Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

на 2/27/2016 at 13:34, бат'начо написа:

В Мента се ползва нещо като вариант на това , т.е. ако не смениш потребителя като излезеш от сесията след определено време влизаш пак автоматично. Мисля че беше просто ако цъкнеш на "влизане", когато си излязъл - и влизаш, без изчакването (не помня така ли беше).

Защо ли си мисля за комбинацията Alt + Ctrl + Backspace, след която всичко изчезва, появява се екран с поле за логване, 10 секунди и автоматично влизане. Или нещо подобно на тази ситуация. 

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 765,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

Значи Лаптопа ми е Асер Екстенса 5230. Процесор интел целерон 2 ядров 1.6 гх Сменен на интел целерон 2ядров 2.0 гх. Рам оригинал 1 гб добавена още 2 гб. Графика Н-видия 128 мб собствена памет. Уиндоус 7 про.

А какъв формат да направя флашката. Имам програма за направа на бутабле флаш диск но за уиндоус.

Редактирано от valio57 (преглед на промените)

преди 1 час, valio57 написа:

Значи Лаптопа ми е Асер Екстенса 5230. Процесор интел целерон 2 ядров 1.6 гх Сменен на интел целерон 2ядров 2.0 гх. Рам оригинал 1 гб добавена още 2 гб. Графика Н-видия 128 мб собствена памет. Уиндоус 7 про.

А какъв формат да направя флашката. Имам програма за направа на бутабле флаш диск но за уиндоус.

Ето тази програмка изтегли колега цък . линк за сваляне цък. Тя работи portable под Windows: 1) Зареждаш ISO образа; 2) От падащият списък намираш Linux Mint с версия нещо от рода на x86 AMD (ако си дръпнал 64бит версия 17 я има, може да няма 17.3, но майче има 17.1) и 3) Долу казваш бутона Добре. Програмката ще си форматне флашката. Ти ако искаш я форматни под FAT 32 преди експеримента. Веднъж да успееш да буутнеш (малко ще се чака с така направената флашка, но говорим за 5-6 мин) в линукс минт си има вградена програма за записване и форматиране. Там ще си преформатнеш и презапишеш бутващата флашка. И моя съвет е, почни от Минт. Зорлян се хвърляш на сложнотийте :)

Редактирано от svetliof (преглед на промените)

преди 1 час, valio57 написа:

Rufus е програмата. Свали си я от сайта и под Уиндоус направи флашката. Просто посочваш къде си записал iso файла на Минт.

Поради каква причина 16гигова флашка ще я прави на фат32 и ще губи функциолноста на първоначалната файлова система (предполага се - ntfs)? Защото няма да старира инсталирането на Линукс ли? Дали?

преди 4 часа, svetliof написа:

Ето тази програмка изтегли колега цък . линк за сваляне цък. ...

преди 4 часа, ghostBG86 написа:

Rufus е програмата. Свали си я от сайта и под Уиндоус направи флашката. Просто посочваш къде си записал iso файла на Минт.

Като сте почнали - на мен пък по ми приляга UNetbootin. Работи и под Уин, и под Линукс, и даже под MacOS X.

А може и usb-creator-gtk

Не видях да се споменава за някое предимство на виртуална машина пред реална инсталация.

:D Има още неизброени програмчета, ама и тези стигат май.

Та, изтеглих програмите който сте ми препоръчали. И не можах да направя бутабле УСВ. Явно минта който съм свалил нещо не е наред. Малко преди да завърши инсталацията ми изписва че не може да намери исо фаила на незнам кво си. Днес ще тегля друг исо и ще пробвам отново. 

С тези две програми не съм срещал проблеми LinuxlLive Usb Creator и Unetbootin. И двете ти предлагат голям избор от дистрибуции, дърпат исото и ти го слагат на флашката. След процеса остава само да рестартирате и да зададете буутващо устройство да е флашката и сте онлайн.

Намалям и увеличавам яркостта на екрана на лаптопа със програмата xbacklight със команди във терминала,но може ли да се намалява и увеличава яркостта на екрана от бутоните на клавиатурата.Пробвах със стандартните бутони fn + f5,f6 но не става,със Manjaro 15.12 xfce 64-bit съм.

преди 3 часа, valio57 написа:

Та, изтеглих програмите който сте ми препоръчали. И не можах да направя бутабле УСВ. Явно минта който съм свалил нещо не е наред. Малко преди да завърши инсталацията ми изписва че не може да намери исо фаила на незнам кво си. Днес ще тегля друг исо и ще пробвам отново. 

https://rufus.akeo.ie/

Има и инструкция, кое как се прави. Колкото до проблема дето ти се е появил, може да не се е изтеглил правилно, iso файла.

