Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Положението в Украйна - част 4

Featured Replies

"Именно. Но то не е само да го прочетеш, а трябва и да го осмислиш. Общи интереси. Солидарност. 

А вашата реторика е реторика на разделението. Реторика на омразата. Реторика на лични нападки и насаждане на култ към диктатори."

Е! Ти като го осмисли, я да те чуем какво решение взе и как ще го приложиш реално. Ей тъй, както си го мислиш ТИ! Понеже мислиш логично, а ние не можем. И няма смисъл да се правиш на "невидим".

Редактирано от Гост (преглед на промените)

• Отговори 2,4k
  • Прегледи 94,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Ти нали щеше да мислиш?

Ама то за да разбереш, че мисля, трябва и ти да се опиташ да мислиш.

"Именно. Но то не е само да го прочетеш, а трябва и да го осмислиш. Общи интереси. Солидарност. 

А вашата реторика е реторика на разделението. Реторика на омразата. Реторика на лични нападки и насаждане на култ към диктатори."

Е! Ти като го осмисли, я да те чуем какво решение взе и как ще го приложиш реално. Ей тъй, както си го мислиш ТИ! Понеже мислиш логично, а ние не можем. И няма смисъл да се правиш на "невидим".

Не става така колега, за да има конструктивен диалог, трябва да има добронамереност и желание за разбирателство.

Ама то за да разбереш, че мисля, трябва и ти да се опиташ да мислиш.

Не става така колега, за да има конструктивен диалог, трябва да има добронамереност и желание за разбирателство.

Постарай се тогава. Мен не ме поучавай какво трябва! Аз тези неща отдавна ги казах, но явно ти си непоправим със гаменското си поведение! Нали се разбрахме, че вече няма да присъстват обиди? Или за теб това не се отнася?

Постарай се тогава. Мен не ме поучавай какво трябва! Аз тези неща отдавна ги казах, но явно ти си непоправим със гаменското си поведение! Нали се разбрахме, че вече няма да присъстват обиди? Или за теб това не се отнася?

Омръзна ми от извъртанията ти. Или ще разговаряме като равни, или въобще няма да разговарям с теб.

Редактирано от Реджеп Иведик (преглед на промените)

Поредни култови бисери ! :)

Всяко от тези неща си има икономическа обосновка, различна от твоите пропагандни мечти и соц утопии .

имаш само ти от сайта ukronazi

Кои сте вие ? Кой ви дава право нагло да лъжете

аз съм този,който няма нищо общо и не искам да имам със сорос!

Омръзна ми от извъртанията ти. 

Прочети отново пост №2076 и се постарай да отговориш. Къде виждаш извъртания? Виждаш ли нещо, с което те обиждам. Виждаш ли нещо, което ти накърнява достоинството? А ако не ти се отговаря на мое питане, можеш да кажеш. Няма да ти се обидя а и не си задължен да ми отговаряш. Искаше добронамереност и желание за разбирателство. Ето! Предлагам ти го. Но когато отговаряш , мисли!

Допълнено: Хайде бе човек. Не се крий а кажи. Искаш или не - да разговаряме. Погледни се:

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Поредни култови бисери ! :)

Всяко от тези неща си има икономическа обосновка, различна от твоите пропагандни мечти и соц утопии .

:)

нямаме друга алтернатива. 

Утопии как "онея" развалиха хубавия ни соц, и как АКО не сме били свалили "убавото" добруване ;89 г, сега щяхме ехеее... :)

Другари, първо - соца фалира. И мен ми се живее вечно осигурен, живее ми се като дете, дето да не мисли за работа, пари, бъдеще и т.н.. и аз искам все "някой друг" да ми осигурява тези неща.

Но едно са мечтите и илюзитие за "просперитет" преди '89 , съвсем друго е реалността.

Държавата фалира много преди '89-та. Има вече мого документи за тези неща, за реалните, не измислени цифри от петилетките. 

Но е друга тема все пак.

Второ - илюзиите че сме "загърбили" големия брат - Русия.

За съжалене, от всички бивши соц страни, най голямо , бих казал огромно руско влияние си остана тук.

И отново напомням пряката зависимост - където по бързо и отдавна се оттърваха що годе от руските зависимости и проведоха лустрация - сега тези държави са много по добре.

Ние, които сме на опашката , и сме верен "приятел" на РФ, които до толкова наглеят че щяха законодателство да ни променят в угода на олигархичните си монополни интереси...  - очевидно ни е нивото.

А връзката - пряка.

И това е всъщност много интересен феномен - винаги , а и вие тук, свързвате РФ като наследник , като идеализиран  образ на СССР и комунизма.

