Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

korduna

Препоръчан отговор

Правиш го по класическият начин.

Създаваш списък с основните хранилища и го поставяш в etc/apt/sources.list на мястото на съществуващият.

#############################################################
################### OFFICIAL UBUNTU REPOS ###################
#############################################################

###### Ubuntu Main Repos
deb http://bg.archive.ubuntu.com/ubuntu/trusty main restricted universe multiverse 
deb-src http://bg.archive.ubuntu.com/ubuntu/trusty main restricted universe multiverse 

###### Ubuntu Update Repos
deb http://bg.archive.ubuntu.com/ubuntu/trusty-security main restricted universe multiverse 
deb http://bg.archive.ubuntu.com/ubuntu/trusty-updates main restricted universe multiverse 
deb http://bg.archive.ubuntu.com/ubuntu/trusty-backports main restricted universe multiverse 
deb-src http://bg.archive.ubuntu.com/ubuntu/trusty-security main restricted universe multiverse 
deb-src http://bg.archive.ubuntu.com/ubuntu/trusty-updates main restricted universe multiverse 
deb-src http://bg.archive.ubuntu.com/ubuntu/trusty-backports main restricted universe multiverse 

###### Ubuntu Partner Repo

###### Ubuntu Extras Repo

Изтриваш sources.list.save
Изключваш или премахваш всички хранилища от sources.list.d
Отваряш терминал и изпълняваш
sudo apt-get update
sudo apt-get dist-upgrade

След, като приключи актуализирането, изпълняваш
sudo apt-get update
sudo apt-get install -f
sudo reboot

Благодаря, но звучи малко сложно за n00b-ските ми възможности... Ще опитам по нормалния начин утре пак. Ако не стане, ще пробвам по този начин.

Редактирано от Методи Дамянов (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• Отговори 9,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

Батка , хайде след като го направиш да споделиш за плюсовете и минусите на такова надграждане , като започнеш с плюсовете .

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Батка , хайде след като го направиш да споделиш за плюсовете и минусите на такова надграждане , като започнеш с плюсовете .

Ще започна с минусите и дотам ще свърша. Това с триенето, което ме посъветва cybercop, както казах ми беше леко оплетено. От настройките на ъпдейт мениджъра смених местоположението на сървъра, от който да получавам ъпдейти от Bulgaria на main. В началото се дърпаше. Оказа се (в лога на грешките пишеше, че с тях не може да се свърже)... или поне така мисля, че няколко места правеха проблем - свързването с тях. Като например сървъра на облачната услуга, която ползвам - Bitcasa, както и openprint и на ubuntu tweak. Изключих ги и ъпгрейда започна. Над три часа. След рестарт не искаше да бутне, забивайки преди десктопа. След като стигна десктопа на третия-четвъртия път пак заби. И така следващите 4-5 пъти. И аз не знам защо ми трябваше, но принципно, като мога да използвам по-нова версия си викам: "Що пък не?!". Пък и новото принципно си е ново, нали... И не на последно място, и да станеше издънка, нямах нищо ценно на тоя хард, освен системата, няколко медийни файла и две-три пидиефчета, които ги имам на флашка.

В крайна сметка. Пак сложих харда с Уиндоуса. Тъпо. Аз ще продължа да го мъча в следващите дни (няма се давам), но я да питам за после. Значи, мъкна си навсякъде "бързото избиране" и отметките на Опера. С отметките няма грижа - ясно, ама къде да сложа бързото избиране не открих. В Уиндоус е Documents and Settings/user name/Application Data... А в Убунту?

Иначе, ако не стане да буутне харда ми с Убунтуту, най-вероятно ще го затрия и ще инсталирам начисто Trusty Tahr.

Иначе поздравления към @korduna за темата. Така е по-добре, отколкото в общата тема ("Празни приказки...").

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Това, което съм ти написал е основният начин за надграждане. Дори, когато оставяш програма да свърши тази работа, тя прави същото. Но, при подготовката е доста по- небрежна.

