Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

преди 15 минути, bvbfan написа:

Хуу де, всички сме били начинаещи. Като им харесва толково много Виндовс-а, да му берат гайлето - това е положението.  Общо взето не са много далеч от истината, за IT гурута-та :) Да слага LTS Убунту, Стотинка, Опен Сусе, иначе Арч pacman си е най-добре. 

Без Open SUSE за начинаещи потребители. Тя не търпи своеволия. Възможно е, да е такава, но, това да не важи за българи. За нас е характерно, че се мислим за много и умни, и, че правилата са за глупаците. Засега, като най- общителна към начинаещи потребители се е наложила Linux Mint.

преди 8 минути, Иво Димов написа:

Ахъ ........за хора дето не искат да стават корифеии ,Убунту или Ментата са перфектни в случая :)

Те и да искат, пак са си перфектни. Ще започне от стандартна Mint и след време ще си направи собствена десктоп или сървърна конфигурация върху ubuntu-minimal или ubuntu-server. Аз в последните години ползвам основно сървърната версия, от която също премахвам няколко ненужни приложения, преди да си конфигурирам системата.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 764,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

Ба човеко иска си зяпа фейса и некой филм :) ич не му е до такиви еквилибристики.Хората нямат време от бачкане за подобни неща

преди 1 час, cybercop написа:

Без Open SUSE за начинаещи потребители. Тя не търпи своеволия. Възможно е, да е такава, но, това да не важи за българи. За нас е характерно, че се мислим за много и умни, и, че правилата са за глупаците.

Това също е за гайлето :D 

Филми, игри, музика и фотошоп, да си преоразмерява някоя снимка, и разни ми-ти фейсове - нищо работа за Виндовс :)

преди 10 часа, Ivanskiq555 написа:

Здравейте,
Писнало ми е от Уиндоус! Взех си чисто нов лаптоп за 600 лева, и тоя от магазина му сложи Win 8.1 Pro и ми каза, че бил страхотен. Страхотен друг път, на втората седмица взе да се бъгва, през ден ми замръзва екрана и трябва рестарт. Кажете ми някоя версия на Linux, която да си сложа и да не е много тежка. Лаптопа ми е с 4 РАМ, AMD A6-6310, AMD Radeon R5 M230. Даже не знам дали това второто е видокарта и дали е вградена. Идеята ми е там, че искам просто да си ползвам лаптопа като се прибера от работа, малко фейсбук и клипчета да гледам, а не да се ядосвам всеки пък като ми забива. Надявам се не е сложно използването на Линукс за човек, който никога не е ползвал. Или пък да сложа една седмица и да не се занимавам? Благодаря предварително. 

От наличните в момента версии на ЛинуксМинт - тази с МАТЕ, с кодеците, 64-битовата - за да има и ГугълХром (при нужда).

Ако, обаче, е с "нов модел" лаптоп - дали няма да избяга още при инсталирането? Все пак четенето (и разбирането на прочетеното) не на всеки се удава.

Редактирано от бат'начо (преглед на промените)

Здравейте,бях питал за проблем в компа,но той внезапно спря.Единсвената ОС ,която разпозна беше Дебиан.При инсталирането ми изписа следното.

За пьрви пьт инсталирам Дебиан.Незнам как да продолжал нататьк?

Много сьжалявям за лошото изразяване.Пиша с Андроид и едвам се справям.

IMG_20160520_212008.jpg

IMG_20160521_191405.jpg

Избираш "Не". Ще инсталираш firmware-iwlwifi след инсталацията на системата. Ако си избрал поддържана версия.

преди 1 час, cybercop написа:

Ще инсталираш firmware-iwlwifi след инсталацията на системата. 

Здравей,не го виждам в Synaptic?

преди 9 часа, batipej4o написа:

Здравей,не го виждам в Synaptic?

https://packages.debian.org/search?keywords=firmware-iwlwifi

Намира се в nonfree хранилището, където е нормално да се намира фирмения софтуер.