А РФ отдавна не е нито СССР , нито комунизъм.

Отдавна и ресурси и икономика са в ръцете на безскрупулни олигархични акули, които ползват и служби и соцпропаганда, само да си осигурят интересите.

в ръцете на тези 84  милиардера в Москва, които към тази година /сигурно заради кризата/ са се увеличили на 114 бр.

А тук някои хора / и вие гледам/ с носталгия и сълзи на умиление едва ли не гледате към Путя, сякаш тощ ще ви върне "мелодия на годината"... :)

Аз кво го попитах, той кво ми отговаря...

Къде съм казал едно от изброените неща?

ПП. (https://www.kaldata.com/forums/topic/242533-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%B2-%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B0-%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82-4/page-97#entry3151604)

Относно руското влияние, то е главно чрез горивата. Предложи алтернатива, моля. В противен случай ще продължава да го има. В Украйна и Русия горивото струва от 0,80 до 1,00 български лева. Другото тук са данъци, акцизи и спекула. И на мен не ми е приятно да ги плащам, но не виждам как да не го правя. Това е положението.

Редактирано от Wankata (преглед на промените)

Прочети отново пост №2076 и се постарай да отговориш. Къде виждаш извъртания? Виждаш ли нещо, с което те обиждам. Виждаш ли нещо, което ти накърнява достоинството? А ако не ти се отговаря на мое питане, можеш да кажеш. Няма да ти се обидя а и не си задължен да ми отговаряш. Искаше добронамереност и желание за разбирателство. Ето! Предлагам ти го. Но когато отговаряш , мисли!

Нарочно ли ме дразниш ?

Нали ти писа, че аз те обиждам. Къде. Цитирай, къде лично аз те обиждам. Къде съм писал, че ти ме обиждаш ?

Ти ме преследваш по темите. Не аз теб. Ако толкова искаш да си говорим, казах ти. Не обичам да ми говорят отвисоко.

имаш само ти от сайта ukronazi

аз съм този,който няма нищо общо и не искам да имам със сорос!

Къде ги тея укронаци бре.. дето пишат за нашата икономика :) :) :) 

А Сорос.. странно.. че той е възприеман дори като ляв :) 

Ако почетеш това http://hashtag-bg.com/articles/1380/%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%81-%D0%B1%D0%B5%D0%B7-%D1%82%D0%B0%D0%B1%D1%83%D1%82%D0%B0може и фен да му станеш :) 

Истината е, че Сорос не е нито идеолог на десницата, нито американска икона. Ако поразровим водещите американски консервативни медии, блогове и тинк-танкове, ще открием, че за дясна Америка Сорос е „комунист”, „левичар”, „задкулисен кукловод”, „аферист”, създал своя „империя на злото от неправителствени организации по цял свят”. Сорос не само няма нищо общо с десницата, а е и отявлен идеологически и политически враг на републиканците в САЩ.

През 2011 г. „Форбс” публикува обширна статия под заглавие „Увреждат ли американската външна политика милиардите на Сорос” и подзаглавие: „Как Сорос прави светът по-опасен”. Там между другото се казва: „Сорос е мразен, защото много хора в Източна Европа и Централна Азия вярват, че той използва парите, за да подрие политическите им системи. С основание или не, подобни възгледи насърчават антиамериканизма и дават на диктаторите силен аргумент срещу американската дипломация. Ироничното е, че Сорос всъщност не провежда про-американска политика, независимо, че насърчава отделни въпроси на гражданските права и събаря диктатури. В своята книга „Ерата на погрешимостта”, Сорос пише: „главното препятствие пред един стабилен и справедлив свят са Съединените щати”.

Та.. дали да не ви наричам соросоиди затова че и тук повтаряте почти същото като последното изречение ? :) 

Та.. дали да не ви наричам соросоиди затова че и тук повтаряте почти същото като последното изречение ? :)

смееш ли да пишеш?нали ще ти  спрът кинтите !драскай си каквото ти е казано!небой се! :)

Къде ги тея укронаци бре.. дето пишат за нашата икономика :) :) :)

А Сорос.. странно.. че той е възприеман дори като ляв :)

Ако почетеш това http://hashtag-bg.com/articles/1380/%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%81-%D0%B1%D0%B5%D0%B7-%D1%82%D0%B0%D0%B1%D1%83%D1%82%D0%B0може и фен да му станеш :)

Не, ти си безнадежден случай, честно...

Да, трябва да има добронамереност. Иначе не може да има разбирателство. Добронамереност означава да се опитваме да се разберем. Това трябва да бъде взаимно.

