Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

korduna

Препоръчан отговор

Всяко приложение от неофициален източник е потенциално опасно. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• Отговори 9,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

В торентите има игри за Линукс, който не са пипани - не са преработвани, безплатни са по- принцип - freeware,  но са качени в торентите за да имат повече хора достъп до тях и да бъдат свалени повече. Въпросът ми е: Опасно ли е да инсталираме безплатни, но намерени на пътя Линукс програми и игри.

Въпросът е защо мислите че не са преправяни и че няма добавени неща? В Linux много се ползват хешове - ако можете да намерите от доверен (и независим) източник оригиналните сигнатури, дистрибутираните файлове преминават успешно през валидация, тогава няма значение откъде сте свалили материалите.

Правил съм няколко пъти инсталации на бози, съжителстващи с линукс Gentoo и не ми се е налагало да ползвам bootloader като grub, а вместо това инсталирам UEFI такъв, наречен rEFInd - върши отлична работа. Съветът ми е да си инсталираш първо Windows 8.х в UEFI режим с GPT дялова таблица, която има предимства пред BIOS/MBR варианта - основното е, че отпада ограничението за броя на главните (master) партиции, особено полезни при използване на SSD диск в комбинация с твърдотелен такъв. След инсталацията на джама се инсталира rEFInd, вж. тук: http://www.rodsbooks.com/refind/installing.html#windows

Това което казвате за дисковете е интересно и ще го проверя някой път.

Иначе не са чак толкова големи фактическите преимущества на GPT дялова таблица, а изборът на rEFInd е странен, макар и от известана гледна точка да е удобен. Като цяло GPT-то е добро решение, единствено не се сработва с остарял софтуер.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

В торентите има игри за Линукс, който не са пипани - не са преработвани, безплатни са по- принцип - freeware,  но са качени в торентите за да имат повече хора достъп до тях и да бъдат свалени повече. Въпросът ми е: Опасно ли е да инсталираме безплатни, но намерени на пътя Линукс програми и игри.

Вече ти отговориха еднозначно, но аз ще ти обясня защо е така. Знаеш, че при всяка инсталация трябва да дадеш права на приложението - в случая играта - да стане част от софтуера. Само че заедно с това ти даваш права на всичко, що е част от кода на играта, т.е. ако потвърдиш, ти на практика си потвърдил всичко, т.е. дори единият ред зловреден код, който може да ти създаде проблем. Така че внимавай не толкова какво, а откъде инсталираш. В съседната тема си питал пак за игри - тия специално са open source , така че вероятността да съдържат нещо лошо е сведена до най-малкото. Но от мен съвет - не почивай на тази кълка.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Не съм против форумите и в частност тази тема. Просто от личен опит мога да кажа, че Линукс или каквото и да е не се учи от форуми, особено ако има много фундаментални неща, които трябва да се обясняват и "почувстват".

Много по-полезно е да се посочат подходящите неща, които да се прочетат, пък после ако има въпроси, моля...

Навремето бях направил разни блогове, дето съм написал това онова , който се интересува да чете.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

И, за да си инсталира скайпа ще трябва да прочете, какво е Linux, пакетна система, мениджъри на пакети, хранилища, история на Skype, версии на Skype. Да не забравяме и, че му е необходимо детайлно запознаване с Pulseaudio. И, след една година, ще разбере, че в Ubuntu, трябва да се разрешат партньорските хранилища и да се инсталира skype и двете му зависимости за няколко секунди с една команда. Но, дали, въпросният начинаещ ще изчака една година ? Или ще предпочете да научи, как се инсталира програмата в момента, когато има нужда от нея. Не, че някой умник няма да го излъже да инсталира пакета с dpkg -i, след което да го накара да прекомпилира ядрото за да проработи скайпа.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Някой може ли да ми обясни на какво се дължи това нещо около прозорците който съм отворил?

attachicon.gifCaptura de pantalla de 2014-11-19 23:01:18.png

attachicon.gifCaptura de pantalla de 2014-11-19 22:58:42.png

Ако щеш вярвай, наскоро видях нещо подобно на един форум и там проблемът беше решен някак, но как - не помня. Имам букмарк на един друг комп, до който в момента нямам физически достъп, ще ти го пратя, линка де, когато имам достъп. Но в общи линии проблемът беше за някакъв конфликт между Юнити (64 битова система) и карта Nvidia. Не зная дали при теб е същото, щото такъв резил може да се получи от какво ли не - кажи каква ти е видео картата и версията на графичната среда, това би помогнало много за отговора.

Редактирано от korduna (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

С Убунто 14.10 съм и с вграденото видео на i3 4330.

Това ми изглежда като някакъв ефект, защото е винаги еднакво и не се променя.

