Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

преди 1 час, AlkatrazBG написа:

Който инсталира Арч  не му пука за стабилност  изобщо. При толкова често обновяване на пакети няма как да се разчита на това дистро.Да не говорим ,че има различия в начина на работа  при Убунту и Арч.

Не искам да се изявявам като фанатик, но за мен, дистрибуция №1 си е Ubuntu. Има предвид самата дистрибуция, а не Unity десктопа, който не ползвам поради старост и липса на адаптивност. Фактът, че истинските професионалисти - тези, които администрират сървърите и си изкарват прехраната с Linux са я оценили като първа при сървърните дистрибуции и първа изобщо при операционните системи, ползвани за сървъри  ме карат да мисля, че съм прав не само за себе си, но и по принцип. Воят на кварталните хахорчета за мен няма никаква стойност пред оценката на професионалистите. За десктоп също съм се убедил, че е перфектна и я ползвам активно на няколко компютъра, включително служебни.

Колкото до Arch - нека си поиграе. Няма да му навреди. Все пак, трябва да се отчете, че ползвайки подобна дистрибуция, не знаеш, как ще изглежда след една година и, какви модули за хардуера и версии на приложенията ще ти дойдат, защото се обновяват постоянно.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 765,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

преди 16 минути, AlkatrazBG написа:

Който инсталира Арч  не му пука за стабилност  изобщо. При толкова често обновяване на пакети няма как да се разчита на това дистро.Да не говорим ,че има различия в начина на работа  при Убунту и Арч.

Общо взето е вярно, но ако не се заиграваме особено с понятието стабилност. Има крива нагоре-надолу и това се усеща.

преди 3 минути, cybercop написа:

Не искам да се изявявам като фанатик, но за мен, дистрибуция №1 си е Ubuntu. Има предвид самата дистрибуция, а не Unity десктопа, който не ползвам поради старост и липса на адаптивност. Фактът, че истинските професионалисти - тези, които администрират сървърите и си изкарват прехраната с Linux са я оценили като първа при сървърните дистрибуции и първа изобщо при операционните системи ме карат да мисля, че съм прав не само за себе си, но и по принцип. За десктоп също съм се убедил, че е перфектна и я ползвам активно на няколко компютъра, включително служебни.

Колкото до Arch - нека си поиграе. Няма да му навреди. Все пак, трябва да се отчете, че ползвайки подобна дистрибуция, не знаеш, как ще изглежда след една години, какви модули за хардуера и версии на приложениета ще ти дойдат, защото се обновяват постоянно.

Ами те нямат много голям избор и без това. Има неща, които не се поддържат в Arch и повечето нормални дистрибуции. Като SELinux и т.н.

Мантрата "Пускай често" не върви при напреднали проекти. Затова сървърните не могат да постигнат Rolling, a Arch не може да постигне стабилност. И всички губят в едно или друго отношение.

преди 49 минути, AlkatrazBG написа:

Manjaro не е Arch. Това, че е базиран на него не означава абсолютно нищо. Manjaro задържат пакети именно за да осигурят стабилност. Хайде стига плашихте гаргите. Вкъщи използвам Arch за десктоп машина. Толкова е нестабилен, че ми е скучно вече. Всичко работи на 100%, никакви проблеми. Като започнете да ги говорите едни...

Ми като сте подели темата за rolling дистрота, що не представяте на желаещите и gentoo - намирам го за по-стабилен от Arch, с който са кат' брат'чеди. Явно гаргите се плашат с дългите компилирания за някои пакети и разтълкуването на зависимости, докато хибридната система при Arch е по-приемлива в някои ситуации. Но след близо декада ползване на основните дистрота, намирам развойния модел за най-удобен в моя случай - подлежи на дълбока настройка и се изстисква максимума от хардуера по този начин. Отделно трябва да си доста тъпо и упорито добиче, за да успееш да го счупиш, но и тогава можеш успешно да спасиш системата. При този модел преинсталиранията са случват единствено при смяна на хадруера.

