Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

преди 27 минути, бат'начо написа:

Разпределението ти е много неправилно - ВирБокса се "шири" в домашния дял, да, инсталираните отиват във "/", но излиза, че си го сложил в недомашния дял в "D-то", което не е проблем, просто трябва да е монтиран като притрябва. Обаче е по-добре да имаш един дял "/" от близо 30Гб, вместо както е сега (сякаш не копираш сега важното на "Д").

Бокса има една функция да се "пренася", така че като го направиш веднъж, да не трябва да тръгваш отначало и да инсталираш и т.н., така че спокойно може да си го местиш на която ОС поискаш ( е, файла все някъде трябва да го съхраниш и върнеш на мястото му по-късно).

Доколко ще работят нужните ти програми на Бокса - само ти може да знаеш.

УСУ е настроена да монтира от файловия браузър Dolphin Windows-ките дялове с 1 (+ още един) клик
и парола на root в едно изскачащо прозорче
Като напиша паролата и щракна Enter, червената точка пред името на немонтирания дял се променя на зелена.
С едно писане на парола и по едно щракане върху техните имена монтирам и двата чужди дяла. ("C" и "D").

По другия въпрос не мога сега да правя промени.
Трябва да работя в тоя "цех", а не само да му размествам и преподреждам "шкафовете" и "машините".

Редактирано от Недко (преглед на промените)

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 765,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

преди 6 часа, Недко написа:

Софтуерът е 
1. За сканиране с мултифункционалния HP Photosmart - има настройки, които вградения софтуер в УСУ не предлага.
2. За печат със същия Фотосмарт - пак няма настройки, готов е да тръгне да печата на канцеларска хартия и няма избор на фотохартия.
3. На мобилния модем на Виваком - Huawei E303
4. Sketch Up

може и да има още някои ... видеоредактор един, който ми се видя удобен и разбираем.

Засега моля да споделите опит по главния въпрос.
Или линкове, ако вече е писано по темата.
Или ако има някой от Добрич, с възможност да направим инсталациите при него, за да стане в разумни срокове, иначе трябва много дълго да чета, да питам във форуми и да чакам отговори и не мога да рисувам.

Предварително ви благодаря !

Имате малко памет за виртуални машини - 2GB. Освен това подобна конфигурация ще изисква прекарване на данните от виртуалната машина през физическите USB портове /заради модема и може би принтера/, на което не може да се разчита 100%. При тази ситуация най-добре е да ползвате само Windows, вместо да минавате през виртуализация. Кофти решение, но ще ви спести излишни усилия и според мен е наложително.

преди 1 час, бат'начо написа:

:D Опа, аз ти инсталирах Бокс, че и го сложих в Д-то. Доколкото разбирам, искаш да ти е инсталиран предварително, обаче пак ти ще си този който трябва да създаде и прави настройките в него. По-добре си имай реален ХП (няма да имаш виртуални реални проблеми).

Virtual Box наистина е инсталиран, защото си идва с пакета УСУ Десктоп
Къде се намира, не мога да мисля в момента. Чета дълго, правя каквото стане и си гледам основната работа. Как съм го направил, почти забравям временно ... Докато минат 2-3 години, да се натрупат проблеми и преинсталацията да стане крайно належаща.

преди 15 минути, Melmak ® написа:

Имате малко памет за виртуални машини - 2GB. Освен това подобна конфигурация ще изисква прекарване на данните от виртуалната машина през физическите USB портове /заради модема и може би принтера/, на което не може да се разчита 100%. При тази ситуация най-добре е да ползвате само Windows, вместо да минавате през виртуализация. Кофти решение, но ще ви спести излишни усилия и според мен е наложително.

Благодаря !
Аз това и правя засега. Рестарт ... и съм в по-уместната от двете ОС. 

Като паднат още цените на по-големите машини - ще се оправя.

P.S. Чух мнение преди години, че ОС е DOS, а Windows е само графичната и среда )))

преди 58 минути, Росен Р. Александров написа:

Тук е България и се учи само Български. И Руски също... Но всичко друго е пумиарщина.

Не е само това - онова е име, а имена не се превеждат.

От гледна точка на произнасяне - @acnekt е прав - Xubuntu (/zuːˈbuːntuː/ zoo-boon-too). Но пък за изписването - в никаква литература (даже руска) не променят оригиналното - Xubuntu или Хубунту.

Така написано - повече напомня за zUbuntu. (ако все още някой го помни)

преди 13 минути, Недко написа:

Virtual Box наистина е инсталиран, защото си идва с пакета УСУ Десктоп
Къде се намира, не мога да мисля в момента.

Където и да се намира - той в момента е мъъничък и не иска ресурси.

Каза ти се ...

преди 18 минути, Melmak ® написа:

Имате малко памет за виртуални машини - 2GB.

При мен - хем с два пъти повече РАМ - виртуалката бая товареше.

Ти искаш да ги наредиш - Линукс -> VirtualBox -> Windows -> твоя софтуер, дето не е много лек. Ще стане такава навалица ... USB-тата ще са ти най-малкия проблем.

