Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Колко ток харчи компютъра?

Featured Replies

мощността P (W) = силата на тока I (A) * напрежението U (V)

Ако си земарил I= 0.4А ток без и I= 1А с монитор при напрежение на мрежата U=220-230V мощноста съответно е:

P(W)=0.4*220=88W (вата)

P(W)=1*220=220W (вата)

kWh(киловатчас)=P(W)/1000*t(час)

за 1 час

220/1000*1=0.22kWh

Aко ползвате комп. средно на ден 5 часа 30 дни в месеца то:

0.22*5*30=33kWh на месец

При цени на ел.енергич : дневна 0.174лв,нощна 0.093лв и разпределение на ползване съответно 70% към 30% то:

33*0.174*0.7+33*0.093*0.3=4.94лв

Замерите от 0.4А и 1А съм ги използвал условно За по-точно пресмятане трябва замерите тока I(А) на собствения си комп. в натоварен и разтоварен режим.

(I(A)н+I(A)р)/2=I(A)ср

Замерването става с амперметър.

Да, това е съвсем реално-и моите изчисления са приблизителни:

ако си държите компа по цял ден и нощем го изключвате ще плащате по около 10лв. месечно за компа само. :clap:

• Отговори 83
  • Прегледи 70,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Да, това е съвсем реално-и моите изчисления са приблизителни:

ако си държите компа по цял ден и нощем го изключвате ще плащате по около 10лв. месечно за компа само. :)

Ха така,браво :) Уф,олекна ми на душата,че не е компа причината да ми олеква джоба :)

Ако си земарил I= 0.4А ток без и I= 1А с монитор при напрежение на мрежата U=220-230V мощноста съответно е:

P(W)=0.4*220=88W (вата)

P(W)=1*220=220W (вата)

за 1 час

220/1000*1=0.22kWh

0.22*5*30=33kWh на месец

При цени на ел.енергич : дневна 0.174лв,нощна 0.093лв и разпределение на ползване съответно 70% към 30% то:

Замерите от 0.4А и 1А съм ги използвал условно За по-точно пресмятане трябва замерите тока I(А) на собствения си комп. в натоварен и разтоварен режим.

(I(A)н+I(A)р)/2=I(A)ср

Мощостта P (W) = силата на тока I (A) * напрежението U (V)*косинус фи(косинус фактор на мрежата)

За различните видове импулсни захранвания косинус(фи) варира от 0.5 до 0.8.

Като стойността на косинус(фи)зависи и от моментната консумация.

Захранванията на мониторите също са импулсни и за тях важат същите условия.

Ето защо,както каза и @Филипов,колко ток харчи компа далеч не може да се изчисли толкова лесно

eи Flare електромера ти е развален ама много яко като ти го сменят 6те разбере6 реално колко електроенергия харчите :speak:

Абе всичко зависи от Инкасатора,ако питате мен. Вие си правите сметки без крьчмар. :speak:

Замерването става с камъни и други предмети. Измерването става с измервателни уреди като амперметър и други. Косинус фи има място само при реактивен товар. При фазова разлика между тока и напрежението. За устройства с импулсно захранване е важен PFC. Там няма фазова разлика, има несинусоидална крива на токовата консумация. В частност когато моментната стойност на входното синусоидално непрежение надвиши моментната стойност до която е зареден входния електролитен кондензатор.

Косинус фи има място само при реактивен товар. При фазова разлика между тока и напрежението.

За устройства с импулсно захранване е важен PFC. Там няма фазова разлика, има несинусоидална крива на токовата консумация. В частност когато моментната стойност на входното синусоидално непрежение надвиши моментната стойност до която е зареден входния електролитен кондензатор.

PFC

Применительно к импульсным блокам питания (в системных блоках компьютеров в настоящее время используются БП только такого типа) этот термин означает наличие в блоке питания соответствующего набора схемотехнических элементов, который также принято называть "PFC". Эти устройства предназначены для снижения потребляемой блоком питания реактивной мощности.