Редактирано от Sandocan (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

С Убунто 14.10 съм и с вграденото видео на i3 4330.

Това ми изглежда като някакъв ефект, защото е винаги еднакво и не се променя.

то е някакъв ефект, да, но този ефект не работи коректно, т.е. от ефект е станал дефект... Пробвал ли си да смениш дрешката (темата) и дали с друга тема се държи по същия начин?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря, смених темата и изчезна.

Добре, че нещата се оказаха прости. Почти толкова прости колкото този, който е правил темата и най-вероятно (просто предположение), е използвал растерна, вместо векторна графика, та темата му вероятно изглежда чудно на неговия монитор, но като се смени разделителната способност цялата красота отива на кино. Само предположение, поздрави!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Я изгледайте това доста старо клипче:

Смешното е че Андроид е Линукс ,а повечето хора които го ползват не  знаят това.Може би на Линукс му липсва реклама,простотата ,за да достигне този дял ,които го има Уин при настолните компютри.

В Америка повечето хора не ползват Уин. :)

Редактирано от MirchevSvilen (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Много смешно ми звучи противопоставяне "Уиндоус - Линукс".

Най-вече защото, докато повечето версии на Уин са с много общи неща, поставянето на всички дистрибуции на ГНУ/Линукс в една кошница говори за елементарно непознаване.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Никога не съм работил с Windows 8, но с останалите версии на Windows, единственото условие, което трябва да се спазва е инсталация на GRUB върху MBR - целият физически диск dev/sda. Никаква нужда няма от оставяне на отделен дял за GRUB. За реда на стартиране трябва да се промени конфигурацията на GRUB след инсталацията. По подразбиране, първо стартира Linux.

Кироо. Има нужда в случай когато се използва GPT или UEFI тогава трябва отделен дял за груб/лило

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Кироо. Има нужда в случай когато се използва GPT или UEFI тогава трябва отделен дял за груб/лило

Тогава ще има специален, задължителен дял. И той е FAT (x). Заради спецификациите на EFI.

Естествено, ако дискът не се ползва за boot може и да го няма.

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Това не е ли някогашният Back Track ? Мечтата на всеки квартален хахор.

За какво я препоръчват ? На мен ми прилича на обикновена Debain с Gnome 3 с инсталирани специфични приложения.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Моля мнение за Kali Linux. В Computerbild много я препоръчват, хвалят и рекламират.

http://distrowatch.com/table.php?distribution=kali

Едва ли има нужда от мнение.Kali Linux е дефакто стандарт в Network Security средите.Тя е наследник на BackTrack и се разработва от същата организация - Offensive Security.Какво представлява.Това е прост Debian с пачнато ядро,Gnome 3 Fallback тема и голяма колекция от програми за изследване и тестване на мрежовата сигурност.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Росене добре дошъл отново, приятел :D

Пиша от тапаталк, докато се прибера в България. В Англия нета е ужас.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте! Не мога да ъпдейтна системата от 12.02 до 14.04 "Trusty Tahr" (LTS).

833bb0a184f3e2a0.png

Дали това е временен проблем. Или ще трябва да правя някакви други хватки? Не е дуал-бут система.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Правиш го по класическият начин.

Създаваш списък с основните хранилища и го поставяш в etc/apt/sources.list на мястото на съществуващият.

#############################################################
################### OFFICIAL UBUNTU REPOS ###################
#############################################################

###### Ubuntu Main Repos
deb http://bg.archive.ubuntu.com/ubuntu/trusty main restricted universe multiverse 
deb-src http://bg.archive.ubuntu.com/ubuntu/trusty main restricted universe multiverse 

###### Ubuntu Update Repos
deb http://bg.archive.ubuntu.com/ubuntu/trusty-security main restricted universe multiverse 
deb http://bg.archive.ubuntu.com/ubuntu/trusty-updates main restricted universe multiverse 
deb http://bg.archive.ubuntu.com/ubuntu/trusty-backports main restricted universe multiverse 
deb-src http://bg.archive.ubuntu.com/ubuntu/trusty-security main restricted universe multiverse 
deb-src http://bg.archive.ubuntu.com/ubuntu/trusty-updates main restricted universe multiverse 
deb-src http://bg.archive.ubuntu.com/ubuntu/trusty-backports main restricted universe multiverse 

###### Ubuntu Partner Repo

###### Ubuntu Extras Repo

Изтриваш sources.list.save
Изключваш или премахваш всички хранилища от sources.list.d
Отваряш терминал и изпълняваш
sudo apt-get update
sudo apt-get dist-upgrade

След, като приключи актуализирането, изпълняваш
sudo apt-get update
sudo apt-get install -f
sudo apt-get dist-upgrade
sudo reboot
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...