Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

преди 5 часа, VipKokata написа:

Linux Mint 17.3 Cinnamon добре ли ще му дойде на тоя лаптоп ? 

Имам hp nc6220 на който съм сложил 1ГБ рам(беше 512МБ) и работи с Линукс от няколко години. Та реших да споделя впечатленията които имам.

С Gnome,Cinnamon,KDE и enlightenment изобщо не си играй, освен ако наистина не мислиш да си играеш. Използват прекалено много RAM и CPU, enlightenment ползва малко РАМ но пък товари видео картата и процесора повечко(в сравнение с Xfce, MATE)
От година-две лаптопа ми работи с Manjaro Xfce/MATE. Няма никакви проблеми, ползвам го повече от компютъра.

Моят съвет е да инсталираш дистро с Xfce или MATE, Xfce-то е по-лекичко и стабилно. Нещо от рода на Linux Mint Xfce, Xubuntu, почти всяка дистрибуция с инсталирано Xfce или MATE.
Ако искаш последния софтуер пробвай Manjaro, или даже Manjaro Unstable.

Редактирано от ftf8 (преглед на промените)

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 764,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

И Gnome 2 също не е проблем

Имам компютър на който съм сложил 1ГБ рам(беше 512МБ) и работи с Линукс от няколко години. Всяка (дори и най-леката) графична среда му идва нанагорно (вече). За джуркане в нета, скайп, филми в леки формати и музика става. Тубата се гледа с mplayer през smtube доволно, но от 720ки нагоре има разминаване на звук и картина (понякога, нагоре - винаги).

В добавка - компа не съм го отварял от около 3 години и от около година и половина се каня да сменя захранването (новото вероятно също е станало за почистване от стоене). Но знам че и да се скапе - какво толкова. :D Въпроса е "кога". Пише, че е в работно състояние от 5 години  8 месеца и 4 дни, и е "на 6".

преди 1 час, ftf8 написа:

Имам hp nc6220 на който съм сложил 1ГБ рам(беше 512МБ) и работи с Линукс от няколко години. Та реших да споделя впечатленията които имам.

С Gnome,Cinnamon,KDE и enlightenment изобщо не си играй, освен ако наистина не мислиш да си играеш. Използват прекалено много RAM и CPU, enlightenment ползва малко РАМ но пък товари видео картата и процесора повечко(в сравнение с Xfce, MATE)
От година-две лаптопа ми работи с Manjaro Xfce/MATE. Няма никакви проблеми, ползвам го повече от компютъра.

Моят съвет е да инсталираш дистро с Xfce или MATE, Xfce-то е по-лекичко и стабилно. Нещо от рода на Linux Mint Xfce, Xubuntu, почти всяка дистрибуция с инсталирано Xfce или MATE.
Ако искаш последния софтуер пробвай Manjaro, или даже Manjaro Unstable.

Xubuntu 16.04 ще е. Сега ако може малко помощ как да увелича размера на дял D през Linux.

преди 41 минути, VipKokata написа:

Xubuntu 16.04 ще е. Сега ако може малко помощ как да увелича размера на дял D през Linux.

Стартираш живия диск с Xubuntu, натискаш Alt+F2, пишеш :

gksu gparted

и стартираш приложението. Излиза ти таблицата на дяловете с които правиш, каквото си искаш. Опциите се избират с десен бутон на мишката върху избрания дял.

За дялове, които не са системни няма никакъв проблем и да го направи от текущата си инсталация, а не в жив режим.

Пичове .....на 14.04 мое ли да сложа новия кернел 4.4?

Не знам, само знам на теория че кърнъл може да се ребюилдне, още не съм стигнал до тази лекция, в която има демо на ребюилдване на кърнъл до по нов с цел секюрити.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Аз го упдейтнах но четох ,че можело да има кахър с dkms modul

преди 3 часа, Иво Димов написа:

Аз го упдейтнах но четох ,че можело да има кахър с dkms modul

Твоята работа ми напомни вица

Цитат

Събужда се мъж на сутринта след тежка пиянска вечер. До него в леглото спи някаква жена. Тежко въздъхва мъжът и отива в банята. Поглежда се в огледалото и забелязва, че от устата му виси конец...
"Господи, дано да е пакетче чай!" - мисли си той.