Редактирано от badr (преглед на промените)

P(W)=0.4*220=88W (вата)

P(W)=1*220=220W (вата)

за 1 час

220/1000*1=0.22kWh

0.22*5*30=33kWh на месец

(I(A)н+I(A)р)/2=I(A)ср

сметките които съм направил са за 24 часа работа на моя комп, а колкото до амперклещи потърси тук

сметките които съм направил са за 24 часа работа на моя комп, а колкото до амперклещи потърси тук

мощността P (W) = силата на тока I (A) * напрежението U (V) * корен от 2 - когато става въпрос за променливо напрежение .... хехехе забравили сте физиката !

PFC

Применительно к импульсным блокам питания (в системных блоках компьютеров в настоящее время используются БП только такого типа) этот термин означает наличие в блоке питания соответствующего набора схемотехнических элементов, который также принято называть "PFC". Эти устройства предназначены для снижения потребляемой блоком питания реактивной мощности.

Пълно съпротивление на верига

Z=(R2+(XL-XC)2)1/2

R-активно съпротивление

XL-индуктивно съпротивление

XC-капацитивно съпротивление

Импулсните захранвания а и не само те (там където е възможно) се конструират така че XC-капацитивно съпротивление да се компенсира (т.е. равно)с XL-индуктивно съпротивление при дадена честота .В изправителния блок на имп захранвания последователно на изглаждащите кондензатори има свързана индуктивност. Целта е захранващата верига да не се товари с реактивна енергия т.е. Cos fi да клони към 1ца

Абе много сложно сте я подкарали :down: Аз не съм забелязал увеличаване на сметката ми за енергия в последните 2 години, въпреки постоянното увеличение тарифата на еленергията. Ето и някои причини за това :) 1. Зимата ползвам по малко радиатора, защото компа му помага :) 2. Почти не гледам ТВ и рядко се сещтам да включа ламята, наречена телевизор! 3. Компа го ползвам и за крушка (разбира се телевизора също преди ) ;) Ееее... кофтито е, че лятото е малко жежко, но се свиква ;) Ся мисля да го позарежа тоя комп и да пренасоча малко пари към новата си кола ;), само енергото да не се усъмнят нещо, че то май няма да има за какво да им плащам ;) Току виж ми докарали спецовете, да ми проверяват електромера :down:

• 6 месеца по-късно...

Ха така,браво :) Уф,олекна ми на душата,че не е компа причината да ми олеква джоба :P

Макар че не е за тази тема - точно компютърът е причината да ми олеква джоба!

ПП: A backata е много прав. В тези думи.... "Абе всичко зависи от Инкасатора,ако питате мен. Вие си правите сметки без крьчмар." ...има много истина...

Редактирано от hattamotto (преглед на промените)

• 9 месеца по-късно...

Здравейте на всички. BADGAD не дей се извинявай,че си казъл че на месец компютъра харчи 45 лв. Защотот преди да имам компютър плащах ток 5 лв.А когато си го пуснах след месец сметката ми беше вече 15 лв.След това когато смениха електромерите с цифрови вече плащам към 40лв.

• 1 година по-късно...

Вижте, при мене ситуацията ее следната: Ползвам лаптоп DEEL 600, който постоянно е включен чрез зарядното в мрежата.Процесора е 1,4 GHz,RAM 512 Mb, 40 GB. Ползвам към него за по-голямо мое удобство отделна клавиатура и допълнителен по голям(17") монитор, от тия по старите, кинескопните. Сутрин от 07.00 часа съм в интернет и вечер откарвам до към 22.00 часа. Гледам филми, чета книги, изобщо забавлявам се по някакъв начин защото съм инвалид и трудно ходя. Живея сам, като до скоро плащах за ток около 7-8 лв. месечно. Откакто пуснах интернета и заседнах пред комютъра сметката ми скочи на около 15 лв. Така че несериозно ми звучат разни колеги които се оплакват от голями сметки за електроенергия.