Генерирането на списък с хранилища, можеш да правиш от тук http://repogen.simplylinux.ch/

Подмяната на хранилищата става така :

Отваряш файловият мениджър, като администратор. При GTK базираните графични среди, това става, като натиснеш ALT+F2 и напишеш в конзолката 

gksu "името на файловият мениджър"

Примерно 

gksu thunar  http://s19.postimg.org/n5fqaha9d/gksu_thunar.png

gksu nautilus

gksu pcmanfm

и натиснеш Enter

В KDE, пишеш

kdesu dolphin

След като отвориш файловият мениджър като администратор, отиваш във "файлова система"/etc/apt и отваряш с текстов редактор файла sources.list.

Копираш генерираният списък на мястото на съществуващият.

Затваряш файла. 

Изтриваш файла sources.list.save и всичко файлове, който се намират в sources.list.d

Затваряш файловият мениджър, презареждаш хранилищата и изпълняваш командите, които съм ти дал.

Ако при презареждането ти изпише грешка, тогава отваряш "Програми и актуализации" и сменяш "Сървър за България" с "Основен сървър".

Редактирано от cybercop (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

OK, успях да го сменя сървъра, както казах, но нещо се е объркало явно, защото просто не ми позволи да ползвам системата. Явно това с "живия" ъпгрейд нещо... За друг път ще знам да не си играя.... 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Неприятно ми е да прочета, че системата ти станала неизползваема, заради обновяването. Преди да зареди десктоп-а, т.е. да "зависне" или "забие" натисни ctrl+alt+f1 и ще се преминеш в тесктов режим, след това се логни с юзъра ти и изпълни

sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade
възможно е някои пакети да не са се инсталирали правилно, ако е имало проблеми с мрежата. Аз имах проблеми на работа дори основното хранилище, т.е. нямаше връзка и с него. След това
sudo reboot
и да се надяваме, че ще може да използваш нормално новата версия. Ако все пак решиш да преинсталираш, може да изтриеш са корена / и така ще си запазиш всички настройки и файлове, които седят в домашната директория. Може да не харесваш KDE, но Кубунту ти препоръчвам, доста по-лесно е от норамлното, според мен. Редактирано от bvbfan (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Повечето конфигурационни файлове на потребителя в Ubuntu се намират в /home/user/.config/ директорията.Също така профилите на Chromium и Opera.Тези на Firefox са в home/user/.mozilla.За да отвориш тези папки през файловия мениджър натисни Ctrl + H за да ти се покажат скритите папки.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

OK, успях да го сменя сървъра, както казах, но нещо се е объркало явно, защото просто не ми позволи да ползвам системата. Явно това с "живия" ъпгрейд нещо... За друг път ще знам да не си играя.... 

Изпълни 

sudo apt-get update

sudo apt-get install -f

sudo reboot

Редактирано от cybercop (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Изпълни 

sudo apt-get update

sudo apt-get install -f

sudo reboot

Ще го пробвам малко по-късно, ако въобще ме пусне до десктопа.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Зачетох се в темата защото отдавна ме чеше да изпробвам нещо, но явно ще се откажа! Колкото повече чета, то толкова повече нищо не схващам и ми се вижда пълна загуба на време, времето отделено за инсталиране спрямо отделеното такова за инсталация на Win.  Ще продължавам да чета и да се опитвам да схвана докато се престраша и опитам. Темата ми се вижда обаче ,че съвсем не е за начинаещи, а за напреднали!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Колкото повече чета, то толкова повече нищо не схващам и ми се вижда пълна загуба на време, времето отделено за инсталиране спрямо отделеното такова за инсталация на Win.

Не разбирам какво имаш предвид, инсталация и обновяване има много голяма разлика, защото има голям брой пакети, които трябва да се обновят. След като те се свалят, няколко GB, трябва да се запише в базата данни за смяната им, след това трябва старите да бъдат почистени, а новите инсталирани. Това води до по-голямата загуба на време, но запазваш всички инсталирани приложения, като те са обновени към най-новите им версии. Проблемите идват най-често от интернет връзката или състоянието на сървъра, които може поради някаква причина да не е на линия. Рядко има някакви проблеми, аз съм обновявал няколко пъти.

Редактирано от bvbfan (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Зачетох се в темата защото отдавна ме чеше да изпробвам нещо, но явно ще се откажа! Колкото повече чета, то толкова повече нищо не схващам и ми се вижда пълна загуба на време, времето отделено за инсталиране спрямо отделеното такова за инсталация на Win.  Ще продължавам да чета и да се опитвам да схвана докато се престраша и опитам. Темата ми се вижда обаче ,че съвсем не е за начинаещи, а за напреднали!