преди 1 минута, jhoro написа:

Aз мисля че е тампон :D

В този форум, най ми допада да чета темите, свързани с LINUX.  Признавам си, от толкова години във форума, нищо интересно няма. Просто се е изчерпал. Тук поне срещам умни хора, които макар и да не ги разбирам понякога на 100%, съм научил много.Говорите сериозно, обяснявате компетентно и най важното, често се шегувате за разтоварване, което е много добре. Поздравявам всички ВАС и Ви желая весели Великденски празници. Готини момчета!

С уважение: Стефан

преди 4 часа, jhoro написа:

Ъпдейтнах го между двата поста :)

преди 4 часа, * СТЕФАН * написа:

В този форум, най ми допада да чета темите, свързани с LINUX.  Признавам си, от толкова години във форума, нищо интересно няма. Просто се е изчерпал. Тук поне срещам умни хора, които макар и да не ги разбирам понякога на 100%, съм научил много.Говорите сериозно, обяснявате компетентно и най важното, често се шегувате за разтоварване, което е много добре. Поздравявам всички ВАС и Ви желая весели Великденски празници. Готини момчета!

С уважение: Стефан

Ами то само тук се пишат смислени неща... Уиндоус потребителите обикновено са чалгарчета.

Уиндоус е по-чалгаджийски. Което ми напомня за един клип на HardwareBG за сглобяване на компютър където го питат за каква музика за Чалга (intel) или за Техно (AMD)

преди 10 часа, Иво Димов написа:

Пичове .....на 14.04 мое ли да сложа новия кернел 4.4?

Разбира се. Но, по- добре не инсталирай свалени от ubuntu-kernel ядра. Провери, дали ядрата от xenial са влезли в хранилищата на trusty. Ако са влезли, изпълни :

sudo apt-get update

sudo apt-get install linux-generic-lts-xenial

Това е мета пакет, към който са прикачени linux-headers и самото ядро - linux-image.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Ами то само тук се пишат смислени неща... Уиндоус потребителите обикновено са чалгарчета.

Уиндоус е по-чалгаджийски. Което ми напомня за един клип на HardwareBG за сглобяване на компютър където го питат за каква музика за Чалга (intel) или за Техно (AMD)

Поначало избягвам да обобщава - има потребители и потребители. Някой не искат да напредват, други - не могат, по различни причини.

Аз също съм съвсем симпъл юзър - като Чък Норис. Чък не разбира нищо от електричество - тока го избягва.

Сложих си WIN 10 и Линукса умря.

Научих за това днес като се опитях да вляза.

Дава ми грешка непозната файлова система.

И ми излиза grub rescue>

Какво правите?

Трябва ли на ново да инсталирам убунту?

Сега ще заредя един линукс от външен диск за да видя дали файловите системи са наред. Че под уин виждам само партишъни.

До колкото помня съм организирал убунту 14 10 LTS с 20 gb home 30 gb root и 1 GB или 2 Swap и си стоят.

Яд ме е че за boot не съм заделил едни 500 мб отделни. За да мога да си упражнявам качването не кърнъли.

Току що, Tanner Foost Foust написа:

Сложих си WIN 10 и Линукса умря.

Научих за това днес като се опитях да вляза.

Дава ми грешка непозната файлова система.

И ми излиза grub rescue>

Какво правите?

Трябва ли на ново да инсталирам убунту?

Не. Само да възстановиш настройките на  GRUB. Пусни въпрос "Възстановяване на GRUB след..." в търсачката. Темата е коментирана стотици пъти.

Може ли съдействие. Под друг Линукс от външен твърд диск видях успешно че home и root партишъните и файловете в тях са там.

Под груб рескю като напиша ls ми изкрава msdos0 до 9 нещо такова.