Здравейте и аз се опитвам да разбера колко ток харчи моят комп обаче немога. Значи никъде не е написано колко Вата е захранването му, нито на гаранционната карта нито отзад на кутията а не ми се отваря. Има ли някакъв друг начин да разбера колко е в Интернет търсих моята компютърна конфигурация но и там същата работа.

Здравейте и аз се опитвам да разбера колко ток харчи моят комп обаче немога. Значи никъде не е написано колко Вата е захранването му, нито на гаранционната карта нито отзад на кутията а не ми се отваря. Има ли някакъв друг начин да разбера колко е в Интернет търсих моята компютърна конфигурация но и там същата работа.

Най-простата сметка е лев на ден, когато работи денонощно. Това са мои наблюдения при постоянна работа на компютъра при сиид 24 часа и около 12-14 часа пълно натоварване с шахпрограма - CPU-то на 100%, RAM-та 2,5GB използвана, монитора на скрийнсейвър. "Теста" продължава вече пета година, с различни машини, но горе долу без гасене /само при проблем/.

Мислиш ли,че ако знаеш колко вата е захранването,по-лесно ще разбереш колко"ток" ти харчи компа?Чете ли темата отначало?За да добиеш груба(ама много груба...:))представа,ползвай калкулатора,дето се подмята в темата.

Абе много сложно сте я подкарали :) Аз не съм забелязал увеличаване на сметката ми за енергия в последните 2 години, въпреки постоянното увеличение тарифата на еленергията. Ето и някои причини за това ;)

1. Зимата ползвам по малко радиатора, защото компа му помага ;)

2. Почти не гледам ТВ и рядко се сещтам да включа ламята, наречена телевизор!

3. Компа го ползвам и за крушка (разбира се телевизора също преди ) ;)

Ееее... кофтито е, че лятото е малко жежко, но се свиква ;)

Ся мисля да го позарежа тоя комп и да пренасоча малко пари към новата си кола ;), само енергото да не се усъмнят нещо, че то май няма да има за какво да им плащам ;) Току виж ми докарали спецовете, да ми проверяват електромера :P

Точно така - и аз съм на това мнение. Аз имам компютър от много години ( 1993 ), после към 1998 го смених с по мощен - PENTIUM II 166 MHZ, , после през 2002 го смених с PENTIUM III 700 Mhz, после през 2005 - PENTIUM IV 1,7 MHZ, и сега съм с PENTIUM IV 2,8 MHZ, 2 GB RAM, 2 HDD 700 GB, и отделно 2 LINUX сървъра. Както искате така го приемайте, но през тези години до като сменях компютъра с по мощен, нямах никаква разлика в цената на тока. Вече от 3 години съм и с двата LINUX сървъра и пак нямам никаква промяна в тока - при положение че и 3-те ми компютъра са включени денонощно без да ги спирам. Преди като бях само с един компютър цената беше между 25-28 лева лятото, и зимата 30-37 лева, понеже се топля с кварцова печка с реотани. Рядко готвя на печката, понеже имам микровълнова и купувам полуготови храни и ги притоплям за 2-3 мин. Вече 3-та година съм с двата LINUX сървъра и нямам проблем - цената е същата както преди. Не забравяйте че компютрите има захранващи блокове, които от 220 V правят напрежението на 12 V. Вътре хард дискове, CD или DVD, харчат по 12 V. Това е финна електроника, и ако влезе 220 V ток от мрежата, компютъра ще се стопи..... Директно 220 V ток гълтат перални, готварски печки, климатици, духалки и ел. крушките. Аз и на 3-те компютъра съм сложил по 500 W захранващи блокове и нямам проблем с цената на тока. Компютрите са най икономичните машини! В офиса където работим, бяхме с 4 компютъра, а сега от 1 година сме с 8 понеже се увеличиха колегите. И там цената на тока е същата без промяна, при положение че и там не спираме никога компютрите. Цената зависи или от инкасатора колко ще си надпише или колко често пускате готварската печка - тя е най големия консуматор! Така че не се притеснявайте - работете спокойно. ;)

Лев на ден не може да е. Моят компютър работи денонощно и със сигурност не харчи повече от 5 лева месечно.