Манджарото  е Арч  защото ползва 99.5% от него.  Другия половин процент са разни ненужни шарении  като икони ,теми и тем подобни шашкании. След като никой не ползва Арч за да изкара поне 5 лева от него  ни за хостинг ни за HTPC нито за IPTV   не  се опитвай да ни убеждаваш колко е стабилен. Не ме карай сега  да ти доказвам с 1 час  клипче как Арч  с последното KDE5 крашва дори при отваряне на терминала. Това ,че ти нищо не правиш  а само браузваш в 5 сайта и ползваш 2 плеара не го прави стабилна дистрибуция. Модела с обновяването  за определен период от време  се ползва при 95%  от наличните линукс дистриуции  и другите налични опер.с-ми на тоя свят. Има  3 линукс дистрота за ентусиасти с непрекъснат цикъл на обновяване и техния дял е много малък на фона на другите. Хранилища като AUR  няма как да са надежден  източник на пакети по никой начин. Там може да се качи пакет от всеки   без да е ясно  дали ще работи или няма да работи.

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

преди 21 минути, vasettoo написа:

Ми като сте подели темата за rolling дистрота, що не представяте на желаещите и gentoo - намирам го за по-стабилен от Arch, с който са кат' брат'чеди. Явно гаргите се плашат с дългите компилирания за някои пакети и разтълкуването на зависимости, докато хибридната система при Arch е по-приемлива в някои ситуации. Но след близо декада ползване на основните дистрота, намирам развойния модел за най-удобен в моя случай - подлежи на дълбока настройка и се изстисква максимума от хардуера по този начин. Отделно трябва да си доста тъпо и упорито добиче, за да успееш да го счупиш, но и тогава можеш успешно да спасиш системата. При този модел преинсталиранията са случват единствено при смяна на хадруера.

За фондация съм признал Debian, Gentoo и Slackware. Въпреки че едва ли ще отида на някоя от тях. Нито пък на Ubuntu.

преди 12 минути, AlkatrazBG написа:

Манджарото  е Арч  защото ползва 99.5% от него.  Другия половин процент са разни ненужни шарении  като икони ,теми и тем подобни шашкании. След като никой не ползва Арч за да изкара поне 5 лева от него  ни за хостинг ни за HTPC нито за IPTV   не  се опитвай да ни убеждаваш колко е стабилен. Не ме карай сега  да ти доказвам с 1 час  клипче как Арч  с последното KDE5 крашва дори при отваряне на терминала. Това ,че ти нищо не правиш  а само браузваш в 5 сайта и ползваш 2 плеара не го прави стабилна дистрибуция. Модела с обновяването  за определен период от време  се ползва при 95%  от наличните линукс дистриуции  и другите налични опер.с-ми на тоя свят. Има  3 линукс дистрота за ентусиасти с непрекъснат цикъл на обновяване и техния дял е много малък на фона на другите. Хранилища като AUR  няма как да са надежден  източник на пакети по никой начин. Там може да се качи пакет от всеки   без да е ясно  дали ще работи или няма да работи.

Не можеш да обвиняваш дистрото, за проблемите на софтуера. Обикновено добрите програми си работят еднакво добре навсякъде.

То, до появата на електрическия двигател в 95% от случаите се е ползвал парен. :D

За мен стабилизирането на софтуера от страна на дистрибуциите е донякъде неудачен опит да се разрешат проблемите на разработчиците.

Колкото до AUR не виждам по каква причина си го отнесе. Първо е адски надежден откъм модифициране на софтуер, второ е много лесен за използване и в крайна сметка това се търси много.  Например, аз почти всеки път чета рецептата за наличие на нещо съмнително, а предполагам и много от другите потребители.

преди 1 час, Mozo написа:

Manjaro не е Arch. Това, че е базиран на него не означава абсолютно нищо. Manjaro задържат пакети именно за да осигурят стабилност. Хайде стига плашихте гаргите. Вкъщи използвам Arch за десктоп машина. Толкова е нестабилен, че ми е скучно вече. Всичко работи на 100%, никакви проблеми. Като започнете да ги говорите едни...

И за мен това е най-работещият модел. Не абсолютно винаги приложим, но определено работещ.

Бъгове случвам по-често от стабилните, но и при стабилните се забелязват, а специфичните им проблеми са повече.

преди 55 минути, AlkatrazBG написа:

Не ме карай сега  да ти доказвам с 1 час  клипче как Арч  с последното KDE5 крашва дори при отваряне на терминала. 

Аз искам, ако може и backtrace-а от drkonqi. Съмняваме Арч да са виновни.