Обидите и гаменският език, който си позволяват някои колеги нямат нищо общо с желанието за нормален диалог. Обидите по презумпция се отправят, когато този, който ги отправя желае да опорочи беседата.

Това е чисто комунистическо мислене.

Не хамериканеца ти е унищожил всичко , а фалиралия соц ти унищожи уродливата , неправилно построена икономика, плодовете на което берем и до момента.

Най е лесно да построиш нещо мегаломанско , което е икономически неефективно , но покрито със широкия гръб на държавата, управлявано с често неадекватни плужеци партийни рководители, неямащи нищо общо със сепциалисти , и после да се чудиш ама защо това уродливо нещо фалира, и се затри.

Значи ти знаеш по-добре от мен какъв съм аз.. така ли? 

Точно хамериканеца унищожи АБСОЛЮТНО ВСИЧКО, което постигна България тогава. Вместо да доразвием постигнатото, те го съсипаха и разпродадоха буквално за стотинки. И сега се намират такива като тебе, а и по телевизията, които тролите и се опитвате да дезинформиратe.

Неслучайно едно време са ни наричали икономическото чудо на света!

Ето още малко факти, от "неефективния" социализъм: 

- Транспортното машиностроене
Първият български електрокар се появи в 1951 г. След 3 десетилетия изнасяхме годишно 83 хиляди електро- и мотокари. БЪЛГАРИЯ НАДМИНА 3 ОТ СВЕТОВНИТЕ КОМПАНИИ в тази област: АМЕРИКАНСКАТА “Кларк”, ЯПОНСКАТА “Тойота” и БЪЛГАРСКАТА “Балканкар”.
/Тук не можем да не отдадем почит на култовата реплика на сините шамани, която ще остане като ярък бисер: че японците купували нашите мотокари, заради чугуна. Изглежда е имало голям глад за чугун по света, а в България се е намирало някакво извънредно находище, защото нашите мотокари се купуваха на 5 континента и то с десетки хиляди – включително и от най-развитите “демокрации”./

- АЕЦ “Козлодуй”. Проектирана и строена съвместно от руски и наши специалисти, с мощността си 3760 MW осигури 45% от електропроизводството на страната! Тя е една от големите атомни електроцентрали в света!

– ПАВЕЦ “Чаира”. По мощност (861 MW) и по проектно решение (турбопомпената зала е на 360 метра под земята, в каверна с размерите на зала 1 на НДК) няма европейски аналог! Каскада “Белмекен-Сестримо”. С трите електроцентрали (първата от които е ПАВЕЦ), с обща мощност 735 MW, е международна рядкост!Заема водещо място между действуващите ВЕЦ и ПАВЕЦ в света.

– Източномаришкият енергиен комплекс. Горивната му база са лигнитни въглища с най-ниска калоричност – 1400 ккал/кг. По екологични изисквания две от централите са с железобетонни комини по 325 метра – най-високите в Европа!

- До 1950 г. у нас са изработвани водни турбини с мощност до 10 КW. През 1954 г. произведохме турбина и генератор с мощност 700 КW. В 1960 г. изнесохме в Китай 30 турбогенераторни комплекта за ВЕЦ. Към 1980 г. вече работеха 30 ВЕЦ с 80 български турбогенератори с обща мощност 840 МW. Венец на турбостроенето ни са трите агрегата за ПАВЕЦ “ЧАИРА”, всеки с мощност 215 МW по чертежи на “Тошиба”, Япония.
- Нашите енергетици проучваха, проектираха и строиха енергийни обекти за сложни геоложки, земетръсни и други условия в Ливан, Йордания, Кувейт, Сирия, Ирак, Алжир, Либия, Румъния, Чехословакия, Испания.
- Благодарение на енергийната ни стратегия през целия период 1950-1990 г. България беше сред европейските страни с най-редки и кратки сътресения в енергоснабдяването!

Машиностроенето
 най-ярко показва растежа на индустриалния ни интелект
 В 1945 г. в България имаше десетина предприятия и 50 работилници с общо 4000 работещи и не повече от 200 инженери.
 В 1989 г. в отрасъла работеха 730 завода, 430 хиляди работещи и 35 000 инженери. 5000 научни дейци създаваха нови технологии и машини в 30 научноизследователски института.

- Корабостроенето
от Освобождението до 1945 г. е произвело 86 плавателни съда с обща товароподемност 15 500 тона. Най-големият кораб е бил с товароподемност 800 тона. От 1945 до 1990 г. са произведени 1450 плавателни съда с обща товароподемност 5 милиона тона. От износ на кораби спечелихме 2 млрд. щ. д. (5 пъти повече от инвестициите за отрасъла).
Корабостроителният завод във Варна, проектиран и построен от наши специалисти, е един от най-съвременните в Европа. 

