Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

преди 19 минути, аджамията написа:

В Хромиума твърдят, че липсва някаква поддръжка на някаква приставка, а в Мозилата май за плъгини нещо се споменава. Нагласях плъгини , качих VLC плеър - нищо не се получава . Някой има ли идея?

Приставките, необходими за Chromium са две. Едната е chromium-codecs-ffmpeg-extra. Другата е флаш плеъра - pepperflashplugin-nonfree. Намери приставките с търсачката на synaptic  и ги инсталирай. Вероятно, първата си е инсталирана по подразбиране.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 764,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

преди 10 минути, аджамията написа:
Досадата си е досада. Качих едно Лубунту, с голям зор го натъкмих, но сега не ми излизат клиповете от някои сайтове. От Ютуб вървят, във Фейса вървят, но в Блог БГ, например - ядец. В Хромиума твърдят, че липсва някаква поддръжка на някаква приставка, а в Мозилата май за плъгини нещо се споменава. Нагласях плъгини , качих VLC плеър - нищо не се получава . Някой има ли идея?

Ако напишеш (цитираш) къкво съобщение ти излиза - по-лесно ще стане.

преди 2 минути, бат'начо написа:

browser-plugin-vlc ?

Аз не ползвам този плъгин, в момента имам VLC - но и преди да го инсталирам, не съм имал проблеми с клиповете.

Гледам си приложенията и разширенията в Chrome - няма нищо специално за видео.

преди 1 минута, cybercop написа:

Приставките, необходими за Chromium са две. Едната е chromium-codecs-ffmpeg-extra. Другата е флаш плеъра - pepperflashplugin-nonfree. Намери приставките с търсачката на synaptic  и ги инсталирай. Вероятно, първата си е инсталирана по подразбиране.

Флаш плеъра нали си е имплементиран в Chrome ?

преди 3 минути, jhoro написа:

Флаш плеъра нали си е имплементиран в Chrome ?

Мисля, че става въпрос за Chromium.

Току що, cybercop написа:

Извинявам се. Помислих, че става въпрос за Chromium.

Не - грешката е моя. Вие си говорите за Chromium. На Кубунтото бях с Chromium, ама не помня какви джаджи съм добавял :huh:

Току що, jhoro написа:

Не - грешката е моя. Вие си говорите за Chromium. На Кубунтото бях с Chromium, ама не помня какви джаджи съм добавял :huh:

Chromium е с премахнат софтуер, собственост на Google. Декодерите за html5 видеото и флаш плеъра се инсталират отделно. Хубавото е, че същите пакети могат да се ползват от всеки друг Chromium базиран браузър.

преди 2 минути, cybercop написа:

Chromium е с премахнат софтуер, собственост на Google. Декодерите за html5 видеото и флаш плеъра се инсталират отделно. Хубавото е, че същите пакети могат да се ползват от всеки друг Chromium базиран браузър.

То т'ва уж се знае. Ама понякога се бъркам - кое е проекта, кое - единия браузър и кое - другия.

Цитат

Google Chrome е безплатен уеб браузър на компанията Google. Софтуерът е създаден чрез продукта с отворен код Chromium ...

И кое пък - операционната система Chrome OS.

преди 10 минути, jhoro написа:

То т'ва уж се знае. Ама понякога се бъркам - кое е проекта, кое - единия браузър и кое - другия.

И кое пък - операционната система Chrome OS.

Заплетено е. Chromium е проекта, чиято основна цел е да развива двигателя Blink и обкръжението му. Общо взето - трудната и скъпоструващата работа.  От него, ползвайки собствен интерфейс, Google правят собствения си браузър - Google Chrome. Chromium browser е вторичен продукт. Създаден е от Google Chrome от който са премахнати фирмените атрибути, собственост на компанията - лога, вградени приложение и т.н. За да предобие качествата на оригиналния браузър, трябва да ги инсталираш допълнително. Хубавото е, че приставките на се получават директно от Google, а са препакетирани и проверени от издателите на дистрибуцията.

преди 19 минути, cybercop написа:

Заплетено е. Chromium е проекта, чиято основна цел е да развива двигателя Blink и обкръжението му. Общо взето - трудната и скъпоструващата работа.  От него, ползвайки собствен интерфейс, Google правят собствения си браузър - Google Chrome. Chromium browser е вторичен продукт. Създаден е от Google Chrome от който са премахнати фирмените атрибути, собственост на компанията - лога, вградени приложение и т.н. За да предобие качествата на оригиналния браузър, трябва да ги инсталираш допълнително. Хубавото е, че приставките на се получават директно от Google, а са препакетирани и проверени от издателите на дистрибуцията.