Ако ми кажеш, коя версия на Debian ползваш, ще ти генерирам списък с хранилища и ще ти кажа, как да ги добавиш.

В случай, че ползваш Debian 7 Wheezy с Xfce.

Изпълняваш в терминала :

su

mousepad /etc/apt/sources.list

Ако ти се отвори текстовия файл със списъка, изтриваш всичко в него и поставяш там само тези два реда.

deb http://ftp.bg.debian.org/debian/ wheezy main contrib non-free
deb-src http://ftp.bg.debian.org/debian/ wheezy main contrib non-free

Запазваш промените в документа и го затваряш. След това изпълняваш в терминала :

su

apt-get update

apt-get dist-upgrade

актуализираш системата, рестартираш и тогава почваш с настройките.

За Debian 8 Jessie, хранилищата се тези :

deb http://ftp.bg.debian.org/debian/ jessie main contrib non-free
deb-src http://ftp.bg.debian.org/debian/ jessie main contrib non-free

След Debian 6 Squeeze, дистрибуцията не е излизала с конфигурирани по подразбиране хранилища. Общо взето, списъка е неизползваем. Затова, трябва да си го конфигурираш сам винаги след инсталация на Debian.

на 20.05.2016 г. at 12:48, Иво Димов написа:

Аз за тва му посочих Минт или Убунту мате,в тез AUR секи качва по нещо ма дал става ,стабилно ли е никой не знае.

Минт е по-лесна от Убунту за начинаещи и всичко си има. Към лесните и добрите, по мое скромно мнение, може да се добави и PCLinux. Също си има всичко и не капризничи. С Убунту си имах проблеми, които, като начинаещ, не успях да отстраня. В някои сайтове не ми вървят клиповете; някакви приставки не били в ред и трябвало да се обновяват, някакви Ява скриптове трябвало да се добавят и пр., пък аз така и нямам идея що за бръмбъзъци са това и как да ги наглася. С pepperflashplugin-nonfree не става. И с нищо, което пробвах не става. Към всички нескопосаности, трябва да се добави и трудността при инсталиране на Скайпа /понякога се инати и не ще да захапе/. С голям зор го нагласих някак, но така и не разбрах как проработи. Бях инсталирал на един компютър Убунту 16-4, но го махнах; турих Минт и всичко тръгна без проблеми.

на 22.5.2016 at 6:51, cybercop написа:

Ако ми кажеш, коя версия на Debian ползваш, ще ти генерирам списък с хранилища и ще ти кажа, .........

Здравейте,здравей и ти cybercop.Разбирам твоето желание да ми помогнеш,но аз не вярвам,че ще се справя.Ти си ми помагал много рьти.Благодарен сьм и на Рламен.Много бях доволен от УСУ,но в последно време не знам каво му слава?

Попадна ми едно списание,ако за някой представлява интерес,мога да го копирам.

...

IMG_20160525_191543.jpg

преди 12 минути, batipej4o написа:

Здравейте,здравей и ти cybercop.Разбирам твоето желание да ми помогнеш,но аз не вярвам,че ще се справя.

Не можеш да копираш една команда в терминала и след това два реда в текстов файл ?

Здравейте, днес си инсталирах убунту 16.04 и не мога да преглеждам съдържание, изискващо флаш плейър. Пробвах да го изтегля, пробвах и с тази команда в терминала "wget https://raw.githubusercontent.com/quidsup/flashless-extras/master/flashless.sh
bash flashless.sh" , но не се получава.

Как мога да отстраня този проблем?

преди 9 часа, coldrage написа:

Здравейте, днес си инсталирах убунту 16.04 и не мога да преглеждам съдържание, изискващо флаш плейър. Пробвах да го изтегля, пробвах и с тази команда в терминала "wget https://raw.githubusercontent.com/quidsup/flashless-extras/master/flashless.sh
bash flashless.sh" , но не се получава.