Време за инсталация на Уин - поне при мен - около 40-50 мин. + инсталиране на драйвери, програми и настройка - 2+ часа = общо над 2 часа и половина. Убунту/ Минт и тъ нъ - време за инсталация по-малко от половин час. Идва с предварително инсталиран офис пакет, пидиеф четец (+ според зависи от дистрото и дали използваш cd или dvd образ - четец на mobi, djvu и какво ли не) + мултиплейърни четци, четящи набор от формати - мп3-ки, четворки, матрьошки, ави-та, дивидата и какво ли не. Браузър - Мозила по подразбиране и отново според зависи от дистрото и големината на инсталационната медия - още няколко, между които да избираш. Графичен редактор, и още, и още. А, да, инсталацията протича на български под формата на next-next (в общия случай) и самата система ти идва на български. ;)

Не ми обръщай внимание на постовете. Нямаше да си играя да ъпгрейдвам, ако не ми се играеше и човъркаше. Просто ми свърши кариерата на ФИФа :) . На нетбука съм с Минт и там не си играя, защото ми трябва за работа. Пушка е системата и не е забила, нищо. Просто не експериментирам с нея защото, както казах ми трябва за работа. В Убунту единствено съм имал грижа с драйвера за една dvb-флашка... Да висиш в конзолата не е нужно въобще отдавна. Просто е по-бързо да я използваш. Вместо 15 кликания, правиш едно (или клавишна комбинация) и пишеш 20-ина буквички. А и виж над аватара ми какво се мъдри. Щом на мен не ми е грижа, де съм технолаик, на повечето хора значи също няма да им е проблем. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Методи Дамянов, точно това се опитвам да обясня на програмисти, дори. Инсталираш Линукс за 20 минути и имаш готова система за ползане, М$ шитня се инсталира сумати време, после имаш имаш едно "говно", на което му трябват драйвери, губиш още сумати време за тях, и се стига до нещо с което не може да направиш абсолютно нищо. Започва се търсене на програми в интернет, за да ползваш компютъра си. Цялата философия е тотално сбъркана, аз винаги съм казвал, че да ползваш Линукс е много по-лесно, по-удобно и по-бързо, но 90% от хората сякакш са с широко затворени очи.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Извинявайте, но Vista, Win 7, Win 8 се инсталират с 3 клика на мишката. Форматираш и процеса си върви почти сам. Уникално посто ясно! А, тук определяш това, определяш онова, то команди - дрън та пляс. Гледам,че и опитни потребитили се затрудняват с инсталацията. На мен ще да ми трябва книжка с картинки,че да се оправя с това! Та като сте започнали темата , то направете я така - "книжка с картинки", като за бебета!

Редактирано от Black Power (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Уверявам те, че няма нищо сложно в инсталацията на масовите дистрибуции, като Убунти и Минт. Виж Арч си е сложна работа, ама и на него му намериха цаката с Ево. Та ако тръгнеш да слагаш Убунту, едва ли ще се запънеш въобще. Само при създаването на нов дял ще трябва да внимаваш за файловата система, която най-често е ext4. Буутлоудъра GRUB по подразбиране си се инсталира на  /dev/sda. Като се замисла изобщо няма какво да те притесни.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Извинявайте, но Vista, Win 7, Win 8 се инсталират с 3 клика на мишката. Форматираш и процеса си върви почти сам. Уникално посто ясно! А, тук определяш това, определяш онова, то команди - дрън та пляс. Гледам,че и опитни потребитили се затрудняват с инсталацията. На мен ще да ми трябва книжка с картинки,че да се оправя с това! Та като сте започнали темата , то направете я така - "книжка с картинки", като за бебета!

Точно това че се инсталира с 3 клика и се чака е най-големия проблем за някои хора.Например за мен.Умирам от яд когато видя онова колело да се върти по половин час и да пише нещо от сорта на Preparing и да се чудя какво аджеба прави в момента и дали ще свърши в скоро време.Наистина на пръв поглед инсталацията на Линукс изглежда плашеща за един напълно начинаещ но един път като разбереш какво точно правиш останалото е много лесно.Просто трябва да се действа по внимателно и да се чете по възможност предварително.

