Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

Salix не е труден за инсталация  и ако малко човек си напъне мозъка ще се оправи без проблем.

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 765,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

преди 26 минути, cybercop написа:

Поддръжката на 12.04 не е свършила. Нито на CENTOS 5 или 6. Като свърши поддръжката, ще работиш без актуализации, но ще работиш, докато се повреди хардуера. И, нищо няма да се промени в конфигурацията. Още са активни хранилищата на Ubuntu 10.04 и то е напълно годна за работа, ако не го ползваш за машина, където се цели безопасност.

Нима не може на всяко едно дистро да се спрат ъпдейтите?

преди 37 минути, Mozo написа:

Нима не може на всяко едно дистро да се спрат ъпдейтите?

То може. Но има значение дали е сега или след пет години. Arch със спрени преди пет години актуализации няма как да се сравнява с все още поддържана CENTOS. Опитен потребител може да прави магии, като актуализира само bash, офиса, уеб браузър и инсталира точно определено, поддържано ядро - i486, i586, осигурявайки си сравнителна безопасност. Но, тези неща изискват опит, надхвърляш елементарното pacman -Syu в терминала, което ще те докара до черен екран. А и същото, може да го направи във всяка една дистрибуция, независимо, докога ще се поддържа.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

преди 9 часа, cybercop написа:

На петата. Остават още пет, което покрива поддръжката само на Ubuntu 16.04. И, никоя друга, издадена дистрибуция, освен CENTOS/RHEL7.

Което може да се каже зенита и. Т.е. ако ползва СтотинкаОС (еквивалентаната версия) - хвърля дюшеш за 5 години.

преди 7 часа, AlkatrazBG написа:

Salix не е труден за инсталация  и ако малко човек си напъне мозъка ще се оправи без проблем.

То ясно ама дали ще му се занимава :) ?Кът може да си изпляска едно Лубунту с LXDE или едно Сусе :)

Сложих си Linux mint 12 lisa lxde.

Но имам проблен с apt-get update и със актуализациите.

Немогат да се изтеглят индексите на всички хранилища.

Знам че дистрото остаряло.

Избрах тази версия защото нямам проблем с видеото.

В новите дистрото имам проблем със видеото и с vmware. Все ми зарежда vmware видео драйвери.

За това избрах стар Минт.

Всичко е отлично.

Но немога да инсталирам софтуер. Не мога и да актуализирам.

Не мога да изчистя грешките.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Ми като знаеш,че е стара и преди бая време са  премахнали  хранилищата    как очакваш да се  обнови от нещо дето физически и реално го няма вече ?  Ми остави това  ,че си избрал междинка с 9 месеца съпорт а не примерн 13  да имаш съпорт още 1 година. Стара версия на линукс дистро не може да се обновява ако няма от къде. Ако почнеш да инсталираш програми те ще имат 100% неодовлетворени зависимости.

13 Maya Ubuntu Precise Long term support release (LTS), supported until April 2017.

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

Пробвах 13 преди 12 но не ми вървеше звуковата карта.

Ще пробвам отново. 13.

Ми в крайна сметка си купи за 5 лева една звукова карта на USB  и си реши проблема генерално. Що се мъчиш със дистрибуции  от на Лили Иванова годежа :) Ментата върви по тая схема на Убунту 

Screenshot_from_2016_05_07_01_31_16.jpg

С 13 имах и друг проблем. Като дам в ютюб на пълен екран ми забиваше цялата система.

Видеото се влачеше на бавни кадри все едно го няма видеото.

И нищо не можеше да се прави.

Ще опитам да фиксна тези проблеми.

Ами тя и машината е от годежа на Лили Иванова :D

Ми като е стара я отсвири и не си троши нервите. Каквото и да сложиш ще е тежко  на  стара техника.

Ами не. За едно гладко сърфиране става. Стига да се улучи дистрото.

Оправих звука.

Сега правя мега ъпдейтите.

Надявам се да се фиксне проблема с ютюб.

720p на HTML5 плеара  си е тежко начинание за стария ти лаптоп. Още не съм видял дистро което да компенсира хардуерната немощ. Лаптопа на Иво Димов  е да речем приемливия компромис  за старо и  ставащо за линукс към днешна дата. За собствениците на мобилни Ати карти  едно линкче да се ориентират кое става https://help.ubuntu.com/community/RadeonDriver

Мен и 360  ме устройва. Максимум 480.

Относно HTML5.

Достъп до торент тракер, гугъл, поща. Скайп.

Каквито и дистрота да съм пробвал се държат по добре от XP.

Всичко е 6 с минт 13.