Как мога да отстраня този проблем?

Пакета със стандартния flash player на Adobe се казва flashplugin-nonfree.

Можеш да го инсталираш директно от хранилищата "Партньори на Каноникал" или да инсталираш flashplugin-installer, който сваля пакета от официалния сайт. Само един от двата.

Мета пакета ubuntu-restricted-extras включва и flashplugin-installer.

За Chromium базираните уеб браузъри, плеъра са казва pepperflashplugin-nonfree. Това е стандартния плеър на Google, вграден в Chrome. За подобряване поддръжката на html5 формати под който и да е Chromium базиран браузър, трябва да инсталираш и chromium-codecs-ffmpeg-extra.

Всички гореописани пакети се намират в хранилищата. Можеш да ги инсталираш през мениджъра си на пакети, без да се налага да прибягваш до черна магия.

Здравейте !
От около 1 седмица имам Линукс Минт 17.3 Xfce.

Имам доста въпроси по настройките, но засега ще кажа три от тях.

1. Екранът гасне след 2-3 минути пасивност, вероятно от енергоспестяващи съображения,
и не мога да открия в нито един от всичките мениджъри на дисплей, плот и прозорци
как се удължава времето или как се изключва изобщо тази натрапена и досадна за работата ми "грижа"

2. Нужен ми е друг визуализатор на снимки, който да има функцията на Gwenview за фино увеличаване с "плъзгач", през 2 %,
а не на скокове, колкото им е дошло наум на създателите.
Ако има и функция изрязване, както в Gwenview - още по-добре.

3. Искам равен черен фон на екрана, а не откривам нито файл, нито настройка за това.
Ще стане ли да вляза като администратор в папката с файловете (вече я намерих коя е и къде е)
и да заменя един от наличните файлове с друг файл със същите размери, и същото име, но с черен фон ?

Благодаря ви !

Редактирано от Недко (преглед на промените)

По първия ти въпрос. Десен бутон върху иконката на батерията и там избери настройки захранване. Ако не се бъркам за названието. Там се настройват тези неща, дето искаш.

По другите ти въпроси, нека кажат другите. Аз съм пас. :(

Редактирано от AntiAlGor (преглед на промените)

преди 30 минути, AntiAlGor написа:

По първия ти въпрос. Десен бутон върху иконката на батерията и там избери настройки захранване. Ако не се бъркам за названието. Там се настройват тези неща, дето искаш.

По другите ти въпроси, нека кажат другите. Аз съм пас. :(

Благодаря !
Нямаше иконка на батерия по подразбиране и специално му я извадих от склада. 
После в менюто с десния бутон няма настройка на захранване.
Намерих я в отделен Мениджър на захранването.

Редактирано от Недко (преглед на промените)

преди 2 часа, Недко написа:

2. Нужен ми е друг визуализатор на снимки, който да има функцията на Gwenview за фино увеличаване с "плъзгач", през 2 %,
а не на скокове, колкото им е дошло наум на създателите.
Ако има и функция изрязване, както в Gwenview - още по-добре.

3. Искам равен черен фон на екрана, а не откривам нито файл, нито настройка за това.
Ще стане ли да вляза като администратор в папката с файловете (вече я намерих коя е и къде е)
и да заменя един от наличните файлове с друг файл със същите размери, и същото име, но с черен фон ?

Благодаря ви !

По т.2 - мислех да ти предложа първоначално viewnior (доколкото ти е нужно само увеличението, но май е на друг принцип - със склолване със средния бутон на мишката), но и други го могат, сега не ми идва нищо наум, май и това при тебе. Но за спорта - инсталирай gwenview (през синаптика, той е настроен на еквивалентната команда в терминал "--no-install-recommends" и няма да "влязат" много излишни зависимости) , какво толкова - свикнал си с него (дали ще изглежда както си свикнал е друг въпроса).