Не съм много запознат (даже обратното - хич не съм запознат) със Арч, но няколко прости разсъждения: последното КДЕ го няма и няма как да го има в Арч , AUR на никой не сложил примка на врата и да го дърпа да го ползва, :D Манджаро не става - щот е кат стабилния Дебиан.

Много го взехте навътре. :D

Последното подлежи на тълкуване (аз го смятам за старото / когато го пробвах / обвързано с точно нещо-си / един вид - крайно).

Редактирано от бат'начо (преглед на промените)

преди 5 часа, cybercop написа:

Не искам да се изявявам като фанатик, но за мен, дистрибуция №1 си е Ubuntu. Има предвид самата дистрибуция, а не Unity десктопа, който не ползвам поради старост и липса на адаптивност. Фактът, че истинските професионалисти - тези, които администрират сървърите и си изкарват прехраната с Linux са я оценили като първа при сървърните дистрибуции и първа изобщо при операционните системи, ползвани за сървъри  ме карат да мисля, че съм прав не само за себе си, но и по принцип. Воят на кварталните хахорчета за мен няма никаква стойност пред оценката на професионалистите. За десктоп също съм се убедил, че е перфектна и я ползвам активно на няколко компютъра, включително служебни.

Колкото до Arch - нека си поиграе. Няма да му навреди. Все пак, трябва да се отчете, че ползвайки подобна дистрибуция, не знаеш, как ще изглежда след една година и, какви модули за хардуера и версии на приложенията ще ти дойдат, защото се обновяват постоянно.

За мен също дистрота базирани на убунту са най-приемливи, като говорим за десктоп за лично ползване, макар и много далеч да са от джамовете

Melmak като им е ясно ,че КДЕ 5 ще крашне на 3 от 5 машини що го  качват  изобщо ? Или те са на принципа дай да го качим пък ако много вземат да пискат ,че крашва ше го кърпим  докато пуснем следващата версия с полу закърпени стари  и нови 20  бъга ? То е се едно да си купиш накладки за колата дето след 1000 километра ше им падне феродото . Аз съм  потребител и искам  КДЕ5  да ползвам  и да не  плюе грешки през 2 дена. Нов потребител  като му крашне 5 пъти  и го брой  за бегал с 300 от това дистро без да го интересува Арч ,Минт или Сусе е . Защо Ацестрем работи на пушка под Убунту и Минт  а под нищо Арч базирано не бачка ? Нали прекомпилира същите пакети  дето са за Убунту . Разводних темата  ама ей такива простотии ме вбесяват  като някой се изцепи ,че всичко работело и нямало проблеми . Проблеми има  с лопата да ги ринеш.

преди 5 часа, AlkatrazBG написа:

За такива като теб има един лаф - кога стана калайджия, кога му почерня задникът. И Manjaro не е Arch, явно не схващаш. Това е все едно да кажеш, че Ubuntu е Debian. Колкото имат общо, толкова са и различни. И хайде не ми казвай какво правя с машината си, защото се използва за абсолютно всичко и си върши работата прекрасно. Да не ти плясна аз сто клипа с уиндоуски игри, които са играни? Няма нещо, което да не правя на нея. Достъпва се отдалечено по SSH и VNC, играят се игри, поддържа се сайт, гледат се филми, слуша се музика, конвертира се какво ли не, накачулена е със сто виртуалки, не се гаси. Използвам го точно така, както на времето използвах скапания Windows, нулева разлика. Кое не е стабилното, че нещо не разбрах??? Никога на настолната си машина няма да инсталирам нещо различно от Arch. Едно времеи аз така яростно се пенех и защитавах Ubuntu, но впоследствие разбрах колко не съм бил прав. Използвал съм и Ubuntu, използвам и Mint в момента, не е като да нямам поглед над нещата.

И хайде да не си толкова сигурен, че Acestream не върви, защото бъркаш. А дори и да беше вярно, има много неща, които Arch може, а Ubuntu не, така че стига подскача. Arch е в пъти по-гъвкав, по-бърз и по-лесен. Дай да не казваме на черното бяло, защото се излагаме.

Редактирано от Mozo (преглед на промените)

на 03/21/2016 at 16:43, Mozo написа:

Ако нямаш инсталиран Octopi според средата, инсталирай го, ако е възможно, работи се изключително лесно с него. Ако ще инсталираш пакет от AUR, то винаги го инсталирай от конзола, а не през трафичния фронтенд, защото не можеш да сложиш флага --noconfirm и тогава ще трябва да отговаряш на доста въпроси, на които е хубаво да се отговаря само в определени случаи, например проблеми в PKGBUILD, за да го редактираш.