Остана и един arch да инсталира :)

Машината си е машина. Навремето на един приятел на виртуалка ЛинуксМинт работеше 2 пъти по-добре и бързо, отколкото на моя с реално инсталиран.

преди 32 минути, Недко написа:

P.S. Чух мнение преди години, че ОС е DOS, а Windows е само графичната и среда )))

Преди XP

преди 3 часа, bvbfan написа:

Hplip прелага всичко, което искаш -> http://hplipopensource.com/hplip-web/models/photosmart/photosmart_5520_series.html

Вивакомските модеми работят и няма никаква разлика като се има вредвид, че настройската е уеб интерфейс.

3D програмата нямам идея каква е, щом си свиканал с нея -> wine.

Нямам как да ти покажа дали работи вивакомският модем.
Предпочитам една от двете крайности :
Като се покаже картинка, да проработи пълноценно и докрай.
или 
Да не се покаже изобщо никакъв панел.

Той ми показва "Етикета" си и първата страница с PIN-кода и ... дотам.
Бутоните не са активни.

преди 18 минути, Иво Димов написа:

Остана и един arch да инсталира :)

Къде - на остъклената тераса на лаптопа ли ?

преди 13 минути, jhoro написа:

Къде - на остъклената тераса на лаптопа ли ?

Днес питах в сайта на УСУ нещо свързано с моя въпрос и отговора беше, че по-добре да избера УСУ Мини
и после да инсталирам само тези приложения, които ми трябват. 
Предния път, като за начало за по-сигурно избрах по-претъпканата УСУ Десктоп, (с много училищни приложения : химия , география, физика, астрономия, ноти ...)
но вече видях какво ползвам и кое е излишно.

Някой знае ли как мога да си оправя input method за езиците, инсталирах си КДЕ десктоп на Убунту и като превключа на КДЕ-то не мога да сменям езика от английски на български. Имам ги като зададени, и 2та езика, но пише само на английски. Съджешчанс?

на 29.03.2016 г. at 15:27, cybercop написа:

sudo dpkg-reconfigure keyboard-configuration

sudo update-grub

sudo reboot

Пробвах го това, само, че не помогна. Аз българския го имам зададен от настройките, само че нито с alt+shift (с което си сменям езиците) , нито с цък с мишката в трей иконата сменя на български.

84bfe7d7aa6c37c3.png

Редактирано от Invocation (преглед на промените)

Струва ми се, че, това, което си показал не е мениджъра на клавиатурните подредби, а, аплета на iBus. Гадната програмка, дублира управлението на клавиатурните подредби на графичните среди и си прави своеволия. Кликни с десен бутон на аплета с формата на клавиатура. Ако има опция "Спиране/Изключване", това е точно ibus.

преди 54 минути, Invocation написа:

Пробвах го това, само, че не помогна. Аз българския го имам зададен от настройките, само че нито с alt+shift (с което си сменям езиците) , нито с цък с мишката в трей иконата сменя на български.

84bfe7d7aa6c37c3.png

Разкарай го това оттам и си сложи клавиатурна подредба като хората:

8720229M.png

Настройката за клавишната комбинация ти е дясното, което съм заградил. И си направи нормален десктопа, ще се родиш. Десен бутон на десктопа->Folder Settings-View->Layout->Folder:

8720240L.png

Да IBus било. Въобще не знаех, че има такива работи, за първи път ползвам KDE. Махнах го и си сложих нормалната клавиетурна подредба и сега всичко е ок. Много благодаря на cybercop и mozo, а и Mozo, найстина десктопа сега е много по-добър, само не разбрах как ме разбра, че съм с други настройки :)

ibus не се ползва само в KDE. Натрапват я масово в дистрибуции с всякакви графични среди. Чак толкова интелигентни ibus приложения не ми трябват.

Аз до сега съм ползвал Unity 7, Gnome 2 и 3 и xfce. Може и да съм го ползвал на някой от тези среди и просто да не съм се усетил, но за първи път имам подобен грозен проблем, понеже аз влизам в настройките от трей иконата  (дефакто в настройките на iBus-са) и му слагам българска фонетика но не ми сменя нищо. Какъв е смисъла да я натрапват във всички графични среди след като не работи коректно?

Редактирано от Invocation (преглед на промените)

Банда, дайте вещ съвет: ще пробвам разни дистрибуции за месец или два, докато излезе 16.04 на Убунту и навърти няколко седмици. Гледах Линукс Mint, но не знам Cinnamon или MATE версията да сваля

Зависи от хардуера ти, аз си сложих Линукс Минт  17  Яна XFCE на стар хардуер.

Ами и моя е старичък. Лаптопът е Dell d620, навъртял годинки. Впрочем процесора е 2гхц, а РАМ-а само 2ГБ, ако има значение

Ако ти се занимава изпробвай посочените от теб, след което и даденото от мен и си избери този който покрива нуждите ти.

Или изчакай някой Линукс гуру да ти даде насока.

До колкото виждам имаш двуядрен процесор, 2 ГБ ДДР2  и видео  Intel GMA 950 .

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.