- Металообработващите машини
 бяха основно направление на отрасъла. Започнало през 30-те години в 5-6 малки работилници, към 1980 г. то имаше 40 завода, произвеждащи 18 хиляди стругове, фрези, бормашини, агрегатни машини, обработващи центри, автоматични технологични линии, манипулатори, роботи. 90% от тях се експортираха в десетки страни от Близкия изток до Западна Европа.

- Електроника и изчислителна техника

Научноизследователски институти: БАН – София, ЦИИТ-София, в Ботевград, Пловдив, Бургас, и др.
Заети в производството и научното развитие – над 100 000 души. България се нареди сред развитите страни в тази област. Това беше тържество на нашия индустриален интелект! Изчислителната техника, телекомуникациите, кибернетиката, автоматизацията, програмната индустрия се превръщаха в съдба на младите българи!

Производството на компютрите Правец, които през 80-те бяха конкуренти на тогавашните американски IBM!

До 1980 г. произвеждахме само спортни гуменки. След 3-4 години, по лицензи от “Ромика”, “Трейнинг”, “Адидас” и “Пума”, предприятията в Благоевград, София, Хаджидимово, Добрич, Хасково стигнаха общо годишно производство 5 милиона маратонки – повече от всички соцстрани, взети заедно. Всяка събота и неделя туристи от Гърция и Югославия купуваха по 4-5 чифта български маркови маратонки от софийския ЦУМ.

-Изчислителни машини и процесори в София.
-Памети и телеобработка във В. Търново.
-Механични конструкции в Благоевград.
-Магнитни глави в Разлог.
-Печатни платки в Русе и Търговище.
-Инструменти в Шумен, Благоевград и София.
-Градивни елементи в София, Перник, Айтос, Кюстендил, Никопол, Сливен, Ст. Загора, Ботевград, Разлог, Белица.
-Организационна техника в Силистра и Самоков.
-Пишещи машини в Пловдив.
-Радио и телевизори в София и В. Търново.
-Телефони и телефонни централи в Белоградчик и София.
-УКВ радиостанции в Гоце Делчев.
-Радионавигационна апаратура във Варна.
-Осветителна техника в Сливен и Ст. Загора.
-Окръжни и заводски изчислителни центрове.

-Завод за германиеви полупроводници в Ботевград от френската фирма CSF по инициатива на Лазар Данчев;
-Завод за метален обков във Варна, вкл. стан за студено валцоване на ленти по инициатива на инж. Димитър Валев;
-Завод за санитарна арматура в Севлиево, с първия в източните страни цех за метални покрития на пластмасови детайли. За кратко време той завладя пазарите в Близкия изток;
-Завод за тягови панцерни акумулатори от фирмата “Варта”;
-Завод за диамантни дискове по шведски лиценз;
-Завод за електропреобразователни елементи с линии за кварцови монокристали от Япония, по инициатива на инж. Янко Дюлгеров;
-Завод за автобуси по лиценз от немската фирма “Кесборер”;
-Завод за въздушни и маслени автомобилни филтри “Пирели”;
-Завод за стоманени профили по лиценз на “Шльойман”, ГФР;
-Завод за заваръчни електроди по лиценз от Германия;
-Завод за дизелови двигатели по лиценз от “Перкинс”, Англия;
-Завод за ръчни електроинструменти по лиценз на “АЕГ”;
-Завод за вентили за автомобилни гуми по японски лиценз;

За хранителната индустрия няма да пиша, защото можем да говорим до утре... По-горните факти са в много съкратен вариант и ако някой иска да ги прочете в пълният им вид може да посети този линк:

http://bgistoria.jimdo.com/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%BA%D0%BE%D1%8F%D1%82%D0%BE-%D0%B8%D0%B7%D0%B3%D1%83%D0%B1%D0%B8%D1%85%D0%BC%D0%B5/