Откакто научих за „bash aliases“ и „functions“, не мога да търпя такива „графични фронтендове“. :clown:

Тъй, сложих това manjaro. Много лесно и приятно, има си опция в един от двата, графични инсталатора. Там избираш, къде какво да замести. И се запази дуал бута. Но хубавото свърши тук. :D Така и не иска да се ъпдейтне. Трябва да свали 820 MB, да се пита човек какво ще ъпдейтва толкова. И въобще не тръгва. Изписва нещо за синхронизация с база данни и до там. Пробвах през терминал с командите, ама пак греда. А и не иска да промени езика на български, ама това предполафам е защото не може да се свърже и ъпдейтне.

Довечера ще го боря и псувам, че вчера ми се спеше. Та mozo, давай акъл.

Редактирано от ghostBG86 (преглед на промените)

преди 9 минути, ghostBG86 написа:

Тъй, сложих това manjaro. Много лесно и приятно, има си опция в един от двата, графични инсталатора. Там избираш, къде какво да замести. И се запази дуал бута. Но хубавото свърши тук. :D Така и не иска да се ъпдейтне. Трябва да свали 820 MB, да се пита човек какво ще ъпдейтва толкова. И въобще не тръгва. Изписва нещо за синхронизация с база данни и до там. Пробвах през терминал с командите, ама пак греда.

Точно с действията по актуализацията, Manjaro няма никакви проблеми.

Инсталираш, свързваш към мрежата и изпълняваш в терминал :

su

pacman -Syu

Пакетния мениджър е бърз и доста развит, като възможности.

Проблемите, произтичат от това, какво ще дойде с тези актуализации.

Ми точно с тази команда, нищо не става. Довечера ще направя снимка, какви грешки дава.

преди 10 часа, Mozo написа:

И Manjaro не е Arch, явно не схващаш. Това е все едно да кажеш, че Ubuntu е Debian. Колкото имат общо, толкова са и различни.

Много некоректен пример. Различията между Debian и Ubuntu са огромни. Това са две базови дистрибуции, независимо от общата засега пакетна система. Отношенията на Manjaro към Arch са на дериват към базова дистрибуция. Без базовата дистрибуция, дериватът е нищо. Няколко пакета и приятни, но ненужни картинки. По- удачен ще е примера да се сравняват с отношения между Linux Mint/Ubuntu или LMD към Debian.

преди 11 часа, AlkatrazBG написа:

Melmak като им е ясно ,че КДЕ 5 ще крашне на 3 от 5 машини що го  качват  изобщо ? Или те са на принципа дай да го качим пък ако много вземат да пискат ,че крашва ше го кърпим  докато пуснем следващата версия с полу закърпени стари  и нови 20  бъга ? ...

Първо, не го качват веднага, а задържат доста. Но този процес на задържане не може да продължи безкрайно, защото бърка другия софтуер. KDЕ трябва да пускат по-стабилни финални версии или ако не могат - да разредят честотата на издаване.

Да го делят както искат но да не ми пускат  версии със сменени 5 икони ако обичат. Ейпъл  правят една концепция и  само добавят функционалности към нея без от това да страдат други  неща по десктопа. Майкрософт и те правят една концепция  и не съм ги видял много след това да я променят.  Кое пречи  на КДЕ  да пуснат нещо 100% качествено  да е базово и  да надграждат над него ? То това е валидно и за другите десктопи.

За настолна система за мен Арч и базираните на него са безспорния избор. Вярно е че докато го инсталираш си чупиш ръцете, но после се радваш на бърза и стабилна система. За почти две години работа на арч с графична среда xfce не съм имал проблеми. 

Не казвам че Дебиан и базираните на него са лоши, но просто при тях модела е друг. За мен Дебиан винаги ще остане предпочитана дистрибуция за машини 24/7.

Редактирано от ieti (преглед на промените)

@ietiДве години не са много за една система. И, при Xfce, приемствеността е много голяма. "Еволюция без революция". Там рискът да не работи обновена добавка е нищожен. Но, представи си за две години, какво се случва с Gnome 3 или KDE.