По т.3 - ... амиии започвам да съжалявам, че подкрепих "Мента с XFCE". То този вариант е много "ментов" и единственото му предимство е мениджъра му за обновявания. Мислех, че nitrogen отговаря за тапетите, но не би. Та значи - от настойката на плота (с десен бутон) , и там нейде имаше за задаване на снимка на плота, избираш папката където е твоята снимка и я задаваш нея. Не знам какво ще се случи, ако снимката е на дял, който е временно монтиран и след рестарт местоположението няма да е налично (идеята е да остане черно, нали).

преди 32 минути, бат'начо написа:

По т.3 - толкова ли не знаеш как да посочиш (не да сменяш) коя снимка да е за фон, никъде не е казано, че трябва да се ползва подразбиращата папка за снимки, може да добавиш папка, както и да махнеш тази в която са снимките в момента. Натисни Alt+F2 и напиши nitrogen и после ентъра (или в терминала, но не го затваряй после).

По т.2 - мислех да ти предложа първоначално viewnior (доколкото ти е нужно само увеличението, но май е на друг принцип - със склолване със средния бутон на мишката), но и други го могат, сега не ми идва нищо наум, май и това при тебе. Но за спорта - инсталирай gwenview (през синаптика, той е настроен на еквивалентната команда в терминал "--no-install-recommends" и няма да "влязат" много излишни зависимости) , какво толкова - свикнал си с него (дали ще изглежда както си свикнал е друг въпроса).

Благодаря !
По т.2 Да, пропуснах, че визуализаторът може да работи и със скролване, важното е да бъде плавно увеличение с произволен процент, а не на 4-5 скока и толкова.
В сегашният скролването превърта снимките, които са строени отляво вертикално в колонка. Пак оригиналничене, сякаш хора на заплата от Редмънд са го правили нарочно да е неудобен и да отблъсква. )) 
По т.3 Достатъчно ми е да знам, че има такъв начин. Май видях някъде опция "Задай като снимка на работния плот", но не направих връзка, че може да стане оттам.

преди 5 минути, Недко написа:

В сегашният скролването превърта снимките, които са строени отляво вертикално в колонка. Пак оригиналничене, сякаш хора на заплата от Редмънд са го правили нарочно да е неудобен и да отблъсква. ))

Виж в настройките - какво се предлага (ако има, разбира се). 

Може да пробваш pinta , по-слаба е от gimp, но става. Аз я предпочитам защото е на БГ езика (не помня така ли идва или е от хранилище).

на 30.05.2016 г. at 8:56, cybercop написа:

Пакета със стандартния flash player на Adobe се казва flashplugin-nonfree.

В Дебиан. А за 32 битово Убунту е така. И ако е активирано партньорското хранилище, с ubuntu-restricted-extras ще се инсталира adobe-flashplugin,  ако не е - flashplugin-installer .

Да, при опит за инсталиране (ако е инсталирано вече едното), новото "изритва" старото. Ако се не лъжа - в алфа/бета/гама версиите е налично само flashplugin-installer, а другото - по-към края.

xubuntu/lubuntu/kubuntu-resricted-extras използват повече или по-малка част от ubuntu-restricted-extras и са адаптирани към наличните програми първоначално в тях, така че ... да се знае.

преди 15 минути, бат'начо написа:

В Дебиан. А за 32 битово Убунту е така. И ако е активирано партньорското хранилище, с ubuntu-restricted-extras ще се инсталира adobe-flashplugin,  ако не е - flashplugin-installer .

Да, при опит за инсталиране (ако е инсталирано вече едното), новото "изритва" старото. Ако се не лъжа - в алфа/бета/гама версиите е налично само flashplugin-installer, а другото - по-към края.

Наистина беше adobe-flashplugin. От много време не ползвам плеъра на Adobe и, вече почвам да забравям.

А, да . При маркиране в инсталатора за инсталиране на кодеците - се инсталира ubuntu-restricted-addons, който е част от ubuntu-restricted-extras, но (да кажем) не е пълния мета-пакет.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.