Всъщност Google взимат изходния код от Chromium, който е отворен и създават Chrome браузъра, което ще рече, че Chrome е базиран на Chromium. Blink е уеб браузър енджин, който е разработен като част от проекта Chromium с участието на Google, Intel, Samsung. Дори ако не се лъжа нещо и Opera имаха някакво участие там, и всъщност тази разработка е форк на WebKit, който в момента движи Chrome. Opera също минаха на него в новите версии ако не бъркам, че не съм го ползвал браузъра скоро.

преди 24 минути, exwol написа:

Всъщност Google взимат изходния код от Chromium, който е отворен и създават Chrome браузъра, което ще рече, че Chrome е базиран на Chromium. Blink е уеб браузър енджин, който е разработен като част от проекта Chromium с участието на Google, Intel, Samsung. Дори ако не се лъжа нещо и Opera имаха някакво участие там, и всъщност тази разработка е форк на WebKit, който в момента движи Chrome. Opera също минаха на него в новите версии ако не бъркам, че не съм го ползвал браузъра скоро.

На проекта Chromium. Коментираме разликата между проекта Chromium и Chromium browser.

Поне аз не знам, Opera да имат някакво участие в проекта Chromum. Освен, ако използването на готовия продукт се счита за участие. Колкото до WebKit - твърде много се е отклонил Blink от него. Още в началото на разработката му бяха изхвърлени, сигурно милион реда специфичен за Apple код.

преди 1 час, cybercop написа:

На проекта Chromium. Коментираме разликата между проекта Chromium и Chromium browser.

Поне аз не знам, Opera да имат някакво участие в проекта Chromum. Освен, ако използването на готовия продукт се счита за участие. Колкото до WebKit - твърде много се е отклонил Blink от него. Още в началото на разработката му бяха изхвърлени, сигурно милион реда специфичен за Apple код.

В рамките на проекта Chromium не съществува дефиниция Chromium browser. Т.е. проекта Chromium включва Chromium и е негов продукт, а също и Chromium OS и както казах Google Chrome се базира на Chromium, a Chromium OS седи зад Chromе OS. Мисля обаче, че не трябва да издребняваме в дефинициите и да влизаме в спор, след като с два клика може да се провери в официалните канали на проекта. Линкове не ти давам, мисля че си достатъчно компетентен. Що се отнася до участието на Opera в проекта Chromium казах го по спомени, обаче явно не съм се объркал, след като спомена реших да си опресня спомените и се оказа, че са имали някакво участие. Не съм се задълбавал какво точно са разработвали те, защото не ми се ровеше повече, понеже няма особено значение. Разбира се прав си, че Blink се различава от WebKit и разбира се има архитектурни изменения, което не е малко, но все пак си остават доста сходни след като Blink си е форк WebKit.

Редактирано от exwol (преглед на промените)

преди 7 часа, exwol написа:

В рамките на проекта Chromium не съществува дефиниция Chromium browser.

Някой да е писал друго. За втори път пиша - коментирахме с колегата разликата между проекта Chromium и Chromium browser. Това което инсталираш в Ubuntu/Debian не е проекта Chromium, a Chromium browser. http://packages.ubuntu.com/bg/xenial/chromium-browser

Колкото до Opera - имаше период, когато го ползвах, но не се интересувам особено от този браузър. Ако искаш, можеш да го коментираш без мое участие.

Не врат ами шия ..............има само chromium web brawser

на 25.04.2016 г. at 20:12, cybercop написа:

Значи, проблемът е, че само в определени сайтове не се получава / и с Хромиум, и с Мозила/. В Ютуб и Фейса всичко си е нормално.  Но в един Блог БГ, /където с Минт или ПС Линукс няма проблем/, с Лубунту не става. След като качих, по твой съвет, това "pepperflashplugin-nonfree" /другите ги имам качени/, ми изписва : "Приставката не може да се зареди". И до там. Но, разбира се, дяволът не е чак толкова черен; ще мина някак и без тези сайтове, докато ми омръзне Лубунтуто и инсталирам нещо друго. Благодаря на всички!

преди 8 часа, аджамията написа:

Значи, проблемът е, че само в определени сайтове не се получава / и с Хромиум, и с Мозила/. В Ютуб и Фейса всичко си е нормално.  Но в един Блог БГ, /където с Минт или ПС Линукс няма проблем/, с Лубунту не става. След като качих, по твой съвет, това "pepperflashplugin-nonfree" /другите ги имам качени/, ми изписва : "Приставката не може да се зареди". И до там. Но, разбира се, дяволът не е чак толкова черен; ще мина някак и без тези сайтове, докато ми омръзне Лубунтуто и инсталирам нещо друго. Благодаря на всички!

Инсталирай добавката на Adobe - flashplugin-installer и опитай да отвориш въпросното съдържание с Firefox.

