха поръчките. Партньорите ни все по-трудно доставяха материали и се започна - първо съкращение, второ, трето, първо намаляване на заплатите, второ, трето... и тогава ББ стъпи на власт. Няма как да го обвиня него за световната икономическа криза.

Но... аз те попитах нещо - той ли срина икономиката ни? - Не, колега, нея я няма отдавна, от момента на куфарчетата с парите и напълно незнаещите и неумеещите "бизнесмени", които си пазаруваха заводи и фабрики, фалираха, разпродаваха инвентара и така закриха цели производства. Аз съм от малкото късметлии, попаднали на човек, който стъпи на здравата основа на фирмата, разви и модернизира производството, разшири пазарите и продължава да инвестира. Но малко са тези, като мен и моите колеги, много малко.

Мисълта ми е, че не ББ е опропастил България и който твърди това е или сляп, или прекалено млад, или... глупав.

И още нещо - ББ не ми е месия. Много трески за дялане има по него(в личен, управленчески, партиен план), но наистина В МОМЕНТА няма друга алтернатива. Това е моето мнение.

В твоята конкретна история може ключовите думи са "българо-американска фирма",там се зароди кризата,нормално е фирми да пострадат от това,че разчитат на определен пазар и там има криза,но затова вътрешния пазар се явява някакъв буфер,а държавата може да помогне като погледне извън ЕС и САЩ,там също има пазари,сключва някакви търговски спогодби и ,ако мениджмънта на конкретната фирма е кадърен,може да се оцелее.Тогава нашата държава беше абдикирала от нормалните си задължения и предлагаше само асфалт , постна пица и зрелищни с интересни имена полицейски акции без последствия в съда.

Иначе куфарчетата са си куфарчета ,но у нас колкото и да изглежда невероятно има все още и кадърни хора,които правят бизнес въпреки политиците.Погледни растежа в периода 2001-2008 ,ръста в доходите,ако се беше запазила тенденцията и ги нямаше 4-те години безвремие,можеше да отлепяме от дъното.А и аз съм на принципа ,ако свършиш много добра работа ,че вземи си едно куфарче ,какво толкова ,ако си донесъл няколко с действията си.

Ето днес председателя на БСК критикува едно от действията на Епизод 2 ,а те още не са започнали.

А за ББ съмнявам се ,че ако му се издялат всички трески както казваш,няма да остане нищо.

В моята конкретна история(напълно умишлено разказана) ключовите думи са СВЕТОВНА ИКОНОМИЧЕСКА КРИЗА, Андрей.

Точна така. Растежът спря заради тази криза, а не заради правителството на ГЕРБ.

Ще продължавам да го твърдя, защото съм убедена в това, макар и да не разбирам от макроикономика. Знаете как се отрази на много държави тази криза и продължавате да я вменявате на един човек...

Колкото до облагането на депозитите на хората... да, смятах, смятам и ще продължавам да смятам, че това е напълно безумно и съм съгласна с критиките. Надявах се да отпадне, но явно някой си е въобразил, че кой знае колко ще забогатее държавата от спестяванията на хората...

Редактирано от Нел (преглед на промените)

Нел,

и аз не твърдя ,че съм спец,но кризата засяга много силно индустриални и богати държави,където едрия бизнес заема съществен дял от икономиката,а при нас съотношението е в полза на малкия и средния,който го крепят вътрешните ,а не международните пазари и тъй като продукцията на едрия ни бизнес не е толкова голяма ,определени закъсали браншове могат да се спасят от други по-слабо засегнати пазари или от държавата с идеите на един от най-известните икономистина 20-ти век-Дж.М. Кейнс.

Ключовите думи в последния ти пост са"убедена съм в това ,макар и да не разбирам".

Иначе куфарчетата са си куфарчета ,но у нас колкото и да изглежда невероятно има все още и кадърни хора,които правят бизнес въпреки политиците.Погледни растежа в периода 2001-2008 ,ръста в доходите,ако се беше запазила тенденцията и ги нямаше 4-те години безвремие,можеше да отлепяме от дъното.

Кадърните хора винаги ги е имало и повечето работят въпреки политиците.

Приказката е - "Не искам да ми помагаш, достатъчно е да не ми пречиш."

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.