на 5/4/2016 at 22:57, ftf8 написа:

Тия дни се наложи да работя с  LXLE   инсталирано на компютъра на приятел (pentium 4 915, 1GB RAM, radeon xpress 200 вградена видео карта). Държеше се стабилно и изглеждаше доста добре. Убунту базирано е, а и гледам, че на сайта на дистрибуцията пише, че предлагат само LTS версии.

Ползвах LXLE 64 битово почти две години, изискваше сравнително малко ресурси и се справяше добре. Компютърът беше на 6 години, смених го с нов и преминах на Минт. LXLE ще го запомня с иконката за ръчна смяна на тапетите (100 собствени тапети в отделна папка) в панела. :)

Здравейте,
Писнало ми е от Уиндоус! Взех си чисто нов лаптоп за 600 лева, и тоя от магазина му сложи Win 8.1 Pro и ми каза, че бил страхотен. Страхотен друг път, на втората седмица взе да се бъгва, през ден ми замръзва екрана и трябва рестарт. Кажете ми някоя версия на Linux, която да си сложа и да не е много тежка. Лаптопа ми е с 4 РАМ, AMD A6-6310, AMD Radeon R5 M230. Даже не знам дали това второто е видокарта и дали е вградена. Идеята ми е там, че искам просто да си ползвам лаптопа като се прибера от работа, малко фейсбук и клипчета да гледам, а не да се ядосвам всеки пък като ми забива. Надявам се не е сложно използването на Линукс за човек, който никога не е ползвал. Или пък да сложа една седмица и да не се занимавам? Благодаря предварително. 

Току що, Ivanskiq555 написа:

Здравейте,
Писнало ми е от Уиндоус! Взех си чисто нов лаптоп за 600 лева, и тоя от магазина му сложи Win 8.1 Pro и ми каза, че бил страхотен. Страхотен друг път, на втората седмица взе да се бъгва, през ден ми замръзва екрана и трябва рестарт. Кажете ми някоя версия на Linux, която да си сложа и да не е много тежка. Лаптопа ми е с 4 РАМ, AMD A6-6310, AMD Radeon R5 M230. Даже не знам дали това второто е видокарта и дали е вградена. Идеята ми е там, че искам просто да си ползвам лаптопа като се прибера от работа, малко фейсбук и клипчета да гледам, а не да се ядосвам всеки пък като ми забива. Надявам се не е сложно използването на Линукс за човек, който никога не е ползвал. Или пък да сложа една седмица и да не се занимавам? Благодаря предварително. 

Linux Mint, Manjaro или някоя от версиите на Ubuntu. Избор имаш голям и всички са лесни за инсталиране.

За начинаещ ...........Линукс Минт или Убунту Мате...............Манджата е за малкоооооооо по-напреднали,главно заради AUR и това ,че е Roling release :)

преди 48 минути, Ivanskiq555 написа:

Здравейте,

Правилен избор Линукс е в пъти по-човешка ОС :) .........изгледай този клип ЛИНК  и после ще помагаме

Арч базирани дистрота за новобранци никога няма да са добра идея. Ако разбере ,че само за един звук и кодеци трябва да инсталира над 10 пакета ще го заболи главата :)  Да не говорим ,че трябва да ги знае и кои са  точно тия пакети.  Няма дистро базирано на арч  с удобен графичен център за избор на програми както е в Убунту базираните дистрибуции.  Да не говорим ,че  си постоянно на тръни  кой пакет  ще се обнови и какво ще умре след  като се обнови. Аур репозиторитата са си като  битак  и там  има 10% контрол на пакетите който се намират.

Аз за тва му посочих Минт или Убунту мате,в тез AUR секи качва по нещо ма дал става ,стабилно ли е никой не знае.

Човека е начинаещ ,само е чувал за линукс ...........вие искате да го откажете от сега със тия Арч базирани дистрибуции.То за тва зомбираните уиндоус потребители смятат ,че Линукс е за некви IT гурута :) и бягат от него.Знаеш ли колко като този потребител им пука за игри и разни софтуери дето не вървят под Линукс?Поне 90 % от ползващите домашно PC ,тия хора си ползват машините за нет,филми и музика в свободно време :)  и им дреме на първичния полов белег дали са със Джам или Линукс ,важното е да бачка безотказно .

Хуу де, всички сме били начинаещи. Като им харесва толково много Виндовс-а, да му берат гайлето - това е положението.  Общо взето не са много далеч от истината, за IT гурута-та :) Да слага LTS Убунту, Стотинка, Опен Сусе, иначе Арч pacman си е най-добре. 

Ахъ ........за хора дето не искат да стават корифеии ,Убунту или Ментата са перфектни в случая :)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.