Здравейте колеги, надявам се да получа адекватни отговори. Една приятелка има адски стар лаптоп HP nx6310 със 1GB RAM и Intel Celeron M430 със вграденото видео. Сега лаптопа е със Ubuntu 12.04 32Bit - Gnome 3.4.2 обаче тоя Линукс нещо се е скапал и дава грешка при стартиране, но работи. Търси се най-новата ОС, също да е лека (даже възможно най-леката) и нещо с по User Friendly интерфейс тип Windows 7, Elementary OS, Zorin OS 11 нещо подобно (2016г. сме а тоя Gnome прилича от края на 20в.). Целта е да се освежи малко тая машина. Задължително е да има софтуерен център и български език. Също така, ако е възможно да не иска парола при всяко действие, влизане, mount-ване на дял от харда и други тъпизми (даже ако е възможно дори да не иска парола и при инсталиране на програми). В момента WIFI не работи и ми пише, че липсва фърмуер. Благодаря предварително за помощта. 

преди 42 минути, VipKokata написа:

Здравейте колеги, надявам се да получа адекватни отговори. Една приятелка има адски стар лаптоп HP nx6310 със 1GB RAM и Intel Celeron M430 със вграденото видео. Сега лаптопа е със Ubuntu 12.04 32Bit - Gnome 3.4.2 обаче тоя Линукс нещо се е скапал и дава грешка при стартиране, но работи. Търси се най-новата ОС, също да е лека (даже възможно най-леката) и нещо с по User Friendly интерфейс тип Windows 7, Elementary OS, Zorin OS 11 нещо подобно (2016г. сме а тоя Gnome прилича от края на 20в.). Целта е да се освежи малко тая машина. Задължително е да има софтуерен център и български език. Също така, ако е възможно да не иска парола при всяко действие, влизане, mount-ване на дял от харда и други тъпизми (даже ако е възможно дори да не иска парола и при инсталиране на програми). В момента WIFI не работи и ми пише, че липсва фърмуер. Благодаря предварително за помощта. 

Lubuntu 12.04 - 32 битова. С инсталирана допълнително lxde-core за стабилизация на десктопа. Има софтуерен център и в на български език. Още при инсталацията задаваш автоматично влизане и няма да ти иска парола за вход. Относно монтирането на дялове - едва ли имаш такъв голям диска, че да си позволиш немонтирани дялове. ntfs се монтират, като кликнеш върху дяла във файловия мениджър. Забрави за премахване на sudo паролата. Ако случайно wi-fi адаптера е broadcom, тогава ще трябва да инсталираш firmware-b43-installer. Но, компетентен съвет, рядко се получава с врачуване.

Това Лубунту е старо и същото като Gnome 3.4.2. Мнение за Zorin OS 11 или Elementary OS ? 

преди 1 минута, VipKokata написа:

Това Лубунту е старо и същото като Gnome 3.4.2. Мнение за Zorin OS 11 или Elementary OS ? 

За гореописания компютър е прекалено ново. Софтуерът, трябва да отговаря на хардуера. Това е неписан закон.

Добре, а нещо с поне малко по-добър UI няма ли ? 

Koka бате ма то не може ем да е шаренко ем да е лекичко :)  Тая приятелка ако и  подаря новия Айфон дали ще се научи  как се ползва  ?  Още при инсталацията  може да се монтират всички дялове  и  няма да иска парола.  Ако  момичето не може да запомни 5 цифри парола да иде до  първия козметичен магазин и да си купи руса боя за косата :) Значи имаме лаптоп на 15 години дето струва 13.85 лв.   в продавалниците и   сме мераклии да пуснем софтуер  от средатa на 2016 :D Дай я тая мацка насам да я научим   на всички магии в конзолата :P

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

преди 10 минути, VipKokata написа:

Добре, а нещо с поне малко по-добър UI няма ли ? 

CENTOS 6.7 с Gnome 2. Стартира по- бавно от Lubuntu-то, но е с изключително стабилна графична среда, добра поддръжка и малък разход на ресурси. Можеш да я тестваш от Live CD.

Можеш да тестваш и тази версия на Linux Mint, но ще е с по- голям разход на ресурси от CENTOS6.

https://www.linuxmint.com/edition.php?id=103

Ще тествам Zorin OS 11 и Elementary 

С Elementary ще се мъчи. И аз искам Pantheon, ама повече искам компютър. Първо, че тя не знам получи ли първата си версия? И второ... ще ѝ понатежава. А и точно с два клика на мишката може да ѝ я направете да изглежда с фишки и финдифлюшки.

XFCE:

34ef6c287398e061.png

Баш с два клика няма да е, но примерно може qt или openbox, де да знам, нещо екзотично и леко+донастройка. Инсталираш ѝ всичко дето иска и няма да ѝ трябва парола... все пак обаче е хубаво да обновява от време обаче.

Редактирано от Методи Дамянов (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.