Редактирано от TheSmoKeR (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте момчета и момичета! Моля Ви да ми кажете някаква малка програмка за следене на трафика - сваляне- качване за Ubuntu подобна на  NetWorx, която мога да поставя някъде по екрана за да наблюдавам трафика. Също така - има нова версия на Ubuntu - 14.04.1 LTS . Дали да надградя моята, която е версия..12.хх  ако не се лъжа. На всички помогнали, моите благодарности. С уважение: Стефан

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте момчета и момичета! Моля Ви да ми кажете някаква малка програмка за следене на трафика - сваляне- качване за Ubuntu подобна на  NetWorx, която мога да поставя някъде по екрана за да наблюдавам трафика. 

На убунто няма ли "Наблюдение на системата" или "Системно натоварване" ? (аз съм с кубунто)

Също така - има нова версия на Ubuntu - 14.04.1 LTS . Дали да надградя моята, която е версия..12.хх  ако не се лъжа.

Категорично - ДА.

Ако гледаш и се стряскаш от това LTS накрая - това не е като на някой програми - LT версия (limited)

LTS означава long time support

Редактирано от jhoro (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

На убунто няма ли "Наблюдение на системата" или "Системно натоварване" ? (аз съм с кубунто)

Категорично - ДА.

Ако гледаш и се стряскаш от това LTS накрая - това не е като на някой програми - LT версия (limited)

LTS означава long time support

Жоре благодаря!

Уж гледам за "Наблюдение на системата" или "Системно натоварване" ама не забелязвам до сега пък съм и все още новак, А за LTS се досетих, че това са искали да кажат. Тя и 12 -ката ще се поддържа още дълго време, както ми беше разяснено.Иначе това ми е лесно да го обновя. Аз съм още новак в линукса, така че мога да питам сегиз тогиз. Почнал съм от лятото, но всичко е свързано с много време и работа с операционната система, за да и свикна.

Редактирано от Гост (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Уж гледам за "Наблюдение на системата" или "Системно натоварване" ама не забелязвам до сега пък съм и все още новак,

При мен е в (ще го кажа по уиндоуски) "старт" - Всички програми - система

btw - междувременно, ето ти един сайт (щом ще ползваш Убунту - ще ти е полезен) - ако се оправяш с английски

http://askubuntu.com/questions/257263/how-to-display-network-traffic-in-terminal

Редактирано от jhoro (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

И на най-напредналият пита, при Линукса някак по-малко се срамува обаче. А иначе аз, ако това ще те окуражи, започнах преди 4 години, и едва миналата година се реших да си почистя компютрите от Уиндоус (уж го държах за някакви игрички и т.н., ама като видях, че от последната му инсталация (когато си купих нов комп), за две години дори не съм се занимавал да му инсталирам драйвъри, да не говорим за антивирусни, приложения и т.н.), просто го ликвидирах. Сега пак съм с 2 операционни системи, но и двете са Линукс базирани. Ама поне през първата година, откак бях с някакво Убунту, наличието на уиндоус по някакъв начин ми вдъхваше увереност...

Аз съм още новак в линукса, така че мога да питам сегиз тогиз. Почнал съм от лятото, но всичко е свързано с много време и работа с операционната система, за да и свикна.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте момчета и момичета! Моля Ви да ми кажете някаква малка програмка за следене на трафика - сваляне- качване за Ubuntu подобна на  NetWorx, която мога да поставя някъде по екрана за да наблюдавам трафика. Също така - има нова версия на Ubuntu - 14.04.1 LTS . Дали да надградя моята, която е версия..12.хх  ако не се лъжа. На всички помогнали, моите благодарности. С уважение: Стефан

Ъъъ.. относно надграждането - внимавай. Погледни на предишната страница. Просто си направи бекъп за всеки случай. Или направо направи чист инстал, може би. Не знам. Ако ще правиш "жив" ъпгрейд, пиши после как е минало. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ъъъ.. относно надграждането - внимавай. Погледни на предишната страница. Просто си направи бекъп за всеки случай. Или направо направи чист инстал, може би. Не знам. Ако ще правиш "жив" ъпгрейд, пиши после как е минало. 

Човек винаги трябва да внимава, но не е толкова страшно.

Аз съм започнал с 10.10 и до момента - 14.04, само надграждам (кубунто де) през Software Updates. No problem.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...