КОЕ МУ Е БИЛО НЕЕФЕКТИВНОТО И ТИ БИЛ ЛИ СИ СПЕЦИАЛИСТ В ДАДЕНА ОБЛАСТ ТОГАВА, ЗА ДА ГО КАЖЕШ? Значи до 1989г. всичко това е функционирало и е извело България на едно от предните места в света, а след 1989г. изведнъж е станало неефективно и е разпродадено буквално за стотинки от същите търгаши, които казват, че работи неефективно. Защо не продължи да функционира? Какъв беше проблема? Това, че разни дебелобузести чичаци дезинформират и лъжат по телевизиите, че всичко тогава е било "лошо", съвсем не означава, че е така... ДА, милицията и Държавна Сигурност са репресирали народа и сме правили това, което кажат от горе, но защо след като дойдоха великите демократи не ни оставиха да развиваме постигнатото и да си работим ,и да се развиваме? Съсипаха всички тези работни места, за да отидат в чужбина вече 2 милиона българи... Да ти кажа ли защо? Защото на това стратегическо място на никого не му трябва икономическа сила. Трябва им пустиня с добри пътища, чрез които да се възползват от стратегическото ни положение. Ако изведем проблемите на България на преден план всички ще видим, че не сме за ЕС! Приеха ни, за да контролират по-добре тази територия. ДА, по-добре е, че можем да пътуваме, учим и работим много по-лесно из почти цяла Европа, но за сметка на какво?

ДА, комунистите може и да не са били прави за много от нещата (не съм много запознат), но всички постижения по-горе ги разглеждам от икономическа гледна точка и в ИНТЕРЕСА НА БЪЛГАРИЯ. Пак казах в предишни постове, че е важно България да гледа своите интереси, а не американските, руските, турските или на когото и да било, А БЪЛГАРСКИТЕ!

Редактирано от baner4ooo (преглед на промените)

В края на втората световна война България и Австрия са били на приблизително едно ниво на икономическо развитие. Американски шпиони и официални наблюдатели са водили наблюдение как се развиват двете държави от противоположната страна на желязната завеса. 1965 година спират наблюдението като отчитат, че е безсмислено да се хабят повече средства за това изследване.

Хайде сега по сериозно и да се уважаваме като интелигентни хора. Взаимно да се уважаваме

България през Балканската Война е изкарала армия, по-голяма от тази на Съединените щати! Тогавашното ни население е било 4 МИЛИОНА, НО С 600 000 АРМИЯ! Общо с резерва стават 714 000 ;).

България през Балканската Война е изкарала армия, по-голяма от тази на Съединените щати! Тогавашното ни население е било 4 МИЛИОНА, НО С 600 000 АРМИЯ! Общо с резерва стават 714 000 ;).

Това е вярно, но по какъв начин подкрепя несъстоятелната ти теза, че в руската зона на влияние е по добре отколкото в американската. Или предлагаш да се въоръжим до зъби и да атакуваме всичко що мърда ?

Хм, на мен пак ми се струва, че същината не е в това, кой е бил по-по-най и на кого му е бил по-голям... батальонът, а в това, че разрушихме почти всичко построено. Добро или лошо, ефективно или не, можеше да се намери начин всичко това да бъде съхранено, евентуално оптимизирано, и сега да се използва. Вместо това се съсипаха и предприятия, и селско стопанство, и почивни бази, и в момента внасяме това, което преди се е произвеждало. Пример има само на около километър от мен - най-големият комбинат за преработка на полиестерна коприна в Европа и единствен на Балканския полуостров беше разпродаден за скраб или жълти стотинки. Машините в момента ВСЕ ОЩЕ работят в Бурса, Турция. Сигурно щото не са били добри и ефективни...

Лично съм внасял памук, ябълки, картофи и мляко - все неща, които преди си произвеждахме сами и, по-важното, бяха по-качествени.

Вместо това някой, който имаше интерес, организира преврата през '96-'97-ма година (тогава аз, за мой срам, също ходех по барикадите и после се оказах употребен) и после разпродаде всичко. Срешу комисиона или просто срещу заплащане, за да бъде унищожено.

Редактирано от Wankata (преглед на промените)

.

Кой и кога е казал, че в Русия се живее по-добре от ЕС? Нещата там се подобряват, тя отново започва да се връща към статуса си на незаобиколим фактор, а това не се харесва нито на ЕС, нито на НАТО/САЩ. Отделно ресурсите почват да попривършват, корпорациите си искат печалбите, а Русия е един добър източник на такива. Тъй че що да не си намерят повод да я нападнат?

Ама това е истината.На всяка цена да се оплюе Русия,за да могат да дойдат американските завоеватели и да разполагат с ресурсите на Русия.Към това са насочени усилията им.Не ги интересува дали в Украйна ще останат живи украинци или руснаци,важното е да се докопат до Русия. с нейните земни ресурси.Това е пътят на демокрацията,както ни убеждаваше някой тук.В демократичните страни човешките нужди са принизени,по-важни са интересите или нуждите на управляващите,на капиталистите,човешкият живот е нищо.Те си имат дори "косвени жертви"във всяка Мирна (милитаристична) кампания.

За това не са ли виновни българските управляващи, и до известна степен ние, които ги търпим ?