преди 1 минута, ghostBG86 написа:

https://rufus.akeo.ie/

Има и инструкция, кое как се прави. Колкото до проблема дето ти се е появил, може да не се е изтеглил правилно, iso файла.

Точно в това се съмнявам и ще го тегля отново. Благодаря.

Направих го с Линукс лаив УСБ креатор и почна да ми зарежда но стигна до една емблема на Линукс Минд и до там. Чаках го да продължи около час и нищо! Не изпълняваше и никаква друга команда. Каквото и да натиснех нищо не се случваше. Черен екран с емблема на Лм и толкова. Сега не знам аз ли греша или проблема е в моя телевизор?

Значи изтеглих и инсталирах креатора. Настроих го,той си изтегли сам линукс минд и после си го качи на флашката. Рестартирах и му дадох да боотне от флашката с Ф12.  и останалото е както го описх по-горе в предният ми пост.

Ако сте изтеглил х32 .iso има вероятност процесора да не поддържа РАЕ инструкции, а от известно време всички х32 ядра на Минт и Убунту са такива. По-горе в темата сте споменали, че сте с лаптоп със Селерон процесор. Имам спомен, че те нямат РАЕ поддръжка. Запишете си х64 .iso и вероятно няма да имате проблем.

Редактирано от upili (преглед на промените)

преди 9 минути, upili написа:

Ако сте изтеглил х32 .iso има вероятност процесора да не поддържа РАЕ инструкции, а от известно време всички х32 ядра на Минт и Убунту са такива. По-горе в темата сте споменали, че сте с лаптоп със Селерон процесор. Имам спомен, че те нямат РАЕ поддръжка. Запишете си х64 .iso и вероятно няма да имате проблем.

Ахааааа така значи,ами започвам с х64 да видя какво ще стане.

При мен на някои стари лаптопи които преминаха Windows7-->Linux Mint ситуацията е обратната. 64bit не иска да буутне и замръзва, а 32bit след 1-2 мин е заредила вече до десктоп. Като недостатък един приятел намери, че като му е 32бит не може да се инсталира Viber. Аз нямам вина че само 32-ката тръгна...

Редактирано от svetliof (преглед на промените)

Даааа пак ми го направи. Но сега разбрах какъв е проблема. Антивирусната ми изписва че креатора има някакъв Малуеар, малко преди да завърши инсталацията на УСБ-то. И съотетно прекратява инсталацията. Отивам с друга програма. Няма отказване. Моа да съм тъп,ма съм упорит. Простия нема умора,он само са поти!

Редактирано от valio57 (преглед на промените)

преди 1 минута, valio57 написа:

Даааа пак ми го направи. Но сега разбрах какъв е проблема. Антивирусната ми изписва че креатора има някакъв Малуеар, малко преди да завърши инсталацията на УСБ-то. И съотетно прекратява инсталацията. Отивам с друга програма. Няма отказване. Моа да съм тъп,но съм упорит. Простотата няма умора.

С каква антивирусна си? Ако трябва, временно я спри.

преди 5 минути, valio57 написа:

Антивирусната ми изписва че креатора има някакъв Малуеар,..

autorun файла на .ISО образа, Нищо зловредно няма в него.

Току що, valio57 написа:

Аваст безплатен,фрее.Ама е много зъл.

Спри я. И тогава пусни програмата, да направи буутващата флашка. Поне после с Линукс, ще забравиш какво е антивирусна. :)

преди 2 минути, cybercop написа:

autorun файла на .ISО образа, Нищо зловредно няма в него.

Не на ИСО фаила, а в програмата (УСБ Креатора)!

преди 2 минути, valio57 написа:

Не на ИСО фаила, а в програмата (УСБ Креатора)!

Пробвай rufus. :) Но все пак, спри тоя Аваст.

преди 1 минута, ghostBG86 написа:

Пробвай rufus. :) Но все пак, спри тоя Аваст.

Пробвах с него и нищо не направих. С този креатор поне нещо се получи.:)

Току що, valio57 написа:

Пробвах с него и нищо не направих. С този креатор поне нещо се получи.:)

Щото нещо е объркал, Аваста. Форматирай флашката директно под Уиндоус. После спри Аваст и пусни някоя от програмите. При мен, rufus никога не е правил проблеми.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.