Hd0.

В интернет има много теми не знам коя да подхвана.

Boot дира не ми е на отделен партишън а във root партишъна.

Screenshot_from_2016_04_29_16_58_14.jpg

преди 17 минути, Tanner Foost Foust написа:

Може ли съдействие. Под друг Линукс от външен твърд диск видях успешно че home и root партишъните и гайловете в тях са там.

Второто изречение не мога да го разбера. GRUB трябва да е инсталиран върху MBR (dev/sda). Това е целия физически диск. Ако имаш втори диск, тогава го инсталираш върху този, на който е кореновата файлова система на Linux. Не знам, какво ще стане, ако Linux и Windows са на два отделни физически диска. Такава ситуация не съм имал.

Виж това упътване.

http://skss.learnfree.eu/archives/3425

Стартираш в режим Live CD, какъвто имаш диск с Ubuntu.

Сваляш пакета с приложението и го инсталираш на живата система.

За 32 битова система https://launchpad.net/~danielrichter2007/+archive/ubuntu/grub-customizer/+files/grub-customizer_5.0.6-0ubuntu1~ppa1t_i386.deb

За 64 битова система https://launchpad.net/~danielrichter2007/+archive/ubuntu/grub-customizer/+files/grub-customizer_5.0.6-0ubuntu1~ppa1t_amd64.deb

Пакетите са за Trusty. Ако си с друга версия на Ubuntu я избери от списъка.

https://launchpad.net/~danielrichter2007/+archive/ubuntu/grub-customizer/+packages?field.name_filter=&field.status_filter=published&field.series_filter=xenial

Стартираш приложението и следваш ръководството от първата връзка.

преди 8 часа, cybercop написа:

Разбира се. Но, по- добре не инсталирай свалени от ubuntu-kernel ядра. Провери, дали ядрата от xenial са влезли в хранилищата на trusty. Ако са влезли, изпълни :

sudo apt-get update

sudo apt-get install linux-generic-lts-xenial

Това е мета пакет, към който са прикачени linux-headers и самото ядро - linux-image.

Това и направих ,но със synaptic ,за сега нещата са ОК :)

Редактирах си поста.

Ами имам доста партишъни и доста  операционни системи.

Windows 7, Server 2008 R2, Windows 10, Ubuntu 14 10.

Не знам как да действам за да не омажа останалите.
Всички са на отделни партишъни в един твърд диск.
Не съм трил нищо, нямам идея от къде идва този проблем.
Най вероятно 10 е направил нещо в ЕМБЕЕРА,
А  на бутлоадера си правя мениджмънт през седмицата с Easy bcd.

Мога да си стартирам Убунтуто от двд и да си го инсталирам на ново, като изтрия трите партишъна и на ново си ги създам хоум, рут и слап.
Знам че ще ми се разпознае в лоадера на убунтуто 7 но не съм сигурен за 10 и за Сървър 2008 дали ще се разпознаят.

За това се надявам да възстановя Убунтуто без преинсталация на убунтуто.

Няма значение, как си ги направил. Пакетите са едни и същи. Тези от Ubuntu kernel не заслужават много доверие. Добре е, че ги има, но, някои от тях никога не влизат в никоя версия на дистрибуцията.

преди 3 минути, Tanner Foost Foust написа:

Редактирах си поста.

Ами имам доста партишъни и доста  операционни системи.

Windows 7, Server 2008 R2, Windows 10, Ubuntu 14 10.

Не знам как да действам за да не омажа останалите.
Всички са на отделни партишъни в един твърд диск.
Не съм трил нищо, нямам идея от къде идва този проблем.
Най вероятно 10 е направил нещо в ЕМБЕЕРА,

Обяснявам ти пак. Програмата за начално зареждане трябва да бъде инсталирана върху dev/sda - целия физически диск. Така обхваща всички инсталирани на него операционни системи.

Същия ефект ще получиш, ако преинсталираш Ubuntu. Инсталаторът ще свърши вместо теб тази работа.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.