Хм, на мен пак ми се струва, че същината не е в това, кой е бил по-по-най и на кого му е бил по-голям... батальонът, а в това, че разрушихме почти всичко построено. Добро или лошо, ефективно или не, можеше да се намери начин всичко това да бъде съхранено, евентуално оптимизирано, и сега да се използва. Вместо това се съсипаха и предприятия, и селско стопанство, и почивни бази, и в момента внасяме това, което преди се е произвеждало. Пример има само на около километър от мен - най-големият комбинат за преработка на полиестерна коприна в Европа и единствен на Балканския полуостров беше разпродаден за скраб или жълти стотинки. Машините в момента ВСЕ ОЩЕ работят в Бурса, Турция. Сигурно щото не са били добри и ефективни...

Лично съм внасял памук, ябълки, картофи и мляко - все неща, които преди си произвеждахме сами и, по-важното, бяха по-качествени.

Вместо това някой, който имаше интерес, организира преврата през '96-'97-ма година (тогава аз, за мой срам, също ходех по барикадите и после се оказах употребен) и после разпродаде всичко. Срешу комисиона или просто срещу заплащане, за да бъде унищожено.

"Кой и кога е казал, че в Русия се живее по-добре от ЕС?" 

Едиствено го каза Реджеп. Други, никой не е споменавал това, след като е видно.Намира се малко по- горе на тази или предната страница.Ако спрем да изопачаваме нещата( което го можем, но не искаме) предполагам, че тонът на дискусията за Украйна ще е далеч по приятен за разговор, макар че на хората от тази страна (и на едните и на другите) няма да им улекне.

За второто - сме. Питах само, първо, как да стане така, че да ги махнем? Второ, кого да сложим на тяхно място? Трето, как да го контролираме ефективно тоя, дето ще ги смени? Четвърто, какво да се направи, ако и той не става? Пето, кого да сложим на негово място... и така нататък в кръг, докато ти се завие свят.

За първото - о, да, само че това, както виждаш, става под натиск отвън, който вече дори не се опитват да прикриват. Заявяват ти нагло "Ми той ЕС / Ми тя ЕК така каза" и готово... Номерът обикновено минава. В резултат имаме западни - не наши - монополисти във всяка сфера. Ако не са монополисти, са си разпределили пазара и убиват и бизнеса, и хората. Примери колкото искаш, излишно е да ги давам.

За това не са ли виновни българските управляващи, и до известна степен ние, които ги търпим ?

.

Кой и кога е казал, че в Русия се живее по-добре от ЕС? Нещата там се подобряват, тя отново започва да се връща към статуса си на незаобиколим фактор, а това не се харесва нито на ЕС, нито на НАТО/САЩ. Отделно ресурсите почват да попривършват, корпорациите си искат печалбите, а Русия е един добър източник на такива. Тъй че що да не си намерят повод да я нападнат?

Русия даде повод. Анексира противозаконно Крим. Поне според почти всички останали държави. Да, има съперничество между запада и Русия, макар и да не съм съгласен с пропорциите. Но никой няма желание да напада Русия и да рискува ответен ядрен удар. По скоро западът по друг начин ще се пребори. Но да не забравяме, че и ние сме западът. Защо да плачем за Русия. 

Значи ти знаеш по-добре от мен какъв съм аз.. така ли? 

Точно хамериканеца унищожи АБСОЛЮТНО ВСИЧКО, което постигна България тогава. Вместо да доразвием постигнатото, те го съсипаха и разпродадоха буквално за стотинки. И сега се намират такива като тебе, а и по телевизията, които тролите и се опитвате да дезинформиратe.

Неслучайно едно време са ни наричали икономическото чудо на света!

Ето още малко факти, от "неефективния" социализъм: 

- АЕЦ “Козлодуй”. Проектирана и строена съвместно от руски и наши специалисти, с мощността си 3760 MW осигури 45% от електропроизводството на страната! Тя е една от големите атомни електроцентрали в света!

– ПАВЕЦ “Чаира”. По мощност (861 MW) и по проектно решение (турбопомпената зала е на 360 метра под земята, в каверна с размерите на зала 1 на НДК) няма европейски аналог! Каскада “Белмекен-Сестримо”. С трите електроцентрали (първата от които е ПАВЕЦ), с обща мощност 735 MW, е международна рядкост!Заема водещо място между действуващите ВЕЦ и ПАВЕЦ в света.

– Източномаришкият енергиен комплекс. Горивната му база са лигнитни въглища с най-ниска калоричност – 1400 ккал/кг. По екологични изисквания две от централите са с железобетонни комини по 325 метра – най-високите в Европа!