@AlkatrazBG: Мисля, че едно от последните издания на KDE4 беше точно такова. Замразено за промени, като само се чистеха грешки. В една дистрибуция с фиксиран срок на поддръжка, също няма да се обновява графичната среда, а, само ще се фиксират открити проблеми.

Колко време е необходимо та една графична среда да   е стабилна на 98% ? . От 5.0 та чак до 5.5  не  могат да я направят да работи стабилно. А дано до 5.95  сколасат  да я направят годна за ползване.

преди 11 часа, Mozo написа:

За такива като теб има един лаф - кога стана калайджия, кога му почерня задникът. И Manjaro не е Arch, явно не схващаш. Това е все едно да кажеш, че Ubuntu е Debian. Колкото имат общо, толкова са и различни. И хайде не ми казвай какво правя с машината си, защото се използва за абсолютно всичко и си върши работата прекрасно. Да не ти плясна аз сто клипа с уиндоуски игри, които са играни? Няма нещо, което да не правя на нея. Достъпва се отдалечено по SSH и VNC, играят се игри, поддържа се сайт, гледат се филми, слуша се музика, конвертира се какво ли не, накачулена е със сто виртуалки, не се гаси. Използвам го точно така, както на времето използвах скапания Windows, нулева разлика. Кое не е стабилното, че нещо не разбрах??? Никога на настолната си машина няма да инсталирам нещо различно от Arch. Едно времеи аз така яростно се пенех и защитавах Ubuntu, но впоследствие разбрах колко не съм бил прав. Използвал съм и Ubuntu, използвам и Mint в момента, не е като да нямам поглед над нещата.

И хайде да не си толкова сигурен, че Acestream не върви, защото бъркаш. А дори и да беше вярно, има много неща, които Arch може, а Ubuntu не, така че стига подскача. Arch е в пъти по-гъвкав, по-бърз и по-лесен. Дай да не казваме на черното бяло, защото се излагаме.

Мога да вмъкна няколко точки още.

Манджаро си е Арч но имат друга философия. Имат също някои много иновативни идеи. От което печелят крайните Windows потребители.

Разполага със същата гъвкавост като Арч нали все пак под кахака е арч. Това е друг плюс.

Убунту.... Какво да кажа за него. Напоследък мисля даже че е много по-добро от Дебиан. Но минус.. Липса на всякаква гъвкавост. Нещата трябва да ги правиш по строго определени условия.

Аз все още съм в Gentoo отбора. Contributor в Calculate Linux и така..

За мен до момента толкона години най-добри дистрибуции са Gentoo, Slackware, Arch, Exherbo, Funtoo (*NIX FreeBSD) най-добра гъвкавост и богати хранилища.

Иначе също мога да отбележа като по-малко гъвкави... Lunar, Crux заради бедните им хранилища и неудобното интерактивно конфигуриране на всеки пакет.

Но все тая. Важното е човек като си инсталира някоя си дистрибуция, да му е удобна за ползване.

Аз на новите в нашата общност бих препоръчал следните лесни за използване и доста добре пипнати дистрибуции.

ApricityOS, TrentaOS, ChaletOS, ZorinOS, Manjaro

преди 1 час, ghostBG86 написа:

Тъй, сложих това manjaro. Много лесно и приятно, има си опция в един от двата, графични инсталатора. Там избираш, къде какво да замести. И се запази дуал бута. Но хубавото свърши тук. :D Така и не иска да се ъпдейтне. Трябва да свали 820 MB, да се пита човек какво ще ъпдейтва толкова. И въобще не тръгва. Изписва нещо за синхронизация с база данни и до там. Пробвах през терминал с командите, ама пак греда. А и не иска да промени езика на български, ама това предполафам е защото не може да се свърже и ъпдейтне.

Дръпнал си някакво старо исо и затова така става, защото не са рефрешнати ключовете. Arch и производните му трябва да се ъпдейтват често, защото иначе изпадат в тази ситуация, която е лесно поправима всъщност :)

А, че тия от KDE се надрискаха е факт, но за това в никакъв случай не е виновно някое дистро.

Е колко да е старо, като го свалих от сайта им? :) Там би трябвало, да е актуално дистрото.

Редактирано от ghostBG86 (преглед на промените)

Объркал си нещо. Както и да е, изпълни командите и за в бъдеще няма да имаш проблеми. Гледай да ъпдейтваш редовно и така.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.