Редактирано от prwvu (преглед на промените)

Лев на ден не може да е. Моят компютър работи денонощно и със сигурност не харчи повече от 5 лева месечно.

От доста време фирмата в която работя ползва за офис едно помещение с отделен електромер.Във въпросното помещение има 33вата осветление (3 енерго спестяващи крушки х 11W) компютър, принтер, факс и отвреме навреме се зарежда някои GSM. Сметките за ток се движат около 20-25лв.

Компютъра е стандартна офис конфигурация, 300W захранване, LCD монитор с вградени тонколони.Други електрически уреди няма.

От това си вадя изводи че един компютър харчи ток за около 15лв на месец.

няколко линка

http://vikiwat.com/p...?productid=1224

Публикувано изображение

45 лева в бриколаж (пише в един форум)

conrad

Публикувано изображение45euro

вариант 2

ENERGIEKOSTEN-MESSGER.ENERGY-CHECK 3000

Публикувано изображение

видео

само 24,95 EUR http://www1.conrad.de

STROMVERBRAUCHS-ÜBERWACHUNG COST CONTROL

9,95 EUR http://www1.conrad.de

Публикувано изображение

ВИДЕО

така ще са най-точни мерките

Редактирано от saentist (преглед на промените)

Компа от подписа харчи 315-320w , при макс. натоварване(fur+prime), без монитор , при интернет или филм -ок 180w , начин на измерване:

Публикувано изображение

Това е консумацията , включително загубите в захранването(<20%)

:sobbing:

Погледнато профисионално..."

Недай си боже всички да започнем да гледаме профисионално че отиде.

Най-лесно можеш да си пресметнеш като видиш колко вата ти е захранването на пс-то,колко вата ти е монитора.Събираш ги и ще ти стане ясно колко евентуално харчи максимално за час.. оттам си смяташ (24х7) х Събраното и ще разбереш колко ще ти харчи на седмица. оттам (умноженото) х 4 и ще разбереш колко ти харчи за месеца...

Като цяло приблизително един компютър харчи 1 киловат на час.

==========================================================================================

24 киловата на денонощие; |

168 киловата за седмица; |

672 киловата за месец; |

8064 киловата за година; |

==========================================================================================

*** Това са максимални стойности при които слагам 500 вата захранване + 500 вата монитор.|

на това му се вика профИсионален отговор.

Недай си боже всички да започнем да гледаме профисионално че отиде.

Най-лесно можеш да си пресметнеш като видиш колко вата ти е захранването на пс-то,колко вата ти е монитора.Събираш ги и ще ти стане ясно колко евентуално харчи максимално за час.. оттам си смяташ (24х7) х Събраното и ще разбереш колко ще ти харчи на седмица. оттам (умноженото) х 4 и ще разбереш колко ти харчи за месеца...

Като цяло приблизително един компютър харчи 1 киловат на час.

24 киловата на денонощие; |

168 киловата за седмица; |

672 киловата за месец; |

8064 киловата за година; |

*** Това са максимални стойности при които слагам 500 вата захранване + 500 вата монитор.|

на това му се вика профИсионален отговор.

Когато не разбираш нищо в дадена област , по добре не пиши нищо , вместо да се излагаш.

Един компютър ,средна хубост(500-600лв) харчи 100-250w средно за 1час , а lcd монитор 30-80w(17-24")

Общата консумация е около или под 300вт в повечето случаи .

500w монитори няма , 270-300w консумира 52" LCD телевизор .

Да пишеш че 1kw консумира компа е смешно.

Поздрави ;)

тои го е смятал с 3-4 х2 карти ;)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.