- До 1950 г. у нас са изработвани водни турбини с мощност до 10 КW. През 1954 г. произведохме турбина и генератор с мощност 700 КW. В 1960 г. изнесохме в Китай 30 турбогенераторни комплекта за ВЕЦ. Към 1980 г. вече работеха 30 ВЕЦ с 80 български турбогенератори с обща мощност 840 МW. Венец на турбостроенето ни са трите агрегата за ПАВЕЦ “ЧАИРА”, всеки с мощност 215 МW по чертежи на “Тошиба”, Япония.
- Нашите енергетици проучваха, проектираха и строиха енергийни обекти за сложни геоложки, земетръсни и други условия в Ливан, Йордания, Кувейт, Сирия, Ирак, Алжир, Либия, Румъния, Чехословакия, Испания.
- Благодарение на енергийната ни стратегия през целия период 1950-1990 г. България беше сред европейските страни с най-редки и кратки сътресения в енергоснабдяването!

Машиностроенето
 най-ярко показва растежа на индустриалния ни интелект
 В 1945 г. в България имаше десетина предприятия и 50 работилници с общо 4000 работещи и не повече от 200 инженери.
 В 1989 г. в отрасъла работеха 730 завода, 430 хиляди работещи и 35 000 инженери. 5000 научни дейци създаваха нови технологии и машини в 30 научноизследователски института.

- Транспортното машиностроене
Първият български електрокар се появи в 1951 г. След 3 десетилетия изнасяхме годишно 83 хиляди електро- и мотокари. БЪЛГАРИЯ НАДМИНА 3 ОТ СВЕТОВНИТЕ КОМПАНИИ в тази област: АМЕРИКАНСКАТА “Кларк”, ЯПОНСКАТА “Тойота” и БЪЛГАРСКАТА “Балканкар”.
/Тук не можем да не отдадем почит на култовата реплика на сините шамани, която ще остане като ярък бисер: че японците купували нашите мотокари, заради чугуна. Изглежда е имало голям глад за чугун по света, а в България се е намирало някакво извънредно находище, защото нашите мотокари се купуваха на 5 континента и то с десетки хиляди – включително и от най-развитите “демокрации”./

- Корабостроенето
от Освобождението до 1945 г. е произвело 86 плавателни съда с обща товароподемност 15 500 тона. Най-големият кораб е бил с товароподемност 800 тона. От 1945 до 1990 г. са произведени 1450 плавателни съда с обща товароподемност 5 милиона тона. От износ на кораби спечелихме 2 млрд. щ. д. (5 пъти повече от инвестициите за отрасъла).
Корабостроителният завод във Варна, проектиран и построен от наши специалисти, е един от най-съвременните в Европа. 

- Металообработващите машини
 бяха основно направление на отрасъла. Започнало през 30-те години в 5-6 малки работилници, към 1980 г. то имаше 40 завода, произвеждащи 18 хиляди стругове, фрези, бормашини, агрегатни машини, обработващи центри, автоматични технологични линии, манипулатори, роботи. 90% от тях се експортираха в десетки страни от Близкия изток до Западна Европа.

- Електроника и изчислителна техника

Научноизследователски институти: БАН – София, ЦИИТ-София, в Ботевград, Пловдив, Бургас, и др.
Заети в производството и научното развитие – над 100 000 души. България се нареди сред развитите страни в тази област. Това беше тържество на нашия индустриален интелект! Изчислителната техника, телекомуникациите, кибернетиката, автоматизацията, програмната индустрия се превръщаха в съдба на младите българи!

Производството на компютрите Правец, които през 80-те бяха конкуренти на тогавашните американски IBM!

До 1980 г. произвеждахме само спортни гуменки. След 3-4 години, по лицензи от “Ромика”, “Трейнинг”, “Адидас” и “Пума”, предприятията в Благоевград, София, Хаджидимово, Добрич, Хасково стигнаха общо годишно производство 5 милиона маратонки – повече от всички соцстрани, взети заедно. Всяка събота и неделя туристи от Гърция и Югославия купуваха по 4-5 чифта български маркови маратонки от софийския ЦУМ.

-Изчислителни машини и процесори в София.
-Памети и телеобработка във В. Търново.
-Механични конструкции в Благоевград.
-Магнитни глави в Разлог.
-Печатни платки в Русе и Търговище.
-Инструменти в Шумен, Благоевград и София.
-Градивни елементи в София, Перник, Айтос, Кюстендил, Никопол, Сливен, Ст. Загора, Ботевград, Разлог, Белица.
-Организационна техника в Силистра и Самоков.
-Пишещи машини в Пловдив.
-Радио и телевизори в София и В. Търново.
-Телефони и телефонни централи в Белоградчик и София.
-УКВ радиостанции в Гоце Делчев.
-Радионавигационна апаратура във Варна.
-Осветителна техника в Сливен и Ст. Загора.
-Окръжни и заводски изчислителни центрове.

-Завод за германиеви полупроводници в Ботевград от френската фирма CSF по инициатива на Лазар Данчев;
-Завод за метален обков във Варна, вкл. стан за студено валцоване на ленти по инициатива на инж. Димитър Валев;
-Завод за санитарна арматура в Севлиево, с първия в източните страни цех за метални покрития на пластмасови детайли. За кратко време той завладя пазарите в Близкия изток;
-Завод за тягови панцерни акумулатори от фирмата “Варта”;
-Завод за диамантни дискове по шведски лиценз;
-Завод за електропреобразователни елементи с линии за кварцови монокристали от Япония, по инициатива на инж. Янко Дюлгеров;
-Завод за автобуси по лиценз от немската фирма “Кесборер”;
-Завод за въздушни и маслени автомобилни филтри “Пирели”;
-Завод за стоманени профили по лиценз на “Шльойман”, ГФР;
-Завод за заваръчни електроди по лиценз от Германия;
-Завод за дизелови двигатели по лиценз от “Перкинс”, Англия;
-Завод за ръчни електроинструменти по лиценз на “АЕГ”;
-Завод за вентили за автомобилни гуми по японски лиценз;

За хранителната индустрия няма да пиша, защото можем да говорим до утре... По-горните факти са в много съкратен вариант и ако някой иска да ги прочете в пълният им вид може да посети този линк:

http://bgistoria.jimdo.com/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%BA%D0%BE%D1%8F%D1%82%D0%BE-%D0%B8%D0%B7%D0%B3%D1%83%D0%B1%D0%B8%D1%85%D0%BC%D0%B5/

КОЕ МУ Е БИЛО НЕЕФЕКТИВНОТО И ТИ БИЛ ЛИ СИ СПЕЦИАЛИСТ В ДАДЕНА ОБЛАСТ ТОГАВА, ЗА ДА ГО КАЖЕШ? Значи до 1989г. всичко това е функционирало и е извело България на едно от предните места в света, а след 1989г. изведнъж е станало неефективно и е разпродадено буквално за стотинки от същите търгаши, които казват, че работи неефективно. Защо не продължи да функционира? Какъв беше проблема? Това, че разни дебелобузести чичаци дезинформират и лъжат по телевизиите, че всичко тогава е било "лошо", съвсем не означава, че е така... ДА, милицията и Държавна Сигурност са репресирали народа и сме правили това, което кажат от горе, но защо след като дойдоха великите демократи не ни оставиха да развиваме постигнатото и да си работим ,и да се развиваме? Съсипаха всички тези работни места, за да отидат в чужбина вече 2 милиона българи... Да ти кажа ли защо? Защото на това стратегическо място на никого не му трябва икономическа сила. Трябва им пустиня с добри пътища, чрез които да се възползват от стратегическото ни положение. Ако изведем проблемите на България на преден план всички ще видим, че не сме за ЕС! Приеха ни, за да контролират по-добре тази територия. ДА, по-добре е, че можем да пътуваме, учим и работим много по-лесно из почти цяла Европа, но за сметка на какво?

ДА, комунистите може и да не са били прави за много от нещата (не съм много запознат), но всички постижения по-горе ги разглеждам от икономическа гледна точка и в ИНТЕРЕСА НА БЪЛГАРИЯ. Пак казах в предишни постове, че е важно България да гледа своите интереси, а не американските, руските, турските или на когото и да било, А БЪЛГАРСКИТЕ!

Чете ли поне коментарите като цитираш това ?

Примерно :

Абе то хубаво е написано, ама кой съсипа всичко описано в статията ти? Не го ли направиха отговорните партийни другари! В последствие това дето не успяха да го съсипят те, го довършиха техните потомци! Не са ли те и децата им въпросните кредитни милионери за които толкова много се говори, ама имена така и не се споменават? Не са ли същите те, тези дето превърнаха цялата държавна администрация и цялата политическа класа в една организирана престъпна група? Съсипано е всичко, но не от Нас обикновените Българи!

......Кой съсипа българия? Нали твоите съпартийци ограбиха всичко, за да станат мултимилонери, защо се правиш на чиста вода ненапита!!!

същия отговор и към теб

Вземи си припомни 2009-а и ще разбереш защо.

Само ядрените ракети ги спират, иначе досега да са доказали, че разработват химическо оръжие и извършват геноцид над чукчите, да речем, и да са ги нападнали. А в момента се опитват да ги провокират те да ги нападнат.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.